lastik raf ömrü ne kadar / Michelin: Lastiğin raf ömrü ne zaman başlar?

Lastik Raf Ömrü Ne Kadar

lastik raf ömrü ne kadar

Lastik Kullan&#x;m ve Raf Ömrü Önerileri

Binek ve hafif ticari araç lastiklerinizin raf ve bekleme ömrü hakkında bilgi 

Binek ve hafif ticari araç lastiklerinizin raf ve bekleme ömrü hakkında farklı kaynaklardan farklı bilgilendirmeler yapılmaktadır. Siz değerli müşterilerimizin bu konuda en doğru ve güncel bilgiye sahip olması adına lastiklerinizin raf ve bekleme ömrü konusunda önerilerde bulunmak istiyoruz. 

Lastik kullanım ve raf ömrü tartışmasına genel perspektiften baktığımızda Uluslararası alanda lastik sektöründe faaliyet gösteren tüm kuruluşların bu konu üzerinde tartıştığı, ne yazık ki net ve kesin sonuçlara ulaşılamadığı görülmektedir. 

Lastik Kullanım Önerileri

Lastikler araç altında beklenen performansı yerine getirmeleri amacı ile çeşitli kimyasal ve doğal malzemelerin, teknolojik bir süreçle bir araya getirilmesiyle üretilmektedir. Üretim işlemleri sonucunda lastiğe istenen performans parametreleri kazandırılmakta, normal ve uygun koşullarda saklanması ve kullanılması durumunda en üst seviyede performans vermesi hedeflenmektedir. 

Lastiğin araç altında düzgün çalışabilmesi ve kendinden beklenen performansı verebilmesi için; kullanımda iken maruz kaldığı iklim, öevre, kullanım koşulları (aracın yükleme durumu, yol koşulları, seyir hızı, lastik şişirme basıncı, doğru bakım uygulaması) ve eğer bir depoda saklanmaktaysa depolama koşulları çok büyük önem taşımaktadır. 

Kullanım ve depolama koşullarının çok değişken olması nedeni ile sadece lastik üretim tarihine bakarak lastik ömrü hakkında kesin bilgi vermesi doğru değildir. Lastik ömrü konusunda, Brisa A.Ş. olarak, JATMA (Japan Automobile Tyre Manufactures Association = Japon Otomobil Lastiği Üreticileri Derneği) tarafından yapılan açıklamayı takip etmekteyiz. 

JATMA'nın açıklamasına göre; 

"Binek ve hafif ticari araçlara yönelik kullanılmış veya kullanılmamış (yedek-stepne dahil) lastikler üretim tarihinden sonra on (10) yaşını doldurmuş ise, gözle görünür herhangi bir hasara veya şekil bozukluğuna sahip olmasa dahi ya da diş dibi derinliği kullanım için yeterli gözükse dahi yenileri ile değiştirilmelidir." 

Lastikler satın alınırken JATMA'nın tavsiye ettiği şekilde 10 yıl ömür ve uygun saklama koşulları göz önünde bulundurulmalıdır. Eğer lastik 2 yıl önce üretilmiş ve doğru şekilde saklanmış ise, doğru kullanım ile 8 yıllık daha ömrü var demektir. 

Brisa olarak bizler de araçlarınızın lastik ömrünü uzatmak ve lastik kalitesini koruyabilmek amacıyla aşağıdaki hususlara dikkat etmeniz önermekteyiz:

Lastik omrunu uzatmak ve kalitesini koruyabilmek icin dikkat edilmesi gereken noktalara buradan ulaşabilirsiniz.

Michelin: Lastiğin raf ömrü ne zaman başlar?

Aktif Harmonik Filtre

Michelin Türkiye Pazarlama Direktörü Ayşem Suner: Yeni üretilen bir lastik ile üç yıl önce üretilen arasında hiçbir fark olmadığını açıkladı. Suner, “dot” kavramı ile ilgili kafaların karışık olduğunu belirterek, “Lastik ömrü arabaya takıldıktan sonra başlar. Ve doğru şartlarda saklanan bir lastiğin raf ömrü, 10 yıldır” dedi.

3 YILLIK LASTİK Mİ YENİ Mİ?


Lastiğin üretim tarihi ile ilgili olarak, yanak kısmına bakılmasını öneren Suner, “Üç yıllık bir lastik ile, henüz fabrika bandından inmiş bir lastik arasında hiçbir fark olmaz. Satın alırken, lastiğin yılına değil, saklanma koşullarına bakmak gerekir. Doğru koşullarda stoklanmışsa, raf ömrü 10 yıldır. Ve raf ömrü, araca takıldıktan sonra başlar. Yol darbeleri, güneş ışığı gibi etmenler de, ancak araca takıldıktan sonra görülür. Lastiğin üretim tarihini, yanakta bulunan, dört haneli rakamdan görebilirsiniz. Son iki rakam, üretim yılıyken, ilk iki ise haftasını göstermektedir” dedi.

LASTİĞİN SAKLAMA KOŞULLARI

Michelin Türkiye Pazarlama Direktörü Suner, saklama koşullarının, temiz, rutubetsiz, güneş almayan, kuru bir yerde olması gerektiğini söyledi. Üzerinde yük bulunmayan ve şişirilmemiş lastiğin, tıpkı arabaya takıldığı konumda ve dikey olarak saklanması ve üzerine asla yük konmaması gerektiğinin altını çizdi.

Güncelleme Tarihi: 24 Aralık ,

Yorumunuz Onaylanmak Üzere Gönderildi

Lastik kullanım ömrü ile ilgili pek çok farklı mecrada 4 yıldan 40 bin kilometreye, 3 mm'den 1,6 mm'ye kadar farklı farklı bilgiler bulunuyor. 

Peki bir lastiğin ömrü kaç yıldır?

Bize üstün performans, güvenlik, yakıt tasarrufu ve uzun ömür vaat eden lastiklerimizin kullanım süresinin gerçekte nelere bağlı olduğunu sizin için derledik.

Keyifli okumalar.

 

1. Lastik Ömrü Kaç Yıldır?

Lastik ömrünün kaç yıl veya kaç kilometre olduğunu kesin olarak söylemek mümkün değildir fakat ortalama araç lastik ömrü 5 veya 10 yıl arasında değişmektedir.


Bir lastiğin ömrü ve kilometre performansı lastiğin tasarımı, sürücünün alışkanlıkları, iklim, yol koşulları, aracın ve lastiğin düzenli bakımı gibi faktörlere bağlıdır.

 

2. Yasal sınır

Lastik diş derinliğinin yasal sınırı 1,6 mm'dir. Yani bir lastiği en fazla 1,6 mm diş derinliğine inene kadar kullanabiliriz. Buna rağmen birçok lastik üreticisi lastiklerin diş derinliği 3 mm'ye indiğinde yenilenmesini tavsiye ederken, aslında günümüz teknolojilerinde diş derinliği yasal sınır olan 1,6 mm'ye inene kadar kullanılabilen lastikler üretilebiliyor. 

Bu doğrultuda teknolojisine güvenen Michelin, ürettiği lastiklerin diş derinliğinin yasal sınıra inene kadar kullanılmasını öneriyor.

 

3. Lastik Ömrünün Bittiği Nasıl Anlaşılır?

Beş yıl veya daha fazla süre kullandığımız lastiklerimizin uzman bir servis tarafından yılda en az bir kez ayrıntılı bir şekilde kontrol edilmesi gerekir. Bu kontroller lastiğin fiziksel yapısı, aşınması, diş derinliği, yol tutuşu, fren performansı gibi rutin kontrolleri kapsamaktadır.

Sizi de ücretsiz lastik kontrolü için sizi en yakın Euromaster'a bekliyoruz.

 

4. Lastik Raf Ömrü

Lastiklerin raf ömrü üretim tarihinden itibaren on yıldır. Diyelim ki bir lastik üretim tarihinden itibaren onuncu yılını doldurdu fakat hala kullanılabilir durumda görünüyor ve hatta diş derinliği 1,6 mm'ye kadar aşınmamış durumda. Bu durumda bile maalesef on yıllık
süreyi tamamlayan lastiklerimizle vedalaşma ve lastiklerimizi yenileme vakti gelmiş demektir.

 

5. Lastik Kullanım Ömrü Nasıl Uzar?

Aslında bir lastiğin kullanım süresini uzatmak çok kolay. Burada ilk adım aracımıza, sürüş koşullarımıza, yaşadığımız iklime ve yol koşullarına uygun lastiği seçmek. Sonrasında ise tek yapmamız gereken lastiği doğru bir şekilde kullanmak. Peki bunu nasıl yapabiliriz?

Bunun için ilk işlem lastik basınç değerlerini araç üreticisinin tavsiyesine göre ayarlamak olacaktır. Bu değerler araç kullanım kılavuzu, sürücü kapısı veya yakıt deposu kapağında yer alır. Lastikler başka bir dış etken yoksa (supapta çatlak veya supap kapağında yırtık, lastikte patlak gibi) ayda ortalama 1 psi basınç kaybeder. Bu yüzden lastik basınçlarının ayda en az bir kez kontrol edilmesi ve araç üreticisinin tavsiye ettiği basınç değerinde şişirilmesi sürüş güvenliği ve yakıt tasarrufu yanında lastiklerimizin erken aşınmasını da önleyecektir. Lastiğimizin düzensiz aşınmasını önlemek için ise her 10 bin kilometrede bir veya yılda en az bir kez araç ön düzen ayarlarının kontrol edilmesi ve lastik rotasyonu işlemi tavsiye edilir. Son olarak da aracımızı yıkatırken, lastiğimizin kimyasal veya parlatıcılar ile temas etmemesine de dikkat etmeliyiz. Çünkü kimyasal ve parlatıcılar lastiğimizde çatlaklar oluşmasına neden olacaktır.

Tüm bunlara dikkat eder, iklim ve sürüş koşullarına uygun lastiği kullanır, aracımızın tüm kontrol ve bakımlarını da düzenli olarak yaptırırsak lastiklerimizden en iyi şekilde faydalanabiliriz. Ya da tüm bunları ben değil, benim yerime işin uzmanları düşünsün diyorsak bize en yakın Euromaster servis noktasını ziyaret edip beklentilerimize en uygun lastik hakkında bilgi alabilir ve ücretsiz araç check-up'ı hizmetinden yararlanabiliriz.

Ücretsiz araç check-up'ı için de sizi en yakın Euromaster servis noktasına bekliyoruz.

Lastik değişimi hakkında detaylı bilgi verdiğimiz sayfamızı da mutlaka incelemelisiniz.

Stoklanan lastiğin &#;mr&#; 10 yıl

Araştırmalar yakın zamanda üretilen lastiklerin performansı ile üretim tarihi olarak tanımlanan DOT’u 3 yılı aşmayan lastiklerin performansı arasında herhangi bir fark olmadığını kanıtlıyor. Lastiklerin yaşının üretim tarihiyle değil araca takıldığı günden itibaren başladığına dikkat çeken Michelin, lastik satın alırken sürücülerin dikkat etmesi gereken asıl konunun saklama koşulları olduğunu belirtiyor. Doğru koşullarda stoklanan bir lastiğin raf ömrünün 10 yıl olduğunu ancak 5 yılını dolduran lastiklerin her yıl uzmanlar tarafından kontrol edilmesini gerektiğini belirten uzmanlar, bu konuda yaşanan bilgi kirliliğinden dolayı sürücülerin sorun yaşadığına dikkat çekiyor. Uzmanlara göre; bir lastiğin ömrü; stoklama koşulları, stok yapılan yerin konum ve durumuna bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Yani lastiğin ömrünü etkileyen en önemli faktörü stoklanma koşulları oluşturuyor.

Lastik ömrü araca takıldıktan sonra

 Lastik sektöründe DOT ile ilgili bir bilgi karmaşası olduğuna dikkat çeken Michelin Türkiye Pazarlama Direktörü Ayşem Suner, lastik ömrünün araca takıldıktan sonra başladığına dikkat çekerek; “Yeni üretilen bir lastik ile üç sene önce üretilen lastiklerin performansı arasında herhangi bir fark yoktur. Lastikler saklanma koşullarına bağlı olarak 10 yıla kadar raf ömrünü monash.pw takılma öncesinde stok durumundayken lastikler şişirilmemiş, üzerine yük bindirilmemiş olarak depolanır. Lastik, ancak araca takıldıktan sonra güneş ışığı, yol darbeleri gibi yıpratıcı etkilere maruz kalır. Dolayısıyla dikkat edilmesi gereken lastik üretim tarihi değil, saklama koşullarıdır. Lastik üretim tarihini öğrenmek için lastiğin yanak kısmında bulunan ve ard arda 4 rakamdan ( senesi öncesinde 3 rakamdan) oluşan kısma bakmak gerekir. İlk iki rakam üretim haftasını, son iki rakam üretim yılını gösterir” diyor.

Lastik hangi koşullarda saklanmalı?

 Serin, kuru ve doğal havalandırmalı yerlerde stoklanmalı. Eğer lastikler dışarıda muhafaza ediliyorsa, branda ile örtülmeli ve su geçirmemeli.

Güneş ışığından ve ultraviyole ışınlı yapay ışıktan korunmalı.

Sıcaklık 35°C’nin altında olmalı. Sıcak su boruları veya radyatörlerle direkt temastan korunmalı.

Mazot, benzin, yağ gibi petrol türevi uçucu maddelerle, akü asidiyle temastan uzak tutulmalı, kaynak makineleri, elektrik terminalleri gibi lastiğe zarar verebilecek uygulama yerlerine yakın olmamalı.

 İlk stoklanan lastik ilk önce kullanılacak şekilde organize edilmeli.

Lastikler, zeminden en az 10 cm yükseklikteki raflarda, dikey konumda istiflenmeli. Deforme olmalarını önlemek için, ayda bir kez hafif şekilde döndürülebilir.

5 yılını dolduran lastikler her yıl bir uzman tarafından kontrol edilmeli.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır