kuzguncukta ne yapılır / Kuzguncuk: İstanbul'un Nostaljik Cenneti ve Keşfedilmeye Değer En İyi Yerler

Kuzguncukta Ne Yapılır

kuzguncukta ne yapılır

Havalar güzelleştikçe İstanbul’dan uzaklaşmak mı istiyorsunuz? Aslında çok uzaklara gitmeden şehrin içinde de mini-keşif rotaları yapabilirsiniz, mesela Kuzguncuk’u keşfedebilirsiniz.

Kuzguncuk’u ilk olarak yıllar önce lisede yapmış olduğumuz alakasız bir sınıf gezisiyle gitmiştim ve bundan iki sene öncesine kadar açıkçası hiç yolum düşmemişti (hatta itiraf etmek gerekirse pek aklıma da gelmemişti). Gezmeyi ve farklı yerler denemeyi seven insanları takip ediyorsanız Instagram’ın olumlu yönleri de olabiliyor işte. 2016 gibi yavaş yavaş Instagram’da güzel şehir fotoğrafları paylaşan insanların hesaplarında tıpkı Balat gibi Kuzguncuk fotoğrafları da dikkatimi çeker olmuştu. Böylece seneler sonra 2016’da tekrar gittim ve blogda yazdım yazacağım derken sonrasında en az beş kez daha gidecek kadar da hoşuma gitti. : )

Öncelikle Kuzguncuk resmen İstanbul’un içinde bir vaha. Umarım bozulmaz ve 2018 İstanbul’undan bir mucize sayılabilecek mahalle ruhunu ve dokusunu korumaya devam eder. Eski İstanbul’un, Anadolu Yakası’nın ve bir Boğaz köyünün havasını alabildiğiniz, şehrin bu kadar içinde olup sanki Burgazada veya Heybeliada gibi bir hava verebilen bir mahalle kesinlikle. Sanırım bunda, aynı sokak üzerindeki cami, sinagog ve Rum ve Ermeni kiliseleri ile, artık bir nostalji olarak kitaplarda yerini almış olan İstanbul’un kozmopolitliğini anımsatması veya cumbalı sıra sıra evleri veya esnaf kültürünün devam etmesi gibi farklı, ve her biri nostaljik, nedenler yer alıyor. Hatta evleri, kafeleri, insanları bile daha bir mütevazi sanki.

Peki bu sempatik mahalleye gitmişken güzelce gezmek için neler yapmalı?

1-     Kuzguncuk aşırı büyük bir yer değil, Boğaz’a açılan İcadiye Caddesi üzerinde dolanıp mahallenin sempatik sokaklarını keşfedebilirsiniz.

2-  Rum Ortodoks Kilisesi, çan kulesi ile çok güzel. Eğer kapıları açıksa, kısa bir mola verip dilek tutabilirsiniz.

kuzguncuk-rum-kilisesi

3-     Tarihi Kuzguncuk evleri ile güzel bir fotoğraf karesi arıyorsanız, Simitçi Tahir Sokak’taki birbirinden güzel, yan yana renkli ahşap köşkleri atlamak olmaz.

kuzguncuk-sokaklari

4-      Bu evlerin karşısında geniş, yeşil bir alan dikkatinizi çekecek; işte burası Kuzguncuk Bostanı! Avrupa’da ve Amerika’da hızla yükselen “urban farming” konsepti, yüzyıllardan beri İstanbul’da “bostan” ismiyle varolan bir konsept ve İstanbul şehir kültürünün bir parçası olan bostancılık geleneğinin burada yaşatılması ve geleceğe aktarılması gerçekten güzel. Her gidişimde tıklım tıklım doluydu.

5-      Kuzguncuk Çınaraltı Kahvesi’ne doğru Boğaz’a uzanan İcadiye Caddesi boyunca yürüseniz Kuzguncuk hakkında baya bir fikir edinebilirsiniz, zira mahallenin kalbinin attığı cadde burası. Sıra sıra kafelerden gözünüze kestirdiğinizde güzel bir kahve molası verebilirsiniz. Gözüme kestirdiklerim arasında Galette ve Instagramlık duvarı ile La Mekan var; ama Nail Kitabevi & Cafe tarihi binası ile aralarından sıyrılıyor. Burada oturmasanız bile güzel bir fotoğraf karesi çıkarabilirsiniz. 🙂

nail-kitabevi-kuzguncuk

6-      Kuzguncuk’ta ayrıca bir sürü güzel sanat galerisi de bulunuyor! Bunlardan en dikkat çekeni Mona Art Gallery. Gündüzleri açık olan galeride Devrim Erbil, Taner Yılmaz, Fikret Otyam gibi isimlerin eserlerini bulabilirsiniz.

7-      Kuzguncuk Balıkçısı, yukarıdan ışık vuruyormuş gibi gözüken sarı boyalı duvarı ile oldukça Instagram dostu fotoğraflar sunsa da benim kalbim Boğaz’ın hemen yanındaki yeri ile İsmet Baba’dan yana. Mahallenin en uzun süredir devam eden işletmelerinden olan İsmet Baba, tam anlamıyla bir aile işletmesi ve burada artık unutulmaya başlamış tanıdık bir his yakalayacak sizi. Birbirinden lezzetli mezeleri ve balıkları ile güzel bir öğlen veya akşam yemeğiniz garanti diyebilirim. Ayrıca Boğaz ile içiçe manzarasından bahsetmiyorum bile! Burada, yandaki Kuzguncuk İskelesi’ne tünemiş kocaman bir balıkçıl kuşu ile yemek yemişliğimiz bile var. : ) Gitmişken meşhur böreklerinden yemeyi unutmayın.

ismet-baba-kuzguncuk

8-      Eğer canınız balık çekmiyorsa Nail Kitabevi’nin hemen karşısındaki, yine tarihi bir bina içinde sempatik Corvino olabilir. Burada, özellikle kışın, sıcak ve sempatik bir akşam yemeği yiyebilirsiniz.

9-      Biraz Boğaz’a karşı keyif yapmak istiyorsanız İsmet Baba ve Çınaraltı Kahvesi’nin yanındaki parkta yer alan banklara veya taburelere kurulup Boğaz’a karşı çay keyfi yapıp, serin Boğaz havasını içinize doya doya çekebilirsiniz. Belki şanslı olursanız baharda yunusları da görebilirsiniz. : )

kuzguncuk-manzara-cinaralti-kahvesi

10-      Kuzguncuk’tan ayrılmadan önce hemen Kuzguncuk Çınaraltı Kahvesi’nin karşı köşesindeki Dilim Pastanesi’nden evinize birbirinden lezzetli tatlılardan almayı da unutmayın. : )

İstanbul’un hızla değişirken Kuzguncuk’un bu nispeten korunmuş ve sessiz sakin halini görmek ve eski İstanbul’u anımsamak çok güzel. Umarım hiç bozulmadan dokusunu korumaya devam eder!

Bunu beğen:

BeğenYükleniyor...

Renkli evleri, hareketli sokakları ve keyifli mekanlarıyla Kuzguncuk, nostaljik bir boğaz semti olarak kendisini biraz olsun korumayı başarıyor. Elbette son yıllarda popüler olmasıyla biraz değişime uğradı ama yine de güzel bir gün geçirebileceğiniz farklı bir yer. Yazımızda özellikle Kuzguncuk mekan önerilerimize ve Kuzguncuk’ta yapılacak aktivitelere yer vermeye çalıştık.

Bir yanda tarihi dokusu, diğer yanda ise yeni nesil restoran ve kafeleri ile Kuzguncuk, bütün gününüzü geçirebileceğiniz bir yer. Kuzguncuk kahvaltı mekanları sayısı çok olsa da neredeyse hepsi kalabalık oluyor. Bu yüzden biz sabah erkenden gidip kalabalık artmadan kahvaltımızı yapıyoruz. Sonrasında Kuzguncuk Bostanı’nda bir tur atalım, şurada bir kahve içelim, Metet Közde Döner‘e gidip bir yemek yiyelim derken akşam oluyor. Bir gününüzü sıkılmadan geçirmenizi sağlayacak Kuzguncuk’ta gezilecek yerler ve Kuzguncuk’ta yemek yenecek en güzel yerleri yazımızda bulabilirsiniz.

Bize sorarsanız öyle uzun uzun Kuzguncuk gezilecek yerler listesi yapmaya gerek yok. Kuzguncuk sahilinden başlayın ve kendinizi sokakların akışına bırakın. Rengarenk evlerin ve nostaljik sokakların arasında keyifle dolaşırken farkında olmadan tüm gezilecek yerleri gördüğünüzü farkedeceksiniz. Muhtemelen göreceğiniz yerler aşağıdaki gibi olacak;

  • İcadiye caddesi
  • Üryanizade sokak
  • Perihan Abla sokağı
  • Marko Paşa Köşkü
  • Cemil Molla Köşkü
  • Üryanizade Camii
  • Kuzguncuk Bostanı
  • Ahmet Fethi Paşa Yalısı

Kuzguncuk’un ana caddesi olan İcadiye caddesi, Ekmek Teknesi dizisinin çekildiği cadde ve şu anda sağlı sollu işletmelerle dolu. Hemen bu caddenin paralelindeki Üryanizade sokak, arnavut kaldırımlı sokakları ve ahşap evleri ile çok fotojenik bir sokak. Perihan Abla sokağı ise adından da anlaşılacağı üzere Perihan Abla dizisinin çekildiği sokak. Kuzguncuk Bostanı denince kafe ismi gibi anlaşılıyor ama burası gerçek bir bostan. İlya’nın Bostanı olarak da bilinen bu yer Kuzguncuklular tarafından ekilip biçilen ve ürün yetiştirilen bir yer.

Kuzguncuk Bostanı

Kuzguncuk sahilinde boğaz havası alıp manzaraya karşı oturabileceğiniz kafeler, istediğiniz türden yemek bulabileceğiniz ya da kahvaltı yapabileceğiniz farklı restoranlar, güzel kahveciler, kitap kafeler, kısacası her türden mekan bulabileceğiniz küçük bir semt. Kuzguncuk mekan önerisi verilecek bir yer değil, çünkü kafe ve restoranların çoğu birbirine benziyor. Benzerlikten kastımız menü anlamında değil, şöyle izah edelim; her mekanın en az bir çok iyi özelliği olduğu gibi bir de kötü özelliği var. Mesela birinde manzara iyi ama menü zayıf, diğerinde menü çok iyi ama çalışanlar ilgisiz gibi. Ancak bizim kahvaltı için vazgeçilmez mekanımız Kuzguncuk Çınaraltı Cafe, kötü bir özellik sayamayacağımız ve olması gerektiği gibi bir mekan. Yazın banklarda oturup boğaza karşı kavurmalı-kaşarlı tostumuzu yemeden Kuzguncuk’a geldiğimizi anlamıyoruz. 😊 Yemek için de Perihan abla sokağındaki Kuzguncuk Balıkçısı‘nı seviyoruz. Tabii bir de Metet Közde Döner var ki o da bizim vazgeçilmezlerimiz arasında. Bizim önerebileceğimiz ve favori mekanlarımız bunlar ancak Kuzguncuk’ta ne yenir sorusunun cevabı çok daha uzun. Aşağıda diğer Kuzguncuk mekanlarını da paylaşıyoruz, sizin de önereceğiniz yerler varsa yorumlara eklemeyi ihmal etmeyin.

Kuzguncuk Balıkçısı

Üsküdar’da bir boğaz semtinde bulunan bir balıkçı hayal edin desek muhtemelen aklınıza boğaz manzaralı bir mekan gelir. Ancak Kuzguncuk Balıkçısı biraz daha farklı yani deniz kenarında değil ara sokakta. Özellikle balık çorbası gayet başarılı, onun dışında sardalyası fena değil ama öyle büyük bir beklenti olmasın. Balıklar için genel olarak ortalama diyebiliriz.
Adres: Kuzguncuk, Perihan Abla Sk. No:3, 34674 Üsküdar/İstanbul. Konum için tıklayın.
Tel: 0216 341 01 44

Çınaraltı Cafe

Kuzguncuk’a gelip uğramadan dönmeyin diyeceğimiz tek yer Çınaraltı Cafe diyebiliriz. Tost, menemen ya da kahvaltılık ne istiyorsanız söyleyip güzel ve abartısız bir kahvaltı yapabilirsiniz ama kahvaltı için gelmeseniz de en azından boğaza karşı bir çay içmek için bile olsa uğrayın deriz. Menü gayet yeterli ve tam anlamıyla tarihi bir mekan. Sadece dekorasyon olarak değil çalışanlardan bile ne kadar tarihi bir mekan olduğu hissediliyor. Öyle 3 garson ve 1 barista ile çalışmasına rağmen servisin aksadığı, hesabı istediğiniz zaman tüm çalışanların birbirine sorduğu yeni nesil kafelerden değil. 😀 Bir tane garson var, tüm siparişleri topluyor ve herkesin siparişini eksiksiz şekilde getiriyor.

Adres: Kuzguncuk, Kuzguncuk Çarşı Cd 3/A, 34672 Üsküdar/İstanbul. Konum için tıklayın.
Tel: 0216 310 40 03

Tarihi Kuzguncuk Fırını

Gerçek siyez ekmeği bulabileceğiniz tarihi bir fırın. Ayrıca siyez unundan simitleri ve poğaçaları da kesinlikle denemeye değer. Şekersiz ve buğday unsuz kurabiyeleri de Tarihi Kuzguncuk Fırını‘nın en meşhur ürünlerinden. Biraz pahalı olsa da fıstıklı mantar kurabiyesini önerebiliriz. Bu arada sadece kurabiye değil genel olarak fiyatlar biraz ortalamanın üzerinde ama bu Kuzguncuk’un popülerleşmesinden sonra tüm işletmelerde yaşanan bir durum.

Adres: Kuzguncuk mah, İcadiye Cd. no:24/a, 34674 Üsküdar/İstanbul. Konum için tıklayın.
Tel: 0216 310 52 01

Tarihi Kuzguncuk Fırını

İsmet Baba Kuzguncuk

Çınaraltı Cafe’nin hemen yanında boğaza nazır bir mekan. Kuzguncuk’ta meyhane arıyorsanız gidebileceğiniz en iyi mekan desek yeridir. Tabii özellikle akşamları yer bulmak çok zor. İsmet Baba‘nın balıkları ve mezeleri lezzetli ama en güzel yanı kesinlikle manzarası.

Adres: Kuzguncuk, Kuzguncuk Çarşı Cd No:1, 34674 Üsküdar/İstanbul. Konum için tıklayın.
Tel: 0216 341 33 75

Ekmek Teknesi

Kuzguncuk hakkında hiç bir şey bilmiyorsanız bile burada çekilen dizi Ekmek Teknesi’ni bilme ihtimaliniz var. Ee haliyle Kuzguncuk’a gidip burada nostaljik bir fotoğraf çekmeden dönmek olmaz. Hani pide, hani lahmacun bu ne biçim tavsiye diyor olabilirsiniz ama keşke her giden mutlu olsa da biz de rahatla tavsiye verebilsek. Evet maalesef Ekmek Teknesi biraz kapitalizm karşısında kan kaybetmiş gözüküyor ve çok fazla şikayet duyduk. Bu arada çok memnun olan da var o yüzden kötüdür de demiyoruz ama giderseniz risk sizin biz sorumluluk kabul etmiyoruz.

Adres: Kuzguncuk, İcadiye Cd. No:17, 34674 Üsküdar/İstanbul. Konum için tıklayın.
Tel: 0216 532 66 77

Ekmek Teknesi

Kuzguncuk Bostan Cafe

Adını bostana bakan arka balkonundan alan Kuzguncuk Bostan Cafe‘nin gayet güzel bir manzarası var. Yalnız balkon biraz küçük ve yer bulmakta zorlanabilirsiniz. Kahvaltı için gidecekseniz beklentiyi çok yüksek tutmayın deriz. Bunun yerine daha sakin bir zamanda ev yapımı limonatasının tadına bakmak için uğrayabilirsiniz.

Adres: Kuzguncuk mah, İcadiye Cd. 69/1, 34674 Üsküdar/İstanbul. Konum için tıklayın.
Tel: 0216 334 03 33

Metet Közde Döner Kuzguncuk

Hem Kuzguncuk semti hem de Metet Közde Döner’in artan popülerliğini düşününce insan ister istemez kalitenin düşmüş olabileceğini düşünüyor. Ancak közde döneri gerçekten lezzetli ve yoğunluğa rağmen servis aksamıyor. Fiyatlar biraz yüksek ama yine de Kuzguncuk’ta yemek yiyecekseniz daha uygun fiyatlı bir yer bulmanız zor.

Adres: Kuzguncuk mah, İcadiye Cd. NO:39, 34674 Üsküdar/İstanbul. Konum için tıklayın.
Tel: 0216 553 33 33

Nail Kitapevi & Cafe

Saatlerce oturup hem kahvenizi içip hem de kitabınızı okuyabileceğiniz şirin bir kitap cafe. Yalnız hafta sonu giderseniz fotoğraf çektirmek için gelenlerin sayısı oldukça fazla ve biraz gürültü olabiliyor. Elbette yalnızca kitap okumak için değil kahve içmek için de Nail Kitapevi‘ne gelip dışarıdaki masalarda oturabilirsiniz

Adres: Kuzguncuk, İcadiye Cd. No:32, 34674 Üsküdar/İstanbul. Konum için tıklayın.
Tel: 0216 391 10 70

Pita Kuzguncuk

Küçük ve şirin bir işletme olan Pita Kuzguncuk, poğaçası ve böreği ile meşhur yani kahvaltı için tercih edebilecek bir yer. Ancak geç kalırsanız poğaça bulmak kolay değil, en güzel erken gidip kalabalık başlamadan huzurla kahvaltınızı yapmak.

Adres: Kuzguncuk, İcadiye Cd. 41/A, 34674 Üsküdar/İstanbul. Konum için tıklayın.
Tel: 0216 532 32 15

Corvino Kuzguncuk

Tüm Kuzguncuk restoranları gibi Corvino Kuzguncuk da çok büyük bir mekan değil. Ancak İtalyan mutfağı sunmasıyla fark yaratıyor. Yemekler gayet lezzetli ve sunumları da güzel. İtalyan mutfağı seviyorsanız Corvino‘ya bir şans verin deriz.

Adres: Kuzguncuk, Bereketli Sk. 2A, 34674 Üsküdar/İstanbul. Konum için tıklayın.
Tel: 0216 492 54 00

Bu kadar anlattıktan sonra en azından bir hafta sonu da olsa Kuzguncuk’a gitmezseniz olmaz. Bu yüzden aşağıda Kuzguncuk nerede ve Kuzguncuk’a nasıl gidilir sorularına kısaca cevap vermeye çalıştık.

Öncelikle Kuzguncuk, Üsküdar’a bağlı olan küçük bir semt. Üsküdar ile Kuzguncuk iskelesi arası yaklaşık 1,5 km. Eğer avrupa yakasından toplu taşımayla Kuzguncuk’a gidecekseniz en güzel yol Beşiktaş-Üsküdar arasını motorlarla geçip Üsküdar’dan Kuzguncuk’a yürümek keyifli olur. Deniz yolu kullanmak istemezseniz marmaray ile de Üsküdar’a geçmeniz mümkün.

Özel araçla gitmeyi düşünüyorsanız Kuzguncuk otopark açısından biraz sorunlu ve yer bulmak kolay değil. Bu nedenle toplu taşımayı tercih ederseniz güne daha az stresle başlayabilirsiniz.

Diğer Yazılar: İstanbul

  • Yalıköy

    YazanFatih

  • Şile Kamp Alanları

    YazanFatih

  • Kilyos

    YazanFatih

  • Çilingoz Akvaryum

    YazanFatih

  • İnceğiz Mağaraları

    YazanFatih

  • Çatalca Piknik Alanları

    YazanFatih

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası