father filmi / The Father - BAŞKA SİNEMA

Father Filmi

father filmi

Anthony Hopkins’e neredeyse otuz sene sonra ikinci Oscar heykelciğini getiren Baba,demans hastası bir insanın zihnine davet ediyor seyircisini.

İlk anda çok ilgisiz görünebilecek bir örnekle lafa gireceğim, kusuruma bakmayın. Geçenlerde bambaşka bir film için yapılmış yorum geldi aklıma. Amerikalı bir eleştirmen, Sundance’te izlediği ve umursamadığı CODA’yı () vizyona girmeden yeniden seyretmiş. Bir genç kızın ailesinden kopma vaktinin gelişinin öyküsü. Ve bu sinema yazarı, Sundance’ten beri geçen aylarda, kendisinin ilk kez çocuk sahibi olduğunu ve şimdi filmi izleyince duygusal olarak hiç tahmin etmediği şekilde etkilendiğini yazmış. Özellikle böyle insani öykülerde kişisel deneyim, filmin şahsi bazı damarlara dokunması, bambaşka bir etki yaratabiliyor. Ya da o bağın olmaması, bir filmin ne ifade ettiğini kavramayı güçleştirebiliyor.

başında, pandemiden kısa süre önce Sundance’te ilk kez izleyici karşısına çıkmış olan Baba (The Father) da o filmlerden. On yılı aşkın süre demans hastası olarak yaşamını sürdüren ve biz ailesinin bakımına muhtaç olan babamı kaybettikten çok kısa süre sonra izlediğim için, ben de böyle şahsi bir yerden bağ kuruyorum bu öykü ve karakterlerle. Yaklaşımım ister istemez özneldir yani.

The Father

İnsan zihni karmaşık bir sistem. Çöküşü de aynı ölçüde karmaşık. O çöküşün geri dönüşü yok. Demans hastalarının hepsinde görülen ortak bazı izler var. Kendini geçmişinden bir yerde zannetmek, hâlâ oraya ait hissetmek gibi. Benim babam için bu, çocukluğunu geçirdiği Ihlamur’daki eviydi. Yaşadığı yeri çoğu zaman tanımaz, hatırlamaz, sürekli ana babasının evine gitmek isterdi. Anthony Hopkins’in canlandırdığı Anthony için o ev –karakterin kendi travmasından dolayı– çocuklarıyla beraber yaşadığı yer. Kaybettiği bir evladın acısı, gerçeklikle bağlarının zayıfladığı evrede zihninde farklı şekillerde tezahür ediyor.

Bu hastalar için yüzler karışır, insanlar karışır, mekânlar değişir. Algılarındaki kopukluk ve tutarsızlık hepsini paranoyaklaştırır, çevrelerinde onlara bakmak için kendi hayatlarından vazgeçen insanları suçlarlar, eşlerine ya da çocuklarına karşı bile psikolojik veya fiziksel anlamda saldırganlaşabilirler. Anthony de bunların hepsini yaşıyor işte. Babasına bakmak uğruna kendi hayatı darmadağın olmuş öz kızına karşı son derece acımasız. Demanslı bir hastanın en zor tarafı, hastalığının farkında olmaması. Deneyimlediği parçalanmış gerçekliği, tek hakikat sanması.

Böyle bir adamın bakış açısından anlatılacak bir filmin, korku sinemasından ne farkı olabilir? Geçtiğimiz yıl Azap (Relic) adında, demans hikâyesini doğrudan korku sineması çerçevesi içinde anlatan bir yapım daha izledik. Baba bunu, elindeki öyküye tür işi gibi yaklaşmasına hiç gerek kalmadan yapıyor. Senarist ve yönetmen Florian Zeller, sadece Anthony’nin zihin durumunun görsel ve anlatısal karşılıklarını arıyor. Burada ürkütücü ve yıpratıcı olan, insanlık hâlinin ta kendisi. 

Zihindeki Kaymalar

Baba, Zeller’in ilk kez ’de sahnelenmiş kendi tiyatro oyunundan uyarlama. yılında Fransa’da Floride adlı ilk sinema versiyonu gerçekleştirilmiş. Zeller daha sonra Oscar ödüllü senarist ve tiyatro yazarı Christopher Hampton’ın yardımıyla kendi sinema uyarlamasını kaleme almış. Zeller’in filmini başarılı yapan unsurların başında, oyuncuların devleşen performanslarının yanında, bu öyküyü sinemalaştırmak adına geliştirilen dahiyane bazı fikirler geliyor.

Anthony film boyunca aslında tek mekânda. Fakat kendi bulunduğu yeri tanımayan karakterin nerede olduğuna dair algısı sürekli değiştiği için, film bizi onun zihnindeki kaymalarla beraber mekândan mekâna taşıyor. Bunun için devasa bir plato inşa edilmiş. Birbirinin aynı iskelete sahip ama iç tasarımları tamamen farklı, Anthony’nin hayatının farklı evrelerinin geçtiği daireler, esasen o an bulunduğu yapının planı üzerinde belirip kayboluyor. Az önce çıktığımız odanın şimdi başka türlü döşenmiş, resmen farklı bir yer olmasına biz de Anthony kadar şaşırıyoruz. Kurgunun da zaman ve mekân içinde dikişsiz bir hisle gidip gelmesiyle seyirci karakterin odak kaybına ortak ediliyor. Zeller demansın sinemasal karşılığını yaratma çabasının altından başarıyla kalkarken, filminin teatral bir his vermesi riskini de bertaraf ediyor. 

The Father

Tabii her filmin bir noktalama işaretine ihtiyacı var. Ne yaşadığını asla fark etmeyecek bir adamın öyküsü, ölüm gibi kolaycı çözümlere kaçmadan nasıl sonlanabilir ki? Anthony için durumunun farkına varmak mümkün değil ama demans hastasının kaçınılmaz duraklarından biri de çocuklaşmak. Hastalık ilerledikçe anılar da geriye gider, daha yenileri silinir, sadece en eskiler kalır, koca bir bebeğe döner insan. Anthony’yi kendinden ve gerçekliğinden aşırı emin olduğu bir noktadan alıp en çocuklaştığı, tutunabildiği her dalı tamamen kaybettiği anlardan birine taşıyor Zeller. Anthony oradan yine başa dönebilir, dönecektir. Ama bu öyküyü kapatmak için daha gerçek bir nokta olamazdı. O vakur, dimdik, kendinden emin ve sert adamı, “annecim” diye ağlayıp bebekleştiği noktaya taşımak.

Hopkins’in sinema tarihine efsaneler arasında rahatlıkla sayılacak bir performans daha hediye ettiği o son dakikalar, artık kendi olmaktan çıkmış bir adamın öyküsünü böylesine doğru nihayete erdirmek, bunu da abartının ve melodramın tuzaklarına düşmeden, sahici şekilde yapabilmek, Baba’yı unutulmazlar arasına katıyor&#; Hakiki kalabildikleri müddetçe, duygusal filmlerden korkmayın.


Baba, 17 Eylül&#;den itibaren sinemalarda.

E-Bülten'e Üye Olun

Altyazı'nın içeriklerinden ve etkinliklerinden haberdar olun.

Avatar
Ali Ercivan

İstanbul doğumlu. Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema-TV Bölümü ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Sinema ve Televizyon Yüksek Lisans Programı’nda eğitimini tamamladı. 'ten bu yana sinema yazarlığı yapmaktadır.

Ali Ercivan
 Baba

FRAGMANI İZLE

Üyeler
3,8 40 Puanlama ve 6 Eleştiri
Puanım :

İzlemek İstiyorum

Eleştiri yaz!

Facebook'ta PaylaşTwitter'da paylaş

Özet

Baba, yaşlılığı ile başa çıkmaya çalışan bir adamın hikayesini konu ediyor. 80 yaşında huysuz bir adam olan ve yaşlılığın etkilerini gün geçtikçe daha çok hisseden Anthony, bu süreçte yanında olmaya çalışan kızının tüm yardımlarını reddeder. Ancak zamanla Anthony’nin gerçeklik algısının sarsılmaya başlaması ve kızının da günlük olarak onu ziyaret edememesi üzerine bir yardımcı bulmak zorunlu hale gelir. Hafıza problemleri yaşayan Anthony, sevdiklerinden, kendi zihninden hatta gerçekliğinden şüphe duymaya başlar.

Beyazperde Eleştirisi

Son yıllarda sayısı artan tiyatro oyunlarının sinema uyarlamalarına bir yenisi daha eklendi. Florian Zeller’in, yılında Paris’te sahnelenmeye başlanan ve daha sonra Avrupa’yı gezerek birçok ödüle kavuştuğu tiyatro oyunundan, yine kendisi tarafından uyarlanan The Father, bu furyaya katılan son film oldu. Oscar ödüllü oyuncular Anthony Hopkins ve Olivia Colman’ın başrollerini üstlendiği film, yaşı ilerledikçe, zaman algısından, kendi zihninden ve hatta her şeyden uzaklaşan bir adamın yaşadıklarına ve kızının çıkmazlarına odaklanıyor. Mark Gatiss, Olivia Williams, Imogen Poots ve Rufus Sewell’ın da ufak rollerle eşlik ettiği filmin, en iyi film dahil altı dalda Akademi Ödülü adaylığı kazandığını da hatırlatarak filmimize geçelim. Filmin her şeyden evvel demans belirtileri ve akla gelebilecek diğer nörolojik rahatsızlıkların tasviri anlamında korkutucu bir deneyim olduğunu söylemek gere

Eleştirinin tamamı

Fragmanlar

Öneriler

Son Haberler

BAFTA Ödülleri Sahiplerini Buldu
7 Haber ve Özel Dosya

Oyuncular

Tüm oyuncular ve teknik ekip

İzleyici eleştirisi: sevdiler

En iyi ve en faydalı yorumlar

Filmin en iyi özelliği neyin gerçek neyin sahte olduğunu anlıyamamız . Oyunculuklar çok iyi. Duygu sömürüsü yapmadan anlattıkları için film level atlamış. Herkese öneririm.

Senaryosunu da aynı isimli kendi tiyatro oyunundan () uyarlayarak Christopher Hampton ile beraber yazan yönetmen koltuğundaki Florian Zeller'ın ilk (debut) uzun metrajlı sinema filmi olan "The Father", altışar kategorideki Academy ve BAFTA Ödülü adaylıklarıyla resmen göz kamaştırıyor Özellikle de baba - kız Anthony ve Anne karakterlerini canlandıran Anthony Hopkins ve Olivia Colman'ın performansları ile birbirini
Devamını oku

yaşlı ve bunamış adamın dramı.. Konu çok basit. Ama oyunculuklar o kadar iyi ki. Soluksuz bir nefeste filmin sonu geliyor. Kurgu başarılı..

Sadece yılın değil dâhil en iyi film senaryosu basit olsada oyunculukları o kadar iyiki sıkılmadan gidiyor çok bahsedecek bir şey yok harika harika harika harika

6 İzleyici eleştirisi

Fotoğraflar

20 Fotoğraf

Teknik bilgiler

Ülke İngiltere, Fransa

Dağıtımcı Bir Film

Yapım yılı

Metrajuzun metrajlı film

İlginç Detaylar-

Bütçe-

Dil İngilizce

Görüntü formatı -

RenkRenkli

Ses formatı-

Yapım formatı-

Viza numarası-

Bu Filmi Beğendiysen, Şunlara da Göz At:

Bu filmi sevdiyseniz, şunlar da ilginizi çekebilir: : Yılın en iyi filmleri , En iyi film: Dram, {Genre} türündeki en iyi filmler :

Yorumlar

Tüm Sinema Haberleri

Michael Keaton Başrollü "Batman Beyond" Filmi Mümkün mü?
Karakterlerin Saçma Kararlar Verdiği 10 Klasik Bilim Kurgu Filmi
James Cameron Kaybolan Denizaltı Hakkında Konuştu: Titanic&#;le Benzerliği Gerçeküstü!
"Spider-Man: Across the Spider-Verse" Gişede Önemli Bir Eşiği Geçti
Dwayne Johnson&#;lı Yeni "Hızlı ve Öfkeli" Filminin Adı Belli Oldu
Vizyondaki Filmler: "Büyü de Gel", "Haile: Bir Aile Kabusu", "Tebessüm"
Tüm sinema haberleri

En Popüler Fragmanlar

Büyük Kaçış Fragman

Culpa mía Altyazılı Fragman

Culpa mía Altyazılı Fragman

Hızlı ve Öfkeli 10 Teaser

Hızlı ve Öfkeli 10 Teaser
 Gün Fragman

Spider-Man: Across The Spider-Verse (Part One) Dublajlı İlk Görüntüler

Spider-Man: Across The Spider-Verse (Part One) Dublajlı İlk Görüntüler

Haile: Bir Aile Kâbusu Fragman

Haile: Bir Aile Kâbusu Fragman
Yeni çıkan tüm fragmanlar

Vizyondaki En İyi Filmler

Flash
Transformers: Canavarların Yükselişi
Örümcek-Adam: Örümcek-Evrenine Geçiş
Hızlı ve Öfkeli 10
Elemental: Doğanın Güçleri
Haile: Bir Aile Kâbusu
Vizyondaki En İyi Filmler
kaynağı değiştir]

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası