sinningia bakımı / Ok Başı Sarmaşığı Bakımı

Sinningia Bakımı

sinningia bakımı

BARDAK MENEKŞESİ BAKIMI (Florist&#;s Gloxinia)

BARDAK MENEKŞESİ BAKIMI (Florist&#;s Gloxinia) 

Botanik Adı: Sinningia speciosa

Sinonimi: Gloxinia speciosa

Familyası: Gesneriaceae

Vatanı: Brezilya

Yaprakları tüylü, iri veya küçük; çiçekleri çok değişik renklerde, kadife gibi tüylü ve borazan şeklinde-dir.

Çiçek isimleri için tıklayın! - funduszeue.info

Türkçede gloksinya ve bardak menekşesi isimleriyle bildiğimiz gösterişli bir bitkidir.

Kışın iç mekanlarda salon bitkisi olarak yetiştirilirken, yazın yarı gölge uygun yerlerde dış mekan süs bitkisi olarak da yetiştirilebilir. Bardak menekşe dikildiği ilk yıl hemen çiçeklenebilir özelliktedir. Kış boyunca  bölgede hüküm süren serin ve çok az yağışlı dönem gloksinyaların dinlenme zamanıdır.

Gloksinyanın çiçekleri beyaz, pembe, kırmızı, eflatun ve mor renklerinin çeşitli tonlarında renklerde, yalınkat ve katmerli, benekli, ebruli, kenarları nakışlı gibi, büzgülü gibi ve çan şeklinde olur.

Evde Gloksinya

Afrika menekşesinin mükemmel sağlıklı gelişebildiği ortamda gloksinya da sağlıklı gelişir. Sadece gloksinya daha kuvvetli ışık ister. Sabah çok erken veya akşam son güneşini üç saat kadar almasını sağlamalısınız. Diğer vakitlerde gün ışığını kuvvetlice alabilmeli. Öğle civarı güneşi alacak yerde tutuyorsanız yaz boyunca güneşi filtrelemelisiniz.

Havası kuru memleketlerde hava nemlendirme sağlamak gerekir. Hava yeterince nemli olsa bile 25&#;C ve daha sıcakta gündüz boyunca ara sıra sisleme şeklinde su püskürtmelisiniz. Bu su püskürtme işinde yapraklar ve çiçekler sırılsıklam sulanmayacak. Buğulanmış gibi olması yeter.

Gloksinya bitkisinin besin ihtiyacı yüksektir. Bu yüzden bahar ve yaz aylarının belli dönemlerinde fosfor bakımından zengin gübreler ile desteklenmesi bitkinin besin ihtiyacını karşılama açısından çok faydalı olacaktır. Ayrıca bitkinin bolca çiçek açmasını da sağlayacaktır. Bakımı ve yetiştiriciliği kolay bir bitkidir. Bu yüzden hemen herkes tarafından kolaylıkla yetiştirilebilir. Gösterişli çiçekleri, uzun süreli çiçekli kalabilmesi, hem iç hem de dış mekanlarda rahatlıkla yetiştirilebilmesi nedeniyle sık tercih edilen bir bitkidir.

Esinti ve fazla sulamama öfunduszeue.info kesmek büyüme zamanında iyi değildir.


Toprak Kullanımı

Bardak Menekşe bitkisi için toprak karışımı; 2 kısım torf, 1 kısım funda torfu, yarım kısım dere kumu ve dalaman çakılını tercih edebilirsiniz. Ayrıca bahar ve yaz aylarında bu toprak karışımını gerekli gübreler ile desteklerseniz çok daha iyi sonuçlar elde edersiniz. Bu sayede bitkiniz hem daha çok çiçeklenecek hem de daha sağlıklı gelişim gösterecektir.

Sulama

Bu harca bitkinin soğanını ekerken dikkat etmeniz gereken birkaç yerler olacak. Öncelikle soğanın üst kısmını toprakla sıfır gelecek şekilde ekmeniz gerekiyor. Ne derinde ne de çok yüzeyde olmalı. Dikimi yaptıktan sonra soğanın yanlarında hava almaması için elinizle yavaşça toprağa bastırın. Soğanın etrafını iyice kapatın. Hemen ardından derin bir şekilde saksıyı iyice sulayın.

Bitkinizin gelişme döneminde suyunu ihmal etmeyin. Düzenli bir şekilde sulamasını yapın. Ancak sulama yaparken dikkat etmeniz gereken bir nokta var. Toprak kesinlikle çok sulanmamalıdır, çamur şekline gelmemelidir. Böyle bir durum olursa bitkinin soğanının çürüme durumu olabilir. Ayrıca aşırı sulama nedeniyle bitkinizin gelişimi kötü yönde etkilenebilir. Sonbahara girdikten sonra bitkinizi içeri alın. Sulamasını yavaş yavaş azaltın. Havaların soğumasıyla suyunu iyice azaltın. Kasım &#; Şubat arasında haftada ya da iki haftada az da olsa sulamasını yapın. Ancak az sulama yapın. Eğer ayarı kaçırıp çok sulama yaparsanız bitkinin ölmesine neden olabilirsiniz.

Gloksinyaları sulama dengeleri biraz hassas gözlem ister. Hazır saksısında aldığınız bitkinizi yanlış sulama çürütebilir. Saksıda gloksinya almak riskli bir iş. Sera ortamlarına uygun toprak ev ortamlarında gloksinyalarda çürüyüp ölmeye yol açabiliyor. Toprak üst yüzeyi elinizi hiç ıslatmayacak şekilde kurumadıkça sulamayın Eğer yeri de yeterince havadar, biraz esintili ise daha sık sulayabilirsiniz. Zaten yaz boyunca her dört sulamada bir bitki besini vermek gerekiyor. Bundan dolayı toprağının suyu mükemmel süzücü ve çabuk kuruyucu özellik taşıması gloksinyaların ev ortamlarında sağlıklı iri iri çiçeklenebilmesi için çok önemlidir.

Rutin sulamaları saksı alt deliklerden biraz su çıkacak miktarda su ile yapın. Besinli sulamayı ise aşağıdaki gibi.

Besin

İlkbaharda yeni yapraklar epeyce güçlendiği zaman başlayıp sonbahar serinlerinin ilk başlangıcına kadar devam edin. Her dört sulamada bir sulama suyuna genel amaçlı bitki besini karıştırın (orkide besini de çok uygundur). Besinli su vermeden bir önceki sulamayı toprak yıkama sulaması tarzında yapmalısınız. Ayrıca gloksinya yapraktan beselemeye en iyi cevap veren bitkilerdendir. En temiz usule göre yapraktan besleyebilirsiniz.  Haftada bir veya iki defa yeter.

Saksı / Toprak değiştirme

Saksı değişimi Şubat-Mart aylarında yapılır.

Saksı ve toprak değişimini dinlendirme sonunda yapmalısınız. Eğer gelişim döneminde mecbur kalırsanız ıslak olmayan, orta nemlilikte toprağa dikin. Sulamayın. Hava almayacağı şekilde şeffaf poşet içinde kapalı olarak üç gün gölge bir yerde bekletin. Böylece kökler yeni toprağa sıkıca tutunur. Sonra açın. Sulamak için bir gün daha bekleyin.

Verimlilik

Yumrunun büyüyüp yaşlanması çiçek verimliliğini düşürür. Aşağıdaki çoğaltma kısmındaki metotlarla yenilerini üretmelisiniz. Ayrıca yazın fazla sıcak günlerde rahatsız olup gelişimi durabilir.

Dinlenme

Evlerde yetiştirilince, bazı evlerde gloksinya kışın dinlenmeye girmez. Bu da çiçeklenme verimini düşürür, bitkinin direncini de bir hayli kötü etkiler. Yeni körpe fideleri değil, yumruluları her yıl kış boyunca dinlendirin. Ekim ayı girince dışarda tutun. Sulamayı yavaş yavaş azaltın. Yapraklar dallar iyice bozulunca sulamayı tamamen kesin toprak kupkuru olsun. Sonra ortalama 3 ay boyunca 5 &#; 12 dereceler arası serin olabilen bir yerde bırakın dinlensin. İlkbaharı beklemeden dinlenmeden çıkarmak istiyorsanız en az 2,5 ayın dolmasını bekleyin.
Uzun dinlendirme: Ekim ortası &#; nisan ortası.

Orta süreli: kasım başı &#; şubat sonu.

Kısa dönem dinlendirme: Kasım sonu &#; şubat ortası.

Bunların hepsi uygundur. Aralarında fark yok. Sadece imkânlarınıza ve isteğinize göre süreler değişebilir.

Dinlendirme ortamı 4C dereceden daha soğuk olmamalı. 12C dereceden daha sıcak olmamalı. Ortam kupkuru olmalı bu da önemli.

Gloksinyaları dinlendirme sonunda yumruyu söküp yeni taze toprağa dikmek çok iyi olur. Gece sıcaklık 15C dereceden aşağı düşmezse, günün çoğu vaktinde 20C ve üstü sıcak olursa çabucak yeşerir. Yeni yapraklar biraz güçleninceye kadar sulama sıklığını seyrek tutmalısınız.

Çoğaltılması

Yaprak çeliğini yılın her zamanında yapabilirsiniz. Kışın ortam pek uygun olmuyorsa bu usule hiç başvurmayın. Çünkü yapraklardan filizlenme geç olur, mini gloksinya yavrularının büyümesi yavaş olur. Tam kendilerini toparlıyorlarken kışın ortamınızın uygun olmaması yüzünden ölürler.

Yan sürgünleri ayırma veya çelikle çoğaltma işini en geç mayıs ortasına kadar yapmalısınız ki sonbahara kadar yumru oluşturabilsin. Evinizin şartları uygunsa zamanı önemli değil, her zaman yapılabilir. Sadece yaz ortasında şiddetli sıcaklarda köklenme olmayabilir. Sıcak aylarda denemeseniz daha iyi. Ayırdığınız dalı, kestiğiniz çeliği gloksiyaların sevdiği toprak karışımına dikin. Sulamayın, Gloksinya çeliklerinin köklenmeye başlamaları 10 gün ile 3 hafta arasında değişir.

Yumru kesip bölmekle üretmek biraz risklidir. Yumrunun hem çok küçük olmaması gerekiyor hem yaprak çıkarma yerini iyi bilmeniz gerekiyor. Ayrıca, bitki uyku dönemine sokulmuş, kurutulmuş olmalı. Dinlendirme döneminin sonunda uyku halindeki yumruyu bölün. Keskin bir bıçakla yapraklanma kısmının tam ortasından dümdüz keserek ikiye ayıracaksınız.

Yumrunun ayrılan her iki tarafında da yapraklanma kısmının olması gerekiyor. Sonra kesik yüzeylere sülfür süreceksiniz ki mikrop kapmasın. Bir saat kadar açıkta beklettikten sonra yukarıda &#;yumruları yeniden dikmek&#; paragrafındaki gibi dikip bakımını ona göre yapın.

Tohumla üretmek kolaydır. Tohum zaten çiçekte oluşur. Çiçek solunca tohum kapsülü büyümeye başlar. O olgunlaşıp kuruyunca içindeki tohumları ekebilirsiniz. Ama bunlar pek tohum vermezler. Çok funduszeue.inforda kasım başında ekilen tohumlar bir haftada çimlenir. Hızlı büyürler. İlkbahar geldiğinde gloksinyalar satışa çıkarılabilecek kadar gelişip çiçeklenmiştir.

Aşamalar:

  1. Tohumların çimlenmesi için ideal sıcaklık 18 &#; 24C dereceler aralığı. Gloksinyalara uygun toprağı önce sulayın sonra tohumları üzerine serpin. Sonra üstlerine su fısfıslayın. Tohumların çimlenebilmeleri ışık alabilmelerine bağlı. Yani gömmeyin, üstlerine toprak serpmeyin. İlk 7 gün üzerlerini naylonla kapalı tutun. İçeride yüzde yüz nemli hava olması tohumların çimlenmesini sağlar. Sera havası yeterince nemli olabiliyorsa naylona hiç gerek yok, sadece her gün üstlerine hafifçe su fısfıslamak gerekiyor. Çimlenen tohumlar çok hızlı büyür. 
  2.  İki ay sonra fideler tek tek küçük fincan saksılara dikilir. Önce saksıları yarıya kadar hidropon taşı ya da ponza taşı ile doldurun. Üst yarısını uygun toprakla doldurup fideleri dikin. Fideleri dikerken ilk gelişmiş olan çenek yapraklarını temiz ince bir makasla kesip gidermek çürüme riskini azaltır.
  3. Bir iki ay sonra iyice köklenen ve güçlenen fideleri bir boy büyük saksılara aktarın.

Zarar ve Hastalıkları

Gloksinyalara yaprak bitleri gelmez.

Yaprakların ıslatılmasından

  • Esintisiz havasız odalarda yaprakların uzun süre ıslak kalması veya yapraklarda su damlalarının olması.
  • Islatılmış yaprakların 15C dereceden daha soğuk esintilere maruz kalması.
  • Yoğun nemli ortamda hiç esintinin olmaması ve bunun yanısıra ortam fazla serinse yapraklar ıslak olmasa bile çürümeler olbilir.
  • Esintisiz ortamda ıslak yapraklara direkt güneş gelmesi.
  • Suyu kötü olan yerlerde direkt musluk suyu ile yaprakların ıslatılması.

Küllenme;Sıcak yaz günlerinde olabiliyor. Sebep esintisiz ortamlarda gece yoğun hava nemliliğidir. Bunu önlemek için geceleri ortamın esintili olmasını sağlamalısınız ki çevresinde yoğun kesif hava nemliliği birikimi olmasın.

Filiz çürümeleri Serinilik ya da esintisizlik yüzünden gelişim hızının yavaş olmasıyla birlikte sık sık bitki besini verilmesi yeni filizlerde çürümelere yol açar. Asitli toprakta serin havada kökler topraktan kalsiyum almayı başaramaz bu da filiz çürümelerine yol açar. Bir üst paragraftaki olumsuz etkilerden dolayı da yeni filizlerde çürümeler görülebilir.

Aşağıdaki diğer içeriklerimizde ilginizi çekebilir!





Gloxinia: en iyi bakım ipuçları

Gloxinia: en iyi bakım ipuçları

Menşei

Ticaretten elde edilen gloksinya, Sinningia speciosa türünün ekili biçimleri ve Sinningia cinsi içindeki diğer temsilcilerdir. Üreme amacıyla kullanılan yaygın türler Sinningia villosa veya Sinningia helleri'dir. Cins 60 ila 80 tür içerir ve Gesneria ailesine aittir. Türler, Güney ve Orta Amerika'daki tropikal iklimlerden geliyor. Sinningia speciosa, Brezilya'nın yağmur ormanlarında yetişir.

ayrıca oku

  • Gloxinia'yı bahçede veya küvette uygun şekilde hazırda bekletin
  • Gloxinia zehirli mi?
  • Hazırda bekletme gloxinia donsuz tırmanma

Başlangıçta Sinningia speciosa, Gloxinia cinsine atandı. Bu arada aile ilişkileri değişti, ancak ortak Alman adı değişmedi.

Dikkat, kafa karışıklığı riski:

  • Bahçe gloxinia, Incarvillea cinsine aittir.
  • Türler trompet ağacı bitkilerine aittir.
  • Orta ve Doğu Asya'da yüksek rakımlarda büyür

büyüme

Sinningia cinsinin gloksinası, sürgünleri bir yeraltı yumrudan çıkan otsu bitkiler olarak büyür. Bu köksap hayatta kalmak için kullanılır. Yavaş büyüyen bitkiler olarak gloxinias 15 ila 30 santimetre yüksekliğe ulaşır. Gür, kompakt bir şekil geliştirirler ve 30 ila 60 santimetre genişliğinde büyürler. Gloxinias çok yıllıktır.

yapraklar

Sinningia melezleri, yeşile dönen ve kadifemsi tüylerle kaplı uzun yapraklara kadar ovalleşir. Yaprak kenar boşluğunuz çentikli. Her yaprak damarı, kenarda bir diş ile biter. Yaprak döken bitkiler basit yapılı ve altı santimetre uzunluğa kadar saplı yapraklara sahiptir. Yaprak bıçağın alt tarafı açık görünürken, üst tarafı biraz daha koyu renklidir. Sinningia speciosa'nın gövdesi zıt yapraklara sahiptir. Pek çok kültür formu, temel bir yaprak rozeti geliştirir.

Yeni melezler, çok yumuşak ve küçük yapraklar çıkardılar. İlk ekili formlar, nakliye sırasında kolayca tahrip olan büyük ve kaba yapraklara sahipti.

çiçek

Çiçek sapları yaprakların üzerinde yükselir. Sinningia çeşitleri, yaprakları huni şeklinde olan çarpıcı derecede büyük çiçeklere sahiptir. Taç, iki ila altı inç uzunluğunda büyür. Yaprakları çan gibi birbirine kaynaşmış beş dilimli bir kaliks ile çevrilidir. Bireysel segmentler, üçgen şeklinde mızrak şeklindedir. Bazı ekili formlarda çiçekler, eski güllerin şeklini anımsatacak şekilde iki katlıdır.

Sinningia türleri, çiçeklerini Haziran ve Ağustos ayları arasında geliştirir. Renk paleti çok zengin. Sinningia speciose somon kırmızısı çiçekleri geliştirirken, çeşitleri beyaz, kırmızı veya mavi-mor renkte parlar. Yaprakları çok renkli görünen çeşitler vardır. Çiçekleri beyaz, alacalı beyaz ve pembe ile sınırlandırılabilir veya kıvrılabilir. Bazı gloxinias tübüler çiçekler geliştirirken, bazı çeşitler Usambara menekşelerini anımsatır. Artık daha orijinal görünen ve vahşi türler Sinningia speciosa'yı daha çok anımsatan çeşitler var. Hafifçe sarkan daha küçük çiçekleri var.

kullanım

Sinningia melezleri, çiçek ve meyve süs bitkisi görevi görür. İç mekanları dekore ederler ve saksı bitkilerinin renkli aranjmanları için kullanılırlar. Gloxinias tüm yıl boyunca tohumlardan yetiştirilebildiğinden, kış bahçesi için popüler bitkilerdir. Konum gereksinimleri nedeniyle, bu tesis vitrinleri süslemek için mükemmeldir. Bahçe gloxiniaları, saksılara ekilen adaşlarından daha sağlamdır. Açık havada yetiştirilebilirler. Burada bitkiler, yarı gölgeli kaya bahçesinde renk vurguları sağlar.

Gloxinia zehirli mi?

Gloxinia herhangi bir toksik madde içermez, bu nedenle evcil hayvanların yaşadığı odaları güvenle dekore edebilirler. Çiçekleri veya yaprakları yanlışlıkla tüketen insanlarda da zehirlenme riski yoktur.

okumaya devam et

Hangi konum uygundur?

Sinningia çeşitleri, nemin yüksek olduğu sıcak ve aydınlık bir yeri tercih eder. Yerin doğrudan güneş ışığı almadığından emin olun. Gloxinias, ısıtmalı odalarda veya sıcak evlerde kısmen gölgeli bir yer gibi. Taslaklara tolerans göstermezler ve sıcaklık dalgalanmalarına karşı hassastırlar.

Yatakta bahçe gloxinias nasıl ekilir:

  • 20 ila 30 santimetre mesafede
  • beş santimetre derinliğe kadar
  • bir metrekarede 13 bitki ile

okumaya devam et

Bitkinin hangi toprağa ihtiyacı var?

Ticari olarak temin edilebilen saksı toprağı, Sinningia melezleri için bir substrat olarak uygundur. Geçirgenliği artırmak için bunları kumla karıştırın. Alternatif olarak, zaten iyi drene edilmiş özelliklere sahip olan kaktüs toprağını kullanabilirsiniz. Yüzey su basması olmaksızın orta derecede nemli olmalıdır. Hassas yumru, toprak çok ıslaksa kolayca döner. Bu, bitkiyi zayıflatır ve küf sporları yerleşebilir.

Bahçe gloxiniaları, nötr ila hafif asidik topraklarda, pH'ı beş ila yedi arasında büyür. Kalkerli yüzeyler için uygun olan bazı çeşitleri vardır.

Gloxinia çoğaltın

Gloxinias, çok sabır ve uygun özen gösterilerek çoğaltılabilir. Hem ekim hem de büyüyen yaprak kesimleri mümkündür. Açan güzellikler de bölünerek arttırılabilir. Bunu yapmak için bitkiler ve yumruları kazılır ve substrat çıkarılır.

Daha büyük yumrular keskin bir bıçakla kesilir. Parçaları havayla kurumaya bırakın ve kumlu bir alt tabakaya yerleştirin. Toprağı orta derecede nemli tutun. 20 santigrat derece sıcaklıkta, köksap parçaları kısa sürede taze kökler oluşturur.

Bunu bildiğim iyi oldu:

  • İlkbaharda saksı bitkilerini bölün
  • Sonbaharda kışlamadan önce bahçe gloxinia'yı bölün
  • Arayüzlerin tozunu karbon tozu ile temizleyin

okumaya devam et

ekme

Gloxinia tohumları Ekim ve Şubat ayları arasında ekilebilir. Küçük tohumlar ekime veya kaktüs toprağına serpilir. Tohumun alt tabaka tarafından örtülmediğinden emin olarak hafifçe bastırın. Sinningia gloxinia hafif mikroplardır. Substrat hafifçe nemlendirilir. Toprağın yıkanıp gitmesini önlemek için bir sprey şişesi önerilir. Ekiciyi şeffaf bir film veya cam bir başlık ile örtün. Tencereyi 25 santigrat derece sıcaklığa sahip hafif bir yere yerleştirin. Bitkilerin küflenmesini önlemek için düzenli havalandırmaya sahip olduğunuzdan emin olun.

Fideler ilk yaprakları gösterir göstermez, genç bitkiler dikilip daha büyük bir kaba konulabilir. Bitkiler 15 santigrat derece sıcaklıkta daha da yetiştirilebilir. Bitkilerin ilk çiçek açması üç yıl kadar sürer.

Kırıntı

Büyüme mevsimi boyunca, sağlıklı bir ana bitkinin yapraklarını kesin ve onları besin açısından fakir saksı toprağı ile doldurulmuş bir saksıya koyun. Alt tabakayı nemlendirin ve nemin sabit kalması ve alt tabakanın çabuk kurumaması için yaprak kesiminin üzerine bir bardak koyun.

Tencereyi sıcak ve hafif bir yere koyun. 25 santigrat derece civarındaki sıcaklıklar idealdir. Kavanozu günde iki kez havalandırın ve ılık suyla durulayın. Bu önlem küf oluşumunu engeller. Çeliklerin kök salması ve yeni yaprakların çıkması altı ay kadar sürer.

Tercih etmek

Bu ölçü, piyasada bulunan gloxinia bahçe ampulleri için mümkündür. Mayıs ayının sonundan itibaren doğrudan bir yatağa ekilebilir veya Mart'tan itibaren öne çıkarılabilirler. Tercih edilen örnekler daha erken filizlenmeye ve çiçek açmaya başlar.

Çapı 20 ila 30 santimetre arasında olan yeterince büyük bir kova kullanın. Bu saksı toprağı veya normal bahçe toprağı ile doldurulur. Yumrular alt tabakaya dikey olarak yapıştırılır ve gevşek bir şekilde örtülür. Tencereyi, termometrenin 18 ila 22 derece arasında olduğu sıcak bir yere yerleştirin. Toprağı orta derecede nemli tutun.

Önceden yetiştirilmiş bitkiler Mayıs ortasından itibaren dışarıda ekilebilir. Toprağı iyice gevşetin ve geçirgenliğini artırmak için toprağın altına biraz kum karıştırın. Büyümesine yardımcı olmak için biraz kompost yayabilirsiniz. Köklere zarar vermemeye dikkat ederek kök kalbini yere en az iki inç derinliğe koyun.

Tencerede gloksinya

Sinningia cinsinin gloksinası yalnızca saksı bitkileri olarak yetiştirilir. Saksıda bitkiler iç mekanları ve kış bahçelerini güzelleştirir. Tencerede bir boşaltma deliği olduğundan emin olun. Küf oluşmaması için optimum su tahliyesi önemlidir. Tencerenin altını genişletilmiş kil, (Amazon'da 17,50 € *) çakıl taşları veya çanak çömlek parçaları ile örtün. Malzeme, alt tabakanın delikten dışarı akmamasını sağlar. Fazla sulama suyu en uygun şekilde akabilir. Bir kil kap aynı zamanda su dengesini de düzenler, çünkü nem gözenekli malzemeden dışarı çıkabilir.

balkon

Koşullar uygun ise balkonda rahatlıkla Sinningia çeşitleri yetiştirilebilir. Güneye bakan bir evin duvarında kısmen gölgeli bir yerde en iyi şekilde gelişirler. Çiçekler, taslak olmadığında en iyi burada gelişir. Yapraklar çabuk çirkin göründüğünden bitkiyi yağmurdan koruyun.

Gloxinia dökün

Sinningia çeşitlerinin orta düzeyde su gereksinimleri vardır. Konteyner bitkileri düzenli olarak sulanır. Sulama üniteleri arasında toprağın kurumasını bekleyin. Bahçe gloxiniaları daha uzun kuru mevsimlerde sulamanın tadını çıkarır. Bir malç tabakası topraktaki su dengesini iyileştirir. Alt tabakanın daha yavaş kurumasını sağlar. Yaprakların ıslanmasını önlemek için suyu doğrudan kök topunun üzerine dökün.

Gloksiniyi düzgün bir şekilde kesin

Ölü gövdelerin düzenli bir bölümü, daha fazla çiçek oluşumunu uyarır. Bu şekilde, hem iç mekan bitkileri hem de dış mekan bitkileri kalıcı çiçek açanlara dönüşür. Yapraklar solduğunda düzenli olarak çıkarılabilir. Sapları yere yakın kesin.

Bitkiler sonbaharda geri çekilir. Enerjilerini rizomlarda depolarlar, böylece yer üstündeki sürgünler ve yapraklar solur. Bitki kısımları tamamen öldüğünde, onları yerden beş santimetre yüksekliğe kadar kesebilirsiniz.

Gloxinia'yı uygun şekilde gübreleyin

Yataktaki uzun ömürlü bitkiler, ilkbaharda kompost yardımı ile tüm yıl boyunca beslenme ihtiyaçlarını karşılar. Bitkilere kompost veremiyorsanız, boynuz talaşı (Amazon'da 6,39 €) veya mavi tahıl gibi uzun vadeli bir gübre uygundur. Kap bitkileri iki ila üç haftalık aralıklarla döllenmelidir. Bitkilere sulama suyu ile karıştırılmış sıvı gübre verin. Bitkiler taze saksıya ekilirse döllenme olmaz.

Nasıl düzgün bir şekilde naklederim?

Bahçe gloxinias ilkbaharda ekilebilir. Bu önlemle, bahçenin güzelliğini arttırmak için yumruların bölünmesi tavsiye edilir. Kap bitkileri ayrıca, yumrular tekrar filizlenmeden önce kışlamadan sonra ekilebilir.

Hardy

Bahçe gloxinia dayanıklı iken, iç mekan gloxinia düşük sıcaklıklarla ilgili sorunlar yaşar. Kışları bakım açısından farklılık gösterir.

Bahçe gloxinias

santigrat dereceye kadar olan sıcaklıkları tolere ederler. Yumrular donmuş sıcaklıklarla ilgili herhangi bir sorun yaşamazken, alt tabakadaki nemden zarar görebilirler. Bu nedenle, yumruları yataktan kazmak ve samanla kaplı bir kutuya koymak mantıklıdır. Yumrular serin ve kuru bir yerde kışlatılır ve ilkbaharda tekrar öne çıkarılır. Bu kışlama, Sinningia çeşitlerinin yumruları için de mümkündür.

Bahçe gloxinia soğanlı bitki saksıları, yalıtkan bir taban üzerinde donmayan bir yerde kışlanır. Kovayı, alt tabakanın tamamen donmaması için bir çuval bezi, folyo veya bahçe tülü ile koruyun. Yüzey donmayan günlerde sulanır.

Oda gloxinias

Sinningia çeşitleri, kış aylarında daha da yetiştirilebilir. Dinlenme aşaması olmadan kışlama, kapsamlı bakım gerektirir. Bitkiyi, sıcaklıkları on ila 15 santigrat derece arasında olan ısıtılmamış bir odaya yerleştirin.

Uzun ömürlülerin çok fazla ışığa ihtiyacı vardır. Günde birkaç saat yapay ışık alırlarsa büyüme yetenekleri artacaktır. Bitkilerin gübreye ihtiyacı yoktur. Bu süre zarfında su ihtiyacınız minimumdur. Yumrular bundan kurtulamayacaklarından kurumamalıdır.

okumaya devam et

Zararlılar

Ev bitkileri olarak yetiştirilen gloxinias, koşullar çok kuruysa yaprak bitleri, tripler veya örümcek akarları tarafından istila edilir. Özle beslenirler, yaprakların kıvrılmasına ve ölmesine neden olurlar.

Salyangozlar, baharda bahçe gloxinias'ın genç bitkilerine saldıran korkunç zararlılardır. Dış mekan çalılarının taze sürgünlerini ve yapraklarını yerler. Bitkinin etrafındaki toprağı düzenli olarak gevşetin. Sonuç olarak, alt tabaka yüzeyde kurur, böylece salyangozlar bitkilere kolayca ulaşmaz.

Mantar saldırısı

Su basması, çürümüş köklere neden olan tipik bir bakım hatasıdır. Mantar sporları, optimum büyüme koşullarını bulur. Çürük noktalara yerleşirler ve bitki organizmasına nüfuz eden bir mantar miselyumu geliştirirler. Ayrıca mantar saldırısıyla zayıflar. Yapraklar sararır ve yavaşça ölür.

İpuçları

Tüm gloxiniaların kadifemsi tüylü yaprakları suya tahammül edemediği için nemi başka şekillerde artırmalısınız. Dikim makinesini çakıl dolu bir saksıya koyun ve biraz su ile doldurun. Nem yavaşça buharlaşır ve havada optimum nem içeriği sağlar.

sıralar

  • Scarlet : Yoğun kırmızı çiçekleri olan Sinningia melezi.
  • Kaiser Friedrich : Kırmızı yapraklı, beyaz kenarlı Sinningia çeşidi.
  • Tigrina : Sinningia benekli çiçeklerle yetiştirilmiş formdur.
  • Alba : Beyaz yaprakları olan Incarvillea çeşididir.
  • Deli Rose : Eflatun çiçekli Incarvillea çeşididir.

Sinningia speciosa - bahçe syningia, sinningia speciosa , devekuşu ailesinin bir bitkisidir. Polonya'da güzel bir saksı çiçeği olarak yetiştirilir. Brezilya'dan hafif sarkık, iri, rengarenk çiçekleri ve yosunlu yaprakları olan çarpıcı bir bitki geliyor. Gloxinia adı, bu orijinal tropikal bitki haçı için yaygın bir konuşma terimidir. Gloxin için nasıl bitki ve bakım yapılacağını okuyun. Dekoratif uzun ömürlüler için en uygun fiyatı size öneriyoruz.

Daha fazla tavsiye ve ilham arıyorsanız, burada daimi makalelere göz atın.

Saksı gloxinia (kanıtlanmış syningia) - yetiştirme, bakım, tavsiye

Bahçe syningia - dekoratif saksı çiçeği

Çekici bir bitkinin tanımı

Gloxinia Gloxinia , Brezilya ormanlarında doğal olarak ortaya çıkan, konuşma dilinde bir terim olan tropikal syningii'dir. Bu çok yıllık bitki, adını, bitkileri aşan doğa bilimcileri - keşifler - Benjamin Peter Gloxin ve Wilhelm Sininga'ya borçludur. Bitkinin karakteristik bir özelliği, filizlerin büyüdüğü kısa yumrulu köksaptır. Gloxinia, yumuşak yosunlu yapraklar üretir. Çiçekler huni veya çan şeklindedir.

İç mekanları ve yaz teraslarını rengarenk çiçekler ve dekoratif yapraklarla süsleyen saksı gloxinia , Sinningia türlerini geçme sürecinde elde edilen bir melezdir . Dolu çiçekler - beyaz, pembe, kırmızı, mavi, mor, mor ve iki renkli - çok yıllıkları haziran ayından eylül ayına kadar süsler. Gloxinia , güzel sulu renklerin yanı sıra narin taç yapraklarından oluşan orijinal dalgalı kenarları ile de dikkat çekiyor. Gri-yeşil renkli yosunlu yapraklar yaklaşık 15 cm uzunluğa ulaşır. Saksı çiçeği cm yüksekliğe ve 30 cm genişliğe kadar büyür.

Saksıda yetişen Gloxinia, çoğunlukla yıllık bir bitkidir, ancak kışın uygun şekilde saklanan yumrular uzun yıllar ekime izin verecektir. Soğanları daha serin ve karanlık bir odaya koyduğumuz tencerede bırakın. Onları sulamak zorunda değiliz, tencerede toprağı hafifçe nemlendirmek yeterlidir, böylece yumru tamamen kurumaz. İlkbaharda, ampulü yeni bir alt tabakaya aktarmak ve sulamaya devam etmek gerekir. Yaklaşık hafta sonra beslenmeye başlayabilirsiniz. Ya da belki ev için ilginç saksı çiçekleri hakkındaki bu makaleyle de ilgileneceksiniz ?

Çiçekler için toprak ve gübre için iyi fiyatlar mı arıyorsunuz? Aşağıya bakın!

Saksı gloxinia - dikim, üreme ve bakım

Syningia ışığı sever, bu yüzden ona güneşli bir konum sağlamalıyız, ancak doğrudan güneş ışığı alan yerlerden kaçınmalıyız, bu nedenle saksıları doğu ve batı pencerelerinin yakınına yerleştiriyoruz. Bitkiler nemli toprak ve ortam sıcaklığına, yaklaşık santigrat dereceye ihtiyaç duyar. Ampuller, ilkbaharda turba geçirgen bir alt tabaka ile doldurulmuş 2 cm derinliğinde kaplara ekilir. Çiçek açtıktan sonra gloxinia kurur. Yumrular kış için bir tencerede bırakılabilir ve kuru ve serin bir yerde yaklaşık santigrat derece sıcaklıkta saklanabilir.

Saksı gloxinia için bakım, çiçekleri uygun şekilde sulamaktan ibarettir. İdeal olarak gevşek yumuşak su kullanarak, substratı nemli tutmak için bitkiyi yeterince sulamalıyız. Egzotik çok yıllık bitki, yaprak ve çiçeklerin dökülmesine ve ıslanmasına tahammül etmez. Çevrenin sulanması, gelişimi üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir. Her günde bir çiçekli bitkiler için çok bileşenli gübrelerle düzenli gübreleme, gloxinia'nın bol çiçeklenmesini sağlayacaktır.

Yetiştirme sorunları uygunsuz bakımla ilgilidir. Gloxini sulamayı unutursanız, bitki hızla kurur. Sulama, yalnızca bitki uyku dönemine girdiğinde sonbaharda sınırlıdır. Çok fazla sulama kök çürümesine neden olabilir. Solmuş çiçekleri ve sararmış yaprakları çıkarmayı ihmal etmiyoruz.

Gloxinia, yaprak ve sürgün kesimleriyle, rizomlann bölünmesiyle ve tohum ekilerek yayılır. Ayrıca saksıda gerbera yetiştirme hakkındaki bu makaleye göz atın .

- Tabanda kesilen yapraklar, biraz kumlu turbalı bir alt tabakaya köklenecektir.

- Ayrıca olgun soğanları ikiye bölerek yeni bitkiler elde edeceğiz. Kesilen yerin üzerine odun kömürü serpilerek sabitlenmelidir. Bahçecilik pazarında uygun fiyatlarla çok yıllık ampuller mevcuttur. 20 yumrudan oluşan bir set için yaklaşık 60 PLN ödersiniz. Tek bir soğanın fiyatı yaklaşık 6 PLN'dir. Satın alırken kalitelerine dikkat edin. Sağlıklı yumrular sağlam, kuru ve hastalığa işaret edebilecek lekelerden yoksundur. Bir bahçe merkezinde veya güvenilir bir bahçe mağazasından satın almak en iyisidir.

- Kışın ve ilkbaharda 20 gün sonra filizlenecek tohumları 25 derece sıcaklıkta ekebiliriz. Çiçekler 6 ay sonra ortaya çıkacaktır. Birçok çekici çeşidin tohumları satışa sunulmuştur. Fiyatları 5 için 7 PLN ve 10 için 9,50 PLN civarındadır.

Saksı gloxinia (kanıtlanmış syningia) - yetiştirme, bakım, tavsiye

Gloxinia çeşitleri - en güzel saksı çiçekleri

  • Gloxinia speciosa ' Mont Blanc' - yaklaşık 8 cm çapında, kar beyazı çiçekleri olan çekici bir çeşittir. Trompet şeklindeki çiçekler, tırtıklı kenarlı, koyu yeşil, 15 cm yapraklara karşı güzel bir şekilde öne çıkar. Temmuz ve Ağustos aylarında çok yıllık çiçek açar. Ampuller yaklaşık 6 cm boyutundadır. Onları 5 cm derinliğe yerleştiriyoruz.
  • Gloxinia 'Defiance' - 30 cm yüksekliğe kadar büyüyen, kırmızı dik, çok yıllık bir bitkidir. 10 cm uzunluğa kadar büyük, kadeh şeklindeki çiçeklerle ayırt edilir. Yoğun kırmızı çiçeklerin merkezi daha koyudur ve bu onlara orijinal egzotik bir görünüm verir. Koyu yeşil yapraklar hafif kadifemsidir. Burada toplanan pencere pervazı çiçekleri hakkındaki makaleleri de kontrol edin .
  • Gloxinia 'Hollywood' - siyah izlenimi veren koyu koyu mor çiçekleri sayesinde olağanüstü güzel bir türe aittir. Bitki 30 cm yüksekliğe kadar büyür. Yosunlu yapraklar yaklaşık 15 cm uzunluğundadır. Çok yıllık bitki, temmuz ve ağustos aylarında harika büyük trompet şeklindeki çiçeklerle çevreyi süslüyor.
  • İki renkli gloxinia 'Kaiser Wilhelm' - uzun ömürlü, yaz aylarında tek çiçeklerin açtığı dikey olarak yükselen gövdeli geniş bir rozet oluşturur. Çeşitlilik, geniş beyaz kenarlıklı yuvarlak mor yaprakları olan büyük dekoratif çiçeklerle ayırt edilir. Gri-yeşil yosunlu yapraklar 15 cm uzunluğundadır.
  • İki renkli gloxinia 'Blanche de Meru' - büyük çiçekler orijinal görünümleriyle dikkat çeker - kaliksin krem ​​merkezi yavaş yavaş yaprakların yoğun pembe bir kenarına dönüşür. Bitkinin güzelliği, rengarenk çiçeklerin etkileyici göründüğü koyu yeşil, kadifemsi, yosunlu yapraklarla vurgulanmaktadır. Çok yıllık, 30 cm yüksekliğe kadar büyür. Yumruları 6 cm'den daha büyük bir çevreye ulaşabilir. Gloxinia saksıda büyümeye uygundur. Bitkiler renk uyumlu gruplar halinde dikilerek ilginç bir kompozisyon elde edilebilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası