enflasyon oranı en yüksek ülkeler / Türkiye yüksek enflasyonda Avrupa'da birinci, dünyada onuncu sırada!

Enflasyon Oranı En Yüksek Ülkeler

enflasyon oranı en yüksek ülkeler

BM’den T&#;rkiye’de Enflasyon ve B&#;y&#;me Tahmini

NEW YORK — 

Birleşmiş Milletler Ekonomi ve Sosyal İşler Dairesi (UNDESA), “Dünya Ekonomik Durumu ve Beklentiler ” raporunda bu yıl küresel büyüme oranının yüzde 1,9 oranında yavaşlayacağını öngördü.

BM’nin kıdemli ekonomistleri tarafından her yıl geleneksel olarak yayınlanan raporda, küresel ekonomik krizi ve COVID salgınıyla birlikte yılında yaşanan ekonomideki durgunluktan sonra yılında son yıllardaki en düşük büyüme oranlarından gerçekleşeceği belirtildi.

Raporda, Türkiye’de geçtiğimiz yıl yüzde 5,4 oranında olan büyüme oranının, bu yıl yüzde 3,7, yılındaysa yüzde 3,5 oranında gerçekleşeceği tahmin edildi.

Türkiye’de yılında yüzde 71,8 olarak tespit edilen enflasyonun da, bu yıl yüzde 42,4, yılındaysa yüzde 13,5 oranında gerçekleşeceği öngörüldü.

Türkiye para birimi en fazla değer kaybeden ülkeler arasında yer aldı

Rapora göre, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu gelişmekte olan ülkelerdeki fiyat artışlarına, artan ithalat giderleri ve dolar karşısında para biriminin değer kaybetmesinin neden olduğu kaydedildi. Dünya genelinde enflasyon oranları yükselirken, Arjantin, Venezuela, Lübnan, Sri Lanka, Sudan, Türkiye ve Zimbabwe en fazla yüksek enflasyonun yaşandığı ülkeler oldu.

Bazı ülkelerin salgın nedeniyle aldıkları önlemleri kademeli olarak kaldırarak ekonomilerini düzeltmek için ek manevra alanı kazandıkları, bu durumun özellikle Brezilya, Malezya, Meksika, Filipinler ve Türkiye gibi orta gelirli ülkelerde gerçekleştiği belirtildi.

Türkiye Çin’den sonra Rusya’yla ticaretini en fazla arttıran ülke oldu

Raporda, Ukrayna’da savaşın başlamasından bu yana Rusya ile ticaret yönlerinin önemli ölçüde değiştiği, Rus petrolünün Asya'ya yönlendirilip indirimli fiyattan satıldığı, Rusya ile yılında ticaretini en fazla arttıran ülkenin Çin olduğu, Çin’den sonra da Türkiye’nin geldiği belirtildi.

BM raporuna göre, yüksek emtia fiyatları ve uluslararası finansa erişimin sıkılaşması, ulusal para birimlerinin zayıflamasıyla daha büyük ödemeler dengesi kısıtlamalarına neden oldu. Para birimindeki değer kaybının boyutu özellikle Lübnan, Suriye, Türkiye ve Yemen'de şiddetle yaşandı. Bu ülkeler yılında para birimi en fazla değer kaybeden ülkeler oldu. Para değeri düşen bu ülkelerde enflasyonun çok yüksek oranlara eriştiği belirtildi.

“Türkiye enflasyonun en fazla yükseldiği ülkelerden biri oldu”

Raporda şu tespitlere yer verildi: “'de tüketici fiyatları enflasyonu tahmini olarak Lübnan'da yüzde ,4'e, Suriye’de yüzde 65,5'e, Türkiye'de yüzde 71,7'ye ve Yemen'de yüzde 42,6'ya yükseldi. Türkiye, hane halkını artan yaşam maliyetinden korumak için Ocak, Temmuz ve Aralık 'de asgari ücreti önemli ölçüde yükseltti. Türkiye, yükselen çift haneli enflasyona rağmen yatırımı canlandırmak amacıyla Temmuz ve Eylül aylarında politika faiz oranlarını indirdi. Türkiye'de mali harcamalar nominal olarak genişledi, ancak genel mali duruş enflasyon düzeyi gözönüne alındığında nötr kaldı. İşsizlik oranlarında ise Türkiye salgın öncesi seviyelere geriledi.”

“Ekonomik durgunluk olasılığı hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkeleri tehdit ediyor”

Raporda, salgın ve Ukrayna'daki savaşla birlikte birçok ülkede gıda ve enerji krizleri yaşandığı, enflasyon ve faiz oranlarının arttığı ve tedarik zincirlerini aksattığı kaydedildi. Rapora göre hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkeler bu yıl içinde ekonomik durgunluk olasılığı tehdidi altında.

Rapora göre, 'de ABD, Avrupa Birliği ve diğer gelişmiş ekonomilerde büyüme ivmesi önemli ölçüde zayıfladı. Bu, küresel ekonominin geri kalanını birçok yönden olumsuz etkiledi.

Zorlaşan küresel finansal koşullar, güçlü bir dolar kuru ile birleştiğinde, gelişmekte olan ülkelerde artan mali ve borç kırılganlıkları arttırdı. Dünya çapındaki merkez bankalarının yüzde 85'inden fazlası, enflasyonist baskıları yumuşatmak ve resesyonu önlemek için 'in sonlarından bu yana hızlı bir şekilde arka arkaya para politikasını sıkılaştırdı ve faiz oranlarını arttırdı.

'de yaklaşık yüzde 9 şeklinde, onlarca yılın en yüksek seviyesine ulaşan küresel enflasyonun 'te hafifleyeceği ve yüzde 6,5 civarında seyredeceği tahmin edildi. Raporda, çoğu gelişmekte olan ülkede geçen yıl istihdamın daha yavaş bir toparlanma içerisinde olduğu, yüksek işsizlik seviyelerinin sürdüğü belirtildi.

“Bu yıl tüketim azalacak”

BM Ekonomik ve Sosyal İşler Dairesi Kıdemli Ekonomisti Ingo Pitterle, yılında birçok ülkede yaşanan enflasyon ve yüksek faiz oranları nedeniyle tüketim ve yatırımların azalacağını öngördüklerini söyledi.

Pitterle, küresel büyüme oranının bu yılın ikinci yarısından itibaren toparlanmaya başlayacağını, toparlanmanın yılında da devem edeceğini öngördüğünü söyledi.

“Dünya Ekonomik Durumu ve Beklentiler ” raporunda, gelecek yıl küresel büyüme oranının ortalama yüzde 2,7 oranında gerçekleşeceği kaydedildi. Rapordaki son bulguların, BM’nin yılı için belirlediği, 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefine ulaşılmasını da zora soktuğu belirtildi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, son rapora göre dünyada eşitsizlik ve insanların çektiği ekonomik sıkıntıların arttığının ortaya çıktığını belirterek, “Ender görülen bir zaman sürecinden geçiyoruz. Bu benzeri görülmemiş zamanlar farklı eylemlerin hayata geçirilmesini gerektiriyor” dedi.

funduszeue.info'da yer alan verilere göre, ülkelerin temmuz ayı ya da son açıklanan enflasyon verilerine yer verildi.

Buna göre, G20 ülkeleri arasında Türkiye yüzde 79,60 enflasyon oranıyle ilk sırada yer aldı. Türkiye'yi yüzde 64'lük oranı ile Arjantin, yüzde 15,9 ile Rusya, yüzde 11, 89 ile Brezilya, yüzde 9,4 ile Birleşik Krallık, yüzde 9,1 ile ABD takip etti.

G20 ülkelerinde enflasyon oranı şöyle:

ÜlkeEnflasyon oranı
Türkiye79,6
Arjantin64
Rusya15,9
İspanya10,8
Birleşik Krallık11,89
ABD9,1
Euro Bölgesi8,9
Hollanda8,6
Kanada8,1
Meksika7,99
İtalya7,9
Almanya7,5
Güney Afrika7,4
Hindistan7,01
Singapur6,7
Güney Kore6,3
Fransa6,1
Avustralya6,1
Endonezya4,94
İsviçre3,4
Çin2,5
Japonya2,4
Suudi Arabistan2,3

AVRUPA'DA EN YÜKSEK ENFLASYON TÜRKİYE'DE

Türkiye, Avrupa ülkelerindeki en yüksek enflasyona sahip ülke oldu.

Yüzde 79,60 enflasyon oranına sahip Türkiye'yi, yüzde 31,83 ile Moldova, yüzde 21,9 ile Estonya, yüzde 21,5 ile Ukrayna, yüzde 21 ile Litvanya, yüzde 19,3 ile Letonya, yüzde 17,6 ile Belarus, yüzde 17,2 ile Çekya, yüzde 16,9 ile Bulgaristan ve yüzde 15,9 ile Rusya izledi.

DÜNYADA ALTINCI SIRADA

Türkiye, dünya genelinde en yüksek enflasyon sahip ülkeler arasında altıncı sırada yer aldı.

Buna göre, Zimbabve yüzde ile en yüksek enflasyona sahip ülke oldu. Zimbabve'yi yüzde ile Lübnan, yüzde ile Venezuela, yüzde ile Sudan, yüzde ile Suriye takip etti.

Türkiye yüzde 79,60 enflasyon oranı ile bu ülkelerden sonra geldi ve altıncı sırada yer aldı.

Yılı Verilerine Göre Dünyada 5 Ülkede Üç Haneli Enflasyon Olduğu Açıklandı

Haberler

Ekonomi

Yılı Verilerine Göre Dünyada 5 Ülkede Üç Haneli Enflasyon Olduğu Açıklandı

Yüksek enerji maliyetleri, bozulan tüketici fiyatları yılında hangi ülkelerde yüksek fiyatlar enflasyon oranlarını ikiye katladı. Trading Economics'de yer alan verilere göre dünya ülkelerinde enflasyon oranları ne kadar belirlendi, bir bakalım

Kaynak:funduszeue.info

Haritada da görüldüğü gibi, birçok ülke çift haneli enflasyonla mücadele ediyor.

Haritada da görüldüğü gibi, birçok ülke çift haneli enflasyonla mücadele ediyor.
funduszeue.info

5 ülkede üç haneli enflasyon var.

5 ülkede üç haneli enflasyon var.
funduszeue.info

3 haneli enflasyonlara en yakın iki ülke Arjantin ve Türkiye oldu.

3 haneli enflasyonlara en yakın iki ülke Arjantin ve Türkiye oldu.

'e girerken enflasyon yüksek oranlarda seyredecek.

'e girerken enflasyon yüksek oranlarda seyredecek.

Birkaç yıl daha sürebilir.

Birkaç yıl daha sürebilir.

Siz ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda

Türkiye&#;nin enflasyon ligindeki sırası açıklandı

Türkiye'de Türkiye &#;statistik Kurumu'nun (TÜ&#;K) kalem oyunu ve baz etkisiyle enflasyonda 'dü&#;ü&#;' sürüyor. TÜ&#;K'in aç&#;klad&#;&#;&#; son veriye göre, mart ay&#;nda y&#;ll&#;k enflasyon yüzde oldu.

Öte yandan akademisyenlerin ve ekonomistlerin ba&#;&#;ms&#;z biçimde olu&#;turdu&#;u Enflasyon Ara&#;t&#;rma Grubu (ENAG), y&#;ll&#;k enflasyonu yüzde olarak aç&#;klad&#;.

funduszeue.info'da yer alan verilere göre Türkiye, Avrupa'da en yüksek enflasyona sahip ülke oldu.

Türkiye'yi yüzde 'luk enflasyon oran&#;yla Moldova, yüzde 'lük enflasyon oran&#;yla Macaristan takip etti.

Sava&#;taki Ukrayna ise yüzde enflasyon oran&#;yla, Avrupa'da en yüksek enflasyona sahip dördüncü ülke oldu.

Avrupa'daki en yüksek enflasyona sahip 10 ülke &#;öyle:

ÜLKEENFLASYON ORANI
1- TürkiyeYüzde
2- MoldovaYüzde
3- MacaristanYüzde
4- UkraynaYüzde
5- LetonyaYüzde
6- LitvanyaYüzde
7- EstonyaYüzde
8- MakedonyaYüzde
9- ÇekyaYüzde
PolonyaYüzde

 

DÜNYA GENEL&#;NDE 10'UNCU SIRADA

Türkiye, en yüksek enflasyona sahip ülkeler aras&#;nda dünyada da 10'uncu s&#;rada yer ald&#;.

Dünyada en yüksek enflasyona sahip ülke yüzde oran&#;yla Lübnan oldu. Lübnan'&#;, yüzde ile Venezuela, yüzde ile Suriye, yüzde ile Arjantin takip etti.

Dünyada en yüksek enflasyona sahip 10 ülke &#;öyle:

ÜLKEENFLASYON ORANI
1- LübnanYüzde
2- VenezuelaYüzde
3- SuriyeYüzde
4- ArjantinYüzde
5- ZimbabweYüzde
6- SudanYüzde
7- SurinamYüzde 58
8- &#;ranYüzde
9- GanaYüzde
TürkiyeYüzde

 

G20'DE 2'NC&#; SIRADA

Türkiye, G20 ülkeleri aras&#;nda en yüksek enflasyona sahip ikinci ülke oldu.

Arjantin yüzde ile ilk s&#;rada yer ald&#;. &#;kinci s&#;rada yüzde oran&#;yla Türkiye, yüzde 11 oran&#;yla Rusya üçüncü s&#;rada oldu.

G20 ülkeleri aras&#;nda en yüksek enflasyona sahip 10 ülke &#;öyle:

ÜLKEENFLASYON ORANI
1- ArjantinYüzde
2- TürkiyeYüzde
3- RusyaYüzde 11
4- Birle&#;ik Krall&#;kYüzde
5- AvustralyaYüzde
6- &#;talyaYüzde
7- MeksikaYüzde
8- AlmanyaYüzde
9- Güney AfrikaYüzde 7
Hindistan

(Kaynak)

Google News

Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de funduszeue.info'a destek olmak için Google News'te funduszeue.info'a abone olun.

Haber3'e Google News'te abone olun

Abone Ol

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası