güneşin katmanları 5 sınıf proje ödevi / Güneş’in Yapısı ve Özellikleri – fen O fen

Güneşin Katmanları 5 Sınıf Proje Ödevi

güneşin katmanları 5 sınıf proje ödevi

kaynağı değiştir]

Ana maddeler: Levha tektoniği ve Tektonik levhalar listesi

Levha hareket teorisine (tektonik levha teorisi olarak da bilinir) göre Yer'in en dış kısmı iki tabakadan oluşur: kabuğu da kapsayan litosfer ve mantonun katılaşmış dış kısmı. Litosferin altında astenosfer bulunur, bu mantonun yüksek viskoziteli olan iç kısmıdır.

Litosfer, astenosferin üzerinde, tektonik levhalara ayrılmış bir halde yüzmektedir. Bu plakalar belli temas noktalarında üç tür hareketten birini gösterirler: yaklaşma, uzaklaşma veya yan yana kayma. Bu temas noktalarında depremler, volkanik faaliyetler, dağ oluşumları ve okyanus dibi hendekler oluşur.

Ana levhalar şunlardır:

Yüzeyi[değiştir

5. Sınıf Fen Bilimleri Güneş, Dünya Ve Ay Konu Anlatımı - Güneş, Dünya Ve Ayın Hareketleri

Güneş, Dünya ve Ay konusu birbirlerine bağlantılı bir şekilde hareket eder. Özellikleri ve farklı bir yapısı bulunan gezegenler birbirilerinden farklı olsalar da aynı zamanda birbirlerini etkilerler. Canlıların içerisinde yaşadığı, oksijen, su ve besinin yer aldığı gezegen ise dünyamızdır. İşte, 5. sınıf Fen Bilimleri Güneş, Dünya ve Ay Konu anlatımı

GÜNEŞ, DÜNYA VE AYIN HAREKETLERİ NASIL GERÇEKLEŞİR?

Güneş, Dünya ve Ay farklı yapılara ve özelliklere sahiptir. Gelin bunların detaylarını birlikte ele alalım:

Güneş:

Güneş bir yıldızdır ve küre şekline sahiptir. Bulunduğu galaksiye Samanyolu Galaksisi adı verilmiştir. Gaz ve toz bulutundan meydana gelen güneş evren için doğal bir ışık ve ısı kaynağıdır. Çeşitli katmanlardan meydana gelen güneşin en sıcak kısmına çekirdek adı verilir. Isı buradan yüzeye gittikçe azalmaya başlar. Güneş ile dünya kıyaslandığında güneşin çapı dünyadan kat fazladır. Dünyaya olan uzaklığı ise milyon km'dir. Güneşin yapısında gazlar bulunur. Yapısında bulunan gazlar ise şunlardır:

  • Yüzde 27 helyum
  • Yüzde 71 hidrojen
  • Yüzde 2 diğer gazlar

Güneş ile ilgili unutulmaması gereken bir diğer nokta ise ısısı ve yaydığı ışığın çok yüksek olmasıdır. Bu nedenle çıplak göz ile güneşe bakılmaması gerekir. Bunun için özellikle yaz aylarında güneş gözlüğü kullanılmalıdır.

Dünya:

Dünya üzerinde yaşamın olduğu tek gezegendir. Dünyanın da farklı katmanlar bulunur. Küre şeklinde olan alttan basık yanlardan şişik olarak tanımlanan Dünya, kendi etrafında döndüğü gibi Güneş de onun etrafında döner.

Ay:

Dünyanın doğal uydusu olarak tanımlanan Ay, tektir. Dünya'dan dört kat daha küçük olan AY, Güneş'ten ise kat küçüktür. Hem dünyanın hem de kendisinin etrafında Ay dönüşünü sağlarken, Güneş'in de etrafında dönüş gerçekleşir. Ayda yer çekimi vardır bu yerçekimleri Dünya üzerinde bazı dalgalanmalara yol açar. Yörüngede sabit olarak kalan Ay, savrulmaz.

Bu kapsamda Ay, Güneş ve Dünya birbirleri ile farklı özelliklere sahip olsa da birbirleri ile bağlantılı bir şekilde hareket ederler. Biri olmadan diğerinin varlığı da mümkün değildir.

kaynağı değiştir]

Ana madde: Jeodezi

Dünya'nın üzerindeki topoğrafik oluşumlar ve kendi ekseni etrafındaki eksantrik hareketi nedeniyle düzgün bir geometrisi yoktur. Geoibs bir biçimdedir fakat Ekvator'daki yarıçapı kutuplardaki yarıçapından fazladır. Bu kutuplarından basık, ekvatordan şişik özel küresel geometrik şekil geoit (Latince, Eski YunancaGeo "dünya") yani "Dünya şekli" diye adlandırılır. Referans küremsinin ortalama çapı &#;km'dir (~&#;km/π). Yerin ekseni etrafında dönmesi ekvatorun dışarı doğru biraz fırlamasına neden olduğu için ekvatorun çapı, kutupları birleştiren çaptan 43&#;km daha uzundur. Ortalamadan en büyük sapmalar, Everest Dağı (deniz seviyesinin üstünde m) ve Mariana Çukuru'dur (deniz seviyesinin altında m). Dolayısıyla ideal bir elipsoide kıyasla Yer'in %0,17'lik toleransı vardır. Ekvator'un şişkinliği yüzünden Yer'in merkezinden en yüksek nokta aslında ekvatordadır.

Katmanları[değiştir kaynağı değiştir]

Dünya'nın kendi çevresinde dönüşünü gösteren bir canlandırma

Sürekli olarak hareket eden Dünya'nın iki çeşit hareketi vardır. Bu hareketlerden birisi kendi ekseni etrafında olur ve batıdan doğuya doğrudur. Bu dönmesini 23 saat, 56 dakika, 4, saniyede tamamlar.[36] Dünya'nın kendi ekseni etrafındaki bu dönmesi ile birlikte olan ikinci hareketi Güneş etrafındadır. Güneş etrafında Dünya, elips şeklinde çok geniş bir yörünge üzerindeki hareketini de gün, 5 saat, 48 dakika, 9 saniye, ,6 mikro saniyede[36] yani bir yılda tamamlar. Dünya'nın kendi ekseni etrafındaki ve Güneş etrafındaki bu iki hareketi, iki önemli olaya sebep verir. Kendi ekseni etrafında dönmesi ile gece ve gündüz, Güneş çevresinde 23 derece, 27 dakika eğiklikle dönmesi mevsimleri oluşturur ve mevsimlerin ardalanmasını sağlar.

Notlar[değiştir

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir