yazılım mühendisliği için hangi dersler önemli / Dersler - Yazılım Mühendisliği | İzmir Ekonomi Üniversitesi

Yazılım Mühendisliği Için Hangi Dersler Önemli

yazılım mühendisliği için hangi dersler önemli

Yazılım Mühendisliği bölümü nedir, hangi üniversitelerde var? Yazılım Mühendisliği bölümünde hangi dersler var, bölüm mezunları hangi ünvanı alır? Yazılım Mühendisliği bölümü hakkında detaylı bilgiler

Yazılım alanı her geçen gün gelişen ve değişen bir yapıdadır. Bu alana olan yoğun ilgi her geçen gün artarken teknolojinin gelişmesi de bu bölüm mezunlarında ihtiyaç duymaktadır. Şimdilerde pek çok cihaz ya da hizmet yazılım üzerinden yürütülmektedir. Bu nedenle de bu bölüme olan ihtiyaç artmaktadır. Gençler bölüm hakkına araştırmalarını devam ettirmektedir. Bizde sizler için konuyu araştırdık. İşte yazılım mühendisliği hakkında merak edilenler…

Yazılım Mühendisliği nedir?

Türkiye’de ve dünyada en önemli mesleklerden biri de yazılım mühendisliğidir. Gelişen teknoloji ile birlikte artık her şey yazılım üzerinden yapılmaktadır. Bu nedenle genç beyinlere de ihtiyaç durulmaktadır. Bu kapsamda yazılım mühendisliğinin amacı en güvenilir ve en kaliteli biçimde geliştirebilecek yazılımları mesleğin gerektirdiği disiplin ve etik değerler kapsamında yeni yazılımcılar kazandırmaktır. Yazılım mühendisliği okuyan ya da okumak isteyen kişilerin bilgi teknolojileri alanında kendini geliştirmesi ve farklı iş alanları hakkında da bilgi sahibi olması gerekmektedir. Bunu bir örnekle açıklamak gerekirse telekomünikasyon, bankacılık, eğitim, enerji ve doğal kaynakların yönetimi, tıp gibi alanlarda da yazılım önemli bir yere sahiptir ve bu alanlar hakkında da bilgi sahibi olunmalıdır.

Yazılım mühendisliği disiplinlerarası bir alandır. Yani bu bölüm aynı zamanda bilgi teknolojileri, yazılım geliştirme ortamları, proje yönetimi, liderlik, insan-bilgisayar etkileşimi, yazılım kalite güvencesi, bilgi teknolojileri hizmet yönetimi ve yazılım kalite standartları gibi konularla da iç içedir. Bu bölümü okumak isteyen gençlerin kendilerini her alanda geliştirmeleri son derece önemli bir yere sahiptir. Ayrıca bu alanda her geçen gün yeni iş alanları yeni teknolojiler ortaya çıkmaktadır. Birçok gencin kendini iyi yetiştirmesi durumunda bu bölümde iyi yerlere geleceği söylenebilir.

Yazılım Mühendisliği

Yazılım mühendisliği bölümünde hangi dersler vardır?

Bu bölümde yer alan dersler şu şekildedir:

İletişim Becerileri ve Akademik Raporlama I,

Diferensiyel ve İntegral Hesap I,

Ayrık Matematik,

Fizik I,

Programlamaya Giriş (Java),

Genel Kimya I,

İletişim Becerileri ve Akademik Raporlama II,

Diferensiyel ve İntegral Hesap II,

Fizik II,

Nesneye Dayalı Programlama (Java),

Lineer Cebir,

Programlama Dilleri,

Bilgisayar Sistemleri,

Veri Yapıları ve Algoritmalar I,

 MS C# Laboratuvarı,

Veritabanı Yönetim Sistemleri,

Veri Yapıları ve Algoritmalar II,

Yazılım Mühendisliği Analiz ve Tasarımı,

Olasılık ve İstatistik,

Yazılım Proje Yönetimi,

Türk Dili ve Edebiyatı I,

Nümerik Analiz,

Yazılım Mimarisi,

İnsan Bilgisayar Etkileşimi,

Türk Dili ve Edebiyatı II,

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I,

Yazılım Ölçme ve Sınama,

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II,

Capstone Project ve seçmeli dersler yer almaktadır.

Yazılım Mühendisliği Nedir

Yazılım Mühendisliği için gereken özellikler nelerdir?

Bu bölümü okuyacak olan kişilerin teknolojiye ilgisinin olması gerekmektedir. Bunun yanında yaratıcılık, fen ve matematik alanlarında kendilerine güvenmeleri gerekmektedir. Bu özelliklere sahip kişiler için ideal bir meslektir. Bu bölümü okuyan kişiler Yazılım mühendisi unvanına da sahip olurlar.

Yazılım mühendisi çalışma alanları nelerdir?

Bu bölümü okuyan kişiler, hem kamuda hem de özel sektörde faaliyet gösterebilirler. Bununla birlikte bankalar, telekomunikasyon sektörü ve holdingler yazılım mühendislerine ihtiyaç duyarlar.

Bu bölüm için özel koşul var mı?

Herhangi bir özel koşul bulunmuyor.

Zorunlu staj var mı?

Evet bütün bölümlerde olduğu gibi bu bölümde de zorunlu staj yapılmaktadır.

Erasmus / Farabi / Mevlana yapılabilir mi?

Evet bu bölüm için öğrenciler yurtdışı öğrenci değişim programlarına katılabilir.

DGS ile geçiş var mı?

Bu bölüme isteyen öğrenciler DGS ile geçiş yapabilmektedir.

Yazılım Mühendisi olabilmek için gereken nitelikler neler?

Yazılım Mühendisliği

Üniversitelerin dört yıllık Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesialtında bulunan Yazılım Mühendisliğibölümü, öğrencilerin sayısal puan ile tercih edebileceği bir bölüm. Yazılım Mühendisliği (Soft Engineering) yazılımlarla ilgilenen bilim dalı. Yazılım Mühendisliği, gelişen teknoloji ve internetin hayatımızın her alanına dâhil olması ile son yıllarda öğrencilerin sıkça tercih ettiği bir bölüm.

Yazılım Mühendisliği bölümü nedir?

İnternetin hayatımızın her alanına girmesi, ileri teknoloji uygulamalarında ve modern iş dünyasında büyük önem taşıyan yazılım mühendisliği mesleğinin önemini artırdı. Bugün kullandığımız bilgisayarlar, bankacılık sistemleri, telefonlar, tıbbi donanım ve teşhis cihazları, enerji sistemleri, tasarım ve imalat uygulamaları gibi her gün kullanılan cihazlar ve uygulamalar yazılım mühendisleri tarafından geliştiriliyor. Yazılım mühendisleri sayesinde teknoloji, son kullanıcıya indirgenerek basit ve pratik hale getiriliyor.

Yazılım Mühendisi ne iş yapar?

Yazılım mühendisleri, kişilerle etkileşim kurarak onların ihtiyaçlarını anlamaya ve analiz etmeye çalışır. Analizler sonucunda en doğru uygulamayı tespit ederek öncelikle yazılımı planlar. Planlanan yazılımın kodlama aşamasında programcılar ile beraber çalışır.

Yazılım Mühendisi olabilmek için gereken nitelikler neler?

Yazılım Mühendisi olmak isteyen kişilerin fen ve matematik alanlarına ilgili, genel olarak tasarım yeteneğine hâkim, bildiklerini başkalarına doğru bir şekilde aktarabilen açık fikirli, kendisini sürekli geliştirebilen kişiler olması gerekiyor.

Yazılım Mühendisliği bölümünde alınan dersler nelerdir?

Yazılım Mühendisliği bölümünde öğrencilere yazılımın tasarımı, projelendirilmesi, geliştirilmesi, üretilmesi, işletilmesi ve bakımıyla ilgili dersler verilirken, dersler kapsamında; üretime yönelik planlama, yönetim, destek ve eğitim çalışmaları da yer alıyor. Öncelikli olarak matematik, temel bilimler ve temel mühendislik konularında güçlü bir altyapı oluşturuluyor. Günümüze uygun mühendislik uygulamaları için gerekli teknikleri, yazılımları ve modern iletişim araçlarını etkin şekilde kullanabilecek dersler veriliyor.

Yazılım Mühendisliği mezunlarının çalışma alanları neler? 

Yazılım mühendisliği bölümünden mezun olan öğrenciler; bilgisayar sistemlerinin kullanıldığı geliştirildiği her alanda çalışabilir. Bilgisayar sistemleri ve yazılımları, mobil uygulama geliştirme süreçleri, web tabanlı ve gömülü sistem üretim tesislerini tasarlama alanları, sağlık alanında sağlık mühendisliği uygulamaları ve endüstriyel firmalar için yapay zekâ çözümleri üretme gibi alanlarda çalışabiliyor.

Bölümün özel koşulu var mı?

Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesinde bulunan bölümü aday öğrencilerin tercih edebilmesi için Alan Yeterlilik Testi sınavında baraj sıralamasına uyması gerekiyor. Buna göre aday öğrencinin AYT’ de en düşük bininci kişi olması ve sayısal puan türünde yeterli puanı alması gerekiyor.

Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Yazılım Mühendisliği bölümü öğrencisi Niran Eda Arslan, bölümü ile ilgili merak edilen soruları yanıtlıyor.


 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)

  • Alana Uygun Temel Dersler
  • Alana Uygun Dersler
  • Alan içi Seçmeli Dersler
  • Alan Dışı Seçmeli Dersler

PÇ: Problem ÇözmeBP: Bilgi Pekiştirici D: Düzeltici Ö: Öğretici

Teknik Seçmeli Dersler

  • Alana Uygun Temel Dersler
  • Alana Uygun Dersler
  • Alan içi Seçmeli Dersler
  • Alan Dışı Seçmeli Dersler

PÇ: Problem Çözme BP: Bilgi Pekiştirici D: Düzeltici Ö: Öğretici
[dm3_accordion][dm3_collapse label="Ders İçerikleri" state="closed"]
YIL 1
YARIYIL I (GÜZ)
Programlama ve Problem Çözme

(Ders çeşidi: zorunlu; Ders kodu: ECC; Kr: 4; AKTS: 5)
Ders Amacı: Bu derste, programlama ve Python programlama dilinin temellerinin verilmesi amaçlanmaktadır.
Ders İçeriği: Programlamaya Giriş, Tipler and İşlemler. Python programlama dili. İfadeler, sözdizimi, Giriş/Çıkış. Fonksyonlar, Modüller, Sınıflar ve Nesneler, Nesne Yönümlü programlama, istisnalar ve araclar, İleri Konular. GNU/Linux ortamı.

Genel Kimya
(Ders çeşidi: zorunlu; Ders kodu: CHM; Kr: 4; AKTS: 5)
Ders Amacı: Bu derste, öğrencilere Genel Kimya temelleri vermek amaçlanmaktadır.
Ders İçeriği: Genel kavramlar, Maddenin yapısı ve özellikleri, Enerji, Atom teorileri, Kimyasal bağlar, Çözeltiler, Asitler ve bazlar, Genel metal kimyası, Elektrokimya, Organik kimya, Elektronik sanayisinde önemli katı ve sıvılar

English I
(Ders çeşidi: zorunlu; Ders kodu: ENG; Kr: 3; AKTS: 3)
Ders Amacı: Hedef öğrencilerin İngilizce bilgi düzeylerini geliştirmek, gramer düzeyini yükseltmek ve kelime haznesini geliştirmek, güncel ve akademik metinleri anlayıp, yorumlamalarını sağlamak, bir iletişim sistemi olarak bu dili işleyip gerekli dil yetilerini kazandırmaktır.
Ders İçeriği: Köklü yaklaşımlarla, okuma, yazma, konuşma ve dinleme becerilerinin geliştirilmesi. Kısa hikaye, akademik makale, araştırma raporları ve gazete makaleleri okuması.

Matematik I
(Ders çeşidi: zorunlu; Ders kodu: MTH; Kr: 4; AKTS: 6)
Ders Amacı: Bu derste öğrencilere Kalkulus temelleri verilmesi amaçlanmaktadır.
Ders İçeriği: Tek değişkenli fonksiyonlar, Limit Kavramı, Limit Kuralları, Limit Uygulamaları, Süreklilik Kavramı, Türev Tanımı, Türev Alma Kuralları, Yüksek Dereceden Türev Alma, Zincir Kuralı, Türev Uygulamaları, Çok Değişkenli Fonksiyonlar, Çok Değişkenli Fonksiyonların Türevleri, Kısmi Türev Kavramı, Diferansiyel, Tek ve Çok Değişkenli Fonksiyonlarda Diferansiyel Uygulamaları, Belirsiz İntegral, İntegral Kuralları, Temel Fonksiyonların İntegralleri, İntegralde değişken dönüşümü, Yerine Koyma Yöntemi, Çarpım ve Bölümlerin İntegrali, Kısımlara Ayırma Yöntemi, Trigonometrik Yerine Koyma, Hiperbolik Fonksiyonların Kullanımı, Belirli İntegral, İntegral Uygulamaları..

Genel Fizik I
(Ders çeşidi: zorunlu; Ders kodu: PHY Kr: 4; AKTS: 6)
Ders Amacı: Öğrencilere genel fizik hakkında bilgiler vermeyi amaçlamaktadır.
Ders İçeriği: Measurement, vectors, kinematics, force, mass. Newton’s laws, applications of Newton’s laws. Work and kinetic energy. Conservation of linear momentum. Impulse, collisions, rotation, moments of inertia. Torque, angular momentum, conservation of angular momentum, static equilibrium.

Doğrusal Cebir
(Ders çeşidi: zorunlu; Ders kodu:  MTH Kr: 3; AKTS: 5)
Ders Amacı: Bu derste öğrencilere Doğrusal Cebir’in temellerinin verilmesi amaçlanmaktadır.
Ders İçeriği: Matrisler ve Denklem Sistemleri, Determinantlar, Vektör Uzayları, Doğrusal Dönüşümler, Dikgenlik, Eigenvalues, Numerik Doğrusal Cebir.

YARIYIL II (BAHAR)

Nesne yönelimli programlama
(Ders çeşidi: zorunlu; Ders kodu: ECC; Önkoşul: ECC; Kr: 3; AKTS: 6)
Ders Amacı: Bu derste, nesne yönümlü programlama ile ilgili öğrencilere detaylı eğitim vermeyi ve gerçek hayattaki sorunların nesne yönümlü programlama ile nasıl çözülebileceğini anlatmayı amaçlamaktadır.
Ders İçeriği: İlkel veri yapıları ve kontrol yapıları. Karar ve öngörüm mekanizmaları. Nesne yaratılış metodları, nesnelerin geçişleri. Nesnelerle ve sınıflarla programlama. Sınıfların iç yapılanması. Grafik programlama. Arabirim oluşumları, appletler ve üst düzey grafik programlaması. Dahili ve harici programlama. Çoklu ortamlar, giriş-çıkışlar, grafik ağ yapıları. Python 3 programlama dili kullanılmaktadır.

Matematik II
(Ders çeşidi: zorunlu; Ders kodu: MTH; Önkoşul: MTH; Kr: 4; AKTS: 6)
Dersin amacı: Bu dersin amacı, matematiksel mantık ilkelerini uygulamak için gerekli temel kavramları vermek ve indüksiyon gibi ispat teknikleri kullanmak ve bir algoritmanın verimliliği hakkında mantıklı düşünmektir.
Ders İçeriği: Düzlem ve kutupsal (polar) koordinat sistemi, kutupsal koordinatlarda alan hesapları, eğrilerin uzunluğu, birden fazla değişkenlerin limitleri, devamlılık, ve türevleri, Lagrange çarpanları, çift integral hesaplamaları ve uygulamaları, çizgi integrali, Green teoremi, diziler, sonsuz seriler, güç serileri, Taylor teoremi, kompleks sayılar.

Ayrık Yapılar
(Ders çeşidi: zorunlu; Ders kodu: ECC; Kr: 3; AKTS: 6)
Ders Amacı: Öğrencilere Ayrık Yapılar ile ilgili bilgiler vermek amaçlanmaktadır.
Ders İçeriği: Kümeler ve Mantık, Ispatlar, Fonksiyonlar, Diziler ve İlişkiler, Algoritmalar, Sayı Teorisine Giriş, Sayma Metotları ve Güvercin Deliği İlkesi, Tekerrür İlişkileri, Grafik Teorisi, Ağaçlar, Ağ Modelleri, Boolean Cebir.

Ingilizce II
(Ders çeşidi: zorunlu; Ders kodu: ENG; Önkoşul: ENG; Kr: 3; AKTS:3)
Ders Amacı: Öğrencilere ileri düzey İngilizce eğitimi vermek amaçlanmaktadır.
Ders İçeriği: Konuşulan İngilizce temelden başlanarak ileriye götürülmektedir. Öğrenciler kendi alanlarında ihtiyaç duyacakları bilgiye kavuşarak özel konular, tanıdıkları yerler ve etkinlikler hakkında konuşabilmeye başlarlar. Öğrenciler bir proje hazırlayarak İngilizce sunum ve konuşma tekniklerine hakim olmaları sağlanır.

Genel Fizik II
(Ders çeşidi: zorunlu; Ders kodu: PHY; Önkoşul: PHY; Kr: 4; AKTS:6)
Ders Amacı: Öğrencileri elektrik konularında bilgilendirmek amaçlanmaktadır.
Ders İçeriği: Electrik yükleri. Kolomb kuralı. Elektrik kuralları. Gauss Kuralı. Elektriksel potansiyel. Kapasitör ve kondaktör. Akım ve Direnç. Doğrudan Akım Devreleri. Manyetik Alanlar. Manyetik Alan Kaynakları. Faraday Kuralı.

Atatürk Ilke ve Inkilap Tarihi
(Ders çeşidi: zorunlu; Ders kodu: AIT; Kr: 3; AKTS: 3)
Ders Amacı: Bu dersin amacı, Türk öğrencilere Türkiye Cumhuriyeti tarihi ile ilgili detaylı bilgi vermektedir.
Ders İçeriği: Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkılışını ve Türk İnkılâbını hazırlayan sebepler. Osmanlı İmparatorluğu’nun parçalanması, Trablusgarb Savaşı, Balkan Savaşları, Birinci Dünya Savaşı. Mondros Ateşkes Antlaşması. İşgaller karşısında memleketin durumu ve Mustafa Kemal Paşa’nın tepkisi, Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun’a çıkışı. Milli Mücadele Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılması. Sevr Antlaşması. Lozan Barış Antlaşması. Atatürk İlkeleri: Cumhuriyetçilik, Milliyetçilik. Halkçılık, Devletçilik. Laiklik, İnkılâpçılık.

Yabancılar İçin Türkçe
(Ders çeşidi: zorunlu; Ders kodu: YIT; Kr: 2; AKTS:3)
Ders Amacı: Bu dersin amacı, yabancı öğrencilere Türkçe dilini öğretmektir.
Ders İçeriği: Türkçe fonoloji temelleri, basit cümle yapıları, sözcük dağarcığı, vaka sonları ve akıcı iletişim için gerekli bazı yapılar, zamanlar ve iyelik ekleri, makale okuması ve Türkçe kompozisyon yazımı.

YIL 2
YARIYIL III (GÜZ)
Veri Yapıları ve Algoritmalar
(Ders çeşidi: zorunlu; Ders kodu: ECC; Önkoşul: ECC; Kr: 4; AKTS: 6)
Ders Amacı: Bu derste, temel veri yapıları ve algoritma tasarımı konularının öğretilmesi amaçlanmaktadır.
Ders İçeriği: Algoritmaların tasarımı, analizi ve gösterimi. Hesaplama modelleri, temel stratejiler. Böl ve yönet, sıralama algoritmaları, tekrarlama, arama ve tarama, geri izleme, dinamik programlama, açılım ve sınırlama. Algoritmalar için analiz gereçleri ve teknikleri, küme ve grafiklerin betimlenmesi. Graf algoritmaları. Liste algoritmaları, NP-tamamlılık ve çözülemezlik. Parallel algoritmalar.

Sayısal Mantık
(Ders çeşidi: zorunlu; Ders kodu: ECC; Önkoşul: ECC; Kr: 4; AKTS: 6)
Ders Amacı: Bu derste, Sayısal Mantık Sistemlerinin temellerini öğretmek amaçlanmıştır.
Ders İçeriği: Sayı sistemlerine ve kodlamaya giriş. Boolean cebiri ve mantık kapıları. Fonksiyonların basitleştirilmesi. Birleşimsel devreler. Programlanabilir mantık devreleri ile birleşimsel devre tasarımı. Dizisel mantık devreleri. Senkron dizi devrelerin analizi ve tasarımı. Dizisel devrelerin basitleştirilmesi. Asenkron dizisel devreler. Programlanabilir mantık ile dizisel devre tasarımı. Mikroişlemcilerin programlanmasına giriş.

Olasılık ve İstatistik
(Ders çeşidi: zorunlu; Ders kodu: MTH; Önkoşul: MTH; Kr: 3; AKTS: 6)
Ders Amacı: Bu derste, mühendislik öğrencilerine olasılık ve istatistik konularını detaylı şekilde
öğretmek amaçlanmaktadır.
Ders İçeriği: İstatistik ve Olasılık tanımı. Olasılık aksiyonları. Olasılık ve istatistiğin uygulama alanları. Kesikli olasılık, rasgelesellik, sonlu olasılık uzayı, olasılık ölçüsü, şartlı olasılık, Bayes
teorisi. Kesikli rasgele değişkenler, binomal, poisson, geometrik dağılımlar. Ortalama ve varyans. Tamsayı rasgele değişkenler. Sürekli rasgele değişkenler, üssel ve normal dağılım, olasılık yoğunluk fonksiyonları. Ortalama ve varyans hesabı, merkezi limit teorisi, bileşik dağılımlar. Doğrusal regresyon ve korelasyon. Çoklu doğrusal regresyon. İstatistiksel tahmin teorisi. Ki-kare testi. Eğri uydurma. Örnekleme dağılımları, örneklemenin doğası ve aracı, örneklemeye rasgele yaklaşımlar, basit yöntem, düzleştirilmiş örnekleme, salkım örnekleme (clustering). Veri analizi, grafiksel ve sayısal işlemler. Markov zincirleri, kuyruklama.

Mühendisler İçin Yönetim
(Ders çeşidi: zorunlu; Ders kodu: ECC; Kr: 3; AKTS: 5)
Ders Amacı: İşletme yönetimi ilkeleri ve yöneticilerin fonksiyonlarının öğrencilere anlatılması amaçlanmaktadır.
Ders İçeriği: Yönetim İlkeleri. Yönetici Fonksiyonları. Organizasyon ve Çevre. Pazarlama Yönetimi. Üretim Yönetimi. Personel Yönetimi. Yönetimsel Kontrol. Muhasebe ve Finans Raporları. Butçe ve Kontrol.

Yazılım Mühendisliği
(Ders çeşidi: zorunlu; Ders kodu: ECC; Önkoşul: ECC; Kr: 3; AKTS: 6)
Ders Amacı: Bu derste, öğrencileri gerçek yazılım mühendisliği uygulamalarına hazırlamak maçlanmaktadır.
Ders İçeriği: Yazılımın gelişimi. Yazılım mühendisliği teknolojisi. Yazılım projelerini yönetmek. Yazılım proje planlaması, tahminler, ve risk analizi. Analiz ve modelleme teknikleri. Yazılım test aşamaları. Dökümantasyon. Bakım şekilleri. Birleştirilmiş Modelle Dili ve Modelleme, Sistem Tasarımı, Nesne Tasarımı, Proje Yönetimi.

YARIYIL IV (BAHAR)
Bilgisayar Mimarisi ve Organizasyonu
(Ders çeşidi: zorunlu; Ders kodu: ECC; Önkoşul: ECC; Kr: 4; AKTS: 6)
Dersin amacı: Bu konunun temel amacı çevresel aygıtlar da dahil olmak üzere genel bilgisayar donanım yapısını anlamaya çalışmaktır.
Dersin içeriği: Bilgisayarlara giriş. Mikro programlama kontrolü. Bellek organizasyonu. Giriş / çıkış sistemi. Standart dışı bilgisayar mimarileri, boru hattı, RISC ve vektör bilgisayarlar.

Veritabanı Yönetim Sistemleri
(Ders çeşidi: zorunlu; Ders kodu: ECC; Önkoşul: ECC; Kr: 4; AKTS: 6)
Ders Amacı: Bu derste, veritabanı sistemleri tasarım ve uygulamalarının öğretilmesi amaçlanmaktadır.
Ders İçeriği: Veri tabanı yönetim, prensipleri. Sıradüzenli bilgi modelleme metodları. Veri tabanı yaratmak ve veri tabanı işlemleri. Veri tabanı arama ve sıralama teknikleri. Ofis otomasyonunda veri tabanı sistemi kullanımı. Dağıtılmış veri tabanı sistemleri. Veri tabanı güvenliği. Gelişmiş Veritabanı Modelleri ve Uygulamaları.

Sözlü İletişim Becerileri
(Ders çeşidi: zorunlu; Ders kodu:  ENG; Önkoşul: ENG; Kr: 3; AKTS: 3)
Ders Amacı: Akademik konulardaki teknikleri öğrencilere aktarmak amaçlanmaktadır.
Ders İçeriği: Bu ders, öğrencilerin İngilizce dilbilgisi ve özellikle okuduğunu anlama, yazma ve konuşma yetilerini geliştirmek ve onlara daha kapsamlı bir akademik bakış açısı kazandırmak amacıyla düzenlenmiştir. Amaç ingilizce düzeyi ve akademik dil becerileri kazandırma yanında, kültürler ve uluslar arası konularda öğrencilerin kavrama becerilerini ve eleştirel düşünme yetilerinin gelişimine katkıda bulunmaktır.

Yazılım İnşaatı
(Ders çeşidi: zorunlu; Ders kodu:  SWE; Önkoşul: ECC; Kr: 3; AKTS: 6)
Dersin amacı: Bu ders öğrencileri, veri yapılarının temel yapı taşlarını, algoritmalarını, program yapılarını ve bilgisayar yapılarını anlayarak, yazılım sistemlerinin ölçekte inşa edilmesine ilişkin kavramları öğretmeyi amaçlamaktadır.
Dersin içeriği: Disiplinli alt düzey yazılım tasarımında genel ilke ve teknikler. BNF ve temel gramer teorisi ve ayrıştırma. Ayrıştırıcı jeneratörlerin kullanımı. Dil ve protokol tasarımının temelleri. Resmi diller. Devlet geçiş ve tablo tabanlı yazılım tasarımı. Yazılım yapımı için formal yöntemler. Eşzamanlılık ve süreçler arası iletişimi işleme teknikleri. Sayısal yazılım tasarlama teknikleri. Model odaklı inşaat araçları. Middleware'a Giriş. Sıcak nokta analizi ve performans ayarlama.

İnsan-Bilgisayar Etkileşimi
(Ders çeşidi: zorunlu; Ders kodu: ECC; Kr: 3; AKTS: 5)
Dersin amacı: Temel amacı, etkileşimli bilgisayar tabanlı sistemler ve ürünleri analiz etmek, gereksinimlerini belirlemek, tasarlamak ve değerlendirmektir. Bu dersin amacı, öğrencilere insan-bilgisayar etkileşimi hakkında temel bilgi vermektir. Bilgisayarlarla çalışarak insan bilişini ve insanın bakış açısını nasıl anlayacağını tartışacaktır.

Ders içeriği: İnsan-bilgisayar etkileşiminin psikolojik ilkeleri. Kullanıcı arayüzlerinin değerlendirilmesi. Kullanılabilirlik mühendisliği. Görev analizi, kullanıcı merkezli tasarım ve prototipleme. Kavramsal modeller ve metaforlar. Yazılım tasarımı gerekçesi. Pencere, menü ve komut dizaynı. Ses ve doğal dil G / Ç. Tepki süresi ve geribildirim. Renk, simgeler ve ses. Uluslararasılaşma ve yerelleştirme. Kullanıcı arabirimi mimarileri ve API'leri. Vaka çalışmaları ve proje.

YIL 3

YARIYIL V (GÜZ)

İşletim Sistemleri
(Ders çeşidi: zorunlu; Ders kodu: ECC; Önkoşul: ECC; Kr: 3; AKTS: 6)
Ders Amacı: Bu derste, işletim sistemleri ve bu sistemlerin çalışma prensipleri ile ilgili detaylı bilgilerin öğrencilere aktarılması amaçlanmaktadır.
Ders İçeriği: İşletim sistemlerine giriş, süreç kavramı, Deadlock (çıkmaz) durumların önlenmesi, işlemci yönetimi, bellek yönetimi, sanal bellek, dosyalama sistemleri, korunma ve güvenlik sistemleri, giriş ve çıkış sistemleri, gerçek zaman sistemler, sistem örnekleri. Linux ve Windows İşletim Sistemleri.

Programlama Dilleri I
(Ders çeşidi: zorunlu; Ders kodu: ECC; Önkoşul: ECC; Kr: 3; AKTS: 6)
Ders Amacı: Bu derste öğrencilere görsel programlama dillerinin temellerinin verilmesi amaçlanmaktadır.
Ders İçeriği: Visual Basic diline giriş. Visual Basic ortamı ve araçları. Formlar ve kullanılan olaylar, olay programlama. Etiketler, yazı kutuları, komut düğmeleri, liste kutuları, combo kutuları, zamanlama, image kutuları, resim kutuları. Formaların organizasyonu. Visual Basic elemanlarının özellikleri ve mevcut olan opsiyonlar. Visual Basic proje dosya yapısı. Veri tabanı bağlantıları, ODBC ayarları, ADO ve DAO veri erişim şekilleri. Access veri tabanı ve Visual Basic uygulama programları.

Yönetim Bilişim Sistemleri
(Ders çeşidi: zorunlu; Ders kodu: ECC; Önkoşul: ECC; Kr: 4; AKTS: 6)
Ders Amacı: Bu derste, Yönetim Bilişim Sistemleri hakkında öğrencilere detaylı bilgiler verilmesi amaçlanmaktadır.
Ders İçeriği: Bilişim sistemleri yönetimine giriş, genel tanımı ve amaçları, aktraım işlemleri, bilgi raporlama, karar verme işlemleri, ofis bilgi sistemleri; insan ve organizasyonlar: İnsan faktörünün CBIS’e etkisi; sistem ve modeller: Sistem (CBIS) tanım ve model geliştirme, yönetim kontrolü; sistem yönetimi ve karar verme: Stratejik plan aşamaları ve kontrolu, karar işlemi. İletişim ve network: tele-iletişim, network tanımı ve çeşitleri, network için gerekli donanım ve yazılımlar; bilgi tabanlı sistemlerin tanımı ve geliştirme yöntemleri; İşletme ile ilgili çeşitli enformasyon sistemlerinin tanımı ve mantık tasarımı, çeşitli enformasyon sistemlerine ait örneklerin incelenmesi.

Yazılım Mimarisi ve Tasarımı
(Ders çeşidi: zorunlu; Ders kodu: SWE; Önkoşul: SWE; Kr: 4; AKTS: 6)
Dersin amacı: Bu dersin amacı, yazılım tasarımı ve mimarisi kavram ve yöntemlerini tanıtmak, mimari tasarım ve OO tasarımı ile temel proje yönetimi görevlerini örneklerle nasıl yerine getireceğinizi öğrenmek ve daha büyük bir projede tasarım ve mimari deneyimlemektir.

Ders içeriği: Yazılım tasarımına derinlemesine bakmak. Tasarım kalıpları, çerçeveler ve mimarlık çalışmalarının devamı. Mevcut ara katman mimarilerinin incelenmesi. Ara katman kullanan dağıtılmış sistem tasarımı. Bileşen tabanlı tasarım. Ölçüm teorisi ve metriklerin tasarımda uygun kullanımı. Performans, güvenlik, güvenlik, yeniden kullanılabilirlik, güvenilirlik gibi nitelikler için tasarım yapılması. Dahili niteliklerin ve yazılımın karmaşıklığının ölçülmesi. Tasarımların değerlendirilmesi ve evrimi. Yazılım geliştirme, yeniden yapılanma ve ters mühendislik ile ilgili temel bilgiler.

YARIYIL VI (BAHAR)

Internet Programlama  
(Ders çeşidi: zorunlu; Ders kodu: ECC; Önkoşul: ECC; Kr: 3; AKTS: 6)
Ders Amacı: Internet konsepti hakkında detaylı bilgilerin öğrencilere verilmesi amaçlanmaktadır.
Ders İçeriği: HTML programlama ilkeleri. GUI tasarım ilkeleri. ASP ile internet uygulamaları geliştirilmesi. Internet uygulamalarının yukarı yüklenmesi ve testi.

Veri İletişimi ve Bilgisayar Ağları
(Ders çeşidi: zorunlu; Ders kodu: ECC; Önkoşul: ECC; Kr: 4; AKTS: 6)
Ders Amacı: Öğrencilere, veri iletişimi ve bilgisayar ağları konularında detaylı bilgiler vermek amaçlanmaktadır.
Ders İçeriği: Veri ve Sinyallerin temelleri, Kablosuz Ortamlar, Ağ topolojileri, paket göndermek, anahtarlama yöntemleri, LAN topolojileri, arabirimler, çoklayıcılar, köprüler. WAN ve yönlendirme, kablosuz ağ yapıları. Client/server işlevsellikleri, internetworking, ağ mimarileri ve protokoller, IP protokol adreslemeleri, enkapsülasyon, fragmantasyon ve paket oluşumları. Hatalı bildirim mekanizmaları, TCP, kodlama ve mesaj güvenlik kodlaması, uygulamalar.

Mühendisler İçin Ekonomi
(Ders çeşidi: zorunlu; Ders kodu: ECC; Kr: 3; AKTS: 5)
Ders Amacı: Karar vermede Ekonomik analiz ve ilkelerinin öğrencilere verilmesi
amaçlanmaktadır.
Ders İçeriği: Mühendislikte Karar Verme İlkeleri ve Ekonomik Analiz. Masraf Konsepti, Ekonomik Çevre. Ücret ve Talep İlişkileri. Rekabet. Para-Zaman İlişkisi İlkeleri ve Uygulamaları. Amortisman. Para ve Bankacılık. Fiyat Değişimleri ve Enflasyon. İşletme ve Şirket Finansı.

Yazılım Kalite Güvencesi ve Sınama
(Ders çeşidi: zorunlu; Ders kodu: SWE; Önkoşul: SWE; Kr: 3; AKTS: 5)
Dersin amacı: Bu dersin amacı öğrencilere, Yazılımın iyi kalite standartlarıyla geliştirilmesini sağlayan Yazılım testi ve Yazılım Kalite Yönetimi Uygulama sürecinin temel kavram ve teorilerini anlama hakkında bilgi vermektir.
Dersin İçeriği: Kalite: Nasıl sağlanacağı ve doğrulanması, kalite kültürüne olan ihtiyaç. Hatalardan kaçınma ve diğer kalite sorunları. Denetimler ve incelemeler. Deney, doğrulama ve doğrulama teknikleri. Proses güvencesi vs Ürün güvencesi. Kalite süreci standartları. Ürün ve proses güvencesi. Problem analizi ve raporlama. Kalite kontrolüne istatistiksel yaklaşımlar.

Yazılım Gereksinimleri Analizi
(Ders çeşidi: zorunlu; Ders kodu: SWE; Önkoşul: SWE; Kr: 3; AKTS: 6)
Dersin amacı: Bu dersin amacı, yazılım geliştirmenin uygulama süreçleri için yazılım gereksinimlerinin temel kavramlarını kavratmaktır.
Dersin içeriği: Alan mühendisliği. Gerekleri keşfetmek ve ortaya çıkarmak için teknikler. Gereksinimleri temsil eden diller ve modeller. İhtiyaç, amaç ve kullanım vaka analizini içeren analiz ve doğrulama teknikleri. Sistem mühendisliği bağlamında şartlar. Harici niteliklerin belirlenmesi ve ölçülmesi: performans, güvenilirlik, kullanılabilirlik, güvenlik, güvenlik vb. Çeşitli sistem türleri için şartların belirlenmesi ve analizi: gömülü sistemler, tüketici sistemleri, web tabanlı sistemler, iş sistemleri, bilim insanları ve diğer mühendisler için sistemler. Özellik etkileşimlerinin çözümlenmesi. Gereksinimler belgeleme standartları. İzlenebilirlik. İnsan faktörleri. Çevik süreçler bağlamında şartlar. Gereksinim yönetimi: İhtiyaçların değiştirilmesi değişiklikleri.

Staj I/II
(Ders çeşidi: zorunlu; Ders kodu: SWE; Kr:0; AKTS:2)
Dersin amacı: Bu ders öğrencilere gerçek çalışma hayatı deneyimi sağlamaktadır. Öğrenciler teorik
bilgilerini pratikte uygulayabileceklerdir.
Ders içeriği: Bu uygulama için en az 40 iş günü bir imalat veya servis organizasyonunda
gereklidir.

YIL 4
YARIYIL VII (GÜZ)

Bilgi Güvenliği Prensipleri
(Ders çeşidi: zorunlu; Ders kodu: ECC; Önkoşul: ECC; Kr: 3; AKTS:5)
Ders Amacı: Bu derste bilgi güvenliği konularında öğrencilere detaylı bilgi verilmesi amaçlanmaktadır.
Ders İçeriği: Bilgi Güvenliğine Giriş, Güvenlik İhtiyacı, Bilgi Güvenliğinde Yasal Etik ve Profesyönel Sorunlar, Risk Yönetimi, Güvenlik Planlaması, Güvenlik Teknolojileri, Kriptografi, Fiziksel Güvenlik, Bilgi Güvenliği Uygulaması, Güvenlik ve Personel, Bilgi Güvenliği Bakımı.

Yazılım Proje Yönetimi
(Ders çeşidi: zorunlu; Ders kodu: SWE; Önkoşul: SWE; Kr: 3; AKTS: 4)
Dersin amacı: Bu dersin amacı, organizasyonun stratejik hedeflerini destekleyen başarılı yazılım projelerini sunmak ve örgütsel ihtiyaçlarını en etkili yazılım geliştirme modeline uydurmanın yanı sıra yazılım çıktılarını takip etme ve denetleme becerilerini geliştirmektir.
Ders içeriği: Proje planlama, maliyet tahmini ve zamanlama. Proje yönetim araçları. Üretkenliği ve başarıyı etkileyen faktörler. Verimlilik ölçümleri. Seçeneklerin ve risklerin analizi. Değişim için planlama. Beklentilerin yönetimi. Yayın ve yapılandırma yönetimi. Yazılım süreç standartları ve süreç uygulaması. Yazılım sözleşmeleri ve fikri mülkiyet. Bakım ve uzun vadeli yazılım geliştirme yaklaşımları. Gerçek sanayi projelerinin örnek çalışmaları.

Bitirme Projesi I
(Ders çeşidi: zorunlu; Ders kodu: SWE; Kr: 4; AKTS: 6)
Ders Amacı: Öğrencilere Mühendislik Tasarımı deneyiminin ilk aşamasının verilmesi amaçlanmaktadır.

Ders İçeriği: Bu ders bitirme projesi deneyiminin ilk parçasıdır. Bitirme projesi bir öğretim üyesinin gözetiminde bir organizsayonun ihtiyaç duyabileceği yazılımı geliştirme veya bilgisayar ağlarıyla ilgili konularda olabilir. Sözlü sunumlar ve yazılı raporlar gereklidir.

YARIYIL VIII (BAHAR)
Bitirme Projesi II
(Ders çeşidi: zorunlu; Ders kodu: SWE; Önkoşul: SWE; Kr: 4; AKTS: 8)
Ders Amacı: Öğrencilere Mühendislik Tasarımı deneyiminin ikinci aşamasının verilmesi amaçlanmaktadır.
Ders İçeriği: Öğrenciler Bitirme Projesi I dersinde başladıkları projeye devam edeceklerdir. Yazılı tez raporu hazırlanması ve bölüm tarafından oluşturulacak komite önünde sözlü sunum yapılması gereklidir.

Mühendislik Etiği
(Ders çeşidi: zorunlu; Ders kodu: ECC; Kr: 3; AKTS: 6)
Ders Amacı: Bu derste, öğrencilere mühendislik alanındaki etik kural ve uygulamaların anlatılması amaçlanmaktadır.
Ders İçeriği: Sosyoteknik Bilgisayar Etiğine Giriş, Etik ve Bilişim Teknolojisi, Bilgi Akışı, Gizlilik ve Gözetim, Dijital Fikri Mülkiyet, Bilgisayar Meslek Etiği, Etik Çalışma ve Etik Karar Verme. BT Kurumlarında Etik.

Nesneye Yönelik Analiz ve Tasarım
(Dersin Türü: Seçmeli, Dersin Kodu: SWE; Kr: 3; AKTS: 5)
Dersin amacı: Dersin amacı, bilgi sistemlerinin nesne odaklı bir yaklaşımla analiz ve tasarım için yöntem ve teknikleri öğretmektir. Ders, ayrıca, programlama, veri tabanları ve yazılım mühendisliği arasındaki ilişkiyi keşfetmek için bilgi sistemleri geliştirmenin çeşitli perspektiflerini tartışacaktır.
Dersin içeriği: Gereksinimin ortaya çıkışı. Durumları kullanın. Sorumlulukların Dağılımı. Etki Alanı Modelleri. Sözleşmeyle Tasarım. Tasarım Modelleri. Etkileşim Diyagramları. Mimariler ve Üst Düzey Tasarım. Yeniden düzenleme. Tasarım Kalıplarına Giriş. Anti-desenler.

Büyük Ölçekli Yazılım Geliştirme
(Dersin Türü: Seçmeli, Dersin Kodu: SWE; Kr: 3; AKTS: 5)
Dersin amacı: Bu ders, mühendislik sistemleri için büyük ölçekli, olay odaklı programlar geliştirmeyi, çerçevelerle çalışma becerisini göstermeyi, çok parçacıklı, çalışma zamanı modüler programlarını tasarlayıp uygulamayı ve grafik kullanıcı arayüzlerini tasarlamayı ve uygulamayı hedeflemektedir.
Dersin içeriği: Büyük ölçekli yazılım (LLS) projelerinin doğası ve geliştirilmesi yaşam döngüsü. Yazılım Mimarının Rolü. Yazılım Mimarisi ve Geliştirme Süreci. Sistem Bağlamı ve Alan Analizi. Bileşen Tasarımı ve Modelleme. Alt Sistem Tasarımı. İşlem ve Veri Tasarımı. Süreç ve Dağıtım Tasarımı. Mimarlık Teknikleri. Bakış açılarından yararlanma.

Yazılım Örüntüleri
(Dersin Türü: Seçmeli, Dersin Kodu: SWE; Kr: 3; AKTS: 5)
Dersin amacı: Bu dersin amacı, öğrencilere tasarım kalıplarının, test edilmiş, kanıtlanmış geliştirme paradigmaları sağlayarak gelişim sürecini hızlandırabilmelerini öğretmektir. Etkili yazılım tasarımı, uygulamada sonraki aşamaya kadar görülemeyebilecek sorunları dikkate almayı gerektirir.
Dersin İçeriği: Tasarım kalıplarına giriş. Yaratılış kalıpları. Yapısal modeller. Davranış kalıpları. Analiz kalıpları. Mimari kalıplar. Test yapmak. Yeniden düzenleme.

Hızlı Uygulama Geliştirme
(Dersin Türü: Seçmeli, Dersin Kodu:  SWE; Kr: 3; AKTS: 5)
Dersin amacı: Bu dersin amacı öğrencilere hızlı uygulama geliştirme (RAD) yöntemlerinin bilgisayar yazılımlarının gelişiminde uzun zamandır kullanıldığını öğretmektir.
Kurs içeriği: Hızlı Uygulama Geliştirme (RAD) aracının taban diline genel bakış. Nesne tanımları, yöntemleri, özellikleri ve kalıtımı. Görsel bileşenler kullanarak form tasarımı. Bir endüstri standardı RAD aracının kütüphanelerini kullanarak uygulama geliştirme.

Dağıtık Yazılım Mühendisliği
(Dersin Türü: Seçmeli, Dersin Kodu: SWE; Kr: 3; AKTS: 5)
Dersin amacı: Bu ders paralel ve dağıtılmış yazılım ve sistemler için yazılım mühendisliğinde araştırma odaklanmayı amaçlamaktadır.
Dersin içeriği: Dağıtık Sistemler. Hareketlilik ve Uyarlama. İletişim Esasları. RPC Operasyonu. İletiye Yönelik Geçici İleti. Middleware Çözümleri. Adlandırma, Hizmet Bulma ve Hizmet Odaklı Hesaplama. Senkronizasyon. Tutarlılık ve Koordinasyon. Çoğaltma ve Hata Toleransı. Güvenlik.

Gerçek Zamanlı ve Gömülü Sistemler
(Dersin Türü: Seçmeli, Dersin Kodu: SWE; Kr: 3; AKTS: 5)
Dersin amacı: Bu ders, gerçek zamanlı sistemlerin temel kavramlarını öğretmeyi, gerçek zamanlı sistem örneklerini sunmayı, gerçek zamanlı sistem analizi ve tasarımını kapsıyor ve zamanlama analizi ve zaman çizelgeleme konularında derinlemesine bir değerlendirme yapmayı amaçlıyor. Kurs, gerçek zamanlı gereksinimler ve bir sistemin mimarisi üzerindeki etkisi üzerine düzenlenir.
Dersin içeriği: Devlet Tablolarıyla Programlama. Standart Devlet Makinesi Uygulamaları. QEP. QEP ile Devlet Makinelerinin Uygulanması. Devlet Kalıpları. QF: Minimum Olay Sürücülü Katıştırılmış Çerçeve. Tasarım, Uygulama ve Taşıma QF.

Yazılım Mühendisliğinde Resmi Yöntemler
(Dersin Türü: Seçmeli, Dersin Kodu: SWE; Kr: 3; AKTS: 5)
Dersin amacı: Resmi yöntemlerin amacı, büyük, son derece güvenilir bir yazılımın yapılmasını sağlamaktır. Onların temeli, bir yazılım sisteminin karşılaması beklenen çalışma zamanı özelliklerinin tam spesifikasyonudur. Kesin spesifikasyonlara sahip olma davası oldukça açıktır: kurulacak yazılım sisteminin tam bir spesifikasyonu olmadan, doğru sistemin inşa edildiğini söylemek mümkün değildir. Resmi yöntemler, resmi bir sözdizimi, anlambilim ve teori ile donatılmış dillerde belirtilmek üzere kesin olan özellikler ile ilgilidir.

Dersin İçeriği: Örgün yöntemlere giriş. Resmi özelliklerin temel yönü. Yazılım spesifikasyonu ve matematik semantiği ile geliştirme. Yazılım yoğun sistemler için resmi özellikleri oluşturma. Şartname dilleri: Z, Nesne Z ve OCL. Spesifikasyonların ve uygulamaların ilişkilendirilmesi. Sistem yaşam döngüsünde biçimsel özelliklerin rolü. Resmi yöntemlerin sınıflandırılması. Resmi onaylama ve doğrulama.

Kullanıcı Arayüzleri Analizi ve Tasarımı
(Dersin Türü: Seçmeli, Dersin Kodu: SWE; Kr: 3; AKTS: 5)
Dersin amacı: Temel amacı, etkileşimli bilgisayar tabanlı sistemler ve ürünleri analiz etmek, gereksinimlerini belirlemek, tasarlamak ve değerlendirmektir. Bu dersin amacı öğrencilere bilgisayarlarla çalışarak insan bilişini ve insan bakış açısını nasıl anlayacaklarına dair temel bilgileri vermektir.
Dersin içeriği: Kullanıcı arayüzlerinin temelleri. İhtiyaç toplama teknikleri kullanma. Kullanıcı, görevler ve çevre hakkında bilgi edinmek. Kavramsal tasarım. Etkileşim dizaynı. Tasarım ilkeleri. Etkileşim tarzları. GUI tasarlama. Web tasarımı. Kullanıcı arabirimi değerlendirme süreci.

Yapay Sinir Ağları
(Ders çeşidi: teknik seçmeli; Dersin kodu: ECC; Kr: 3; AKTS:5)
Ders Amacı: Yapay sinir ağlarının temellerinin ve yaklaşımlarının öğrencilere aktarılması
amaçlanmaktadır. Matlab kullanarak uygulama geliştirme içermektedir.
Ders İçeriği: Sinir ağları paradigması ve temelleri, Hata minimizasyon ile öğretme, Geri Yayılmalı Ağlar. Geribildirimli ve tekrarlanan ağlar. Hopfield ağı. Genetik algoritmalar. Olasılık ve Yapay Sinir Ağları. Optimizasyon ve sınırlamalar.

Sistem Programlama
(Ders çeşidi: teknik seçmeli; Dersin kodu: ECC; Kr: 3; AKTS:5)
Ders Amacı: İşletim sistemlerindeki çekirdek fonksiyonları öğrencilere aktarmak amaçlanmaktadır. Sistem programlama dilleri ile sistemlerin programlanması hedeflenmektedir.
Ders İçeriği: Sistem Programlamaya Giriş, İşletim Sistemleri ve temel programlama dilleri konseptleri. Sembol tabloları, Derleyici, Derleyici Tasarımı, Ayrıştırma, Söz dizimi, Anlamsal Safhalar, Optimizasyon, İşletim Sistemi Tasarım İlkeleri

 Gelişmiş Nesne Yönümlü Programlama
(Ders çeşidi: teknik seçmeli; Dersin kodu: ECC; Kr: 3; AKTS:5)
Ders Amacı: C# (C sharp) kullanarak Nesne Yönümlü Programlamanın detaylarının
öğrencilere aktarılması amaçlanmaktadır.
Ders İçeriği: Nesne yönümlü yazılım kullanarak gerçek dünyanın modellenmesi, .NET’e Bakış, .NET’de Bileşenler ve Diller. C# Program Yapısı. Giriş/Çıkış. Konsol Sınıfları, Veri Yapıları. Kontrol Komutları. Metotlar, Parametreler. C# ve Nesne yönelimi, Sınıflar ve Nesneler, Kapsülleme, Yapıcılar, Nesne Yaratma ve Yok etme, Yokediciler, Kalıtım, Arabirimler, Kümelenme, Modüller, Olaylar. Windows Formları Sınıf Hiyerarşisi, Özellikler, Kontroller, Diyaloglar, Menüler, Çoklu Döküman Arayüzleri, funduszeue.info, .NET Veri Sağlayıcıları, XML Veirleri, .NET kontrolleri.

Gelişmiş Nesne Yönümlü Programlama
(Ders çeşidi: teknik seçmeli; Dersin kodu: ECC; Kr: 3; AKTS:5)
Ders Amacı: Java uygulamalarının tasarımı ve derlenmesi amaçlanmaktadır. Java Sanal
Makinenin anlatılması hedeflenmektedir.
Ders İçeriği: Java’ya Giriş. Java ve nesne yönümlü programlama. İleri seviyede Java Konsepti – kalıtım, Çokbiçimlilik, Sınıflar, Kural Dışılık İşleme, Veritabanı Bağlantısı. Java Uygulamaları. Java proje bileşenleri. GUI Tasarımı. Java Internet Uygulamaları. Küçük Java uygulamaları.

Hareketli Programlama
(Ders çeşidi: teknik seçmeli; Dersin kodu: ECC; Kr: 3; AKTS:5)
Ders Amacı: Öğrencilere hareketli programlamanın temellerini vermek amaçlanmaktadır.
Ders İçeriği: Mobil Site Tasarımına Başlayarak, Kullanıcı Cihazlarına Uyum, Standartlara Uyumlu Siteler Geliştirilmesi, Metin Mesajı Gönderme, MMS, Mobil Web Üzerinden Para Kazanmak, Etkileşimli Ses, Mobil AJAX, Mobil Web, Duyarlı Web Tasarım (RWD).

E-ticaret
(Ders çeşidi: teknik seçmeli; Dersin kodu: ECC; Kr: 3; AKTS:5)
Ders Amacı: Öğrencilere, e-Ticaret sitelerinin hazırlanması için gereken bilgilerin detaylı olarak verilmesi amaçlanmaktadır.
Ders İçeriği: Ticari sistemlere giriş, elektronik ticaretin prensipleri, internet tabanlı işletme örnekleri, internet tabanli ekonomi, ticaret alanında internet güvenirliği, sosyal, kanuni ve iş ahlakı ile ilgili hukuk, örnek internet tabanli sistem kuruluşu. Katalog Araması, Ödeme Kabulü, Müşteri Verilerinin Yönetimi, Sipariş Yönetimi.
[/dm3_collapse][/dm3_accordion]

Atılım Üniversitesi Logo

CHE - Genel Kimya (3 + 2) 5

Madde ve ölçüm; atomlar, moleküller ve iyonlar; stokiyometri: kimyasal formüller ve eşitliklerle ilgili hesaplamalar; yükseltgenme indirgenme tepkimeleri; termokimya (ısı kimyası); atomlarıın elektronik yapısı; elementlerin periyodik özellikleri; kimyasal bağların temel kavramları; molekül geometrisi ve bağ teorileri; gazlar; moleküller arası kuvvetler, sıvılar ve katılar; kimyasal hız; kimyasal termodinamik; elektrokimya.

CMPE - Hesaplamanın Temelleri (2 + 1)

Mühendislik temelleri, meslek olarak bilgisayar mühendisliği, iş olanakları, bilgisayar mühendisliği alanındaki mesleki kuruluşlar, bilişimde etiksel konular, bilgisayar sisteminin donanım bileşenleri, veri gösterimi ve makine dili komutları, işletim sistemi kullanarak bilgisayarın arka plan faliyetlerini koordine etmek, ağ ve internetin temelleri,

CMPE - Bilgisayar Programlama I (2 + 2) 4

Algoritma geliştirme, C dili temel yapıları, seçme komutları, döngü komutları, standart kütüphane fonksiyonları, fonksiyon yaratma, parametre geçirme, C dilini kullanarak laboratuvar ortamında uygulama geliştirme.

CMPE - Bilgisayar Programlama II (3 + 2) 5

Göstergeler, dinamik bellek yönetimi, parametre geçirme, diziler, dizgiler, yapılar, dosya işleme, C dilini kullanarak laboratuvar ortamında uygulama geliştirme.

CMPE - Nesne Tabanlı Programlama (3 + 2) 8

Veri tipleri, ifadeler ve komutlar, fonksiyon ve kapsam kuralları, sınıf tanımı, miras, çok biçimlilik, isim yüklemesi, şablonlar, kural dışı durum işleme, girdi/çıktı, nesne tabanlı kavramların UML ve C++ dili kullanılarak tanıtılması.

CMPE - Veri Yapıları (3 + 0) 8

Yığıtlar, özyineleme, yığıtlar, sıralar, dinamik değişkenlerin yaratılması ve yıkılması, bağlı listeler, dairesel listeler, çift bağlı listeler, arama, sıralama ve hesaba dayalı adresleme.

CMPE - Ayrık Hesaplamalı Yapılar (3 + 0) 7

Hesaplamalı matematiğin temel matematiksel nesneleri: kümeler kalkülüsü; seriler, ilişkiler, fonksiyonlar ve bölümlemeler; tümdengelimli matematiksel mantık: ispat teknikleri; ayrık sayı sistemleri; sonuç çıkarma ve özyenileme; grafikler ve alt grafikler; ağaç yapıları; grafiklerin düzlemselliği; kaplama problemleri; patika problemleri; yönlendiril

CMPE - Programlama Dilleri (3 + 0) 6

Programlama dilleri kavramları: sözdizim ve anlamdizim, tip kavramı, değerler, deyimler ve cümleler; program yapısı, prosedürler ve fonksiyonlar, yapılandırılımış veri, soyutlama ve sarma, kalıt, dinamik bağlama.

CMPE - Bilgisayar Ağları ve İşletim Sistemleri (3 + 2) 6

Bilgisayar ağları temel kavramları, UDP ve TCP servisler, güvenli veri iletişimi, ağ katmanı adreslemesi, segment, datagram, frame, işlem, zamanlama algoritması, kilitlenme tespit algoritması, işaretçiler, hafıza yapısı, sayfa yönetim algoritmaları.

CMPE - Veritabanı Tasarım ve Yönetimi (3 + 2) 7

Veritabanı sistemleri kavramları, varlık-ilişki (Vİ) ve genişletilmiş varlık-ilişki (GVİ) ile veri modellemesi, ilişkisel veri modelleme, dosya organizasyonu ve indeksleme yapıları, ilişkisel cebir, yapısal sorgulama dili (SQL); veritabanı tasarımı: fonksiyonel bağımlılık ve tablo normalizasyonu, veritabanı yönetimine giriş.

ENG - Akademik İngilizce I (4 + 0)

İngilizce dil becerileri ve akademik becerileri geliştirme; okuduğunu anlama, kelime bilgisi geliştirme ve okuma metinlerinin eleştirel incelenmesi; dinleme ve not alma, sınıf içi tartışmalar, sunumlar, yazma çalışmaları ve teknoloji kullanımı.

ENG - Akademik İngilizce II (4 + 0)

İleri akademik dil becerileri, okuduğunu anlama, sınıf içi tartışmalar, akademik kelime bilgisi geliştirme ve okuma metinlerinin eleştirel incelenmesi; araştırma ödevleri, İngilizce dil yapılarının gözden geçirilmesi, dinleme ve not alma, yazılı ürünlerin incelenmesi, yazma çalışması, ürün dosyası tutma, sunumlar yapma ve teknoloji kullanımı.

ENG - Akademik İngilizce III (3 + 0) 3

Eleştirel okuma teknikleri ile tartışmalı kompozisyon yazma becerileri; bir okuma parçasının yapısını belirleme, metnin ya da durumun ana fikrini ve önemli noktalarını çıkarma, özetini yazma, tartışmalı kompozisyonun taslağını çıkarma ve yazma.

ENG - Akademik İngilizce IV (3 + 0) 3

Etkin bir şekilde araştırma yapma, raporlama ve sunma becerileri; bilgi derleme ve düzenleme, uygun teknikler kullanarak rapor oluşturma, etki uyandıracak yazılı/sözlü bilgilendirici ya da ikna edici sunumlar yapma, süreçte doğru alıntılama teknikleri ve görsel kullanma ve gerektiğinde Evrik Öğrenme Modeli kullanma.

ENG - İş Yaşamı için İngilizce I (3 + 0) 3

İş ortamı iletişim becerileri;iş ortamı ilişikileri, performans ölçme ve geribildirim kavramları ve süreçleri,planlama ve düzenlemeler,sosyal medya,işe alım testleri,mülakat,bir servis veya ürün üzerine sunum, websitelerini değerlendirme, iş ile ilişkili e-posta yazma konuları

ENG - İş Yaşamı için İngilizce II (3 + 0) 3

Daha gelişmiş iş ortamı becerileri: toplantı düzenleme, çeşitli kültürel ortamlarda iletişim tekniklerini geliştirme, hatalar ile baş etme ve özür dileme, çeşitli ortamlarda iletişim biçimleri ve tanıtımla ile ilgili konularda bilgi sahibi olma, çeşitli sözel sunumlar hazırlayıp sunma ve iş ile ilişkili e-posta yazma

HIST - Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I (İngilizce) (2 + 0) 2

Fransız İhtilali; Osmanlı Devletinin yapısı ve jeopolitik konumu, çöküş nedenleri; Batılılaşma hareketleri ve I. Meşrutiyet; II. Meşrutiyet; Trablusgarp ve Balkan savaşları; I. Dünya Savaşı; Kurtuluş Savaşı öncesi dönemi, kongreler, Misak-ı Milli ve TBMM`nin açılışı.

HIST - Atatürk İlke ve İnkilâp Tarihi II (İngilizce) (2 + 0) 2

Kurtuluş Savaşı; Lozan Antlaşması; Cumhuriyetin ilanı; saltanatın ve halifeliğin kaldırılması; Atatürk devrimleri; milli ekonominin kurulması; II. Dünya Savaşı, öncesi ve sonrası; aonrası Türkiye Cumhuriyeti.

HIST - Uygarlık Tarihi (3 + 0) 3

Kronolojik bir sıra içerisinde Sümer medeniyetinden Bilim Devrimine kadar geçen süreçte yükselen medeniyetler.

IE - Olasılık ve İstatistik (3 + 0) 5

Olasılığa ve istatistiğe giriş, rasgele değişkenler ve olasılık dağılımları, beklenen değer, örnekleme dağılımları, bir ve iki örneklem tahmin problemleri, hipotez testleri, basit doğrusal regresyon.

KRY - Kariyer Planlama (1 + 0) 1

Atılımlı olmak, Öğrenci odaklı programlar, Fakülte, Bölüm tanıtımları, Kariyer Planlama ve Ortak Eğitim, Erasmus, CV yazım türleri, Mülakat teknikleri, Etkili İletişim ve sunum teknikleri

MATH - Kalkülüs I (4 + 2) 7

Temel bilgiler, limit ve süreklilik, türev, türevin uygulamaları, L`Hopital kuralı, integral, integralin uygulamaları, integral ve transendental fonksiyonlar, integral teknikleri, has olmayan integraller, diziler

MATH - Kalkülüs II (4 + 2) 7

Sonsuz seriler, düzlemde vektörler ve kutupsal fonksiyonlar, uzayda vektörler ve hareket, çok değişkenli fonksiyonlar ve türevleri, çok katlı integraller: çift katlı integraller, alan hesapları, kutupsal koordinatlarda çift katlı integraller, Kartezyen, silindirik ve küresel koordinatlarda üç katlı integraller, eğrisel integraller

MATH - Lineer Cebir (4 + 0) 6

Doğrusal denklemler ve matrisler, gerçel vektör uzayları, iç çarpım uzayları, doğrusal dönüşümler ve matrisler, determinantlar, özdeğerler ve özvektörler.

MATH - Diferansiyel Denklemler (4 + 0) 6

Birinci basamaktan, yüksek basamaktan doğrusal adi diferansiyel denklemler, diferansiyel denklemlerin seri çözümleri, Laplace dönüşümleri, doğrusal adi diferansiyel denklemlerin sistemleri, Fourier analiz ve kısmi diferansiyel denklemler.

PHYS - Genel Fizik I (3 + 2) 6

Ölçme, doğrusal hareket, vektörler, iki ve üç boyutta hareket, kuvvet ve hareket I, kuvvet ve hareket II, kinetik enerji ve iş, kütle merkezi ve doğrusal momentum, dönme, yuvarlanma, tork ve açısal momentum, denge ve elastiklik.

PHYS - Genel Fizik II (3 + 2) 6

Elekrik yükü, elektrik alanı, Gauss kanunu, elektrik potansiyel, kapasitans, akım ve direnç, devreler, manyetik alan, akımdan kaynaklanan manyetik alan, indüksiyon ve indüktans.

SE - Yazılım Mühendisliğine Giriş (3 + 0)

Bilgisayar Yazılımı ve çeşitleri, Yazılım Mühendisliği disiplini ve temel kavramları, yazılım süreç modelleri, gereksinim mühendisliği kavramları, sistem modellemesi, mimari tasarım, tasarım ve uygulama, yazılım testi, yazılım evrimi ve bakımı, Proje yönetimi, kalite ve konfigürasyon yönetimi.

SE - İnsan Bilgisayar Etkileşimi (3 + 0) 8

Kullanıcı arayüzü temel prensipleri, insanın yetenekleri ve sınırları, kullanılırlık model ve prensipleri, kullanıcı ve görev analizi, tasarım, prototip geliştirme ve değerlendirme, renk ve tipografi, yeni kullanıcı arayüzü teknikleri.

SE - Yazılım Gereksinim Mühendisliği (3 + 0) 6

Yazılım gereksiniminin esasları, müşteri perspektifinden gereksinimler, gereksinim mühendisliği uygulamaları, gereksinim analistinin rolü, ürün vizyonu ve proje kapsamı geliştirme, müşteri ve kullanıcı gereksinimlerini anlama, gereksinimleri dokümante etme, prototipleme yöntemiyle risk azaltımı, gereksinim önceliklerini belirleme, gereksinimleri

SE - Nesneye Dayalı Analiz ve Tasarım (3 + 0) 7

Nesneye-yönelik temel kavramlar, UML ile nesneye dayalı modelleme, nesneye-dayalı çözümleme: gereksinim ve nesne tanımlama, nesneye-dayalı tasarlama için deney yürütme: sınıf sıradüzeni, nesneye-yönelik programlama ile gerçekleştirim, tasarım desenlerine giriş, temel kavramları güçlendirmek için uygulama.

SE - Yazılım Mimarisi (3 + 0) 5

Yazılım mimarisine giriş, mimari iş döngüsü, mimari yaratma, durum çalışması, kalite unsurları, yazılım mimarisi tasarımı, belgelemesi ve yeniden yapılandırılması, mimari değerlendirme yöntemleri, tasarım mimarisine yönelik karar verme mekanismasında nicelik yaklaşımı, yazılım üretim hatları, farklı mimari tipleri: ara katman, model güdümlü, servis

SE - Yazılım Proje Yönetimi ve Ekonomisi (3 + 0) 5

Yazılım proje yönetimine giriş; proje planlamasına genel bakış; uygun proje yaklaşımının seçimi; yazılım efor tahmini; aktivite planlaması; risk analizi ve yönetimi; kaynak paylaşımı; proje izlemesi ve kontrolü; kontrat yönetimi; insanları yönetmek ve takımları organize etmek; yazılım kalite güvencesi; konfigürasyon yönetimi; yazılım proje yönetimi

SE - Algoritma ve Optimizasyon Yöntemleri (3 + 0) 5

Algoritma tasarımı ve analizi; algoritmaların matematiksel karmaşıklığı; master teoremi; azalt-ve-fethet; böl-ve-fethet; dönüştür-ve-fethet, bazı optimizasyon tekniklerine giriş; dinamik programlama; açgözlü tekniği; döngülü iyileştirme; algoritma güç sınırlamaları ile başa çıkma.

SE - Sistem Yazılımın Sınanması ve Geçerlenmesi (2 + 2) 6

Yazılım test işlemi ve temelleri, risk yönetimi, sınama ve doğrulama, statik sınama ve doğrulama teknikleri ve kıyaslamaları, yazılım test stratejileri ve teknikleri, yazılım test araçlarık, konfigürasyon yönetimi, yazılım ölçme ve test ile ilgili ölçeler.

SE - Yazılım Kalite Güvencesi (3 + 0) 7

Yazılım kalitesine ve güvencesine giriş; yazılım kalitesi ölçütleri; yazılım kalite güvencesinin oluşturulması; konfigürasyon yönetimi; yazılım geçerliliği ve doğrulaması; tenkit, inceleme ve denetim; yazılım süreçlerini iyileştirme modelleri; yazılım test stratejileri ve test teknikleri; hata raporlaması ve ayıklaması; yazılım güvenilirlik

SE - Yaz Stajı I (0 + 0) 6

En az 6 hafta boyunca endüstride, kullanımdaki bilgisayar sistemlerinin yazılım ve donanım kısımlarını gözleme çalışması.

SE - Proje Oryantasyon (2 + 0) 5

Bilgisayar ve bilişim projeleri, araştırma, proje planlaması ve risk yönetimi, ulusal ve uluslararası standartlar, takım çalışması, literatür taraması, proje gerçekleştirme, proje sunumu, hayatboyu öğrenme, etik, yasal konular, yenilik ve girişimcilik.

SE - Bitirme projesi (4 + 0) 9

Proje analizi ve tasarımı, proje geliştirme, takım çalışması yapma, proje yönetimi, proje raporlama, nihai ürünü sunma.

SE - Yaz Stajı II (0 + 0) 10

En az 6 hafta boyunca bir bilişim şirketinde/biriminde kullanımdaki bilgisayar sistemlerinin yazılım ve donanım kısımlarını gözleme çalışması; bilişim şirketinde/biriminde geliştirilmekte olan yazılım/donanım projelerinde yer alması.

TURK - Türk Dili I (2 + 0) 2

Yeryüzündeki diller ve sınıflandırılmaları; Türk diilinin tarihi, dünyadaki dağılışı ve diğer diller arasındaki yeri; Cumhuriyet döneminde Türk dili; yazım dili; Türkçenin söyleyiş özellikleri; yabancı kelimeler ve ekler; noktalama işaretleri; metinlerde dil ve anlatım.

TURK - Türk Dili II (2 + 0) 2

Yazılı anlatım ve türleri; kaynaklardan yararlanma; cümlenin yapısı ve türleri; anlatım bozuklukları; sözlü anlatım türleri.

MATH - Kriptografiye Giriş (3 + 0) 6

Kriptografinin temel kavramları, klasik kriptosistemler, yerdeğiştirme şifreleri, sayılar kuramının ve cebirin bazı konularının gözden geçirilmesi, açık anahtar ve kapalı anahtar kriptosistemler, RSA kriptosistemi, Diffie-Hellman anahtar değişimi, El-Gamal kriptosistemi, dijital imza, bazı temel kriptografik protokoller.

Alan Dışı

CMPE - Java Programlama (2 + 2) 5

Java teknolojisi, nesneye yönelik programlama, objeler, sınıflar, modülerlik, sarmalama, çokbiçimlilik, Java öğeleri ve kuraldışı durumlar, atık toplayıcısı, sınıflar, miras ve arayüzler, koleksiyon çerçeve yapısı, girdi/çıktı çerçeve yapısı, grafik arayüz çerçeve yapısı, iş parçacıkları.

Alan Dışı

CMPE - Bilgisayar Oyunları ve Simulasyon (2 + 0) 5

Oyunların tarihçesi ve oyunlardaki mevcut yaklaşımlar, tasarım ve geliştirmedeki temel kavramlar, ticari oyunların değerlendirilmesi, temel oyun tasarım konuları, fizik ve matematik kurallarının oyunlarda kullanılması, temel bilgisayar grafik kavramlarının oyunlarda kullanılması, insan bilgisayar etkileşimi konularının oyunlarda kullanılması.

Alan Dışı

CMPE - Mantıksal Programlama (3 + 0) 5

Lisp programlama: sembolik gösterimler, temel fonksiyonlar, Lambda notasyonu, formlar, fonksiyonlar: list yapıları, Prolog programlama: gerçekler ve kurallar, bağıntılar: veri yapıları, Backtracking, girdi/çıktı, gömülü öncüller.

Alan Dışı

CMPE - Dil İşleyiciler (3 + 0) 5

Derleme ve yorumlamaya ilişkin temel kavramlar, tek-geçişli ve çoklu-geçişli dil çevirmenleri, sözcük analizörü, yukarıdan aşağıya ayrıştırma ve LL(1) gramerleri, özyineli iniş metodu, aşağıdan yukarı ayrıştırma, kaydır-indirge tekniği, operatör öncelik grameri, LR(0) ve SLR(1) grammerleri, sözdizim yönlendirimli çevrim, hata işleme ve toparlanma,

Alan Dışı

CMPE - Sanallaştırma (3 + 0) 5

Sanallaştırma yöntemleri, donanımsal sanallaştırma, hipervizörler, sunucu sanallaştırma, masaüstü sanallaştırma, depolama sanallaştırması, uygulama sanallaştırması, işletim sistemi sanallaştırma gereksinimleri ve teknikleri, ticari kazanımları, güvenlik gereksinimleri.

Alan Dışı

CMPE - Bilgisayar Ağlarında Özel Konular (3 + 0) 5

TCP/IP ağların çalışma prensip detayları, internet üzerinde çok kullanılan uygulamaların ileri düzey teknik yapısı, IPv6 adresleme, yönlendirme prensipleri, algoritmaları ve protokolleri, ICMP iletişimi, sanal özel ağlar (VPNs), kablosuz ağlar, ağ güvenliği.

Alan Dışı

CMPE - Uygulamalı Sinir Ağları (2 + 0) 5

Sinir ağlarına giriş, algılayıcı öğrenme kuralları, geri yayılım algoritmaları, genelleme ve gereğinden fazla eğitim, uyabilen lineer filtreler, radyal tabanlı ağlar, özörgütlemeli haritalar, öğrenmeli vektör nicemleme, geribeslemeli ağlar.

Alan Dışı

CMPE - Yapay Zekaya Giriş (3 + 0) 5

Akıllı erkinler, arama yoluyla problem çözme, bilgilendirilmiş ve bilgilendirilmemiş arama metotları, genetik algoritmalar, tavlama benzetimi, kısıt tatmini problemleri, rakipli arama, mantıksal erkinler, bilgi mühendisliği, uzman sistemler, iletişim, yapay zeka uygulamaları.

Alan Dışı

CMPE - Dijital Sinyal İşleme (3 + 0) 5

Sinyal ve sistemlerin ayrık-zaman bölgesi ve frekans bölgesi gösterimleri, örnekleme ve tekrar oluşturma, DFT, FFT, z-dönüşüm, filre tasarım teknikleri, sonlu kelime uzunluğu etkileri, 2-boyutlu filtreleme, sayısal sinyal işleme uygulamaları, bazı sayısal sinyal işleme işlemcilerinin programlanması.

Alan Dışı

CMPE - Dijital Görüntü İşleme (3 + 0) 5

Sinyal ve görüntü işlemeye giriş, sayısal görüntü işlemeye genel bakış, ayrık zaman sinyalleri ve sistemleri, örnekleme, yeniden canlandırma ve sayısallaştırma, sayısal görüntü gösterimi, görüntü dönüşümleri, iyileştirme, onarma, parçalama ve tanımlama.

Alan Dışı

CMPE - Bilgi Mühendisliği (3 + 0) 5

Bilgi gösterim yöntemleri: kural-tabanlı, grafiksel, mantıksal yöntemler, Prolog diline giriş, bilgi edinme, uzman sistemler, ontoloji, anlamsal örün, otomatik öğrenmeye giriş.

Alan Dışı

CMPE - Gevşek Hesaplama (3 + 0) 5

Biyolojik ve yapay sinir ağları, geriye yayılma algoritması ve çok katmanlı geriye yayılma algoritması; yapay sinir ağları modelleri ve öğrenme algoritmaları; bulanık mantık ve bulanık kümeler; temel bulanık mantık matematiği; bulanık işlemler, bulanık sistemler, bulanık akıllı sistemleri, bulanık kontrol, genetik algoritmalar, yapay sinir ağlarını

Alan Dışı

CMPE - Örüntü Tanıma (3 + 0) 5

Bayes karar teorisi, sınıflandırıcılar, doğrusal ayırtaçlar ve karar verme yüzeyleri, parametre kestirimi, saklı Markov modelleri, en yakın komşu kümelemesi, doğrusal ayırtaçlar, yapay sinir ağları, karar ağaçları, sıradüzensel kümeleme, öz düzenleyici özellik haritaları.

Alan Dışı

CMPE - Bilgisayarlı Çizim (2 + 0) 5

Grafik sistemlerinin donanım ve yazılım unsurları, basit elemanların çizimi ve tarama, iki ve üç boyutlu geometrik dönüşümler, iki ve üç boyutlu görünüm yolu, görünen yüzeylerin belirlenmesi için metotlar.

Alan Dışı

SE - Hızlı Uygulama Geliştirme (2 + 0) 5

Hızlı uygulama geliştirme aracının temel dilinin tanıtımı; nesne tanımları, metotlar, özellikler ve kalıtım; görsel bileşenleri kullanarak form tasarımı, endüstri standardı bir hızlı uygulama geliştirme aracının kütüphanelerini kullanarak uygulama geliştirme.

SE - Sistem Modelleme ve Simülasyon (3 + 0) 5

Dinamik benzetim, benzetimde kullanıcı veri tipleri, operatörler ve kontrol yapıları, model üreteçleri, benzetim programlaması, benzetim problemleri.

SE - Kullanıcı Arayüzü Analiz ve Tasarımı (3 + 0) 5

Kullanıcı arayüzü temelleri, gereksinim toplama teknikleri, kullanıcı, görev ve ortam analizleri yapmak, kavramsal tasarım, etkileşim tasarımı, tasarım prensipleri, etkileşim yöntemleri, grafiksel arayüz tasarımı, web arayüz tasarımı, kullanıcı arayüzü değerlendirme işlemi (test etme).

SE - Yazılım Mühendisliği Etiği (3 + 0) 5

Kurumsal sorumluluk, mühendislik sorumlulukları, kişisel haklar, yolsuzlukların ortaya çıkması, çıkar çatışması, profesyonel öz yönetim, risk değerlendirmesi, sürdürülebilir gelişme ve mühendislik ahlak kurallarının yeri ve amacı, yazılım mühendisliğinde ve diğer bilgi sistemlerinde etik, kurallar ve prensipler, alanda etik çalışma ve etik karar ve

SE - Büyük Ölçekli Sistem Yazılımı Geliştirme (3 + 0) 5

Büyük ölçekli yazılım geliştirme projesinin süreçleri ve niteliği, yazılım mimarının rolü, yazılım mimarisi ve geliştirme süreci, sistem içeriği ve alan analizi, bileşen tasarımı ve modellemesi, alt sistem tasarımı, veri hareketi ve veri tasarımı, süreç ve yayımlama tasarımı, mimari teknikler, farklı bakış tekniği (ViewPoint) uygulaması.

SE - Yazılım Üretimi (3 + 0) 5

Yazılım üretimi temelleri, yazılım karmaşıklığı, yazılım üretim yönetimi, yazılım üretim modelleri, yazılım üretim planlama, yazılım ölçme, yazılım üretim dilleri, yazılım testleri, yeniden kullanma, doğrulama, uluslararası standartlar, yazılım kalite yönetimi, entegrasyon.

SE - Yazılım Örüntüleri (3 + 0) 5

Tasarım örüntülerine giriş, yapısal örüntüler, davranışsal örüntüler, analiz örüntüleri, mimari örüntüler, test hazırlama, yeniden yapılandırma.

SE - Yazılım Mühendisliğinde Formal Metotlar (3 + 0) 5

Biçimsel yöntemlere giriş, kurallı belirtimin temel yönleri, matematiksel anlambilim ile yazılım şartnamesi ve gelişimi, yazılım tabanlı sistemler için biçimsel şartnamenin inşa edilmesi, biçimsel şartname dilleri: Z, nesne Z ve OCL, şartnameler ile gerçekleştirmenin ilişkilendirilmesi, sistemin yaşam çevriminde kurallı belirtimin rölü, biçimsel yö

SE - Yazılım Geliştirmede Çevik Yöntemler (2 + 0) 5

Çevik yöntemlere giriş, eXtreme programlama (XP), Lean, Scrum, Crystal, Feature-driven Development (FDD), Kanban, dinamik sistemler geliştime yöntemi (DSDM), çevik yazılım yöntemlerinde mimari ve tasarım konuları.

ISE - İnternet Programlama (2 + 2) 5

Internet programlama ortamları, HTML ve DTHML ile ana sayfa tasarımı, JavaScript betik dili, istemci-sunumcu modeli, istemci tarafı betikler, sunucu tarafı betikler; web sunucuları (Unix/Linux ve Microsoft gibi farklı işletim sistemleri üzerine kurulumu, gerekli bileşenlerin yerleştirilmesi ve yönetimi); CGI, SSI, SSL, sertifika, çerez ve oturumlar

Alan Dışı

ISE - Bilgi Teknolojileri Hizmetlerinde Temeller (3 + 0) 5

Bilgi teknolojileri hizmet yönetimi için ITIL standartlarında hizmet işletimi ve sürekli hizmet iyileştirme, planlama ve değişiklik yönetimi, varlık ve konfigürasyon yönetimi, güvenlik yönetimi, ağ yönetimi, depolama yönetimi, talep yönetimi, olay ve sorun yönetimi.

Alan Dışı

ISE - Bilgisayar Suçları (3 + 0) 5

Bilgisayar suçları, suçtan hasar görme, bilgi risk yönetimi, elektronik dolandırıcılık, bilgisayar virüsleri ve solucanları, bilgisayar suçları yasaları.

Alan Dışı

ISE - E-Devlet (3 + 0) 5

Devlet ve internet, e-devlete giriş, temel kavram ve tanımlar, e-devlet bileşenleri, e-devlet projelerinin yönetimi, e-devlet için altyapı gereksinimleri, e-kurum/e-kuruluş, e-devlet olgunluk ölçütleri e-devlet: Türkiye?de ve dünyada durum, Avrupa Birliği ve e-Avrupa+ kıstasları, e-devlet projelerindeki riskler.

Alan Dışı

ISE - E-Devlette Teknolojik Gelişmeler (3 + 0) 5

E-Devletin teorik altyapısı, e-devletin kullanımı: yerel ve global, e-devlet sistemlerinin gerçeklenmesinde teknik ve organizasyonel yaklaşımlar ve sosyoteknolojik metodolojiler, kurumsal mimariler, referans modeller ve çerçeve yapılar: Zachman, TOGAF, MoDAF ve DoDAF, birlikte çalışabilirlik standartları: yerel profil ile karşılaştırmalı eGIF, EIF,

Alan Dışı

ISE - Uzaktan Eğitim ve E-Öğrenme (3 + 0) 5

Uzaktan eğitim ve e-öğrenmenin tanımları, tarihçesi ve kuramları; öğretim tasarımı, uzaktan eğitimde kullanılan araç ve teknolojiler, çoklu ortamdan öğrenme. bilgisayar-destekli işbirlikli öğrenme, öğrenme yönetim sistemleri. yeni gelişmeler ve yönelimler.

Alan Dışı

E - Lisans Araştırma Projesi (3 + 0) 5

Titiz bilimsel araştırma, araştırma metodolojileri, alana yönelik alt yapı bilgi tarama, akademik okuma.

Alan Dışı

ISE - İş ve e-Ticaret (3 + 0) 6

E-ticaret uygulamaları geliştirme için bir bağlam, e-ticaret uygulamaları türleri, e-ticaret uygulamalarını belirleme ve tanımlama, e-ticaret fizibilitesi, e-ticaret gereksinim analizi, üst seviye, detaylı ve teknik tasarım ve yapım, e-iş modelleri, İnternet pazarlama, çevrimiçi mali işlemler, İnternet vergilendirme, hukuki, etik ve sosyal konular

Alan Dışı

ISE - BT Altyapısı ve Mimarisi (3 + 0) 5

BT altyapısı, BT mimarisi, BT sistem modeli, bulut bilişim, yeşil BT, büyük veri, veri merkezleri, sunucular, işlemci mimarileri, depolama birimleri, ağlar, işletim sistemleri, sanallaştırma, güvenlik, son kullanıcı cihazları, sistem performans analiz ve yönetimi, BT hizmet yönetimi (ITIL, COBIT).

Alan Dışı

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası