mısır en çok hangi ilde yetişir / Mısır hangi bölgede yetişir? Hangi ürün hangi bölgede yetişir? - Gıda Hattı

Mısır En Çok Hangi Ilde Yetişir

mısır en çok hangi ilde yetişir

kaynağı değiştir]

  1. ^Prof. Dr. Hasan Eren, Türk Dilinin Etimolojik Sözlüğü, Ankara, , sayfa:
  2. ^Sağır, Mukim (). Erzincan ve yöresi ağızları: inceleme, metinler, sözlük. Türk Tarih Kurumu Basım Evi. s.&#; Erişim tarihi: 6 Ocak &#;
  3. ^Erler, Mehmet Yavuz. Yılında Doğu Karadeniz'de Çıkan Yangın ve Etkileri(PDF). s.&#; Erişim tarihi: 6 Ocak &#;
  4. ^Eyüboğlu, İsmet Zeki (). Türk dilinin etimoloji sözlüğü. Sosyal Yayınlar. s.&#; Erişim tarihi: 6 Ocak &#;
  5. ^Karasu, Özyardimci, Nusret, Nihat (). C̣eṣitli yönleri Erzurum re c̣evresi. Yeni Desen Maibaasi. s.&#; Erişim tarihi: 6 Ocak &#;
  6. ^Çiçek, Seyfullah (). Topal Osman (Osman Ağa): kurtuluş savaşı'nın efsane kahramani milis p. yarbay. Arı Sanat. s.&#; ISBN&#; Erişim tarihi: 6 Ocak &#;
  7. ^Ögel, Bahaeddin (). Türk kültür tarihine giriş: Türklerde ziraat kültürü. Kültür Bakanlığı. s.&#; Erişim tarihi: 6 Ocak &#;
  8. ^Mangelsdorf, Paul C. (), The Origin of Corn: Place and Time of Origin, Harvard University&#;

Doğanın bize armağanı, mucizevi tahıllardan birisi olan mısır ile tanısın… Hem tahıl, hem un olarak kullanılabilen, gıda endüstrisinde pek çok farklı alanda kendine yer bulan bir bitkidir mısır. Mısır nerede yetişir, mısır yetiştirirken nelere dikkat etmek gerekir, bu mucizevi beşinin ekonomik faydalarından nasıl yararlanılır? Hepsini sizler için derledik!

Mısırın Tarihçesi

Mısır, yüzyıllardır insanlar tarafından kullanılan bir yiyecektir. Pek çok tarihçi, milattan önceki zamanlarda, mısırın Meksika’daki Tehuacan Vadisi’nde yetişini düşünmektedir. O zamandan bu zamana genetik yapısında çeşitli değişiklikler olsa da, günümüze kadar gelmiştir.

Christof Kolomb’un Amerika’yı keşfetmesi ile mısır önce Avrupa’ya oradan da tüm dünyaya yayılmıştır.Kısacası tarihi açıdan mısır nerede yetişir sorusunun cevabı Güney Amerika kıtasıdır.

Peki, mısır ülkemize nasıl gelmiştir? Mısır bugünkü Türkiye Cumhuriyeti topraklarına, Osmanlı Devleti zamanında giriş yapmıştır. ’lu yıllarda Suriye’den İstanbul’a gelen mısır, o zamandan beri ülkemizde hem tüketilmekte hem de üretilmektedir.

Mısır Türkçe’ye ilk olarak “Mısır buğdayı” ya da “Mısır darısı” olarak anılmaktaydı. Bunun nedeni ana vatanının Mısır ülkesi olmasıydı. zamanla “darı” ve “buğday” kelimeleri atıldı ve geriye sadece mısır kaldı.

Mısır Bitkisinin Özellikleri

koçan mısır

Mısırın tarihine kısaca baktıktan sonra gelelim özelliklerine. Mısır genelde 3 metre boyunda bir bitkidir. Bu rakam ortalamayı göstermektedir. Bazı durumlarda boyu 13 metreye kadar ulaşabilir. Kökleri genellike 18 santimetredir ve 20 adet iç dala kadar dal verebilir. Her biri 9 metre genişliğinde ve santimetre uzunluğunda yapraklara sahiptir.

Mısırın pek çok cedici bulunmaktadır. Her ne kadar bizler ülkemiz mutfağında belirli bir biçimdeki mısıra aşina olsak da, mısır aslında pek çok farklı çeşidi ile karşımıza çıkıyor.Mısır nerede yetişir sorusuna vereceğimiz cevap da aslında nasıl bir mısır yetiştiriciliğinde kilitleniyor.

Başlınca mısır çeşitleri arasında ilk olarak ün mısırı gelir. Mısır unu elde etmek için yetiştirilen bir mısır türüdür. Hemen ardından hepimizin severek yediği bir atıştırmalık olan patlamış mısır gelmektedir.

Daha sonra flint mısır, tatlı mısır, zeka mısır ve mumlu mısır türleri gelmektedir. Bunun dışında amylo mısır, pod mısır ve çizgili mısır gibi çeşitler de bulunmaktadır. Bunlar alsında, mısır tohumunun farklı bitkilerle tozlaştırılması sonucunda elde edilmektedir.

Mısır Nasıl Yetiştirilir?

mısır filizi

Mısır yetiştirmeye karar verdiniz… Ancak bunun için nelere dikkat etmeniz gerektiğini bilmiyorsunuz. Bu durumda bu kısım tam size göre. Mısır nerede yetişir, uygun iklim koşulları nelerdir, nasıl bir toprağane zaman ekilmelive ne sıklıkta sulanmalıdır… Hepsini merak eden üreticiler için derledik!

Mısır için Uygun İklim Koşulları Nelerdir?

Sormamız gereken soru şimdi mısır nerede yetişir olduğu kadar mısır nasıl bir ortamda yetişir olmalıdır. Çünkü uygun iklim koşulları sağlandığında mısır her yerde yetişebilen bir tahıl ürünüdür. Tarihi olarak yetiştiği yerin Latin Amerika olmasından da anlaşılabileceği gibi mısır sıcak iklimleri seven bir bitkidir.

Bol miktarda güneş görmek ister. Bunun yanında şunu da unutmamak gerek… Mısır yoğun sıcakları sevmez. Aşırı derecede sıcak havalar mısır yetiştiriciliğini etkilemektedir.Bu anlamda mısır nerede yetişir sorusuna vereceğiniz yanıt bu koşulları içermelidir.

Mısır Nasıl Ekilir?

mısır taneleri

Fizibilite çalışmanızı tamamladınız, tarlanızda mısır nerede yetişir saptadınız. Sıra geldi mısırı ekmeye. Bu noktada mısır ekmek için en uygun zamanı beklemek gerekmektedir. Mısır ekimi genelde ilkbahar aylarında gerçekleştirilir, Nisan ve Mayıs ayları mısır ekmek için ideal zamanlardır.

Pek çok başka bitkinin aksine mısır fide olarak ekilmez. Mısır ekmek için tohuma ihtiyacınız var. Tane olarak mısırı ekmek, mısır yetiştiriciliğinin ilk aşamasıdır. Mısırları toprağa karışık bir şekilde, taneler sık sık olmayacak biçimde ve aralarında açık alanlar kalacak halde yerleştirmeniz gerekmektedir.

Mısır bir kere ekildikten sonra ekim işlemi yinelenebilir. Hızlı bir biçimde hasat almak istiyorsanız eğer, iki haftada bir tohum ekmeye devam etmek gerekmektedir.

Mısırın Toprağı Nasıl Olmalıdır?

Mısır toprak konusunda fazla seçici olmayan bir bitkidir. Normal bir bahçe ya da tarla toprağında sonuç verecektir. Önemli olan, bu toprağa nasıl bakıldığıdır. Öncelikle mısır toprağı iyi havalandırılmalıdır.

Bunun yanısıra iyi nemlendirilmelidir. Toprak, mısırın ekilmesinden öne havalandırılmalı ve nemlendirilmemidir. Yeni mısır taneleri eklenirken hali hazırda toprakta olan tanelerin çıkmamasına dikkat edilmesi gerekmektedir.

Bu şartlara dikkat edildiğinde mısırdan istenilen sonuç elde edilecektir.Kısacası toprak, iyi havalandırıldığı ve sulandığı müddetçe mısır nerede yetişir sorusuna etkisi en az olan unsurlardan bir tanesidir.

Mısır Nasıl Sulanmalıdır?

mısır tarlası

Mısır ekildikten sonra nasıl bir düzen ile sulanacağı da oldukça önemlidir. Mısırı ektikten sonra ilk etapta çok fazla şu vermemek gerekmektedir. Bu durum mısır çiçek verene kadar bu şekilde devam etmelidir. Ancak mısır çiçek vermeye başladıktan sonra mısırı daha sık sulamak gerekir.

Bu arada mısır yetiştiricilerinin kullandığı minik bir taktikten bahsedelim. Sabah saatlerinde mısırınızı ziyaret ettiniz. Baktınız ki yaprakları kıvrılmış. Bu durumda suya ihtiyacı var demektir. Kısacası mısır size ihtiyaç duyduğu şeyi söyler! Bu durumda o gün mısırı biraz daha iyi sulamanız gerekmektedir.

Mısır ve Rüzgar

Mısır yetiştiricilerinin dikkat ettiği konulardan bir tanesi de rüzgardır. Bunun nedeni mısırın büyümesi esnasında boyunun uzaması ancak kökünün kısa kalmasıdır. Bu halde sert bir şekilde esen bir rüzgarın sebep olabilecekleri tahmin edilebilmektedir.

Eğer rüzgar çok sert eserse mısır kırılır. Buna karşı önlem almak gerekmektedir.Bu nedenle mısır nerede yetişir sorusuna yanıt alırken çok fazla rüzgar alan yerleri tercih etmemeye çalışın.

Mısır Nasıl Hasat Edilir?

mısır hasadı

En doğru yeri seçtiniz, onu rüzgardan korudunuz. Toprağını suladınız, havalandırdınız. Sıra geldi mısırın hasat zamanına! Öncelikle mesirin hasat zamanının geldiğini nasıl anlayacaksınız? Bunun için yine mısıra kulak vermek lazım. Ne zaman ki mısır kocanının ucundaki püsküller kahverengi hale gelirse, o zaman mısır koparılmaya hazırdır.

Mısır sabah erken saatlerde toplanmalıdır. Bunun nedeni içerisindeki şeker miktarının korunmasıdır. Sabah saatlerinde mısır içerisindeki şeker miktarı en yüksek seviyede olur. Akşam saatlerinde ise bu seviye düşer. Bu nedenle hasadınızı sabah gerçekleştirin.

Türkiye’de Mısır Nerede Yetişir?

türkiye haritası

Türkiye’de pek çok farklı bölge mısır yetiştiriciği için uygun pek çok bölge bulunmaktadır. Ancak Türkiye’de mısır nerede yetişir sorusu sorulduğunda akıllara gelen ilk cevap her zaman Akdeniz Bölgesi olmaktadır. Akdeniz Bölgesi’nde mısır genellikle ikinci ürün olarak yetiştirilmektedir. Akdeniz Bölgesi’nde mısır yetiştiriciliği ile ön olana çıkan kent Adana’dır.

Akdeniz Bölgesi dişinde Türkiye’de mısır nerede yetişir ve nerede sevilir dersek yanıt muhakkak Karadeniz Bölgesi olacaktır. Bunun ardından Marmara Bölgesi ve Ege Bölgesi gelmektedir.

Fındık nerede yetişirveBadem yetiştiriciliğigibi konularda bilgi almak için blog sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın!

Dünyada Mısır Yetiştiriciliği

Dünyanın pek çok yerine mısır yetiştirilmektedir. Mısır nerede yetiştirilir sorusuna yanıt, bu ülkelerin ilkim ve hava koşulları göz önüne alınarak da alsında yanıtlanabilir.

Dünyadaki en büyük mısır üreticisi Amerika Birleşik Devletleri’dir. Bunun nedeni ABD’de mısır yetiştiriciliği için pek çok geniş alan bulunmasıdır. ABD’nin hemen arkasında ise Çin yer almaktadır. Bu iki ülke açık ara farkla dünyanın en büyük mısır üreticileridir.

Mısır nerede yetişir sorusuna tarihi olarak verdiğimiz cevap Latin Amerika’ydı.Bu nedenle dünyanın en büyük mısır üreticileri arasında Brezilya, Arjantin ve Meksika da yer alıyor. Ancak dünyada mısır üretimi sadece bu ülkelerle sınırlı değil. Avrupa Birliği ülkeleri, Hindistan ve Ukrayna da mısır üreticisi ülkeler arasında yer almaktadır.

Önceki yazıSonraki yazı

Mısır nasıl yetiştirilir? Mısır nerede yetişir? Mısırın faydaları nelerdir?

Mısır nasıl yetiştirilir? Mısır nerede yetişir? Mısırın faydaları nelerdir? gibi sorular, özellikle tarım ile uğraşanlar tarafından araştırılıyor. Mısır hangi bölgede yetişir? Mısır nasıl yetiştirilir? İşte merak edilen tüm bilgiler

Mısır nasıl yetiştirilir?

Mısır, sıcak iklimi, bol güneşi seven bir bitkidir. Fakat aşırı sıcaklarda gelişimi olumsuz etkilenir. Yetiştirileceği toprağı bolca gübrelerseniz ve nemli tutarsanız lezzetli mısırlar yemeniz garantidir.

Mısır için uygun ekim zamanı Nisan-Mayıs aylarıdır.

Mısır bahçeye fide olarak değil, tohum (tane) olarak ekilir ve bu tohumları da toprağa tek bir sıra yerine karışık şekilde yerleştirmeniz doğru olur.

Ayrıca taneleri sık aralıklarla ekmemeye çalışın. Araları açık olursa, daha geniş alanda, serbestçe büyürler.

Sık hasat almak için 2 haftada bir tohum ekmeye devam edin. Mısır tanesi, iyi havalandırılmış, nemli topraklarda hızlı bir şekilde çimlenir.

Mısırın sulanması

Mısırı bahçeye ektikten sonra az sulayın. Ama çiçek açmaya başlayınca sulamayı yoğun bir biçimde yapın. Sabah saatlerinde yaprakları soğan yaprağı gibi kıvrılmışsa su ihtiyacı var demektir.

Mısır büyüdükçe boyu uzar, fakat kökü esasında epey kısadır. Bu sebeple de sert esen bir rüzgar mısırı kolayca kırabilir. Bunun önüne geçmek için toprağı organik gübrelerle zenginleştiriin. Böylece kökü iyi beslendiği için bitki güçlenir. Dayanıklılığı artar.

Hasat zamanı

Mısırın hasat vaktini anlamak için koçanına bakın. Koçanın ucundaki püsküller kahverengiyse, o mısırı rahatlıkla koparabilirsiniz.

Mısırı sabah çok erken saatlerde toplayın. Böyle zamanlarda içinde bulunan şeker miktarı en üst düzeyde olur. Akşama doğruysa tam tersi, bütünüyle azalır.

Bahçeye mısır toplamaya gitmeden hemen önce tencereye su koyup kaynatmanızı öneririz. Böylece mısırları eve getirir getirmez, en lezzetli hallerindeyken pişirip yiyebilirsiniz.

Mısırın yanına patates, çalı fasulyesi, salatalık, kabak ve fesleğen ekebilirsiniz. Fakat domates ekilmesi uygun değildir.

Mısır hangi bölgede yetişir?

Sıcak bölgelerde daha fazla yetişen Mısır da yine tarım ürünleri arasında çokça üretilmektedir. Türkiye'de nemli iklimlerde yetişen Mısır Karadeniz ve Marmara bölgesinde sıklıkla yetiştirilmektedir. Mısır üretiminde sulama da bir hayli fazla önemlidir. Özellikle bu tarım ürünü yağ sanayinde önemli bir paya sahiptir. Akdeniz bölgesinde de yine Mısır üreticiliği yaygındır.

Mısır hangi mevsimde yetişir?

Mısırın ideal ekim zamanı toprak ısısının 10 derece olduğu aylardır. Mısırın çimlenme süresi ise 10 gündür. Hasat zamanı ise Ağustos, Eylül, Ekim ayları olarak bilinir.

Mısırın faydaları nelerdir?

KAN ŞEKERİ VE KOLESTEROL SEVİYESİNİ DÜŞÜRÜR

Mısır ve mısır yağı kan akışını arttırır, kolesterol emilimini düşürür ve insülini düzenler. Mısır, şeker hastaları ve kolesterol hastaları için kusursuz bir seçimdir. Mısır, B1 Vitamini, B5 Vitamini ve C Vitamini açısından bir hayli zengin olup hastalıklarla mücadelede ve yeni hücrelerin üretilmesinde önemli rol oynar. Yüksek lifli mısır, hemde şeker hastalarında kan şekeri seviyesini azaltarak vücuttaki kolesterol seviyelerini düşürmede yardımcı olur.

HEMOROİTLERİ ÖNLER

Bir bardak mısırın lif içeriği, günlük tavsiye edilen miktarın yüzde ’ü kadardır. Bu, kabızlık ve hemoroit gibi sindirim sorunlarını hafifletmenin beraberinde, tam tahıllı olması sebebiyle kolon kanseri riskini azaltmada yardımcı olur.

BÜYÜMEYİ TEŞVİK EDER

Mısır B vitamini bileşenleri, özellikle tiamin ve niasin açısından zengindir. Tiamin, sinir sağlığını ve bilişsel işlevi korumak için esastır. Niasin eksikliği pellagrama yol açar; yetersiz beslenen bireylerde yaygın olarak görülen ishal, demans ve dermatit ile karakterize bir hastalık. Aynı zamanda vücutta karbonhidrat, protein ve lipid metabolizması için gerekli bir vitamin olan iyi bir pantotenik asit kaynağıdır. Gebe kadınlarda folik asit eksikliği, zayıf bebeklerin doğumuna neden olabilir ve ayrıca yenidoğanlarda nöral tüp defektlerine neden olabilir. Mısır, günlük folat ihtiyacının önemli bir yüzdesini sağlayarak bu durumu önler. Mısır ayrıca vücudun hastalıklardan korunması için gereken doğal bir antioksidan olan E vitamini bakımından da zengindir.

ANEMİ RİSKİNİ AZALTIR

Mısır, B12 Vitamini bakımından zengindir, folik asit ve demir vücuttaki kırmızı kan hücrelerinin üretimine yardımcı olur. Taze kırmızı kan hücreleri üretmek için gerekli olan besin maddelerini sağlayarak anemi riskini azaltmada yardımcı olur.

ENERJİ ARTIRICI

Sporcuysanız ya da spor salonunda spor yapmayı seviyorsanız, öğünlerinize daha sık mısır ekleyin. Mısır, daha uzun bir süre enerji sağlamakta olan fakat daha yavaş bir hızda sindirilen kompleks karbonhidrat içerir.

KALBİ DESTEKLER

Son araştırmalar, tanelerinde bulunan fito-besin maddelerinin geniş bir kombinasyonu sayesinde mısırın antioksidanlar açısından zengin olduğunu göstermektedir. Mısırda bulunan, lutein ve zeaksantin gibi karotenoidler kalp destekleyici özelliklerden sorumludur.

SAĞLIKLI BİR CİLT

Mısır, kolajen üretimini artıran ve UV kaynaklı serbest radikallerin cilde zarar vermesini önleyen C vitamini ve likopen içerir. Mısır; yemenin beraberinde, mısır yağı, mısır nişastası gibi ürünleri cilde direk olarak uygulanabilir ve çoğu kozmetik üründe bir bileşen olarak kullanılabilir.

KİLO ALMAYA YARDIMCI

Mısır yüksek miktarda kalori içerdiği için, hızla kilogram almak isteyenlerin muhakkak tüketmesinde fada vardır.

#mısır

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası