arabanın harareti neden düşer / Araba Hararet Yaparsa Nasıl Müdahale Edilmeli?

Arabanın Harareti Neden Düşer

arabanın harareti neden düşer

Yaz aylarında otomobillerde hararet sorunu sıklıkla görülmektedir. Araçta sıvı kaybının olması, yüksek devirle kullanması gibi pek çok unsur motorun hararet yapmasına neden olabilir. Peki motor hararet yaparsa ne yapılmalı? Araba hararet yaparsa nasıl müdahale edilmeli sizler için anlattık.

Motorun Hararet Yapmasının Nedenleri


  • Radyatör peteklerinin tıkanması, radyatörde suyun azalması,
  • Vantilatör kayışının gevşek veya kopuk olması,
  • Termostatın arızalı olması,
  • Motor yağının azalması, motor soğutma suyu kanallarının tıkalı olması,
  • Uygun vites ve hızda gidilmemesi,
  • Otomatik fanın arızalı olması
  • Arabanın soğutma fanının bozulmuş olması
  • Radyatörde tıkanma

Motor soğutma sistemi borularında tıkanma gibi unsurlar aracın hararet yapmasının nedenleri arasındadır. Ek olarak;

  • Araçta ısı göstergesi çalışmıyorsa ısı müşiri arızalı olabilir.
  • Motor, çalıştıktan sonra çalışma sıcaklığına gelmiyorsa kalorifer hortumlarında kaçak olabilir.
  • Motor ısısının aniden yükselmesinin sebebi kayış kopması olabilir.

Peki, araba hararet yaparsa nasıl müdahale edilmeli?

Araba hararet yaparsa öncelikle aracın uygun bir yere çekilmeli sonrasında da motorun soğuması beklenmelidir. Soğutma suyu kapı açılmaya çalışılmamalıdır.  Eğer içerisindeki su derecenin çok üzerinde ise, çıkış noktası bulduğu an patlamaya neden olacaktır. Araba soğuduktan sonra soğutma suyu kabını açarak temiz su eklemelisi yapmalısınız. Kullandığınız su içme suyu olmalıdır. Sonrasında aracı çalıştırın. Belli seviyeye kadar su ekleyerek motorun suyu devir daim etmesi beklenmelidir. Belirli bir süre çalıştıktan sonra hararet seviyesinde anormal bir artış yoksa yolunuza devam edebilirsiniz. Eğer hararet seviyesinde kısa sürede yine bir artık söz konusuysa, bu üst kapak contanızı yandığı anlamına gelmektedir. Bu durumda yetkili bir kişiden destek almanız gerekir. Aracınızın en yakın servise çekilmesini sağlamalısınız. Aksi halde aracınızda kalıcı hasarlar oluşabilir ve ciddi masraflara yol açabilir.

Motor ısınması durumunda;

Radyatöre konacak suyun seviyesi peteklerin üzerinde olmalıdır. Çok sıcak motora rölantide çalışırken ılık ve kireçsiz su konur. Motor bloğundaki su kanalları pastan ya da kireçten tıkanmış ise motor fazla ısınır. Radyatöre konacak suyun içilecek temizlikte ve temiz su olması gerekir. Su olduğu halde motor fazla ısınıyorsa, termostat arızalıdır.

Donmayı önlemek için radyatöre antifriz ilave edilir. Termostatı sökülmüş motor, gereğinden soğuk çalışır aşınmalar artar ve verim düşer.

Motorun çok sıcak çalıştırılması motoru çekişten düşürür. Motor çok sıcakken radyatöre soğuk su konursa silindir kapağı ve blok çatlayabilir.

Çok sıcak bir motorda radyatör kapağı ıslak bir bezle tutulup hafifçe gevşetilir ve buhar tamamen atılınca radyatör kapağı açılır.

Yeni blog yazılarımızdan, funduszeue.info avantaj ve fırsatlarından haberdar olmak için bizi takip etmeyi unutmayın.

funduszeue.info

funduszeue.info

Araba Neden Hararet Yapar?

Oto Bakım

 

Araba Neden Hararet Yapar?

Araba nasıl çalışır; benzinli ya da dizel motorlu araçlarda, fosil yakıtların yakılması sonucu, enerji açığa çıkar ve aracın hareket etmesi sağlanır.  Ancak bazı durumlarda yanma sonucu ortaya çıkan, aşırı sıcaklık istenmeyen seviyelere ulaşır. Bunun sonucunda ise hararet ile karşılaşılır. Genel olarak duman yükselmez, sadece gösterge panelinde yer alan ibre kırmızı bölüme gelir.

  •       İçten yanmalı motorlarda, arabaların silindirleri arasında yakıt yakılır. Bu nedenle de ciddi bir ısı meydana çıkar. Isıyı kontrol edebilmek için, hava ya da sıvı versiyonları bulunan soğutma mekanizmaları devreye girmektedir. Bazı durumlarda bu soğutucu mekanizmalar yeterince iyi çalışmadıklarından dolayı, motor hararet yapar.
  •       Araçlarda ısının kontrollü olması önem taşır. Çünkü motor parçaları belirli bir ısı seviyesini aşmayacak şekilde, çalışacakmış gibi üretilmektedir. Bu nedenle, ısı yükseldikçe motor parçaları zarar görmektedir.

Araba neden hararet yapar, başlıca nedenleri şöyledir:

  •       Soğutma sıvısının azalması.
  •       Soğutma fanının bozulması.
  •       Hararet göstergesinin bozuk olması, yani motor hararet müşürü bozulmuş demektir. Hararet müşürü parçasının görevi; soğutma suyu sıcaklığını belirlemek ve motor kontrol ünitesine bildirmektir. Müşürün yanlış ölçüm yapması ise, radyatör fanının devreye girmesini engelleyecektir. Böylece, hararetin yükselmesine sebep olur.
  •       Ayrıca; yanlış vites değiştirme, arabayı zorlama gibi sürücü hataları da, aracın hararetini yükseltebilir.
  •       Vantilatör kayışının kopması veya devirdaim pompasının bozulması durumu da, harareti yükseltebilir. Ancak böyle bir durumda, hararet yükselmesine ek olarak aracın hareket etmesinde de güçlük yaşanır.

 

Araç Su Eksiltiyor Ama Hararet Yapmıyor?

İçten yanmalı motorların stabil çalışmasını sağlayan soğutma sistemi, araç için hayati bir parça diyebiliriz. Sistem içerisindeki antifirizli soğutma suyu, motorun sürekli optimum sıcaklıkta çalışmasını sağlamaktadır. Böylece içten yanmalı motorlarda, soğutma sistemi bir döngü şeklinde çalışır. Sağlam bir motorda ise yıllarca bir eksilme olması beklenmez. Fakat otomobilde arıza olması nedeniyle, su seviyesinde düşme gerçekleşebilir.

Araba neden su eksiltir, nedenleri şöyledir:

1-Soğutma Sistemi Boruları: Motor soğutma sisteminin boruları, kauçuk ve plastik malzemeden üretilmiştir. Sürekli ısınan ve motor kapatıldığında soğur. Bu nedenle bir süre sonra çatlayabilir ya da delinebilir. Genellikle, eski model arabalarda az az su eksiltmenin sebebi bu nedenle gerçekleşir. Özellikle antifiriz konulduğunda, su eksiltme problemi yaşanıyorsa, su geçen boruları kontrol ettirmeniz gerekebilir.

2-Radyatör Delinmesi: Kalorifer peteğine benzeyen radyatör, aracın ön kısmından aldığı hava ile suyu anlık olarak soğutmaktadır. Radyatör neden delinir; oluşan pas, korozyon sebebi gibi nedenler ile zamanla kılcal delikler, parçanın su kaçırmasına ve aracın suyunun eksiltmesine sebep olabilir. Böylece, araba harareti gibi durumlara yol açabilir.

3-  Devirdaim Arızası: Genellikle V kayışından tahrik alan, motorun dönme hızına göre soğutma sıvısının motorda sirkülasyonunu sağlar. İlgili devirdaim pompası, motora conta ile montajlanmaktadır. Zamanla conta deforme olur ve parçanın delinmesi vb. gibi nedenler suyun eksilmesine neden olabilmektedir. Ayrıca devirdaim pompasının, her triger değişiminde de yenilenmesi önerilir.

4-Silindir Kapak Contası Yanması: En maliyetli olan arıza ise, silindir kapak contasının yanmasıdır. Contanın işlevini yerine getirememesi sonucu, yanma odasına karışan soğutma sıvısı, aracın hem düzensiz çalışmasına hem de ciddi oranda su eksiltmesine sebep olur. Bu nedenle, genellikle hararet yapan araçlarda yanan conta,  eski arabalarda hararet olmadan da yanabilir.

5-Motor Bloğu Tapalarının İşlevini Kaybetme Durumu: İçten yanmalı motorlar, tasarlanırken aşırı soğuklarda; donma vs. durumunda bloğun zarar görmeden, fazla suyun tahliye edilmesi adına birçok tapa bulunur. Gözle görülemeyen bu tahliye tapaları, araçta su eksiltmeye ve akabinde, araba harareti sorununa yol açabilir. Ayrıca, silindir contası yanan arabalarda, muhtemelen gaza basıldığında egzozdan beyaz duman çıkabilir.

6-Yedek Su Deposu Kapağı Arızası: İhmal edilen ve birçok su eksiltme probleminin sebebi ise genleşme kabı kapağının işlevini kaybetme durumunda, aracın su eksiltmesidir. Yüksek basınçla çalışan soğutma sisteminin tek çıkış yolu, kaputu açtığınızda gördüğünüz sarı kapaktır. Bu kapağın, depoya tam oturmuyor olmasıyla, arada boşluk kalması vb. durumlarda; sistemde oluşan basınçlı suyun, buhar olarak çıkmasına ve su eksiltmesine neden olur. Radyatör kapağı arızası, aynı zamanda aracın hararet yapmasına da sebep olmaktadır.

İlgili arızaların en güçlüsü ve en az üçü, antifiriz kullanımının ihmal edilmesi sonucu ortaya çıktığı belirtilir. Aynı şekilde, uzun süredir antifiriz kullanılmamış bir motora, antifiriz eklenmesi de oluşan pas ve korozyonu çözeceği için, su eksiltmeye sebep olabilir.  İlgili durumlardan; silindir kapağı yanması haricindeki hararet nedenleri fazla görülmemektedir. Eğer sık sık yedek su deposunu kontrol ediyorsanız ve eksilen sıvıyı tamamlıyorsanız, bu tarz sorunlar ile karşılamazsınız. Özellikle; lpg’li araçlarda sonradan eklenen LPG beyninin hortumları vb. aracın, su eksiltmesine sebep olur. Fakat tabii ki; radyatör tıkanması, devirdaim pompasının işlevini yitirmesi gibi durumlar da araba harareti yapabilir.

 

 

 

 

 

Hararet Göstergesi Aniden Yükseliyor Ne Yapmalıyım?

Aracın hararet göstergesi, termostata bağlı olarak çalışmaktadır. Termostat belli ısıya geldiğinde ise fan devreye girer ve soğutmaya yardımcı olur. Aracın kaputunu açıp, termostattan gelen boru kontrol edilir; ani yükseliş esnasında boru soğuksa, termostat arızalıdır. Yani zamansız şekilde açma kapama yapıyordur. Ani yükseliş ve düşüşlerin temel nedeni ise, termostat arızası diyebiliriz. Eğer termostattan giden boru, çok aşırı sıcaksa ve ani yükseliş-düşüler gösteriyorsa, termostat geç açma yapıyor anlamına gelir. Bu durum ise daha ciddidir. Termostatın en kısa zamanda kontrol edilmesi gerekir. Termostat ve aynı zamanda, fan devreye girmez ise, muhtemelen araç fazla ısınır ve soğutma suyu basıncı artar. Akabinde ise motor pistonları vb. zarar görebilir.

 

Araba Hararet Göstergesi Kaç Olmalı?

Aracın gösterge panelinde yer alan, hararet göstergesi normal değeri; yani hararet ibresinin 90’ı geçmesi önerilmez. Geçtiği takdirde ise, motorun normalden fazla ısınmaya başladığını anlamanız gerekir. 90’dan sonra, gösterge de kırmızı şerit başlar.

Araba Harareti Nasıl Düşürülür?

Hararet göstergesi, 90’nı geçtiğinde ve aracınızı hararet yaptığında öncelikle aracı gölge bir yerde durdurmanız gerekir.

  •       Aracınızı gölge bir yere çekip, kontağı ve klimayı kapatmalısınız.
  •       Kaputu açıp bir süre bekleyin.
  •       Su kaybını kontrol etmek adına, radyatör kapağını açın. Ama bunu arabanız tamamen soğuduktan sonra yapmanız gerekir. Aksi durumda kaynayan su yüzünüzü ve ellerinizi yakabilir.
  •       Su kaybından dolayı, arabanız hararet yapmışsa ise su eklemeniz gerekir.
  •       Su seviyesi normalse, bir tamirci çağırmanız veya arabanızı en yakın tamirciye götürmeniz önerilir.

Soğutma Sistemine İyi Bakmanın Önemi

Araba harareti gibi sorunlar ile karşılaşmamak için, soğutma sisteminin bakımı önemlidir. Motor arabanın en temel parçasıdır. Bu nedenle herhangi bir arıza durumunda, ciddi ücretler ödeyebilirsiniz. Motorun sürekli olarak yüksek sıcaklıkta çalışması ise ona zarar verir. Bu nedenle, soğutma sistemine iyi bakmanız gerekir. Bunun için; radyatör hortumu kontrolü, antifriz suyu değişimi, hararet müşürü ve hararet göstergesi gibi sistemlerin bakımını, düzenli aralıklar ile yaptırmanız önerilir. Genellikle periyodik bakımlar sırasında, yetkili teknik servisler bu işlemleri yaparlar. Fakat kendiniz emin olabilmek için, en az ayda 1 ya da 2 kere soğutma sıvısı gibi noktaları kontrol etmenizde fayda vardır.

Araba Neden Hareret Yapar? Rampada, Yokuşta Ve Rolantide Arabanın Hararet Yapmasının Nedenleri

Haberin Devamı

Arabası olan her vatandaş belirli bir dönemde mutlaka arabanın hararet yapmasına şahit olmuştur. Oldukça rahatsız edici olan bu durum hem arabayı hem de sürüşü olumsuz etkilemektedir. Arabanın hararet yapması rampa gibi bazı alanlarda daha fazla olabilmektedir. 

Araba Neden Hararet Yapar?

 Arabanın hararet yapmasının başlıca nedenleri bulunmaktadır. İşte arabada hararet nedenleri şöyle sıralanmaktadır: 

Soğutma sıvısının azalması arabada hararete neden olmaktadır. 

Soğutma suyu sıcaklığının belirlenmesi, motor kontrol ünitesinin bildirilmesi hararet olayının sorumluluğudur. 

Öncelikle yanlış ölçüm yapılması radyatör fanının devreye girmesini engellemektedir. 

Radyatör fanının devreye girememesi hararetin de artmasını sağlamaktadır. 

Rampada Arabanın Hararet Yapmasının Nedenleri Nelerdir?

Haberin Devamı

 Böyle bir durumda hararet yapan aslında aracın motorudur. Bilindiği gibi rampa bir yolun yokuş olan bölümüdür. Arabalar için bazen bu yokuşları çıkmak zor olabilmektedir. 

 Bilindiği gibi hararet kelime anlamından da anlayacağımız gibi bir şeyin fazla ısınmasından doğan etkidir. Bu durumda araçların soğutma sistemi parçaları önem kazanmaktadır. 

 Hararet müşürü, radyatör, termostat, soğutma pompası ve soğutma sıvısı hararet için araçta var olan önemli parçalardır ve önemli görevleri bulunmaktadır. 

 İşte bu soğutma ekipmanlarında sorunlar yaşanması ve sürücünün bazı hataları rampada aracın hararet yapmasına neden olmaktadır. 

Yokuşta Arabanın Hararet Yapmasının Nedenleri Nelerdir?

 Öncelikle arabanın yokuşta nasıl zor gidebileceğinin algılanması gerekmektedir. Yükselerek giden yol yokuş olarak tanımlanmaktadır. Arabalar bazı durumlarda yokuşta hararet yapabilmektedir. 

 Harareti önleyen parçalarda sorun olması yokuşta arabanın hararet yapmasına neden olacaktır. Bu neden en yaygın görülen hararet sebebidir. Hararet müşürü denilen parça bozuksa yanlış ölçüm yapabilmektedir. Bu yanlış ölçüm de radyatör fanının devreye girmesini engellemektedir. Böylece yokuşta arabada hararet artmaktadır. 

 Soğutma suyu yetersiz ve soğutma fanı da çalışmıyorsa araba yokuşta hararet yapar. 

Haberin Devamı

Rölantide Arabanın Hararet Yapmasının Nedenleri Nelerdir?

 Burada öncelikle rölanti kavramının ne olduğunu iyi bilmek gerekmektedir. Rölanti aracın çalışabileceği minimum yani en az devir sayısına denmektedir. 

 Düşünelim ki rölanti devir sayısı dengesizdir. Bu durumda motor kendini durduracaktır. Tam tersi durumda ise yani rölanti devrinin ayarı yüksek ise motor fazla yakıt yakacaktır. İdeal rölanti devri ise minimum yakıtla tüketilen devir ve kullanıcının ne kadar sarsıntısız kullanacağı devirlerle belirlenmektedir. 

 Rölantide araba hararet yapabilmektedir. Çünkü soğumayı sağlayan araçlar doğru çalışmadığında motorun fazla ısınmasına neden olacak ve araba kendini rölantide hararet ile gösterecektir. 

Haberin Devamı

 Radyatördeki suyun azalması, peteklerin tıkanması, uygun vites ve hızda gidilmemesi, fan arızası, radyatör tıkanıklığı, soğutma fanı bozukluğu, motor yağının azalması, su soğutma kısmında meydana gelen tıkanıklık arabanın rölantide hararet yapmasına neden olacaktır. 

 Böyle bir durumda ise müdahale söz konusu olabilmektedir. Yapılacak en önemli şey trafiği tehlikeye sokmamak adına aracı durdurmak ve motorun soğumasını beklemektir. 

 Motorun soğuduğundan emin olduktan sonra temiz su eklemeniz doğru olacaktır. Eklenen sudan kasıt edilen ise içme suyudur. Sonrasında da yapılacak eklenen suyun araç içerisinde devir daim etmesini beklemektir. 

 Aracın böyle bir durumda hararet seviyesi çok yüksek ise contanın yandığını görebilirsiniz. Böyle bir durumda kesinlikle müdahale etmeden aracınızı tamirciye çektirmeniz tehlikeyi engellemek adına doğru olacaktır. Burada tehlikeden kasıt edilen de araçta oluşan hararetten dolayı patlama olabileceği riskidir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası