güneşin yapısında ne bulunur / Güneş'in Yapısı ve Hareketleri | funduszeue.info

Güneşin Yapısında Ne Bulunur

güneşin yapısında ne bulunur

Güneş Enerjisinin Kaynağı Nedir?

Güneş'in kütlesinin %73'ünü hidrojen, %25'ini helyum, geri kalan kısmını ise diğer elementler oluşturuyor. Güneş'te meydana gelen çekirdek tepkimeleri sırasında hidrojen helyuma dönüşür ve bu sırada bir miktar enerji üretilir. Birkaç basamakta gerçekleşen tepkimenin ilk aşaması şudur:

hidrojen + hidrojen → döteryum + nötrino.

Bu çekirdek tepkimesi sırasında iki hidrojen atomu birleşerek bir döteryum (bir proton ve bir nötrondan oluşan bir hidrojen atomu) oluşturur. Bu sırada kütlesiz bir parçacık olan nötrino salınır.

İkinci basamakta bir hidrojen atomu bir döteryum atomu ile birleşerek kararsız (çekirdek tepkimeleriyle başka atomlara dönüşmeye yatkın) bir helyum-3 çekirdeği oluşturur:

döteryum + hidrojen → helyum

Helyum-3, çekirdeğinde sadece bir proton olan bir helyum atomudur. Kararsız iki helyum-3 atomunun birleşmesiyle güneş enerjisinin kaynağı olan çekirdek tepkimeleri tamamlanır:

helyum-3 + helyum-3  → helyum-4 + hidrojen + hidrojen.

Bu tepkime sonucunda oluşan helyum-4, çekirdeğinde iki proton olan kararlı (çekirdek tepkimelerine girmeye karşı isteksiz) bir atomdur. Üç basamakta gerçekleşen çekirdek tepkimeleri şu şekilde özetlenebilir:

4 hidrojen → helyum-4 + 2 nötrino.

Bu süreç sonunda oluşan ürünlerin kütlesi, tepkimeye giren dört hidrojen atomunun kütlesinden daha azdır. Kütledeki bu azalma E = mc2 formülüne göre enerjiye dönüşür. Güneş'te meydana gelen çekirdek tepkimeleri ile her saniye yaklaşık dört milyon ton kütle enerjiye dönüşüyor. Toplam kütlesi yaklaşık 2 x 1030 kilogram olan Güneş'in yaklaşık 5 milyar yıl daha bu şekilde enerji üretmeye devam edeceği düşünülüyor. 

 

 

 


paylaş

Güneşin Özellikleri - Güneşin Yapısı, Sıcaklığı, Kütlesi, İç Katmanları Ve Dünyaya Uzaklığı

Giriş Tarihi: Son Güncelleme:

Güneş Sistemi’nin merkezi statüsüne sahip olan Güneş, tüm gezegenlere ışık ve ısı vermektedir. Dünya üzerinden, her gün doğup battığını gördüğümüz Güneş’in önemi tüm gezegenler açısından oldukça mühimdir. Güneş Sistemi kütlesinin %’ini oluşturan Güneş’in özellikleri her geçen gün daha da çeşitlenmektedir. İşte, Güneş’in özellikleri - Güneş gezegeninin yapısı, kütlesi, katmanları ve Dünyaya uzaklığı ile ilgili ayrıntılı bilgiler. Detaylar haberimizde

Güneşin Özellikleri - Güneşin Yapısı, Sıcaklığı, Kütlesi, İç Katmanları Ve Dünyaya Uzaklığı

Güneş, orta büyüklükte bir yıldız olarak bilinmektedir. Güneş Sistemi'ni bir arada tutmakta olan Güneş'in özellikleri hem canlılar hem de gezegenler için çok önemlidir. Dilerseniz, Dünya'ya hayat veren, Güneş gezegeninin yapısı, kütlesi, katmanları ve Dünyaya uzaklığı ile ilgili haberimizi birlikte inceleyelim

Güneş Özellikleri

Güneş'in mevcut katmanları sırasıyla; çekirdek, ışınımsal bölge, konveksiyon katmanı, fotosfer, kromosfer, korona, Güneş lekeleri, granüller, prominanslar olarak ifade edilmektedir. Güneş'in özellikleri çok çeşitlidir ve bazıları şu şekildedir;

  • Güneş yıldızı, Dünya üzerinde yaşayan tüm canlıların ışık ve ısı kaynağıdır. Kısacası yaşam kaynağıdır.
  • Güneş'in yapısı, gazlardan var olmuştur.
  • Güneş'in büyük bir bölümü hidrojen atomlarından oluşmaktadır. Oranlar ile gösterilir ise; %71 hidrojen, % helyum ve % diğerleridir
  • Güneş'in merkez kısmında çok yoğun ve aşırı sıcak olan çekirdeği bulunmaktadır ve buradan Güneş'in enerjisi açığa çıkmaktadır.
  • Yeryüzünden Güneş'e çıplak gözle bakmak çok zordur. Fakat bakabildiğimiz kadarı ile görebildiğimiz katmanı ışık küre olarak bilinmektedir. Işık kürenin üzerinde ise iki katman bulunmaktadır ve bu katmanlar da; taç küre ve renk küredir.
  • Dünya'da olduğu gibi Güneş'te de katmanlar bulunmaktadır. Bu katmanlar Güneş atmosferi ve iç katmanlar olarak iki şekilde ifade edilebilir.
  • Güneş'in iç katmanlarında; konveksiyon katmanı, çekirdek, ışınım katmanı bulunmaktadır. Güneş'in atmosferinde ise; Kromosfer (renk küre), Fotosfer (ışık küre), Korona (taç) katmanları bulunmaktadır.
  • Güneş'in çevresi yaklaşık olarak milyon kilometre olarak bilinmektedir.
  • Güneş'ten Dünya'ya doğru gelen ışınlar 8 dakika içerisinde Dünya'ya ulaşabilmektedir.
  • Güneş plazma halinde olarak bilinmektedir ve katı halde değildir.
  • Gök cismi Güneş, inanılmaz güçlü bir manyetik alana sahiptir.

Güneşin Özellikleri

Güneş; Güneş Sistemi içerisinde bulunan en büyük gök cismi olarak bilinmektedir. Örneğin Güneş, adet Dünya büyüklüğündedir. Güneş'in çapı ise Dünya'nın katı kadardır. Böylesine devasa bir gök cisminin çeşitli özellikleri bulunmaktadır. Örneklendirilmesi gerekir ise;

  • Güneş, devasa büyüklükte olduğu için mevcut çekim kuvveti, diğer tüm gezegenlerden daha fazla olmaktadır.
  • Güneş küre şeklindedir. Dünya için ışık ve ısı kaynağıdır.
  • Güneş, Samanyolu Galaksisi içerisinde bulunan yıldızdan yalnızca biridir.
  • Gök cismi Güneş, Samanyolu Galaksisi etrafında dolanmaktadır.
  • Güneş ile Dünya arasındaki uzaklık yaklaşık olarak milyon kilometre olarak bilinmektedir.
  • Güneş'in yaşı 5 Milyar olarak bilinmektedir.
  • Güneş'in oluşumu ile ilgili sorular; toz ve gaz bulutlarından meydana geldiği cevabı ile noktalanmıştır.
  • Güneş'in yaydığı ışığın rengi beyaz olmaktadır.
  • Güneş kendi etrafında döner ve bu kendi etrafında dönüş turu 25 günde tamamlanmaktadır.
  • Güneş kendi ekseni etrafında saat yönünün tersine dönmektedir. Yani Batı'dan Doğu'ya doğru dönmektedir.
  • Güneş'in yüzey sıcaklığı santigrat derece iken, bu sıcaklık çekirdekte 15 milyon santigrat derece olarak görülmektedir.
  • Güneş'de diğer tüm yıldızlar gibi doğmuştur ve büyümektedir. Güneş'in de enerjisi bir gün bitecektir.
  • Güneş'in yüzeyinde nadiren soğuk kısımlar bulunmaktadır. Bu kısımlara ''Güneş Lekeleri'' denmektedir. Bu lekeleri gözlemleyen ilk kişi ''Galileo Galilei''dir. Galilei güneş lekelerinin hareket ettiğini fark ederek, kendi ekseni etrafında döndüğünü de gözlemleyip bu olguyu bulmuştur.
  • Güneş'te sürekli patlamalar meydana gelmektedir ve bu patlamalar nedeni ile etrafına çok fazla derecede enerji yayılmaktadır.
  • Güneş, yaklaşık kilometre hız ile ilerlemektedir.

Güneşin Dünyaya Uzaklığı

Yaklaşık 5 milyar yaşında olduğu bilinen Güneş'in yine yaklaşık olarak 5 milyarlık bir hidrojen deposunun kaldığı bilim insanları tarafından söylenmektedir. Yani 5 milyarlık bir hidrojen yakıtı sonrası, Güneş de varlığını yitirecektir.

Yarıçapı kilometre olan Güneşin Dünyaya uzaklığı ise kilometre olarak bilinmektedir. İçerisinde yanan gazlardan oluşmakta olan Güneş kendi etrafındaki dönüşünü 25 günde tamamlamaktadır. Ayrıca; Güneş, Ay ve Dünya'nın modelleri oluşturulursa; büyüklük örneklendirilmesi için şu tanım yapılabilir; Ay 1 cm, Dünya 4 cm ve Güneş ise cm büyüklüğünde olmaktadır.

ARKADAŞINA GÖNDER

Güneşin Özellikleri - Güneşin Yapısı, Sıcaklığı, Kütlesi, İç Katmanları Ve Dünyaya Uzaklığı

SON DAKİKA

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası