rentek ne demek / Araçtan Çıkarma Manevrası - Türk Kızılay İlk Yardım Birimi

Rentek Ne Demek

rentek ne demek

İLKYARDIM BİLGİLERİ

HASTA YARALI TAŞIMA TEKNİKLERİ


Hasta yaralı taşınmasında genel kurallar nelerdir?

Hasta yaralı taşınmasında ilkyardımcı kendi sağlığını riske sokmamalıdır, Gereksiz zorlama ve yaralanmalara engel olmak için aşağıdaki kurallara uygun davranmalıdır;

1. Hasta/yaralıya yakın mesafede çalışılmalı,

2. Daha uzun ve kuvvetli kas grupları kullanılmalı,

3. Sırtın gerginliğini korumak için dizler ve kalçalar bükülmeli (Omurilik yaralanmaları riskini azaltır),

4. Yerden destek alacak şekilde her iki ayağı da kullanarak biri diğerinden biraz öne yerleştirilmeli,

5. Kalkarken, ağırlığı kalça kaslarına vererek dizler en uygun biçimde doğrultulmalı,

6. Baş her zaman düz tutulmalı, homojen ve düzgün bir şekilde hareket ettirilmeli,

7. Yavaş ve düzgün adımlarla yürünmeli ve adımlar omuzdan daha geniş olmamalı,

8. Ağırlık kaldırırken karın muntazam tutulup kalça kasılmalı,

9. Omuzlar, leğen kemiğinin ve omuriliğin hizasında tutulmalı,

Yön değiştirirken ani dönme ve bükülmelerden kaçınılmalı,

Hasta / yaralı mümkün olduğunca az hareket ettirilmeli,

Hasta / yaralı baş-boyun-gövde ekseni esas alınarak en az 6 destek noktasından kavranmalı,

Tüm hareketleri yönlendirecek sorumlu bir kişi olmalı, bu kişi hareketler için gereken komutları

(dikkat, kaldırıyoruz gibi) vermelidir. Bu kişi genellikle ağırlığın en fazla olduğu ve en fazla dikkat edilmesi gereken bölge olan baş ve boyun kısmını tutan kişi olmalı, Hasta yaralı taşınırken mükemmel bir ekip çalışması gerekmektedir.

Acil taşıma teknikleri nelerdir?

1. Genel bir kural olarak, hasta/yaralının yeri değiştirilmemeli ve dokunulmamalıdır. Olağanüstü bir tehlike söz konusuysa, taşıdığı her türlü riske rağmen acil taşıma zorunludur.

2. En kısa sürede yaralılar güvenli bir yere taşınmalıdır.

ARAÇ İÇİNDEKİ YARALIYI (RENTEK) TAŞIMA YÖNTEMİ

DİKKAT: Araç içindeki yaralıyı (Rentek Manevrası) taşıma; kaza geçirmiş yaralı bir kişiyi eğer bir tehlike söz konusu ise omuriliğe zarar vermeden çıkarmada kullanılır. Bu uygulama solunum durması; yangın tehlikesi, patlama gibi tehlikeli durumlarda uygulanacaktır.

1- Kaza ortamı değerlendirilir; patlama, yangın tehlikesi belirlenir, çevre ve ilkyardımcının kendi güvenliği sağlanır,

2- Hasta / yaralının omuzlarına hafifçe dokunarak ve “iyi misiniz?” diye sorarak bilinci kontrol edilir, çevrede birileri varsa ’yi araması istenir,

3- Hasta / yaralının solunum yapıp yapmadığı gözlemlenir (göğüs hareketleri izlenir). Eğer solunum yok ise,

4- Hasta / yaralının ayaklarının pedala sıkışmadığından emin olunur; emniyet kemeri açılır,

5- Hasta / yaralıya yan tarafından yaklaşılır ve bir elle kolu diğer elle de çenesi kavranarak boynu tespit edilir ( Hafif hareketle),

6- Baş-boyun-gövde hizasını bozmadan araçtan dışarı çekilir,

7- Hasta / yaralı yavaşça yere veya sedyeye yerleştirilir.

Sürükleme yöntemleri nelerdir?

Hasta / yaralının sürüklenmesi, oldukça faydalı bir yöntemdir. Özellikle, çok kilolu ve iriyarı kişilerin taşınması gerekiyorsa; dar, basık ve geçiş güçlüğü olan bir yerden çıkarmalarda herhangi bir yaralanmaya neden olmamak için seçilebilecek bir yöntemdir. İlkyardımcının fiziksel kapasitesi göz önünde bulundurulmalıdır. Mümkünse battaniye kullanılmalıdır. Sürükleme yöntemleri şunlardır;

1. Ayak bileklerinden sürükleme,

2. Koltuk altından tutarak sürükleme.

Kısa mesafede süratli taşıma teknikleri nelerdir?

1- Kucakta taşıma: Bilinci açık olan çocuklar ve hafif yetişkinler için kullanışlı bir yöntemdir. Bir ilkyardımcı tarafından uygulanır.

- Bir elle yaralı dizlerinin altından tutularak destek alınır,

- Diğer elle gövdenin ağırlığı yüklenerek sırtından kavranır,

- Yaralıya kollarını ilkyardımcının boynuna dolaması söylenebilir. Bu yaralının kendini güvende hissetmesini sağlar,

- Ağırlık dizlere verilerek kalkılır.

2- İlkyardımcının omzundan destek alma: Hafif yaralı ve yürüyebilecek durumdaki hasta/yaralıların taşınmasında kullanılır. Bir ilkyardımcı tarafından uygulanır. Bu yöntem iki kişi ile de uygulanabilir.

- Yaralının bir kolu ilkyardımcının boynuna dolanarak destek verilir,

- İlkyardımcı boşta kalan kolu ile hasta/yaralının belini tutarak yardım eder.

3- Sırtta taşıma: Bilinçli hastaları taşımada kullanılır. Bir ilkyardımcı tarafından uygulanır.

- İlkyardımcı hasta / yaralıya sırtı dönük olarak çömelir ve bacaklarını kavrar,

- Hasta / yaralının kolları ilkyardımcının göğsünde birleştirilir,

- Ağırlık dizlere verilerek hasta/yaralı kaldırılır.

4- Omuzda taşıma ( İtfaiyeci yöntemi): Yürüyemeyen ya da bilinci kapalı olan kişiler için kullanılır. Bir ilkyardımcı tarafından uygulanır. İlkyardımcının bir kolu boşta olacağından merdiven ya da bir yerden rahatlıkla destek alınabilir.

- İlkyardımcı sol kolu ile omzundan tutarak hasta / yaralıyı oturur duruma getirir,

- Çömelerek sağ kolunu hasta/yaralının bacaklarının arasından geçirir,

- Hasta / yaralının vücudunu sağ omzuna alır,

- Sol el ile hasta/yaralının sağ elini tutar, ağırlığı dizlerine vererek kalkar,

- Hasta/yaralının önde boşta kalan bileği kavranarak hızla olay yerinden uzaklaştırılır.

5- İki ilkyardımcı ile ellerin üzerinde taşıma (Altın Beşik Yöntemi): Hasta yaralının ciddi bir yaralanması yoksa ve yardım edebiliyorsa iki, üç, dört elle altın beşik yapılarak taşınır.

İki elle: İki ilkyardımcının birer eli boşta kalır, bu elleri birbirlerinin omzuna koyarlar, diğer elleri ile bileklerinden kavrayarak hasta / yaralıyı oturturlar.

Üç elle: Birinci ilkyardımcı bir eli ile ikinci ilkyardımcının omzunu kavrar, diğer eli ile ikinci ilkyardımcının el bileğini kavrar. İkinci ilkyardımcı bir el ile birinci ilkyardımcının bileğini, diğer eli ile de kendi bileğini kavrar.

Dört elle: İlkyardımcılar bir elleri ile diğer el bileklerini, öbür elleri ile de birbirlerinin bileklerini kavrarlar.

6- Kollar ve bacaklardan tutarak taşıma: Hasta / yaralı bir yerden kaldırılarak hemen başka bir yere aktarılacaksa kullanılır. İki ilkyardımcı tarafından uygulanır.

- İlkyardımcılardan biri sırtı hasta yaralıya dönük olacak şekilde bacakları arasına çömelir ve elleri ile hasta / yaralının dizleri altından kavrar. İkinci ilkyardımcı hasta / yaralının baş tarafına geçerek kolları ile koltuk altlarından kavrar. Bu şekilde kaldırarak taşırlar.

7- Sandalye ile taşıma: Hasta yaralının bilinçli olması gereklidir. Özellikle merdiven inip çıkarken çok kullanışlı bir yöntemdir. İki ilkyardımcı tarafından uygulanır.

- Bir ilkyardımcı sandalyeyi arka taraftan, oturulacak kısma yakın bir yerden, diğer ilkyardımcı sandalyenin ön bacaklarını aşağı kısmından kavrayarak taşırlar.

Rentek manevrası nedir? Rentek manevrası ne demek, hangi durumlarda uygulanır?

Son zamanlarda adına aşikâr olmuş olduğumuz rentek manevrası kelimesi sürücülerin muhakkak bilmesi gereken ilk yardım konularından ve acil müdahale manevralarından birisidir. Vatandaşlar tarafından arama motorunda en sık araştırılan ve merak edilen konulardan birisi de rentek manevrası hangi durumlarda uygulanır sorusu olmaktadır. Rentek manevrası, genel olarak kaza yapmış kişiyi araç içerisinden çıkartma olarak bilinen bir durumdur. Buradaki amaç kazazedenin omuriliğine zarar vermeden düzgünce çıkarmaktır. Daha sonra gerekli müdahale için acili arayarak hasta ve yaralının can güvenliğini sağlamış olursunuz. Rentek manevrası nasıl yapılır? Merak edilen bu soruyu yanıtlayacağız. Rentek manevrası nasıl olur? İşte detaylar.

RENTEK MANEVRASI NEDİR?

Rentek manevrası genellikle araç içindeki yaralıyı taşıma işlemidir. Fakat dikkat edilmesi gereken özelliklerden birisi de mutlaka kaza geçirmiş kişiyi eğer bir tehlike söz konusu ise omuriliğe zarar vermeden çıkarmanız gerekmektedir. Bu uygulama durumu genelde yaralının solunumunun durması, yangın tehlikesi, patlama gibi tehlikeli durumlarda uygulanması gerekmektedir.

RENTEK MANEVRASI NE DEMEK?

Kaza geçirmiş yaralı bir kişiyi eğer bir tehlike söz konusu ise omuriliğe zarar vermeden çıkarma işlemine rentek manevrası denilmektedir.

RENTEK MANEVRASI NASIL YAPILIR?

Adını ehliyet derslerinden aşikâr olduğumuz rentek manevrası yöntemi şu şekilde yapılmaktadır; ilk önce kaza ortamı değerlendirilir. Daha sonra yaralının bilinci sorgulanır. Ardından baş, boyun ve gövde hizası bozulmadan araçtan çıkarılır. Son olarak sedyeye yatırılarak hastaneye getirilir.

RENTEK MANEVRASI NASIL OLUR?

Rentek manevrasından yapmanız gerekenlerden birisi meydana gelmiş olan kaza ortamı değerlendirmektir. Örneğin; patlama, yangın tehlikesi, çevre ve ilk yardımcının güvenliği sağlanır.

  1. Daha sonra hasta ve yaralının omuzlarına hafifçe dokunun ve "iyi misiniz?" diye sorarak bilinci kontrol ediniz. Ardında acili arayınız.
  2. Ardından hasta ve yaralının solunum yapıp yapmadığını gözlemleyiniz.
  3. Yaralının ayaklarının pedala sıkışmadığından emin olun ve emniyet kemerini açınız.
  4. Hastanın baş, boyun ve gövdesinin hizasını bozmadan yavaşça araçtan dışarı çekilir.
  5. Son olarak yaralı yavaşça yere veya sedyeye yerleştiriniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası