salep içmenin faydaları / Salebin faydaları nelerdir?

Salep Içmenin Faydaları

salep içmenin faydaları

Salebin faydaları saymakla bitmiyor

Faydaları saymakla bitmeyen salep, soğuk kış günlerinin vazgeçilmezi.

Orkide çiçeklerinin köklerinden elde edilen toz, sütle birlikte kazalarda kaynatılır

Ardından daha dumanı tüterken tarçınla servis edilir

Soğuk kış günlerinde çarşı pazarı saran tarçın kokusu, salep zamanını haber verir.

Beslenme Uzmanı Beste Günday salebin faydalarını şöyle sıralıyor:

* Bronşit gibi ya da mide hazımsızlıkları gibi rahatsızlıklarda salep iyi gelen bir içecektir.

* İştah açar ve zihni güçlendirir. Çünkü karbonhidrat yapısıyla enerji veren bir içecektir.

Toz salep aktarlarda bulunabiliyor.

Orkide köklerinin toz haline getirilmesinden oluşan saf salepin kilosu ise lira.

Salep, evde de kolaylıkla hazırlanabilir.

Bunun için 1litre süte bir tatlı kaşığı salep yeterli.

Ancak dibinin tutmaması ve topaklanmaması için devamlı karıştırmak gerekiyor.

Salepi Daha Lezzetli Kılmak İçin

Damla sakızı koyulduğunda nefis bir koku veren salep, tarçınla zencefil eklenildiğinde çok lezzetli bir hale geliyor

İşte salebin bilinmeyen faydaları…

Öksürük ve bronşit tedavisinde kullanılır.

Kabızlığı önler.

Cinsel gücü artırır.

Hazmı kolaylaştırır.

Zihni güçlendirir.

Kadınların adet dönemini düzenler.

Bağırsaktaki kurtların düşürülmesine yardımcı olur.

Vücut sıcaklığını artırır.

 

Sağlığa &#;ok faydalı ama Salep t&#;ketiminde bunlara dikkat!

Kış aylarında en çok tüketilen içeceklerden biri olan salebin lezzetinin yanında insan sağlığına birçok yararı bulunuyor. Havaların soğumasıyla beraber birçok kişinin sıcak içeceklere yöneldiğini ifade eden Diyetisyen ve Beslenme Uzmanı Deniz Zünbülcan, hasta olmamak için bağışıklık sistemini güçlendiren içeceklerin tercih edildiğini ifade etti.

Salebin vücut ısısını arttırdığını ve uzun kış gecelerinde lezzetli bir içecek olarak sık tüketildiğini anlatan Zünbülcan, salep satın alırken dikkat edilmesi gereken ayrıntılarla ilgili uyarılarda bulundu.

Zünbülcan, "İçerisinde nişasta ya da şeker bulunan içeceklerden uzak durulmasını öneriyoruz. Bu içerikler farklı sağlıklı sorunlara neden olabileceği gibi şeker hastalarında rahatsızlığın tetiklenmesine neden oluyor. Gerçek ve doğal bir salep bağırsak hareketlerini arttırır. Özellikle koronavirüsle mücadele için akciğer enfeksiyonları, bronşit ve solunum sıkıntılarında salebin önemli faydaları var. Paketli saleplerin içindekilerde kıvam arttırıcı şeker, nişasta ve aroma verici katkı maddeleri bulunur. Ulaşabiliyorsanız gerçek salebin tüketilmesini öneriyoruz. Ama ne yazık ki gerçek salebi ayırt etmenin kolay bir yolu yok. Gerçek salepte kıvam vermek için daha fazla miktar eklemeniz gerekir. Ama hemen kıvam alan bir saleple karşılaştıysanız daha fazla nişasta içerikli olduğunu düşünebilirsiniz" dedi.

Katkı maddesi kullanılmadan hazırlanan saleplerin aktarlar ve güvenilir markalar aracılığıyla piyasaya sunulduğunu dile getiren Zünbülcan, salebi şekerle karıştırmak yerine sütle kaynatıp bal ekleyerek daha sağlıklı hale getirilebileceğini anlattı.

KALORİSİNE DİKKAT

Salebin fazla tüketiminin de içerdiği kalori miktarı nedeniyle sakıncalara neden olabileceğini ifade eden Zünbülcan, şunları söyledi:

"Salebin karbonhidrat ve şeker içeriğinden dolayı kalorisi yüksektir. Ara öğün olarak kullanılabilir. Her gün olmamak şartıyla ortalama bir fincan salep içmek yeterlidir. Kişiler günlük aktivitelerine yürüyüş ekleyip karbonhidratlı besinleri sınırlandırdıkları bir beslenme programıyla dengeyi sağlayabilirler. Salep deyince akla hemen tarçın gelir. Tarçın bağışıklık sistemini kuvvetlendirici bir baharattır. Aynı zamanda doygunluğu kontrol ederek, kan şekerini de dengeler. Yalnız tarçının çok uzun süre beklememiş olmasına dikkat edin. Çünkü kavanozda biz görmesek de mikroorganizmalar üreyebiliyor. Sağlıklı bir içecek tüketmek isterken karaciğeri yorabilirsiniz."

HAVALARIN SOĞUMASIYLA TÜKETİMİ ARTTI

İzmir’de yaşayan Nazif Canal da son günlerde havaların soğumasıyla salep tüketimini arttırdıklarını belirtip, "Genellikle kışın salebi tercih ediyorum. Hem sağladığı faydalar hem de doğal olması nedeniyle salebi sık sık alıyorum. Bu devirde zaten katkısız ürün bulmak zor. Doğal salebi bulunca içiyorum. Çünkü içine çok fazla katkı maddesi karıştırılmadığını sanıyorum. Ailece de sık sık alıyoruz" dedi.

Rıfat Balonbo ise şöyle konuştu:

"Haftada üç gün salep alıyorum. Bucak’tan getiriyoruz. Kendimiz yapıyoruz. Aldığımız yer güvenli. Sağlık açısından çok faydası olduğunu biliyorum. Salep orkide çiçeğinden oluşur. Yabani bir bitkidir. Faydaları saymakla bitmez."

False

Salep İ&#;mek Yararlı mı?

Kış aylarının vazgeçilmezlerinden biri olan salep, sıkça tercih edilen, içimizi ısıtan vazgeçilmez bir keyif kaynağıdır. Peki bu keyifle içilen salep neden yapılır? Salep orchidaceae (orkideler) familyasının bir türünün toprak altı yumrularından elde edilen toz ve bundan üretilen içecektir. Tercih edilmesinde vücut ısısını artırarak, soğuktan korumasının büyük rolü vardır. 

Salebin bileşiminde nişasta, şeker, misülaj ve azotlu maddeler bulunuyor. Sütle pişirilerek yapılan salep ise kalsiyum ve protein bakımından zengin bir içeceğe dönüşür. Kısacası salep faydaları ile sadece içimizi ısıtan sıcak bir içecekten çok daha fazlası! 

Özellikle mide rahatsızlıklarında etkili olan salep, hazmı kolaylaştırarak mideyi rahatlatıyor. Bunun yanı sıra tarçınla tüketiminde ise özellikle üst solunum yollarında etkili oluyor. Tarçın ile tüketilen salep ayrıca tarçının kan şekeri dengelenmesini sağladığı için tokluk hissi veriyor ve tatlı isteğini azaltıyor. İşte salebin faydalarından diğerleri:

Diyet yapanlar dikkat! Şekerli hazırlanan tarçınlı salep kan şekerinizi dengesizleştirir ve sizi acıktırır. Bu nedenle evde stevia veya sükroloz etken maddeli tatlandırıcılar ile lezzetlendirilmiş salep hazırlamak hem tatlı isteğinizi giderir, hem de tok tutar.

Sahlep içilecek en doğru zaman öğlen ve akşam arasındaki ara öğününüz olacaktır. Bu aralıkta tükettiğiniz fındık parçaları ile süslediğiniz 1 bardak tarçınlı salep, iyi bir ara öğün olarak sizi tok tutar ve akşam daha az yemenize yardımcı olur.

İçimizi ısıtan bu sağlıklı içeceği evde hazırlamaya ne dersiniz? Evde salep yapımının detaylarını sizler için araştırdık :)

Dyt. Mine Bilge Sefacı

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir