karpuz çekirdeği yemenin faydaları / Karpuz Çekirdeği Nedir Ve Neye İyi Gelir? Karpuz Çekirdeği Faydaları - Mahmure

Karpuz Çekirdeği Yemenin Faydaları

karpuz çekirdeği yemenin faydaları

Karpuz Çekirdeğinin Faydaları Ve Zararları Nelerdir? Karpuz Çekirdeği Neye İyi Gelir, Nasıl Yenir?

Gün içinde tükettiğimiz her besinin insan vücuduna farklı etkileri bulunur. Bunlardan biri de karpuz çekirdeğidir. Sıcak havalarda soğuk bir şekilde tüketilen ve yaz aylarının en sevilen meyvesi olan karpuz tatlı bir meyvedir. Çocuklardan yetişkinlere kadar her yaştan insanın severek tükettiği karpuz meyvesinin çekirdekleri de oldukça faydalıdır. Bu yüzden karpuzun çekirdekleri ile birlikte yenilmesi gerekir ancak kişiler bunu çok fazla tercih etmez. İşte karpuz çekirdeğinin bilinmeyen faydaları.

KARPUZ ÇEKİRDEĞİ FAYDALARI NELERDİR?

  • Karpuz çekirdeğinin içerisinde omega-3 yağ asitleri bulunur. Bunlar cilt bakımı için faydalı yağlardır. Bu yüzden karpuz çekirdeğinin tüketimi cildi nemlendirmeye yardımcı olur.
  • İçerisinde antioksidan da bulunan karpuz çekirdeği cilt üzerindeki lekelerin azalmasını sağlar.
  • Gözenekleri açar ve akne oluşumunu engeller.
  • Magnezyum, protein, bakır ve demir bileşenlerine sahip olan karpuz çekirdeği saç sağlığı için de faydalıdır. Düzenli kullanımda saçın parlak ve güçlü olmasına yardımcı olur.
  • Düşük kan basıncına iyi gelir. Protein ve amino asit içeriği ile büyüme ve gelişim dönemlerini olumlu destekler.
  • Dokuların gelişmesine ve sağlıklı hücrelerin oluşmasına katkı sağlar.
  • Enerji vericidir.
  • Kan şekerinin kontrol edilmesinde yardımcı olur.
  • Yüksek kolesterolün düşürülmesini sağlayabilir.
  • Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine yardımcı olur.
  • İçeriğindeki güçlü magnezyum oranı ile kemik sağlığına iyi gelir. Osteoporozun oluşmasını engeller.

KARPUZ ÇEKİRDEĞİ YENİR Mİ?

Karpuz çekirdeğinin karpuz meyvesi ile birlikte tüketilmesinin insan sağlığı için bir zararı yoktur. Aksine karpuzun çekirdekleri ile birlikte yenilmesi önerilir. Sadece küçük yaştaki çocukların boğazlarına kaçma ihtimali ile çekirdeksiz yenmesi önerilir. Bunun yanı sıra karpuz çekirdeği ayrı olarak da çerez halinde satılır ve tüketilir.

KARPUZ ÇEKİRDEĞİ ZARARLARI NELERDİR?

Karpuz çekirdeğinin tüketiminin insan sağlığına herhangi bir zararı olduğu bilinmemektedir. Ancak bazı çok fazla tüketim gerçekleştiğinde sindirim sistemine zara verebilir. Çok nadir de olsa apandist sorununa yol açabileceği ifade edilir.

KARPUZ ÇEKİRDEĞİ NASIL EKİLİR?

Karpuz çekirdeğinin ekimi için ilkbahar aylarını tercih etmelisiniz. Kapalı ve ılık bir ortamda toprağınızı hazırladıktan sonra toprak gübre ile karıştırılmalıdır. Ardından toprağın üzerine karpuz çekirdekleri serpiştirilmelidir. Tohumların da üzeri ince bir tabaka toprak ile örtüldükten sonra sulama işlemi yapılmalıdır. Fide haline geldikten sonra daha büyük bir saksıya ekilmelidir.

KARPUZ ÇEKİRDEĞİ KİLO YAPAR MI?

Karpuz çekirdeğinde lif oranı oldukça yüksektir. Bu yüzden sindirim sisteminizin daha düzenli ve hızlı çalışmasını sağlar. Bu bağırsak sisteminin da hızlı çalıştığının işaretçisi olduğu için kilo verme döneminde belirli ölçülerde karpuz çekirdeği tüketmek kilo vermeye de yardımcı olur. Ancak çok fazla tüketimi gerçekleştiril ise karpuz çekirdeği kilo alınmasına yol açabilir.

KARPUZ ÇEKİRDEĞİ NASIL YENİR?

Karpuz çekirdeği iki farklı şekilde yenir. Bunlardan biri karpuz meyvesi ile birlikte kabuğuyla yemektir. Kabuklu bir şekilde karpuzla tüketilse de mide onu hazmedecektir. Diğer bir yeme şekli ise çerez olarak tüketmektedir. Kavrulmuş ya da yaş olan karpuz çekirdekleri ayçiçeği ya da kabak çekirdeği gibi kabuğundan ayırılarak yenir.

Çekirdek Tiryakileri Toplanın Karpuz Çekirdeği Yiyoruz

Karpuz, yazın ve yaz sıcaklarının habercisidir. Karpuzun rengi ise neşenin ta kendisidir. Ev dekorundan, mutfak ürünlerine kadar karpuz kendini her üründe göstermiştir. Çekirdekleri ile karpuzun o tatlı rengi bir araya geldiğinde, bir de kabuğundaki yeşil geçişler o rengi sahiplendiğinde adeta bir ressamın tablosuna bakıyor gibi olursunuz.

Günebakan, kabak çekirdeği derken çekirdek kültürünüze bir yenisi daha eklensin ister misiniz? Uzun sohbetlere eşlik eden çayın yanındaki ikramlıklarda, karpuz çekirdeğine de yer açmalısınız. Diyarbakır’da, Mardin’de, Adana’da sıklıkla tüketilen karpuz çekirdeği; neden çöpe atılmıyor da yeniliyor hiç düşündünüz mü? İnsan düşünmeden edemiyor açıkçası.

Karpuzu yerken yiyoruz da çekirdeğini yiyenlerin bildiği o gizemli bilgi nedir acaba? Biz de bir deneyelim madem, muhakkak bir faydası vardır, diye düşünüyorsanız sizleri şöyle yazımıza davet ediyoruz. Çünkü öğrenecekleriniz karşısında bu yaz döneminde, içinizi serinleten karpuz lezzetinden kalan çekirdekler, çöpe gitmeyecek ve çay keyiflerinizde tıpkı kabak çekirdeği gibi sohbetlerinize eşlik edecek. Cilt güzelliğinize daha da güzellik katmak için de çok iyi bir tercih olacaktır.

Üstelik bilinmeyen faydaları ile size baştan aşağı sıhhat sağlayıp, diyette karpuz çekirdeği yiyerek kilo vermenize bile yardımcı olabilir. Haydi bu yaz, sıcakların tadını çıkarırken aynı zamanda sağlıklı beslenmeyi de ihmal etmeyeceğiz. Çekirdektir ne yapabilir dememek için yazımız sizlerle.

Sıcakların Serinleten Meyvesi Karpuz Çekirdeği Nasıl Yenir?

Sıcak günlerde, akşamdan dolapta beklemiş karpuzun verdiği serinlik hangi mevsimde keyifli olabilir ki? Karpuz-peynir ikilisinden alınan lezzeti hiç hatırlatmayalım. Malum şu mevsimde bulması biraz zor. Birkaç ay daha beklemek gerekli… Karpuzu çekirdeklerini ayırarak yediniz değil mi? İşte orada size müdahale edeceğiz.

Çekirdeğini çiğ ve kavrulmuş şekilde de yiyebileceğinizi biliyor musunuz? İsterseniz karpuz çekirdeklerini bir gecede suda beklettikten sonra fırında kavurup veya güneşte kurutup daha sonra da tuzla beraber tavada kavurarak klasik çekirdek gibi yiyebilirsiniz. Yerken sizi biraz yoracak karpuz çekirdeği kavurması fakat, sağlık için ter dökmeye değer. Ayrıca karpuz çekirdeği çayı içerek de bağırsaklarınızı düzene sokabilir ve metabolizmanızı canlı tutabilirsiniz. Bitki çaylarınıza çeşitlilik katmak isterseniz aklınızda hoş bir seçenek olarak yer edinebilir.

Daha sonra da tüketmek isteyenler için karpuz çekirdeği nasıl saklanır sırrını verelim: Kavanoza alın ve nemli olmamasına özen gösterin. Tıpkı klasik çekirdekler gibi. Bu kadar kolay ve basit. Lezzetini tattıktan sonra uzun süre evde kalacağını pek sanmıyoruz :) Ayrıca doymuş mideye karpuz verirseniz, bu sizde şişkinlik yapacaktır. O sebeple yemekten hemen sonra karpuz yemek pek tavsiye edilmez. Sağlıklı sonuçlar almak için; yemeklerden 30 dakika sonra, dinlenmiş mideyle beraber karpuz yemelisiniz.

Mucize dolu bir bilgi daha verelim sizlere: 1 avuç dolusu karpuz çekirdeğini, 1 litre su içerisinde 45 dakika kaynatın ve oluşan karışımı daha sonra ağzı kapalı bir halde bekletin. Bu karışımı günlük çay tüketimi gibi içtiğinizde, diyabete karşı büyük etkilerini fark edeceksiniz.

Karpuz Çekirdeği Kalori ve Besin Değerleri

Bilindiği gibi karpuzun kendisi oldukça sağlıklı ve bol su içeren bir meyvedir. Peki çekirdeği de öyle midir? Bir kase yediğinizi düşünürseniz ve bu kase ortalama 50 gram ise çekirdek keyfinizden sonra yaklaşık 240 kalori almış olacaksınız. Yani karpuz çekirdeği kalori açısından çok masum olmadığı gibi çok da zararlı değildir. Yine de tadını alırken dikkat etmek gereklidir. Üstelik karpuz çekirdeği protein ve lif açısından oldukça zengin bir yiyecektir. Yedikten sonra karpuz çekirdeği kabız yapar mı endişeniz kaybolacaktır. Vücudunuzun ihtiyaç duyduğu potasyum ise karpuz çekirdeğinde mevcuttur.

Sıcak yaz günlerinde, su ihtiyacınızı karşılamak adına karpuzu doğrudan yemek de etkili olacağı gibi, karpuz suyundan yapacağınız soğuk içecekler de içinizi ferahlatan lezzetlerden olacaktır. Asitli ve zararlı içecekler sevenler bile bu leziz ve sağlıklı karpuz suyunu içtikten sonra bağımlısı haline gelecektir. Bütün yaz günleri boyunca evinizden eksik olmayacaktır.

Detaylı bilgi için: Çekirdek Kaç Kalori?

Çoğu İnsanın Ayıkladığı Karpuz Çekirdeği Faydaları Nelerdir?

  • Protein açısından oldukça zengin olan karpuz çekirdeği sporcular için protein tozundan daha değerlidir.
  • Magnezyum açısından da zengin olan karpuz çekirdeği kan basıncını ve kan şekerini düzenlemektedir.
  • Fosfor, demir, potasyum, sodyum, bakır, manganez ve çinko gibi vücudumuz için önemli ve gerekli mineraller bulunmaktadır.
  • Omega-6 değeri de oldukça yüksektir ve omega-6 cilt bakımı için gerekli olan mineral türüdür.
  • Omega-6 gibi omega-3 değerinin de yüksek olduğu bilinir.
  • B vitamini eksikliği için ideal bir tercih olabilir. İdeal oranda B vitaminine de sahiptir.
  • İyi bir lif kaynağı olduğundan bağırsak dostudur. Bağırsakları çalıştırıp daha rahat mideye kavuşmanızda size yardım eder. Kabızlık için oldukça etkilidir.
  • Antioksidan özelliği ile en iyi sonuçlar veren idrar söktürücüdür.
  • Uzun zamandan beri böbrek taşlarının düşürülmesi için tercih edilir. Böbrek taşı şikayetlerinde tercih edilecek ilk yiyecektir.
  • Kan dolaşımından kaynaklı hastalıkları önlemek için sıkça tercih edilir.
  • Kötü kolesterole karşı en iyi kalkandır. Aynı zamanda bağışıklık sisteminizi de güçlendirir.
  • Hücrelerinizi yenilemek için gerekli olduğunuz proteini, karpuz çekirdeğinden alabilirsiniz.

Karpuz Çekirdeği Zararlı Mı? Hangi Durumda Zararlı Hale Gelir?

Karpuz çekirdekleri sağlıklı şekilde sindirilmediği durumda; mide ağrılarına sebep olabilir. Bu yüzden karpuz çekirdeği nasıl tüketilmeli diye düşünürseniz; sindirim konusunu hatırlatmak isteriz. Sindirim sorunu dışında, şu güne kadar herhangi bir zararı görülmemiştir. Faydalarından nasiplenmek adına, her gün bir miktar karpuz çekirdeği tüketimine özen göstermenizi tavsiye ederiz.

Karpuz Çekirdeği Kilo Yapar Mı? Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Aşırı tüketimde en sağlıklı olan besinler bile, vücudunuza ağır geleceğinden kilo yapma ihtimali vardır. Karpuz çekirdeği, yüksek lif sayesinde bağırsaklarınızı rahat ettirirken metabolizmanızı da çalıştırır. Sağlıklı bağırsaklar ise çalışan bir vücut demektir. Çalışan bir vücutta kilo vermek, oldukça kolay hale gelir.

Fakat çok fazla tükettiğinizde sizin için kilo aldıran bir yiyecek olduğunu da unutmamak gerekir. Neredeyse 3 tabak yedikten sonra karpuz çekirdeği zayıflatır mı diye düşünmek, sizin için tatlı bir latife olacaktır. Siz yine de tadında ve dozunda yemeye özen gösterin diyelim :) Ne der büyükler; her şeyin fazlası zarar.

Cilt Dostu Karpuz Çekirdeği Yağı Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır?

Ülkemizde çok nadir bilinen, karanlıklarda kalmış bir yağdır, karpuz çekirdeği yağı. Ekonomik açıdan biraz pahalı olması ve ülkemizde yeterince tanıtılmaması, değerinin bilinmemesine bir sebeptir. Cilt için etkili olan karpuz çekirdeği sivilce tedavisinde oldukça etkilidir. Stres kaynaklı ve yanlış beslenmeden kaynaklı meydana gelen sivilcelerde etkisini görmek isterseniz düzenli kullanmalısınız.

Kozmetik ürünlerinde de içerikleri süsleyen karpuz çekirdeği yağı, nemlendirici etkisiyle hem kremlerde hem de şampuanlarda tercih edilen mucize bir yağdır. Kokusuyla da hoş bir etki yaratan karpuz çekirdeği, neredeyse tüm kozmetik ürünlerinde kullanılmaktadır. Kendini seven ve cildine özen gösteren herkesin mutlaka karpuz çekirdeği yağı ile üretilen ürünleri tercih etmelidir. Saydıkça saydığımız karpuz çekirdeği faydası etkisini sizde de göstersin isterseniz, düzenli tüketimini tavsiye eder, sağlıklı günler dileriz.

Karpuzun Faydaları Nelerdir? yazımızı inceleyebilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası