özel güvenlik görevlisi yıpranma payı var mı / Özel Güvenlik Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Özel Güvenlik Görevlisi Yıpranma Payı Var Mı

özel güvenlik görevlisi yıpranma payı var mı

Özel Güvenlik Görevlileri İçin Fiili Hizmet Zammı Teklifi Meclis'te

Özel Güvenlik Görevlileri İçin Yıpranma Hakkı Teklifi Meclis'te CHP Hatay Milletvekili Sn. Mevlüt Dudu tarafından verilen ; Sosyal Sigotalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına dair kanun teklifinin kabülü halinde Özel Güvenlik Görevlilerini müjdeli haber bekliyor. Teklifin gerekçesi şu şekilde ; Ülkemizde çalışma hayatı çok ciddi sorunlar içermektedir.

Özel Güvenlik Personeline Haksızlık Yapılıyor

AK Parti döneminde Uluslararası çalışma örgütünün normlarından hızla uzaklaşıldığı ve hemen bütün alanlarda güvenceli ve sürekli çalışmanın yerini, geçiçi ve süreksiz çalışma ilişkilerinin almaya başladığı görülmektedir. Bu sorunlar, Kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör firmalarında güvenliği sağlamak amacıyla istihdam edilen özel güvenlik görevlilerinde de yaygın bir biçimde görülmektedir.

Genel Kolluk Kuvvetleri Gibi Çalışıyorlar

Özel Güvenlik personeli çalışma koşullarının ağırlığı , düşük ücret ve mali haklara sahip olmaları ve sosyal haklarının yetersizliği gibi nedenlerle büyük zorluklar ile karşılaşmaktadır. Nitekim Gerek kamu içerisinde gerekse özel sektörde çalışan özel güvenlik görevlileri 7 gün 24 saat vardiyalı bir şekilde genel kolluk kuvvetleri gibi hizmet vermektedir. Sektörde yasal çalışma saatlerine dikkat edilmemekte ve çalışanlar bazen günde 12 saat veya daha uzun süre görev yapmaya zorlanmaktadır.

Firmalar Acımasız Davranıyor

Kamu kuruluşları ve özel sektöre özel güvenlik hizmeti sağlayan firmalar, işverenden personel başına tahsis ettiği ücretin çok daha azına, genel itibariyle asgari ücrete özel güvenlik görevlisi çalıştırmaktadır. Sektörde çalışanların fazla mesai ücreti, yemek, yol parası ödeyen firma sayısı parmakla gösterilecek kadar azdır. İşverenler hizmet şartnamesine kıdem ve ihbar tazminatı ile ilgili bir hüküm koymadığından çalışan personel işten ayrılması durumunda bu haklarından mahrum olmaktadır.

Risk Altında Çalışıyorlar

Diğer taraftan, görev başında tehdit, yaralanma ve ölüme kadar gidebilen ağır bir tehlike ve risk altında çalışan özel güvenlik görevlileri, yaptıkları işin niteliği genel kolluk kuvvetlerinin yaptıkları görevlere de uygun olmasına rağmen, askerler ve polislerin faydalandığı yıpranma haklarından yararlanamamaktadır.

Özel Güvenlik Görevlilerine Fiili Hizmet Zammı Verilsin

Bu çerçevede, özel güvenlik görevlilerinin genel kolluk kuvvetlerinin faydalandığı yıpranma hakkına tabi olmadan emekli edilmeleri kamu vicdanını sarsmaktadır. Verilen teklif ile "Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun Kapsamında Fiilen çalışan özel güvenlik görevlilerine 90 günlük " fiili hizmet zammı verilmesi öngörülmektedir.

Kamu haberlerinin merkezi funduszeue.info'in android uygulamasını cep telefonunuza indirerek gelişmelerden ve çok daha fazlasından haberdar olabilirsiniz.

Beğendim0Muhteşem0Haha0İnanılmaz0Üzgün0Kızgın0

TBMM’de yasama faaliyetlerinin başlaması ile birlikte çalışanlara yenilik ve avantajlar öngören düzenlemeleri değerli okuyucularımızla paylaşmaya devam ediyoruz Bu yazımızda yıpranma hakkı ile ilgili TBMM’de yer alan kanun teklifini değerlendireceğiz

Yapılan iş ve mesleğin riskleri ve yıpratıcılığı sebebiyle bazı işlerde çalışanlar için emeklilik bakımından yıpranma (fiilî hizmet süresi zammı) hakkı uygulanmaktadır.

SGK uygulamasında da yıpratıcı işlerde çalışanların hem primleri artırılarak hem de yaş düşürülerek emeklilikte avantajlı olmakta ve diğer çalışanlara göre daha erken emeklilik söz konusu olmaktadır.

En son olarak 03/08/ tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan kanunla sağlık çalışanlarına verilen yıpranma hakkı ile birlikte yıpranma kapsamında olan iş yerleri/işler 20’yi bulmuş oldu.

 

Emniyet ve TSK mensuplarının 90 gün yıpranma hakkı var

 

SGK mevcut uygulamalarında asaleti onaylanmış olmak şartıyla adaylıkta geçirilen süreler dâhil polis memuru, başpolis memuru ve kıdemli başpolis memuru, komiser yardımcısı, komiser, başkomiser, emniyet amiri, emniyet müdürleri ile bu ve daha yukarı maaş ve derecelerdeki emniyet mensupları, Millî İstihbarat Teşkilâtı mensuplarına her bir yıllık çalışma karşılığı 90 gün yıpranma hakkı vermektedir. Aynı şekilde TSK, Jandarma Genel Komutanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığında görev yapan subay, yedek subay, astsubay, uzman jandarma, uzman erbaşlar ve sözleşmeli erbaş ve erlere de 90 gün yıpranma hakkı vermektedir

 

Kamu ve özel güvenlik görevlileri ile bekçilere yıpranma

 

22 Mayıs tarihinde TBMM Sağlık, Aile ve Çalışma Sosyal İlişkiler Komisyonuna kadar gelen iktidar partisiyle aynı ittifakta yer alan parti milletvekilleri tarafından verilen kanun teklifinde; gerek kamuda gerekse özel sektörde çalışan özel güvenlik görevlilerinin 7 gün 24 saat esasına dayalı vardiyalı bir program dâhilinde genel kolluk kuvvetlerine benzer hizmet vermekte oldukları, bunun yanı sıra özel güvenlik sektöründe çalışanların yasal çalışma saatlerine riayet edilmemekte, çalışanların zaman zaman günde 12 saatten fazla görev yapmakta olduğu, ücret ve diğer sosyal haklarının yetersiz olduğu belirtilmiştir.

Kanun teklifinde; “Görevleri başında tehdit, yaralanma ve ölüme kadar gidebilen ağır bir risk ve tehlike altında çalışan özel güvenlik çalışanları, yaptıkları işin niteliği genel kolluk kuvvetlerinin yaptıkları görevlere de benzer olmasına rağmen, asker ve emniyet güçlerinin faydalandığı yıpranma hakkından yararlanamamaktadırlar. Bu bakımdan, özel güvenlik çalışanlarının, genel kolluk kuvvetlerinin faydalandığı yıpranma hakkına tabi olmadan emekli olmaları eşitsizliği beraberinden getirirken, kamu vicdanını da yaralamaktadır. Yine son yıllarda emniyet teşkilatı bünyesinde göreve başlatılan çarşı ve mahalle bekçileri de, tıpkı emniyet güçlerinde görev yapan diğer görevliler gibi çalışmakta ve adı üstünde olduğu üzere görevlerini gece icra etmektedirler. Çalışma şartlarındaki olumsuzluklara rağmen çarşı ve mahalle bekçileri de yıpranma hakkı alamamaktadırlar” gerekçelerine yer verilerek; büyük bir özveriyle gece gündüz demeden, zor şartlar altında çalışan özel güvenlik çalışanlarına ve çarşı ve mahalle bekçilerine yıpranma hakkı tanınması öngörülmektedir.

 

Polis ve askerler gibi emeklilik

 

Söz konusu kanun teklifi yasalaşırsa kamu ve özel güvenlik çalışanları ile çarşı ve mahalle bekçilerine her gün karşılığı en az 90 gün fiilî hizmet süresi zammı (yıpranma hakkı) verilmesi öngörülmektedir. Teklif TBMM’de bu şekliyle yasalaşırsa yukarıda saydığımız TSK ve Emniyet mensupları ile aynı yıpranma hakkı elde etmiş olacaklardır. Bu durum ise her yıl fazladan 90 güne kadar sigorta prim gün sayısı ile daha erken emeklilik anlamına gelmektedir.

           ***

“Bir çiçeğe fazla su verirsen çürür, insana gereğinden fazla değer verirsen kudurur.” Sadi Şirazi

 

 

BAŞIN DÜŞERSE DARA İSA KARAKAŞ’I ARA

 

Medine Gül Hanım, SGK, (4/1-a’lı) çalışan sigortalılar için, doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olan annelere doğum nedeniyle raporlu olarak çalışamadığı günler için ödenek vermektedir.

Emzirme ödeneği için ise 1 yıl içinde en az gün kısa vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması şartı aranmaktadır. Burada çalışanın kısmi-tam süreli çalışması, belirli-belirsiz süreli çalışması arasında bir ayrım bulunmamaktadır.

           ***

Zeki Taşer Bey, emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili gelişmeleri en doğru ve güvenilir bir şekilde sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz. Yasanın çıkması ise tamamen yüce TBMM’nin takdiri ve işidir. Hüsnüniyet dolu sözlerinizden dolayı teşekkür ederiz.

           ***

Süleyman Demircan, KHK ile kadroya alınan taşeron işçileri prim dâhil tüm şartları yerine getirilmeden zorla emekli edilmezler. Şartlar yerine getirilmeden işten çıkarılan işçiler işe iade davası yoluyla işlerine geri dönebilirler.

           ***

“Görmek isteyenler için yeterince ışık, istemeyenler için ise yeterince karanlık vardır.” Blaise Paskal

Yazıyı PaylaşYazıyı Kaydet

Yıpranma Payı Nedir, Kimlere Verilir Ve Hangi Meslekler Alır? Yıpranma Payı Nasıl Alınır, Ne Kadar Ve &#;cret Hesaplama

Haberin Devamı

 Yıpranma payı fiili hizmet süresi zammı kavramıyla ilgilidir. Mesleki yıpranma payı olarak da halk arasında bilinen bir terimdir. Hatta bu hak sayesinde kişiler 5 ile 10 yıl arasında çalışarak erken emekli olabilmektedir. Yıpranma payının hesaplanmasında kişinin hangi ağır şartta ne kadar süredir çalıştığı da önemlidir. 

Yıpranma Payı Kimlere Verilir?

 Yıpranma payının fiili hizmetten sayıldığını bilmek gerekmektedir. Yıpranma payı ağır hizmet şartlarında çalışan işçilere verilmektedir. Bu ağır hizmet şartları arasında cam atölyeleri, demir çelik fabrikaları, asit üretim fabrikaları olabildiği gibi basın yayın ve gazetecilik alanı, emniyet, askeriye gibi alanlar da yer almaktadır. 

 Yıpranma payı meslek dalları oldukça geniştir. Bu yüzden de yıpranma payı ülkemizde bir hayli fazla sayıda çalışana verilebilmektedir. Hatta yıpranma payı hakkı son yapılan düzenlemelere göre sağlık çalışanlarını ve ceza evi görevlilerini de kapsamaktadır. Ağır sanayide çalışanların emeklilik şartları arasında yıpranma payı ücretleri de vardır. Çünkü yıpranma payı iş kolundan dolayı erken emeklilik anlamına gelmektedir. 

Yıpranma Payını Hangi Meslekler Alır?

 Yıpranma payı çalışma koşulları ağır olan mesleklerden daha hızlı emekli olmayı sağlamaktadır. Geçtiğimiz sene çıkarılan torba yasası yıpranma payının dahil olduğunu meslekleri belirlemiştir. Yıpranma payından en fazla yararlanan meslek grubunun madencilik olduğu ifade edilmiştir.

Haberin Devamı

  60 günden güne kadar yıpranma payı hakkı tanınan meslekler madencilik, diş hekimi, sahil güvenlik, döküm fabrikası, eczacı, ebe, cam fabrikası, alüminyum fabrikası, kurşun işleri ve çimento fabrikası şeklindedir. Erken emeklilik hakkını savunan yıpranma payı aslında riskli meslek gruplarını bünyesine almaktadır. Bu bağlamda polislik, askerlik gibi meslekler de tehlikeli ve riskli görülmektedir. Bu yüzden yıpranma payı meslekleri arasında emniyet ve askeriye de vardır. 

Yıpranma Payı Nasıl Alınır?

 İşçilerin yıpranma payı alabilmesi için bazı şartların karşılanması gerekmektedir. Normal bir işte çalışan kişinin emekliliği yılda gün olarak hesaplanmaktadır. Yıpranma payı olan meslek dallarını düşündüğümüzde bu süre ve gün olabilmektedir. Dolayısıyla yıpranma payının alınması için çalışanın ilgili iş kolunda en az gün çalışması gerekmektedir.

Haberin Devamı

Yıpranma Payının Ücret Hesaplaması

 Yıpranma payının ücret hesaplaması elbette ki kişinin çalıştığı ağır iş koluna göre değişmektedir. Örneğin cıva üretiminde çalışan bir işçiyi düşünelim. Bu işçinin fiili hizmet zammı 90 gündür. Bu alanda kişinin 12 ay hizmet verdiğini bilelim. Bu durumda kişi 15 ay çalışmış sayılmaktadır. Birey erken emekli olma fırsatı alıyor. Aynı zamanda da prim gün sayısı artıyor. Cıva üretiminde çalışan kişi bir sene içinde gün yerine gün çalışmış sayılmaktadır.

  Madenler daha ağır iş kolları olduğu için bu süre daha fazladır. Bu süre 6 ay yani gün olarak bilinmektedir. Bu da erken emekliliğe ciddi derecede olumlu katkı vermektedir. Bir maden işçisi bir senede gün yerine gün çalışmış sayılmaktadır. Yıpranma payının ücret hesaplanması kişinin çalıştığı meslek dalına göre yapılmaktadır. 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 
Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi ve Gerekçesi ekte sunulmuştur. Gereğini saygılarımla arz ederim.. 
Mehmet Ali Çelebi/ İzmir Milletvekili 

GENEL GEREKÇE : Kamu düzeni ve halkımızın güvenliği için yılında Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunun kabulü ile hayatımıza giren özel güvenlik görevlileri 15 yılda büyük bir ivme kazanmış ve bine ulaşan sayısı ile önemli görevleri gerçekleştiren bir meslek haline gelmiştir. 

Özel güvenlik görevlileri çalıştıkları mahalde, can ve mal güvenliğini sağlama görevleri nedeniyle saldırı ve saldırganların ilk hedefi konumundadırlar. Polis teşkilatına yardımcı kolluk kuvveti olmalarına rağmen yaptıkları işin küçümsendiğini, kendilerine saygı gösterilmediğini düşünmektedirler. 

Sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun ve ilgili yönetmeliği, çalışanların özlük haklarına ve çalışma şartlarına yönelik düzenlemeleri içermemektedir. Özel güvenlik hizmeti, kamu hizmetini tamamlayıcı nitelikte olmasına rağmen; sektör çalışanları özlük hakları bakımından aynı işi yapan genel kolluk kuvvetlerinin sahip oldukları haklardan (şehitlik, gazilik hakkı gibi) yararlanamamaktadırlar. Yıpranma hakkına tabi olmadan emekli edilmeleri kamu vicdanını sarsmaktadır. 

Özel güvenlik görevlilerinin yetkilerinin sayılı kanunda açık biçimde tanimlanmaması da biridir. Ozel güvenlik görevlilerinin yetkilerinin kesin ve açık bir şekilde belirlenmemesi ve işyerlerinde amir veya yöneticiler tarafından kanunun verdiği yetkiyi aşan emirler verilmesi nedeniyle özel güvenlik görevlileri sık sık vatandaşlarla ve diğer çalışanlarla karşı karşıya gelmektedir. Kanunun verdiği yetkiyi aşan emirlerin yazılı olarak verilmemesi nedeniyle emrin yerine getirilmesi sırasında herhangi bir sorun çıktığında özel güvenlik görevlileri kurum ve vatandaşlar tarafından olayın tek sorumlusu olarak değerlendirildiği/gösterildiği için kendilerine karşı olumsuz bir algı oluşmaktadır. Ayrıca sözlü olarak verilen emirlerin yerine getirilmesi sırasında herhangi bir sorun ortaya çıktığında emri veren kişi böyle bir emir vermediğini iddia edebilmekte ve özel güvenlik görevlileri olayın tek suçlusu olarak kalabilmektedir. 

Kanun gereği özel güvenlik personeli, koruma ve güvenlik hizmetleri dışında başka bir işte çalıştırılamaz. Ancak otopark, bahçe, temizlik gibi farklı işlerde çalıştırılmaktadırlar. 

Özel güvenlik görevlilerinin iklim ve çevre şartlarından doğan çalışma ortamı zorlukları vardır. (Mahrumiyet bölgelerine, nöbet noktalarına ulaşım güçlükleri ve zor şartlarda nöbet tutulması, kulübe isi-işik durumları vb.) 

Özel güvenlik sektöründe görev yapan vatandaşlarımızın özlük haklarında yapılacak iyileştirmeler sektör gelişim sürecine önemli katkılar sağlayacağı gibi, huzurlu etkin bir görev yapmalarını ve başarıyı da beraberinde getirecektir. 
Kanun teklifimiz ile özel güvenlik çalışanlarının fiili hizmet süresi zammından faydalanmaları; "ülkenin güvenlik ve esenliği, devletin çıkarları ve kişilerin can, irz ve mallarını korumada yüksek hizmeti" görülmesi durumunda kamuoyunda "taltif" olarak adlandırılan, para mükafatı hükümlerinden faydalandırılmaları amaçlanmıştır. 

MADDE GEREKÇELERİ 

MADDE 1- Madde ile risk altında ve ağır koşullarda çalışan özel güvenlik görevlilerine fiili hizmet süresi zammı verilmesi amaçlanmıştır. 
MADDE 2- Madde ile özel güvenlik görevlileri için de "ülkenin güvenlik ve esenliği, devletin çıkarları ve kişilerin can, irz ve mallarını korumada yüksek hizmeti" görülmesi durumunda kamuoyunda "taltif" olarak adlandırılan para mükâfatı hükümlerinden faydalandırılmaları amaçlanmıştır. 
MADDE 3-Yürürlük maddesidir. 
MADDE 4- Yürütme maddesidir. 

SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ 

MADDE /05/ tarihli ve sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 40'inci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan tabloya 21 numaralı bölüm eklenmiştir: 
21 
Özel Güvenlik 
10/06/ Tarihli ve Sayılı Özel 90 Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun kapsamında fiilen çalışan güvenlik görevlileri 
MADDE 2- 4/6/ tarihli ve sayılı Emniyet Teşkilat Kanununun 86'ncı maddesinin birinci fıkrasında yer alan "Emniyet örgütü mensupları” ibaresinden sonra gelmek üzere "ile 10/6/ tarihli ve sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun kapsamında görev yapan özel güvenlik görevlileri" ibaresi eklenmiştir. 
MADDE 3-Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. 
MADDE 4- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür. 

funduszeue.info ÖZEL/ ANKARA

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası