ayak uyuşması hangi doktora gidilir / Sinir Sıkışması: Tedavisi, Belirtileri ve Ameliyatı - Medicana Sağlık Grubu

Ayak Uyuşması Hangi Doktora Gidilir

ayak uyuşması hangi doktora gidilir

BLOG

Prof. Dr. Alev Leventoğlu Logo

Anasayfa /Tedavi Alanları /El, Ayak Uyuşmaları

El, Ayak Uyuşmaları Nedir? Hangi Hastalıkların Habercisi Olabilir?

Eğer el, ayak uyuşması şikayetiniz varsa ve ısrarcı ya da ilerliyor gibi görünüyorsa, probleminizin teşhis edilmesi önemlidir. Genellikle iğne batması hissi olarak da tanımlanan uyuşma veya karıncalanma, kolları, elleri, parmakları, bacakları veya ayakları etkiler. Bu anormal durum, altta yatan bazı önemli sorunlardan kaynaklanabilir. 

El, Ayak Uyuşmasına Ne Sebep Olur?

Genellikle iğnelenme hissi olarak tanımlanan uyuşma veya karıncalanma kol ve bacakları etkiler. Bazen sadece el yada ayak parmaklarında bazen de dudak çevresi yada vucudunuzun farklı bölgesinde hissedilebilir. Bu anormal durum, altta yatan bazı önemli sorunlardan kaynaklanabilir. Şikayetleriniz eğer ısrarcı ya da ilerliyor gibi görünüyorsa, probleminizin teşhis edilmesi önemlidir.

Uyuşma veya karıncalanmalar genellikle sinir hasarı, sinirin uyarılması veya basısından kaynaklanır. Tek bir sinirde hasar veya basılanma sonucu olabilir veya birkaç sinir veya sinir dalını etkileyen bir problemden kaynaklanabilir.

El, Ayak Uyuşması dört genel kategoriye ayrılmıştır:

  • Parestezi (ciltte hissedilen, ve belirgin uzun süreli etkisi olmayan, karıncalanma, uyuşma, iğnelenme, yanma hissi.) ya da iğne batma hissi.
  • Basınç ya da dokunuşun nasıl hissettiğine ilişkin algı değişiklikleri ile birlikte, disestezi ( bir kişinin ağrılı, kaşıntılı, yanma ya da kısıtlayıcı bir duyguya maruz kalması) ya da sinir boyunca yanma hissi.
  • Hiperpati veya ağrıya karşı artan hassasiyet
  • Anestezi veya ağrı ve sıcaklık dahil olmak üzere duyu kaybı

Genel olarak, uyuşukluk kollarınızda ve bacaklarınızda veya vücudunuzun tümünde hissedilebilir. Uyuşukluğun, beyin ve omurganızı da içeren merkezi sinir sisteminizdeki bir problemden kaynaklanması da başka nedenlerden dolayı olabilir.

Diğer semptomlar olmadan tek başına uyuşukluk hissi genellikle inme veya tümör gibi yaşamı tehdit eden bir bozukluğun belirtisi olmayabilir.

El, Ayak Uyuşmasının Olası Nedenleri Nelerdir?

Uyuşmanın altında yatabilecek çok sayıda sebep olabileceğinden Nöroloji doktorunuz belirtileriniz hakkında ayrıntılı bilgi içeren kapsamlı bir muayene gerçekleştirir. Bir elektromiyografik değerlendirme yani  sinir iletim çalışması ve diğer tanısal testler, kesin nedeni saptamaya yardımcı olmak için gerekli olabilir. Yapılan muayeneler sonucu nöropatinin durumu; 'tek sinir mi, çok sayıda sinir mi, bunlar iki taraflı yaygın mı yoksa asimetrik mi, sinirin akson dediğimiz yapısı mı yoksa siniri saran, koruyan kılıf olan myelin hasarı mı oluşmuş' gibi birçok soruna çözümü doktorunuz bulacak ve buna göre bir tedavi planı çıkaracaktır. 

El, Ayak Uyuşukluğuna neden olabilecek durumlar şunlardır:

  • Şeker Hastalığı
  • Karpal Tünel Sendromu
  • Siyatik Sinir Problemleri
  • Fıtık Omurga Diski
  • Travmatik boyun ya da sırt yaralanması
  • Vitamin eksiklikleri
  • Bazı ilaçlar
  • Guillian Barre Sendromu
  • Kronik inflamatuar demyelizan nöropatiler
  • Amiloid nöropati

El, Ayak Uyuşması Nasıl Tedavi Edilir?

Ayaklarınız veya bacaklarınız uzun süre oturduktan veya ayakta durduktan sonra uyuşuyorsa pozisyon değişikliği gibi sık hareket etmek size yardımcı olabilir. Ancak sizin için doğru olan tedavi, sorunun kökenine bağlıdır. Bu nedenle olası hastalıkların değerlendirilmesi için mutlaka nörolojik muayene ve testler gerekir. 

MS Hastalarında Hamilelik

Multiple Skleroz (MS), bağışıklık sisteminin sinir hücrelerine zarar veren bir hastalıktır. Hastalık çoğunlukla kadınlarda görülmektedir. Hastalığın seyri, tedavi planı, doğurganlık, gebelik, doğum hatta emzirme süreçleri üzerinde etkili olabildiğinden MS

Sağlıklı Beyin vs. Alzheimer Hastalığı Olan Beyin

Alzheimer hastalığı beynin küçülmesine ve beyin hücrelerinin ölmesine neden olan ilerleyici bir nörolojik bozukluktur. Kişinin bağımsız olarak işlev görme yeteneğini etkileyen düşünme, davranışsal ve sosyal becerilerde sürekli bir düşüş yaşaması olarak ad

Anksiyete Alzheimer Riskini Arttırıyor

Hafif bilişsel bozukluğu olan kişilerin uzun ve devamlı stres ve kaygı yaşamaları durumunda, Alzheimer hastalığına yakalanma olasılıkları daha yüksektir. Yeni bir çalışma, hafif bilişsel bozukluğu ve yüksek düzeyde stresi olan kişilerin, stresli olmayanla

Tümör Hep Kötü Huylu Olmayabilir

Beyin tümörleri kanserli (kötü huylu) veya kanserli olmayan (iyi huylu) olabilir. Kötü huylu (kanserli) veya iyi huylu beyin tümörleri özellikle bası belirtileri ve fokal nörolojik bulgulara neden olur. İyi huylu veya kötü huylu tümörler büyüdüğünde, kafa

Sirkadiyen Ritim Uyku Bozuklukları

Sirkadiyen ritim, günün 24 saatte bir tekrarlanan doğal uyku-uyanıklık döngüsüdür. Bu döngünün bozulması, sirkadiyen ritim uyku bozukluğudur. Sirkadiyen ritim bozukluğu, gündüz uykululuğundan depresyona kadar değişen semptomlara neden olabilir.

Çok Fazla Televizyon İzlemek Beyin Sağlığını Etkiliyor

Araştırmacılar, genç ve orta yaşta daha fazla televizyon izleyen kişilerin ileriki yıllarda beyin sağlığını bozma riskinin daha yüksek olduğunu söylemektedir. Çalışmalar ayrıca, aşırı televizyon izlemenin bilişsel gerilemeye ve gri maddede (karar verme, i

Az veya Çok Uyku Sağlığınıza Zarar Veriyor

Altı ila sekiz saatlik sağlıklı uyku, kardiyovasküler sağlık için önemlidir. Altı ila sekiz saatten fazla veya az süren bir uyku önerilmemektedir.

Parkinson Hastalığının 5 Aşaması

Beyindeki dopamin miktarının azalması sonucu hastaların hareketi başlatma ve hareketi kontrol etme mekanizması bozulur.

60 Yaşından Sonra Beyinde Neler Oluyor?

Araştırmacılar, sağlıklı bir beynin etkinliğini ve verimliliğini ileri yaşlarda da koruyabileceğini söylemektedir.

Temporal Lob Epilepsisi

Epilepsi, nöronlar olarak adlandırılan beyin hücrelerinin diğer hücrelere düzensiz sinyaller göndermesiyle sonuçlanan kronik bir nörolojik durumdur.

Uyku Bozukluklarının Belirtileri

Çoğu insan uykuya dalmakta zorluk çekmektedir. Ancak kronik uyku sorunları ve devam eden gündüz yorgunluğu daha ciddi bir soruna işaret edebilir.

MS Bağışıklık Sisteminizi Etkiliyor

Sağlıklı sinir lifleri, miyelinden oluşan bir koruyucu kılıf ile kaplıdır. Bu sayede hücreler arası uyarılar kolaylıkla birbirleri arasında iletilir. MS Hastalığı - Multiple Skleroz hastalığında

TÜMÜNÜ GÖR

Bacak ağrısı ve uyuşması i&#;in hangi b&#;l&#;me gidilir, neden olur? Kal&#;a ve kasık ağrısı i&#;in hangi b&#;l&#;me gidilir?

Bacak ve diz ağrıları hangi durumda olursa olsun ciddi bir şişlik veya ağrı bulunmuyor ise bu süreç kısa sürer. Fakat ağrılar ve şişlik geçmiyor ve süreç uzuyor ise ciddi problemler oluşabilir.

Bacak ağrısı ve uyuşması için hangi bölüme gidilir?

Halk arasında damar sertliği olarak bilinen aterosekleroz hangi organı beslemekte ise o organlara ait şikayetler oluşmaktadır. Bu sebep ile bacağa giden damarların tıkanması bacaklarda ağrıya veya uyuşmalara sebep olabilir. Bu durum genellikle akşam saatlerinde başlar ve uyuşukluk şikayetleri de artmaya başlar. Sol bacak ağrısının nedeni ise bel fıtığı olabilir. Bu sebeple geçmeyen ve çok ağrılar oluşturan bacak ağrıları için mutlaka bir uzmana danışılması gerekir.

Bacak ağrısı ve uyuşması neden olur?

Bacak ağrılarının birçok nedeni olabilir. Artan ağrılar ve geçmeyen uyuşukluklar sonucunda hastaların kalp damar cerrahisi, nöroloji veya dahiliye uzmanına gidilebilir.

Kalça ve kasık ağrısı için hangi bölüme gidilir?

Kalça ve kasık ağrıları da günlük yaşamda pek çok kişide görülmektedir. Birçok farklı sebeplerden dolayı kalça ağrıları görülebilir. Bazı durumlarda kısa süreli gelip geçici bir durum olabiliyor iken bazı durumlarda ciddi hastalıklara sebep olabilir. Bu sebeple mutlaka uzman bir doktora görünülmesi gerekmektedir.

Kalça ağrıları kalça bölümünün değişik noktalarından ortaya çıkar ve farklı yerlerde ağrılar gösterebilir. Bu ağrılar birkaç gün içerisinde geçiyor ve sık sık yaşanmıyor ise sıkıntı yaratmaz. Fakat ağrıların 2 hafta boyunca sürüyor ise başvurulacak olan bölümler ortopedi, travmatoloji veya fizik tedavi ve rehabilitasyon poliklinikleri olmalıdır.

Kalça ve kasık ağrısına hangi poliklinik bakıyor?

Kalça ve kas ağrıları ve bacak ağrıları kişilerin günlük yaşamlarında pek çok kez yaşanır. Bu durumlar bazı hastalıkların habercisi olabileceği için bir uzmana gidilmelidir. Genellikle kişiler bu gibi durumlarda hangi doktora gideceklerini bilemiyorlar. Bacak, kalça ve kas ağrıları için gidilecek doktorlar şunlardır:

- Bacak ağrısı ve uyuşması için gidilecek doktorlar: Kalp Damar cerrahi uzmanı, Nöroloji uzmanı ve Dahiliye uzmanı

- Kalça ve kasık ağrıları için gidilecek doktorlar: Ortopedi uzmanı, Travmatoloji uzmanı ve Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzmanı

İşte ayak uyuşmasının nedeni

Genellikle ayak uyuşmasının basit bir açıklaması vardır ama farklı hastalıkların belirtilerinden biri olarak da ortaya çıkabilir. Her ayak uyuşması endişelenmeyi gerektirmese de ayak uyuşmasının nedenleri hakkında genel bilgiye sahip olmak doğru zamanda tıbbi yardım almayı sağlayabilir.

Ayaklardaki uyuşmanın yaygın nedenlerinin başında, 'periferal nöropati' denilen sinir hasarlanması gelir. Sinirlerde bir tür hasar ya da kan dolaşımında bir sorun olması söz konusudur. Ayaklarda bir türlü geçmeyen uyuşmalar ayakta durmakta, yürümekte ya da araba sürmekte zorlanmalara yol açar.

Uzun süren ayak uyuşmaları dikkate alınmalı ve mutlaka bir nöroloji veya iç hastalıkları uzmanına başvurulmalıdır.

AYAK UYUŞMASININ YAYGIN NEDENLERİ

SİNİR SIKIŞMASI

Sinirlerin sinyal iletimini engelleyen herhangi bir duruş şekli ya da hastalık uyuşmaya yol açabilir. Uzun süre ayağınızın üzerine oturduktan sonra ayağa kalkmak istediğinizde ayağınızın tamamen hissizleştiğini görebilirsiniz. Bunun nedeni oturma pozisyonunuzun bacak, bilek veya ayaktaki sinirleri sıkıştırmasıdır. Ayak kendine gelirken hissedilen karıncalanma veya iğne batma hissi genellikle, sinir fonksiyonunun kendini toparladığının işaretidir.

Tarsal tünel sendromu ayaklarda ve bacaklarda sık görülen bir sinir sıkışması türüdür. Ayak iç yanında ve tabanında uyuşma, yanma hissi ve karıncalanma belirtileri arasındadır.

Omurgada fıtık ya da dejenere diskler veya omurilik kanalında daralma sinirlere baskı yaparak vücudun bu sinirlerle ilgili herhangi bir yerinde ama sıklıkla bacaklarda uyuşmaya veya diğer normal olmayan hislere neden olabilir.

Herhangi bir kitle, skar dokusu, genişleyen damar, enfeksiyon veya yaralanmadan kaynaklanan şişlik sinirlerin bölgesel sıkışmasına yol açabilir. Sık rastlanan örneklerden biri el bileklerinde görülen karpal tünel sendromudur. Karpal tünel sendromunda bilekteki median sinir, çevresindeki doku tarafından sıkıştırılır ve bu durum elde karıncalanma ve uyuşmaya neden olur.

OKSİJEN VE BESİN EKSİKLİĞİ

Eğer sinirler yeterince oksijen almıyor veya beslenmiyorsa sinir sinyalleriyle ilgili problemler yüzünden uyuşma hissedilebilir. Ateroskleroz veya periferik arterlerde kolesterol birikmesi (periferik arter hastalığı) sinirlerine kan akışını engelleyebilir. Donma, aşırı soğuk hava ve Raynaud sendromu gibi durumlarda kan damarları büzülür ve sinirler, düzgün işlemeleri için gereken oksijen, glikoz ve diğer besinlerden mahrum kalır. Bunun sonucunda uyuşma görülür.

Beyne az oksijen gitmesi ya da hiç gitmemesi (inme ya da geçici iskemik atak gibi nedenlerle) vücudun herhangi bir bölümünde ani uyuşmaya yol açabilir.B12 ve tiyamin de dahil olmak üzere vitamin eksiklikleri ayakta uyuşmalara yol açablir. Alkolik kişilerde bu vitamin eksiklikleri daha yaygındır. Kurşun benzeri ağır metaller yüzünden zehirlenme kalsiyum, potasyum ve sodum seviyelerinde dengesizliğe neden olarak uyuşmaya yol açabilir.

SİNİR HASARI

Sinirlerin hasara uğraması veya iltihaplanması uyuşukluğa yol açabilir. Diyabet ilk paragrafta sözünü ettiğimiz periferal nöropatiye neden olarak genellikle ayaklarda, ayak ve el parmaklarında sinir hasarı ve uyuşmaya yol açabilir. Yanıklarda ve radyoterapi tedavisinin sinirlere zarar vermesi halinde olduğu gibi, benzeri cilt problemlerinde uyuşma görülebilir. Zona ve Lyme hastalığında olduğu gibi, enfeksiyonlar da uyuşukluk neden olabilir.

BEYİNDEKİ SORUNLAR

Beyni ilgilendiren bazı durumlarda uyuşma belirtiler arasındadır. MS hastalığında uyuşma ilk belirtilerden biridir ve vücudun herhangi bir bölümünü etkileyebilir. Migren, inme ya da tümörler beynin sinyal iletimini etkileyerek uyuşmaya neden olabilir. Anksiyete (kaygı) ve hiperventilasyon (çok hızlı ve derin soluk alma) geçici uyuşmalara yol açabilir. Hipotiroidi (tiroit bezinin az çalışması), alkolizm ve lupus hastalığı da ayaklarda uyuşmaya sebep olabilir. Bazı kalp ilaçları ya da antibiyotikler benzeri ilaçlar, sinirleri etkileyerek uyuşma gibi yan etkilere neden olabilir.

AYAK UYUŞMASI SEBEBİYLE HANGİ HALLERDE DOKTORA GİDİLMELİ?

Bir yaralanma ya da bel fıtığı gibi bir rahatsızlık nedeniyle ayağınız uyuştuğunda, uyuşmanın nedeni hakkında fikir yürütebilirsiniz. Yine de bazı durumlarda uyuşmanın sebebi bilmek uyuşmaya ilgi göstermeyeceğiniz anlamına gelmemelidir. Uyuşmanın nedeni ile ilgili görünürde bir neden yoksa ve bir fikir yürütemiyorsanız. Uyuşma belli bir seviyede başladıktan sonra giderek kötüleşiyorsa. Uyuşma belli aralıklarla geçip sonra yeniden ortaya çıkıyorsa ya da belli hareketlerin tekrarlanmasıyla yaşanıyorsa. Uyuşmayla birlikte idrara çıkma da sıklaştıysa. Yürüdükçe uyuşma ya da karıncalanma kötüleşiyorsa. Yukarıdaki hallerde uyuşmanın kendi kendine geçmesini beklemek yerine bir doktora görünmek en iyisidir.

El kol uyuşması için hangi bölüme/doktora gidilir?

El uyuşması genellikle sinirlerden birinin hasarından, tahrişinden veya sıkışmasından veya kolunuzdaki ve bileğinizdeki sinirlerden birinin dalından kaynaklanır. Omurlarda diskte dejenerasyon ve kireçlenme durumunda da kolda his kaybı ve uyuşma görülür. Peki, El kol uyuşması için hangi bölüme/doktora gidilir? Merak edilen tüm detaylar haberimizde…

seafoodplus.info

Yayınlanma: - 30 Eylül Güncellenme:

El kol uyuşması için hangi bölüme/doktora gidilir?

Kol ve el sinirlerinin sıkışması durumunda boyunda omurilikten çıkan sinirler ele doğru giderken bağ dokusu tarafından sıkışır. Buradaki sıkışma sonucu el ve kollarda kuvvetsizlik, uyuşma ve ağrı oluşur. Ayrıca yaygın olarak uzun süre aynı pozisyonda oturmak veya uyumak el ve kolda uyuşmaya neden olur. Bu, sinirlerinize baskı yapabilir ve kısa süreli uyuşukluk yaratan kan akışını kesebilir. Şimdi, El kol uyuşması için hangi bölüme/doktora gidilir? Gelin hep birlikte öğrenelim…

EL KOL UYUŞMASI HAKKINDA

El uyuşması genellikle sinirlerden birinin hasarından, tahrişinden veya sıkışmasından veya kolunuzdaki ve bileğinizdeki sinirlerden birinin dalından kaynaklanır.

Diyabet gibi periferik sinirleri etkileyen hastalıklar aynı zamanda uyuşukluğa da neden olabilir, ancak diyabet ile benzer semptomlar genellikle ilk önce ayaklarınızda görülür.

Nadiren, uyuşma beyninizdeki veya omuriliğinizdeki problemlerden kaynaklanabilir, ancak bu gibi durumlarda kol veya el zayıflığı veya fonksiyon kaybı da meydana gelir. Tek başına uyuşma, genellikle felç veya tümör gibi potansiyel olarak hayati tehlike oluşturan bozukluklarla ilişkili değildir.

Doktorunuz, uyuşukluğunuzun nedenini teşhis etmek için belirtileriniz hakkında ayrıntılı bilgiye ihtiyaç duyacaktır. Uygun tedaviye başlamadan önce nedeni doğrulamak için çeşitli testler gerekebilir.

Elinizde bir veya her ikisinde olası uyuşukluk nedenleri şunlardır:

Beyin ve sinir sistemi koşulları

– Servikal spondiloz
– Guillain-Barre sendromu
– Sinir sisteminin paraneoplastik sendromları
– Periferik nöropati
– Omurilik yaralanması
– inme

Travma veya yaralanmalar

– Brakiyal pleksus hasarı
– Karpal tünel Sendromu
– Kübital tünel sendromu
– Donma

Kronik koşullar

– Alkol kullanım bozukluğu
– Amiloidoz (organlarınızda anormal protein birikimi)
– Şeker hastalığı
– Çoklu skleroz
– Raynaud hastalığı
– Sjögren sendromu

Bulaşıcı hastalıklar

– Lyme hastalığı
– Frengi

Tedavilerin yan etkileri

– Kemoterapi veya HIV ilaçlarının yan etkileri

Diğer nedenler

– Ganglion kisti
– Vaskülit
– B Vitamini eksikliği

Parkinson hastalığı nedir? İlginizi ÇekebilirParkinson hastalığı nedir?

EL KOL UYUŞMASI İÇİN HANGİ BÖLÜME/DOKTORA GİDİLİR?

El ve kol uyuşmasından şikayeti olan hastaların hastanelerin nöroloji polikliniklerine başvurması gereklidir. Hastalığın sebebi bulunduktan sonra sebebe yönelik olarak medikal tedavi, fizik tedavi ya da cerrahi müdahale ile tedavi edilir.

Ağrıbeyindiyabetkireçlenmeparkinsonşekerşeker hastalığıtümör

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir