sonar cihazı hangi dalga / SONAR SİSTEMLERİ-1: GÖRÜLEMEYENİ DUYARAK TANIYAN TEKNOLOJİ - Savunma Sanayi

Sonar Cihazı Hangi Dalga

sonar cihazı hangi dalga

Sonar nasıl çalışır

Sonarların nasıl çalıştığının ve balık bulucunuzu nasıl okuyacağınızın temellerini anlamak için sizin için hazılamış olduğumuz kısa içeriklerimiz , size balık bulucunuzla ilgili temel bilgileri öğretmekle birlikte okumanızı kolaylaştırmak için size pratik püf noktaları sağlayacaktır.

SONAR, SOund NAvigation Ranging'in kısaltmasıdır. Bir sonar cihazı sudan aşağıya doğru ses dalgaları gönderir. Bu ses dalgaları balık, bitki örtüsü veya zemindeki nesnelere çarptığında, yüzeye geri yansır. Sonar cihazı, ses dalgasının aşağı inmesi, bir nesneye vurması ve sonra geri dönmesi ile ne kadar sürede bunun gerçekleştiğini hesaplar. Yarasalar ve yunusların kullandığı ekolokasyon özelliklerine benzerdir. Bu bilgi, cihazın yansıttığı nesnenin derinliğinin ölçümünü sağlar. Ayrıca geri dönen titreşimin gücünü ölçer - nesnelerin boyutu , yapısı ne kadar sert ise geri dönüş titreşim darbesi de o kadar güçlü olur.

Geri dönen bir titreşim alındığında, bir diğeri gönderilir. Ses dalgaları suda yaklaşık bir mil hızla hareket ettiğinden, sonarlar saniyede birden fazla titreşim gönderebilir. Deeper PRO, Deeper PRO+ 2 ve Deeper CHIRP+ 2 saniyede 15 atış gönderir. Geri dönen ses titreşimleri elektrik sinyaline dönüştürülür ve daha sonra görüntülenir, böylelikle dip derinliğini , yapısını ve nesneleri görüntülemiş olursunuz.

 

Hatırlanması Gereken 4 Önemli Nokta

1.Sonar konik olarak tarama yapar, düz bir hat şeklinde değil

Balık bulucumuzdan veri okuduğumuzda, genellikle ekranımızda gördüğümüz bilgilerin doğrudan sonarımızın altında olduğunu düşünürüz.Gerçekte, gördüğümüz okumalar sonarımızın altındaki daha geniş bir alandan alınmıştır. Ve daha da önemlisi, sonar taradıkça daha geniş bir alandan veri alır. Bu yüzden sonarlar konik olarak taramalarını gerçekleştirir.

Sonarların çalışma prensibi.

Sonarlar ses dalgaları göndererek nesneleri konumlandırır.Ses, düz çizgiler ile değil dalgalar halinde ortama dağılır.Bu dalgalar koniler içerisinde gittikçe daha da fazla genişler ve ortama yayılır.

Çoğu sonar, tarama ışını frekansını değiştirerek ses dalgası konisinin aralığını kontrol edebilir. Bu önemlidir, çünkü farklı balık avlama koşullarında farklı tarama ışınları az çok etkili olacaktır.

Geniş açılı ışın taraması (genellikle 40 ° - 60 ° açı), geniş alanları hızlıca taramak, derinlik ve taban yapısı hakkında genel bilgi almak için iyidir, ancak doğruluk ve detaylandırma oranı düşük olacaktır. Geniş ışın taraması sığ sular için en uygun olanıdır çünkü koni daha derin bir alanı kaplar, derinlemesine tarama yapar. Bu, 45ft / 13,7 m derinlikte tarama yapıyorsanız, 47ft / 14,3 m çapında bir alanda nesneler göreceksiniz anlamına gelir.

Dar ışın taraması (yaklaşık 10 ° - 20 ° arası) daha kesin bir görüntü sağlar, ancak daha küçük bir alanda tarama yapar. Balığın tam yerini bulmak için daha idealdir. Koni geniş yayılmadığından, dar ışın taraması daha derin sular için daha uygundur.

Yüzey karmaşası ve kör bölgeler

Sonar koni genişliğinizle ilgili göz önünde bulundurmanız gereken bir diğer faktör, bazı durumlarda suyun yüzeyinin hemen altındaki nesneleri tespit edemeyeceğinizdir.

Yüzey karmaşası tüm sonarlarda görülen ortak bir sorundur . Yüzey karmaşası, yüzeye yakın olan suyun bazı sonar dalgalarını yansıtacağı için ortaya çıkar ve bu yansımalar sonarın doğru şekilde işlemesi için çok hızlıdır. Bu yansıma, yüzeydeki dalgalar, kabarcıklar, akıntılar ve algler olmak üzere birçok nedene sahiptir. Sonuç, yüzeye yakın çok sayıda “sonar gürültüsü” balıkları tanımlamanın mümkün olmadığı bir “kör bölge” yaratır.

Sonar frekansı yükseltildiğinde, yüzey karmaşası ve bu kör bölgenin boyutu azaltılabilir. Öyleyse, Deeper PRO varsa ve çok fazla yüzey karmaşası yaşıyorsanız, daha yüksek bir frekansla taramaya geçin (290kHz 15 ° 'de dar ışın). Deeper START için 120 kHz'lik sonar frekansı, yüzey dağınıklığının suyun yüzeyinin 1 metre / 3,3 ft altına ulaşabileceği anlamına gelir.

Deeper PRO+ 2 ve CHIRP+ 2, su yüzeyinden 15 cm/6 inç'e kadar doğru okumalar sağlamak üzere en az miktarda yüzey gürültüsüne ve karmaşıklığına sahiptir.

Aşağıdaki resimde yüzey dağınıklığının sonar okumalarınızı etkileyebileceği 2 farklı durum gösterilmektedir - (bu örneklerde yüzey dağınıklığı yüzeyin yaklaşık 1 metre / 3,3 ft altına uzanmaktadır):

  1. Balık, yüzey karmaşasının bulunduğu bölgenin altındadır. Bu senaryoda, balıklardan gelen sonar yansıması, balık bulucu tarafından tanımlanacak kadar güçlüdür (Deeper Balık Bulucularında, Deeper Uygulaması balıkları bulmak için bir algoritma kullanır). Sonuç olarak, balık uygulamada görüntülenir.
  2. Balık yüzey dağınıklığı bölgesindedir. Bu balığın sonar yansıması, yüzey dağınıklığı ile karıştırılarak balık bulucu tarafından tespit edilemeyecek kadar zayıftır. Sonuç olarak, balık uygulamada gösterilmez.

Bu neden önemlidir..

  • Fish finding

    Balık Bulmak

    Balık bulmak için, işaretlediğiniz her balığın doğrudan sonarınızın altında olduğunu düşünmeyin. Bunun yerine, sonarınızın altına yayılan bir koninin içinde bir yerde olduklarını düşünün. Ve hatırlayın,işaretlenen derinlik ne kadar derinse, kapsayacağı alan da o kadar geniş olur. Balık sığ alanda ise, o zaman özellikle dar bir ışın kullanıyorsanız, doğrudan sonarınızın altında olduğunu bilirsiniz. Balık derin bölgede ise, o zaman çok daha geniş bir alanda ve sonarınızın bulunduğu yerden çok daha uzakta olabilir.

    Deeper Sonar İpucu: Balık avlarken, önce balığın genel alanını bulmak için geniş ışını kullanın, daha sonra dar ışına geçin ve o bölgeyi tam olarak bulmak için birkaç kez tarayın.

  • Fish finding

    Yapı ve özellikleri bulma

    Balık bulucunuzda anlamanız gereken ek bir nokta, ölü bölge olarak bilinen şeyin kavramıdır. Sonarınız ekranın tabanını , işaretleme seviyesi olarak algıladığı ilk taban bölgesini kullanacaktır. Ancak koni düşüşün olduğu bir noktayı tarıyorsa, altında taramaya dahil olmayan daha derin bir bölüm olabilir - bu alan ölü bölgedir (şemaya bakınız).

    Deeper Sonar İpucu: Dar ışın kullanarak, ekranda ölü bir bölge olma ihtimali en aza indirilir. Bir nesne veya nitelikli bir yapı bulduğunuzda, dar ışın ayarını kullanarak birkaç kez tarayın.

2. Hareket eden ekran, hareketli bir sonar (veya çok sayıda balık) anlamına gelmez.

Fish Deeper Uygulaması ve diğer birçok sonar görüntüler ekranda verileri sağdan sola kaydırma gösterilir. Ekranın en sağı en son sonuçları gösterir, en eskisi soldadır. Üniteniz sürekli ses dalgaları gönderip aldığından, sonarınız hareket etmese bile ekranınızın kaymaya devam edeceğini unutmayın. Bu kaydırma ekranının nasıl çalıştığını anlamak, aldığınız sonar verilerini anlamak için gerçekten önemlidir.

Bu neden önemlidir..

  • Fish finding

    Balık Bulmak

    Sonar okumalarınızı analiz ederken yapabileceğiniz en basit hatalardan biri, bir balığın birden çok balık zannedilmesidir. Suda asılı duran sabit bir balık vardır. Sonarınızı hareket ettirmezseniz ve balık hareketsiz kalırsa, ekranınızda sürekli bir balık simgesi akışı göreceksiniz. Heyecanlanmak ve 4 ya da 5 dev balık olduğunu düşünmek doğal bir tepkidir. Aslında, sadece bir tane var, ama kayan ekran daha fazlası gibi görünmesini sağlıyor.

    Deeper Sonar İpucu: Kayan ekranı akıl karıştırıcı buluyorsanız, dikey flaşör ekranını eklemeyi deneyin (Ayarlar - Sonar - Dikey Flaşör: Açık). Tıpkı Buz balıkçılık ekranı gibi ve ekranın sağ tarafında. Bu ekran kaydırma yapmayan bir canlı yayındır - O anda sonarınızın altında neler olduğunu gösterir.

  • bottom structure

    Yapı ve özellikleri bulma

    Sonarınızı attığınızı ve şimdi su altı yapısının bir görüntüsünü almak için tekrar sardığınızı hayal edin. Birkaç saniye sarmayı durdurun, sonra tekrar başlayın. Daha sonra, taramaya tekrar bakın ve ortada düz bir alanı olan sabit bir eğim görüyorsunuz. Peki, su dibinde düz bir bölüm var mı?

    Cevap hayır! Bunun nedeni, ekranınızın yatay ekseninin mesafeyi değil zamanı göstermesidir. Gördüğünüz "düz bölüm", sarmayı bıraktığınız zamandır. Sonar taramaya ve kaydırmaya devam etti ve taban düz bir yapıymış gibi göründü.

    Deeper Sonar İpucu: Bundan kaçınmak için, sonarınızı yeniden makara ile sararken sabit bir hızda kalın. Haritalama özelliklerini tekne veya kıyıdan da kullanabilirsiniz. Bunlar, haritanıza derinlik seviyeleri eklemek için GPS kullanır, bu nedenle de sarma hızınız değişirse bir sorun olmaz.

3. Kalın çizgiler ve ikinci sonar dönüşleri daha sert tabanlar demektir

Sonarınız yalnızca taban yapısının neye benzediğini değil aynı zamanda bu yapının ne kadar sert olduğunu da söyleyebiliyor. Peki bunu nasıl yapıyor ?

Sonar, hem bir ses titreşiminin geri dönmesi için geçen süreyi hem de geri dönen sinyalin gücünü ölçer. Bu, su altı nesnelerinin ne kadar sert veya yumuşak olduğunu göstermesini sağlar. Yumuşak, düşük yoğunluklu nesneler daha zayıf bir sinyal verirken sert, yüksek yoğunluklu nesneler daha güçlü bir sinyal verir.

Sonar ekranınız, nesnenin renk ve parlaklığı nasıl kullandığını gösterir: renk ne kadar canlı olursa, sinyal o kadar güçlü ve bu nedenle nesne o kadar sert olur. Bu, denizin altını tararken özellikle önemlidir.

Alttaki ekranın bazı yerlerinde (sert tabanda) daha kalın ve daha yoğun, diğerlerinde daha ince ve daha zayıf olduğunu fark edebilirsiniz (yumuşak taban). Ayrıca taban için ikinci bir sonar dönüşü fark edebilirsiniz. Burada alt kısım çok sert, sonar ışını yüzeye yansıdı, tekrar aşağı sıçradı ,tabandan yansıdı ve sonar tarafından toplandı.

soft bottom
second sonar return

Bu neden önemlidir…

  • Fish finding

    Balık bulmak

    Denizin altını tutarlılıkla analiz edebilmek, ham verilerle çalışmayı öğrenmenin bir parçasıdır. Ustalaşmak biraz zaman alabilir ancak uzun vadede çok fazla zaman kazanacaksınız, çünkü suyun altında tam olarak ne olduğunu anlayacaksınız.

    Deeper Sonar İpucu: Eğer kendinizi geliştimek istiyorsanız, (“balığın nerede olduğunu biliyorum”) anlayışından (“balığın neden orada olduğunu anlıyorum”) anlayışına geçmek önemlidir. Sonarınızda gördüğünüz taban sertliği ile balığın genellikle bulunduğu yerler arasındaki ilişkileri aramaya başlayın. Örneğin, belirli koşullar veya mevsimlerde, hedef türlerinizin daima yumuşak bir zeminde bulunduğunu fark edebilirsiniz. Bu, yakalama oranınızı önemli ölçüde artıracak değerli bir bilgidir.

  • bottom structure

    Yapı ve özellikleri bulma

    Bu faktör doğrudan balık bulmayı çok fazla etkilemez. Ancak, dip sertliği ve balık konumu açısından yapıları aramak ilginç olabilir. Dip sertliği hakkındaki bu veri, oluşturduğunuz genel resmin bir parçası olarak çok kullanışlıdır. Kayalar, çamurlu ve sert tabanlar arasındaki farkı söylemek, hedef türlerinizi avlamak için doğru noktaları bulmak için çok önemli olabilir.

    Deeper Sonar İpucu: İlginç bir nokta bulduğunuzda, taban sertliğinin en ayrıntılı ve doğru şekilde okunması için dar sonar ışınını kullanın. Alt sertlik okumalarını görmek için Deeper Uygulamasında (seçmek için soldaki menüyü kullanın) temel ekranı kullanmak yerine ayrıntılı ekranı kullandığınızdan emin olun.

4. Kavisleri tespit edin ve balıkları bulun

Balık simgelerini kullanmak, bir balık bulucuya başlamak için harika bir yoldur, ancak ham verileri kullanarak balıkları ve balık boyutunu daha doğru bir şekilde tanımlayabilirsiniz. Hazır olduğunuzda balık simgelerini kapatın ve kavisleri aramaya başlayın.

Bu neden önemlidir?

  • finding fish

    Balık bulma

    Ham verilerle çalışmayı öğrenmek size en doğru şekilde balık bulmayı sağlayacaktır. Ustalaşmak biraz zaman alabilir, ancak uzun vadede çok fazla zaman kazanacaksınız.Suyun altında tam olarak neler olduğunu rahatça anlayabileceksiniz.

    Deeper Sonar İpucu: Deeper Uygulamasındaki balık simgelerini kapatın (Sol menü - Balık simgeleri), sonra yatay değil dikey olarak düşünmeyi unutmayın. Kalın kavisler veya yarım kavisler arayın ve ne kadar boyutta oldukları hakkında endişelenmeyin. Ayrıca, derinliğin uzunluğu etkileyeceğini unutmayın. Daha derinde olan balıklardan daha uzun kavisler elde edersiniz. Yine, kavis uzunluğu yerine çizgi kalınlığına odaklanın.

  • bottom structure

    Yapı ve özellikleri bulma

    Yapıyı işaretlerken, balık kavislerini ve yem balığı sürülerini gözden kaçırmayın. Bu, hangi tür balıkların hangi tür özelliklere sahip olduğunu daha iyi anlamanıza yardımcı olabilir.

Sonar Nedir, Nerelerde Kullanılır? Sonar Cihazlar Nasıl Çalışır?

Sonar ses dalgalarını kullanarak gerekli hesaplama ve ölçümleri gerçekleştirmektedir. Özellikle denizcilik sektöründe fazlaca kullanılmaktadır.

Sonar Nedir?

Sese dalgalarının su altında yayılmasından faydalanarak, su altında ve su üstünde mesafe kat etmeyi, bir takım cisimleri tespit etmeyi ve haberleşme sağlamayı sağlayan cihazlara sonar denmektedir.

Sonar Nerelerde Kullanılmaktadır?

Denizcilik ile ilgili tüm alanlarda kullanılan sonar, deniz altı harita çizimlerinde, deniz altı madenciliğinde, balıkçılıkta ve donanmalarda kullanılan bir sistemdir.

Sonar Cihazları Nasıl Çalışır?

Sonarların çalışma mantığı ses dalgalarıdır. Ses dalgalarını kullanımı sayesinde tüm bu haberleşme, iletişim ve ölçümler gerçekleştirilmektedir. Gemilerin ya da teknelerin alt kısımlarına yerleştirilirler. İşlevleri bakımından farklı tip sonarlar bulunmaktadır. Ama mantık olarak aynı işlemi yaparlar.

Radar da aynı ilkeye dayanmakla birlikte ses dalgaları yerine radyo dalgalarından yararlanır. İki sistem de temelde basittir Akustik (ses) ya da elektromagnetik (radyo) dalgalar yollanır. Bu dalgalar katı bir cisme çaptıkları zaman, bir kısmı yansır ve geri gelerek, bir ses ya da dalga yankısı oluşturur.

İçindekiler

Radarda hangi dalga kullanılır?

Radar, radyo dalgalarının yansıması yardımıyla uzaktaki nesneleri ve bu nesnelerin hız, kerteriz ve mesafesini tespit eden cihazdır. Radar, RAdio Detection And Ranging (radyo ile tespit etme ve menzil tayini) sözcüklerinin akronimidir.

Radar sistemlerinde hangi elektromanyetik dalga kullanılır?

Radarlarda elektromanyetik dalga olarak radyo dalgaları ve mikrodalga sinyaller kullanılmaktadır. Radyo sinyallerinin dalga boyu 10cm ve üzeri iken mikrodalga sinyallerin dalga boyu 10cm den 0.1mm ye kadar değişmektedir.

Radar sonar ve ultrason hangi dalgaya ait?

Sonar (Sound Navigation And Ranging) ses dalgalarını kullanarak cismin boyut, uzaklık ve diğer verileri görmemize yarayan alet.

Sonarda hangi dalga kullanılır?

Sonar, daha önceleri ASDIK ismi ile tanınırdı. Su altında ses dalgaları ile yön ve uzaklığı tespit için kullanılır. Ona benzer diğer sistem ise radardır. Çalışma sistemi hemen hemen aynıdır fakat, radar ses dalgaları yerine radyo frekansları kullanır.

Radarın çalışma prensibi nedir?

Trafik radarları sinyal gönderme ve gönderilen sinyalin geri alınması prensibine dayanmaktadır iki çeşit sinyal türü vardır. Radyo sinyali gönderen radarlar, Lazer sinyali gönderen radarlar. Kendisine doğru gelmekte olan aracın plakasına denk gelecek şekilde iki farklı zaman da iki farklı sinyal göndermektir .

Sonar cihazı ne demek?

SONAR, SOund NAvigation Ranging'in kısaltmasıdır. Bir sonar cihazı sudan aşağıya doğru ses dalgaları gönderir. Bu ses dalgaları balık, bitki örtüsü veya zemindeki nesnelere çarptığında, yüzeye geri yansır.

Elektromanyetik dalgaların özellikleri nelerdir?

Elektromanyetik Dalga Türleri ve Özellikleri Boşlukta yayılabilme özelliğine sahiptirler. Yüksüz oldukları için manyetik alandan ve elektrikten etkilenmezler. Enine dalgalardır ve soğurulabilirler. En uzun dalga boyu Radyo dalgaları ve ayrıca en kısa dalga boyu ise gamma ışınlarıdır.

Dalga ve çeşitleri nelerdir?

Dalgalar titreşim doğrultusuna göre ikiye ayrılırlar: Bir dalganın ilerleme yönü yani yayılma doğrultusu ile titreşim yönü birbirine dik ise bu dalgalara enine dalgalar adı verilir. Elektromanyetik dalgalar enine dalgalardır; deprem, su, yay dalgaları hem enine hem boyuna dalgalardır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası