özel üniversiteden devlet üniversitesine geçiş şartları / Vakıftan devlete geçişler artabilir - En Son Haberler - Milliyet

Özel Üniversiteden Devlet Üniversitesine Geçiş Şartları

özel üniversiteden devlet üniversitesine geçiş şartları

Özel Üniversiteden Devlet Üniversitesine Geçiş Olur mu? 

Gittiği özel üniversiteden memnun olmayan öğrenciler “Özel üniversiteden devlet üniversitesine geçiş olur mu?”sorusuna cevap arıyorlar. Bu durumdaki öğrenciler yatay geçiş hakkını kullanarak başka bir üniversiteye yatay geçiş yapabilirler. Peki, yatay geçiş nedir? Yatay geçiş nasıl yapılır? Yatay geçiş türleri nelerdir?

Yatay Geçiş Nedir?

Yatay geçiş, okuduğunuz üniversite derslerine eşdeğer bölümler arasında değişim yapmanızı sağlayan bir sistemdir. Okuduğunuz bölümden memnun değilseniz, tekrar üniversite sınavlarına hazırlanmanıza ve zaman kaybetmenize gerek yoktur.

Aynı üniversite içerisinde bölümler arası geçiş yapabileceğiniz gibi üniversiteler arası geçiş yapma imkânınız da bulunmaktadır. Üniversitelerin yatay geçişler için ek şartlar getirebileceğini lütfen unutmayın. Bu nedenle başvuru yaparken üniversitenin yatay geçiş koşulları hakkında daha fazla bilgi edinmeniz gerekir.

Yatay Geçiş Başvurusu Nasıl Yapılır?

Özel Üniversiteden Devlet Üniversitesine Geçiş Olur mu? 

Üniversitelere yatay geçiş başvuruları, aynı düzeydeki yükseköğretim kurumlarındaki eşdeğer diploma programları arasında ve Yükseköğretim Komisyonu tarafından yayınlanan kontenjanlar çerçevesinde yapılır.

Kayıtlı olunan bölümdeki yarıyıl genel not ortalamasının üzerinden en az 60 olması gerekir. Merkezi yerleştirme puanı diploma programı taban puanına eşit veya daha yüksek olan ve genel not ortalaması yetersiz olan ve yatay geçiş yapmak isteyen kişiler yatay geçiş başvurusunda bulunabilirler.

Onaylanan yatay geçiş yerleri ve kurumun geçiş takvimi okulun kendi web sitesinde gösterilir. Yatay geçiş başvuru ve inceleme zamanı için ikinci yarıyıl ocak ayında, üçüncü yarıyıl ise temmuz ayında ilan edilir. 2., 3. ve 4. sınıflar için ÖSYM kabul yerleri her yıl, arası diploma dersleri için 2, arası dersler için 3, ve üzeri diplomalar için 4 yatay geçiş yeri belirlenir.

Yabancı dil öğretimi sınavının yapılacağı üniversitelerde başarılı olmak veya yükseköğretim tarafından tanınan ulusal ve uluslararası geçerliliği olan yabancı dil sınavlarından yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen puanlar belgelenmelidir.

Açık veya uzaktan eğitim sektörüne geçiş yapacak öğrencilerin Eylül ayının ilk haftasına kadar kuruma başvurmaları gerekmektedir.

Ödeyemeyeceğinizi düşünüyorsanız göndermemenizi bir sene daha sınava hazırlanmasını öneririm. Arkadaşım düz lise mezunu, k oldu ilk senesinde ikinci senesinde yani bu sene 22k oldu (okul puanı 28kya attı) ve "ne olursa olsun tıp istiyorum, %50 ya da başka seçeneği ailem ödeyemez o yüzden tekrar gireceğim" diyerek şu an bir sene daha hazırlanma yolunda.
Bence olması gereken budur, aksi çok çok daha tehlikeli.
Yeni bir ortama girecek, internette yazılanlar da pek parlak değil Kıbrıs ve oradaki okullar hakkında. Diğer yandan özel okullar taksiti bir gün geçirdiğinde ders seçimine dahi izin verilmeyen yerler.

Not : Yine de oraya gitmesine karar verirseniz okulların yatay geçiş yöntemini araştırmanızı öneririm, sadece ortalama yetmiyor çoğunlukla. Okul kendi şartlarını da koyuyor. Diğer yandan genelde kontenjan çok düşük olduğundan ortalaması yakın olanlarda okul puanına bakılıp en yüksek alınmaya başlıyor o zaman Türkiye'deki başka devlet dişlerinden gelen öğrenciler yanında şansı sıfıra bile inebilir.

  • deeps  ( ) 

Bir tanıdığım Beykent mimarlıktan Yıldız mimarlığa geçmişti. Ortalaması yanlış hatırlamıyorsam 3,50 üzeriydi. Çalışırsa olabilir ama biraz şans gerekiyor. Böyle düşünen çok kişi var.


  • dissendium  ( ~ ) 

Teknik olarak mümkün ; iyi vakıf üniversitelerinde Burslu olarak okuyup odtüye Boğaziçi'ne ÖSS puanı ve not ortalamasını kullanarak geçen de gördüm
Taşradaki devlet ya da bazı vakıf üniversitelerinde paralı okuyup da büyükşehirlerde nispeten daha mazbut ist Ankara Ege vs gibi okullara geçen de gördüm
Kıbrıs tan Türkiye'deki vakıf ve devlet e geçen de var

Sakın ha sakın böyle bir varsayımla tercih yapmayın bu çok yanlış olur. Yatay geçiş başarının yanında şans işi ya da çok çok çok başarılı olacaksınız. Ki öyle bile garantisi yok. Zaten çok az kontenjan var ve talepler de çok fazla kardeşiniz başarılı olsa bile ondan daha başarılı biri gelir açıkta kalır. Risk büyük. Eğer durumunuz müsait değilse ücret ödeyemezse okuldan atılma riski olur. Kimse de şimdiden notlarının çok iyi olacağının garantisini veremez. Kıbrıs ya da Türkiye diş tıp gibi bölümler pahalı, Kıbrıs'ta hayat da çok pahalı. Kardeşiniz sonra dımdızlak açıkta kalmasın. Illa diş diyorsa 1 sene daha beklesin ve devlet kazansın sağlam olsun para sıkıntıysa

  • limoncello  ( ) 

işin maddi boyutunu karşılayamıyorsanız alınacak bir risk değil.


  • nrmnm  ( ) 

Kumardan beter diyebilirim. Kıbrıs'taki üniversiteye ücretli ancak girebiliyorsa, çok yüksek not ortalamaları ile devlet üniversitelerine geçebilmesi ne derece gerçekçi?

Ayrıca devlet üniversitelerine geçişlerde, ilgili yılda alınan üniversite giriş puanının, geçiş yapılacak üniversiteden daha düşük olmaması şartı da olabilir. Dolayısıyla ortalama yapsa dahi yeterli olmayabilir. Çok detaylı araştırmanız, geçiş yapılması düşünülen üniversitelerle görüşmeniz gerekir. Ben kesinlikle böyle bir riski almazdım.

Vakıftan devlete geçen -> evet iyi bir vakıf üniversitesinden, çok iyi bir devlet üniversitesine geçen tanıdığım var ancak ortalaması çok yüksekti, ayrıca Turkiye derecesi de vardı üniversite sınavında.

  • Lethe  ( ) 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası