bar hava basıncı / Lastik Hava Basıncı Nedir & Kaç Olmalıdır? - İkinciyeni Blog - İkinciyeni Blog

Bar Hava Basıncı

bar hava basıncı

Lastik Psi, Kpa ve Bar Farkı

Lastik hava basıncı her türlü yolculuk için araçların konforunu ve güvenliğini etkileyen önemli bir etmendir. Bunun yanında her araç için farklı bir değerin geçerli olduğunu unutmamak gerekir. İster şehir içi araçları olsun ister uzun yola çıkan araçlar olsun, lastik hava basıncı araçların modellerine göre farklılık gösterir. Bu yüzden doğru hava basıncı ve hava Psi verilerini kullanmak büyük önem taşır.

Lastik Hava Basıncı (Psi) Değerleri Nereden Öğrenilir?

Binek araçların uygun lastikler için gerekli hava basıncı değerleri, sıfır araç satın alınmaları durumunda yanlarında verilen kullanma kılavuzu içinde belirtilmektedir. Eğer aracınız sıfır değilse ya da kullanma kılavuzunu kaybettiyseniz de bu değerleri öğrenmenin bir yolu var. Araçların ön şoför kapısının iç tarafında, yakıt depo kapağının içinde ya da bagaj içi gibi farklı noktalarda her model için lastik boyutlarına göre hangi basıncın kullanılması gerektiği yazılıdır. Fakat söz konusu ticari araçlar olduğunda durum farklılık gösterir. Ticari araçlarda yüke göre basınç uygulanır ve her yük şartına göre hava basınçları değişir. Ticari araçlar için hava basınç değerlerini bu amaçla geliştirilmiş yük-basınç tablolarındanöğrenebilirsiniz.

Bar, Kpa ve Psi Farkı

Araçların lastiklerindeki basıncı belirten Bar, Kpa ve Psi olarak isimlendirilen üç değer bulunur. Bunlardan Bar değerinin kısaltması b’dir ve Kilo pascal değerinin kısaltması ise Kpa dır .Buiki değer özellikle Avrupa tarafından kullanılan basınç değerleridir. Psi ise ülkemizde ve aynı zamanda geniş bir alana yayılmış olsa da bazı bölgelerde daha yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunun yanında ülkemizde ikinci olarak en yaygın kullanılan hava ölçüm birimi ise bardır.

Aracımızın lastikleri için hava basınç değerinin bar cinsinden verilmesi ve lastik şişirme noktasındaki makinelerin Psi ile çalışması gibi durumlarda iki değer arasında geçiş yapabilmemiz gerekir. Aslında bunu oldukça basit bir matematiksel hesabı var. bar Psi değerine denk gelmektedir. Ülkemizde çok kullanılmasında 1 bar Kpa değerine denk gelmektedir.

Ülkemizde lastik hava basıncını Psi ile ölçme alışkanlığı yerleşmiştir. Bu yüzden Türkiye’de tüm benzincilerdeki hava basıncı makinelerinde Psi değerlerini görürsünüz. Fakat bu ölçümlerde benzincilerdeki makineler yerine özellikle bir lastikçiye düzenli bakım yaptırmak daha sağlıklı olacaktır.

Araçtaki Tüm Lastiklerin Basıncı Aynı mı Olmalı?

Hangi araç/lastik grubu olursa olsun; binek, hafif ticari yada ağır ticari araç lastiklerinde esas olan bir lastik üzerine ne kadar yük geldiğidir. Aracın üzerindeki toplam yükün akslara dağılım farklılıkları bilinmektedir. Bu durumda ön aks, çeker aks yada treyler aksları basınçlarının farklı olması kaçınılmazdır.

Do&#;ru lastik hava bas&#;nc&#;na sahip olmak, iyi bir sürü&#; performans&#; elde etmek ve lastiklerinizin ömrünü uzatmak için son derece önemlidir. Araban&#;z, o araba için en iyi gaz kilometresini, yol tutu&#;unu ve lastik ömrünü sa&#;layacak önerilen bir lastik bas&#;nc&#;na sahiptir ve bu, genellikle arac&#;n kap&#;s&#;nda yaz&#;l&#;d&#;r. Bu de&#;erler psi (Pounds per square inch, Türkçesi: &#;nçkare ba&#;&#;na libre) olarak birimlendirilir. Lastik hava bas&#;nc&#; arac&#;n a&#;&#;rl&#;&#;&#;na, yük dengesine ve lastik boyutlar&#;na göre farkl&#;l&#;k gösteren bir de&#;erdir. Arac&#;n lastik hava bas&#;nç de&#;erleri güvenli bir sürü&#; deneyimi için gün aral&#;&#;&#;nda kontrolü sa&#;lanmal&#;. Lastik hava bas&#;nc&#; de&#;eri can ve mal güvenli&#;i tehlikesini en aza indirmek için do&#;ru ölçüde ayarlanmal&#;d&#;r. Bu de&#;erlere uyulmazsa hem güvenlik aç&#;s&#;ndan hem de maliyet aç&#;s&#;ndan istenmeyen durumlar ya&#;an&#;r. Lastik hava bas&#;nc&#; de&#;eri gere&#;inden dü&#;ük oldu&#;u takdirde yak&#;t tüketimi artar, lastik a&#;&#;nmas&#; ve y&#;pranmas&#; h&#;zlan&#;r. Lastik hava bas&#;nc&#; de&#;eri gere&#;inden yüksek oldu&#;u durumlarda yol tutu&#;u zorla&#;&#;r, araç virajlarda zorlan&#;r sürü&#; güvenli&#;i tehlikeye girer.

Lastik Hava Bas&#;nc&#; Önemli midir?

Araban&#;n lastik hava bas&#;nc&#; daha güvenli ve kolay bir sürü&#; deneyimi için önemlidir. Arac&#;n lastik hava bas&#;nc&#; de&#;eri do&#;ru ayarlanmazsa lasti&#;in patlama riski artt&#;r&#;lm&#;&#; olur. Yolda dengeli gitmek zorla&#;&#;r ve arac&#;n dinamik yap&#;s&#; optimum seviyeye gelmemi&#; olur. Konforsuz bir sürü&#; deneyiminin yan&#;nda lastik daha h&#;zl&#; a&#;&#;naca&#;&#; için lasti&#;in y&#;pranmas&#;na sebebiyet verir. Yol hakimiyetini dü&#;ürür ve kaza riskini artt&#;r&#;r. Bu sebeplerden ötürü lastik hava bas&#;nc&#; de&#;erini kontrol edilmeli ve unutulmamal&#;d&#;r.

Lastik &#;i&#;irme ve hava bas&#;nc&#; Servis &#;stasyonu içinde kontrol.Lastik De&#;erleri Nas&#;l Ö&#;renilir?

A&#;a&#;&#;daki listelemede lastik de&#;erinin nas&#;l ö&#;renildi&#;i verilmi&#;tir.

  • Bas&#;nç ölçer temin edilmeli. 
  • Do&#;ru bir sonuç elde etmek için mümkün oldu&#;u kadar arac&#;n lastikleri çok &#;s&#;nmadan, tercihen so&#;uk oldu&#;u durumlarda ölçüm yap&#;lmal&#;.
  • Öncelikle lasti&#;in sibop kapa&#;&#; aç&#;l&#;r.
  • Bas&#;nçölçer sibobun üzerine yerle&#;tirilir.
  • Ölçerdeki bas&#;nç kontrol edilir, lasti&#;iniz için en ideal bas&#;nç de&#;eri (psi veya bar) ile kar&#;&#;la&#;t&#;r&#;l&#;r.
  • De&#;erlerde farkl&#;l&#;k görülürse hava bas&#;lmal&#; veya lasti&#;in hava bas&#;nç de&#;eri dü&#;ürülmeli.
  • Bas&#;nç ölçer ile de&#;erler yeniden kontrol edilir.
  • Sibop ba&#;l&#;klar&#; tekerleklere s&#;k&#; bir &#;ekilde yeniden tak&#;l&#;r.

Lastik Ebatlar&#;na Göre Lastik Bas&#;nc&#; Nas&#;l Olmal&#;d&#;r?

Arac&#;n lastik hava bas&#;nc&#;, lastik ebatlar&#;na göre farkl&#;l&#;k göstermektedir. Lasti&#;e hava bas&#;laca&#;&#; durumlarda bar de&#;erini psi birimine çevirmek gerekir. 1 bar psi de&#;erine denk gelir. Örne&#;in araçta lastik hava bas&#;nc&#; için bar yaz&#;yorsa bu de&#;er yakla&#;&#;k olarak 32 psi’ye denk gelir ve arac&#;n lastikleri bu de&#;ere göre ayarlan&#;r. 1 psi = bar’d&#;r. Lastik üzerindeki de&#;erlerin her birinin bir anlam&#; vard&#;r. &#;lk 2 say&#; “/65” de&#;erleri lastik ebatlar&#;n&#; temsil eder. “R” de&#;eri radyal anlam&#;na gelmektedir. R de&#;erinden sonraki say&#; “14” ise jant çap&#;n&#; temsil eder. A&#;a&#;&#;daki listede farkl&#; lastik ebatlar&#;na göre lastik hava bas&#;nc&#; de&#;erlerinin nas&#;l de&#;i&#;ti&#;i görülebilir.

  • /65 R lastik ebatl&#; bir araç için normal yükte; ön lastiklerin bar (psi) de&#;erleri: (31) arka lastiklerin ise (26)’dir. Tam yükte; ön lastiklerin bar (psi) de&#;erleri: (35) arka lastiklerin ise (46)’dir.
  • /50 R lastik ebatl&#; bir araç için normal yükte; ön lastiklerin bar (psi) de&#;erleri: (31) arka lastiklerin ise (26)’dir. Tam yükte; ön lastiklerin bar (psi) de&#;erleri: (35) arka lastiklerin ise (46)’dir.
  • /45 R lastik ebatl&#; bir araç için normal yükte; ön lastiklerin bar (psi) de&#;erleri: (32) arka lastiklerin ise (26)’dir. Tam yükte; ön lastiklerin bar (psi) de&#;erleri: (35) arka lastiklerin ise (46)’dir.
  • /40 R lastik ebatl&#; bir araç için normal yükte; ön lastiklerin bar (psi) de&#;erleri: (32) arka lastiklerin ise (26)’dir. Tam yükte; ön lastiklerin bar (psi) de&#;erleri: (35) arka lastiklerin ise (41)’dir.
  • /60 R lastik ebatl&#; bir araç için normal yükte; ön lastiklerin bar (psi) de&#;erleri: (31) arka lastiklerin ise (31)’dir. Tam yükte; ön lastiklerin bar (psi) de&#;erleri: (35) arka lastiklerin ise (38)’d&#;r.
  • 65 R15 Lastik Hava Bas&#;nc&#;

Arac&#;n&#;z&#;n a&#;&#;rl&#;k da&#;&#;l&#;m&#; e&#;itse: arac&#;n ön taraf&#;nda iki yolcu var ve arka tarafta herhangi bir yolcu yoksa, lastik hava bas&#;nçlar&#; ön lastikler için 34 psi, arka lastikler için 32 psi olmal&#;d&#;r. Ön k&#;s&#;mda iki ve arka k&#;s&#;mda da iki yolcu varsa, lastik hava bas&#;nc&#; ön ve arka lastikler için ayn&#; olacak &#;ekilde 34 psi de&#;erinde olmal&#;d&#;r. Arac&#;n ön taraf&#;nda iki ve arka k&#;sm&#;nda 2’den fazla yolcu yani tam yük bir sürü&#; durumunda, ön lastikler 34 psi, arka lastikler için 36 psi de&#;eri olmal&#;d&#;r. 

Arac&#;n&#;z&#;n a&#;&#;rl&#;k denge da&#;&#;l&#;m&#; ön k&#;s&#;mdaysa: ve arac&#;n ön k&#;sm&#;nda iki yolcu seyahat ediyor, arka taraf bo&#; ise, lastik hava bas&#;nçlar&#; ön lastikler için 34 psi, arka lastikler için 32 psi olmal&#;d&#;r. Ön tarafta iki ve arka tarafta da iki ki&#;ilik bir yolculuk durumu varsa, lastik hava bas&#;nc&#; ön lastikler için 36 psi ve arka lastikler için 34 psi de&#;erinde olmal&#;d&#;r. Ön k&#;s&#;mda iki yolcu ve arka k&#;s&#;mda 2’den fazla yolcu yani tam yük bir seyahat durumunda ise ön ve arka lastikler için lastik hava bas&#;nc&#; de&#;eri 34 psi de&#;eri olmal&#;d&#;r.

Araç bu de&#;erlerde de&#;ilse dengesiz ve güvensiz bir sürü&#; deneyimi ya&#;anmak durumunda kal&#;n&#;r. Arac&#;n yak&#;t tüketimi yakla&#;&#;k olarak %5 artar.

  • 45 R17 Lastik Hava Bas&#;nc&#;

Arac&#;n&#;z&#;n a&#;&#;rl&#;k denge da&#;&#;l&#;m&#; yar&#; yar&#;ya da&#;&#;lm&#;&#;sa: arac&#;n ön k&#;sm&#;nda iki yolcu seyahat ediyor, arka taraf bo&#; ise, lastik hava bas&#;nçlar&#; ön lastikler için 38 psi, arka lastikler için 36 psi olmal&#;d&#;r. Ön k&#;s&#;mda iki ve arka k&#;s&#;mda da iki yolcu varsa, lastik hava bas&#;nc&#; ön ve arka lastikler için ayn&#; olacak &#;ekilde 38 psi de&#;erinde olmal&#;d&#;r. Arac&#;n ön taraf&#;nda iki yolcu ve arka taraf&#;nda da ikiden fazla ki&#;i yani tam yük bir sürü&#; durumunda, ön lastiklerin de&#;eri 38 psi, arka lastikler için ise 40 psi de&#;eri olmal&#;d&#;r.

Arac&#;n&#;z&#;n a&#;&#;rl&#;k dengesi ön tarafta daha fazlaysa: ve arac&#;n ön k&#;sm&#;nda iki yolcu seyahat ediyor, arka taraf bo&#; ise, lastik hava bas&#;nçlar&#; ön lastikler için 38 psi, arka lastikler için 36 psi olmal&#;d&#;r. Ön k&#;s&#;mda iki ve arka k&#;s&#;mda da iki yolcu varsa, lastik hava bas&#;nc&#; ön lastikler için 40 psi ve arka lastikler için 38 psi de&#;erinde olmal&#;d&#;r. Ön k&#;s&#;mda iki yolcu ve arka k&#;s&#;mda 2’den fazla yolcu yani tam yük bir seyahat durumunda, ön ve arka lastikler için lastik hava bas&#;nc&#; de&#;eri 40 psi de&#;eri olmal&#;d&#;r.

Araç bu de&#;erlerde de&#;ilken kullan&#;l&#;yorsa yol hakimiyeti ve güvenlik tehlikeye at&#;lm&#;&#; olunur. Konforsuz bir araç sürü&#;ü gerçekle&#;tirilir. Arac&#;n yak&#;t tüketimi yakla&#;&#;k olarak %5 artar.

  • 55 R16 Lastik Hava Bas&#;nc&#; 

Arac&#;n&#;z&#;n a&#;&#;rl&#;k da&#;&#;l&#;m&#; e&#;itse: arac&#;n ön k&#;sm&#;nda iki yolcu seyahat ediyor, arka taraf bo&#; ise, lastik hava bas&#;nçlar&#; ön lastikler için 36 psi, arka lastikler için 34 psi olmal&#;d&#;r. Ön k&#;s&#;mda iki ve arka k&#;s&#;mda da iki yolcu varsa, lastik hava bas&#;nc&#; ön ve arka lastikler için ayn&#; olacak &#;ekilde 36 psi de&#;erinde olmal&#;d&#;r. Ön k&#;s&#;mda iki yolcu ve arka k&#;s&#;mda 2’den fazla yolcu yani tam yük bir seyahat durumunda, ön lastikler 36 psi, arka lastikler için 38 psi de&#;eri olmal&#;d&#;r.

Arac&#;n&#;z&#;n a&#;&#;rl&#;k denge da&#;&#;l&#;m&#; ön k&#;s&#;mdaysa: ve arac&#;n ön k&#;sm&#;nda iki yolcu seyahat ediyor, arka taraf bo&#; ise, lastik hava bas&#;nçlar&#; ön lastikler için 36 psi, arka lastikler için 34 psi olmal&#;d&#;r. Ön k&#;s&#;mda iki ve arka k&#;s&#;mda da iki yolcu varsa, lastik hava bas&#;nc&#; ön lastikler için 38 psi ve arka lastikler için 36 psi de&#;erinde olmal&#;d&#;r. Ön k&#;s&#;mda iki yolcu ve arka k&#;s&#;mda 2’den fazla yolcu yani tam yük bir seyahat durumunda, ön ve arka lastikler için lastik hava bas&#;nc&#; de&#;eri 38 psi de&#;eri olmal&#;d&#;r.

Araç do&#;ru de&#;erlerde de&#;ilse tekerlek daha h&#;zl&#; y&#;pran&#;r ve yak&#;t tüketimi artar, bu da maliyeti artt&#;r. Arac&#;n lastiklerinin do&#;ru hava bas&#;nç de&#;erinde olmas&#;n&#;n can ve mal güvenli&#;i aç&#;s&#;ndan önemli bir yeri vard&#;r.

  • 40 R18 Lastik Hava Bas&#;nc&#;

Arac&#;n&#;z&#;n a&#;&#;rl&#;k denge da&#;&#;l&#;m&#; yar&#; yar&#;ya da&#;&#;lm&#;&#;sa: arac&#;n ön k&#;sm&#;nda iki yolcu seyahat ediyor, arka taraf bo&#; ise, lastik hava bas&#;nçlar&#; ön lastikler için 40 psi, arka lastikler için 38 psi olmal&#;d&#;r. Ön k&#;s&#;mda iki ve arka k&#;s&#;mda da iki yolcu varsa, lastik hava bas&#;nc&#; ön ve arka lastikler için ayn&#; olacak &#;ekilde 40 psi de&#;erinde olmal&#;d&#;r. Arac&#;n ön taraf&#;nda iki ki&#;i ve arka k&#;sm&#;nda 2’den fazla ki&#;i yani tam yük bir seyahat durumunda, ön lastikler 40 psi, arka lastikler için 42 psi de&#;eri olmal&#;d&#;r.

Araç bu de&#;erlerde de&#;ilken kullan&#;l&#;yorsa yol tutu&#;u azal&#;r. Sürücü için konforsuz bir sürü&#; deneyimi ya&#;an&#;r. Arac&#;n yak&#;t tüketimi yakla&#;&#;k olarak %5 artar.

Lastik Hava Basıncı Nedir? Kaç Olmalıdır?

Lastik basıncı, binek araçlar ve hafif ticari araçlar başta olmak üzere, karayolları ulaşımında seyir halinde olan tüm vasıtaları taşıyan lastiklerinin içerisindeki hava miktarıdır. Konforlu ve güvenli sürüşlerin en önemli kriterlerinden biri olan lastik hava basıncı standartlara uygun seviyede olmalıdır. Bu sayede hem şehir içi hem de şehir dışı seyahatlerin rahat ve emniyetli şekilde gerçekleşmesi mümkün hâle gelir. Lastiklerdeki hava basıncının normal değerlerin altına düşmesi ya da üzerine çıkması gibi durumlarda çeşitli riskler ortaya çıkar. Böyle durumlarda; tekerlerin fren mesafesinin uzaması, viraj alma ve ani manevra pozisyonlarında aracın kayması, eğimli ve engebeli arazi koşullarında kayma ve kızaklama, direksiyon hâkimiyetinin zayıflaması, aşırı yakıt tüketimi, lastiklerin zamanından önce deforme olması, kaza riski gibi pek çok olumsuzluk yaşanabilir.

Lastik Hava Basıncı Nedir?

Taşıt sahiplerinin güvenlik, verimlilik ve konfor beklentilerini karşılayan en önemli hususlardan biri de lastiklerin kontrollü ve dengeli olmasıdır. Buna bağlı olarak araç lastiklerinin içerisinde tutulması gereken basınçlı hava miktarının belirli bir düzeyde olması önemlidir. Kullandıkları aracın seyir durumunun her koşulda elverişli olmasını arzu eden sürücülerin, fazlasıyla merak ettiği konulardan biri de “Hava basıncı nedir? sorusunun yanıtıdır. Oto lastik basıncı için verilecek detaylı yanıt ise lastiklerin hareket gücünü yola aktaran, manevra kabiliyetini optimum düzeye çıkaran, dengeli, yakıt tasarrufuna katkı sağlayan, kontrollü ve konforlu sürüş yaşatan havanın belirli psi değerindeki miktarı şeklindedir. Lastiğin şişmesi için içerisinde basılan havanın basıncı, açık havadaki basınçtan yüksektir.

Psi Nedir?

Basınç birimi olarak kullanılan Psi: araç lastiklerinin içerisinde bulunan havanın miktarını rakamsal oranlarda gösteren ölçü değeridir. Psi’nin açılımı “Pounds Per Square Inch” olarak geçer ve İngiliz tartı sisteminde yer alan birimler çerçevesinde oluşturulan basınç veya gerilim birimi olarak tanımlanır.

Psi ile Bar Arasındaki Fark Nedir?

Psi ve Bar olarak kullanılan kısaltma sembollerinin her ikisi de basınç ölçü birimi anlamına gelir. Bazı araçların içerisinde ya da kullanım kılavuzlarında Psi şeklinde yazılan rakamsal değerler bazı araçlarda Bar şeklinde yazılır. Aralarındaki temel fark ise Psi, inç kare başına düşen libre (yarım kg’a denk olan bir ağırlık birimi) miktarı, Bar ise neredeyse deniz seviyesine yakın olan atmosfer basıncı değerindeki basınç birimidir. 1 bar, psi değerine eşittir. Bu durumda lastiklere hava basmanız gerektiğinde “Bar” değerini “Psi” birimine çevirmeniz gerekir. Lastik hava basıncı belirlenirken etkili olan unsur, araçlara takılması uygun olan lastiklerin boyutlarıdır. Taşıtların özellikleri dikkate alınarak belirlenen lastik basınç tablosu sayesinde aracın yapısına ve lastiklerine uygun Psi değerlerinin öğrenilmesi mümkündür. Lastik hava basıncını düşüren başlıca faktörler şunlardır:

  • Hava osmozu olarak adlandırılan hava kaçışı, özellikle kış aylarında soğuk hava ve zemin etkilerine maruz kalan kauçuk materyalinin kimyasından kaynaklanır ve lastik basıncının düşmesine yol açar.
  • Lastik supabının herhangi bir nedenle arızalanması durumunda, lastikler hızlı ya da yavaş biçimde hava kaçırır.
  • Araç jantlarında gözle görülmeyen ya da fark edilmeyen eğrilme, ezilme gibi problemler sonucunda, lastiklerin hava basıncının, jant ve lastik arasında oluşan boşluktan dışarı sızar.
  • Lastiklerin hasar almasına neden olan çivi, cam, tel gibi keskin ya da sivri parçalar, hava basıncı değerinde düşüşe yola açar.
  • Eskiyen ve aşınan lastiklerin zamanında yenilenmemesi ile birlikte devam eden sürüşler sırasında oluşan çizik, çatlak ve yırtık komplikasyonları lastiklerin havasını indirir.

‘’Lastik Ebatları ve Çeşitlerine Göre Seçim Nasıl Yapılır?’’ başlıklı yazımızı okumak içintıklayın!

Lastik Hava Basıncı Kaç Olmalı?

Lastik boyutları doğrultusunda sabit oranlarda tutulması gereken araba lastik basıncı, aracın taşıdığı yüke uygun niteliklerde belirlenir. Araç markaların modellerini oluşturan segmentler, farklı lastik ölçülerine sahip olduğu için, lastiklerin basınç değerleri de araçtan araca değişkenlik gösterir. Verilen bilgiler ışığında “Lastik havası kaç olmalı?” sorusunun yanıtı ise Psi hava basıncı oranlarının, taşıtların karoser özelliğine uyum sağlayan lastiklerin ebatlarına uygun değerlerde olması gerektiğidir. Lastik hava basıncı hesaplama işlemi yapılırken Bar değeri Psi’ye çevrilir. Bunun için 1 bar’ın psi değerinde olduğunu belirtmekte yarar vardır. 1 psi’nin Bar değeri ise olarak ifade edilir. Basınç hesaplama yöntemine örneği vermek gerekirse; kullandığınız taşıtın iç kapı bölümünde yazan Psi değeri rakamı ise bu sayının bar ile çarpımı, sonucunu vereceği için lastiğinizi hava basıncının 32 psi olması gerektiği anlaşılır.

Her araçta lastik boyutlarına göre değişkenlik gösteren lastik hava basıncı tablosu; yeni taktırdığınız lastiğin kullanma kılavuzunda, sürücü kapısının iç kısmı, kaporta altı bilgi kâğıdı ya da benzin deposu kapağı gibi yerlerde yazar. Örneğin, Sedan kasa türüne sahip taşıtlarda ortalama 2 kişi seyahat edenlerin ön ve arka lastikleri 31 psi olacak şekilde sabitlenebilir. Yüklü seyahat edilen durumlarda ise “Araba lastik havası kaç olmalı?” sorusunun yanıtı oldukça önemlidir. Yine Sedan kasa örneğini baz alarak; araç içinde bulunan 4 ila 5 kişilik insan sayısı ya da bagaja yük yerleştirilmesi durumlarında ise ön lastiklerin 35 psi, arka lastiklerin de 38 psi değerine getirilmesi önerilir. Ayrıca sürekli gittiğiniz oto bakım servisinizden ya da lastikçinizden de olması gereken hava lastik basıncı hakkında en doğru bilgiyi kolayca alabilirsiniz.

Lastik ömrü hakkında bilgi almak için yazımızıokuyun.

Lastik Hava Basıncı Düşükse Ne Olur?

  • Lastiklerin zemine normalden fazla yapışmasına neden olan basınç düşüklüğü, kullanıcıların direksiyon kontrolünü zorlaştıracağı için özellikle kaygan zeminlerde kızaklama riskini artırır.
  • Direksiyonun sağa ya da sola çevrilmesi işlemlerini ağırlaştıran lastiklerdeki basınç değer kaybı, dönemeç, viraj alma ya da park etme gibi pozisyonlarda gereğinden fazla efor sarf etmenize yol açar.
  • Engebeli yollarda titreşimi absorbe etmek üzere tasarlanan araç amortisörleri işlevini yerine getirmekte zorlanır ve tüm yük lastiklere bindiği için lastiklerin aşınması hızlanır.
  • Yavaş ya da süratli tüm yolculuklar esnasında zemine yayılarak hareket eden ve aşırı biçimde temas eden lastikler, aracınızın yakıt tüketiminin artmasına neden olur.

Lastik Hava Basıncı Fazlaysa Ne Olur?

  • Lastiklerin yola tutunma performansını düşüren basınç yüksekliği nedeniyle, konforsuz bir seyahat deneyimi yaşamak zorunda kalan yolcular hoplama, zıplama ve sarsılma sorunlarıyla karşılaşır.
  • Sert viraj alma, araç sollama ve ani dönüş pozisyonlarında direksiyon hâkimiyeti zayıflar ve aracınız savrulur.
  • Keskin manevralarda, direksiyonu toparlama açısı istenmeyen şekilde genişler ve şoförün sürüş kontrolünü kaybetme riski artar.
  • Lastiklerin yanak kısımlarını yoldan kesen yüksek basınç değeri, dişlerin zemine temasını artıracağı için lastiklerin kullanım ömrünü azaltır.
  • Taşıtların fazla yakıt tüketmesine neden olan yüksek lastik basıncı, yakıt harcamalarını artırabilir.

Lastik Hava Basıncı Neyle Ölçülür?

Otomobil lastik basıncı ölçüm işlemleri, taşıtların rutin bakım uygulamaları arasında olmakla beraber ayda bir kez mutlaka kontrol ettirilmesi önemlidir. Düzenli ölçüm işlemleri hem sizin hem de sevdikleriniz açısından gerek mal gerekse can kaybına neden olabilecek sürüş risklerinin minimize dilmesine olanak verir. Araç lastikleri normal şartlar altında bile ayda ortalama 1 psi, yani bar oranında basınç kaybına maruz kalır. Sürücülerin basınç durumunu kontrol altında tutmaları için özel olarak geliştirilen hava basınç ölçer mekanizmaları üç çeşittir. Genellikle 5 ila 99 psi aralığında ölçüm kapasitesine sahip olan lastik hava ölçer modelleri kadran, çubuk ve dijital özelliklerde üretilir. Kullanmayı tercih ettiğiniz cihazın göstergesine yansıyan verileri değerlendirirken, aracınızın şoför tarafındaki iç kapı kısmına yerleştirilen, lastik hava basıncı tablosu oranlarını dikkate alabilirsiniz. Dilerseniz kalem görünümlü ürünleri, dilerseniz gece görüş rahatlığı sunan ışıklı, sesli ve LED göstergeli lastik hava basınç ölçer teknolojilerini seçebilirsiniz.

Kullanım pratikliğinin yanı sıra işlevsel detaylarla donatılan hava basıncı saati tercihi yaparken kaliteli ve güvenilir markaların ürünlerini değerlendirmeniz oldukça önemlidir. Bu sayede lastiklerinizde olması gereken hava basıncı değerlerini doğru şekilde ölçümleyebilirsiniz. Lastik basınç göstergesi, yılından sonra üretilen tüm araçlarda bulunur. Ayrıca göstergesi bulunmayan araçlara, sonradan sensörlü basınç sistemi taktırılması mümkündür. Otomobilinizle seyir halindeyken lastik basıncının düştüğünü, ters at nalı şeklindeki ikaz lambasının yanması sayesinde rahatlıkla anlayabilirsiniz. Böylece trafikte seyrederken hem ulaşım güvenliğinin maksimum düzeyde kalmasını hem de yakıt tüketiminin optimum verimlilikte olmasını sağlayabilirsiniz.

Lastiklere Hava Nasıl Doldurulur?

Taşıtların lastiklerine hava basmak için benzin istasyonlarında bulunan hava pompası mekanizmaları kullanılabilir. Para haznesine demir para atılarak çalışan sistemler, birkaç dakikalık süreler şeklinde, lastiklerin içerisine hava basılmasına imkân sunar. Aracınızın lastiklerine hava doldurmadan önce, uzun yol katetmiş sıcak lastiklerin yaklaşık 30 dakika kadar soğuması beklenir. Tekerleklerin jant kısmında yer alan lastik çıkıntı (supab sapı) üzerinde bulunan plastik ya da metal kapak açılır. Pompanın hortumundaki hava çıkış ucu, supab yatağına baskı uygulayarak yerleştirilir. Sıkıca tutulan pompa ucu, lastiğe basınçlı hava iletirken Pompa hortumu lastiğin hava supabına bastırıldıktan sonra yeterli miktarda hava girişinin gerçekleşmesi sağlanır. Otomobil modellerine göre genellikle araçlara, 31 veya 35 psi arasında değişkenlik gösteren oranlarda hava doldurulur. Hava doldurma işlemi sırasında, aracınızın lastiğine ne kadar hava basıldığını görmek için pompa teknolojisinin basınç ölçer kısmındaki ibreye bakabilirsiniz.

Siz de funduszeue.info otomobilinizi değerinde, sorunsuz, hızlı, sürpriz yaşatmayan, anında alım avantajlarından yararlanarak satmak içinOtonakit’ten online teklif alabilirsiniz.

ARAÇ LASTİK BASINCI NE OLMALIDIR?

Güvenli bir sürüşün anahtarı, aracın bir bütünü ile dengede olmasıdır. Lastik basıncı bu noktada önemli bir rol oynar. Bu içerikte lastik basıncı nedir, ideal lastik basıncı ne olmalı gibi çeşitli sorulara detaylı biçimde yanıt bulunabilmektedir.

Lastik basıncı nedir?

Aracın yol performansını etkileyen başrollerden biri hiç şüphesiz araç lastikleridir. Lastik basıncı da araç lastiğinin içerisindeki havanın sahip olduğu basınç değeridir. Bir aracın en iyi biçimde performans vermesi için lastik basınç değerlerinin araca ve lastik tipine uygun olması gerekir. Basıncın doğru ayarlanması fren mesafesini azaltırken aynı zamanda yol tutuşunu da artırmaktadır. Doğru basınç değeri ile araç belirli mesafelerde daha az yakıt da tüketmektedir.

Türkiye’deki araçlardaki lastik basıncı için psi ve bar değerleri kullanılmaktadır. 1 bar tam olarak psi basınca eşittir. Hava basıncı için kullanılacak aletlerde parametrenin bar mı yoksa psi mı olduğuna dikkat ederek hareket etmek gerekir. Araçların psi değerleri kapı içerisinde bar olarak belirtilmektedir.

Bir aracın dengede yol alabilmesi adına tüm lastiklerin aynı değerde basınca sahip olması gerekir. Lastiklerden birinde farklı bir basınç değeri olması aracın yolda daha dengesiz gitmesine yol açacak ve kritik anlarda araç hakimiyetini etkilemeye varacak şekilde etki edecektir. Buna ek olarak yakıt tüketimi de bu dengesizlik sebebi ile artacaktır. Lastik basınçlarının farklı olması, aracın olması gereken devirden daha da yukarı çıkmasına sebep olabilmektedir.

Lastik basıncı kontroller ücretsiz şekilde benzin istasyonlarında yapılabildiği için en az ayda bir kontrol edilmesi önerilir. Bu sayede aracın olası dengesizleşme ihtimalinin de önüne geçilebilir.

Lastik basıncı ne olmalı?

Lastik basıncı araç kütlesi, lastik ve jant boyutuna göre değişebilmektedir. Lastik boyutlarına göre ideal lastik basınç değerleri çeşitli kılavuzlarda belirtilmiştir. İçeriğin ilerleyen bölümlerinde farklı lastik tipleri için hangi değerlerde basınç uygulanmalı detaylı şekilde anlatılmıştır.

Aracınızın lastik tipine göre doğru basınç değerini ayarlamak;

  • Daha etkili fren performansına,
  • Yakıt tasarrufuna,
  • Sürüş konforunun artmasına,
  • Daha etkili yol tutuşuna sebep olacaktır.

Kısacası araba lastik basıncı doğru ayarlanarak birçok sorunun önüne geçilebilmektedir. Lastik hava basıncı ayarlama için benzinlik veya lastikçilerdeki cihazlardan yararlanılabilir.

Eğer araba lastik basıncı olması gerekenden düşük ise;

  • Kısa sürede lastikler aşınır,
  • Lastik ömrü kısalır,
  • Olması gerekenden fazla yakıt tüketilir ve
  • Araç fren mesafesi artar.

 

Lastik basıncı nasıl ayarlanır?

Araç lastik basıncı ayarlama işlemi yukarıda da ifade edildiği üzere cihazlar yardımı ile yapılmaktadır. Cihazdan çıkan başlık lastik sibobuna takılarak basınç ayarlaması yapılabilir. Lastik basıncı yapmanın ardından hemen yola koyulmak yanlış olacaktır. Tekerlerde hava kaçağı olup olmadığını kontrol etmek için lastik basınçları tekrardan kontrol edilmelidir. Lastik basıncı ölçme işlemi bir sonraki başlıkta detaylı şekilde anlatılmıştır.

Lastik basıncı nasıl ölçülür?

İstasyonlarda yer alan cihazlar sadece basıncı artırmaya değil aynı zamanda ölçmeye de yaramaktadır. Cihaz üzerindeki gösterge anlık lastik basıncını göstermektedir. Aracın lastik sibobuna cihazdan gelen başlığı takarak güncel basınç değeri ölçülebilmektedir.

Buna ek olarak basınç ölçer cihazlar ile de lastik basınçları ölçülebilmektedir. Yine istasyonlardaki cihazlar gibi lastik sibobu kısmından basınç ölçeri takarak lastik basıncı gözlemlenebilir.

Lastik basıncı neden düşer?

Lastik hava basıncı düşmesinin en temel sebebi lastiğin hava kaçırmasıdır. Kaçak veya yırtık var ise araç lastiği basıncı deformasyonun boyutuna göre hızlıca veya ağır ağır düşecektir. Buna ek olarak hava osmozu kaynaklı olarak basınç da düşebilir. Eğer araba lastik basıncı dışarıdaki basınçtan yüksek ise hava osmozu meydana gelerek hava molekülleri lastiğin dışına çıkabilir.

Lastik basıncı en sağlıklı biçimde yola çıkmadan önce yapılabilir. Araç lastikleri sürüş esnasında ısındığı için sıcak durumda normalden farklı basınç değerleri ölçülmesine sebep olabilmektedir. Bu sebeple araç lastiklerinin sıcak olmadığından emin olarak hava basıncı ölçülmelidir.

 

Lastik basıncı nasıl sıfırlanır?

 

Lastik basıncı ayarlarını sıfırlama işlemi her araç için farklı bir şekilde yapılmaktadır. Araçların lastik basıncı ölçüm mekanizmaları farklı olduğu için ilgili aracın kılavuzunda yer alan adımlar izlenmelidir. Eğer kılavuz elde yok ise en yakın yetkili servise gidilerek ilgili işleme dair bilgi alınabilir. Lastik basıncı sıfırlama adında söylenen yöntemler her araç için uygun olmayabilir.

Lastik hava basıncı yüksek olursa ne olur?

Araba lastik basıncı olması gerekenden yüksek olur ise belli başlı dezavantajları da beraberinde getirir.

Bunlar;

  • Sürüş güvenliğinin tehlikeye girmesi,
  • Araç konforunun hissedilir şekilde azalması,
  • Lastiklerin hızlı biçimde aşınarak zarar görmeye açık hale gelmesi,
  • Araç yükünün hafif olduğu durumlarda hakimiyetin ve yol tutuşunun azalması,
  • Yakıt tüketiminin araç yüküne göre dengesizleşmesi,
  • Islak zeminde zorlanarak fren yapma ve
  • Direksiyon hakimiyetinin azalması denilebilir.

 

Birçok kişi basıncın yüksek olmasının performans artıracağını düşünse de bu bir mitten ibarettir. Aracın belirlenen basınç değerlerinden yüksek olması farklı büyüklüklerdeki zararlara kapı açmanın dışında etkili olmayacaktır.

 

Lastik basıncı kaç olunca tehlikeli?

Lastik basıncı için tehlikeli baremler, lastik yapısı ve aracın ihtiyacı doğrultusunda değişim gösterebilmektedir. Bu sebeple net bir biçimde birim belirtmek oldukça yanlış olacaktır. Aracın lastik basıncı için verilen optimal değerlerin ne kadar dışına çıkılır ise tehlike o kadar artacaktır. Lastik basıncı ölçümü yapmak sadece bu sebeple bile hayati önem taşımaktadır.

55 R16 kaç bar hava basılır?

55 R16 lastiklerde araç ağırlık denge dağılımının eşit olması gerekir. Aracın kullanım biçimine göre farklı basınç değerleri atanmalıdır. Eğer ön iki koltuk dolu ve arka koltuklar boş ise ön lastiklerde 36 psi basınç, arka lastiklerde ise 34 psi basınç ayarlaması yapmak sürüş konforunu artıracaktır. Eğer sürüş esnasında arka ve önde eşit miktarda yolcu var ise tüm tekerlerde 36 psi basınç değeri olması gerekir. Son senaryoda arkada 3 önde 2 kişi bulunuyor ise ön lastiklerde 36 psi basınç, arka lastiklerde 38 psi basınç ayarlaması yapılmalıdır.

Bu değerler uzun yol veya uzun kullanım için verilmiş olup şehir içerisinde yolcu sayısına göre sürekli olarak lastik hava basıncı ile oynanması da önerilmemektedir.

65 R15 kaç bar hava basılır?

Tıpkı diğer ölçüdeki tekerlerde olduğu gibi 65 R15 hava basıncı da araç yüküne göre değiştirilmelidir. Araç içerisinde iki kişi seyahat ederken ideal lastik basıncı 31 psi’dır. Eğer araç tam kapasite ile seyahat edecek ise hava basıncı için ideal değer 35 psi olacaktır. Kısacası aracın yükü ve zemine uyguladığı ağırlığın göz önüne alınması sonucunda ideal bar kadar hava basılması gerekir.

Yukarıdaki değerler, diğer lastik boyutlarında olduğu gibi uzun seyahatler için önemlidir. Aracın yakıt tasarrufu ve lastik sağlığını koruması adına faydalı olacaktır. Optimum olarak belirlenen araba lastik basıncı değerlerinin şehir içinde sık sık değiştirilmemesi gerekir. Kısacası kısa mesafeli yolculuklarda belirlenen ideal lastik basıncını kullanmak daha faydalı olacaktır.

 

Yazar : Çetaş Dijital

ARAÇ KİRALAMA HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

Araba kiralama, günümüzde çok tercih edilen bir ulaşım şeklidir. “Araç satın alıp ne yapacağım, zaten buralarda pek durmuyorum” cümlesi, araç sahibi olmamak için geçerli bir neden haline geliyor durum böyle olunca.

Ekleme Tarihi:

İNCELE

MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ (MTV) NEDİR?

Motorlu Taşıtlar Vergisi, yılda iki kez olmak üzere araç sahiplerinin araçları için devlete ödemiş olduğu vergidir.

Ekleme Tarihi:

İNCELE

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası