peygamber efendimizin yüzü nasıl / Peygamber Efendimizin yüzü nasıldı? | Milat Gazetesi

Peygamber Efendimizin Yüzü Nasıl

peygamber efendimizin yüzü nasıl

Peygamber Efendimiz&#;in Beden Dili Nasıldı?

İşte Mustafa Karataş'ın kaleminden Hz Muhammed (SAV)'in hiç bilinmeyen yönleri Yiyip içmesinden, boyu posuna, oturuşundan, uykusuna kadar; Hz. Muhammed (SAV)'İn yaşantısıyla ilgili birçok ilginç detay

Başı: Hz. Peygamber'in başı aşırı olmamak kaydıyla iriydi. Boynu gümüşten bir ibrik gibiydi.  Burnu ince, uzun ve zarifti; üstünde bir nur (parlaklık) görünürdü, onu görenler kartal burunlu zannederlerdi.

Boyu: Hz. Peygamber orta boylu olup çok uzun değil, kısa boylu da değildi. Dengeli bir boyu vardı.

Saç ve sakalı: Sakalları gürdü. Saçları koyu siyahtı. Vefat ettiğinde 63 yaşındaydı ve sakalındaki beyaz kılların sayısı yirmiyi geçmezdi. Ne aşırı kıvırcıktı, ne düz saçlıydı; hafif kıvrımlı saçları vardı. Saçlarının önünün kendinden ayrılması hariç onları ayırmazdı. Onun saçları kulakları ile omuzu arasındaydı.

Gözleri: Hazreti Muhammed (Sav)'in gözleri iri güzel ve siyahtı. Gözlerinin beyazı hafif kırmızı idi. Hazreti Muhammed (Sav)'in gözleri sürmeli gibi görünürdü, halbuki her zaman sürmeli değildi. Gözleri hep gülümserdi. Gülme şekli genellikle tebessümdü.

Kaşları ve kirpikleri: Hz. Muhammed (Sav)'in kaşları uzun ve hilal gibiydi. Birbirine yakındı. İki kaşının arasında bir damar vardı. Peygamber sinirlendiğinde bu damar belirginleşirdi.

Alnı: Hz .Muhammed (SAV)'in alnı genişçeydi ve alnında güneş aydınlığı vardı. Secde ve iman nuru adeta alnında parlıyordu. Alnı çok düzdü ve hiçbir kıl yoktu.

Yüzü: Yüzünün rengi kırmızıya çalardı. Yüzü ne fazla etli ne de zayıftı. Yüzü hafif yuvarlaktı. Yüzü asık değildi. Aydınlık bir yüzü vardı. Yüzü ayın on dördündeki dolunay gibi parlardı.

Ağzı ve dişleri: Ağzı büyükçeydi, dişleri büyüktü. Hz Muhammed (SAV)'in dişleri seyrekti. Konuştuğu zaman ön dişlerinin arasından sanki bir ışık çıktığı görülürdü.

Yürüyüşü: Hz. Peygamber yürürken âciz ve tembeller gibi yürümez gayet emin adımlarla yürürdü. Ardından gelen hiç kimse ona kolay kolay yetişemezdi. Hafif öne eğik gibi yürür, arkasından seslenildiğinde boynunu çevirmez tüm vücuduyla dönerdi. Yürürken ayaklarını kaldırır yere sürümezdi.

Oturuşu: Hz. Peygamber'in alışkın olduğu oturuş tarzı daha çok dizlerinin üzerinde oturma şeklidir. Şüphesiz Hz Peygamber'in bunun dışında da oturuş şekilleri vardır. Bunlardan biri de bağdaş kurarak oturmasıdır. Hz. Peygamber bir meclise girdiğinde özel bir şekilde bir yere oturmaz , insanların arasına girer onlar gibi otururdu.

Uykusu: Hz. Muhammed (SAV) yatsı namazından önce uyumayı, yatsıdan sonra ise konuşmayı tasvip etmez; erken yatılmasını tavsiye ederdi. Yatmadan önce dua okur bütün vücudunu mesheder, önce sağ tarafına yatar sonra da genellikle sırt üstü yatardı.

Elbiseleri: Hz. Peygamber çeşitli renk ve desenlerde elbiseler giymiştir. Ancak daha çok beyaz renkli elbiseleri tercih ettiği bilinmektedir. O; toplumda diğer insanların giydiği kıyafetleri giymiş, elbisesinin temiz ve sağlam olmasına dikkat etmiştir. Yün, keten ve pamuklu giysiler giymiş fakat ipek kumaştan yapılmış elbiseleri kullanmamıştır. Hz. Peygamber'in en sevdiği elbise çeşidi; kolları ve yakası olan, ön tarafı kapalı ‘kamis' denilen gömlek türüdür.

Ayakkabıları: Hz. Muhammed (SAV) bazen ayaklarına mest, çorap, nalin denilen ayakkabı ve pabuç giymiştir. Ayakkabı kullanmadığı zamanlar da olmuştur. Öte yandan çirkin olacağı için tek ayağa ayakkabı giyilmesini hoş karşılamamıştır.

Yüzük takması: Peygamber birçok kimselere mektup yazmak istedi. Sahabiler tarafından kendisine: “Onlar üzeri mühürlü olmadıkça hiçbir mektubu kabul etmezler denildi. Bunun üzerine Peygamber, nakşı “Muhammed-ün Resulullah“ olan gümüş bir yüzük edindi.

Vücut Bakımı: Hz. Peygamber belirli aralıklarla tırnakları keser, etek tıraşı olur, bıyıklarını keserdi. Bıyıklarını kısaltır, sakalının bir tutamdan fazlasını keserdi. Temiz giyinir, temiz giysilerin giyilmesini tavsiye eder, sol eliyle yemez içmezdi. O, “Elindeki yemek bulaşığını yıkamadan yatan kimse, şayet gece başına bir musubet isabet ederse; bu durumda kabahati başkasında değil kendinde arasın”

Saç ve Sakal Bakımı: Hz Peygamber vücut temizliğine ve bakımına son derece önem verirdi. Saçına, kaşlarına ve sakalına güzel kokular sürmeyi ihmal etmeyen Hz. Peygamber; saçlarını ve sakalını hiçbir zaman dağınık bırakmamış, îtikafa girdiği zamanlar bile mescitten başını uzatarak eşine yıkatacak ve taratacak derecede saçlarının bakımına dikkat etmiştir.

Diş Bakımı: Yemeklerden sonra hemen ellerini ve ağzını yıkayan, dişlerini misvaklayan Hz. Peygamber; diğer insanlara da sürekli diş temizliğini tavsiye ederdi. Hz. Muhammed (SAV) yiyip içtiklerine dikkat eder, kokusu hoş olmayan yiyecek ve içeceklerden uzak dururdu.

Abdest ve banyosu: Hz. Muhammed (SAV) temizliğe ve sağlığa son derece önem verirdi. O sık sık banyo yapar, bunu da ısrarla tavsiye ederdi. “Hiç olmazsa cuma günleri olsun yıkanarak gelseniz” der, cuma yıkanmayı tavsiye ederdi.

Koku sürünmesi: Hz. Peygamber, güzel koku sürünmeyi asla ihmal etmezdi. “Bana dünyada üç şey sevdirildi; gözümün nuru namaz, kadın ve güzel koku” der, güzel kokuyu geri çevirmezdi.

Cilt bakımı: Hz. Muhammed (SAV) zaman zaman saçlarını ve bütün vücudunu yıkar, saçlarını kına ile boyar ve zeytinyağı ile yağlardı. Hz. Muhammed (SAV)'ın kendine ait belli başlı temizlik malzemeleri vardı. Bunlar; ayna, tarak, makas, misvak, sürmedanlık, koku şişesi denilebilecek bir kutu ve bir de tülbentten ibaret idi.

Sesi ve Konuşması: Hz. Muhammed (SAV) konuşacağı kelimeleri seçer, insanlara en güzel ve en hoş lafızlarla hitap ederdi. Onlara eza verecek ağır sözler söylemekten kaçınırdı. Kaba, yaralayıcı üsluptan uzak dururdu. Hak etmeyen değersiz kişilere övücü dözler söylemez, yine hak etmeyen değerli kimselere de çirkin sözler sarfetmezdi. Hz. Muhammed (SAV) sözü bazen daha iyi anlaşılsın diye üç defa tekrarladığı olurdu.

Elleriyle tutması: Hz. Peygamber kimi zaman muhatabının ellerini tutmuş, kimi zaman kendi sakalını tutmuş, kimi zaman da elini birinin yüzüne koyarak kafasını başka yöne çevirmiştir.

Jest ve mimikleri: Hz Peygamber, konuşma ve iletişim esnasında ellerini mükemmel kullanmıştır.. O'nun iletişim ve etkileşim amacıyla ellerini ve parmaklarını sıklıkla kullandığına dair kaynaklarda pek çok rivayet bulunmaktadır. Vücut diliyle sözlerine bir zenginlik ve güç katmıştır.

Yüz ifadesi: Kur'an'da iyi ve kötü insanların yüzlerinden tanınacağı, mutlu yüzlerin neşeden parlayacağı, mutsuz yüzlerinse acıdan kararacağı, iyi ve yararlı işler yapanların yüzlerini ne bir kararma ne de bir aşağılamanın gölgeleyeceği, kötülük yapanların yüzlerininse sanki karanlık geceden bir parçaya bürünmüş gibi olacağı belirtilmiştir.

Gülümsemesi: Hz. Muhammed (SAV) genelikle güleç yüzlü idi; O en sıkıntı zamanlarda dahi üzüntüsünü belli etmemeye çalışır, etrafına karamsar bir tablo çizmekten onları üzmekten kaçınırdı. Özellikle sevdiği kimseleri gördüğünde tebessümü bir kat daha artırırdı. Hadis kaynaklarında Hz Muhammed (SAV)'in gülümsemesiyle ilgili olarak pek çok örnek bulunmaktadır.

Ağlaması: Rivayetler arasında Hz Muhammed (SAV)'in, üzüntü belirtir anlamda ağladığına dair pek çok olaya rastlanmaktadır. O hastalığı sırasında ziyaretine gittikleri Sad b. Udabe'nin durumunu gördüğünde ağlamış, yine bir sahabînin; cahiliye döneminde kız çocuğunu diri diri toprağa gömmesine ilişkin hatırasını dinlediğinde gözyaşlarına engel olamamıştır.

Hz Muhammed (SAV) bir baba olarak, oğlu İbrahim'in ölümünün ardından üzüntünü gözyaşlarıyla birlikte şöyle ifade etmiştir. ''Göz ağlar, kalp hüzünlenir. Biz Rabbimizin razı olacağı sözden başkasıyla hüznümüzü ifade etmeyiz. Ey İbrahim! Biz seni kaybetmekten son derece mahzun ve mükedderiz.''

#peygamber haberi, Güncel peygamber haberi, Efendimiz&#;in haberi, Güncel Efendimiz&#;in haberi, Beden haberi, Güncel Beden haberi, dili haberi, Güncel dili haberi, Nasıldı? haberi, Güncel Nasıldı? haberi

kaynağı değiştir]

Hilye-i Saadet (Resulullahın görünüşü)


Sual: Resulullahın görünüşü nasıldı?
CEVAP
Resulullah efendimizin, görünen bütün uzuvlarının şekli, sıfatları, güzel huyları, tamam hayatı, bütün incelikleriyle, çok geniş ve açık olarak, âlimler tarafından, senetleri, vesikaları ile yazılmıştır. Bunlara (Siyer) kitapları denir.

Büyük İslam âlimlerinden imam-ı Ahmed Kastalani hazretlerinin, (Mevahib-i ledünniyye) ismindeki iki cilt kitabından lüzumlu görülen kısımlar, kısaca aşağıya yazılmıştır:
Peygamber efendimizin mübarek yüzü ve bütün a’za-i şerifesi ve mübarek sesi, bütün insanların yüzlerinden ve a’zasından ve seslerinden güzel idi. Mübarek yüzü, bir miktar yuvarlak idi. Neşeli olduğu zamanda, mübarek yüzü ay gibi nurlanırdı. Sevindiği, mübarek alnından belli olurdu.

Resulullah efendimiz, gündüz nasıl görürse, gece dahi öyle görürdü. Önünde olanları gördüğü gibi, arkasında olanları dahi görürdü. Bunu ispat eden yüzlerce hadise, kitaplarda yazılıdır. Gözde görme özelliği yaratan Allahü teâlânın, diğer uzuvda [organda] da yaratmaya gücü yeter.

Yana ve geriye bakacağı zaman, bütün bedeni ile dönüp bakardı. Yeryüzüne nazarı, semaya bakmasından ziyade idi. Mübarek gözleri büyük idi. Mübarek kirpikleri uzun idi. Mübarek gözlerinde bir miktar kırmızılık vardı. Mübarek gözlerinin karası gayet siyah idi. Fahr-i âlem efendimizin alnı açık idi. Mübarek kaşları ince idi. Kaşları arası açık idi. İki kaşı arasında olan damar, hiddetlenince kabarır idi. Mübarek burnu gayet güzel olup, orta yeri bir miktar yüksek idi. Mübarek başı büyük idi. Mübarek ağzı küçük değildi. Mübarek dişleri beyaz idi. Mübarek ön dişleri seyrek idi. Söz söylediği zamanda, sanki dişleri arasından nur çıkardı. Allahü teâlânın kulları arasında ondan daha fasih ve tatlı sözlü kimse görülmedi. Mübarek sözleri gayet kolay anlaşılır, gönülleri alırdı ve ruhları cezb ederdi. Söz söylediği zaman, kelimeleri inci gibi dizilirdi. Bir kimse saymak istese, kelimeleri sayılmak mümkün idi. Bazen iyi anlaşılması için, üç kere tekrar ederdi. Cennette Muhammed aleyhisselam gibi konuşulacaktır. Mübarek sesi, kimsenin sesinin yetişemediği yere yetişirdi.

Peygamber efendimiz güler yüzlü idi. Tebessüm ederek gülerdi. Gülerken, mübarek dişleri görünürdü. Güldüğü zaman, nuru duvarlar üzerine ziya verirdi. Ağlaması da, gülmesi gibi hafif idi. Kahkaha ile gülmediği gibi, yüksek sesle de ağlamazdı, amma mübarek gözlerinden yaş akar, mübarek göğsünün sesi işitilirdi. Ümmetinin günahlarını düşünüp ağlardı ve Allahü teâlânın korkusundan ve Kur’an-ı kerimi işitince ve bazen de namaz kılarken ağlardı.

Resulullah efendimizin mübarek parmakları iri idi. Mübarek kolları etli idi. Mübarek avuçlarının içi geniş idi. Bütün vücudunun kokusu, miskten güzel idi. Mübarek bedeni, hem yumuşak, hem de kuvvetli idi. Enes bin Malik diyor ki, Resulullaha on sene hizmet ettim. Mübarek elleri ipekten yumuşak idi. Mübarek teri miskten ve çiçekten daha güzel kokuyordu. Mübarek kolları, ayakları ve parmakları uzun idi. Mübarek ayaklarının parmakları iri idi. Mübarek ayaklarının altı çok yüksek olmayıp, yumuşak idi. Mübarek karnı geniş olup, göğsü ile karnı beraber idi. Omuz başının kemikleri iri idi. Mübarek göğsü geniş idi. Resulullahın kalb-i şerifi, nazargâh-ı ilahi idi.

Resulullah efendimiz çok uzun boylu olmayıp, kısa dahi değil idi. Yanına uzun bir kimse gelse, ondan uzun görünürdü. Oturduğu zaman, mübarek omuzu, oturanların hepsinden yukarı olurdu.

Mübarek saçları ve sakallarının kılı çok kıvırcık ve çok düz değil, yaradılışta ondüle idi. Mübarek saçları uzundu. Önceleri kakül bırakırdı, sonradan ikiye ayırır oldu. Mübarek saçlarını bazen uzatır, bazen de keser, kısaltırdı. Saç ve sakalını boyamazdı. Vefat ettiği zamanda, saç ve sakalında ak kıl, yirmiden az idi. Mübarek bıyığını kırkardı. Bıyıklarının uzunluğu ve şekli, mübarek kaşları kadar idi. Emrinde hususi berberleri var idi.

Resulullah efendimiz misvakını ve tarağını yanından ayırmazdı. Mübarek saçını ve sakalını tararken aynaya nazar eylerdi. Geceleri mübarek gözlerine sürme çekerdi.

Kâinatın efendisi (sallallahü aleyhi ve sellem) önüne bakarak, süratle yürürdü. Bir yoldan geçtiği, güzel kokusundan belli olurdu.

Peygamber efendimiz kırmızı ile karışık beyaz benizli olup, gayet güzel, nurlu ve sevimli idi. Bir kimse, Peygamber “aleyhissalatü vesselam” siyah idi dese, dinden çıkar.

Güzel huyların hepsi Resulullah efendimizde toplanmıştı. Güzel huyları, Allahü teâlâ tarafından verilmiş olup, çalışarak, sonradan kazanmış değil idi. Bir Müslümanın ismini söyleyerek, hiçbir zaman lanet etmemiş ve asla mübarek eli ile kimseyi dövmemiştir. Kendi için, hiçbir şeyden intikam almamıştır. Allah için intikam alırdı. Akrabasına, Eshabına ve hizmetçilerine tevazu ederek, iyi muamele eylerdi. Ev içinde çok yumuşak ve güler yüzlü idi. Hastaları ziyarete gider, cenazelerde bulunurdu. Eshabının işlerine yardım eder, çocuklarını kucağına alırdı. Fakat, kalbi bunlarla meşgul değildi. Mübarek ruhu melekler âleminde idi.

Resulullah efendimizi ansızın gören kimseyi korku kaplardı. Kendisi yumuşak davranmasaydı, Peygamberlik hallerinden, asla kimse yanında oturamaz, sözünü işitmeye takat getiremezdi. Halbuki, kendisi, hayasından, mübarek gözleri ile kimsenin yüzüne bakmazdı.

Peygamber efendimiz, insanların en cömerdi idi. Bir şey istenip de, yok dediği görülmemiştir. İstenilen şey varsa verir, yoksa, cevap vermezdi. O kadar iyilikleri, o kadar ihsanları vardı ki, Rum imparatorları, İran şahları, o kadar ihsan yapamadılar. Fakat kendisi sıkıntı ile yaşamayı severdi. Öyle bir hayat yaşıyordu ki, yemek ve içmek hatırına bile gelmezdi. Yemek getirin yiyelim veya falanca yemeği pişiriniz buyurmazdı. Yemek getirirlerse yer, her ne meyve verseler kabul ederdi. Bazen aylarca az yer, açlığı severdi. Bazen de çok yerdi. Yemeği üç parmakla yerdi. Yemek sonunda su içmezdi. Suyu otururken içerdi. Başkaları ile yemek yerken, herkesten sonra el çekerdi. Herkesin hediyesini kabul ederdi. Hediye getirene karşılık olarak, katkat fazlasını verirdi.

Çeşitli elbise giymek âdet-i şerifesi idi. Yabancı devlet elçileri gelince süslenirdi. Yani kıymetli ve nefis elbise giyerek, güzel yüzünü gösterirdi. Yüzüğünü mühür olarak kullanırdı. Yüzüğü üzerinde (Muhammedün Resulullah) yazılı idi. Yatağı deriden olup, içi hurma ağacı iplikleri ile dolu idi. Bazen bu yatak üzerine, bazen yere serili deri üzerine, bazen de, hasır veya kuru toprak üzerine yatardı. Mübarek avucunun içini sağ yanağının altına koyup, sağ yanı üstüne yatardı.

Resulullah efendimiz, zekât malı almaz, çiğ soğan ve sarmısak gibi şeyler yemez ve şiir söylemezdi.

Server-i âlem efendimizin mübarek gözleri uyur, kalb-i şerifi uyumazdı. Aç yatıp tok kalkardı. Asla esnemezdi. Mübarek vücudu nurani olup, gölgesi yere düşmezdi. Elbisesine sinek konmaz, sivrisinek ve diğer böcekler mübarek kanını içmezdi. Allahü teâlâ tarafından Resulullah olduğu bildirildikten sonra, şeytanlar göklere çıkarak haber alamaz ve kâhinler söyleyemez oldu.

Bir kimse, Peygamber efendimizi rüyada görse, muhakkak Onu görmüştür; çünkü şeytan Onun şekline giremez.

Nübüvvet mührü
Sual:
Herkese Lazım Olan İman kitabında, (Her peygamberin sağ eli üstünde nübüvvet mührü vardı. Muhammed aleyhisselamın ise, sol kürekteki deri üzerinde, kalbi hizasında idi) diye yazıyor. Bir radyoda okunan ilahide, (Nübüvvet mührü kuluncundaydı) deniyor. Kulunç hastalık değil mi, omuz ve sırt ağrısına denmiyor mu?
CEVAP
İlahiyi yazan kişi, yöre lisanını kullanmış olabilir. Bazı yörelerde, omuz denmiyor da, kulunç deniyor. Bu sözü, (Omzunda nübüvvet mührü vardı) diye anlamak gerekir.

 
 
 
Son Güncellenme:

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Hadisler bizlere nasıl davranmamız gerektiğini öğreten yol gösterici sözlerdir. Hz. Muhammed (S.A.V) Sözleri bizlere bir rehber niteliğinde kabul edilmelidir. Hayata dair söylenen hadisler ise mutlaka bilinmesi gereken hadislerdir. Peygamber Efendimizin hayata dair söylediği sözleri uygulayarak huzurlu bir hayat yaşamak mümkündüseafoodplus.info Şerifler bize hayatı nasıl yaşamamız gerektiğini, doğru insan olmayı öğretmek amacıyla söylenmiştir. Bizler için en anlamlı sözler Peygamber efendimizin hadisleridir.

1/48Hz. Muhammed (S.A.V.) Sözleri: Peygamber Efendimizin Hayata Dair Söylediği Anlamlı Sözler
2/48Hz. Muhammed (S.A.V.) Sözleri: Peygamber Efendimizin Hayata Dair Söylediği Anlamlı Sözler
3/48Hz. Muhammed (S.A.V.) Sözleri: Peygamber Efendimizin Hayata Dair Söylediği Anlamlı Sözler
4/48Hz. Muhammed (S.A.V.) Sözleri: Peygamber Efendimizin Hayata Dair Söylediği Anlamlı Sözler
5/48Hz. Muhammed (S.A.V.) Sözleri: Peygamber Efendimizin Hayata Dair Söylediği Anlamlı Sözler
6/48Hz. Muhammed (S.A.V.) Sözleri: Peygamber Efendimizin Hayata Dair Söylediği Anlamlı Sözler
7/48Hz. Muhammed (S.A.V.) Sözleri: Peygamber Efendimizin Hayata Dair Söylediği Anlamlı Sözler
8/48Hz. Muhammed (S.A.V.) Sözleri: Peygamber Efendimizin Hayata Dair Söylediği Anlamlı Sözler
9/48Hz. Muhammed (S.A.V.) Sözleri: Peygamber Efendimizin Hayata Dair Söylediği Anlamlı Sözler
10/48Hz. Muhammed (S.A.V.) Sözleri: Peygamber Efendimizin Hayata Dair Söylediği Anlamlı Sözler
11/48Hz. Muhammed (S.A.V.) Sözleri: Peygamber Efendimizin Hayata Dair Söylediği Anlamlı Sözler
12/48Hz. Muhammed (S.A.V.) Sözleri: Peygamber Efendimizin Hayata Dair Söylediği Anlamlı Sözler
13/48Hz. Muhammed (S.A.V.) Sözleri: Peygamber Efendimizin Hayata Dair Söylediği Anlamlı Sözler
14/48Hz. Muhammed (S.A.V.) Sözleri: Peygamber Efendimizin Hayata Dair Söylediği Anlamlı Sözler
15/48Hz. Muhammed (S.A.V.) Sözleri: Peygamber Efendimizin Hayata Dair Söylediği Anlamlı Sözler
16/48Hz. Muhammed (S.A.V.) Sözleri: Peygamber Efendimizin Hayata Dair Söylediği Anlamlı Sözler
17/48Hz. Muhammed (S.A.V.) Sözleri: Peygamber Efendimizin Hayata Dair Söylediği Anlamlı Sözler
18/48Hz. Muhammed (S.A.V.) Sözleri: Peygamber Efendimizin Hayata Dair Söylediği Anlamlı Sözler
19/48Hz. Muhammed (S.A.V.) Sözleri: Peygamber Efendimizin Hayata Dair Söylediği Anlamlı Sözler
20/48Hz. Muhammed (S.A.V.) Sözleri: Peygamber Efendimizin Hayata Dair Söylediği Anlamlı Sözler
21/48Hz. Muhammed (S.A.V.) Sözleri: Peygamber Efendimizin Hayata Dair Söylediği Anlamlı Sözler
22/48Hz. Muhammed (S.A.V.) Sözleri: Peygamber Efendimizin Hayata Dair Söylediği Anlamlı Sözler
23/48Hz. Muhammed (S.A.V.) Sözleri: Peygamber Efendimizin Hayata Dair Söylediği Anlamlı Sözler
24/48Hz. Muhammed (S.A.V.) Sözleri: Peygamber Efendimizin Hayata Dair Söylediği Anlamlı Sözler
25/48Hz. Muhammed (S.A.V.) Sözleri: Peygamber Efendimizin Hayata Dair Söylediği Anlamlı Sözler
26/48Hz. Muhammed (S.A.V.) Sözleri: Peygamber Efendimizin Hayata Dair Söylediği Anlamlı Sözler
27/48Hz. Muhammed (S.A.V.) Sözleri: Peygamber Efendimizin Hayata Dair Söylediği Anlamlı Sözler
28/48Hz. Muhammed (S.A.V.) Sözleri: Peygamber Efendimizin Hayata Dair Söylediği Anlamlı Sözler
29/48Hz. Muhammed (S.A.V.) Sözleri: Peygamber Efendimizin Hayata Dair Söylediği Anlamlı Sözler
30/48Hz. Muhammed (S.A.V.) Sözleri: Peygamber Efendimizin Hayata Dair Söylediği Anlamlı Sözler
31/48Hz. Muhammed (S.A.V.) Sözleri: Peygamber Efendimizin Hayata Dair Söylediği Anlamlı Sözler
32/48Hz. Muhammed (S.A.V.) Sözleri: Peygamber Efendimizin Hayata Dair Söylediği Anlamlı Sözler
33/48Hz. Muhammed (S.A.V.) Sözleri: Peygamber Efendimizin Hayata Dair Söylediği Anlamlı Sözler
34/48Hz. Muhammed (S.A.V.) Sözleri: Peygamber Efendimizin Hayata Dair Söylediği Anlamlı Sözler
35/48Hz. Muhammed (S.A.V.) Sözleri: Peygamber Efendimizin Hayata Dair Söylediği Anlamlı Sözler
36/48Hz. Muhammed (S.A.V.) Sözleri: Peygamber Efendimizin Hayata Dair Söylediği Anlamlı Sözler
37/48Hz. Muhammed (S.A.V.) Sözleri: Peygamber Efendimizin Hayata Dair Söylediği Anlamlı Sözler
38/48Hz. Muhammed (S.A.V.) Sözleri: Peygamber Efendimizin Hayata Dair Söylediği Anlamlı Sözler
39/48Hz. Muhammed (S.A.V.) Sözleri: Peygamber Efendimizin Hayata Dair Söylediği Anlamlı Sözler
40/48Hz. Muhammed (S.A.V.) Sözleri: Peygamber Efendimizin Hayata Dair Söylediği Anlamlı Sözler
41/48Hz. Muhammed (S.A.V.) Sözleri: Peygamber Efendimizin Hayata Dair Söylediği Anlamlı Sözler
42/48Hz. Muhammed (S.A.V.) Sözleri: Peygamber Efendimizin Hayata Dair Söylediği Anlamlı Sözler
43/48Hz. Muhammed (S.A.V.) Sözleri: Peygamber Efendimizin Hayata Dair Söylediği Anlamlı Sözler
44/48Hz. Muhammed (S.A.V.) Sözleri: Peygamber Efendimizin Hayata Dair Söylediği Anlamlı Sözler
45/48Hz. Muhammed (S.A.V.) Sözleri: Peygamber Efendimizin Hayata Dair Söylediği Anlamlı Sözler
46/48Hz. Muhammed (S.A.V.) Sözleri: Peygamber Efendimizin Hayata Dair Söylediği Anlamlı Sözler
47/48Hz. Muhammed (S.A.V.) Sözleri: Peygamber Efendimizin Hayata Dair Söylediği Anlamlı Sözler
48/48Hz. Muhammed (S.A.V.) Sözleri: Peygamber Efendimizin Hayata Dair Söylediği Anlamlı Sözler

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir