niğde kalesi yol tarifi / Niğde Kalesi - Vikipedi

Niğde Kalesi Yol Tarifi

niğde kalesi yol tarifi

Niğde Gezilecek Yerler listesi , Niğde’nin Tarihi Yol Tarifi, Konumu Neyi Meşhur, Ne yenilir

Kayseri, Aksaray, Konya ve Nevşehir illeri ile komşu olan Niğde’de görülecek yerler bir hayli fazladır. İç Anadolu bölgesinin en güzide şehirlerinden biri olan Niğde doğal güzellikleri ile ön plana çıkan bir ildir. Kültürel yapısı, tarihi dokusu ile de yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir. Şehir içerisinde gezilmesi, görülmesi gerekli olan yerler epey fazladır.

Niğde on bin yıllık derin bir tarihe sahiptir. Geçmişinin bu derin olması nedeni ile pek çok medeniyetin de ev sahibi olmuştur. Antik çağ dönemlerinde “Nahita” ya da “Nakita” olarak anılmakta idi. Birçok farklı medeniyete şahitlik etmiş olan bu şehir bu medeniyetin izlerini hala taşımaya devam etmektedir. Köklü bir kültüre geçmişe sahip olmuş ve bu özellikleri ile ön plana çıkmıştır. Zengin tarihi, birbirinden lezzetli olan yemekleri, dağ ve kültür turizmi gibi oldukça popüler olan destinasyonlardandır. Ören yerleri, doğal güzellikleri, kaplıcaları ve daha pek çok farklı yeri ile birlikte Niğde’de yapılacaklar çok çeşitlidir. Buraya gelen kişiler şehrin tarihi dokusu ve kültürel özelliklerinden büyülenmekte, tekrar tekrar gelmek istemektedir.

Niğde Gezilecek Yerler Haritası Listesi

  • 1- Niğde Kalesi
  • 2- Saat Kulesi
  • 3- Niğde Müzesi
  • 4- Alâeddin Camii
  • 5- Sungurbey Camii
  • 6- Kayardı Millet Bahçesi
  • 7- Köşk Höyük
  • 8- Roma Havuzu
  • 9- Kemerhisar
  • 10- Tyana Antik Kent Hamamı
  • 11- Kocapınar
  • 12- Karaatlı
  • 13- Gümüşler Manastırı
  • 14- Göllü Dağ
  • 15- Narlıgöl Krater Gölü Ve Jeotermal Alan
  • 16- Bolkar Daglari

Niğde’de Gezilecek Yerler ve Niğde Tarihi Yerleri

Niğde Saat Kulesi, Niğde’nin simgesi haline gelmiş yapılardan birisi olarak kabul edilir. Niğde Kalesi’nin içerisinde yer alır. 1800’lü yıllarda inşa edilen yapının günümüze kadar gelmiş olması ise dikkat çekicidir. Kulenin bir başka ilgi çekici yönü ise; Osmanlı Dönemi’nde ceza evi olarak kullanılıyor olmasıdır.

Niğde, volkanik patlamaların yaşandığı bir bölgede yer aldığından dolayı bölgede çok sayıda kaplıca bulunmaktadır. Bunlardan birisi de Çiftehan Kaplıcaları’dır. Ulukışla ilçesinde bulunan kaplıcanın Niğde merkeze uzaklığı yaklaşık 80 km’dir.

Çiftehan kaplıcalarından akan suyun içerisinde bol miktarda sülfat, kalsiyum, klor ve sodyum bulunur. İçerisinde bulunan mineraller özellikle cilt hastalıklarına oldukça iyi gelmektedir. Yılın her döneminde sedef gibi cilt sorunları ile karşılaşan kişiler tarafından ziyaret edilmektedir. Ayrıca cildinizdeki ölü hücrelerden kurtulmanız ve rahatlamanız için idealdir. Çeşitli kas hastalıklarına da iyi geldiği bilinmektedir.

Kocapınar Kaplıcası, Niğde merkeze son derece yakın olup yalnızca 2-3 km’lik bir yol almanız yeterlidir. Kaplıcanın suyunun özellikle mide ve cilt sorunlarına iyi geldiği bilinmektedir. Diğer kaplıcalardan farkı ise; çamur banyosunun da bulunmasıdır. Cilt sorunları ve kas ağrılarına iyi geldiği düşünülen bu çamur banyosu için Niğde’yi ziyaret eden pek çok turist bulunmaktadır.

Bor ilçesine oldukça yakın olan Kemerhisar içmeleri tarihi yazıtlarda da yer alan kaplıcalardan birisidir. Mineraller açısından en zengin kaplıcalardan birisidir. Suyunun içerisinde magnezyum, sodyum ve karbonat bulunur. Sıcaklığı ise; 15 derecedir. Böylece sıcaktan rahatsız olanların dahi rahatlıkla girebileceği bir kaplıcadır.

Böbrek ve karaciğer sorunlarına karşı etkili olduğu bilinen içmece kapalı bir kaplıca değildir. Açık havada olan bu içmede ovanın ortasından dışarı sıcak ve biriken bir su bulunmaktadır. Bu su bir havuzun içerisinde toplanır ve insanlar burada suya girebilmektedir.

Roma Havuzu, Niğde merkeze 25 km uzaklıkta bulunan ve efsanelere konu olmuş bir yapıdır. Antik Mısır döneminin en güçlü ve güzel kadınlarından birisi olarak kabul edilen Kleopatra’nın süt banyosu yaptığı havuz olarak tasvir edilmektedir.

Roma Havuzu’nun geçmişine baktığımızda henüz Roma’nın dağılmadan önceki sürecine kadar uzanıyor. Yapılar araştırmalar MS 2. Yüzyılda yapıldığını göstermektedir. Trojan tarafından inşa ettirdiği düşünülen eserde dönemine göre oldukça düzgün kesilmiş taşlar dikkat çekmektedir. Mermer ayrıntılarla gösterişli bir hal alması sağlanan havuzda yer alan suyun Kemerhisar’a kadar ulaşacak şekilde tasarlanması ise; ilgi çekicidir. Niğde’ye gittiğinizde görmeden geçmemeniz gereken bu yapı Türkiye’deki en eski tarihi eserlerden birisi olarak kabul edilmektedir. Ayrıca havuzun çevresi doğada zaman

Niğde’nin merkezinde bulunan Kayardı Bağları, yeşil alanlarda zaman geçirmeyi seven bölgelerden birisidir. Kapadokya’daki pek çok bölge gibi burada da bağlar son derece meşhurdur. Bu muhteşem manzara trekking yapmayı sevenler için oldukça ilgi çekicidir. Siz de Niğde’ye gittiyseniz Kayardı Bağları’nı gezmeden dönmeyin.

Milli Park olarak ilan edilen bölgelerden birisi olan Aladağlar Milli Parkı, doğal güzellikleri ile ön plana çıkmaktadır. Toros Dağları’nın tam zirvesinde yer alan Aladağlar Milli Parkı 55.000 hektar üzerine kurulmuştur.

Her yıl binlerce turistin gezdiği park özellikle çam çeşitleri ve Göknar açısından oldukça zengindir. Özellikle zirveye doğru ilerlediğinizde rengarenk bir bitki örtüsünün sizi karşıladığını görebilirsiniz.

Aladağlar yalnızca günlük geziler için trekking ve kamplar için de tercih edilen bir bölgedir. Parkta karşınıza kurt, çakal, sansar, domuz gibi hayvanların çıkabileceğini unutmamalısınız. Ayrıca Niğde’de bir günden fazla kalacaksanız Aladağlar ’da yer alan otellerde de konaklayabilirsiniz.

Narlıgöl, özellikle gün batımında sunduğu manzara ile ziyaretçilerinin keyifli zamanlar geçirmelerini sağlamaktadır. Bir krater gölü olan Narlıgöl, yanardağlar sayesinde oluşmuştur. Yanardağların aktif hale geçmesi sonucunda çevreye yayılan lavların oluşturduğu çukurlara dolan sular bu krater gölünü meydana getirmiştir.

İçerisinde bulunan kükürt nedeniyle acı olması beklenen göl soğuk ve tatlı bir göldür. Bu nedenle geçmişte “Acıgöl” olarak adlandırılmıştır. Günümüzde ise; adı değiştirilmiş ve Narlıgöl olmuştur.

Narlıgöl, doğada zaman geçirmeyi sevenlerin sıklıkla ziyaret ettiği bir bölgedir. Piknik yapmak, günlük doğa yürüyüşleri ve kamplar için tercih edilir. Ayrıca gölün çevresinde her yıl düzenli olarak bisiklet turları düzenlenir.

Narlıgöl’e ait suyun aktığı kaynaklar da vardır. Bu kaynaklardan su alabilir ve cilt sorunları için kullanabilirsiniz. Yapılan araştırmalar bu suyun sedef gibi cilt hastalıklarına iyi geldiğini göstermiştir. Ayrıca ödem atmak ve kan akışını hızlandırmak için de kullanılabilir.

Göllüdağ turistlerden çok doğa sporları ile ilgilenenlerin gezi rotalarında yer alan yerlerden birisidir. Bir volkanik dağ olan Göllüdağ sönmüş haldedir. Dağ tırmanışlarında sıklıkla tercih edilen dağın zirvesine çıktığınızda ise; hayranlık oluşturacak bir manzara sizi bekliyor olacaktır. Zirvede bulunan krater gölünün de etkisi ile bu noktada son derece güzel kareler yakalayabilirsiniz.

Gümüşler Manastırı Niğde gezilecek yerler içerisinde yer alan bir tarihi mekandır. Bu manastır hakkında bilgi sahibi olunabilecek herhangi bir kaynak ne yazık ki bulunmuyor. Esrarengiz bir yapı olması, kaya içerisinde oyulmuş bir halde durması oldukça ilgi çeken özelliklerindendir. Manastır hakkında 8 ve 12.yüzyıllara dayandığı düşünülmektedir. Gümüşler Manastırı burayı oldukça ünlü yapan bir diğer nokta ise içerisinde yer alan kilisedir. Kilise planı kapalı Yunan haçı şeklindedir. Mimari özellikleri, tarihi dokusu ve esrarengiz oluşu bu manastırı özel kılmakta, insanların dikkatini çekmektedir.

Manastıra giriş yapabilmek için insanların belirli bir ücret ödemeleri gerekmektedir. Müzekarta sahip olan kişilerin bu ücreti ödemesine gerek yoktur. Müzekart ile birlikte yılda iki kez ücretsiz bir şekilde gezi yapılabilmektedir. Niğde turları içerisinde mutlaka yerini edinmiş olan bu bölge de turistler tarafından mutlaka görülmesi gerekli olan yerlerdendir.

Niğde’de gezilecek yerler içerisinde yer alan Çinli Göl Bolkar Dağları’nda bulunan bir buzul göldür. Bu gölün derinliği ise tam olarak 100 metre şeklindedir. Oldukça derin bir göl olması nedeni ile halk arasında bu göle Dipsiz Göl adı da verilmektedir. Çinli gölün özellikleri içerisinde gölün rengi oldukça dikkat çekmektedir. Bu derin göl siyaha dönen lacivert bir renge sahiptir. Bu nedenle oldukça hoş bir manzaraya sahip olmaktadır. Çinli Göl aynı zamanda göl su içmeye oldukça uygundur. Güzel ve eşsiz bir manzaraya sahip olması dikkatleri çeken yönlerinden. Buraya gelen fotoğrafçılar bu eşsiz manzaralarda birbirinden harika kareler yakalayabilmektedirler.

Eşsiz manzarası ve huzurlu yapısı ile insanlar burada dinlenebilmektedirler. İnsanları günlük yaşam streslerinden uzaklaştıran, dinginleştiren bir yapısı bulunmaktadır. Bu göl aynı zamanda kamp için de oldukça uygun bir alandır. Burada pek çok doğa sporu sever kamp ve yürüyüş gibi aktiviteler yapabilmektedirler. Yaz aylarında kamp alanları ziyaretçi akınına uğramaktadır. Çinili Göl Ulukışla ilçesinde bulunmaktadır. Niğde’ye gezi düzenleyenler tarafından mutlaka görülmesi gerekli olan yerler içerisinde yer almaktadır.

Niğde gezi rehberi ile düzenlenen turlarda mutlaka uğranılan yerlerden biri Niğde Kalesi’dir. Niğde Kalesi eşsiz tarihi dokusu nedeni ile mutlaka görülmesi gerekli olan yerler içerisinde yer alıyor. Niğde Kalesi yapım yılı M.Ö. 8.yüzyıla dayanmaktadır. Niğde Kalesi çok eski bir dönemlerden gelmesi nedeni ile oldukça özel bir yere sahiptir. En belirgin özellikleri içerisinde de burçlarından bir tanesinin üzerine yapılmış olan ve günümüzde de Niğde’nin sembollerinden biri olan Saat Kulesi tarihidir. Bu kulenin 19.yüzyılda yapıldığı düşünülmektedir. Eşsiz bir tarihi dokuya sahip olması, çok eski dönemlerden günümüze kadar gelmeyi başarmış bir yapı olması nedeni ile korunmaktadır. Buraya düzenleyenler tarafından mutlaka görülmesi gerekli olan bir yapıdır.

Niğde’de ne yapılır diye düşünenlerin mutlaka Niğde Müzesi’ni geziye gelmeleri gerekmektedir. Niğde Müzesi binlerce yıllık kültür birikimine sahiptir. Günümüze kadar pek çok eser ulaşmıştır ve burada sergilenmektedir. 1957 yılında ziyarete açılan bu müze içerisinde 6 adet salon bulunmaktadır. Niğde Müzesi içerisinde yer alan eserler Roma ve Bizans dönemi kalıntıları içermektedir. Sikkeler, mumyalar, etnografik eserler, Hitit Frig dönemine ait olan bulgular burada yer almaktadır. Eski dönem pek çok kalıntı burada bulunmaktadır. Yer alan eserler ziyarete gelen kişiler tarafından mutlaka görülmelidir.

Niğde gezisidüzenleyenler tarafından görülmesi gereken bir diğer mekanlardandır. M.Ö. 6050 ile 4911 yılları arasında yerleşim yeri olduğu düşünülmektedir. Köşk Höyük Geç Neolitik ve Erken Kalkolitik dönem arasında burasının bir yerleşim yeri olarak tercih edildiği düşünülmektedir. Köşk Höyük Cumhuriyet, Bahçeli /Bor/ Niğde bölgesinde yer almaktadır.

Niğde doğal yerler bakımından da oldukça zengin bir ildir. Burada gezilebilecek doğal yerler içerisinde Niğde Kayardı Bağları bulunmaktadır. Kayardı Bağları yeşil alanı ile Niğde’nin oksijen depolama alanıdır. Burası yemyeşil ağaçları ile insanlara huzur vermekte, kişileri günlük yaşam streslerinden uzaklaştırabilmektedir. Niğde Kayardı Bağları özellikle büyük şehirlerden kaçmak isteyenler için son derece uygun bir alandır. Bir yaz akşamı burada yapılan yürüyüş ile dinginliği, huzuru yakalayabilmek mümkündür. Yaz aylarında ziyaretçilerin tercih ettiği doğal ortamlardan biridir. Mutlaka Niğde gezilecek yerler listesi içerisinde yer alması gerekli olan bölgelerdendir. Niğde kent merkezi içerisinde bulunmaktadır. Burada yer alan Yukarı Kayabaşı Mahallesi içerisinde bu bağlar yer almaktadır. Ulaşım son derece kolaydır.

Niğde gezilecek yerler içerisinde yer alması gerekli olan bir diğer tarihi yapıdır. Bu cami teş şerefelidir. Kendisine özgü bir de hikayesi bulunmaktadır. Yapının ustası bir kadına aşıkmış. Bu kadın ise Niğde Sancak Beyi’nin kızlarındanmış. Niğde Aleaddin Camii Usta bu kızla hiçbir şekilde evlenemeyeceğini bildiği için aşkını belirten bir simgeyi kapı süslemesindeki taşa işlemiştir. Bu resmetmeyle Taçlı Kadın Başı adı verilmektedir. 1223 yılında yaptırılmış olan bu caminin mimari Sıddık ve kardeşi Gazi’dir.

Tyana Ören Yeri Ören yeri içerisinde çıkartılan tarihi eserler Niğde Müzesi’nde sergilenmektedir. Bahçeli kasabası içerisinde yer alan bu mekan Roma havuzu olarak adlandırılmakta olan antik havuza hayat veren kaynak suyunu kemerlerle taşıdığı için bulunduğu kasabanın adı Kemerhisar olarak adlandırılmıştır. Su kemerleri son derece eski yapılardır. 2 ve 3.yüzyıllara dayanmaktadır.

Karaltı Kuş Kayası ve Kaya Mezarları

Bu yapı tam olarak 15 adet mağaradan oluşmaktadır. İki katlı bir yapısı bulunmaktadır. Bu katlarda mezarlar yer alır. Bu mezar Kızlar Mağarası olarak bilinmektedir. Diğer mezarlar ise tek katlı bir şekilde inşa edilmiştir. Kaya mezarları özellikleri içerisinde her birinde delik olması ilgi çekmektedir. Kuşkayası Mezarlığı olarak geçen bu bölge Niğde gezisi düzenleyenlerin il içerisinde mutlaka gezilmesi gerekli olan yerler içerisinde yer almaktadır. Buraya gezi düzenleyenlerin mutlak uğrayıp görmesi gerekmektedir.

Niğde tarihi yerler içerisinde yerini alan bir başka mekandır. İlhanlı Dönemi’nde yapıldığı düşünülmektedir. 1335 yılına tarihlendirilmektedir. Mimari bilinmeyen bu tarihi yapının kapıları üzerinde oğlak, at, panter, kuş, antilop, ejder, boğa, tavşan, fil gibi pek çok farklı hayvan figürleri yer almaktadır. Bu figürler ile oldukça önemli bir yere sahip olan bu cami de Niğde içerisinde gezilmesi gerekli olan yerlerdendir.

Niğde Nerededir, Konumu Yol Tarifi, Nasıl Gidilir

Niğde ili içanadolu bölgesi içerisinde yer almaktadır. Niğde ilinin komuşuları Nevşehir, Konya, Aksaray Adana, Mersin illeridir. Niğde ili enlem ve boylam olarak 37° 21′ ve 38° 23′ kuzey enlemleriyle, 34° 00′ ve 35° 15′ doğu boylamları arasında yer alır. Niğde konum olarak önemli illeri bir birine bağlayan bir güzergahta yer almaktadır.

Niğde Hakkında Kısa Soru Cevap

Niğde’nin Neyi Meşhur Niğde Ne Alınır?

Ayva Boranası
Söğürme
Niğde Tava
Pirinçli Elmas Dolması
Mazaklı Köftesi
Kaymak Tatlısı
Niğde’nin Diğer Meşhur Yiyecekleri
Niğde Balı
Niğde Pekmezi
Niğde Alıç Sirkesi

Niğde’nin Nüfusu Nedir?

Niğde ilinin 2021 yılına göre nüfusu 363.725’dir.
Niğde nüfusu bir önceki yıla göre 1.654 artmıştır.
Niğde Nüfusün 182.216 erkek ve 181.509 kadın olarak bilinmektedir.
Nüfusün Yüzde olarak: %50,10 erkek, %49,90 kadındır.

GöllüDağ Ören Yeri
Tyana Ören Yeri
Çinili Göl
Eski Gümüş Manastırı
Niğde Kalesi
Göllü Dağ
Niğde Kayardı Bağları
Roma Havuzu
Altunhisar Zindan Vadisi
Karanlık Vadide Piknik
Niğde Gölcük Piknik Alanı
Gebere Barajı
Cımbar Vadisi

Ihlamur Kahvaltı
Mor Salkım Yemek Evi
Gaziantep Ocakbaşı
Adanalı İsmail Usta
Beyaz Kiraz Reçeli
Niğde Gazozu
Kaymak Tatlısı
Cevizli Erişte
Etli Bamya
Halveter Tatlısı
Pirinçli Elma Dolması
Ayva Boranası
Söğürme
Niğde Tava
Mazaklı Köftesi
Arabaşı Çorbası
Pazula
Burma Sarığı
Pancar Peziği
Orta Dolması
Ditme
Üzüm Boranası
Çamlık Restaurant Fertek
Mucize Mutfak Atölyesi
Beykoz Ocakbaşı
Niğde Yörük Sofrası
Sofram Restoran
Şehir Lokantası
Küçükoğlu Restaurant

Niğde merkezde gezilecek Yerler Niğde’nin tarihi yerleri

Niğde Kalesi
Niğde Müzesi
Göllüdağ
Rahmaniye Camii
Roma Havuzu
Köşk Höyük
Alaaddin Camii
Sungur Bey Camii
Tyana Ören Yeri
Gümüşler Ören Yeri ( Eski Gümüş Manastırı )
Porsuk Höyük
Kuş Kayası Kaya Mezarları
Dörtayak Türbesi

Niğde Kalesi

Kale surlarındaki saat kulesi

Niğde Kalesi, Niğde ili Eski Niğde Şehrinin bulunduğu tepe sınırları içinde yer alan tarihi bir kaledir.[1]

İlk imar ediliş tarihi kesin olmamakla birlikte temel taşlarındaki izleri M.Ö. 8. yüzyıldan kalmış tarihi temeller üzerine inşa edildiği düşünülmektedir. 10. yüzyıl ilk yarısını işaret eden ikinci etap imarı üç surla çevrili olan Niğde Kalesi, Eski Niğde şehrinin bulunduğu tepeyi çevrelemekte olduğu sanılmaktadır. Kale dış kale ve kalın bir surla kuşattığı iç kaleden oluşmaktadır.[2] Tarihi kale farklı zaman içerisinde birçok yeri tahrip olmuş ve yıkılmıştır. Kale 1740 yılında onarım ve restorasyon görmüş Kılıçarslan II (1155-1192), Rüknettin Süleyman Şah II (1196-1204) ve Alâeddin Keykubat I (12201237) Anadolu Selçukluları zamanına kadar önemini arttırmış Cumhuriyet döneminde hapishane olarak kullanılmıştır.

Kale ve bulunduğu tepe, sit alanı kategorisindedir.[3]

2021 itibarıyla Kale çevresinin restorasyon projesi başlamıştır.[4]

Kalenin surlarında, Ziya Paşa tarafından 1866 yılında yaptırılan 41 metre yüksekliğindeki[5] bir saat kulesi de vardır.[6]

Kaynakça[değiştir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.