uyku apnesi tedavisi için hangi bölüme gidilir / Uyku Apnesi için Hangi Doktora Gidilir? • Doktordan Haberler

Uyku Apnesi Tedavisi Için Hangi Bölüme Gidilir

uyku apnesi tedavisi için hangi bölüme gidilir

Uyku apnesi için hangi doktora gidilir? Uyku apnesi nedir ve belirtileri nelerdir?

Uyku Apnesi İçin Hangi Doktora Gidilir?

Uyku apnesinin önüne geçmek için tecrübeli bir kulak burun boğazı(KBB) doktoruna görünmenizi tavsiye ederiz. Kbb uzmanı gerekli tetkikleri yaptıktan sonra kişinin uyku apnesine sahip olup olmadığını belirlemek için nöroloji uzmanına ya da uyku laboratuvarına yönlendirecektir. Uyku laboratuvarı; uyku bozukluklarının ve uyku apnesinin teşhisi için bir tanı koyma merkezidir. Burada hastaların uyku esnasındaki verileri bir bilgisayara kaydedilir. Hasta bir gece merkezdeki odada kalır ve polisomnografi adı verilen uyku testine tabi tutulur.

Uyku Apnesi Nedir?

Uykuyla ilgili solunum sıkıntılarının başında gelen uyku apnesi, uyku sırasında meydana gelen solunum duraklamalarıdır. Bu solunum duraklamaları ortalama saniye aralığındadır. Büyüyen dil kökü, çene yapısının geride olması ve uyku esnasında hava yolunun tıkanmasıyla kendini belli eden uyku apnesi, bazen sinir sistemi üzerindeki bir problem bazen de solunum yolundaki tıkanıklar nedeniyle oluşur. Solunum duraklamalarına paralel olarak kandaki oksijen düzeyi hızlı bir düşüşe geçer ve karbondioksit miktarı artar.

Uyku Apnesi Belirtileri

Uyku apnesinin başlıca bir takım belirtileri vardır. Bunlar:

  • Gündüz vakti uykusuzluk
  • Agresiflik
  • Hafıza problemleri
  • Uykudan ani bir şekilde kalkma
  • Boğaz ağrısı ve ağız kuruluğu
  • Dikkat eksikliği
  • Konsantrasyon kaybı
  • Sık idrara kalkma
  • Reflü
  • Horlama
  • Depresyon
  • Yorgunluk

Uyku Apnesi Tedavisi

Uyku apnesinin tedavisine başlamadan önce bir obezite durumun söz konusu olup olmadığı iyi değerlendirilmedir. Çünkü uyku apnesiyle obezite birbirini tetiklemektedir. Uyku apnesinde kullanılan tedavi yöntemleri cerrahi yöntemler ve CPAP adı verilen bir hava makinesidir. Bu cihazda yer alan maske hastaya takılır ve basınçlı hava hastaya iletilir. Bu cihaz gece boyunca kullanılarak hastanın hava yolunun kapanmasının önüne geçilir. Ancak solunum yolundaki daralma oldukça ilerlemişse bu noktada hastaya cerrahi müdahale uygulanır.

Uyku Apnesine Ne İyi Gelir?

Uyku apnesini bertaraf edici oldukça etkili yöntemler vardır. Bu risk azaltıcı faktörlerle uyku apnesinin önüne geçebilirseniz.

  • Uyku apnesinin bir numaralı nedenlerinden biri fazla kilolardır. Kilo arttıkça apne artar. Yani ikisi birbirine paralel olarak artış gösterir. Öyle ki obez olan bireylerin %80’ninde uyku apnesi mevcuttur.
  • Yorgun bir şekilde yatağa yatmak da uyku apnesini tetikleyici etkenlerdendir.
  • Gece geç saatlerde yemek yemekten kaçının.
  • Düzenli egzersiz yapmaya özen gösterin.
  • Alkol ve sigara kullanımına son verin.

Uyku Apnesi Nasıl Anlaşılır?

Uyku apnesi yaşayan bir birey uyku sırasında gerçekleşen solunum durmasının farkında değildir. Kişi ancak vücudun gösterdiği bir takım reaksiyonlar sonucu uyku apnesinin farkına varabilir. Ağız kuruluğu, geceleri sıklıkla idrara çıkma, huzursuzluk ve yorgunlukla seyreden sürekli uykulu hissetme hali bu belirtilerin başlıcalarıdır.

Uyku Apnesi Ameliyatı

Farklı cerrahi yöntemler kullanılarak gerçekleştirilen ameliyat, kişinin eski uyku kalitesine dönmesini ve uyku apnesine son vermek açısından oldukça önemlidir. Son yıllarda oldukça başarılı sonuçlar elde edilen bu ameliyatlar, kişinin yaşam kalitesini arttırmaktadır.

Öncelikle bireyin bademcikleri büyükse bademcikler alınabilir ya da dil kökü küçültülebilir. Çene yapısında sorun olanlar için ise dil ve alt çene öne çekilebilir. Uyku apnesinde tercih edilen cerrahi yöntemi ise genellikle nazal cerrahi yöntemidir. Ancak nazal operasyonlar daha çok horlama ve hafif şiddetteki uyku apnesine sahip kişilere uygulanır. Uyku apnesi ameliyatı 3 farklı cerrahi yöntemi ile yapılır. Bunlar:

  • Açık cerrahi
  • Endoskopik cerrahi
  • Transoral robotik cerrahi

Uyku Apnesine Hangi Bölüm Bakar?

Uyku apnesi probleminden mustarip olan hastanelerin KBB, kulak burun boğaz bölümlerine başvurmalıdır. Ayrıntılı bir fiziksel tetkik ile birlikte buradan nöroloji ye da uyku laboratuvarına yönlendirebilirsiniz.

Uyku Bozuklukları İ&#;in Hangi B&#;l&#;me Gidilir? Uyku Apnesi Problemleri İ&#;in Hangi Doktordan Randevu Alınmalıdır?

Uyku bozukluğunun belirtileri, sorunun türüne ve ciddiyetine bağlı olarak kişiden kişiye göre farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Genellikle uykuda kalma problemi, gündüz yorgunluk hissi, gün içinde sürekli olarak kestirme isteği, konsantrasyon problemleri, mutsuzluk ve depresyon, kaygı veya asabiyet; en çok görülen uyku bozukluğu belirtileridir.

Uyku Bozukluğunun Nedenleri Nelerdir?

Uyku rahatsızlıklarını tetikleyen birçok problem bulunmaktadır. Genellikle, uyku bozukluklarının altında stres veya başka bir sağlık sorunu yatmaktadır.

Alerji ve solunum yolu problemleri, gece nefes almayı zorlaştırdığı için uyku problemlerine neden olabilir. Bunun dışında sık idrara çıkma isteği uyku kalitesini düşürebilir. Sürekli kronik ağrı çeken bireyler uykuya dalma konusunda sorun yaşayabilir.

Stres ve kaygı hissi de uykuyu olumsuz olarak etkiler. Ciddi şekilde stres yaşayan ya da kaygı içindeki bireyler uykuya dalma problemi yaşayabilir, kabus görebilir veya uyurgezerlik yaşayabilir.

Uyku Bozuklukları Nelerdir?

Uyku apnesi, en sık rastlanan uyku problemlerinden biridir ve solunumda yaşanan duraksamalarla tanımlanmaktadır. Oksijen eksikliğine neden olduğu için ciddi bir sağlık problemidir ve kişiyi gece uykudan uyandırmaktadır.

Yaygın olarak rastlanan ve bir başka uyku bozukluğu olan, huzursuz bacak sendromu ise uyurken ya da uykuya dalmadan önce sürekli olarak bacakları hareket ettirmek için hissedilen dürtü ile tanımlanır. Bacaklarda karıncalanma hissi de bu dürtüyü takip edebilir.

Parasomnia olarak bilinen uyurgezerlik, kabuslar, diş gıcırdatma ve sıkma, sayıklama gibi problemler uyku halindeyken anormal olarak kabul edilen hareketlere yol açan uyku bozukluklarıdır.

Uyku Bozuklukları ve Uyku Apnesi Problemleri İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Uyku bozukluklarının tanısı ve tedavisi oldukça önemlidir. Öncelikle, uyku bozuklukları hayat kalitesini düşürdüğü ve başka hastalıklara yol açabileceği için tedavi edilmelidir. Öte yandan, genellikle altında yatan başka bir rahatsızlığın göstergesi olduğu için bu alttaki sorunların da çözümü açısından doktora gitmek önem taşır.

Uyku bozukluğu, sinirsel kabul edilen bir rahatsızlık olduğu için nöroloji alanında yer almaktadır. Dolayısı ile uyku sorunu yaşayan ve uyku bozukluğu olduğunu düşünen kişiler nörologlara danışarak tedavi konusunda destek alabilir. Nörologlar çeşitli testler yaparak doğru tanıyı koyacaktır. Farklı sorunların tespiti halinde ise, nörologlar ilgili alandaki başka doktorlarla işbirliği yaparak tedaviyi güçlendirebilir.

Uyku bozukluğu için hangi bölüme/doktora gidilir?

Uyku bozuklukları, uyku biçiminizde değişikliklerle sonuçlanan durumlardır. Uyku bozukluğu genel sağlığınızı, güvenliğinizi ve yaşam kalitenizi etkileyebilir. Peki, uyku bozukluğu için hangi bölüme/doktora gidilir? Merak edilen tüm detaylar haberimizde…

funduszeue.info

Yayınlanma: - 04 Kasım Güncellenme:

Uyku bozukluğu için hangi bölüme/doktora gidilir?

Uyku bozukluğu uykuya dalma veya sürdürme güçlüğüne yol açarak, yaşam kalitesinin düşmesine ve kişinin sağlığının bozulmasına neden olur. Bir sağlık probleminden veya aşırı stresten kaynaklanıp kaynaklanmadıklarına bakılmaksızın, uyku bozuklukları günümüzde giderek yaygınlaşmaktadır. Peki, Uyku bozukluğu için hangi bölüme/doktora gidilir? Bilinmesi gerekenleri haberimizde sizler için derledik…

UYKU BOZUKLUĞU HAKKINDA

Uyku bozukluğunun türüne bağlı olarak, insanlar uykuya dalmakta zorlanabilir ve gün boyunca aşırı yorgunluk hissedebilirler. Uyku eksikliği enerji, ruh hali, konsantrasyon ve genel sağlık üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir. Horlama, uyku apnesi, uykusuzluk, uyku yoksunluğu ve huzursuz bacak sendromu gibi uyku problemleri yaygındır.

Bazı durumlarda uyku bozuklukları, başka bir tıbbi veya zihinsel sağlık durumunun belirtisi olabilir. Bu uyku problemleri, altta yatan nedenin tedavisi ile ortadan kalkabilir. Uyku bozuklukları başka bir durumdan kaynaklanmadığında, tedavi normalde tıbbi tedavilerin ve yaşam tarzı değişikliklerinin bir kombinasyonunu içerir.

UYKU BOZUKLUĞU BELİRTİLERİ

Belirtiler uyku bozukluğunun ciddiyetine ve türüne bağlı olarak değişebilir. Ayrıca uyku bozuklukları başka bir durumun sonucu olduğunda da değişebilir.

Bununla birlikte, genel uyku bozuklukları belirtileri şunlardır:

– Uykuya dalma veya uykuda kalma zorluğu
– Gündüz yorgunluğu
– Gün boyunca kestirmek için güçlü bir dürtü
– Sinirlilik veya kaygı
– Konsantrasyon eksikliği
– Depresyon

UYKU BOZUKLUĞU NEDENLERİ

Uyku rahatsızlıklarına neden olabilecek birçok koşul, hastalık ve rahatsızlık vardır. Birçok durumda, uyku bozuklukları, altta yatan bir sağlık sorununun bir sonucu olarak gelişir.

– Alerjiler ve Solunum Sorunları

Alerjiler, soğuk algınlığı ve üst solunum yolu enfeksiyonları gece nefes almasını zorlaştırabilir. Burnunuzdan nefes alamamanız uykuda zorluklara da neden olabilir.

– Noktüri

Nokturi veya sık idrara çıkma, gece uyanmanıza neden olarak uykunuzu bozabilir. Hormonal dengesizlikler ve idrar yollarının hastalıkları bu durumun gelişmesine katkıda bulunabilir. (Sık idrara çıkma kanama veya ağrı eşlik ederse derhal doktorunuzu aradığınızdan emin olun.)

– Kronik ağrı

Sürekli ağrı uykuya dalmayı zorlaştırabilir. Uykuya daldıktan sonra sizi uyandırabilir.

Kronik ağrının en yaygın nedenlerinden bazıları şunlardır:

– Artrit
– Kronik yorgunluk sendromu
– Fibromiyalji
– Enflamatuar bağırsak hastalığı
– Sürekli baş ağrıları
– Sürekli bel ağrısı

Bazı durumlarda, kronik ağrı uyku bozuklukları ile daha da kötüleşebilir. Örneğin, doktorlar fibromiyalji gelişiminin uyku problemleriyle ilişkili olduğunu düşünmektedir.

– Stres ve kaygı

Stres ve anksiyete genellikle uyku kalitesi üzerinde olumsuz bir etkiye sahiptir. Uykuya dalmak veya uykuda kalmak zor olabilir. Kabuslar, uyku konuşması veya uyurgezerlik de uykunuzu etkileyebilir.

UYKU BOZUKLUĞU TÜRLERİ

Çok çeşitli uyku bozuklukları vardır.

Bazıları diğer altta yatan sağlık koşullarından kaynaklanabilir.

Uykusuzluk hastalığı

Uykusuzluk uyuyamama veya uykuda kalmama anlamına gelir. Stres ve endişe, hormonlar veya sindirim problemlerinden kaynaklanabilir. Aynı zamanda başka bir durumun belirtisi olabilir.

Uykusuzluk aşağıdakilere neden olabilir:

– Depresyon
– Konsantrasyon zorluğu
– Sinirlilik
– Kilo almak
– İş yaşamının ve okul performansının bozulması

Uyku apnesi

Uyku apnesi, uyku sırasında solunumdaki duraklamalar ile karakterizedir. Bu, vücudun daha az oksijen almasına neden olan ciddi bir tıbbi durumdur. Aynı zamanda gece uyanmanıza neden olabilir.

Parasomniler

Parasomnialar, uyku sırasında anormal hareketlere ve davranışlara neden olan uyku bozuklukları sınıfıdır.

Bunlar:

– Uyurgezerlik
– Sayıklamak
– İnleme
– Kabuslar
– Yatak ıslatma
– Diş gıcırdatma veya çene sıkma

Huzursuz bacak sendromu

Huzursuz bacak sendromu (RLS) bacakları hareket ettirmek için büyük bir dürtüdür. Bu dürtüye bazen bacaklarda karıncalanma hissi eşlik eder. Bu semptomlar gündüzleri ortaya çıksa da, en çok geceleri görülür. RLS genellikle DEHB ve Parkinson hastalığı da dahil olmak üzere belirli sağlık koşullarıyla ilişkilidir, ancak kesin nedeni her zaman bilinmemektedir.

Narkolepsi

Narkolepsi, gün boyunca meydana gelen “uyku atakları” ile karakterizedir. Bu, aniden aşırı derecede yorgun hissedeceğiniz ve herhangi bir uyarıcı olmadan uyuya kalacağınız anlamına gelir. Hastalık ayrıca, uykudan hemen sonra fiziksel olarak hareket edememenize yol açabilecek uyku felcine neden olabilir. Narkolepsi kendi başına görülebilmesine rağmen, aynı zamanda multipl skleroz gibi bazı nörolojik bozukluklarla da ilişkilidir.

UYKU BOZUKLUĞU İÇİN HANGİ BÖLÜME/DOKTORA GİDİLİR?

Tedavi edilmediğinde, uyku bozukluklarının olumsuz etkileri daha ileri sağlık sonuçlarına yol açabilir. Ayrıca işteki performansınızı etkileyebilir, ilişkilerin zorlanmasına neden olabilir ve günlük aktiviteler gerçekleştirme yeteneğinizi zedeleyebilir.

Uyku bozukluğunuz olduğundan şüpheleniyorsanız teşhis ve tedavi için hastanelerin Nöroloji polikliniklerine başvurmanız gereklidir.

Uykusuz kalanlar için pratik çözüm!İlginizi ÇekebilirUykusuz kalanlar için pratik çözüm!Uykusuzluk inme nedeni olabilir!İlginizi ÇekebilirUykusuzluk inme nedeni olabilir!Genetik olarak uykusuzluğa yatkın olanlarda kalp hastalığı riski artıyorİlginizi ÇekebilirGenetik olarak uykusuzluğa yatkın olanlarda kalp hastalığı riski artıyor

Ağrıanksiyetebacakbel ağrısıbeyindepresyongenetikokulparkinsonSağlıkSağlık Bilimleri Üniversitesisoğuk algınlığı

Uyku Apnesi için Hangi Doktora Gidilir?

Uyku düzeninin bozulması ile uyku kalitesinin bozulması kişinin bütün hayatını etkilediği gibi sağlık durumunu da bütünüyle etkileyebilmektedir. Uzun süreli kişide uyku apnesinin görülmesi ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceği için zamanında tedavi edilmesi çok önemlidir. Hastalığın nedeni değişiklik göstermektedir. Yetişkinlerde görüldüğü gibi çocuklarda da görülmektedir. En büyük etkeni kişilerin boğazlarının dar olması ve hipertansiyon gibi nedenlerdir. Belirtilerinin görülmesi ile kesinlikle tedavi edilmesi gerekir. Uyku apnesi için hangi doktora gidilir konusunda ise hastalığın nedenine göre doktor bölümü değişebilmektedir.

uyku apnesi hangi bolum

Uyku Apnesi için Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?

Uyku apnesi için ne zaman doktora gidilmeli konusunda belirtilerin görülmesi ile doktora başvurulması önemlidir. Uyku apnesi belirtileri arasında en çok görülenler horlama, uyku sırasında yaşanılan huzursuzluk, uykuda iken sık idrara kalkma, ağızda kuruluk ve solun yollarında oluşan sorunlar söylenebilir. Bu tip belirtilerin görülmesi ile doktora başvurulması önemlidir. Çünkü hastalığa ne kadar erken müdahale edilirse gerçekleştirilen tedaviler o kadar etkili olabilmektedir. Bu nedenle geçer düşüncesi ile doktora gidilmemesi yanlıştır.

Uyku Apnesi için Hangi Doktora Gidilir?

Uyku apnesi için hangi doktora gidilir konusunda hastalığın nedeni doktoru belirlemektedir. Bu nedenle öncelikle Dahiliye doktoruna gidilebilir. Örnek olarak kişi hipertansiyondan dolayı uyku apnesi sorunu yaşıyorsa Dahiliye bölümü uzmanı gerekli tetkikleri yaptıktan sonra tansiyon nedeni ile kişinin uyku apnesi sorunu yaşadığına tanı koyabilir ve bu duruma göre tedavi başlatılabilir. Diğer yandan kişi solunum yolları nedeni ile horlama gibi nedenlerden dolayı uyku apnesi yaşıyor olabilir. Bu tip durumlarda ise Kulak Burun Boğaz bölümüne başvurulmalıdır.

Uyku Apnesine Hangi Bölüm Bakar?

Uyku apnesine hangi bölüm bakar sorusuna net bir cevap verilemez. Bunun nedeni ise uyku apnesi üzerine bir bölüm bulunmamasıdır. Uyku apnesi çeşitli hastalıklar nedeni ile ortaya çıktığı için uyku apnesine neden olan sağlık sorununa yönelik tedavi uygulanarak hastalık tedavi edilmektedir. Uyku apnesi sorunu yaşayan kişi asıl nedenin bulunmasını sağlamalı ve bu nedene göre tedavi uygulanmalıdır.

Uyku apnesi özellikle psikolojik nedenlerden dolayı da meydana gelebilmektedir. Bu tip durumlarda kişinin psikolojik olarak destek alması gerekmektedir. Psikiyatri bölümüne başvurularak gerekli tedavilerin uygulanması kişinin uyku apnesi yaşamasına neden olan sorunları aşmasına destek olacaktır.

Uyku Apnesi için Hangi Bölümden Randevu Alınmalıdır?

Uyku apnesi sorunu yaşayan kişiler hastanelerden randevu alabilirler. Uyku apnesi için hangi bölümden randevu alınmalıdır konusunda kişi öncelikle kendi durumunu göz önünde bulundurarak uyku apnesine neden olan durumu tespit etmeye çalışabilir. Örnek olarak kişi horlama sorunu yaşıyorsa Kulak Burun Boğaz bölümünden randevu alabilir. Tansiyonunun yüksek olduğunu tespit etmiş ise bu durumda da Dahiliye bölümüne başvurulabilir. Ayrıca muayene sonrasında doktorlar tespit ettiği duruma göre hangi bölüme sevk edilmesi konusunda da karar verebilmektedir.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

Bu Başlıklar İlginizi Çekebilir:

Kategoriler Hangi Doktora Gidilir?

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası