selçuk üniversitesi sosyal bilimler enstitüsü tez yazım kuralları / Tez Yazım Kılavuzu | Lisansüstü Eğitim Enstitüsü | Hasan Kalyoncu Üniversitesi

Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tez Yazım Kuralları

selçuk üniversitesi sosyal bilimler enstitüsü tez yazım kuralları

Selçuk Üniversitesinden:

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM VE

ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, Selçuk Üniversitesine bağlı enstitülerde yürütülen lisansüstü eğitim ve öğretim faaliyetlerine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; Selçuk Üniversitesinde tezli yüksek lisans, tezsiz yüksek lisans, doktora ve bütünleştirilmiş doktora programları, sanatta yeterlik programları ile bunların gerektirdiği eğitim ve öğretim, bilimsel araştırma ve uygulama faaliyetlerine yönelik hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 4/11/ tarihli ve sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü ve 44 üncü maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) AKTS: Avrupa Kredi Transfer Sistemini,

b) ALES: Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavını,

c) Bütünleştirilmiş doktora: Doktora programına lisans derecesi ile başvuru imkânı sağlayan üstün başarılı öğrencilere yönelik, yüksek lisans ve doktorayı birleştiren programı,

ç) DUS: Diş Hekimliğinde Uzmanlık Sınavını,

d) EAB/anasanat dalı: İlgili enstitü anabilim/anasanat dalını,

e) EAB/anasanat dalı başkanı: İlgili EAB/anasanat dalı başkanını,

f) EAB/anasanat dalı başkanlığı: EAB/anasanat dalı başkanı ve başkan yardımcılarından oluşan yönetim birimini,

g) EAB/anasanat dalı kurulu: EAB/anasanat dalı başkanı, başkan yardımcıları ve bilim dalı başkanlarından oluşan kurulu; tek bilim veya sanat dalı bulunan bir EAB/anasanat dalında ise EAB/anasanat dalı başkanının başkanlığında, o EAB/anasanat dalındaki tüm öğretim üyelerinden oluşan kurulu,

ğ) Enstitü: Selçuk Üniversitesine bağlı olarak lisansüstü eğitim ve öğretim yapan enstitüleri,

h) Enstitü kurulu: Enstitü müdürünün başkanlığında, enstitü müdür yardımcıları ve enstitüde eğitim ve öğretim programları bulunan EAB/anasanat başkanlarından oluşan kurulu,

ı) Enstitü yönetim kurulu: Enstitü müdürünün başkanlığında, enstitü müdür yardımcıları ile müdürün göstereceği altı aday arasından enstitü kurulunca üç yıl için seçilen üç öğretim üyesinden oluşan kurulu,

i) İntihal: Başkalarının fikirlerini, metotlarını, verilerini veya eserlerini bilimsel kurallara uygun biçimde atıf yapmadan kısmen veya tamamen kendi eseri gibi göstermeyi,

j) Kredi: Haftalık teorik bir ders saati veya iki saat uygulama/laboratuvar çalışmasının yükünü,

k) Lisansüstü eğitim ve öğretim: Tezli yüksek lisans, tezsiz yüksek lisans, doktora, bütünleştirilmiş doktora ve sanatta yeterlik programlarındaki eğitim ve öğretimi,

l) Müdür: İlgili enstitünün müdürünü,

m) Öğretim üyesi: Üniversitede, ilgili alanda görev yapan doktor öğretim üyesi, doçent ve profesörü,

n) Öğrenci: İlgili enstitüde kayıtlı öğrenciyi,

o) ÖSYM: Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığını,

ö) Rektörlük: Selçuk Üniversitesi Rektörlüğünü,

p) Seminer: Lisansüstü öğrencilerin ders döneminde hazırladıkları, bilimsel bir konunun incelenip irdelenmesine dayanan, sözlü olarak sunularak değerlendirilen ve yazılı bir metinden oluşan çalışmayı,

r) Senato: Selçuk Üniversitesi Senatosunu,

s) TÖMER: Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezini,

ş) TUS: Tıpta Uzmanlık Sınavını,

t) Uygulama çalışması: Sanat içerikli lisansüstü programlar için, sergi, proje, resital, konser, temsil ve benzeri çalışmaları,

u) Uygulama sınavı: Sanat içerikli lisansüstü programlar için uygulama çalışması için yapılan sınavı,

ü) Üniversite: Selçuk Üniversitesini,

v) VUS: Veterinerlikte Uzmanlık Sınavını,

y) Yurt dışından gelen öğrenci: Yabancı uyruklu veya lisans/yüksek lisans eğitiminin tamamını yurt dışında tamamlayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğrenciyi,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Genel Esaslar

Lisansüstü program açılması

MADDE 5 – (1) Lisansüstü programlar, enstitünün anabilim dalları esas alınarak açılır ve yürütülür. Lisansüstü programlar, EAB/anasanat dalı kurulu ve EAB/anasanat dalı başkanlığının teklifi, enstitü kurulunun önerisi, Senatonun kararı ve Yükseköğretim Kurulunun onayı ile açılır. Bir EAB/anasanat dalında, o EAB/anasanat dalından farklı ad taşıyan lisansüstü program/programlar da aynı yöntemle açılabilir.

(2) Lisansüstü eğitim ve öğretim yaptırmak üzere, üniversitedeki bir bölüm veya anabilim/anasanat dalından farklı bir ad taşıyan disiplinler arası bir EAB/anasanat dalı da, birinci fıkrada belirtilen yöntemle açılabilir. Bu tür bir EAB/anasanat dalının başkanı ve EAB/anasanat dalı kurulunda yer alacak üç üye, enstitü müdürü tarafından üç yıl süre ile atanır. EAB/anasanat dalı başkanı, o EAB/anasanat dalında görevli öğretim üyelerinden en fazla iki kişiyi kendisine yardımcı olmak ve EAB/anasanat dalı kurulunda görev yapmak üzere atayabilir.

(3) Ulusal ve uluslararası ortak lisansüstü programlar ile yabancı dilde eğitim ve öğretim yapan lisansüstü programlar da birinci fıkrada öngörülen yöntemle açılabilir.

(4) Öğretmen yetiştirme alanlarındaki lisansüstü programlara başvuru, kabul, değerlendirme ve verilecek diplomalara ilişkin usul ve esaslar ile bu programların asgari müşterek dersleri ve uygulamalara ilişkin esaslar, Yükseköğretim Kurulu kararlarına göre yürütülür.

(5) Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen alanlarda ve ilkeler çerçevesinde, öğretim elemanı ve öğrencilerin aynı mekânda bulunma zorunluluğu olmaksızın, bilgi ve iletişim teknolojilerine dayalı olarak öğretim faaliyetlerinin planlandığı ve yürütüldüğü lisansüstü uzaktan eğitim ve öğretim programları da birinci fıkrada öngörülen yöntemle açılabilir.

(6) Yüksek lisans programı, tezli ve tezsiz olmak üzere iki şekilde yürütülebilir. Tezli ve tezsiz yüksek lisans programı ikinci öğretimde de açılabilir. İkinci öğretim tezli yüksek lisans programına öğrenci alımı ile ilgili bütün şartlar tezli yüksek lisans ile aynıdır.

Kontenjanların belirlenmesi

MADDE 6 – (1) Bir lisansüstü programın kontenjanı, ilgili EAB/anasanat dalı kurulunun görüşü alınarak enstitü yönetim kurulu tarafından belirlenir.

İlan ve başvuru

MADDE 7 – (1) Öğrenci kabul edilecek lisansüstü programlar, öğrenci kontenjanları ve diğer hususlar Rektörlükçe ilan edilir. Her yarıyıl öncesinde öğrenci almak üzere ilan verilebilir.

(2) Lisansüstü programlar için başvurular ilgili enstitü müdürlüğüne yapılır. Adaylar, başvuru için ilanda istenilen belgeleri, belirtilen süre içerisinde enstitüye eksiksiz teslim etmek zorundadırlar.

Kabul

MADDE 8 – (1) Lisansüstü programlara; lisans veya yüksek lisans mezuniyet ağırlıklı not ortalaması, ALES ve yazılı bilim sınavı veya sanat içerikli lisansüstü programlar için sanat-kültür sınavı sonuçları değerlendirilerek öğrenci kabul edilir. Yazılı bilim sınavına veya sanat-kültür sınavına girmeyen ya da bu sınavlarda Senatoca belirlenecek asgari puanı alamayan öğrenci kayıt hakkı kazanamaz.

(2) ALES yerine geçen ulusal ve uluslararası sınavlardan alınan sonuçlar Yükseköğretim Kurulunun ön gördüğü esaslar çerçevesinde dönüşüm yapılarak ALES notu yerine dikkate alınır. Aynı şekilde sağlık alanında ki TUS, DUS ve benzeri sınavlarda ALES notu yerine gerekli dönüşümler yapılarak kullanılır.

(3) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan öğrencilerin yurt dışından alınmış diplomalarının denkliği Yükseköğretim Kurulunca onaylanmış olmalıdır.

(4) Yabancı dilde eğitim ve öğretim yapılan bir EAB/anasanat dalına başvuran adaylar, yazılı bilim sınavı veya sanat-kültür sınavına o yabancı dilde alınırlar.

(5) Enstitüler, Senato kararı ile YÖK tarafından kabul edilen ve/veya ÖSYM tarafından yapılan merkezi yabancı dil sınavları veya eşdeğeri kabul edilen dil belgesi şartı isteyebilir.

Kayıt

MADDE 9 – (1) Lisansüstü eğitim ve öğretim hakkını kazanan adayların listeleri, ilgili enstitü müdürlüğü tarafından ilân edilir. Kayıt yaptırmaya hak kazanan adaylar, ilanda yazılı belgeler ile ilânda belirtilen süre içerisinde enstitü müdürlüğüne şahsen veya noter vekâletnamesine sahip vekilleri aracılığı ile kayıt yaptırabilirler.

(2) Kesin kayıt süresi sonunda kontenjanlarda açık olması durumunda, açık kalan kontenjan sayısı kadar olmak üzere, varsa yedek listeden sıra ile kayıt süresi içerisinde adaylar, enstitü müdürlüğüne şahsen veya noter vekâletnamesine sahip vekilleri aracılığı ile kayıt yaptırabilirler.

Yurt dışından gelen öğrenci kabulü

MADDE 10 – (1)Yurt dışından gelen lisansüstü eğitim ve öğretim adaylarının lisans ve yüksek lisans programlarında okudukları dersler ve başarı notları ile varsa referans mektupları, diğer kişisel bilgi ve belgeleri, ilgili EAB/anasanat dalı kurulunca incelenir. Bilimsel düzeyi yeterli görülenler, EAB/anasanat dalı kurulunun önerisi ve enstitü yönetim kurulu kararı ile ilgili programa kabul edilebilirler.

(2) Öğrencinin müracaat ve kayıt işlemi, ilgili enstitülerce belirlenen takvime göre yapılır. Kayıt yaptırmaya hak kazanan adaylar, ilanda yazılı belgeler ile ilânda belirtilen süre içerisinde ilgili enstitü müdürlüğüne şahsen veya noter/Büyükelçilik vekâletnamesine sahip vekilleri aracılığı ile kayıt yaptırabilirler.

(3) TÖMER’lerden alınmış ve/veya Yükseköğretim Kurulunca geçerliliği kabul edilen Türkçe dil bilgisi seviyelerini gösterir belgesi olmayan yabancı uyruklu adaylardan Üniversitenin TÖMER’inde yapılacak Türkçe sınavından, Senatoca belirlenen geçer puanı alanlar, Türkçe eğitim ve öğretim yapan lisansüstü eğitim programlarına kayıt hakkı kazanırlar.

Özel öğrenci kabulü

MADDE 11 – (1) Bir yükseköğretim kurumu lisans programı mezunu olup belirli bir konuda bilgisini artırmak isteyenler, ilgili EAB/anasanat dalı kurulunun önerisi ve enstitü yönetim kurulu onayı ile lisansüstü derslere özel öğrenci olarak kabul edilebilirler. Özel öğrenci olarak ders almak isteyen adaylar, en geç akademik takvimin “Kayıt Yenileme ve Ders Seçimi” sürecinin son tarihine kadar ilgili enstitüye dilekçe ile müracaat ederler. Özel öğrencilik, ilgili programda doğrudan derece elde etmeye yönelik bir eğitim ve öğretim olmayıp, süresi iki yarıyılı geçemez. Özel öğrenci statüsünde ders alanlar, derslere devam ve sınavlara girmek dışındaki öğrencilik haklarından yararlanamazlar.

(2) Özel öğrencilik statüsü, öğrencinin Üniversite Yönetim Kurulu tarafından o yıl için ders veya kredi başına tespit edilecek öğrenim ücretini ödedikten sonra enstitü yönetim kurulu kararı ile kazanılır. Bu öğrencilere, enstitü müdürlüğünce; özel öğrenci statüsünde aldığı dersleri ve başarı durumunu gösterir bir belge verilir.

(3) Özel öğrencilerin öğrenci kabul şartlarını yerine getirerek asıl öğrenci olmaları durumunda, özel öğrenci iken başardıkları lisansüstü dersler, danışmanı ve EAB/anasanat dalı kurulunun önerisi ve enstitü yönetim kurulunun onayı ile eğitim ve öğretime başladığı program için intibakı yapılabilir. Lisansüstü programa kabul edilen öğrencilerin özel öğrenci olarak aldığı ve başarılı olduğu derslerin intibak işlemlerinde, intibak verilen dersler ilgili lisansüstü programda verilen derslerin %50’sini geçemez.

(4) Özel öğrencilerin kaydoldukları dersleri bırakmak istemeleri halinde o dersler için ödedikleri öğrenim ücreti iade edilmez. Özel öğrenciler, derse devam, sınav, başarının değerlendirilmesi, disiplin ve diğer hususlarda Üniversite ve ilgili enstitülerde uygulanan esaslara uymak zorundadırlar.

Yatay geçiş yoluyla öğrenci kabulü

MADDE 12 – (1) Üniversitedeki veya diğer bir yükseköğretim kurumundaki bir lisansüstü programda en az bir yarıyıl ders alan ve o zamana kadar aldığı derslerin tümünden başarılı olan öğrenci gerekli belgelerle yarıyıl başlangıcında, ders kayıt ve yenileme dönemi sonuna kadar ilgili enstitüye dilekçe ile başvurması durumunda, EAB/anasanat dalı kurulunun yazılı görüşü alınarak, enstitü yönetim kurulu kararıyla Üniversitede yürütülen lisansüstü programlara yatay geçiş yolu ile kabul edilebilir.

(2) Lisans ve/veya yüksek lisans derecesini, yatay geçiş yaptıkları tezli yüksek lisans veya doktora programından farklı alanda almış olan öğrencilere ilgili EAB/anasanat dalı kurulunun kararı ile bilimsel hazırlık programı uygulanabilir. Bilimsel hazırlıkta geçen süre normal eğitim ve öğretim süresi dışında tutulur.

(3) Yatay geçiş başvurusunda bulunan öğrenciden, öğrencilik hakkı kazandığı dönemde ilan edilen lisansüstü öğrenci kabul şartları aranır.

(4) Normal tez teslim süresine tezli yüksek lisansta bir yarıyıl, doktorada iki yarıyıldan daha az süresi kalmış olanlar yatay geçiş talebinde bulunamazlar.

(5) Öğrencinin kabul edildiği programdaki derslerden hangilerini alacağı ve lisansüstü programa hangi aşamadan itibaren devam edeceği, EAB/anasanat dalı kurulunun görüşü alınarak enstitü yönetim kurulunca belirlenir. Yatay geçişi kabul edilen öğrenciye, geldiği kurumda ders yükümlülüğünü tamamlamış olsa dahi yeni dersler verilebilir.

(6) Üniversitede kayıtlı tezli yüksek lisans öğrencilerinin, bütünleştirilmiş doktora programına yatay geçiş yoluyla kabul edilmeleri için ikinci yarıyıl sonunda enstitüye başvurmaları ve aşağıda belirtilen koşulları sağlamış olmaları gerekir:

a) Öğrencinin başvurduğu programın puan türünden en az 80 ALES puanı almış olması,

b) Lisans eğitimi mezuniyet ağırlıklı not ortalamasının en az 3,50 olması,

c) İkinci yarıyıl sonu itibari ile en az 7 ders ve 21 kredilik ders yükümlülüğünü tamamlamış olması,

ç) Yüksek lisans genel ağırlıklı not ortalamasının en az 3,50 olması,

d) Doktoraya giriş için aranan yabancı dil koşulunu sağlamış olması,

gerekir.

(7) Bütünleştirilmiş doktora öğrencileri öğrenimlerinin herhangi bir aşamasında, istekleri halinde aynı EAB/anasanat yürütülen tezli yüksek lisans programına yatay geçiş yapabilirler. Öğrencinin tezli yüksek lisans programına intibakı, EAB kurulunun görüşü doğrultusunda enstitü yönetim kurulu kararı ile yapılır.

Yeni kurulan veya gelişmekte olan üniversitelerden öğrenci kabulü

MADDE 13 – (1) Yeni kurulan veya gelişmekte olan üniversiteler veya yüksek teknoloji enstitüleri adına üniversiteye lisansüstü eğitim yaptırmak amacıyla atanan araştırma görevlileri, Yükseköğretim Kurulunca belirlenen ilkeler ve ilgili mevzuat doğrultusunda yeniden sınav ve değerlendirme yapılmaksızın, lisansüstü eğitim yapmak üzere doğrudan kaydedilirler ve ilgili birimde görevlendirilirler.

Danışman atanması

MADDE 14 – (1) EAB/anasanat dalı kurulu, her öğrenci için, öncelikle bilim dalı ve anabilim dalı öğretim üyelerinden olmak kaydıyla, Üniversite kadrosunda bulunan bir öğretim üyesini tez danışmanı olarak enstitüye önerir.

(2) Danışman, enstitüye kayıtlı öğrenciye ders ve tez dönemlerinde rehberlik etmek üzere atanan öğretim üyesidir. EAB/anasanat dalı kurulu kayıt süresinin bitimi tarihinden itibaren en geç bir hafta içerisinde enstitü yönetim kuruluna danışman önerisinde bulunur. Danışman atamaları, en geç akademik takvimde belirtilen ders döneminin başlama tarihinden önce enstitü yönetim kurulu kararı ile kesinleşir.

(3) Diş hekimliği, eczacılık, tıp ve veteriner fakülteleri anabilim dalları hariç olmak üzere, öğretim üyelerinin yüksek lisans programlarında danışman olarak atanabilmesi için en az iki yarıyıl boyunca lisans programında ders vermiş olması, doktora programında danışman olarak atanacak öğretim üyelerinin de en az dört yarıyıl lisans veya iki yarıyıl tezli yüksek lisans programında ders vermiş olması ve en az bir yüksek lisans tezini başarıyla tamamlatmış olması gerekir.

(4) Danışmanlar ana bilim dalı içerisinde görevli ders veren kadrolu öğretim üyelerinden atanır. Kadrolu öğretim üyesi sayısının yetersiz olması durumunda ise doktora veya doçentliğini o alanda almış ana bilim dalı dışındaki öğretim üyelerinden atanabilir. Ana bilim dalı ile uzmanlık alanı bakımından ilgisi olmayan öğretim üyeleri danışman olarak atanamaz.

(5) Tez çalışmasının niteliğinin birden fazla tez danışmanı gerektirdiği durumlarda, danışmanın ve EAB/anasanat dalı kurulunun önerisi doğrultusunda, enstitü yönetim kurulu tarafından ikinci danışman atanabilir. İkinci danışman, üniversite kadrosu dışından en az doktora/sanatta yeterlik derecesine sahip kişiler arasından da seçilebilir.

(6) Herhangi bir sebeple danışmansız kalan veya danışman değişikliği gerektiren durumlarda, öğrenciye ilk defa danışman tayini için takip edilen süreç uygulanarak en geç bir ay içerisinde yeni bir danışman belirlenir. Yeni bir danışman belirleninceye kadar, öğrenciye EAB/anasanat dalı başkanı danışmanlık yapar.

(7) Danışman veya öğrencinin danışman değişikliği ile ilgili müracaatları Enstitüye/EAB/anasanat dalı başkanlığına yapılır. Danışman değişikliği talebi EAB/anasanat dalı kurulunun önerisi ve enstitü yönetim kurulunun kararı ile kesinlik kazanır.

Kayıt yenileme

MADDE 15 – (1) Lisansüstü programlarda kayıtlı öğrenciler, akademik takvimde belirtilen süre içerisinde, sayılı Kanunun 46 ncı maddesinde belirtilen koşullara göre ilgili döneme ait öğrenci katkı payı veya öğrenim ücretlerini ödeyerek, enstitü yönetim kurulunun belirleyeceği esaslar çerçevesinde her dönem kayıtlarını yenilemek zorundadır.

(2) Akademik takvimde belirlenen süre içerisinde kayıtlarını yenilemeyen öğrenciler, o yarıyıldaki dersleri alamazlar, seminer, proje, tez önerisi veremezler, yeterlik ve tez çalışması yapamazlar. Bu süre, belirtilen programlar için öngörülen azami öğrenim süresinin hesabında dikkate alınır. Kaydını yeniletmeyen öğrenciler o yarıyıl için öğrencilik haklarından (askerlik tecili, öğrenci belgesi, kayıt dondurma ve benzeri) yararlanamazlar.

Kayıt dondurma

MADDE 16 – (1) Hastalık, doğum, doğal afet, askerlik hizmeti ve yurt dışı resmî görevlendirme ve benzeri nedenlerden dolayı eğitim ve öğretime devam edemeyen öğrencilerin, mazeretlerini kanıtlayan belge ile başvurmaları halinde enstitü yönetim kurulu kararı ile kayıtları dondurulabilir. Kayıt dondurma süresi eğitim ve öğretim süresine dâhil edilmez.

(2) Birinci fıkradaki mazeretlerden, hastalık ve doğumların sağlık raporu ile doğal afetler ve benzeri durumların ise yerel mülki idari amirinin gerekçeli resmi yazısı ile belgelendirilmesi ve bunların enstitü yönetim kurulunca kabul edilmesi gerekir. Öğrencilerin sağlıkla ilgili mazeretlerinin kabul edilebilmesi için sağlık raporunun, üniversite sağlık kurumlarından veya resmi/özel yataklı diğer sağlık kurumlarından alınmış olması gerekir.

Ders açma, ders seçimi, ders ekleme ve bırakma

MADDE 17 – (1) Üniversitede lisansüstü eğitim ve öğretim programları yarıyıl esasına göre düzenlenir. Bir öğretim üyesi her bir yarıyılda, tezli yüksek lisans ve doktora programları dâhil en fazla üç ders veya dokuz kredilik ders açabilir. Bir ders üç krediden fazla olamaz. Ön şart ve zorunlu dersler her iki yarıyılda da açılabilir. Bir öğrenci, bir programda aynı öğretim üyesinden dokuz krediden fazla ders alamaz.

(2) Bir lisansüstü program için ilgili EAB/anasanat dalı kurulunca zorunlu ve/veya seçmeli derslerden oluşan eğitim ve öğretim planı hazırlanır. Lisansüstü programlardaki dersler Türkçe olarak verilir. Ancak, uluslararası ortak lisansüstü programlar ile yabancı dilde eğitim ve öğretim yapan lisansüstü programlar ve uluslararası değişim programları öğrencileri için verilen dersler yabancı dilde açılabilir.

(3) Öğrenciler, akademik takvimde öngörülen süre içerisinde o dönem alacakları dersleri danışmanı ile birlikte seçerler. Ders kaydı danışmanın onayı ile geçerlilik kazanır.

(4) Tezli yüksek lisans ve doktora öğrencileri, farklı programlar ile başka bir enstitüde ya da yurt içi ve yurt dışı diğer yükseköğretim kurumlarında verilmekte olan lisansüstü derslerden de bir programda en fazla iki ders seçebilirler. Farklı enstitülerden ve Üniversite dışındaki diğer yükseköğretim kurumlarından ders alınması durumunda, danışman ile ilgili EAB/anasanat dalı kurulunun önerisi ve enstitü yönetim kurulunun kararı gerekir. Lisans derecesiyle kabul edilen doktora öğrencileri için ise seçilen ders sayısı dördü geçemez. Bu derslerin intibak işlemlerinde bir ders en fazla 3 kredi olarak değerlendirilir.

(5) Öğrencinin isteği, danışmanı ve EAB/anasanat dalı kurulunun önerisi ve enstitü yönetim kurulunun onayı ile öğrenciler öğrenimlerine ulusal ve uluslararası öğrenci değişim programı çerçevesinde başka üniversitelerde de devam edebilirler.

(6) Öğrenciler, danışmanının uygun görüşünü almak şartıyla, akademik takvimde belirtilen süreler içerisinde ders ekleme veya çıkarma yapabilirler.

(7) Öğrenciler, lisansüstü eğitim ve öğretim sırasında, Bilimsel Araştırma Teknikleri ile Araştırma ve Yayın Etiği konularını içeren en az bir dersi almak ve başarmak zorundadır. Öğrencinin yüksek lisans programında bu konuları içeren bir ders alması durumunda, dersi aldığını belgelemek şartıyla doktora programında bu içerikte bir ders alması zorunlu değildir.

İntibak işlemleri

MADDE 18 – (1) Öğrencilerin; özel öğrenci statüsünde, ulusal ve uluslararası değişim programlarında ya da daha önceki bir lisansüstü programda aldıkları derslerin intibakları, EAB/anasanat dalı kurulunun önerisi ve enstitü yönetim kurulu kararı ile kesinlik kazanır.

(2) İntibak işlemleri, yükseköğretim yeterlilikler çerçevesi ilkelerine bağlı olarak gerçekleştirilir. Alt veya üst programlardan alınan dersler, mevcut program dersleri yerine sayılamaz.

(3) İntibak yapılan derslere, intibakı istenilen dersin bu yönetmelikteki harf notu karşılığı verilir. Notun yüzlük sistemde olması halinde 20 nci maddenin üçüncü fıkrasında yer alan tabloya göre harf notu dönüşümü yapılır.

Bilimsel hazırlık programına öğrenci kabulü

MADDE 19 – (1) Yüksek lisans ve doktora programlarına kabul edilen öğrencilerden lisans veya yüksek lisans derecesini, kabul edildikleri yüksek lisans veya doktora programından farklı alanlarda almış olanlar ile lisans veya yüksek lisans derecesini, kabul edildikleri yükseköğretim kurumu dışındaki yükseköğretim kurumlarından almış olan adaylar için eksikliklerini gidermek amacıyla, EAB/anasanat dalı kurulunun önerisi ve enstitü yönetim kurulu kararı ile bilimsel hazırlık programı uygulanabilir.

(2) Bilimsel hazırlık programında alınan dersler, lisansüstü programı tamamlamak için gerekli görülen derslerin yerine geçemez. Ancak bilimsel hazırlık programındaki bir öğrenci, bilimsel hazırlık derslerinin yanı sıra ilgili EAB/anasanat dalı kurulunun önerisi ve enstitü yönetim kurulunun onayı ile lisansüstü programa yönelik dersler de alabilir.

(3) Bilimsel hazırlık programında; derslere devam, sınavlar, ders başarı notları, derslerden başarılı sayılma koşulları ve diğer hususlarda, öğrencinin ders aldığı lisans/lisansüstü programa ilişkin mevzuat hükümleri uygulanır.

(4) Bilimsel hazırlık programında geçirilecek süre en çok iki yarıyıldır. Yaz öğretimi bu süreye dâhil edilmez. Bu süre, dönem izinleri dışında uzatılamaz ve süre sonunda başarılı olamayan öğrencinin ilişiği kesilir. Bu programda geçirilen süreler yüksek lisans veya doktora programı sürelerine dâhil edilmez.

(5) Bilimsel hazırlık programı öğrencilerinin, lisans programından aldıkları derslerden en az (CC) harf notu almaları, yüksek lisans programından aldıkları derslerden en az (CB) harf notu almaları gerekir. Öğrencinin aldığı harf notları, EAB/anasanat dalı başkanı tarafından enstitüye bildirilir. Bilimsel hazırlık programında aldığı derslerden başarı sağlayamayan öğrencilerin ilgili lisansüstü programla ilişkileri enstitü yönetim kurulu kararı ile kesilir.

(6) Bilimsel hazırlık programında bir öğrenciye en fazla 24 kredilik ders verilebilir. Bu dersler haftalık ders programlarında birbirleriyle çakışmayacak şekilde belirlenir ve ön şart uygulanmaz. Aynı EAB/anasanat dalında daha önce bilimsel hazırlık programı almış ve başarılı olmuş bir öğrenciye ikinci kez bilimsel hazırlık programı uygulanmaz.

Derslere devam, sınavlar ve başarı koşulları

MADDE 20 – (1) Bir lisansüstü dersin kredi değeri, dersin haftalık teorik bir ders saati veya iki saat uygulama/laboratuvar çalışmasının yüküdür. Lisansüstü derslerin AKTS kredileri de ayrıca belirlenir.

(2) Öğrencilerin final ve bütünleme sınavlarına girebilmeleri için teorik derslerin %70’ine, uygulama ve laboratuvar çalışmalarının %80’ine devam etmiş olmaları gerekir. Devamsız öğrencilerin durumu, final sınavlarından önce ilgili öğretim üyesi tarafından otomasyon sistemine girilir.

(3) Lisansüstü programlarda her bir ders için en az bir final sınavı ve bir bütünleme sınavı yapılır. Ancak gerekli görülen hallerde; ara sınav, ödev, kısa süreli sınav, laboratuvar ve klinik çalışması ve benzeri uygulamalar da yapılabilir. Bu sınav ve uygulamaların başarı notuna etkisi öğretim üyesi tarafından belirlenir. Bir dersin final/bütünleme sınavının notu, ders sorumlusu öğretim elemanı tarafından otomasyon sistemine girilir. Bu not aşağıdaki tabloya göre harf notuna dönüştürülür.

(4) Öğrencinin bir dersten başarılı olması için, yüksek lisans programlarında en az (CB), doktora ve sanatta yeterlik programlarında en az (BB)harf notunu alması gerekir.

(5) Bir öğrencinin lisansüstü programdan mezun olabilmesi için genel ağırlıklı not ortalamasının, yüksek lisans programlarında en az 2,50; doktora ve sanatta yeterlik programlarında en az 3,00 olması gerekir.

(6) Bütünleştirilmiş doktora programında öğrencinin genel ağırlıklı not ortalamasının ilk yarıyılda 1,50, diğer yarıyıllarda 2,00’nin altına düşmesi halinde, öğrenci ilgili enstitü tarafından doğrudan tezli yüksek lisans programına aktarılır.

(7) Derse devam yükümlülüklerini veya ders uygulamalarına ilişkin koşulları yerine getirmediği için final ve bütünleme sınavına girme hakkını elde edemeyen öğrencilere (F) harf notu verilir. (F) harf notu, not ortalaması hesabında (FF) harf notu işlemi görür.

(8) Tez çalışmalarını sürdürmekte olan öğrencilere her yarıyılın sonunda danışmanı tarafından başarı durumuna göre başarılı/başarısız değerlendirmesi yapılır. Otomasyon sisteminde başarılı notu (G) ile, başarısızlık notu (K) ile değerlendirilir. (G) ve (K) notları, kredisiz olarak alınan dersler, uzmanlık alan dersi, seminerler ile uygulama çalışmaları için de kullanılır.

(9) Öğrencinin daha önce başarılı olduğu ve intibakı yapılarak muaf tutulduğu dersin durumu uygun bir kod ile transkriptinde belirtilir.

(10) Seçmeli derslerden başarısız olan öğrenciler istedikleri takdirde ve danışmanın uygun görmesi halinde izleyen dönemde bu dersin yerine başka bir ders alabilirler. Ancak öğrenciler yeni aldıkları bu derse devam etmek ve dersin devamını almak zorundadırlar.

(11) Eğer bir öğrenci asgari ders sayısı ve kredisi şartını sağlamış ancak asgari krediden fazla ders alınmışsa, başarısız olduğu ders/dersleri, danışman teklifi ve enstitü yönetim kurulu kararı ile transkriptten çıkartılabilir.

(12) Danışman, öğrencinin mezuniyetine kadar her yarıyıl, uzmanlık alanı dersi adı altında haftada 8 saat olacak şekilde ders/dersler açabilir. Öğrenciler, danışmanın kararı doğrultusunda bu derse kaydolmak ve başarmakla yükümlüdürler.

Not ortalaması

MADDE 21 – (1) Öğrencinin bir dersten aldığı ağırlıklı not, o dersin harf notu katsayısının AKTS kredisi ile çarpılarak bulunur. Herhangi bir yarıyılın ağırlıklı not ortalamasını bulmak için, o yarıyılda öğrencinin kaydolduğu bütün derslerden aldığı ağırlıklı notların toplamı, alınan derslerin AKTS kredileri toplamına bölünerek bulunur. Elde edilen ağırlıklı ortalama, virgülden sonra iki hane olarak gösterilir.

(2) Genel ağırlıklı not ortalaması, öğrencinin lisansüstü programa kabul edilişinden itibaren o ana kadar aldığı derslerin tümü dikkate alınarak hesaplanır.

(3) Mezuniyet ağırlıklı not ortalaması, öğrencinin mezun olmaya hak kazandığı tarih itibariyle genel ağırlıklı not ortalamasıdır.

Dönem sonu sınav sonuçlarına itiraz

MADDE 22 – (1) Dönem sonu sınav notları, akademik takvimde belirtilen sınav dönemi bitiminden itibaren en geç yedi gün içerisinde ilgili öğretim üyesi tarafından enstitü otomasyonuna girilir. Not listesi ve her türlü sınav evrakı EAB/anasanat dalı başkanlığında iki yıl süre ile muhafaza edilir. Bu süre sonunda sınav evrakları, EAB/anasanat dalı başkanlığınca bir tutanak tutulmak suretiyle imha edilebilir.

(2) Öğrenciler, sınav notunun otomasyon sistemine giriş tarihinden itibaren üç iş günü içerisinde enstitü müdürlüğüne bir dilekçe ile başvurarak sınav notunun maddi hata yönünden yeniden incelenmesini isteyebilirler. İtiraz, ilgili enstitü müdür yardımcısının başkanlığında, ilgili EAB/anasanat dalı başkanı ve ilgili dersin sorumlu öğretim üyesi veya o anabilim dalındaki bir öğretim üyesinden oluşan bir komisyon tarafından incelenir. Komisyon maddi hata tespit ettiği takdirde, bu hata enstitü yönetim kurulu kararı ile düzeltilir. Verilen karar, başvuru tarihinden itibaren en geç yedi iş günü içinde öğrenciye ve dersin sorumlu öğretim üyesine bildirilir.

Kayıt silme

MADDE 23 – (1) Aşağıdaki hallerde öğrencinin kaydı ilgili programdan silinir:

a) İlgili mevzuat hükümlerine göre Üniversiteden çıkarma cezası almış olması durumunda,

b) Kendi isteğiyle kayıtlı olduğu programdan kaydının silinmesini yazılı olarak enstitüden talep etmesi durumunda,

c) Lisansüstü programlarda bu yönetmelikte belirtilen şartları sağlayamaması durumunda,

öğrencinin ilgili program ile ilişiği kesilir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Tezli Yüksek Lisans Programı

Amaç

MADDE 24 – (1) Tezli yüksek lisans programının amacı, öğrencinin bilimsel araştırma yaparak bilgilere erişme, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve özgün bilimsel bilgi, teknoloji üretme ve raporlama yeteneği kazanmasını sağlamaktır.

Öğrenci kabulü

MADDE 25 – (1)Tezli yüksek lisans programlarına kabul edilebilme şartları şunlardır:

a) Lisans derecesine sahip olmak ve ilânda yazılı süre içinde ilgili enstitüye başvurmak gerekir.

b) Tezli yüksek lisans programlarına başvuran adaylardan yazılı bilim sınavına alınacakların sayısı, ilan edilen kontenjanın dört katı ile sınırlandırılır. Sınava alınacak adaylar, ALES puanın %50'si ile lisans mezuniyet ağırlıklı not ortalamasının %25‘inin toplamı alınarak belirlenir. ALES şartı aranmayan EAB/anasanat dallarında sınava alınacak adayların belirlenmesinde lisans mezuniyet ağırlıklı not ortalaması esas alınır.

c) Adayların başvurduğu programın puan türünde, en az 55,00 ALES ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından eşdeğerliliği kabul edilen sınav puanına sahip olmaları gerekir. Anasanat dallarına öğrenci kabulünde ALES puanı aranmaz.

(2) Tezli yüksek lisans programlarına başvuran adaylardan, ALES puanının %50’si, lisans mezuniyet ağırlıklı not ortalamasının %25’i, yazılı bilim sınavı veya anasanat dalı programlarında sanat-kültür sınavı notunun %25’inin toplamının alınmasıyla öğrencinin başarı puanı tespit edilir. Elde edilen puanlar en yüksekten başlanarak kontenjan dâhilinde sıralanır. Yazılı bilim sınavı notu veya anasanat dalı programlarında sanat-kültür sınavı notu 50,00’nin altında olanlar değerlendirmeye alınmaz.

(3) EAB/anasanat dalı kurulunun önerisi, enstitü yönetim kurulunun uygun görmesi ve Senato kararı ile asgari ALES puanı ve asgari başarı notu artırılabilir veya diğer ek koşullar getirilebilir.

(4) Lisansüstü bilim sınavlarını yapmak üzere, EAB/anasanat dalı kurulunun önerisi ile enstitü yönetim kurulunca belirlenecek üç asıl ve iki yedek üyeden meydana gelen bir jüri oluşturulur. Yazılı bilim veya sanat-kültür sınavı, oluşturulan jüri tarafından yapılır. Jüri, sınav evrak ve sonuçlarını en geç iki işgünü içerisinde enstitüye iletmek zorundadır.

(5) Başarı notu hesaplanırken eşit toplam not sahibi olanlar arasında önceliğin belirlenmesinde, sırasıyla ALES puanı ve lisans mezuniyet ağırlıklı not ortalaması göz önüne alınır.

Ders yükü

MADDE 26 – (1)Tezli yüksek lisans programı, toplam 21 krediden az olmamak koşulu ile en az yedi ders, seminer, uzmanlık alan dersleri ve tez çalışmasından oluşur. Seminer, uzmanlık alan dersi ve tez çalışması kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Tezli yüksek lisans programı, bir yarıyılda uzmanlık alanı dersi, seminer dersi ve alınan diğer dersler dâhil olmak üzere 30 AKTS krediden fazla olmamak koşulu ve tez çalışması; anasanat dalı programlarında uygulama çalışması (sergi, proje, resital, konser, temsil ve benzeri) ve diğer faaliyetler olmak üzere toplam en az AKTS kredisinden oluşur.

Süre

MADDE 27 – (1) Tezli yüksek lisans programının süresi bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın dört yarıyıl olup program en çok altı yarıyılda tamamlanır.

(2) Dört yarıyıl sonunda öğretim planında yer alan kredili derslerini ve seminer dersini başarıyla tamamlayamayan veya bu süre içerisinde yükseköğretim kurumunun öngördüğü başarı koşullarını/ölçütlerini yerine getiremeyen; azami süreler içerisinde ise tez çalışmasında başarısız olan veya tez savunmasına girmeyen öğrencinin ilgili program ile ilişiği kesilir.

(3) Yüksek lisans ders dönemi, intibaktan dolayı süre eksiltme durumu hariç olmak üzere, iki yarıyıldan az olamaz. Aynı şekilde yüksek lisans tez çalışması süreci de iki yarıyıldan az olamaz.

(4) Tezli yüksek lisans programını dört yarıyılda tamamlayamayan öğrenciler beşinci yarıyıldan itibaren katkı payı ödemekle yükümlüdürler.

Tez konusunun belirlenmesi

MADDE 28 – (1)Derslerini ve seminerini tamamlamış olan öğrenci, danışmanıyla birlikte belirlediği tez proje önerisini EAB/anasanat dalı başkanlığına teslim eder. Başarılı bulunan tez proje önerisi EAB/anasanat dalı kurulunca enstitüye önerilir. Tez projesi enstitü yönetim kurulunun onayı ile kesinleşir.

(2) Tez konusu değişikliği, birinci fıkradaki usul ile yapılır.

Yüksek lisans tezinin sonuçlanması

MADDE 29 – (1) Yüksek lisans tezinin sonuçlanması aşağıdaki şekildedir:

a) Öğrenciler; yüksek lisans tezlerini, ilgili enstitülerce hazırlanan yazım kurallarına uygun biçimde ve o programın eğitim ve öğretim dilinde yazmak ve jüri önünde sözlü olarak savunmak zorundadır.

b) Öğrencinin alanı ile ilgili en az bir adet bildirisinin, bir ulusal ya da uluslararası konferans, kongre veya sempozyumda poster ya da sözlü olarak sunulmuş olması veya bir adet bilimsel makalesinin kabul almış/yayımlanmış olması / bir adet kitap yazarlığı veya kitapta bölüm yazarlığı olması veya en az bir karma sanatsal etkinliğe katılmış olması şartlarından birini/birkaçını yerine getirmesi, yüksek lisans tez savunma jürisinin kurulması için ön şart olarak aranır.

c) Tamamlanan tezli yüksek lisans tezi veya düzeltme verilen tezlerde ise düzeltilmiş olan tez, öğrenci tarafından danışmana sunulur. Danışman, tezin savunulabilir olduğuna ilişkin görüşü ile birlikte teze ilişkin intihal yazılım programı raporunu ve tezi, enstitüye gönderilmek üzere EAB/anasanat dalı başkanlığına teslim eder. Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile söz konusu teze ilişkin onaylanan intihal yazılım programı raporu ve tez, jüri üyelerine gönderilir. Enstitünün jüriye gönderdiği raporda gerçek bir intihalin jüri üyelerince de tespit edilmesi halinde tez, jüri üyeleri tarafından gerekçeli bir rapor ile birlikte karar verilmek üzere enstitü yönetim kuruluna gönderilir. Jüri üyeleri, söz konusu tezin kendilerine teslim edildiği tarihten itibaren en geç bir ay içinde enstitü tarafından belirlenecek bir tarihte toplanarak öğrenciyi sınava alır.

ç) Tez jürisi, danışmanın da görüşü alınarak EAB/anasanat dalı kurulunun önerisi ve enstitü yönetim kurulunun kararı ile atanan, biri öğrencinin danışmanı, biri aynı EAB/anasanat dalı, biri de Üniversite dışındaki bir yükseköğretim kurumundan olmak üzere üç asıl ve biri EAB/anasanat dalı, diğeri ise Üniversite dışındaki bir yükseköğretim kurumunun öğretim üyelerinden oluşan iki yedek üye olmak üzere beş öğretim üyesinden oluşur. Tez jüri önerisinin uygun olmaması halinde, enstitü yönetim kurulunca EAB/anasanat dalı kurulunun yeniden görüşü alınır. Atanmış olması halinde ikinci danışman jüri üyesi olamaz. İlgili EAB/anasanat dalında yeterli öğretim üyesi olmaması halinde yakın bir EAB/anasanat dalından görevlendirme yapılabilir. Jüriye mazereti nedeniyle katılamayacak olan üye, durumunu sınavdan önce ilgili enstitüye bildirir. Mazereti nedeniyle sınava katılamayan Üniversite içi jüri üyesinin yerine Üniversite içi yedek jüri üyesi, Üniversite dışı jüri üyesinin yerine ise Üniversite dışı yedek jüri üyesi ile sınav yürütülür. 23/3/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Öğretimi ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasına Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmeliğe uygun olarak yabancı dilde eğitim ve öğretim verilen programlarda tezler o programın eğitim ve öğretim dilinde yazılır. Tezin, 40 ıncı maddenin birinci fıkrasının (ç) bendinde belirtilen yabancı dillerden birinde yazılması durumunda oluşturulacak jüri üyelerinin Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Öğretimi ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasına Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelikte belirtilen şartları sağlaması gerekir.

d) Tez savunma sınavı, tez çalışmasının sunulması ve bunu izleyen soru-cevap bölümünden oluşur. Yüksek lisans tez savunması 90 dakikayı geçemez. Tez savunma sınavı, öğretim elemanları, lisansüstü öğrenciler ve alanın uzmanlarından oluşan dinleyicilerin katılımına açık olarak yapılır. Dinleyiciler sınav sürecine müdahil olamazlar.

e) Tez savunma sınavının tamamlanmasından sonra jüri, dinleyicilere kapalı olarak tez hakkında salt çoğunlukla kabul, ret veya düzeltme kararı verir. Üyeler çekimser oy kullanamazlar. Jüri başkanı sınav tutanağı ve ilgili diğer evrakları aynı gün içerisinde EAB/anasanat dalı başkanlığına teslim eder. EAB/anasanat dalı başkanlığı, kendilerine teslim edilen sınav evraklarını tez sınavını izleyen üç iş günü içerisinde enstitüye gönderir. Ret oyu veren üye, bunun gerekçesini tutanakta belirtir. Tezi başarısız bulunarak reddedilen öğrencinin ilgili program ile ilişiği kesilir.

f) Tezi hakkında düzeltme kararı verilen öğrenci, düzeltilen tezi aynı jüri önünde en geç üç ay içinde yeniden savunur. Bu savunma sonunda da başarısız bulunarak tezi kabul edilmeyen öğrencinin ilgili program ile ilişiği kesilir.

g) Tezi reddedilen veya düzeltme sonrası savunmada reddedilen öğrencinin, o EAB/anasanat dalında tezsiz yüksek lisans programı bulunması durumunda, öğrencinin talebi halinde, ders kredi yükü, proje yazımı ve benzeri gereklerini yerine getirmesi kaydıyla kendisine tezsiz yüksek lisans diploması verilir.

ğ) Sanat içerikli tezli yüksek lisans programlarına kayıtlı öğrenciler tez çalışmalarının kabul edilmesi sonrasında, aynı jüri tarafından, aynı gün veya takip eden en geç beş gün içinde EAB/anasanat dalı başkanlığı/kurulunca ayrıntıları belirlenen uygulama sınavına alınırlar. Uygulama sınavı sonunda jüri salt çoğunlukla Başarılı (G) veya Başarısız (K) kararı verir. Uygulama sınavında başarısız bulunan öğrenci en geç üç ay içinde gereğini yaparak ikinci bir sınava girer. Uygulama sınavında ikinci kez başarısız olan öğrencinin ilgili program ile ilişiği kesilir.

h) Tez savunma sınavına geçerli mazereti nedeniyle katılamayan öğrenci, 27 nci maddede belirtilen azami süreler içerisinde olmak şartıyla, mazeretini gösterir belge ile birlikte mazeretinin bitiş tarihinden itibaren en geç bir hafta içinde enstitüye başvurur. Enstitü Yönetim Kurulu tarafından mazereti uygun görülen öğrenciye ve jüri üyelerine yeniden sınav tarihi ve yeri bildirilir. Aksi durumda ise öğrencinin program ile ilişiği kesilir.

Tezli yüksek lisans diploması

MADDE 30 – (1) Tez savunma sınavında başarılı olmak ve Senato tarafından belirlenen mezuniyet için gerekli diğer koşulları da sağlamak kaydıyla, yüksek lisans tezinin ciltlenmiş en az üç kopyasını tez sınavına giriş tarihinden itibaren bir ay içinde ilgili enstitüye teslim eden ve tezi şekil yönünden uygun bulunan yüksek lisans öğrencisine tezli yüksek lisans diploması ve diploma eki verilir. Enstitü yönetim kurulu, talep halinde tez teslim süresini en fazla bir ay daha uzatabilir. Bu sürede de ciltlenmiş ve jüri tarafından imzalanmış tezleri enstitüye teslim etmeyen öğrenci, tezleri teslim edinceye kadar diplomasını alamaz ve öğrencilik haklarından yararlanamaz. Azami öğrencilik süresinin dolması halinde ise programla ilişiği kesilir.

(2) Tezli yüksek lisans diploması üzerinde öğrencinin kayıtlı olduğu EAB/anasanat dalındaki programın Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından onaylanmış adı bulunur. Mezuniyet tarihi, tezin sınav jüri komisyonu tarafından imzalı nüshasının ilgili enstitüye teslim edildiği tarihtir.

(3) Tezin tesliminden itibaren üç ay içinde yüksek lisans tezinin bir kopyası elektronik ortamda, bilimsel araştırma ve faaliyetlerin hizmetine sunulmak üzere enstitü tarafından Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’na gönderilir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Tezsiz Yüksek Lisans Programı

Amaç

MADDE 31 – (1) Tezsiz yüksek lisans programının amacı, öğrenciye mesleki konularda bilgi kazandırarak, mevcut bilginin uygulamada nasıl kullanılacağını göstermektir.

Öğrenci kabulü

MADDE 32 – (1) Tezsiz yüksek lisans programlarına kabul edilebilmek için bir lisans derecesine sahip olmak ve ilânda yazılı süre içinde ilgili enstitüye başvurmak gerekir.

(2) Öğrenci kabulü, lisans mezuniyet ağırlıklı not ortalaması sıralaması esas alınarak yapılır.

(3) EAB/ana sanat dalı kurulunun önerisi ve enstitü yönetim kurulunun kararı ile tezsiz yüksek lisans programına kabul için özel koşullar konulabilir. Ancak bu hususun ilanda açıkça belirtilmesi gerekir.

Ders yükü

MADDE 33 – (1) Tezsiz yüksek lisans programı toplam 30 krediden ve 60 AKTS kredisinden az olmamak kaydıyla en az on ders ile dönem projesi dersinden oluşur. Ders sayısı enstitü kurulu onayı ile artırılabilir. Öğrenci, dönem projesi dersinin alındığı yarıyılda dönem projesi dersine kayıt yaptırmak ve yarıyıl sonunda yazılı proje ve/veya rapor vermek zorundadır. Dönem projesi dersi kredisiz olup Başarılı (G) veya Başarısız (K) olarak değerlendirilir.

(2) Öğrencinin alacağı derslerin en çok üçü, lisans öğrenimi sırasında alınmamış olması kaydıyla lisans derslerinden seçilebilir.

(3) Senato tarafından belirlenen esaslara göre tezsiz yüksek lisans programının sonunda yeterlik sınavı uygulanabilir.

(4) Bir öğretim elemanı bir yarıyılda en fazla 6 kredi ders verebilir.

Süre

MADDE 34 – (1) Tezsiz yüksek lisans programını tamamlama süresi, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın en az iki yarıyıl, en çok üç yarıyıldır. Bu sürenin sonunda başarısız olan veya programı tamamlayamayan öğrencinin ilgili program ile ilişiği kesilir.

Danışman atanması ve dönem projesi

MADDE 35 – (1) Tezsiz yüksek lisans programında EAB/anasanat dalı kurulu, her öğrenci için ders seçiminde ve dönem projesinin yürütülmesinde danışmanlık yapacak bir öğretim üyesi veya Senato tarafından belirlenen niteliklere sahip doktora derecesine sahip bir öğretim görevlisini en geç birinci yarıyılın sonuna kadar belirler.

(2) Öğrenciler, dönem projelerini enstitünün tez yazım kurallarına uygun biçimde hazırlamak, ilgili EAB/anasanat dalı kurulu tarafından kurulan, danışmanı dâhil üç öğretim elemanı/üyesinden oluşan bir jüri karşısında savunmak ve başarılı olduğu takdirde dönem projesini yazılı olarak EAB/anasanat dalı başkanlığına teslim etmek zorundadır.

Tezsiz yüksek lisans diploması

MADDE 36 – (1) Kredili derslerini ve dönem projesini başarıyla tamamlayan öğrenciye tezsiz yüksek lisans diploması verilir.

(2) Tezsiz yüksek lisans diploması üzerinde öğrencinin kayıtlı olduğu EAB/anasanat dalındaki programın Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından onaylanmış adı bulunur.

(3) Tezsiz yüksek lisans programına devam edenler, başvurdukları yükseköğretim kurumunca tezli yüksek lisans programı için belirlenmiş olan asgari şartları yerine getirmek kaydıyla, tezli yüksek lisans programına geçiş yapabilirler. Bu durumda tezsiz yüksek lisans programında alınan dersler enstitü yönetim kurulu kararıyla tezli yüksek lisans programındaki derslerin yerine sayılabilir.

Diğer hükümler

MADDE 37 – (1) Bu bölümde düzenlenmeyen konularda tezli yüksek lisans programının ilgili hükümleri uygulanır.

(2) Tezsiz yüksek lisans programından mezun olan öğrenci, aynı EAB/anasanat dalındaki tezli yüksek lisans programına giriş sınavında başarılı olduğu takdirde EAB/anasanat dalının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile tez aşamasından itibaren başlatabilir.

(3) Tezsiz yüksek lisans programına devam edenlerden o ana kadar kayıt yaptırdığı derslerin tamamından başarılı olanlar, tezli yüksek lisans programı için belirlenmiş olan asgari şartları yerine getirmek kaydıyla, EAB/anasanat dalı kurulunun önerisi ve enstitü yönetim kurulu kararı ile belirlenen kontenjan dâhilinde tezli yüksek lisans programına geçiş yapabilirler. Başvuruda bulunan öğrenciler, ALES puanının %50’si ve tezsiz yüksek lisans genel ağırlıklı not ortalamasının %50’sinin toplamı esas alınarak sıralanır. Tezli yüksek lisansa kayıt hakkı kazanan öğrencilerin tezsiz yüksek lisans programında aldıkları dersler enstitü yönetim kurulu kararıyla tezli yüksek lisans programındaki derslerin yerine sayılabilir ve öğrenci seminer dersini vermiş olmak ya da dönem projesini sunmuş olmak kaydıyla tez aşamasından itibaren başlatılabilir. Tezsiz yüksek lisans programında geçen süreler tezli yüksek lisans programındaki süreye dâhil edilir.

(4) Uzaktan öğretim tezsiz yüksek lisans programları, ilgili mevzuat hükümleri ile bu Yönetmeliğin tezsiz yüksek lisans programına ilişkin hükümleri çerçevesinde yürütülür.

(5) Öğrenciler ilgili program için belirlenen öğrenim ücretinin tamamını ödemeden ve diğer şartları yerine getirmeden tezli yüksek lisans programına geçiş yapamaz ve mezun olamazlar.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Doktora Programı

Amaç

MADDE 38 – (1) Doktora programının amacı; öğrenciye bağımsız bilimsel araştırma yapma, olayları geniş ve derin bir bakış açısı ile irdeleyerek yorum yapma ve yeni sentezlere ulaşmak için gerekli bilgi, beceri ve yetkinlikleri kazandırmaktır.

Kapsam

MADDE 39 – (1) Doktora çalışması sonunda hazırlanacak olan tezin, bilime yenilik getirme, yeni bir bilimsel yöntem geliştirme, bilinen bir yöntemi yeni bir alana uygulama niteliklerinden birini yerine getirmesi gerekir.

Öğrenci kabulü

MADDE 40 – (1) Doktora programlarına başvuru şartları şunlardır:

a) Adayların tezli yüksek lisans derecesine, bütünleştirilmiş doktora için lisans derecesine, hazırlık sınıflarında geçen süre hariç olmak üzere en az 10 yarıyıl süreli eğitim yapan fakültelerden mezunlar ile Sağlık Bakanlığınca düzenlenen esaslara göre bir laboratuvar dalında kazanılan uzmanlık yetkisine sahip olmaları ve ilânda belirtilen süre içinde ilgili enstitüye başvurmaları gerekir.

b) Adayların; ALES’ten başvurduğu programın puan türünden en az 55,00 puan almış olması gerekir. Bütünleştirilmiş doktora programına başvuran adaylar için gerekli ALES puanı en az 80,00’dir. Öngörülen ALES puanları Senato tarafından artırılabilir. Ancak güzel sanatlar fakülteleri ile konservatuvarlara öğrenci kabulünde ALES koşulu aranmaz.

c) Bütünleştirilmiş doktora programına başvuran adayların kabul edilebilmesi için lisans mezuniyet ağırlıklı not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 3,50 olması gerekir. Transkript notu yüzlük sisteme göre düzenlenmiş olan öğrencilerin notları, Yükseköğretim Kurulunun hazırladığı not dönüşüm tablosuna göre dörtlük nota dönüştürülür.

ç) Doktora programına öğrenci kabulünde, aday anadili dışında İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Rusça, Arapça, Çince, Japonca, Farsça dillerinden birinden merkezi yabancı dil sınavından en az 55 puan veya ÖSYM tarafından kabul edilen uluslararası bir sınavdan bu puan muadili bir puan almış olmalıdır. Bu puanların girilecek programların özelliklerine göre yükseltilmesi konusunda Senato yetkilidir. Doktora bilim alanı bir yabancı dil eğitimi ya da edebiyatı olan adaylar yabancı dil sınavına başka bir dilden girerler.

d) Doktora programlarına başvuran adaylardan yazılı bilim sınavına alınacakların sayısı, ilan edilen kontenjanın dört katı ile sınırlandırılır. Sınava alınacak adaylar, ALES puanının %50'si ile yüksek lisans mezuniyet ağırlıklı not ortalamasının %25‘inin toplamı alınarak belirlenir. Bütünleştirilmiş doktora için başvuran lisans mezunları ile lisans derecesinde hazırlık sınıflarında geçen süre hariç olmak üzere en az 10 yarıyıl süreli eğitim yapan fakültelerden mezunlar ve Sağlık Bakanlığınca düzenlenen esaslara göre bir laboratuvar dalında kazanılan uzmanlık yetkisine sahip adaylar ALES puanının %50’si ile lisans mezuniyet ağırlıklı not ortalamasının %25’inin toplamı alınarak belirlenir. ALES şartı aranmayan EAB/anasanat dallarında sınava alınacak adayların belirlenmesinde yüksek lisans bitirme ortalaması esas alınır.

(2) Doktora programına başvuran adaylardan % 50’den az olmamak koşuluyla ALES puanının, yüksek lisans, bütünleştirilmiş doktora için lisans mezuniyet ağırlıklı not ortalamasının ve yazılı bilim sınavı notunun veya sanat içerikli programlarda sanat-kültür sınavı notunun hangi oranda toplam nota etkili olacağı ve adayın kabulü için gerekli en düşük başarı notu Senato tarafından belirlenir.

(3) EAB/anasanat dalı kurulunun önerisi, enstitü yönetim kurulunun uygun görmesi ve Senato kararı ile asgari ALES puanı ve asgari başarı notu artırılabilir.

(4) Hazırlık sınıflarında geçen süreler hariç olmak üzere, en az 10 yarıyıl süreli eğitim yapan fakültelerden mezunlar için yüksek lisans mezuniyet ağırlık not ortalaması yerine lisans mezuniyet ağırlıklı not ortalaması dikkate alınır. Bir lisans programından mezun olup yüksek lisans derecesine sahip olmayan, ancak Sağlık Bakanlığınca düzenlenen esaslara göre bir laboratuvar dalında kazanılan uzmanlıkları olanların, uzmanlık notu yerine lisans mezuniyet ağırlıklı not ortalaması esas alınır.

(5) Tıp, diş hekimliği ve veteriner fakülteleri mezunları için 50 puandan az olmamak koşuluyla Senatoca belirlenecek TUS, DUS ve VUS puanları ALES yerine geçer.

(6) Temel tıp puanı, TUS Temel Tıp Bilimleri Testi-1 bölümünden elde edilen standart puanın 0,7; Klinik Tıp Bilimleri Testinden elde edilen standart puanın 0,3 ile çarpılarak toplanması ile elde edilir. Temel tıp bilimlerinde doktora programlarına öğrenci kabulünde, Temel tıp puanı, DUS puanı veya ALES puanı yanı sıra gerekirse, lisans ve/veya yüksek lisans not ortalaması ve yazılı bilim sınavı sonucu da değerlendirilebilir.

(7) Temel tıp bilimlerinde doktora programına öğrenci kabulünde, aday, anadili dışında İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Rusça, Arapça, Çince, Japonca, Farsça dillerinden birinden merkezi yabancı dil sınavından en az 55 puan veya ÖSYM Yönetim Kurulu tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararası bir sınavdan bu puan muadili bir puan almış olmalıdır. Bu asgari puanların yükseltilmesi konusunda Senato yetkilidir.

(8) Başarı notu hesaplamasında eşit toplam not sahibi olanlar arasında önceliğin belirlenmesinde, tercih sırasıyla; ALES puanı ve lisans (bütünleşik doktorada) veya yüksek lisans (doktorada) mezuniyet ağırlıklı not ortalaması dikkate alınır.

Ders yükü

MADDE 41 – (1) Doktora programı, tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için toplam 21 krediden az olmamak koşuluyla en az yedi ders, uzmanlık alan dersleri, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması; anasanat dalı programlarında uygulama çalışması (sergi, proje, resital, konser, temsil ve benzeri) ve diğer faaliyetler olmak üzere en az AKTS kredisinden oluşur. Doktora programında bir yarıyıl, uzmanlık alanı dersi, seminer dersi ve alınan diğer dersler dahil olmak üzere 30 AKTS krediden fazla olamaz. Lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için de en az 42 kredilik 14 ders, uzmanlık alan dersleri, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması; anasanat dalı programlarında uygulama çalışması (sergi, proje, resital, konser, temsil ve benzeri) ve diğer faaliyetler olmak üzere toplam en az AKTS kredisinden oluşur. Uzmanlık alan dersleri, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması; anasanat dalı programlarında uygulama çalışması (sergi, proje, resital, konser, temsil ve benzeri) ve diğer faaliyetler kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir.

(2) Öğrenci, tez dönemi dâhil her yarıyıl için dönem kaydı yaptırmak zorundadır.

Süre

MADDE 42 – (1) Doktora programlarının süresi aşağıdaki şekildedir:

a) Doktora programı, bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın sekiz yarıyıl olup azami tamamlama süresi on iki yarıyıl; lisans derecesi ile kabul edilenler için on yarıyıl olup azami tamamlama süresi on dört yarıyıldır.

b) Doktora programı için gerekli dersleri ve semineri başarıyla tamamlamanın azami süresi tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için dört yarıyıl, lisans derecesi ile kabul edilenler için altı yarıyıldır. Bu süre içinde derslerini ve seminerini başarıyla tamamlayamayan veya Üniversitenin öngördüğü en az genel not ortalamasını sağlayamayan öğrencinin program ile ilişiği kesilir.

(2) Derslerini ve seminerini başarıyla bitiren, yeterlik sınavında başarılı bulunan ve tez önerisi kabul edilen, ancak tez çalışmasını birinci fıkrada belirtilen on iki veya on dört yarıyıl sonuna kadar tamamlayamayan öğrencinin ilgili program ile ilişiği kesilir.

(3) Lisans veya yüksek lisans derecesi ile doktora programına başvurmuş öğrencilerden, derslerini ve seminerini başarıyla bitiren, yeterlik sınavında başarılı bulunan ve tez önerisi kabul edilen, ancak azami süresi içinde doktora tez savunma sınavında başarılı olamayanlara o EAB/anasanat dalında tezsiz yüksek lisans programı bulunması ve tezsiz yüksek lisans için gerekli kredi yükü, proje ve benzeri diğer şartları yerine getirmiş olmaları kaydıyla talepleri halinde tezsiz yüksek lisans diploması verilir.

(4) Doktora programını sekiz yarıyılda tamamlayamayan öğrenciler dokuzuncu yarıyıldan itibaren katkı payı ödemekle yükümlüdürler. Bütünleştirilmiş doktora programını on yarıyılda tamamlamayan öğrenciler ise on birinci yarıyıldan itibaren katkı payı ödemekle yükümlüdürler.

Doktora yeterlik sınavı

MADDE 43 – (1) Doktora yeterlik sınavları ile ilgili esaslar şunlardır:

a) Öğrenci derslerini ve seminerini başarı ile tamamladıktan sonra, temel konular ve doktora alanı ile ilgili konularda derinliğe sahip olup olmadığının belirlenmesi amacıyla en geç beşinci yarıyılda, bütünleştirilmiş doktora programında ise en geç yedinci yarıyılda bir yeterlik sınavına tabi tutulur.

b) Sınav yılda iki defa olmak üzere, her yıl Nisan-Mayıs ve Ekim-Kasım ayları içinde yapılır. Bu iki sınav dönemi dışında yeterlik sınavı yapılmaz.

c) Yeterlik sınavları, enstitü anabilim/anasanat dalı kurulu tarafından önerilen ve enstitü yönetim kurulu tarafından onaylanan beş kişilik doktora yeterlik komitesi tarafından düzenlenir ve yürütülür. Komite, farklı alanlardaki sınavları hazırlamak, uygulamak ve değerlendirmek amacıyla sınav jürileri kurar. Sınav jürisi en az ikisi kendi yükseköğretim kurumu dışından olmak üzere, danışman dâhil beş asıl, biri EAB/anasanat dalı, diğeri Üniversite dışındaki bir yükseköğretim kurumunun öğretim üyelerinden olmak üzere iki yedek üyeden oluşur. Jüriye mazereti nedeniyle katılamayacak olan üye durumu sınavdan önce enstitüye bildirir. Mazereti nedeniyle sınava katılamayan Üniversite içi jüri üyesinin yerine Üniversite içi yedek jüri üyesi, Üniversite dışı jüri üyesinin yerine ise Üniversite dışı yedek jüri üyesi ile sınav yürütülür. Danışmanın oy hakkı olup olmadığı hususunda ilgili enstitü yönetim kurulu karar verir. Danışmanın oy hakkı olmaması durumunda jüri altı öğretim üyesinden oluşur. Yeterlik sınavı toplantıları öğretim elemanları, lisansüstü öğrenciler ve alanın uzmanlarından oluşan dinleyicilerin katılımına açık olarak yapılır. Dinleyiciler sınav sürecine müdahil olamazlar.

ç) Doktora yeterlik sınavı önce yazılı, sonra sözlü olmak üzere iki aşamadan oluşur. Yazılı ve sözlü sınav aşamalarında her bir jüri üyesi, sınavda sorduğu sorulara göre öğrencinin başarı notunu tam puan üzerinden değerlendirir. Başarı notu en az 73 (BB) ve üzeridir. Öğrencinin jüri üyelerinden aldığı notlar ayrı ayrı dikkate alınır ve jüri tarafından sınavda başarılı veya başarısız olduğuna salt çoğunlukla karar verilir. Yazılı sınavda, jüri üyelerinin salt çoğunluğu ile başarılı bulunan öğrenci sözlü sınava alınır. Sözlü sınavda da, jüri üyelerinin salt çoğunluğu ile başarılı bulunan öğrenci yeterlik sınavından başarılı sayılır. Öğrencinin sınav sonuç tutanakları EAB/anasanat dalı başkanlığınca, yeterlik sınavını izleyen üç işgünü içerisinde enstitüye teslim edilir.

d) Yazılı sınavı başaramayan öğrenci, bir sonraki sınav döneminde yazılı sınava tekrar girer. Bu sınavda da başarılı olamadığı ya da geçerli mazereti olmaksızın yeterlik sınavına katılmadığı durumda öğrencinin doktora programı ile ilişiği kesilir. İkinci kez girdiği yazılı sınavda başarılı olup, sözlü sınavda başarılı olamayan öğrencinin doktora programı ile ilişiği kesilir.

e) Yazılı sınava birinci girişinde başarılı olan öğrenci, sözlü sınavda başarılı olamadığı takdirde, bir sonraki sınav döneminde tekrar sözlü sınava girer. Bu sınavda da başarılı olamaması halinde öğrencinin ilgili program ile ilişiği kesilir.

f) Bütünleştirilmiş doktora programı öğrencilerinden, doktora yeterlik aşamasında başarısız olanlar, diledikleri takdirde EAB/anasanat dalı kurulunun önerisi ve enstitü yönetim kurulu kararı ile tezli yüksek lisans programına geçebilir.

Tez izleme komitesi

MADDE 44 – (1) Yeterlik sınavında başarılı bulunan öğrenci için, danışmanın görüşü alınarak ilgili EAB/anasanat dalı kurulunun önerisi ve enstitü yönetim kurulu kararı ile bir ay içinde tez izleme komitesi oluşturulur.

(2) Tez izleme komitesi üç öğretim üyesinden oluşur. Komitede danışmandan başka EAB/anasanat dalı içinden ve dışından birer üye yer alır. İkinci tez danışmanının olması durumunda ikinci tez danışmanı dilerse komite toplantılarına oy hakkı olmaksızın katılabilir.

(3) Tez izleme komitesinin kurulmasından sonraki yarıyıllarda, EAB/anasanat dalı kurulunun gerekçeli önerisi ve enstitü yönetim kurulunun kararı ile üyelerde değişiklik yapılabilir.

Tez önerisi savunması ve tez izleme komitesi raporları

MADDE 45 – (1) Doktora yeterlik sınavını başarı ile tamamlayan öğrenci en geç altı ay içinde yapacağı araştırmanın amacını, yöntemini ve çalışma planını kapsayan tez önerisini tez izleme komitesi önünde sözlü olarak savunur. Öğrenci, tez önerisi ile ilgili yazılı bir raporu sözlü savunmadan en az on beş gün önce komite üyelerine dağıtır.

(2) Tez izleme komitesi, öğrencinin sunduğu tez önerisinin kabul, düzeltme veya reddedileceğine salt çoğunlukla karar verir. Düzeltme için bir ay süre verilir. Bu süre sonunda kabul veya ret yönünde salt çoğunlukla verilen karar, EAB/anasanat dalı başkanınca üç işgünü içinde enstitüye tutanakla bildirilir.

(3) Tez önerisi reddedilen öğrenci, yeni bir danışman ve/veya tez konusu seçme hakkına sahiptir. Bu durumda yeni bir tez izleme komitesi atanabilir. Programa aynı danışmanla devam etmek isteyen öğrenci üç ay içinde, danışman ve tez konusunu değiştiren öğrenci ise altı ay içinde tekrar tez önerisi savunmasına alınır. Tez önerisi bu savunmada da reddedilen öğrencinin ilgili program ile ilişiği kesilir.

(4) Tez önerisi savunmasına geçerli bir mazereti olmaksızın birinci fıkrada belirtilen sürede girmeyen öğrenci başarısız sayılarak ilgili program ile ilişiği kesilir.

(5) Tez önerisi kabul edilen öğrenci için tez izleme komitesi, Ocak-Haziran ve Temmuz-Aralık ayları arasında birer defa olmak üzere yılda iki kez toplanır. Tez izleme komitesi ara raporu tez önerisinin kabul edildiği dönemi takip eden dönemden itibaren verilmeye başlanır. Öğrenciler Ocak-Haziran ve Temmuz–Aralık ayları arasında tez izleme komitesi raporunu hazırlayıp komite üyelerine sunmak zorundadır. Bu raporda o ana kadar yapılan çalışmaların özeti ve bir sonraki dönemde yapılacak çalışma planı belirtilir. Belirtilen süreler içerisinde raporunu hazırlayıp TİK üyeleri huzurunda sunmayan öğrenciler o dönemdeki tez izleme komitesi raporu çalışmasından başarısız sayılır. Öğrencinin tezinin sonuçlanabilmesi için en az üç başarılı tez izleme komitesi raporu sunulması gerekir. Öğrencinin tez çalışması raporu, komite tarafından başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Öğrencinin her hangi bir yarıyıldaki tez çalışması başarısı, ilgili yarıyıldaki tez izleme komitesi değerlendirme sonucuna bağlı olarak, başarılı (G) harf notu veya başarısız (K) harf notu ile belirlenir. Öğrenci raporunu sunsun ya da sunmasın, tez izleme komitesi her dönem içinde danışmanının önerisi ile toplanır ve hazırladığı raporunu Enstitüye teslim eder. Komite tarafından üst üste iki kez veya aralıklı olarak üç kez başarısız bulunan öğrencinin ilgili program ile ilişiği kesilir.

Doktora tezinin sonuçlandırılması

MADDE 46 – (1) Doktora tezinin sonuçlanması aşağıdaki şekildedir:

a) Doktora tez çalışmasını tamamlayan öğrenci, elde ettiği sonuçları enstitülerce hazırlanan ve Senato tarafından onaylanan yazım kurallarına uygun biçimde yazmak ve tezini jüri önünde sözlü olarak savunmak zorundadır. Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Öğretimi ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasına Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmeliğe uygun olarak yabancı dilde eğitim ve öğretim verilen programlarda tezler o programın eğitim ve öğretim dilinde yazılır. Tezin, 40 ıncı maddenin birinci fıkrasının (ç) bendinde belirtilen yabancı dillerden birinde yazılması durumunda oluşturulacak jüri üyelerinin Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Öğretimi ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasına Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelikte belirtilen şartları sağlaması gerekir.

b) Öğrencinin alanı ile ilgili en az bir adet bildirisinin, bir ulusal ya da uluslararası konferans / kongre veya sempozyumda poster ya da sözlü olarak sunulmuş olması veya bir adet bilimsel makalesinin hakemli bir dergide kabul almış/yayımlanmış olması veya bir adet kitap yazarlığı veya kitapta bölüm yazarlığı olması veya en az bir karma sanatsal etkinliğe katılmış olması şartlarından birini/birkaçını yerine getirmesi, doktora tez savunma jürisinin kurulması için ön şart olarak aranır.

c) Tamamlanan doktora tezi veya düzeltme verilen tezlerde ise düzeltilmiş olan tez, öğrenci tarafından danışmana sunulur. Danışman, tezin savunulabilir olduğuna ilişkin görüşü ile birlikte teze ilişkin intihal yazılım programı raporunu ve tezi, enstitüye teslim eder. Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile söz konusu teze ilişkin onaylanan intihal yazılım programı raporu ve tez jüri üyelerine gönderilir. Enstitünün jüriye gönderdiği raporda gerçek bir intihalin jüri üyelerince de tespit edilmesi halinde tez, jüri üyeleri tarafından gerekçeli bir rapor ile birlikte karar verilmek üzere enstitü yönetim kuruluna gönderilir. Jüri üyeleri, söz konusu tezin kendilerine teslim edildiği tarihten itibaren en geç bir ay içinde enstitü tarafından belirlenecek bir tarihte toplanarak öğrenciyi sınava alır.

ç) Doktora tez savunma sınavı jürisi, danışmanın görüşü de alınarak EAB/anasanat dalı kurulunun önerisi ve enstitü yönetim kurulunun kararı ile atanır. Önerinin uygun olmaması halinde yeniden EAB/anasanat dalı kurulundan görüş alınır. Jüri, üçü öğrencinin tez izleme komitesinde yer alan öğretim üyeleri ve ikisi Üniversite dışındaki bir yükseköğretim kurumundan olmak üzere 5 asıl ve 2 yedek üyeden oluşur. Danışmanın oy hakkı olup olmadığı hususuna ilgili enstitünün yönetim kurulu karar verir. Danışmanın oy hakkı olmaması durumunda jüri altı öğretim üyesinden oluşur. Ayrıca ikinci tez danışmanı oy hakkı olmaksızın jüride yer alabilir. Jüriye mazereti nedeniyle katılamayacak olan üye, durumu sınavdan önce ilgili enstitüye bildirir. Mazereti nedeniyle sınava katılamayan Üniversite içi jüri üyesinin yerine Üniversite içi yedek jüri üyesi, Üniversite dışı jüri üyesinin yerine ise Üniversite dışı yedek jüri üyesi ile sınav yürütülür.

d) Tez savunma sınavı, tez çalışmasının sunulması ve bunu izleyen soru-cevap bölümünden oluşur. Doktora tez savunma süresi dakikayı geçemez. Tez savunma sınavı, öğretim elemanları, lisansüstü öğrenciler ve alanın uzmanlarından oluşan dinleyicilerin katılımına açık olarak yapılır. Dinleyiciler sınav sürecine müdahil olamazlar.

e) Tez savunma sınavının tamamlanmasından sonra jüri, dinleyicilere kapalı olarak tez hakkında salt çoğunlukla kabul, ret veya düzeltme kararı verir. Üyeler çekimser oy kullanamazlar. Jüri başkanı sınav tutanağı ve ilgili diğer evrakları aynı gün içerisinde EAB/anasanat dalı başkanlığına teslim eder. EAB/anasanat dalı başkanlığı, kendilerine teslim edilen sınav evraklarını tez sınavını izleyen üç işgünü içerisinde enstitüye gönderir. Ret oyu veren üye, bunun gerekçesini tutanakta belirtir. Tezi reddedilen öğrencinin ilgili program ile ilişiği kesilir.

f) Tezi hakkında düzeltme kararı verilen öğrenci azami süreyi aşmamak kaydıyla tez savunma sınavı tarihinden itibaren en geç altı ay içinde gerekli düzeltmeleri yaparak tezini aynı jüri önünde yeniden savunur. Bu savunmada da başarısız bulunan öğrencinin ilgili program ile ilişiği kesilir. Tezde başarılı olamayan öğrencilere talepleri halinde 42 nci maddenin üçüncü fıkrasına göre tezsiz yüksek lisans diploması verilir.

g) Sanat içerikli doktora programları öğrencileri tez çalışmalarının kabul edilmesi sonrasında, aynı jüri tarafından, aynı gün veya takip eden en geç beş gün içinde EAB/anasanat dalı başkanlığı/kurulunca ayrıntıları belirlenen uygulama sınavına alınırlar. Uygulama sınavı sonunda jüri salt çoğunlukla Başarılı (G) veya Başarısız (K) kararı verir. Uygulama sınavında başarısız bulunan öğrenci en geç üç ay içinde gereğini yaparak ikinci bir sınav için başvuruda bulunur. Uygulama sınavında ikinci kez başarısız olan öğrencinin ilgili program ile ilişiği kesilir.

Doktora diploması

MADDE 47 – (1)Tez savunmasında başarılı olmak ve diğer koşulları da sağlamak kaydıyla doktora tezinin ciltlenmiş en az üç kopyasını tez sınavına giriş tarihinden itibaren bir ay içinde ilgili enstitüye teslim eden ve tezi şekil yönünden uygun bulunan öğrenci doktora diploması ve diploma eki almaya hak kazanır. Enstitü yönetim kurulu, başvuru üzerine teslim süresini en fazla bir ay uzatabilir. Bu sürede de ciltlenmiş ve jüri tarafından imzalanmış tezleri Enstitüye teslim etmeyen öğrenci bu koşulları yerine getirinceye kadar diplomasını alamaz, öğrencilik haklarından yararlanamaz ve azami süresinin dolması halinde ilişiği kesilir.

(2) Doktora diploması üzerinde EAB/anasanat dalındaki programın Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından onaylanmış adı bulunur. Mezuniyet tarihi, tezin sınav jüri üyeleri tarafından imzalanmış nüshalarının enstitüye teslim edildiği tarihtir.

(3) Doktora tezinin tesliminden itibaren, en geç üç ay içinde tezin bir kopyası elektronik ortamda, bilimsel araştırma ve faaliyetlerin hizmetine sunulmak üzere ilgili enstitü tarafından Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına gönderilir.

ALTINCI BÖLÜM

Sanatta Yeterlik Programı

Genel esaslar

MADDE 48 – (1) Sanatta yeterlik çalışması, özgün bir sanat eserinin ortaya konulmasını, müzik ve sahne sanatlarında ise üstün bir uygulama ve yaratıcılığı amaçlayan doktora eşdeğeri bir yükseköğretim programıdır.

(2) Sanatta yeterlik programı, tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için toplam 21 krediden az olmamak koşuluyla en az yedi ders, uzmanlık alanı dersleri, uygulamalar ile tez, sergi, proje, resital, konser, temsil gibi çalışmalar olmak üzere en az AKTS kredisinden oluşur. Sanatta yeterlik programında bir yarıyıl, uzmanlık alanı dersi, seminer dersi ve alınan diğer dersler dâhil 30 AKTS krediden fazla olamaz. Lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için de en az 42 kredilik 14 ders, uzmanlık alanı dersleri, uygulamalar ile tez, sergi, proje, resital, konser, temsil gibi çalışmalar olmak üzere en az AKTS kredisinden oluşur.

Başvuru ve kabul

MADDE 49 – (1) Sanatta yeterlik çalışmasına başvurabilmek için adayların lisans veya yüksek lisans diplomasına sahip olmaları ve güzel sanatlar fakülteleri ile konservatuvar mezunları ile diğer fakültelerin eşdeğer programlarından mezun olanların haricinde yüksek lisans derecesiyle başvuran adayların ALES sözel puan türünde en az 55,00 puandan, lisans derecesiyle başvuran adayların ise ALES sözel puan türünde en az 80 puandan az olmamak koşuluyla ilgili Senato kararı ile belirlenecek ALES puanına sahip olmaları gerekir.

(2) Lisans derecesiyle sanatta yeterlik programına başvuranların lisans mezuniyet not ortalamalarının 4 üzerinden en az 3 veya muadili bir puan olması gerekir. Sanatta yeterlik programına başvuracak olanların sanatta yeterlik programlarına kabulünde, ALES puanı, yüksek lisans not ortalaması ile mülakat/yetenek sınavı/portfolyö incelemesi sonucu da değerlendirilebilir. Bu değerlendirmeye ilişkin hususlar ile başvuru için adayların sağlaması gereken referans mektubu, neden sanatta yeterlik yapmak istediğini belirten kompozisyon, uluslararası standart sınavlar ve benzeri diğer belgeler Senato tarafından belirlenir.

(3) Sanatta yeterlik programına öğrenci kabulünde, anadilleri dışında Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından kabul edilen merkezî yabancı dil sınavları ile eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından en az 55 puan veya ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından bu puan muadili bir puan alınması zorunlu olup, bu asgari puanların girilecek programların özelliklerine göre gerekirse yükseltilmesine Senato tarafından karar verilir.

(4) ALES puanının %50’den az olmamak koşuluyla ne kadar ağırlıkla değerlendirmeye alınacağı Senato tarafından belirlenir. Üniversite yalnız ALES puanı ile de öğrenci kabul edebilir. ALES’e eşdeğer kabul edilen ve Yükseköğretim Kurulunca ilan edilen eşdeğer puanlar, Senato kararı ile yükseltilebilir. Ancak enstitülerdeki, güzel sanatlar fakülteleri ile konservatuvarlara ilişkin anabilim/anasanat dallarına öğrenci kabulünde birinci fıkra hükümleri uygulanır.

Süre

MADDE 50 – (1) Sanatta yeterlik programını tamamlama süresi, bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın sekiz yarıyıl olup azami tamamlama süresi on iki yarıyıl, lisans derecesi ile kabul edilenler için on yarıyıl olup azami tamamlama süresi on dört yarıyıldır.

(2) Sanatta yeterlik programı için gerekli kredili dersleri başarıyla tamamlamanın azami süresi tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için dört yarıyıl, lisans derecesi ile kabul edilenler için altı yarıyıldır. Bu süre içinde kredili derslerini başarıyla tamamlayamayan veya en az 3,00 (BB) genel not ortalamasını sağlayamayan öğrencinin program ile ilişiği kesilir.

(3) Kredili derslerini ve uygulamalarını başarı ile bitiren, ancak tez, sergi, proje, resital, konser, temsil gibi çalışmalarını birinci fıkrada belirtilen azami on iki yarıyıl veya on dört yarıyıl sonuna kadar tamamlayamayan öğrencinin ilişiği kesilir.

(4) Lisans veya yüksek lisans derecesi ile sanatta yeterlik programına başvurmuş öğrencilerden tezsiz için gerekli kredi yükü, proje ve benzeri diğer şartları yerine getirmiş olmaları ve o anasanat dalında tezsiz yüksek lisans programı olması kaydıyla, sanatta yeterlik tezinde başarılı olamayanlara talepleri halinde tezsiz yüksek lisans diploması verilir.

Danışman atanması

MADDE 51 – (1) EAB/anasanat dalı kurulu, her öğrenci için danışmanlık yapacak kendi üniversite kadrosunda bulunan, ders ve uygulama seçimi ile tez, sergi, proje, resital, konser, temsil gibi çalışmaların yürütülmesi için bir danışman ile danışman ve öğrencinin birlikte belirleyeceği tez, sergi, proje, resital, konser, temsil gibi çalışmaların konusunu ve başlığını enstitüye önerir, bu öneri enstitü yönetim kurulu kararı ile kesinleşir. Danışman 14 üncü maddeye göre atanır. Sanatta yeterlik çalışmasının niteliğinin birden fazla tez danışmanı gerektirdiği durumlarda ikinci tez danışmanı atanabilir. Sanatta yeterlik programlarında tez, sergi, proje, resital, konser, temsil gibi çalışmalar yönetilebilmesi için, başarıyla tamamlanmış en az bir yüksek lisans tezi yönetmiş olmak gerekir. İkinci tez danışmanı Üniversite kadrosu dışından da doktora/sanatta yeterlik derecesine sahip kişilerden olabilir.

(2) Danışman, nitelikleri Senato tarafından belirlenen öğretim üyeleri ile doktora/sanatta yeterlik derecesine sahip öğretim görevlileri arasından seçilir.

Sanatta yeterlik çalışmasının sonuçlanması

MADDE 52 – (1) Tez hazırlayan öğrenci elde ettiği sonuçları, sergi, proje, resital, konser, temsil gibi çalışmasını açıklayan ve belgeleyen metni Senato tarafından kabul edilen yazım kurallarına uygun biçimde yazarak, tez, sergi, proje, resital, konser, temsil gibi çalışmalarını jüri önünde sözlü olarak savunur.

(2) Öğrencinin alanı ile ilgili en az bir adet bildirisinin, bir ulusal ya da uluslararası konferans, kongre veya sempozyumda poster ya da sözlü olarak sunulmuş olması, bir adet bilimsel makalesinin kabul almış/yayımlanmış olması, bir adet kitap yazarlığı veya kitapta bölüm yazarlığı olması, en az bir karma sanatsal etkinliğe katılmış olması şartlarından birini/birkaçını yerine getirmesi, doktora tez savunma jürisinin kurulması için ön şart olarak aranır.

(3) Sanatta yeterlik çalışmasının savunmasından önce ve düzeltme verilen tez ve çalışmalarda ise düzeltme ile birlikte öğrenci tezini/çalışmasını tamamlayarak danışmanına sunar. Danışman tezin savunulabilir olduğuna ilişkin görüşü ile birlikte tezi enstitüye teslim eder. Enstitü söz konusu teze ilişkin intihal yazılım programı raporunu alarak danışmana ve jüri üyelerine gönderir. Rapordaki verilerde gerçek bir intihalin tespiti halinde gerekçesi ile birlikte karar verilmek üzere tez enstitü yönetim kuruluna gönderilir.

(4) Sanatta yeterlik çalışmasını tamamlayan öğrenci, tezin istenen sayıda nüshasını danışmanına teslim eder. Danışman, tezin yazım kurallarına uygunluğu yönünden görüşünü yazılı olarak belirtir ve tezleri anabilim/anasanat dalı başkanlığı aracılığıyla enstitüye gönderir.

(5) Sanatta yeterlik jürisi, danışman ve EAB/anasanat dalı kurulunun önerisi ve enstitü yönetim kurulu onayı ile atanır. Jüri, en az ikisi kendi yükseköğretim kurumu dışından öğretim üyesi olmak üzere danışman dâhil beş kişiden oluşur. Danışmanın oy hakkı olup olmadığı hususunda ilgili yönetim kurulu karar verir. Danışmanın oy hakkı olmaması durumunda jüri altı kişiden oluşur. Ayrıca ikinci tez danışmanı oy hakkı olmaksızın jüride yer alabilir. Jüriye mazereti nedeniyle katılamayacak olan üye, durumu sınavdan önce ilgili enstitüye bildirir. Mazereti nedeniyle sınava katılamayan Üniversite içi jüri üyesinin yerine Üniversite içi yedek jüri üyesi, Üniversite dışı jüri üyesinin yerine ise Üniversite dışı yedek jüri üyesi ile sınav yürütülür.

(6) Jüri üyeleri, söz konusu tezin veya metnin kendilerine teslim edildiği tarihten itibaren en geç bir ay içinde toplanarak öğrenciyi sınava alır. Sınav, sanatta yeterlik çalışmasının sunumu ve bunu izleyen soru-cevap bölümünden oluşur. Sınava öğretim elemanları, lisansüstü öğrenciler ve alanın uzmanlarından oluşan dinleyiciler sınav sürecine müdahil olmamak kaydıyla dinleyici olarak katılabilirler.

(7) Sınavın tamamlanmasından sonra jüri, dinleyicilere kapalı olarak, öğrencinin tez, sergi, proje, resital, konser, temsil gibi sanatta yeterlik çalışması hakkında salt çoğunlukla kabul, ret veya düzeltme kararı verir. Tezi ve sanatta yeterlik çalışması kabul edilen öğrenciler başarılı olarak değerlendirilir. Bu karar, EAB/anasanat dalı başkanlığınca sınavı izleyen üç işgünü içinde enstitüye tutanakla bildirilir. Tezi ve sanatta yeterlik çalışması başarısız bulunarak reddedilen öğrencinin yükseköğretim kurumu ile ilişiği kesilir. Sanatta yeterlik çalışması hakkında düzeltme kararı verilen öğrenci en geç altı ay içinde gerekli düzeltmeleri yaparak tez, sergi, proje, resital, konser, temsil gibi sanatta yeterlik çalışmasını aynı jüri önünde yeniden savunur. Bu savunma sonunda da başarısız bulunarak sanatta yeterlik çalışması kabul edilmeyen öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir. Lisans derecesi ile sanatta yeterlik programına kabul edilmiş olanlardan tez, sergi, proje, resital, konser, temsil gibi sanatta yeterlik çalışması başarılı olamayan öğrencilere talepleri halinde 50 nci maddenin dördüncü fıkrasına göre tezsiz yüksek lisans diploması verilir.

Sanatta yeterlik diploması

MADDE 53 – (1) Sanatta yeterlik çalışmasında başarılı olan öğrenciye, diğer koşulları da sağlamak kaydıyla Yükseköğretim Kurulu tarafından onaylanan sanat dalının özelliğine göre alanı belirleyen bir diploma verilir. Mezuniyet tarihi, tezin sınav jüri komisyonu tarafından imzalı nüshasının teslim edildiği tarihtir.

(2) Tez savunmasında başarılı olmak ve diğer koşulları da sağlamak kaydıyla sanatta yeterlik tezinin ciltlenmiş en az üç kopyasını tez sınavına giriş tarihinden itibaren bir ay içinde ilgili enstitüye teslim eden ve tezi şekil yönünden uygun bulunan öğrenci doktora diploması almaya hak kazanır. Enstitü yönetim kurulu başvuru üzerine teslim süresini azami öğrenim süresi içinde olmak kaydı ile en fazla bir ay daha uzatabilir. Bu sürede de ciltlenmiş ve jüri üyeleri tarafından imzalanmış tezleri enstitüye teslim etmeyen öğrenci bu koşulları yerine getirinceye kadar diplomasını alamaz, öğrencilik haklarından yararlanamaz ve azami süresinin dolması halinde ilişiği kesilir.

(3) İlgili enstitü tarafından tezin tesliminden itibaren üç ay içinde sanatta yeterlik tezinin bir kopyası elektronik ortamda, bilimsel araştırma ve faaliyetlerin hizmetine sunulmak üzere Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına gönderilir.

(4) Bu bölümde düzenlenmeyen konularda doktora programının ilgili hükümleri uygulanır.

YEDİNCİ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Programlar, sınavlar ve değerlendirme

MADDE 54 – (1) Enstitü kurulu tarafından onaylanan dersler içinden hangilerinin öğrencilerin ders programlarında yer alacağına, öğrenci ile birlikte öğrencinin danışmanı karar verir.

(2) Yeterlik, seviye tespit veya ders başarılarını ölçen tüm sınavlar, kâğıt ortamında ve tüm adaylara eş zamanlı olarak yapılabileceği gibi, alan ve zorluk düzeyine göre tasnif edilerek güvenli biçimde saklanan bir soru bankasından, her bir adaya farklı zamanlarda farklı soru sorulmasına izin verecek şekilde elektronik ortamda da yapılabilir. Sınavlarda sorulacak soruların hazırlanması, soru bankasının oluşturulması ve şifrelenmesi, sınav sorularının kâğıt ortamında veya elektronik ortamda saklanması ile sınav güvenliğinin sağlanmasına ilişkin hususlarda Yükseköğretim Kurulunun belirlediği ilkeler esas alınır.

(3) Öğrencinin herhangi bir yarıyıldan sonra programına devam edebilmesi için gerekli ek başarı koşulları enstitü kurulunun teklifi ve Senatonun onayı ile belirlenebilir.

Diğer hükümler

MADDE 55 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde; ilgili mevzuat hükümleri, Yükseköğretim Kurulunun kararları, Senato ve enstitü yönetim kurulu kararları hukuk hiyerarşisine göre uygulanır.

(2) Yükseköğretim Kurulu tarafından açılmasına izin verilen lisansüstü programlar Rektörlüğün bulunduğu il dışında sürdürülemez.

(3) Bir öğrenci aynı anda birden fazla tezli veya tezsiz lisansüstü programa kayıtlı olamaz. Ancak biri tezli/doktora biri tezsiz olmak üzere aynı anda en fazla iki farklı lisansüstü programa kayıtlı olabilir.

(4) Tıp, diş hekimliği ve veteriner hekimliğinde uzmanlık, doktoraya eşdeğer düzeyde olup, bu uzmanlık eğitimleri 26/4/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliğine göre yürütülür.

(5) Yabancı uyruklu adaylarla lisans eğitiminin tamamını yurt dışında tamamlayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı adayların lisansüstü programlara kabulüne ilişkin usul ve esaslar Senato tarafından belirlenir.

(6) Öğrenciler ile aralarında usul, füru, eş, üçüncü dereceye kadar akrabalık, husumet ve menfaat ilişkisi gibi kanaati etkileyecek bir durumu bulunanlar, danışman, jüri üyesi ve tez izleme komitesi üyesi olarak atanamazlar.

(7) Programların ders planlarında yer alan derslerden, her bir yarıyılda hangilerinin açılacağına ve bu derslerin hangi öğretim üyeleri tarafından yürütüleceğine, EAB/anasanat dalı kurulunun önerisi üzerine enstitü yönetim kurulunca karar verilir.

(8) İkinci öğretim tezli yüksek lisans programında dersler hafta sonunda veya hafta içi ’dan sonra yapılır. Öğrenim ücreti ve kullanılması ile ilgili konularda ikinci öğretim tezsiz yüksek lisans programında uygulanan hükümler; düzenlenmeyen diğer konularda ise tezli yüksek lisans programının hükümleri uygulanır.

(9) İhtilaflı durumlarda ilgili enstitü yönetim kurulu yetkilidir.

Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

MADDE 56 – (1) 3/10/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Selçuk Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

Geçiş hükümleri

GEÇİCİ MADDE 1 – (1) 6/2/ tarihinden önce tezsiz yüksek lisans programlarına kayıtlı olan veya mezun olan öğrenciler doktora programlarına başvurabilir.

(2) Bu Yönetmelikte yer alan azami program süreleri, 20/4/ tarihinden önce lisansüstü programlara kayıt olan öğrenciler için eğitim öğretim yılından itibaren işlemeye başlar.

(3) Bu Yönetmeliğin 26, 41 ve 48 inci maddelerinde belirtilen, en az yedi ders almaya ilişkin hüküm, eğitim-öğretim yılı güz yarıyılında kayıt yaptıranlardan itibaren uygulanır.

(4) Bu Yönetmeliğin yayım tarihinden önce Üniversiteye kayıtlı öğrencilerin bu Yönetmelik hükümlerine intibakı hususunda oluşacak tereddütleri gidermeye ve gerekli kararları almaya Senato yetkilidir.

Yürürlük

MADDE 57 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 58 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Selçuk Üniversitesi Rektörü yürütür.

Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

1. Dergi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nün bilimsel içerikli-hakemli yayınıdır ve yılda 3 defa (Nisan, Ağustos ve Aralık) yayınlanır. Dergide Sosyal Bilimler alanında yapılmış araştırmalara yer verilir.
2. Dergide yayınlanacak eserlerin daha önce hiçbir bilimsel dergide yayınlanmamış olması zorunludur.
3. Dergide makale yazım dili Türkçe ve İngilizcedir. Yazım ve noktalamasında TDK İmlâ Kılavuzunun en son baskısı esas alınır. Gönderilen yazılar dil ve anlatım açısından bilimsel ölçülere uygun, açık ve anlaşılır olmalıdır.
4. Dergimize gönderilecek çalışmalarda “anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar” için, çalışmaya başlamadan önce çalışmanın yapılmasına izin verildiğine dair Etik Kurul Kararı alınmalı ve bundan sonra çalışma tamamlanmalıdır. Makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
5. Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda, izinle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve ayrıca makale ilk/son sayfasında yer verilmelidir. Olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmesi gereklidir.
6. Makaleler, A4 boyutundaki ( x mm) dikey kağıda; üst ve alt kenarlardan 3,5 cm., sağ ve sol kenarlardan 2,5 cm. boşluk bırakılarak ve iki yana yaslı olarak “Garamond” karakterinde 11 punto olarak yazılmalı; tüm metin (kaynaklar ve genişletilmiş özet dahil) kelimeden fazla olmamalıdır.
7. Dergiye gönderilecek makaleler Microsoft Word programında yazılmalıdır. Çalışmanın başlığı büyük harfle ve koyu olarak çalışmanın ortasına gelecek şekilde “Garamond” yazı karakteriyle 16 punto olmalıdır. Başlığın hemen altına çalışmanın ait olduğu bilim dalı (örneğin işletme, iktisat, uluslararası ilişkiler vb.) ve çalışmanın türü (araştırma / bildiri / tanıtım / derleme / olgu sunumu) belirtilmelidir.
8. Çalışmanın başlığının hemen altında bir satır boşluk bırakarak yazar veya yazarların adları yazılmalı; unvanı, çalıştığı kurum (üniversite), funduszeue.info adresinden alınan yazar numaraları ve mail adresleri ise (*) işaretiyle dipnot şeklinde sayfanın alt kısmında verilmelidir. Yapılan çalışma herhangi bir kurum tarafından destek görmüşse, makalenin ana başlığının son kelimesi üzerine (*) konularak destek veren kurumun adı aynı sayfada dipnot olarak verilmelidir.
9. Çalışmanın özeti yazar ve yazar adlarından sonra bir satır boşluk bırakılarak yazılmalıdır. Çalışmanın Türkçe özeti en az , en çok kelime olmalıdır. Özet “Garamond” karakterinde ve 9 punto olarak yazılmalıdır.
Çalışmada en az 3 ve en çok 7 kelimeden oluşan Türkçe anahtar kelimeleri bulunmalıdır.
Çalışmanın İngilizce başlığı, özeti, anahtar kelimeleri ve çalışmanın türü yukarıda belirtilen kıstaslar göz önünde bulundurularak Türkçe anahtar kelimelerden hemen sonra 1 satır boşluk bulundurularak yazılmalıdır. Çalışmanın İngilizce özeti çalışmanın bir özeti olarak düşünülmeli ve en az , en çok kelime olmalıdır.
Makalelerde kelimelik İngilizce genişletilmiş özet bulunmalıdır. Çalışmanın İngilizce başlığı İngilizce özün üzerinde sunulmalıdır. Genişletilmiş özet, araştırma ile ilgili, amaç, problem, yöntem, bulgular ve sonuç bilgilerini kapsamalıdır. Genişletilmiş özetin altında, çalışmanın içeriğini temsil eden İngilizce anahtar kelime bulunmalıdır. Makalede İngilizce genişletilmiş özet, kaynakça kısmından önce yer almalıdır. İngilizce genişletilmiş özet sadece Türkçe makalelerde zorunludur. İngilizce makaleler için genişletilmiş özet istenmez.
Çalışmanın ana metni, Giriş bölümü başta olmak üzere İngilizce anahtar kelimelerden hemen sonra 1 satır boşluk bırakılarak yazılmaya başlanmalıdır. Çalışmada kullanılan başlıklarda numaralandırma yapılmalıdır. Bütün başlıklar ilk harfi büyük olacak şekilde yazılmalıdır. Çalışmada kullanılan başlıklardan önce bir satır boşluk bırakılmalıdır.
Çalışma boyunca yazılacak metin sırasında kullanılacak paragraf ölçüleri ise metin iki yana yaslı olmalı, ilk satır 0,5 cm. ve en az 12nk satır aralığı kullanılmalıdır.
Çalışmada kullanılacak şekiller ise 1’den itibaren numaralandırılarak isimlendirilmeli ve şeklin altında yer almalıdır. Şeklin ismini hemen altında ise şeklin kaynakçası tam olarak belirtilmelidir. Şekillerin kaynakçasında kullanılacak yazı karakteri 9 puntodur.
Çalışmada kullanılacak tablolar ise 1’den itibaren numaralandırılarak isimlendirilmeli ve tablonun üstünde yer almalıdır. Tablonun hemen altında ise tablonun kaynakçası tam olarak belirtilmelidir. Tablolarda ve tablonun kaynakçasında kullanılacak yazı karakteri 9 puntodur.
Dergimizde tez özetleri içerisinde, yayın politikası gereğince sadece doktora tez özetleri yayınlanabilmektedir.
Dergiye gönderilen çalışmalar, başvuru aşamasında beyan edilen intihal raporu çerçevesinde değerlendirilir. Araştırma ve yayın etiğine uygun bulunmayan veya intihal riski tespit edilen makaleler değerlendirilmeye tabi tutulmamaktadır. Bu çerçevede TURNITIN ya da İThenticate tarama programlarınca tespit edilen benzerlik oranının %15’nin üzerinde olması halinde, ilgili çalışma hakem onayı alsa bile yayımlanamaz. Eğer durum fark edilmeden çalışma yayımlanmış ise durumun fark edilmesiyle birlikte, ilgili çalışmaya erişim engellenerek çalışma yayım listesinden ve tam sayıdan çıkarılır. Yine rapor doğrultusunda makalelerin tek bir kaynağa benzeşim oranı % 3 üzeri olamaz. Başvuru esnasında yazar(lar), çalışma ile birlikte, TURNITIN ya da İThenticate raporunu sisteme yüklemelidir.
Dergimize makale gönderimi yalnızca DergiPark sistemi üzerinden yapılmaktadır. Dergiye makale gönderebilmek için DergiPark kullanıcı hesabına ve ORCID ID numarasına sahip olunması gerekmektedir.
Dergiye gönderilecek
• Türkçe makaleler için;
Ana Başlık; Yazar(lar)ın Adı Soyadı; Yazar(lar)ın Kurumu (sorumlu yazar belirtilmeli ve e-posta adresi verilmeli); Özet; Anahtar Kelimeler; İngilizce Başlık; Abstract; Keywords; Giriş; Materyal ve Metot; Bulgular ve Tartışma (veya Bulgular); Sonuç (veya Tartışma ve Sonuç); İngilizce Genişletilmiş Özet ve Kaynaklar şeklinde düzenlenmelidir.
• İngilizce makaleler için;
İngilizce ana başlık, Yazar(lar)ın Adı Soyadı; Yazar(lar)ın Kurumu (sorumlu yazar-corresponding authorbelirtilmeli ve e-mail adresi verilmeli); Abstract; Keywords; Türkçe Başlık; Özet; Anahtar Kelimeler; Introduction; Material and Methods; Results (or Results and Discussion); Discussion and Conclusion (or Conclusion); References şeklinde düzenlenmelidir.
Yararlanılan kaynaklar metin içerisinde Yazar soyadı, yıl ve sayfa numarası sistemine göre belirtilmeli ve yazar isimleri baş harfi büyük diğer harfler küçük olarak yazılmalıdır. İki yazarlı kaynak bildiriminde ve (makale İngilizce hazırlanmışsa and); üç veya daha fazla kaynak bildiriminde vd., (makale İngilizce hazırlanmışsa et al.,) kısaltması kullanılmalıdır. Metin içerisinde kullanılan kaynaklar, metin sonunda (kaynaklar kısmında) numara kullanılmadan alfabetik sıraya göre verilmelidir.
Metin içi göndermelerde (atıflarda) ve kaynakça yazımında APA 7 sürümü esas alınmalıdır. Makalelerin metin içi atıflar ve kaynakçalarının Endnote veya Microsoft Word Office vb. gibi referans araçları ile APA 7'ye göre düzenlenmiş olarak gönderilmesi zorunludur. Kaynakça düzeni uygun olmayan, statik metne dönüştürülen, el ile oluşturulan referans ve kaynakçanın yer aldığı metinler yazara iade edilir.
• Tek yazar olması durumunda; (Hotamış, )
• İki yazar olması durumunda; (Hotamış & Bayhan, )
• İkiden fazla yazar olması durumunda; (Hotamış vd., )
• Birden fazla yazar ard arda verilmesi durumunda; (Hotamış, ; Hotamış & Bayhan, ; Karasan vd., )
Aynı yazara ait aynı yıl yayınlanmış eserlerin metin içerisinde gösterimi (Hotamış, a; b) şeklinde olmalıdır.
Yazar ismi belli olmadığı durumlarda, Türkçe kaynak için hem metin içerisinde hem de kaynaklar bölümünde Anonim, yıl ifadesi kullanılmalıdır. Yazarı belli olmayan yabancı kaynak ise, metin içerisinde Anon. yıl, kaynaklar bölümünde ise Anonymous yıl olarak verilmelidir.
İnternet kaynakları ise, metin içerisinde (Hotamış, ) yıl şeklinde verilmelidir.
Kaynaklar bölümünde ise, URL, yıl şeklinde gösterilip sayfa adresi açıkça yazılmalıdır.
ÖRNEKLER
• Makaleler:
Yıldız, H. (). Eski Türkçe ile Yakutçanın karşılaştırmalı söz varlığı: Ünlüyle başlayan sözcükler. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Dergisi, 59(1), doi: /TUDED
Balcı, Ş., Tanacı, F., Dağlı, A. N., & Bayrak, E. (). 16 Nisan Anayasa Değişikliği Referandumu Sürecinde Siyasal Bilgilenme Ve Medya: Eğitim Düzeyine Göre Bir Karşılaştırma. Erciyes İletişim Dergisi, 6(1), doi: /erciyesiletisim
• Bildiriler:
Bilkan, A. F. (). Amasya’nın Osmanlı dönemi kültür hayatındaki yeri ve önemi. Y. Bayram (Haz.), I. Amasya Araştırmaları Sempozyumu Bildirileri içinde (s. ). Hilal Yayınları.
• Kitaplar/ Kitapta Bölüm
Davutoğlu, A. (). Stratejik Derinlik, Türkiye’nin Uluslararası Konumu. Küre Yayınları.
Steinberg, A. (). Genç Seçmenler ve Web ile Politik Katılım: Facebook Genç Vatandaşların Seçime Katılımını Artırabilir mi?. İçinde Barış Çoban (Ed.), Sosyal Medya Devrimi (ss. ), Su Yayınevi.
Moy, P., Xenos, M. A., & Hussain, M. M. (). News and political entertainment effects on democratic citizenship. In E. Scharrer (Ed.), The international encyclopedia of media studies. (pp. –), Wiley-Blackwell.
• Tezler:
Özkan, T. (). Ticari bankacılıkta kredi fiyatlandırma teknikleri. Yayımlanmamış doktora tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Para ve Banka Anabilim Dalı.
• Ansiklopediler
Bergmann, P.C. (). Relativity. In The new encyclopedia Britannica (Vol. 26, pp. ). Encyclopedia Britannica.
• Elektronik Kaynaklar
McDonnell, J. (). Municipality Size, Political Efficacy and Political Participation: A Systematic Review. Local Government Studies, funduszeue.info , [Accessed: 10 September ].
funduszeue.info [Accessed: 11 March ].
• Süreli Yayınlar / Dergiler:
Yücelt, U. ve Marcella, M. (). Services Marketing in the Lodging Industry: an Empirical Investigation. Journal of Travel Research, 34(4), doi/
• Kurum Yayını:
İTO (), Ekonomik Rapor, İTO Yayınları No:
Makale dergi editörlüğüne sunulmadan önce yazım kurallarına uygunluğu kontrol edilmelidir.
Yayımlanan yazı ve çevirilerin her türlü sorumluluğu yazara aittir.
Metinle ilgili her türlü düzeltme yazar(lar) tarafından yapılır.
Dergiye gönderilecek makalelere ait ilk başvuru funduszeue.info adresinden yapılmalıdır.
Dergide yayınlanacak yazıların yazım ve dilbilgisi kurallarına uygun olması şarttır. Dergi Yayın Kurulu, gerekli gördüğü takdirde eserin sahibinden içerik ve şekil bakımından değişiklikler isteme hakkına sahiptir.
Dergi Yayın Kurulu, biçim ve dizayn açısından uygun bulduğu yazıları bilgisayar programı tarafından random atanan iki hakeme gönderir, makaleler hakemlerden ikisinin kabul onayı ile hakem raporlarının tamamlanma tarihlerine göre sıraya konarak yayınlanır.
Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi'nde yayımlanan akademik içeriğin kullanım hakları, aksi belirtilmediği sürece Creative Commons Attribution-NonCommercial International License (CC BY-NC ) lisansı altındadır.
 Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi'nde, yazarlar, yıl içerisinde bir kez makale yayınlatma hakkına sahiptir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası