lamine ile zirkonyum arasındaki fark / Zirkonyum Mu Lamine Mi? - Ankara - Dr. Dt. Ömer Bayar

Lamine Ile Zirkonyum Arasındaki Fark

lamine ile zirkonyum arasındaki fark

Yaprak diş; estetik olarak görünüşünüzü ve gülümsemenizi olumsuz yönde etkileyen bir çok diş bozukluklarında mükemmel bir estetik ve kozmetik çözümdür. Lekeli, sararmış ve ayrık ön dişler kesilmeden üzerine yapılabilen yaprak diş uygulamaları; dayanıklı özel emax porselen ve zirkonyum bloklardan üretilir. Hazırlamış olduğumuz bu makalede; yaprak zirkonyum ve porselen lamine uygulaması nasıl yapılır, full seramik zirkonyum ve emax lamine diş arasındaki farklar nelerdir, hangi durumlarda diş kesilmeden yapılması mümkündür açıklamaya çalıştık.

yılı güncel yaprak porselen lamine diş fiyatlarını öğrenmek için ilgili sayfayı ziyaret edebilirsiniz.

Yaprak Diş

Yaprak dişler (bazen yaprak porselen veya yaprak lamine olarak adlandırılır); kişinin gülümseme estetiğini artırmak amacıyla, görünen tüm dişlerin ön yüzeylerine yapıştırılan ince porselen yapraklardır. Bu sayede dişler üzerindeki kusurlar kapatılabilir ve dişlerin renk, form ve uzunlukları değiştirilebilir.

Yaprak diş uygulamalarında; estetik üstünlükleri nedeniyle yaygın olarak cam seramikler kullanılır. Ancak prosedürün yüksek fiyatı; daha ucuz maliyetli olan zirkonyum bloklardan üretilen alternatif tedavi yöntemlerinin doğmasına sebep olmuştur.

Yaprak Porselen Diş

Yaprak porselen lamina tedavisinde kullanılan porselenler özel olarak geliştirilen lityum disilikat esaslı Emax seramikten üretilirler. Mpa gibi yüksek basınç dayanıklılığına sahip olan bu materyal; cam seramiklerin üst üste eklenerek basınç altında sıkıştırılması ile elde edilir. Basınç altında sıkışan seramik mm gibi oldukça ince kaplamalarda bile yüksek mukavemet gösterir. Kaplamanın ince olması ise hem ışığın daha doğal olarak geçmesini sağlar, hemde dişin üzerine kesilmeden kaplama yapıldığı vakalarda dişin hacimsel olarak büyümesini önler.

Yaprak Zirkonyum Diş

Yaprak zirkonyum uygulamalarında ise zirkonyum oksit esaslı seramikler kullanılır. Karakteristik olarak emax yaprak porselenden daha dayanıklı olan bu kaplamalar; ışığı ise daha az geçirirler. Materyalin sunmuş olduğu dayanıklılık bir avantaj iken, porselene göre daha düşük estetik görünüm dezavantajdır.

Yaprak Lamine Hangi Durumlarda Yapılır?

Yaprak porselen lamineler; ön dişler üzerindeki pek çok estetik kusuru başarı ile düzeltebilirler:

  • Renklenmiş Dişler: Diş beyazlatma uygulamaları ile sonuç alınmayan, tetrasiklin veya flor renklenmesi gibi ileri derecede renk bozukluğu olan dişler..
  • Dişler Arası Boşluklar: Seyrek ve ayrık ön dişler arası boşlukların kapatılmasında kolay ve estetik çözümler sunar.
  • Hasarlı Dişler: Kırılmış, çatlamış veya gazlı içecekler gibi nedenlerde kötü şekilde aşınmış dişler.
  • Kötü Restorasyonlar: Zamanla renk ve yapısal özelliklerini yitirmiş dolguların tedavisinde
  • Çapraşık ve eğri dişlerde: Her ne kadar yaprak porselen uygulamaları çapraşık dişler için ilk çözüm olmasa da ortodontik tedavinin en az 1 yıl ve daha uzun sürmesi, sosyo-ekonomik nedenler gibi sebeplerden ötürü ortodontik tedaviye alternatif olarak sıklıkla tercih edilmektedir.

Yaprak Diş Kaplama Nasıl Yapılır?

  1. Tüm tedavi şekillerinde olduğu gibi ilk işlem dişhekiminizin dişlerinizi muayenesi ve sizin istekleriniz ve uygulanabilecek tedaviler doğrultusunda bir tedavi planlaması hazırlanmasıdır. Diş hekiminiz size uygun tedavi planını açıklayacak ve maliyetleri ve süreç hakkında detaylı bir bilgi verecektir.
  2. Hekiminiz uygun lokal anestezi yöntemi ile işlem yapılacak dişlerinizi uyuşturacak ve dişlerinizin dudaklara bakan kısmında yaprak dişlerin yapışabileceği derinlikte ve genişlikte bir yüzey hazırlayacaktır.
  3. Dişleriniz üzerinde uygun genişlikte ve kalınlıkta bir yüzey hazırlandıktan sonra özel bir madde ile dişlerinizin ölçüsünü alacak ve elde edilen negatif ölçü üzerine alçı dökerek ağız ortamınızı alçı model üzerine aktarılacaktır.
  4. Elde edilen ölçü veya hazırlanan alçı laboratuvara gönderilecek ve diş laboratuarı dişlerinize uygun porselenleri hazırlayacaktır. Daimi kaplamaların hazırlanması 1 veya 2 hafta kadar sürebilir.
  5. Diş hekiminiz daimi yaprak dişler hazırlanana kadar olan süre içerisinde dişlerinizi soğuk ve sıcaktan korumak amacıyla geçici bir kaplamayı dişlerinize yapıştıracaktır.
  6. İkinci randevunuzda diş hekiminiz geçici kaplamaları çıkaracak ve  hazırlanan porselen lamineleri dişleriniz üzerine hafifçe tutturarak gülüş dizaynını ve dokularla olan uyumunu kontrol edecektir. Hekiminiz renk ve form gibi estetik uyumu konusunda sizinde görüşünüzü mutlaka alacaktır.
  7. Bu aşamada sizin ve hekiminizin ortak kararı sonucunda beğenmediğiniz veya hatalı olan veneerler yeniden hazırlanması için laboratuara geri gönderilebilir.
  8. Hazırlanan veneerlerde herhangi bir problem veya hata yok ise hekiminiz dişiniz üzerinde veneerlerin yapışması için asitle 20 sn kadar bir pürüzlendirme işlemi yapacaktır. Bu endişe etmeniz gereken bir durum değildir, çünkü veneerlerin yapıştırılması istenen yüzey temiz ve pürüzlü olmalıdır.
  9. Son aşama da ise hekiminiz veneerlerin iç yüzeyine özel yapıştırma ajanlarını yerleştirecek ve dişinize yapıştıracaktır. Kenarlara taşan artık yapıştırıcı temizlendikten sonra dişlerinizi güvenle kullanabilir ve özgürce gülümseyebilirsiniz.

Diş Kesilmeden Yaprak Diş Ne Zaman Yapılabilir?

Yaprak porselenler; dişler üzerine yapıştırıldıklarında diş hacimsel olarak büyür ve uzar. Bu nedenle yaprakların geleceği dişin ön yüzeylerinde 0,7 mm kadar bir küçültme yapılması genellikle gerekli olur. Ancak çeneler arası kapanışın uygun olduğu; yani üst dişlerin alt dişleri örttüğü ve dişler arasında yeterli aralığın mevcut olduğu seyrek ön dişleri olan kişilerde dişleri kesmeden yaprak porselen yapılması mümkündür.

Yaprak Porselen Dişlerin Ömrü Ne Kadardır?

Yaprak dişlerin ömrü genellikle yıl, kompozit laminelerin ise yıl arasıdır. Diş etlerinde ve çevre dokularda meydana gelen değişikliklerden dolayı belirli bir süre sonunda porselenleri değiştirmeniz gerekir. Kompozit laminelerde zamanla sararma olabilirken porselen laminelerde bu tür bir problem oluşmaz. Dişlerin kullanım ömrünü uzatmak için dişlerinizle sert bir şeyleri ısırıp koparmaya çalışmamalı, tırnak yemek veya kalem ısırmak gibi kötü alışkanlıklardan uzak durmalı ve ağız hijyeninize dikkat etmelisiniz.

yaprak dişlerde renk seçimi

Yaprak Dişlerin Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir?

Avantajları

  • Basit, ağrısız ve kısa süren bir müdahale ile sağlıklı ve doğal bir görünüm elde edilir.
  • Dişte sadece küçük bir aşındırma yapılması, tutuculuk için yeterli olup, dişlerin doğal yapısını bozacak herhangi bir küçültme işlemi yapılmaz.
  • Dayanıklı ve renkleri bozulmayan malzemeden üretildikleri için yıllarca sorun çıkarmadan kullanılabilirler.
  • Porselen veneer yüzeyleri son derece pürüzsüz olduğu için sigara ,çay ,kahve gibi dış etkenlerle renk değiştirmez ve diş taşı oluşumlarını minimuma indirirler.
  • Yaprak diş tedavisinde kullanılan porselenler yapısal olarak oldukça kırılgan maddeler olmalarına karşın, diş üzerine yapıştırıldıktan sonra kuvvetlere karşı oldukça dayanıklıdırlar. Lamina yapraklarının dişler üzerinden tek parça halinde sökülmesi mümkün değildir, ancak aşındırma ile dişten uzaklaştırılabilirler.
  • Çiğneme basınçları veya karşı dişin baskıları sonucu oluşabilecek aşınmaya karşı oldukça dirençlidir.

Dezavantajı

Yaprak porselen lamina kaplama dişler; çok hassas teknikler oldukları için hem laboratuvar, hemde tedavi maliyetleri pahalıdır.

Lamine Diş mi? Zirkonyum mu?

Lamine Diş mi Zirkonyum mu?

Lamine diş mi zirkonyum mu karşılaştırması diş hastanesi başvuruları öncesi araştırma yapanların merak ettiği konulardandır. Kullanım, estetik açılarından avantajlara bakılabilir.

Lamine diş mi zirkonyum mu sorusunun en sağlıklı yanıtı diş hekiminizden alacağınız önerilerle olacaktır. Dişlerinizin genel durumuna ek beklentiler, bütçe ile bütünsel olarak bir değerlendirme yapılması gerekmektedir.

Bursa dis eti hastalik - DM agiz ve dis saglıgı

Zirkonyum mu Lamine mi Nasıl Karar Verilir

Genel olarak zirkonyum da lamine de gülüş estetiği uygulamalarında yaygın şekilde tercih edilen bir ürün grubudur. Her ikisinin de kendi tedavi süreçlerinde avantajları değerlendirilebilir. Neticede her ikisinin de temel amacı dişi daha iyi şekilde göstermektir. Detaylarda bazı farklar ayrıca ele alınarak değerlendirilebilir.

Bir diş kaplama sürecinde dişlerinizin gülüş tasarımı bakımından başlangıç değerlendirmesi önemlidir. Başarılı sonuçlar alabilmeniz adına zirkonyum mu lamine mi nasıl karar verilir sorusuna da yanıt bulmanız gerekmektedir. Yapılacak olan işlemlerden kullanıcıların maksimum verimi alması birinci derecede önem taşıyacaktır.

Lamine Diş Ve Zirkonyum Diş Farkı Nedir?

Aralarında ciddi farklar nedeniyle lamine diş mi zirkonyum mu sorusuna yanıt aramak faydalı olacaktır. -Yaprak porselen, lamine uygulamasıdır ve dişin yalnızca ön kısmına uygulanmaktadır. Teker teker dişlerin üzerine uygulanarak yerleştirilir. Zirkonyum kullanımında diş kesimi ardından tam kaplama durumu vardır. Biri yüzeye yapıştırma diğeri ise tam kaplama uygulamasıdır. kapatılır.

Zirkonyum Uygulamasının Avantajları Neler?

Zirkonyum uygulamasının avantajları konusunda bilgi sahibi olmak genel açıdan değerlendirme yapmayı daha kolay hale getirecektir.

  • • Işıkla etkileşimi bakımından zirkonyum gerçek dişe benzer ve yarı geçirgendir. Yansıtıcı ve emici bir özelliği vardır. Doğal dişe yakın bir görüntüsü de vardır.
  • • Çizgi oluşumu bakımından birleşim noktalarında sorun olmamaktadır.
  • • Kullanılan dişte derinlik ve canlılık etkisi oluşturmaktadır.
  • • Kullanımında ek sorunlara neden olmaz, grilik, diş eti çekilmesi sorunlarına neden olmaz.
  • • Zirkonyum yaptıracaklar için alerji durumu görülmemektedir. Dişin kendisine çok yakın bir malzeme kullanılmakta ve diş kökü zarar görmemektedir.
  • • Zirkonyum kaplamanın en önemli özelliği dişe çok sıkı şekilde tutunmasıdır.
  • • İmplantın olmayacağı alanlar için köprü materyali şeklinde kullanılabilir.

İyi bir klinik seçimi yapmanız en önemli kısımdır. Zirkonyum tedavisinin tek başına faydalı olması için uygulama şekillerinin doğru olması temel gereksinimdir. Buna laboratuar gibi süreçleri de eklemek gerekir. Yani gülüş tasarımı fiyat da dahil olmak üzere tüm konularda ön bilgi almalı, güvenli şekilde ilerleme sağlamalısınız.

Lamine Uygulamasının Avantajları Neler?

Lamine diş uygulamasının avantajları estetik dişler açısından ayrıca değerlendirildiğinde birçok artı görülebilir:

  • • Kesim işlemi olmadan uygulanabilmektedir. Özellikle çürük olmayan dişlerinizin şeklini kaybetmek zorunda kalmazsınız.
  • • Zorunlu olarak kesim olan yerlerde çok ufak değişiklikler yapılabilmektedir. Tedaviye engel olabilen durumlarda bu işlem geçerlidir. Dişlerinizde minimal kesim olacağında bu iç bölümden değil dış kısımdan yüzeysel olacaktır.
  • • Lamine diş malzemelerin renginde değişiklik olmamaktadır. Nasıl bir yerleşim varsa aynı şekilde renk kalacaktır.
  • • Lamine diş koruyucu bir tedavi olarak uygulanmaktadır.
  • • Görsel açıdan sağlıklı bir görüntü oluşacaktır.
  • • Uzun yıllar dayanıklılığını koruyan bir malzeme olarak memnuniyet sağlar.

Dişlerdeki yapının kendisine bir müdahale olmaz, içilen içeceklere göre bir değişim de görülmemektedir. Çay, kahve gibi durumlarda değişim görülmemektedir.

Bursa dis eti hastalik - DM agiz ve dis saglıgı

Protez Uzmanı Bursa

Yapmak lamine ve zirkonyum uygulamalarında doktor seçimi oldukça önemlidir. Neticede odak noktası sadece estetik değildir. Sağlık açısından probleme neden olmayacak bir şekilde lamine veya zirkonyum uygulanacaktır.

  • • Her dişe lamine veya her dişe zirkonyum uygulaması yapılır diye bir şey yoktur. Bazı hallerde hekiminizin riskli bulduğu durumlarda işlem yapılamayabilir. Muayene sonucu önerilere göre tasarım değişebilecektir.
  • • Dişteki aşınmalar yoğunsa ve yapısal açıdan değişime bağlı bir yeni diş kaplama gerekiyorsa genellikle zirkonyum tercih edilmektedir. Gülüş estetiği verimi bakımından en sağlıklı sonuç bu uygulama olacaktır.
  • • Lamine uygulamasını köprü ve eksik diş tedavilerinde uygulamak mümkün değildir. Tekli dişe yapılan düzgün görüntü odaklı bir işlemdir. İmplant veya zirkonyum köprü tedavilerinin haricindeki işlemler için yeni renk seçimi yapılırken kendi diş renginize uygun seçimler olacaktır.

Diş renginin orijinaline en yakın seçimleri bulmak için Protez Uzmanımızdan destek alabilirsiniz. Renk geçişleri, diş bakımı önerileri lamine diş ve zirkonyum diş seçimlerinizde önemli olabilir. Genel olarak her uygulamada dişlerinizin bakımını eksik bırakmamalısınız.

Zirkonyum Mu Lamine Mi?

“Zirkonyum mu Lamine mi?” sorusu, estetik beklentisi olan ve genellikle gülüş tasarımı talep eden kişilerin araştırdığı bir konudur. Zirkonyum ve lamine diş kaplama uygulamalarından hangisini tercih edeceğini düşünenler için bu yazı bir rehber olacaktır. Bu iki tedavi seçeneği de diş estetiği ve gülüş tasarım uygulamalarında sıklıkla tercih edilmektedir.

İki tedavi seçeneğinin de kendine göre avantajları vardır. Fakat aralarında ciddi farklar vardır. En büyük fark;

  • Laminate veneer (yaprak porselen) dişten kesim olmayan veya minimal kesim ile dişin yalnızca ön yüzeyine uygulanır. Dişlere tek tek uygulanır.
  • Zirkonyumda ise madde kalınlığına yer verecek kadar çepeçevre kesim yapılır. Tam kaplamadır.
Zirkonyum Mu Lamine Mi?

Zirkonyum Mu Lamine Mi?

Zirkonyum Diş Kaplama Uygulaması

Zirkonyum, dayanıklı ve estetik bir maddedir. Son dönemlerde işlene bilirliği nedeniyle farklı alanlarda da kullanılmaya başlanmıştır. Bilgisayar destekli sistemler zirkonyumun kullanım alanını genişletmiştir. Yüksek gerilme direnci, diş rengine uygun beyaz rengi, dokuya zarar vermemesi ve düşük gren çapından dolayı zirkonyum diş hekimliği uygulamalarında;

  • Kron ve köprü uygulamalarında alt yapı materyali olarak (Core)
  • Kron ve köprü uygulamalarında monolitik  olarak (Full zirkonyum)
  • Özel formda implant olarak
  • İmplant üstü abutment materyali olarak
  • Post-core materyali olarak
  • Ortodontik braket olarak

kullanılmaya başlanmıştır. Ayrıca zirkonyum,

  • Eksik dişlerin tamamlanması için implant yapılamıyorsa, köprü uygulamasında
  • Diş doku kaybının fazla olduğu ve dolgu uygulamasının yetersiz olduğu dişlerde
  • Ciddi renklenmenin olduğu dişlerde, renk yansımanın engellenmesi için
  • Dişler arası açıklığın lamine uygulaması ile kapatılamayacak olan kişilerde
  • Metal destekli köprü ve kuron (kaplama) kullanan kişilerde
  • Dolgu uygulamasının düzeltemeyeceği kırıkların restorasyonunda, tercih edilebilir.

Zirkonyum Nedir?

Zirkonyum Mu Lamine Mi?

Zirkonyum Mu Lamine Mi?

Zirkonyum Yapım Aşamaları

Uygulama, şu aşamalardan geçilerek gerçekleştirilir: Zirkonyum uygulamasında evvela preparasyon işlemleri yapılır ve dişin ölçüsü alınır.

  • Zirkonyum preparasyon yani diş kesim miktarı, laminante veneer (yaprak porselen) uygulamasına göre daha fazladır.

Laboratuvar ortamında hazırlanan örneğin, diş eti ve yapısı ile uyumu kontrol edilir. Alt yapı dişe yeterince uygunsa estetik düzenleme başlar. Ardından da estetik prova yapılır. Yapıştırma işlemi de dahil olmak üzere zirkonyum uygulaması ortalama gün sürer. Zirkonyum mu Lamine mi? sorusunu yanıtlamadan önce zirkonyumun avantajlarını izah etmek gerekecektir.

Amalgam Dolgu

Zirkonyum Uygulamasının Avantajları

Zirkonyum kaplama uygulamasının pek çok avantajı vardır. Tabi ki iyi bir klinik ve laboratuvar işçiliği sonucu bu avantajlardan bahsedilebilir. Bunlar:

  • Tıpkı diş gibi yarı geçirgen , yerine göre opak olduğu için ışıkları hem yansıtır hem de emer.
  • Doğal dişe yakın bir görünüm elde edilir.
  • Diş yapısına derinlik ve canlılık katar.
  • Diş eti çekilmelerinde olumsuz bir görüntü, gri yansıma oluşmaz.
  • Diş eti ile uygulamanın birleşim noktalarında koyu renkli çizgiler oluşmaz.
  • Alerjik bir reaksiyona neden olmaz.
  • Özel simanlar ile yaptırılan zirkonyum kaplama dişe çok iyi bir şekilde tutunur.
  • Diş eksikliği olan ve implant yapılmayan alanlarda köprü materyali olarak.

Lamine Diş Kaplama Uygulaması

Temelde lamine ile zirkonyum arasında ciddi farklar vardır. Lamine dişin yalnızca tek yüzüne yerleştirilir. Uygulamaya göre 1/4, 1/3 kaplama olarak adlandırılabilir. Zirkonyum dişe çepeçevre uygulanan restorasyonlardır.

Lamine Diş uygulaması, dişlerin ön yüzeyine uygulanır ve dişe yapıştırılan porselen yapraklar ile minimum madde kaldırma imkanı sunar. Yapraklar arzu edilen renk, boy ve şekillerde hazırlanabilir. Uygulamada diş etine zarar verilmeden dişten çok az bir doku alınır. Bu anlamda lamine uygulaması koruyucu bir tedavi biçimidir. Bazı vakalarda dişten hiçbir aşındırma olmadan tatbik edilir. Kısaca lamine uygulamasının özellikleri:

  • Üst düzey estetik sağlar.
  • Metal veya opak bir alt yapı içermez.
  • Tamamen cam seramiktir, dişe özel yapıştırma sistemi ile kimyasal olarak yapıştırılır.
  • İstenilen miktarda ışık geçirir.
  • Gerçek dişten ayırt edilemez.
Zirkonyum Mu Lamine Mi?

Zirkonyum Mu Lamine Mi?

Lamine Yapım Aşamaları

Lamine uygulaması için evvela diş ölçüsü alınır, geçici dişler yapılır. Bu sayede hasta günlük hayatını kalıcı uygulama yapılana kadar sürdürebilir. Geçici dişleri takılan hasta en geç gün içinde lamine uygulaması yapılır. Lamine uygulaması,

  • Wax Up ve Mock Up aşamasında denemeler yapılır.
  • Ölçü alınır.
  • Ölçüye göre üretilen yapraklar ağızda prova edilir, düzenlemeleri yapılır.
  • Lamine dişler, resin adı verilen bir materyal ile yapıştırılır.
  • Oldukça sıkı bir şekilde yapışan lamineler dişten kolay kolay ayrılamaz.
  • Hasta bu aşamaların hepsinde konuya dahildir, dişin formunun belirlenmesi ve renk ayarlanması; hastanın isteği ve teknik detaylar analiz edilerek hazırlanır.
  • Yaprak Porselenler, Laminate Veneer;  gülüş tasarımının en önemli parçalarındandır.

Lamine Uygulamasının Avantajları

Lamine Uygulamasının Avantajları

Lamine Uygulamasının Avantajları

Lamine uygulamasının avantajları:

  • Dişten kesim yapılmadan uygulanabilir.
  • Eğer kesim gereken yerler var ise minimaldir.
  • Dişin dil tarafı, yani iç kısmından diş kesimi yapılmaz.
  • Renk değiştirmez.
  • Koruyucu bir tedavidir.
  • Sağlıklı ve doğal bir görünüm elde edilir.
  • Sağlam ve dayanıklı malzemeden yapıldığı için uzun yıllar kullanılabilir.
  • Dişlerin doğal yapısı bozulmaz.
  • Dış etkenlere (kahve, sigara, çay vs.) maruz kalan lamine renk değiştirmez.
  • Lamine yüzeyinde diş lekesi ve diş taşı oluşumu minimuma düşer.

Zirkonyum mu Lamine mi Tercih Edilmeli?

Zirkonyum mu Lamine mi? sorusunun yanıtı, uygulama yapılacak dişe göre değişmektedir. Zirkonyum uygulamasına olanak sağlayan her dişe Lamine de yapılır diyemeyiz. Farklı endikasyonları vardır.

Biz diş hekimlerinin bu doğrultuda muayene sonucu önerileri oldukça önemlidir. Gülüş tasarımı uygulamaları ve diğer tedavilerin kritiği yapılmalı ve karar verilmelidir.

Diş yüzeyindeki mine dokusu ve yapısı, dişteki aşınmalar gibi bir çok faktör tedavi seçiminde etkindir.

  • Eğer eksik dişiniz varsa, o boşluğu doldurmak için implant veya zirkonyum köprü yapılabilir. Laminate Veneer ise yalnızca tek tek dişlere tatbik edilir. Köprü uygulaması yapılamaz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir