günlük agi hesaplama 2017 / yılı Asgari Ücreti Açıklandı - funduszeue.info

Günlük Agi Hesaplama 2017

günlük agi hesaplama 2017

yılı Asgari Ücreti Açıklandı

Asgari Ücret Komisyonunda görüşmeler sürerken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Müezzinoğlu Asgari Ücret tutarı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Asgari ücretle ilgili işçi-işveren-devlet olarak üçlü karar vermeye çalıştıklarını talepleri değerlendirdikten sonra yılı Asgari Ücreti,50 TL olarak belirlendiğini duyurdu.

Bakanın açıklamasına göre yılında Asgari Ücret Tutarı yıl içinde tekrar değişmeyecek. Tek kademeli olarak belirlendi. Tüm yıl için geçerli olacak Asgari Ücret tutarı brüt TL olacak. İşçinin eline geçecek net tutar ise asgari geçim indirimi(AGİ) ile birlikte 1, TL olarak belirlenmiş oldu. Evli ve üç çocuklu bir çalışan için ise Asgari Ücretin neti AGİ ile birlikte TL civarına denk gelecek.

Türk-iş belirlenen tutarı düşük bulduğunu ifade ederek Asgari Ücret kararına muhalefet olduğunu açıkladı.

ASGARİ ÜCRET HESAPLAMASI

Asgari Ücret Hesaplaması
Asgari Ücret,50
SGK İşçi Payı,85
İşsizlik İşçi Payı17,78
Gelir Vergisi,63
Damga Vergisi13,49
AGİ,31
Net Ödenen,06

Asgari Ücret İşveren Maliyeti

Asgari Ücret İşveren Maliyeti
SGK İşveren Payı,51
İşsizlik İşveren Payı35,55
İşveren Maliyeti,56*

*Halen mecliste görüşülmekte olan tasarıya göre Asgari ücret desteğinin yılında da uygulanacağı beklenmektedir. Asgari ücret desteği ile işveren maliyeti ,56 TL olacaktır.

SGK Tavanı

SGK primlerinin hesaplandığı Prime Esas Kazançların üst limiti yani SGK Matrahı Tavanı da bu yıl için Asgari Ücretin 7,5 katı olarak hesaplanacak. Asgari Ücretin ,50 olarak belirlenmesiyle tavan tutarı:

SGK Tavanı
SGK Taban,50
SGK Tavan,40

Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı)’ndan:

GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ

(SERİ NO: )

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç ve Yasal Düzenlemeler

Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Tebliğin amacı, yılı Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık aylarındaki ücretlerde 31/12/ tarihli ve sayılı Gelir Vergisi Kanununun üncü maddesinde yazılı tarife nedeniyle net ücretlerin ,06 TL’nin altına düşmesi sonucu sadece ,06 TL ile bunun altına düşen tutar arasındaki farkın ilave asgari geçim indirimi yoluyla telafisine yönelik olarak 5/12/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 28/11/ tarihli ve sayılı Kanunla sayılı Kanuna eklenen geçici 87 nci maddenin uygulamasına ilişkin açıklamaların yapılmasıdır.

Yasal düzenlemeler

MADDE 2 – (1) sayılı Kanunla sayılı Kanuna aşağıdaki geçici 87 nci madde eklenmiştir.

“GEÇİCİ MADDE 87 – yılı Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık aylarına ilişkin net ücretleri bu Kanunun üncü maddesinde yazılı tarife nedeniyle 32 nci maddedeki esaslara göre sadece kendisi için asgari geçim indirimi hesaplanan asgari ücretlilere yılı Ocak ayına ilişkin ödenen net ücretin altında kalanlara, bu tutar ile yılı Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık aylarına ilişkin olarak aylık hesaplanan net ücreti arasındaki fark tutar, ücretlinin asgari geçim indirimine ayrıca ilave edilir. Bu fıkrada geçen net ücret, yasal kesintiler sonrası ücret tutarına asgari geçim indiriminin ilavesi sonucu oluşan ücreti ifade eder.

Bu Kanunun bu maddeye aykırı olan hükümleri yılı Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık ayları için uygulanmaz.

Bu maddenin yayımlandığı tarih itibarıyla birinci fıkrada yer alan dönemlere ilişkin olarak verilmiş olan muhtasar beyannamelerde beyan edilen ve birinci fıkra hükmü kapsamında ilave asgari geçim indirimi uygulanamaması nedeniyle çalışanlarca fazla ödenen vergiler, bunlara iade edilmek üzere, vergi sorumlularınca bu maddenin yayımı tarihinden sonra verilecek muhtasar beyannameler üzerinde hesaplanan vergiden mahsup edilmek suretiyle reddolunur.

Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar ile mahsup şeklini ve dönemini belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir.”

(2) sayılı Kanunun 32 nci maddesi aşağıdaki gibidir:

Asgarî geçim indirimi

Madde 32 – Ücretin gerçek usûlde vergilendirilmesinde asgarî geçim indirimi uygulanır.

Asgarî geçim indirimi; ücretin elde edildiği takvim yılı başında geçerli olan ve sanayi kesiminde çalışan 16 yaşından büyük işçiler için uygulanan asgarî ücretin yıllık brüt tutarının; mükellefin kendisi için % 50’si, çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eşi için % 10’u, çocukların her biri için ayrı ayrı olmak üzere; ilk iki çocuk için % 7,5, üçüncü çocuk için % 10, diğer çocuklar için % 5’idir. Gelirin kısmî döneme ait olması halinde, ay kesirleri tam ay sayılmak suretiyle bu süreye isabet eden indirim tutarları esas alınır. Asgarî geçim indirimi, bu fıkraya göre belirlenen tutar ile üncü maddedeki gelir vergisi tarifesinin birinci gelir dilimine uygulanan oranın çarpılmasıyla bulunan tutarın, hesaplanan vergiden mahsup edilmesi suretiyle uygulanır. Mahsup edilecek kısmın fazla olması halinde iade yapılmaz.

İndirimin uygulamasında “çocuk” tabiri, mükellefle birlikte oturan veya mükellef tarafından bakılan (nafaka verilenler, evlat edinilenler ile ana veya babasını kaybetmiş torunlardan mükellefle birlikte oturanlar dâhil) 18 yaşını veya tahsilde olup 25 yaşını doldurmamış çocukları, “eş” tabiri ise, aralarında yasal evlilik bağı bulunan kişileri ifade eder.

İndirim tutarının tespitinde mükellefin, gelirin elde edildiği tarihteki medenî hali ve aile durumu esas alınır. İndirim, yukarıdaki oranlara göre hesaplanan tutarları aşmamak kaydıyla, ücret geliri elde eden aile fertlerinden her biri için ayrı ayrı, çocuklar için eşlerden yalnızca birisinin gelirine uygulanır. Boşananlar için indirim tutarının hesabında, nafakasını sağladıkları çocuk sayısı dikkate alınır.

Ücretlerin vergilendirilmesinde asgari geçim indirimi uygulandıktan sonra, varsa teşvik amaçlı diğer indirim ve istisnalar dikkate alınır.

Bakanlar Kurulu, indirim konusu yapılacak toplam tutarın asgarî ücretin yıllık brüt tutarını aşmaması şartıyla ikinci fıkrada belirtilen asgarî geçim indirimi oranlarını artırmaya veya kanunî oranına kadar indirmeye yetkilidir.

Asgarî geçim indiriminin uygulama dönemleri ve mahsup şekli ile diğer hususlara ilişkin usûl ve esaslar Maliye Bakanlığınca belirlenir.”

(3) 4/12/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No: )’nde asgari geçim indirimi uygulamasına ilişkin usul ve esaslar açıklanmıştır.

İKİNCİ BÖLÜM

Uygulama Esasları

Uygulamadan faydalanacaklar

MADDE 3 – (1) yılının Ocak ayından itibaren bekâr ve çocuksuz olan asgari ücretlilere ,06 TL net ücret ödenmeye başlanmıştır.

(2) yılında asgari ücret tutarında yapılan artış nedeniyle ,50 TL brüt asgari ücret geliri elde edenler ile ,84 TL’ye kadar brüt ücret geliri olan hizmet erbabının da elde ettiği ücret gelirleri üzerinden ödemesi gereken gelir vergisi, yılının Eylül ayından itibaren sayılı Kanunun üncü maddesinde yer alan vergi tarifesinin ikinci dilimi de dikkate alınarak hesaplanmaktadır. Bu nedenle, söz konusu ücretlilerden bir kısmının eline geçen net ücret tutarı Eylül ayından itibaren ,06 TL’nin altına düşmektedir.

(3) sayılı Kanunla sayılı Kanuna eklenen geçici 87 nci maddede düzenlenen ilave asgari geçim indirimi uygulamasından, yılı Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık aylarına ilişkin net ücretleri sayılı Kanunun üncü maddesinde yazılı tarife nedeniyle ,06 TL’nin altına düşen hizmet erbabı yararlanacaktır.

(4) Gelir vergisi tarifesi nedeniyle ücretlerinde düşüş olsa dahi net ücretleri ,06 TL’nin altına düşmeyenler bu uygulamadan yararlanamayacaklardır.

(5) Hizmet erbabının, ücret aldığı dönemde işe başlaması veya işten ayrılması, ücretsiz izin ve benzeri nedenlerle net ücretinin ,06 TL’nin altına düşmesi durumunda ilave asgari geçim indirimi uygulanmayacaktır.

(6) Bu Tebliğin uygulamasında net ücret, yasal kesintiler sonrası ücret tutarına asgari geçim indiriminin ilavesi sonucu oluşan ücreti ifade etmektedir.

Uygulama esasları

MADDE 4 – (1) sayılı Kanunun üncü maddesinde yazılı tarife nedeniyle yılı Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık aylarına ilişkin net ücretleri ,06 TL’nin altına düşen hizmet erbabının ücretleri ilave asgari geçim indirimi ile ,06 TL’ye tamamlanacaktır.

(2) sayılı Kanunun 32 nci maddesinde yer alan esaslara göre sadece kendisi için asgari geçim indirimi hesaplanan asgari ücretlilere yılı Ocak ayına ilişkin ödenen net ücret ,06 TL’dir. Ödenen ,06 TL ile yılı Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık aylarına ilişkin olarak aylık hesaplanan net ücret arasındaki fark tutar, Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No: )’nde belirtilen esaslara göre düzenlenen “Asgari Geçim İndirimi Bordrosu”nda hesaplanan asgari geçim indirimine ayrıca ilave edilecektir.

(3) Asgari geçim indirimi bordrosunda yer alan ilave tutar dahil toplam asgari geçim indirimi tutarı, ücret ödemesinin yapıldığı döneme ilişkin ücret bordrosunun “Asgari Geçim İndirimi” satırına aktarılacaktır.

(4) İkinci fıkrada belirtilen esaslara göre, yılı Eylül ve Ekim ayları için hesaplanan ve ilave asgari geçim indiriminden faydalanılmamış olan fark tutarlar, ücretlinin Kasım ayına ait Asgari Geçim İndirimi Bordrosunda yer alan asgari geçim indirimine eklenmek suretiyle mahsup edilecektir. Bu suretle mahsup edilemeyen bir tutarın kalması halinde kalan bu tutar, daha sonraki aylarda verilecek muhtasar beyannameler üzerinde yukarıda açıklanan esaslar çerçevesinde mahsup edilecek olup söz konusu dönemlere ait muhtasar beyannameler için bu nedenle düzeltme yapılmayacaktır.

(5) İlave asgari geçim indirimi tutarının mahsup işleminin yapılabilmesi için, söz konusu tutarların ücretlilere ödenmiş olması gerekmektedir.

(6) Asgari geçim indiriminin toplamı, ücretlinin o aydaki ücretinden kesilen gelir vergisinden fazla olamayacaktır.

(7) Asgari geçim indiriminin hesaplanması ve uygulanmasına ilişkin olarak bu Tebliğde yer almayan hususlar hakkında Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No: )’nde yer alan açıklamalar dikkate alınacaktır.

ÖRNEK 1: Bekâr ve çocuksuz olan hizmet erbabı Bay (A)’nın yılı Ocak ayında asgari geçim indirimi dâhil net ücreti ,06 TL’dir.

sayılı Kanunun üncü maddesinde yer alan vergi tarifesi nedeniyle Bay (A)’nın, yılı Eylül ayı net ücreti ,17 TL’ye, Ekim, Kasım ve Aralık ayları net ücreti ise ,52 TL’ye düşmektedir.

Bay (A)’nın işvereni (T) A.Ş. yılı Eylül ve Ekim aylarına ilişkin muhtasar beyannamelerini kanuni süresinde vermiştir. Dolayısıyla Bay (A) için Eylül ve Ekim aylarında ilave asgari geçim indirimi uygulanamamıştır.

Bu durumda, işveren (T) A.Ş. Bay (A)’nın; Eylül ayı için hesaplanan 29,89 TL, Ekim ayı için hesaplanan 75,54 TL ilave asgari geçim indirimi tutarı toplamı olan (29,89+75,54=) ,43 TL’yi, yılı Kasım ayındaki (75,54 TL) ilave asgari geçim indirimi ile birlikte, Kasım ayı için yılı Aralık ayında vereceği muhtasar beyanname üzerinde mahsup edecektir.

Buna göre, Bay (A)’nın ilave asgari geçim indirimi tutarları dâhil, Kasım ayında yararlanacağı asgari geçim indirimi tutarı toplamı (Eylül ayı için 29,89 TL, Ekim ayı için 75,54 TL, Kasım ayı için 75,54 TL ilave asgari geçim indirimi ile Kasım ayı için normal asgari geçim indirimi ,31 TL) ,28 TL dir. Ancak, bu dönemde Bay (A) için hesaplanan gelir vergisi ,17 TL olduğundan, asgari geçim indirimi tutarı da ödenmesi gereken vergiden fazla olamayacağından, bu hizmet erbabına asgari geçim indirimi olarak ödenecek tutar en fazla ,17 TL olacaktır. Bay (A) adına yılı Kasım ayı için hesaplanan vergi tutarının yetersizliği nedeniyle yararlanılamayan (,,17=) 12,11 TL asgari geçim indirimi ise daha sonraki dönem için verilecek muhtasar beyannamede mahsup edilecektir.

Böylece, örneğimizdeki hizmet erbabının, yılı Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık aylarında vergi tarifesinin ikinci dilimine girmesinden kaynaklanan kaybı, ilave asgari geçim indirimi yoluyla telafi edilecek ve kendisine söz konusu aylar için ,06 TL ödenecektir.

ÖRNEK 2: Evli, eşi ücretli olarak çalışan çocuksuz Bayan (C), TL brüt ücret almaktadır. Bayan (C)’nin yılı Ocak ayında asgari geçim indirimi dâhil net ücreti ,04 TL’dir. sayılı Kanunun üncü maddesinde yer alan vergi tarifesi nedeniyle Eylül ayı net ücreti ,59 TL’ye, Ekim ayı net ücreti ise ,99 TL’ye düştüğünden Eylül ayı için (,,59=) 2,47 TL, Ekim ayı için de (,06 ,99=) 20,07 TL’lik fark ücretlinin asgari geçim indirimine ilave edilecek, böylelikle Bayan (C)’nin yılı Eylül ve Ekim ayları net ücreti ,06 TL’nin altına düşmeyecektir. Ayrıca, bu hizmet erbabına Kasım ve Aralık aylarında da ilave asgari geçim indirimi ödenecektir.

ÖRNEK 3: Bay (D) asgari ücretle çalışmaktadır. Bay (D) evli ve 3 çocuklu olup eşi çalışmamaktadır.

Bay (D)’nin yılı Ocak ayında asgari geçim indirimi dâhil net ücreti ,38 TL’dir. sayılı Kanunun üncü maddesinde yer alan vergi tarifesi nedeniyle, Bay (D)’nin Eylül ayı net ücreti ,49 TL’ye Ekim, Kasım ve Aralık ayları net ücreti ise ,84 TL’ye düşmektedir.

Bay (D)’nin, Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık ayları net ücreti ,06 TL’nin altına düşmediğinden, Bay (D) ilave asgari geçim indiriminden yararlanamayacak ve kendisine Eylül ayı için net ,49 TL, Ekim, Kasım ve Aralık ayları için net ,84 TL ödenecektir.

Yürürlük

MADDE 5 – (1) Bu Tebliğ 1/9/ tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 6 – (1) Bu Tebliğ hükümlerini Maliye Bakanı yürütür.

Asgari Ücret Nedir? Asgari Ücret Ne Kadar Oldu?

Asgari veya diğer adıyla minimum ücret, işçilere yasal olarak ödenebilecek en düşük maaş tutarıdır. Yani, bir işçiye ödenebilecek minimum ücrettir. Ocak-Haziran dönemi için asgari ücreti ise ,80 TL olarak belirlenmişti, Temmuz-Aralık dönemi için ise asgari ücret ,32 TL olarak belirlendi. Böylece asgari ücret ara zam oranı %34 oldu. Konut, gıda, ulaşım ve sağlık gibi ihtiyaçların güncel fiyatları, asgari ücretin hesaplanmasında kullanılır. İşverenlerin ve çalışanların her yıl merakla beklediği asgari ücretle ilgili tüm ayrıntıları sizin için derledik.

Asgari Ücret Nedir?

Çalışma hayatına dâhil olan kişiler için her yıl belirlenen asgari ücret miktarı merak konusudur. Asgarinin anlamına bakıldığında bu terimin "en düşük" şeklinde tanımlandığı görülür. Asgari, iş sektörü fark etmeksizin çalışanlara ödenen minimum ücret tutarıdır. Bu tutar, yasal olarak belirlendiğinden işverenler çalışanlarına söz konusu miktarın altında maaş ödemesi yapamaz.

Asgari ücret belirlenirken çalışanların temel gereksinimleri göz önünde bulundurulur. Bunlar arasında konut, gıda, ulaşım ve sağlık harcamaları ön plana çıkar. Maaş düzenlemesinde en temel ihtiyaçlara odaklanılarak söz konusu masrafların güncel fiyatları dikkate alınır. Sigortalı çalışanların alabileceği bu en düşük maaş tutarı, yasal belgelere dayandırılarak belirlenir.

Asgari Ücret Kaç TL’dir?

Çalışanların merakla beklediği asgari ücreti, yılının Aralık ayında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkinlendirilen komisyon tarafından belirlenmişti. Komisyon tarafından belirlenen %54'lük zam oranıyla asgari ücret ,80 TL olmuştu. Haziran itibarıyla toplanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Temmuz-Aralık dönemi için ara zam yaptı. ara zammı ile net asgari ücret ,32 TL olarak belirlendi. Yani Temmuz-Aralık döneminde çalışanlar minimum ,32 TL maaş alacak.   

Net ve Brüt Asgari Ücret Ne Kadar?

yılında uygulanan işçi minimum maaş tutarı, ,80 TL olarak belirlenmişti.  Haziran itibarıyla Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından yapılan %34'lük ara zamla asgari ücret net ,32 TL ve yeni brüt asgari ücret ise ,50 TL oldu. 

Günlük Asgari Ücretin Brüt Tutarı Ne Kadardır?

Çalışanlara minimum ödenmesi gereken maaş tutarını belirten asgari ücret, günlük olarak belirlenir. Buna göre, günlük ücret üzerinden aylık ve saatlik ödeme miktarı hesaplanır. Çalışma süresi ise standart olarak haftalık 45 saat kabul edilir. Söz konusu 45 saat, haftada 1,5 gün izin yapıldığı varsayılarak diğer günlere eşit olarak dağıtılır. Bu hesaplamaya göre de günlük çalışma saati 7 saat 30 dakikadır. 

Aralık ayında ilan edilen ve Ocak itibarıyla ödenmeye başlanan asgari maaşın günlük tutarı ,60 TL'ydi. Haziran itibarıyla ilan edilen yeni asgari ücret ile beraber, Temmuz-Aralık döneminde günlük asgari brüt ücret ,15 TL oldu. Günlük asgari net ücret ise ,07 TL'dir. 

Saatlik Asgari Ücret Ne Kadar?

Saatlik asgari ücret tutarına ulaşmanın en kolay yolu, günlük asgari ücret tutarını bulup elde edilen tutarı 7,5'e bölmektir. Çünkü Türkiye'de çalışanların günlük çalışma süresi 7 saat 30 dakikadır.  Haziran ayında Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından ilan edilen yeni asgari ücretle beraber, saatlik asgari brüt ücret tutarı 59,62 TL olmuştur. Hesaplama ise şöyledir:  

,15 TL / 7,5 = 59,62 TL

Saatlik asgari net ücret ise 50,67 TL'dir. Hesaplama ise şöyledir: 

,32 TL / 7,5 = TL

Net Asgari Ücret Ne Kadardır?

Aralık ayında alınan karara göre asgari maaş ödemeleri, için ,80 TL olarak belirlenmişti. Haziran 'te %34'lük ara zam yapılmıştır. Asgari ücret ara zammı kararının ardından belirlenen net tutar ise TL olmuştur. Buna göre minimum brüt-net maaş tutarı, sigorta payı ve işveren maliyeti aşağıdaki tabloda sıralanmıştır.

-

-

Brüt Asgari Ücret

,00 TL

,50 TL

Asgari Ücret Sigorta Primi (SGK) İşçi Payı (%14) (Brüt Asgari Ücret x 0,14)

,12 TL

,03 TL

Asgari Ücret İşsizlik Sigortası İşçi Payı (%1) (Brüt Asgari Ücret x 0,01)

,08 TL

,15 TL

Asgari Ücretlinin İşveren Maliyeti

,40 TL

,04 TL

Net Asgari Ücret

,80 TL

,32 TL

Yeni asgari ücret tutarı, Temmuz ayından itibaren yürürlükte olacak. Bu ücret belirlenirken damga ve gelir vergisi ödemelerine istisna uygulanmıştır. Söz konusu vergi istisnası uygulaması ise çalışan maaşları konusunda önemli avantajlar yaratmıştır. 

Brüt Asgari Ücret Kesintisi Ne Kadar?

,50 TL’lik brüt asgari ücretten SGK primi ve işsizlik sigortası primlerinin işçi payı kesilir. yılı asgari ücretinde SGK primi işçi payı (%14) ,03 TL; işsizlik sigortası işçi payı ise ,15 TL’dir. ’te brüt asgari ücrete uygulanan kesinti ise  TL’dir. 

Zamlı Asgari Ücret Ne Zaman Alınır?

Özel sektörde maaş, çalışılan ayın sonunda yatırılır. Yani Temmuz maaşı ay tamamlandığında hesaba yansıtılır. Genellikle içinde bulunulan ayın son günü veya gelecek ayın ilk günü maaş alınır. Örneğin Temmuz maaş 31 Temmuz veya 1 Ağustos tarihinde yatırılır. Bu durumda da zamlı asgari ücreti ilk olarak Temmuz ayının sonunda yatırılacaktır. 

Maaş uygulaması ile ilgili bilinmesi gereken bir diğer konu ise resmi tatillerdir. Birçok şirket, maaş günü resmi tatile denk gelirse erken ödeme yapar. Örneğin ayın son günü Cumartesi gününe denk geliyorsa işverenler Cuma günü ödeme yapmayı tercih edebilirler. 

Yıllara Göre Asgari Ücret Değişimi Nasıldır?

Çalışanlara ödenmesi gereken minimum maaş tutarı, her yıl yapılan komisyon toplantısı sonucunda yeniden düzenlenir. Asgari maaş tutarlarının yıllara göre değişimi ise işçilerin temel masrafları göz önünde bulundurularak gerçekleştirilir. Buna göre Türkiye’de asgari ücretin son yıllardaki değişimi aşağıda yer alan tabloda listelenmiştir.

Yıl

Net Ücret

Brüt Ücret

( - )

,32 TL

,50 TL

()

,80 TL

TL

()

,35 TL

TL

()

,40 TL

TL

,90 TL

,50 TL

TL

TL

TL

,40 TL

TL

,50 TL

TL

,50 TL

'nin sonunda asgari maaşa %54 oranında zam yapılmıştır ve brüt asgari ücret TL’ye ulaşmıştır. Enflasyon gibi nedenlerle Haziran itibarıyla asgari ücrete %34 oranında ara zam yapılarak asgari brüt maaş tutarı ,50 TL'ye,  asgari net maaş tutarı ise ,32 TL'ye çıkarılmıştır. 

Asgari Geçim İndirimi (AGİ) Kaldırıldı mı?

Asgari Geçim İndirimi kısaca AGİ, yasal olarak çalışan kişilerin tabi tutulduğu vergilendirmeye yapılan indirimdir. Çalışması sonucu aldığı maaş vergilendirilen bir işçi, bakmakla yükümlü olduğu kişilere göre Asgari Geçim İndirimi’nden yararlanabilir. Söz konusu indirim için yılından beri işverenlere devlet tarafından ödeme yapılmaktadır. Bu işlem sonucu işverenin de gelir vergisine indirim uygulanır. AGİ, Sayılı Kanunu’nun 3. Maddesi gereği Ocak ’den itibaren asgari maaş ödemeleri için yürürlükten kaldırılmıştır. 

En Düşük Asgari Ücret Ne Kadar?

Yeni işe başlayan çalışanlar tarafından sık sık sorulan "en düşük asgari ücret ne kadar oldu?" sorusunun cevabı asgari ücret tutarı ile aynıdır. Çünkü asgari ücret, yasal olarak ödenebilecek en düşük ücreti tanımlamak için kullanılır. Yani bir çalışanın Türkiye'de alabileceği en düşük net ücret, ,32 TL'dir. 

Asgari Ücret Ara Zammı Ne Zaman Olacak?

Haziran ayı itibarıyla Asgari Ücret Tespit Komisyonunun toplandı. Komisyon tarafından alınan kararla asgari ücrete zam geldi. Böylece 1 Ocak tarihine kadar yeni asgari ücret uygulanacak. Özel sektör çalışanları, ücretlerini çalıştıkları ayın sonunda aldıkları için ilk ödeme Temmuz maaşında yansıtılacak.

Yeni Asgari Ücret Belirlendi mi?

Yeni asgari ücret henüz belirlendi. Asgari ücreti belirleme sürecinin en önemli ayağı olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantıları sonunda 20 Haziran günü zamlı maaş tutarı açıklandı. 

Maaş Zammı Nasıl Hesaplanır?

Birçok işletme, çalışanlarına -asgari ücret versin veya vermesin- asgari ücrete göre maaş zammı yapar. Maaş zammı hesaplaması ise şöyle yapılır. 

  • Var olan maaş tutarını, artış oranıyla çarpın.
  • Çıkan sayıyı yüze bölün.
  • Sonucu önceki maaş tutarına ekleyin.

Yani TL net maaş alan bir çalışan, asgari ücret zam oranı kadar zam alırsa yeni maaşı  TL olur. Maaş zammı ile ilgili detaylı bilgi almak ve maaş zammınızı hesaplamak için "Zam Hesaplama" sayfamızı ziyaret edebilir ve zam hesaplama aracımız ile yeni maaşınızı öğrenebilirsiniz.

Asgari Ücret Artışından Hangi Ödenekler Etkilenir?

Çalışanlara ödenmesi gereken minimum maaş tutarına yapılan zamlar, işverenler için personel maliyetini artırır. İşçilere ödenen en düşük maaş tutarında gerçekleşen artış miktarı farklı ödenekleri de etkiler. Zira çalışan maliyeti hesaplamalarının birçoğu asgari maaş miktarı baz alınarak yapılır. Bu da çok sayıda ödemenin asgari ücretle ilişkili olmasını beraberinde getirir. En düşük maaş ücretlerine yapılan zamla şu alanlarda yapılan ödemeler artar:

  • İşsizlik maaşı
  • Bireysel emeklilik sigortası için uygulanan devlet katkısı
  • Evde bakım ve engelli maaşları
  • Emekli maaşları
  • İş göremezlik ödeneği
  • Askerlik borçlanması
  • Doğum borçlanması
  • Stajyer maaşı

Asgari ücret; yaşlılık aylığı ve sigorta primleri gibi ödemelerin belirlenmesiyle doğrudan ilişkilidir. Söz konusu ücretlerde yapılan zam oranı kendi sigorta primini ödeyen bireyleri de etkiler. İsteğe bağlı ödeme yapanlar veya Bağ-Kur’lular, ücret artışı doğrultusunda daha fazla sigorta primi yatırırlar.

Asgari Ücret Nasıl Belirlenir?

Çalışanlara işverenler tarafından ödenen minimum maaş tutarı, günlük bazda belirlenir. İşçilerin günlük kazancı hesaplanırken ise temel ihtiyaçlara ilişkin güncel piyasa fiyatları dikkate alınır. Belirlenen bu tutar üzerinden saat başı ücret hesaplaması yapılır. Ayrıca iş başı, haftalık veya aylık olmak üzere de minimum maaş ödemeleri ayarlanır. İşverenler, çalışanlarına yapılan güncel düzenlemelere bağlı kalarak verilebilecek minimum maaşı ödemekle yükümlüdür. 

Çalışanlara yapılan minimum ücret ödemelerinin belirlenmesinde iş kolu ayrımı yapılmaz. Ayrıca yapılan gerekli maaş ayarlamaları sadece sayılı İş Kanunu’na tabi olan çalışanları kapsamaz. Bunun yerine her türlü işçinin çalıştığı bütün çalışma kollarını kapsayacak şekilde maaş düzenlemesi yapılır. Yasal olarak faaliyet gösteren tüm iş alanlarında çalışan bireylere belirlenen asgari maaşın ödenmesi zorunludur.

Asgari Ücreti Kim Belirler?

Çalışanlara ödenecek minimum maaş tutarı, Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlenir. Asgari ücret belirleme görevini üstlenen bu komisyon, her yıl toplanır. Yapılan toplantılar neticesinde belli kriterler çerçevesinde bir sonraki yılın asgari maaş tutarı belirlenerek kamuoyu ile paylaşılır. İlgili komisyon, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) tarafından tespit edilen üyelerden birinin başkanlığında toplanır. Bahsi geçen komisyonda yer alan kişiler şöyledir:

  • ÇSGB Çalışma Genel Müdürü veya yardımcısı
  • ÇSGB İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü veya yardımcısı
  • Hazine Müsteşarlığı temsilcisi
  • En çok üye sayısına sahip işçi kuruluşundan 5 temsilci
  • En çok üye sayısına sahip işveren kuruluşundan 5 temsilci
  • Devlet İstatistik Enstitüsü Ekonomik İstatistikler Dairesi Başkanı veya yardımcısı
  • Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığından asgari maaş konusuyla ilgili dairenin başkanı veya yetkilendirilen bir görevli

Toplam 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonundan en az 10 üyenin katılımı sonucunda oy çokluğu ile karar alınır. Yapılan oylamanın eşit çıkması hâlinde ise komisyon başkanının bulunduğu tarafın görüşü kabul edilir. Söz konusu toplantılardan çıkan asgari maaş kararı kesindir. Bu karar bilgilere ve belgelere dayandırılarak verilir.

Asgari Ücret Değişikliği Ne Zaman Uygulanır?

Tüm iş kollarında uygulanan asgari ücret, en fazla 2 yılda bir güncellenir. İş kollarının bazılarında asgari ücret, fazla olabilir. Örneğin yer altı iş kolunda faaliyet gösteren bazı işletmeler için asgari ücret, belirlenen asgari ücretin iki katıdır. Söz konusu güncelleme zorunlu olarak yapılır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı öncülüğünde toplanan komisyon, yapılan toplantıların ardından kararını bildirir. Alınan karar doğrultusunda yeni minimum işçi maaşı tutarı, Resmî Gazete’de yayımlanır. Yasal çerçevede ilerleyen bu süreç sonucunda ise alınan son karar yürürlüğe girer.

Asgari maaş tutarında yapılan değişiklik, Resmî Gazete’de yayımlanma tarihi göz önünde bulundurularak uygulamaya konulur. Buna göre ilgili komisyonca belirlenen yeni ücret, kararı takip eden aydan itibaren geçerli kabul edilir. Bu karar, tüm çalışma kollarını ve işçileri kapsayacak şekilde uygulanır. Bu bağlamda işçilere verilen asgari maaştan herhangi bir kesinti yapılması mümkün değildir. Ek ödemeler ve sosyal yardımlar gibi masraflar, asgari maaş tutarından düşülemez.

Multinet Up Hizmetleriyle Asgari Ücretli Çalışanlarınıza Avantajlı Olanaklar Sunun!

Multinet Up, şirket çalışanlarınıza avantajlı olanaklar sunmanız için birçok farklı çözümle sizi buluşturur. Maaş dışı ödemelere yeni nesil çözümler sağlayan Multinet Up dünyasında, şirketinize mali avantaj sağlayan ayrıcalıklardan yararlanabilirsiniz. Bu noktada MultiGift Kurumsal Hediye Kartı gibi özel hizmetleri tercih ederek %45’e varan vergi tasarrufundan yararlanmanız mümkündür. Ayrıca ister 1 isterseniz çalışanınız olsun, MultiNet Yemek Kartı ile yılda TL’ye varan tasarruf da elde edebilirsiniz. 

Multinet Up Blog’da yer alan içeriğin yalnızca bilgi verme amaçlı olduğunu, hukuki görüş ve tavsiye içermediğini, bilgilerin Multinet Up Blog’un hazırlanma tarihindeki mevzuata dayalı olduğunu ve zamanla mevzuat değişiklikleri ile ilgili kurumların görüşleri çerçevesinde güncelliğini yitirmiş olabileceğini bildiririz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası