sporda kreatin ne işe yarar / Kreatin nedir? Faydaları nelerdir?

Sporda Kreatin Ne Işe Yarar

sporda kreatin ne işe yarar

Kreatin nedir ?

Kreatin, vücut tarafından üretilebilen, kaslara enerji takviyesi yapan, amino asitlerin bir kombinasyonu olan glisin, arjinin ve metiyoninin birleşimidir. Kreatin kaslardaki enerji üretimi için büyük öneme sahiptir. Bu yüzden sporcular için enerji takviyeleri arasında yer almaktadır. Kas ve güç artışı için kreatin, Üzerine en çok araştırma yapılan amino asitlerden biridir.

Kreatin ne işe yarar ?

ATP (adenozin trifosfat), vücuttaki enerji kaynağıdır. ATP, vücuttaki proteini, karbonhidratı ve yağları sentezleyerek vücuda enerji kaynağı sağlar. Yoğun antrenmanlar esnasında vücuttaki ATP deposu tükenmeye başlar. Enerji kaynaklarının tekrar dolması için vücut kreatine takviyesine ihtiyaç duyar bu durumda kreatin boşalan atp depolarının tekrar dolmasını sağlayarak enerji kaynağı oluşturur. Oluşan bu enerji kaynağı kasların gelişmesine ve güç artışına sebep olur.

Kreatin Faydaları Nelerdir ?

  • Enerji kaynağıdır
  • Kalbi korur
  • Güç artışı sağlar
  • Kasların gelişmesine yardımcı olur
  • Antrenman süresini uzatır
  • Pump etkisi sağlar
  • Kan şekerini düzenler
  • Kas sinir sistemi ve kemik sağlığına destek olur
  • Kas ağrılarını azaltmaya yardımcı olur
  • Hücrelerin iyileşme sürelerini hızlandırır
  • Metabolizmayı hızlandırır
  • Antrenman sonrası kas bütünlüğü korumakta etkili olur

Kreatin sporcular için önemi

Kreatinin güç artışına etkisi ; Yapılan araştırmalarda, antrenman programına dahil edilen Kretain, kullanım sonrasında performans artışı etkileri değerlendirilmiştir. Yapılan testlerde %8 ve %12 arasında artış olduğu, ağırlık kaldırma performansındaki artışın %14 ile %26 arasında olduğu, tekrar sayılarının fazlalaştığı ve halter kaldırma, Bench press gibi ağırlık kaldırma performansındaki artışın %16 seviyesinde etki ettiği gözlemlenmiştir. Bu yüzden kreatin kullanımı sporcular için oldukça öneme sahiptir.

Kreatin nasıl kullanılır ?

Kreatin antrenmandan önce mi yoksa sonramı alınır soruları oldukça fazla Antrenman esnasına enerji ihtiyacı karşılanması gerektiğinden antrenman öncesi alınabilir. Antrenman sonrasında tükenen enerji kaynaklarının yerine dolması için antrenman sonrası da kullanılması uygundur. Bu yüzden antrenman öncesi ve sonrasında takviye olarak kreatin kullanmanız daha etkili olabilir.

Kreatin kürü nasıl yapılır ?

Kreatin yüklemesi birçok üretici firmanın tavsiyeleri üzerine en etkili olduğu düşünülen şekilde tarif edilmiştir. 4 hafta günde 5 gram şeklinde kullanıldıktan sonra 2 hafta ara verip kreatin kullanımına devam edilebilir. Diğer bir kullanım şekli ise 1 hafta günde gram kullanıp diğer 3 hafta ise günde 5 gram kullanarak kreatin kullanımı yapılmaktadır. Bu şekilde yapılan yüklemenin daha etkili olduğu söylenmektedir.

Kreatini hangi sporcular kullanabilir ?

Kreatin, daha çok güç gerektiren sporlar için oldukça önemlidir. Bu yüzden aşşağıda vermiş olduğumuz şemadan da hangi spor dallarında ne kadar önemli anlayabilirsiniz.

FitnessÇok önemli
Vücut GeliştirmeÇok önemli
BasketbolÇok önemli
FutbolÇok önemli
GüreşÇok önemli
SprintÖnemli
VoleybolÖnemli
BisikletÖnemli
Dayanıklılık sporları (kross,kürek vs)Önemli
TenisAz önemli
GolfAz önemli

Kreatin hangi besinlerde bulunur ?

Doğal kreatin kaynakları kırmızı et, Balık eti, Tavuk eti, Süt ürünleri ve az miktarda kızılcık ta bulunur. Ağırlık sporuyla ilgilenen bir sporcunun Günlük kreatin miktarını karşılayabilmesi için ortalama 2 kg et tüketmesi gerekir. Böyle bir şey söz konusu olamayacağı için dışarıdan takviye yoluyla alınması daha mantıklıdır.

Kreatin mi BCAA mı Daha İyidir? Hangisini Ne Zaman Kullanmalı?

BCAA ve kreatin; amino asitlerin türettiği, egzersiz sırasında vücudun yakıt olarak kullandığı ve kas kütlenizin büyümesini desteklediği maddelerdir. Özellikle vücut geliştirme ile ilgilenen bireyler için protein alımı oldukça önemlidir. Kreatin veBCAA, protein dışında amino asit takviyesi yaparak kas kütlesinin daha hızlı gelişmesini sağlar. Ancak bunun başarılı olabilmesi için hem protein hem de amino asit kullanımını doğru bir şekilde ayarlamak gerekmektedir. 

Kreatin ve BCAA Aynı Anda Kullanılabilir mi?

Tüm hücrelerimizde bulunan protein, saçlardan tırnaklara, kemiklerden kaslara kadar pek çok noktanın gelişiminde en önemli yapı taşlarındandır. Proteini oluşturan şeylerin başında amino asitler gelir. İnsanın genetik kodunda 20 adet amino asit vardır. Bu amino asitler ”esansiyel” amino asitlerdir. Esansiyel amino asitler vücut tarafından üretilmez. Bu tip amino asitleri ya besin olarak ya da takviye olarak alınması gerekmektedir. 

BCAA ve kreatin alımı protein oluşumu dışında birbirlerinden farklı olarak pek çok farklı noktada da vücuda katkı sağlamaktadır. Besin takviyesi olarak alınan kreatin ve BCAA’ları aynı anda kullanmanın herhangi bir yanlışı yoktur. Bu noktada dikkat edilmesi gereken en önemli şey iki takviyenin de ne zaman ve hangi dozda kullanılacağının bilinmesidir. 

Kreatin mi BCAA mı Kas Gelişimi ve Antrenman için Daha İyidir?

BCAA ve kreatin kas gelişimi ve antrenman performansını arttırmaya yönelik kullanılan supplementlerdendir. Yüksek dirençli antrenmanlarda kaslar fosfajen sistemini kullanmaktadır. Fosfajen ise kreatinde bulunan fosfattan enerji almaktadır. Kreatin supplementi kullanarak fosfat deponuzu arttırabilirsiniz. 

BCAA ise kas kütlenizi onarabilir ve arttırabilir. Antrenman öncesi, sonrası ve sırasında kullanabileceğiniz BCAA supplementleri ile sadece kas kütleniz değil gücünüz de artacaktır. 

Kreatin yüklemesi yapmasanız bile bir ay içinde aynı seviyeye gelmiş olursunuz. Bundan dolayı illa tek bir supplement kullanmanız gerekiyorsa tercihinizi BCAA’lardan yana kullanabilirsiniz. 

Kreatin ve BCAA Arasındaki Farklar Nedir?

Kreatin ve BCAA arasında bazı farklar bulunur. Bu farklar şunlardır:

  • Kreatin temposu düşük, yoğunluğu yüksek antrenmanlar için kullanılırken, BCAA yüksek direnç ve tempolu antrenmanlarda kullanılır. 
  • Kreatin vücutta Glisin, L-Arjinin ve L-Metiyonin amino asitlerine sentezlenirken, BCAA ise izolösin, valin ve lösin amino asitlerine sentezlenir. 
  • Kreatin sporcular için günde 8 gram kadar yeterlidir. BCAA kullanımı ise günlük 5 gramdır. 
  • Kreatin, ATP’nin verdiği enerjinin 20 katını fosfat sayesinde verirken, BCAA insülin hormonunu uyararak kaslardaki enerjiyi yükseltir. 
  • Kreatin ve BCAA kullanımında görülen yan etkiler farklıdır. 

Kreatinin BCAA'dan daha İyi Olduğu Yanlar Nedir?

Hem BCAA hem de kreatin sporcu sağlığı için yararlı supplementlerdendir. Kreatin, nörolojik hastalıklarla mücadele yardımcı olur. Beyinin işlevini gerçekleştirebilmesi için kreatin içeren amino asitler oldukça fazla fayda sağlar. Kreatinin BCAA’lardan daha iyi olduğu bir diğer etki ise vücutta kendiliğinden oluşabilmesidir. Kreatin vücutta üretildikten sonra fosfat molekülü ile bağlanır. Bunun amacı kreatin fosfat oluşturmaktır. 

Bazı spor dallarındaki sporcular için (Ör. kürek çekme) kreatin kullanımı öncelikli kullanım için önerilmektedir. Direnç antrenmanı yapan her sporcu için kreatin supplementi kullanımı önerilmektedir. 

BCAA'nın Kreatinden Daha İyi Olduğu Yanlar Nedir?

BCAA, kreatine göre çok daha komple bir amino asit kaynağıdır. Özellikle sporcular için BCAA kullanımına çok daha özen gösterilmektedir. BCAA içinde yer alan dallı amino asitler yağsız bir şekilde kas kütlesinin direnç kazanmasına yardımcı olur. Kalori kısıtlayıcı diyet yapan sporcular kreatin ve BCAA arasında kalırsa BCAA kullanmalıdır. Kiloyu yağdan vermek sporcular için en dinamiklerden biridir. Protein sentezini teşvik ettiğinden dolayı kas kütlesine kreatine göre çok daha fazla fayda sağlar. 

Hızlı Enerji Üretimi ve Güç için Neden Kreatin Tercih Edilmelidir?

Kasların doğru bir şekilde çalışabilmesi için doğru bir şekilde enerji bulmaları gerekmektedir. Kreatin kaslara gerekli enerjiyi sağlamaktadır. Enerji yüklenen kaslar daha uzun süreli antrenmanlar yapmanıza yardımcı olur. 

Vücudumuzun enerji kaynağı ATP’dir. Vücuttaki her süreç ATP tarafından sağlanan enerji ile sağlanır. Fosfat grubu hidrolize edilerek ATP’ye gerekli enerji sağlanmış olur. Fosfat grubu hidrolize edildiğinde enerji ısı şeklinde ortaya çıkar. Bu enerji, süreç ne olursa olsun onu devam ettirmek için kullanılır. ATP’den kaybolan bir fosfat olduğunda bu artık ADP’ye dönüşür. Kreatin tam olarak bu noktada devreye girer. Kreatin, ATP’yi yeniden oluşturmak için ADP’ye bağlanır. Bu işlem sayesinde ATP depolarınız artar  ve enerjiniz çok daha fazla olur. 

Temiz Kas Kütlesi Oluşturmak için Neden BCAA Tercih Edilmelidir?

Temiz kas kütlesi yağsız kas kütlesi demektir. Spor salonunda düzenli spor yapan biri yağsız bir kas kütlesi sahibi olabilir. Yağsız bir kas kütlesine sahip olmak için düşük kalorili diyetler ve buna uygun besin takviyeleri kullanmak gerekmektedir. BCAA’da bulunan amino asitler besinler yardımı ile yeteri kadar alınamayabilir. 3 amino asidi tek bir formda bir araya getiren supplementleri kullanarak yeteri kadar BCAA takviyesi yapmış olursunuz. BCAA kas kütlenizi koruyarak yağ kaybını engeller. Böylece sporcu kişide temiz, yağsız kas kütlesi oluşmuş olur. Elbette sadece BCAA kullanımı ile temiz bir kas kütlesine ulaşılamaz. Bunun yanında spor da yapılmalıdır. 

BCAA Kullanımı Hakkında Bilinmesi Gereken Diğer Noktalar Nedir?

BCAA kullanımı hakkında bilinmesi gereken diğer önemli noktalar şunlardır:

  • BCAA’ları spor sırasında, öncesinde ya da sonrasında kullanabilirsiniz. 
  • Özellikle yüksek dirençli sporlarda BCAA kullanımı kas kütlesini onarır ve korur.
  • Yorgunluk hissinin yoğun olduğu antrenman sonralarında motivasyonu arttırır. 
  • Hormon dengesini destekler.

Kreatin Kullanımı Hakkında Bilinmesi Gereken Diğer Noktalar Nedir?

Kreatin kullanımı hakkında bilinmesi gereken diğer noktalar şunlardır:

  • Yağsız kas kütlesi kazanmaya yardımcı olur. 
  • Anabolik ilaçların kullanımına karşı sporcuları korumaktadır. 
  • Kreatin monohidrat, en fazla araştırması yapılan kreatin türüdür. 
  • Yaşa bağlı oluşan kas kaybını engeller. 
  • Atletik sporlardaki hareket başarısını etkiler.  
  • Parkinson, Alzheimer, epilepsi gibi beyin hastalıklarını engellemede kullanılır.

 BCAA ve kreatinin içeriklerini incelemek için sayfayı ziyaret edebilirsiniz.

BLOG

BÖLÜM 1: KREATİN NEDİR VE NASIL ÇALIŞIR?

Bilmeniz gerekenler:

  • Kreatin, glisin, arjinin ve metiyonin amino asitlerinden türemiştir.
  • Temel olarak karaciğer ve böbrekte sentezlenir. (Ve daha az bir miktarda pankreasta.)
  • Temel olarak serbest kreatin olarak depolanır veya iskelet kasında bir fosfat molekülüne bağlanır.
  • İskelet kası tüm kreatinlerin %95’ini içerir.
  • Kalp, beyin ve testisler geri kalan %5’i barındırır. (1)

Kreatin ne yapar? Kreatin sizin daha uzun ve daha büyük bir iş hacmine sahip olmanızı sağlar. “Kreatin antrenmanlarınızda basitçe bir tekrar daha çıkarmanıza yardımcı olur. Dışarıdan alınan ek kreatin takviyesi fosfokreatin ve kreatin depolarını % civarında arttırabilir.” Kuvvet Koçu David Sandler (2)

Yapılan araştırmalar spesifik olarak kreatinin bazı faydalarından bahsetmektedir: (3,4,5,6,7)

  • Yağsız kütle artışı. (Fat Free Mass)
  • Maksimal kuvvet artışı. (1 RM ölçümü yöntemi ile.)
  • Kassal dayanıklılık artışı.
  • Anaerobik güç ve performans artışı. (Birçok aktivitede görülmüştür: Tekrarlı sıçramalar, jump squatlar, diz ekstansiyonu ve futbolcuların tekrarlayan sprintleri.)
  • Ekstrem dış ortam aktivitelerinde sıvı kaybı yaşamayı azaltır.

Berkay Türkkan Fitness mobil uygulamasıyla antrenman ve beslenme adına ihtiyaç duyacağınız her şey cebinizde!

 

iPhone için App Store'dan ücretsiz indir!

 

Google Play'den ücretsiz indir!

KREATİN YAĞ YAKIMINA YARDIMCI OLUR MU?

Ağırlık antrenmanı yapan bireylerin öncelikli hedefi yağ yakımı olduğunda antrenman ile elde edilmesi istenen ilk durum kalori yakımının artmasıdır. Antrenman içerisinde kalori yakımını arttırmanın yolu ise set aralarında daha az dinlenmek ve bir setin uzunluğunu arttırmaktır, kısacası daha fazla iş ortaya koymaktır. Yapılan araştırmalar kreatinin setlerimizde bizlere ekstra tekrarlar çıkarmamızda yardımcı olduğunu bilmekteyiz. Daha yüksek kuvvet ve daha fazla tekrar, yağ yakımı hedeflediğimiz antrenmanlarda daha zorlu görevlerin üstesinden gelebildiğimiz anlamına gelir. Bu da kreatinin yağ yakımına doğrudan olmasa da dolaylı yoldan etki ettiğinin bir kanıtıdır.

KREATİN KAS KUVVETİNİ ARTTIRIR MI?

Kreatin supplementi özellikle kuvvet antrenmanı yapan sporcular arasında oldukça popülerdir. Yapılan iki ayrı meta-analiz çalışması kreatin supplementinin üst vücut ve alt vücut kaslarında kuvvet artışına yol açıp açmadığını araştırmıştır. Sonuçlara göre kreatin kullanmanın hem alt vücut kasları hem de üst vücut kaslarındaki kuvveti artmasına yol açtığı belirilmiştir. (8,9)

KREATİN DAYANIKLILIĞI ARTTIRIR MI?

Maksimal eforla daha fazla ilgili olan güç ve kuvvet parametrelerindeki yarara göre dayanıklılık üzerinde biraz daha belirsiz etkilere sahip olan kreatin supplementi yine de dayanıklılık sporlarında da kullanılabilir. Fitness ve beslenme üzerine dünyaca ünlenmiş olan uzmanlardan Alan Aragon “Birçok spor çeşitli efor derecelerinde gerçekleştirilir. Bu nedenle anlık patlayıcı aktiviteler içeren ve sonrasında uzun süreli sabit tempo şeklinde uygulanan sporlar dallarında kreatin belki de işe yarayabilir.” diye belirtmektedir. Bu nedenle kreatinin faydalarını her sporcunun ait olduğu branşı için kendisinin test etmesi daha akılcı bir yöntemdir. (30,31,32,33)

KREATİN NASIL KULLANILIR?

HANGİ KREATİN TÜRÜ EN İYİSİDİR?

Kreatin supplementinin çeşitli türleri mevcuttur:

  • Kreatin monohidrat.
  • Kreatin etil ester.
  • Kreatin fosfat.
  • Kreatin sitrat.

Genellikle uzmanlar ve uzman kuruluşlar sporculara ve atletlere kreatin monohidrat ve mikronize edilmiş kreatin monohidrat önermektedirler.

Yine bu konuda da fikirlerine danışacağımız Alan Aragon “Kreatin Monohidrat kesinlikle tercih edilmesi gereken ilk yoldur.” diyor. Hem diğer kreatin türlerine göre daha ucuz olması hem de yapılan araştırmalara göre biyoyararlanımı daha yüksek olması bu kreatin türünün bir adım önde olmasına neden oluyor. (10,11)

NE KADAR KREATİN KULLANMALIYIM?

Bilimsel araştırmalarca en çok deneyimlenmiş olan doz günlük gr. arasında değişmektedir. Kreatin depoları dolduğu taktirde vücut fazlalık olan kreatini vücuttan atmaktadır. Kilonuza göre kullanmanız gereken net kreatin miktarını öğrenmek istiyorsanız Berkay Türkkan Fitness mobil uygulamamızı buradan ücretsiz olarak indirip, kreatin hesaplayıcı bölümünü kullanabilirsiniz.

YÜKLEME YAPMALI MIYIM?

Kreatin yüklemesi yapılabilir de yapılmayabilir de. Bu konuda belirleyici olan faktör ne kadar hızlı sonuç almak istediğinizdir. Kreatin yüklemesi, kreatin depolarının daha hızlı dolmasına neden olmaktadır. Öte yandan düşük miktarlarda düzenli kreatin alımı da daha geç bir sürede olsa da aynı şekilde kreatin depolarını doldurabilmektedir.

Yükleme için sıklıkla önerilen doz: gün boyunca günlük 20 gram kreatin. (4 kez 5’er gramlık porsiyonlar ile alınabilir.)

Devamlı sabit doz kullanımda ise günlük gram kreatin hafta süreyle kullanılabilir.

KREATİN SUPPLEMENTİNİ KARBONHİDRATLARLAR BİRLİKTE ALMAK DAHA İYİ SONUÇLAR VERİR Mİ?

Greenwood M, et al. Differences in creatine retention among three nutritional formulations of oral creatine supplements. J Exerc Physiol Online. ;6(2)–,

Yukarıdaki çalışma görüldüğü üzere kreatin seviyelerinin, kreatin supplementinin karbonhidrat ile birlikte alımında daha yüksek seviyelere çıktığı görülüyor. Ancak direkt olarak kreatin karbonhidratlar ile birlikte alınmalı dememiz için birkaç farklı açıdan düşünmeye daha ihtiyacımız var gibi görünmektedir.

Fitness beslenmesi konusunda dünyada önde gelen uzmanlardan biri olan Alan Aragon bu konuda “Eğer kişiler bir süredir düzenli kreatin aldıysa ya da yükleme aşamasının sonuna geldiyse -kreatin depoları dolduysa- karbonhidrat ile birlikte kreatin almasına gerek yoktur.” önerisinde bulunmuştur.

Yine spor ve beslenme bilimleri hakkında bilimsel bilgilendirmeler yapan dünyaca ünlü International Society of Sports Nutrition (ISSN) kurucularından olan Jose Antonio phD. kişilerin yağ oranlarının ne durumda olduğuna bağlı olarak bu stratejiyi kullanmalarını öneriyor. Geçmişten günümüze basit şeker ile birlikte kreatin alımının popüler olduğunu ve işe yaradığını söyleyen Antonio bunun bel ölçüleri yüksek olan biri için mantıklı olmadığını da belirtiyor.

Yine son olarak konuyla ilgili yağ oranı yüksek bireylerin de karbonhidrat alımı olmadan tükettikleri kreatinin yeterli oranda performansı geliştireceğini eklemeliyiz.

KREATİN KULLANIMINA ARA VERMELİ MİYİM?

Kreatin kullanımına ara vermek çoğu insan için gerekli değildir. Çoğu insan için düzenli olarak 5 gram kreatin kullanmak devamlı performans ve kas içi hidrasyon artışı ile sonuçlanacaktır. Böylece düzenli olarak bir miktar daha yüksek performans sağlancaktır.

Genellikle bu düşünce kreatinin böbreklere zarar verdiği iddiasından meydana gelmekte ve kreatine ara vermenin böbrekleri dinlendireceği düşünülmektedir. Yapılan araştırmalar çok yüksek dozların çok uzun süreler kullanılmasının dahi farklı popülasyonlar için bir sorun teşkil etmediğini göstermiştir. ( gram, 10 ay-5 yıl.) (12,13,14,15)

Öte yandan kreatinin vücut ağırlığını arttırabilme potansiyelinden ötürü siklet sporcuları (boksörler, güreşçiler, atletler vb.) tartılmadan hafta önce kreatin kullanımına ara verebilir.

KREATİNİN GENEL SAĞLIK ÜZERİNE ETKİLERİ VE YAN ETKİLERİ

Kreatin supplementi gerek saç dökülmesini tetiklediği gerekse böbrek ve karaciğer üzerinde negatif etkilere neden olduğu iddialarıyla sürekli gündeme gelmektedir. Öte yandan tüm bu iddiaların yanında çoğu sporcu tarafından en çok güvenilen ve kullanılan supplement olmaya da devam etmektedir. Bir önceki başlıkta da belirttiğimiz üzere kreatin supplementinin genel sağlık üzerine bilinen direkt olarak bir negatif etkisi bulunmamaktadır. Hatta kreatin vücut sağlığına birçok katkı sağlamaktadır:

  • Egzersize bağlı kas inflamasyonuyla mücadele eder.
  • Beyin performansını geliştirir.
  • Vejetaryenlerde uzun ve kısa vadeli hafızayı güçlendirir.
  • Kronik obstrüktif karaciğer hastalarında toparlanmayı hızlandırır.
  • Nöromusküler hastalıkları olan bireylerde semptomların hafiflemesine yardımcı olur.
  • Yaşlanan hücrelerde DNA mutasyonunu önler.

(18,19,20,21,22,23)

Bu maddelere ek olarak Alan Aragon yapılan son çalışmaların kreatim alımının tip 2 diyabet hastalarında kan şekerinin kontrolünü iyileştirdiğini gösterdiğini belirtmiştir. (16) Bu faydalara benzer olarak diz osteoartiriti olan hastalarda da faydalı etkiler görülmüştür. (17)

KREATİN SUPPLEMENTİ KAS KRAMPLARINA, KAS YARALANMALARINA YA DA DEHİDRASYONA NEDEN OLUR MU?

International Society Of Sports Nutrition’ın kurucusu Jose Antonio’nun bir makalesinde konuyla ilgili, bir sezon içerisinde NCAA Division IA Futbol antrenmanları ve maçlarında, kreatin kullanan sporcuların kullanmayanlara göre daha az kramp yaşadığı; daha düşük ateşlenme ve dehidrasyon yaşadığı; daha az kas yaralanması geçirdiğini ve toplamda daha az sakatlandığını göstermiştir. Kreatinin yukarıdaki belirli yararlarını düşününüce zarardan çok koruyucu bir etki yarattığını gözlemleyebiliriz. (18,19,20)

KREATİNİN 18 YAŞ ALTI KİŞİLER İÇİN BİR ZARARI VAR MIDIR?

Kreatin Çocuklar İçin Zararlı Mı?

Çocuklarda, hatta bebeklerde kreatin takviyeleri kullanmanın uzun bir hikayesi var. Çok az sayıda çocuk doğuştan kreatin metabolizması hatasıyla doğar. Son derece nadirdir, ancak tedavi edilmezse çocuk ciddi nörolojik problemlerin yanı sıra zihinsel gerilik veya otistik bozukluklar gibi bilişsel problemlerle karşılaşabilir.

Bu çocukların bazıları kreatin monohidrat ile başarılı bir şekilde tedavi edilmiştir. Bir hasta bebeğe 25 ay boyunca günde 4 ila 8 gram kreatin verilmiştir. (bir yetişkin için günde 80 ila gram’a eşdeğerdir.) Hasta bebek, beyin ve toplam vücut kreatininin normal seviyelere yükselmesiyle önemli bir iyileşme yaşamıştır. NSCA koçu David Sandler'ın dediği gibi, "Kreatin üzerine yapılan ilk araştırma çalışmalarından bazıları aşırı zayıf bebekler üzerinde yapılmıştır. Yani, evet, kreatin güvenlidir." (21)

Kreatin Genç Atletlerde Performansı Geliştirir Mi?

Yapılan çalışmalar genç atletlerde kendi spor branşında performansının zirve dönemlerinde olmasına rağmen bazı gelişmelere neden olduğunu göstermiştir. (22)

SONUÇ OLARAK:

  • Kreatin güvenlidir.
  • Kreatin işe yaramaktadır.

Kreatin bilimsel kanıtlarla desteklenen faydalara sahiptir:

  • Artan yağsız vücut kütlesi.
  • Artan kas yoğunluğu.
  • Yağ kaybı.
  • Hidrasyon artışı.
  • Kuvvet, güç, dayanıklılık ve hız üzerinde performans artışı.
  • Nöromusküler hastalığı olan hastalarda fonksiyonel kapasite artışı.

  • Daha iyi bilişsel kapasite.
  • Beyin hasarlarını iyileştirme.
  • Kreatin metabolizmasında bozukluk ile doğan bebeklerde bilişsel ve motor foknsiyonları iyileştirme.
  • Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı olan hastalarda daha iyi sağlık sonuçları.

EN İYİ SONUÇLAR İÇİN

  • Kreatin seviyelerini korumak için gram günlük düzenli tüketim.
  • Kreatinin daha hızlı sonuç vermesi için yükleme stratejisini tercih ediliyorsa gün boyunca gram tüketim sağlanmalıdır.
  • Siklet sporcuları tartıya çıkmadan hafta öncesinde her ihtimale karşı kreatin alımına ara vermelidir.

Yusuf Sürer

Celal Bayar Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi

Egzersiz Uzmanı

KAYNAKÇA:

  1. Terrilion K. Int J Sports Nutr , ; Volek JS & W.J. Kraemer. J Strength Cond Res ,
  2. Increased PCr stores improves the ability of your muscles to resynthesize ATP from ADP following high-intensity, shortduration exercise. Kreider RB et al. JEP online ,
  3. Creatine supplementation (6 g/d for 12 weeks) during resistance training resulted in increased fat-free mass, thigh volume, muscle strength, myofibrillar protein content, and Type I, IIa, and IIx MHC mRNA expression compared to controls. Willoughby et al. MSSE: ,
  4. Increase in total-body mass and lean mass with no gain in fat. Balsom P et al. Acta Phhysiol Scand ;; Grindstaff Pl et al. Int J Sport Nutr. ; ; Vandenberghe K et al. JAP ;
  5. Increased Type I and II muscle fiber hypertrophy Sim L et al. CJAP 23(5): , ; Volek et al.
  6. Effect of creatine supplementation on aerobic performance and anaerobic capacity in elite rowers in the course of endurance training. Chwalbinska-Moneta J. Int J Sport Nutr Exerc Metab. Jun; 13(2):
  7. The effects of creatine supplementation on cardiovascular, metabolic, and thermoregulatory responses during exercise in the heat in endurance-trained humans. Kilduff LP et al. Int J Sport Nutr Exerc Metab. Aug; 14(4):
  8. Lanhers C, Pereira B, Naughton G, Trousselard M, Lesage FX, Dutheil F. Creatine Supplementation and Upper Limb Strength Performance: A Systematic Review and Meta-Analysis. Sports Med. Jan;47(1) doi: /s PMID:
  9. Lanhers C, Pereira B, Naughton G, Trousselard M, Lesage FX, Dutheil F. Creatine Supplementation and Lower Limb Strength Performance: A Systematic Review and Meta-Analyses. Sports Med. Sep;45(9) doi: /s PMID:
  10. Kre-alkalyn supplementation has no beneficial effect on creatine-to-creatinine conversion rates. Tallon MJ, Child R.
  11. Creatine ethyl ester rapidly degrades to creatinine in stomach acid. Child R, Tallon MJ. Presented at the 4th International Society of Sports Nutrition (ISSN) annual meeting.,,
  12. Both studies were presented at the 4th International Society of Sports Nutrition (ISSN) annual meeting.
  13. Kreider RB, Melton C, Rasmussen CJ, Greenwood M, Lancaster S, Cantler EC, Milnor P, Almada AL. Long-term creatine supplementation does not significantly affect clinical markers of health in athletes. Mol Cell Biochem. Feb;() PMID:
  14. Buford TW, Kreider RB, Stout JR, Greenwood M, Campbell B, Spano M, Ziegenfuss T, Lopez H, Landis J, Antonio J. International Society of Sports Nutrition position stand: creatine supplementation and exercise. J Int Soc Sports Nutr. Aug 30; doi: / PMID: ; PMCID: PMC
  15. Bizzarini E, De Angelis L. Is the use of oral creatine supplementation safe? J Sports Med Phys Fitness. Dec;44(4) PMID:
  16. Tarnopolsky MA, Mahoney DJ, Vajsar J, Rodriguez C, Doherty TJ, Roy BD, Biggar D. Creatine monohydrate enhances strength and body composition in Duchenne muscular dystrophy. Neurology. May 25;62(10) doi: /wnld. PMID:
  17. Creatine in Type 2 Diabetes: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial. Gualano B et al. Med Sci Sports Exerc. May; 43(5)
  18. Beneficial effect of creatine supplementation in knee osteoarthritis. Neves M Jr. et al. Med Sci Sports Exerc. Feb 8. [Epub ahead of print]
  19. Creatine supplementation reduces plasma levels of pro-inflammatory cytokines and PGE2 after a half-ironman competition. Bassit RA et al. Amino Acids Aug; 35(2)
  20. Oral creatine monohydrate supplementation improves brain performance: a double-blind, placebo-controlled, cross-over trial. Rae C et al. Proc Biol Sci. Oct 22; ()
  21. The influence of creatine supplementation on the cognitive functioning of vegetarians and omnivores. David Benton and Rachel Donohoe. British Journal of Nutrition ; Creatine improves health and survival of mice.
  22. Bender A et al. Neurobiol Aging Sep; 29(9) Clinical use of creatine in neuromuscular and neurometabolic disorders. Tarnopolsky MA. Subcell Biochem. ;
  23. Creatine supplementation during pulmonary rehabilitation in chronic obstructive pulmonary disease. Fuld JP et al. Thorax Jul; 60(7)
  24. Creatine supplementation normalizes mutagenesis of mitochondrial DNA as well as functional consequences. Berneburg M et al. J Invest Dermatol. Aug; (2)
  25. Blomstrand E et al. Eur J Appl Physiol Occup Physiol ;
  26. Greenwood M et al. J Athl Train. Sep; 38(3)
  27. Kreider R et al. Mol Cell Biochem. Feb; ()
  28. Creatine replacement therapy in guanidinoacetate methyltransferase deficiency, a novel inborn error of metabolism. Stockler S et al. Lancet Sep 21; ():
  29. Creatine supplementation improves the anaerobic performance of elite junior fin swimmers. Juhász I et al. Acta Physiol Hung. Sep; 96(3):
  30. Engelhardt M, Neumann G, Berbalk A, Reuter I. Creatine supplementation in endurance sports. Med Sci Sports Exerc. Jul;30(7) doi: / PMID:
  31. Hargreaves M. Skeletal muscle metabolism during exercise in humans. Clin Exp Pharmacol Physiol. Mar;27(3) doi: /jx. PMID:
  32. van Loon LJ, Oosterlaar AM, Hartgens F, Hesselink MK, Snow RJ, Wagenmakers AJ. Effects of creatine loading and prolonged creatine supplementation on body composition, fuel selection, sprint and endurance performance in humans. Clin Sci (Lond). Feb;(2) doi: /CS PMID:
  33. Branch JD. Effect of creatine supplementation on body composition and performance: a meta-analysis. Int J Sport Nutr Exerc Metab. Jun;13(2) doi: /ijsnem PMID:

Kreatin sa&#; d&#;ker mi? Kreatin monohidrat kullanımı sa&#; d&#;k&#;lmesi yapar mı?

Haberin Devamı

Kreatin doğrudan olarak saç dökülmesi yapan bir madde değildir. Saç dökülmesine yatkın olan kişilerde saç dökülmesine sebep olabilir fakat bunun doktor eşliğinde kullanılması bu aşamada oldukça önemlidir.

Kreatin Saç Döker Mi?

Kreatin kullanımında saç dökülmesi yaşanmasının nedeni asıl olarak DHT hormonudur. Yapılan tüm araştırmaların sonucunda kreatinin yalnızca kendi başına saç dökülmesiyle ilgisinin bulunmadığı belirlenmiştir. Vücuttaki DHT artışına bağlı olarak saç dökülmelerinin yaşandığı bilinmektedir ve DHT oranının artması için de birçok sebep vardır. Kreatin genelde doktor eşliğinde kullanıldığından herhangi bir yan etkiyle ve saç dökülmesiyle karşılaşmadan önce doktorunuza danışmanızda fayda vardır.

Kreatin Monohidrat Kullanımı Saç Dökülmesi Yapar mı?

Haberin Devamı

Vücuttaki DHT değerinin yüksek olması kişilerde saç dökülmelerinin yaşanmasına sebep olmaktadır. Kreatin kullanımı da vücudun DHT değerini arttırdığından saç dökülmesi problemi olan kişilere kullanmaları pek fazla önerilmez.

Fakat vücuttaki DHT değerini artıran başka birçok sebep olduğundan kreatin kullanımının bunun direkt etkisi olarak söylenmesi mümkün değildir. Bundan dolayı kreatin kullanmadan önce doktora danışmak ve bu şekilde kullanmaya karar vermek daha sağlıklı sonuçlar verir. Aynı zamanda saça uygulanan kreatin miktarı da saç dökülmesiyle bağlantılı olabilir. Bu işlemin de eğer yapılacaksa mutlaka uzman kişiler tarafından yapılması tavsiye edilir.

Kreatin Ne İşe Yarar?

Yaşa bağlı olarak kişilerde kas kaybının önüne geçilmesi için kreatin kullanılmaktadır. Bu esnada kullanılan doz da sonuçta oldukça önemlidir. Vücut tarafından tüm atletik sporlarda ve güç sporlarında kreatin kullanılmaktadır. Fakat her spor dalında yaşa ve gerektirdiği güce göre kreatin kullanımı sırasındaki dozlarda değişiklikler olmaktadır. Bu nedenle en etkili sonuç için bu alanda uzmanlaşmış kişilerin desteğini alarak ilerlemek gerekir.

Kreatinin Faydaları Nelerdir?

Kreatin kullanımının kişilerin kaslarında artışa sebep olduğu bilinmektedir. Direnç egzersizleri ya da ağırlık egzersizlerinin daha iyi çıkarılmasını sağlar. Kreatin destekleri sayesinde kas gücü artar ve vücudun daha fazla enerjisi olur. Aynı zamanda kişilerde kreatin kullanımı sonrası depresyonlu durumlarda da azalma tespit edilmiştir. Kreatin kullanımının zekayı geliştirdiği ve hafızayı kuvvetlendirdiği de araştırmalarla kanıtlanmıştır. Odak problemi çekenlere, kafa karışıklığı yaşayanlara ve unutkanlık yaşayan kişilere kreatin tavsiye edilmektedir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası