yönetim bilişim sistemleri bilgisayar mühendisliğine geçiş / Yönetim Bilişim Sistemleri - Bilgisayar Mühendisliği - Rnet

Yönetim Bilişim Sistemleri Bilgisayar Mühendisliğine Geçiş

yönetim bilişim sistemleri bilgisayar mühendisliğine geçiş

Yönetim Bilişim Sistemleri Mühendisliği

Hakkında

Yönetim Bilişim Sistemleri programının (müfredat) ana amacı, mezunlarını firmaların ihtiyaç duyduğu bilişim uzmanlığı görevlerine hazırlamaktır. Mezunlar, işletme sorunlarını analiz edip, ihtiyaçlarına uygun bilişim sistemi temelli çözümler belirleyecek ve bu çözümleri uyarlayabileceklerdir.

Yönetim Bilişim Sistemleri (YBS), bir işletmenin süreç işleyişi, yönetim ve karar verme işlevlerini desteklemek üzere bilgi sunan, insan-süreç-teknoloji bütününü içeren sistemlerdir. YBS, işletmedeki bilgileri, bilgisayar sistemleri yolu ile elde edecek yapıyı kurar ve bu bilgileri kullanarak yönetim ve işletme alanlarındaki sorunlara çözümler üretir. Sistem, donanım, yazılım, analiz, planlama, kontrol ve karar verme modelleri ve veritabanı kullanır.

Mezunlar yazılım projeleri yöneticisi, veri analisti, sistem analisti, danışman, programcı, sistem yöneticisi, veritabanı yöneticisi ve benzeri pozisyonlarda çalışabileceklerdir.

Ders Planı

1. Dönem
DERS KODUDERS ADIECTS
LNGİngilizce I3

Bu dersin amacı öğrencilere başlangıç üstü dil (A1-A2) düzeyinde dil becerileri kazandırmaktır. Güz dönemi sonunda öğrencilerin şimdiki zaman, geniş zaman ve geçmiş zamanı anlamaları ve iletişim ortamında kullanmaları beklenmektedir. Bunun yanı sıra gözden geçirme ve tarama yöntemlerini kullanarak seviyelerine uygun metinleri okuyup anlamaları, verilen bir konu ile ilgili kelimelik bir paragraf yazmaları hedeflenmektedir. Yazdıkları paragraflarda bir yeri, bir nesneyi ya da bir kişiyi tasvir etmeleri gerekmektedir.

GENDoğa, Bilim, İnsan I3

Bu derste bilim insanı olmanın gerekleri, bilimin tanımı, Araştırma yöntemleri üzerinde durulacaktır. Bir araştırma yapmak için hangi evrelerin gerekli olduğu üzerinde durulacaktır. Daha sonra biyoloji biliminin tanımı, temel kavramları, atom ve biyolojik moleküller, enerji ve biyolojik tepkimelerin esası, hücre, DNA, RNA ve protein sentezleri, genetic, biyoçeşitlilik, evrim, immunoloji ve sinir bilim temel konuları ele alınacaktır.

GENToplum, Bilim, İnsan I3

Bu ders öğrencilere toplumsal bilimin temel kavramsal ve kuramsal çerçevesini sunmayı amaçlamaktadır. Derste sosyolojik düşünce olgusu, araştırma yöntemleri, Marx-Weber-Durkheim gibi düşünürlerin temel fikirleri, sosyalleşme, gündelik hayatta sosyal etkileşim, suç sosyolojisi, toplumsal tabakalaşma ve sosyal sınıflar, ırk ve etnisite kavramları, aile sosyolojisi, nüfus ve göç hareketleri, çalışma sosyolojisi gibi temel araştırma konuları ele alınacaktır. Türkiye’den ve dünyadan örneklerle desteklenecek kavramsal okumalar ile öğrencilerin soyut düşünceyi güncel vakalar üzerinden incelemesi beklenecektir.

GENAtatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I (Türkiye&#;de Toplumsal Değişim I)3

Bu derste Osmanlı İmparatorluğu reform hareketleri detaylıca incelenecek, bu hareketler üzerinde Batı’nın etkisi tartışılacaktır. Yeni Osmanlılar, Jön Türkler, İttihat ve Terakki ve Kurtuluş Savaşı’ndan Cumhuriyet’in kuruluşuna kadar olan dönem detaylıca incelenecektir.

GENTürk Dili I (Edebiyat, Toplum, İnsan I)3

Bu derste, Türkçenin dünya dilleri içindeki yeri, ait olduğu dil grubu ve Türkçenin güncel sorunları üzerinde durulacaktır. Türkçenin temel kurallarından hareketle kendini yazılı olarak ifade edebilme becerisinin kazandırılması amaçlanacaktır. Ele alınacak temel konular şunlardır: Türkçenin tarihi ve temel kuralları, yazma becerisi, kompozisyon bilgileri, örnek edebi ve bilimsel metinlerin okunması.

MUHMatematik I5

Bu derste işlenecek konular şöyle özetlenebilir: Sayılar; Kompleks Sayılar, Fonksiyonlar: Tanımı, türleri, özel tanımlı fonksiyonlar; Trigonometri, Hiperbolik Fonksiyonlar, Limit; Süreklilik; Türev; Maksimum Ve Minimum Problemleri; Grafik Çizimleri, Koordinat Sistemleri, Fonksiyonların Diferansiyeli; İntegral Hesap; Belirsiz İntegral Alma Metotları; Belirli İntegral; Alan Hacim Hesaplamaları, eğriler arasındaki alan, yay uzunluğu, ağırlık merkezi ve atalet momentinin bulunması, Matrisler ve Çeşitleri, Matrislerde Rank İşlemi, Determinantlar, Lineer Denklem Sistemleri, Cramer Teoremi.

FZKFizik I5

Fizik ve Ölçme, Vektörler, Bir Boyutta Hareket İki Boyutta Hareket, Hareket Kanunları, İş ve Kinetik Enerji, Potansiyel Enerji ve Enerjinin Korunumu, Doğrusal Momentum ve Çarpışmalar, Katı Cismin Sabit Bir Eksen Etrafında Dönmesi, Yuvarlanma Hareketi ve Açısal Momentum, Statik Denge.

MUHProgramlamaya Giriş5

Bilgisayar programlamanın temelleri: sıra, seçim, tekrar, imla, derleme, test etme ve düzeltme, prosedürler, parametreler, dizinler, nesne, yukarıdan aşağı yapılanmış tasarım, açılım ve stil. Bilgisayarların kullanılmasıyla büyük çaplı problemlerin çözümüne ilk adım. Bilgisayar hakkında temel bilgiler.

2. Dönem
DERS KODUDERS ADIECTS
LNGİngilizce II3

Bu dersin amacı öğrencilere başlangıç üstü dil (A1-A2) düzeyinde dil becerileri kazandırmaktır. Güz dönemi sonunda öğrencilerin şimdiki zaman, geniş zaman ve geçmiş zamanı anlamaları ve iletişim ortamında kullanmaları beklenmektedir. Bunun yanı sıra gözden geçirme ve tarama yöntemlerini kullanarak seviyelerine uygun metinleri okuyup anlamaları, verilen bir konu ile ilgili kelimelik bir paragraf yazmaları hedeflenmektedir. Yazdıkları paragraflarda bir yeri, bir nesneyi ya da bir kişiyi tasvir etmeleri gerekmektedir.

GENDoğa, Bilim, İnsan II3

Bu derste temel nicel ve nitel araştırma yöntemleri üzerinde durulacaktır. Bilim nedir, nitel ve nicel araştırma nedir gibi konulardan sonra alan araştırması, mülakat teknikleri, analiz ve raporlaştırma konuları detaylıca incelenir. Örnek bilimsel araştırmaların da üzerinden geçilir.

GENToplum, Bilim, İnsan II3

Bu ders Toplumbilim ve İnsan I dersinin devamı niteliğinde olup, öğrencilerin sosyolojik düşünme becerilerini geliştirmeyi ve toplumsal olay ve olguları bu bakış açısından değerlendirebilmelerini hedeflemektedir. Toplumsal cinsiyet, çevre-insan ilişkisi, din ve sekülerleşme, sosyal dışlanma, beden ve sağlık gibi farklı konularda öğrencilerin bilgi sahibi olurken aynı zamanda sosyolojik perspektiften bu konuları analiz etmesi amaçlanmaktadır. Bu doğrultuda Türkiye’den ve uluslararası alan yazında önde gelen araştırmalar ve teorik okumalardan yararlanılacaktır.

GENAtatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II (Türkiye&#;de Toplumsal Değişim II)3

Bu derste Cumhuriyet’in kuruluşundan başlayarak inkılaplar ve Batılaşma hareketleri üzerinden Türk modernleşme ve demokrasi tarihi incelenecektir. Özellikle siyasi partiler, muhalefet ve iktidar partileri arasındaki siyaset dinamikleri ve bunların demokrasiye katkısı, ’dan günümüze kadar gelen önemli siyasi partiler ve ideolojileri üzerinde durulacaktır. 3

GENTürk Dili II (Edebiyat, Toplum, İnsan II)3

Bu derste, Türkçenin edebî yönü üzerinde durulacaktır. Şiir, bilgilendirici metin ve öyküleyici metinler üzerinde durulacaktır. Öğrencilerin dinlediğini anlama, okuduğunu anlama ve sözlü anlatım becerilerinin geliştirilmesi çalışmaları yürütülecektir. Ele alınacak temel konular şunlardır: Türkçeyi doğru kullanma, mesleki veya meslekdışı metinleri sorunsuz okuyabilme, edebî metinleri okuma, okuduğunu anlama stratejilerini uygulama, dinlediğini anlama stratejilerini kullanabilme, başarılı sözlü anlatım.

MUHMatematik II5

Bu derste işlenecek konular şöyle özetlenebilir: Fonksiyon tanımı ve çeşitleri, mutlak değer fonksiyonları, tam değer fonksiyonları, trigonometrik fonksiyonlar, işaret fonksiyonları ve grafikleri, üstel ve logaritmik fonksiyonlar ve uygulamaları, diziler, süreklilik ve limit, türev, diferansiyel ve yaklaşık hesap uygulamaları, integral.

FZKFizik II5

Elektrik Yükleri ve Coulomb Yasası, Elektrik Alan ve Elektrik Alanda Hareket, Gauss Yasası, Elektrik Potansiyeli, Kondansatörler ve Dielektrikler, Akım ve Direnç, Doğru Akım Devreleri, Manyetik Alanlar, Manyetik Alan Kaynakları, Faraday Yasası, İndüksiyon.

MUHVeri Yapıları5

Algoritmaların zaman ve yer kullanımı bakımından analizleri. Inheritance ve soyut sınıflar. İleri lineer olmayan yapılar: Heap, AVL ağaçları, ağaç iteratörleri, çizgeler ve uygulamaları. Koleksiyonları organize etme teknikleri: Sıralama ve karma (merge) algoritmaları. Çizge teorisi ve algoritmaları. En kısa yolu bulma problemi ve algoritmaları.

3. Dönem
DERS KODUDERS ADIECTS
LNGİngilizce III3

Bu ders öğrencilerin alt orta düzeyde İngilizce dilbilgisi ve kelime bilgisi ile birlikte okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerilerinin öğretimini içerir. Bu dersin sonunda öğrenci; geçmiş zamanda gerçekleşen eylemler hakkında konuşma, boş zaman etkinlikleriyle ilgili konuşma yapma, ilişkiler hakkında konuşma, ilişkilerle ilgili kelimeleri kullanma, hoşlandıkları ve hoşlanmadıkları şeyleri ifade etme, iş ve eğitimle ilgili konuşma, konuşma anında yapılan eylemlerle ile sürekli olan yapılan eylemleri karşılaştırma, meslekler hakkında konuşma, yapılan eylemlerin sıklıklarını ifade etme, gelecek planları hakkında konuşma, telefon konuşması yapmayı öğrenir.

MUHBilgisayar/Yazılım Mühendisliğine Giriş5

Yazılım mühendisliğindeki temel kavramlar, süreç modelleri, analiz ve gereksinimleri belirleme, planlama ve çözümleme, tasarım, test ve bakım.

MUHMühendislik Ekonomisi3

Ekonomi ve Sorunları, üretim birimi ve amacı, üretim etmenleri, ‘dönem’ kavramı, üretim işlevi ve eş-ürün eğrileri, ölçeğe göre getiriler, azalan verim yasası, uzun-dönem ile ilgili karar verme, kısa dönemde ve uzun dönemde maliyetler, üretim biriminin gelirleri, kar maksimizasyonu ilkesi ve üretim biriminde denge, üretim biriminin ve kesiminin sunu eğrisi

MUHDiferensiyel Denklemler5

Diferansiyel denklemlerin temel kavramları, birinci mertebeden diferansiyel denklemler, lineer diferansiyel denklemlerin çözümü, sabit katsayılı diferansiyel denklemler, Cauch-Euler denklemleri, lineer diferansiyel denklem sistemleri, Laplace dönüşümleri, lineer denklemlerin lineer sistemlerin çözümüne uygulamaları, lineer denklemlerin kuvvet serileriyle çözümleri, parçalı diferansiyel denklemlere giriş, değişkenlerine ayırma.

YBSOlasılık ve İstatistik5

Verilerin Toplanması ve Betimleyici İstatistik, Kanıtlamalı İstatistik ve Olasılık Modelleri, Yığınlar ve Örnekler. Frekans tabloları ve grafikleri, gruplanmış veriler, Histogramlar, diyagramlar ve dal-yaprak grafikleri. Örnek ortalaması, Örnek ortancası ve Örnek tepe değeri, Örnek varyansıve örnek standart sapması. Örnek yüzdebirlikleri ve kutu grafikleri, Chebyshev eşitsizliği. Normal veri kümeleri, Eşleştirilmiş veri kümeleri ve Örnek korelasyon katsayısı.

MUHVeri Yapıları ve Algoritmalar (C++)5

C++ ile programlamaya giriş: temel veri tipleri, soyut veri tipleri ve sınıfları, koleksiyon sınıfları. C++’da soyut operatörler ve generic veri tipleri. Veri Yapıları ve kullanımı. Programlama metotları, sıralama, arama algoritmaları ve uygulamaları, saklama, zaman ölçümleri ve analizi. Yığın ve kuyruk yapıları. Ardışık listeler ve uygulamaları. Özyineleme. Ağaç yapıları ve ağaç tarama algoritmaları kod uygulamaları.

MUHBilgisayar Ağlarına Giriş4

Sayısal iletişimin temelleri, sayısal kodlamalar. Bilgisayar ağ kavramları, Model, standart, protokol kavramları. OSI katmanlarının açıklamaları, Segment, Paket, Çerçeve tanımlamaları. Katmanlar arası iletişim. Hata sezme yöntemleri. Ağ topolojileri , Adreslemeler ve dönüşüm. Ağ cihazlarının görev ve tanımları.

4. Dönem
DERS KODUDERS ADIECTS
LNGİngilizce IV3

Bu ders öğrencilerin akademik sunum becerilerini geliştirmek amacıyla tasarlanmıştır. Bu amaçla, öğrencilere akademik sunum becerilerini geliştirebilmeleri için gerekli bilgiler ve bu becerileri pekiştirebilmeleri için gerekli olan olanaklar sağlanır. Bu dersin sonunda öğrenci; Yeni yaptığı aktiviteler ile ilgili konuşma, kendisine ait bir konuda fikir belirtme, varsayımsal durumlar hakkında konuşma, internet ile ilgili kelimeleri kullanma, başkalarının konuşmalarını aktarma, film türleri ile ilgili kelimeleri kullanma, film tercihlerini anlatmak. rica ve teklifte bulunma, paragraf oluşturmayı öğrenir.

MUHAyrık Matematik5

Ayrık matematiğin temelleri. Fonksiyonlar. İlişkiler. Kümeler ve basit ispat teknikleri. Boolean cebri. Önermeler mantığı. Sayısal mantık. Elemanter sayı teorisi. Sayma kavramının temelleri.

ISLİşletme Yönetimi5

Bu derste, İşletme-İşletmeciliğin geçmişten bugüne kat ettiği aşamalar sonucu geldiği durum üzerinde durulacaktır. İşletmeleri tanımak, kurmak, işletmede çalışmak için gerekli olan bilgiler, rasyonel kurumsallık hakkında gerekli bilgiler kazandırılacak, geleceğe dair tartışmalar yapılacaktır. Ele alınacak temel konular aşağıdaki tabloda belirtilmiştir.

MUHNesne Yönelimli Programlama – 15

Nesne yönelimli programlamaya giriş ve getirdiği yenilikler. .NET kavramının tanıtımı ve platformu, Visual Studio .Net program geliştirme ortamı (C#,funduszeue.info,funduszeue.info,XML)., C# Programlama Dilinde Değişkenler, Temel Yapı Tipleri, Temel Aritmatik Operatörler, Karar Verme Komutları, Exceptions, Diziler, Enumerations ve Yapılar, Methodlar, Class Yapısı, Windows Forms Uygulamaları.

MUHAlgoritma Tasarımı ve Analiz5

Algoritma Tasarımı ve Analiz

MUHDavranış Bilimleri4

Davranış kavramı, davranış bilimi, davranış bilimlerinde metot, insan ihtiyaçları, sosyal statüde davranışın yeri, kültür ve davranış ilişkisi, kişilik ve davranış ilişkisi, güdüler, tutumlar, algılama, atfetme, öğrenme, kişilik, değerler, inançlar, kültür, duygular ve gruplar, motivasyon.

MUHBilgi Sistemlerinde Etik ve Sosyal Kavramlar4

BT tarihi, bilişimde güncel konular bilinci ve etik, etik teoriler ve gizlilik, ağ, güvenlik ve güvenilirlik gibi ilgili problemlere genel bir bakış, denetim, bilgisayar suçları ve fikri mülkiyet.

5. Dönem
DERS KODUDERS ADIECTS
LNGİngilizce V3

Bu ders öğrencilere gelecekteki iş yaşamlarında ve başvurularında kullanmak üzere bir konuya ilişkin bilgi soran mailler hazırlamanın yanı sıra, özgeçmiş, kapak yazısı, niyet mektubu ve kendilerini yansıtan paragraf yazıları yazma konularında çalışmalar yapma becerisi sağlar. Aynı zamanda öğrenciler iş odaklı kelimeler ve resmi dil kalıpları ile iş çevresi kavramlarını da bu ders vasıtasıyla öğrenirler. Bu dersin sonunda öğrenci; kişilik, beceri, mesleki yaşantı ve çevreye ilişkin kavram ve kelimeleri tanır ve kullanır, bilgilendirici paragraflar ve resmi dokumanlar yazar, soru amaçlı resmi E-posta yazma, niyet mektubu yazma, yazılı bir bilgiyi düzenli bir biçimde sunma, mesleki ilanları ve dokümanları değerlendirmeyi öğrenir.

MUHNesne Yönelimli Programlama – 25

C# ve Windows Forms Uygulamaları, dinamik yapılar ve veri tabanı bağlantıları, funduszeue.info ile web servis uygulamaları.

YBSKurumsal Bilgi Yönetimi5

Bilgi ve Bilgi Yönetimi, Bilgi Yönetimi Modelleri, Bilgi Yönetiminin Örgütsel Etkileri, Kurumsal Zeka ve Öğrenen Organizasyonlar, Bilgi Yönetimi ve Performans Yönetimi, Bilginin Korunması, Etik ve Mevzuat, Bilgi Yönetimi Sistemleri, Karar Destek Sistemleri, Yapay Zeka ve Bilgi Tabanlı Sistemleri, E-Ticaret, Fikri Haklar Yönetimi, Büyük Veri ve Veri Madenciliği, Bilgi Yönetiminin Geleceği

MUHWeb Programlama I4

Programlama için kullanılan editörler ve program geliştirme ortamları; HTML5 ile sayfa tasarımı; biçimlendirmede stil sayfalarının kullanımı (CSS); dinamik sayfalar oluşturma (javascript); web sunucusu kurulumu; internet programlamada çerez kavramı ve kullanım alanları; internet üzerinden HTTP istek ve yanıtlarının gönderilmesi;

MUHVeritabanı Sistemleri5

Temel veri tabanı kavramları; veri ve veri modelleri; ilişkisel veri tabanı tasarımı; SQL yapısal sorgulama dili; temel SQL konutları; SQL fonksiyonları; gruplama yapmak; birleştirme; SQL yönetimsel fonksiyonları; çoklu tablo kullanımı; SQL programlama ve function; SQL programlamada transaction ve hata durumları; VTYS kurulumu ve yönetimsel işlemler; veri tabanı yönetim sistemi üzerinde SQL sorguları.

YBSMuhasebe ve Finans6

Bu derste, muhasebenin teorisi ve pratiği, finansal raporlama, genel muhasebe işlemleri, finansal tablolar, duran ve dönen varlıklar, borçlar, gelirler ve harcamaların muhasebeleştirilmesi , finansal muhasebe konularının temel kullanımları gibi konular ele alınmaktadır.

HUKBilişim Hukuku3

Bilişim, İnternet ve Hukuk, İnsan Hakları ve Kişisel Verilerin Korunması, Türkiye’de Kişisel Verilerin Korunması, Bilişim Alanında Suçlar ve Bilgisayarlarda, Bilgisayar Programlarında ve Kütüklerinde Arama, Kopyalama ve El Koyma Tedbiri, İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi, E-Ticaret, Bilişim Ortamında Fikrî ve Sınai Haklar.

6. Dönem
DERS KODUDERS ADIECTS
LNGİngilizce VI3

Bu derste, öğrencilerin mesleki yaşamlarında ihtiyaç duyacakları beceriler ile donatmak dersin temel amaçtır. Öğrenciler, iş mülakatı, resmi telefon görüşmeleri, iş toplantıları düzenleme, başvuru ve mülakat sonrası takip mektubu yazma ve resmi dil ve kalıpları kullanarak bir bilgiyi sunabilme becerilerini çalışırlar. Öğrenciler aynı zamanda iş hayatında kullanılan kelime ve kavramlarını bu ders ile tanıyabilmektedirler. Bu dersin sonunda öğrenci; kendileri veya diğer insanlar hakkında temel bilgi sağlamak için basit cümleler kurabilecek, basit düzey ve kısa metinleri okuyup ve anlayıp, belirli bilgileri arayabilecek, kendilerini veya başkasını tanımlamak için basit basit cümleler yazabilecek, yavaş ve net bir şekildeki konuşmaları, tanıdık kelimeleri, temel ifadeleri, diyalogları ve konuşmaları dinleyin ve anlayabilecek, bilgi alışverişinde bulunmak için basit diyaloglar kurabileceklerdir.

ISL Pazarlama Yönetimi6

Pazarlamaya genel bir bakış: pazarlamanın gelişimi ve pazarlama teorisi. Rekabete oyun teorisi açısından bir yaklaşım ve pazarlama. Tüketici davranışına giriş. Pazar bölümlendirmesine giriş. Örgütsel satış davranışı. Pazarlama ve tüketici ilişkileri. Reklamcılığa giriş. Marka yaratma ve ürün geliştirme.

MUHWeb Programlama – 24

Dinamik web sayfası tasarımı, form oluşturma ve formlar ile çalışma, veri tabanı bağlantıları, funduszeue.info

YBSYöneylem Araştırması5

Yöneylem Araştırması biliminin tarihçesi ve gelişimi, deterministik ve probabilistik modeller, model kurma ve problem çözme sanatı, matematik programlamada doğrusal programlamanın yeri, doğrusal karar modelleri, doğrusal karar modellerinin kurulumuna yönelik çalışmalar, doğrusal programlama modellerinin çözümü,

MUHLİNEER CEBİR5

Doğrusal denklem sistemlerine giriş ve çözüm kümeleri. Eşdeğer doğrusal denklem sistemleri. Pivot elemanlar. Çözüm kümesinin bulunması: Gauss yoketme yöntemi ve geriye doğru yerine koyma metodu. Bir Matrisin basamak formu. Matrisler. Elemanter satır işlemleri. Satır basamak form. Matris cebri. Determinant kavramı ve özellikleri. Kramer kuralı.

MUHSosyal Medya ve Web Analizi5

Sosyal Ağ Analizi Kavramları (düğümler, ilişkiler, komşuluk matrisleri, düğüm dereceleri v.b.); Rastsal Ağ Modelleri; Ağ Merkezliği (Network Centrality); Ağ Prestiji (Network Prestije); Sanal Topluluk Kavramları (sanal topluluk yapıları, sanal topluluklarda kümeleme v.b.)

YBSKarar Destek Sistemleri4

Rasyonel karar verme ve uygun bilgi desteği, karar destek sistemlerinin (KDS) bileşenleri: veri, bilgi, veri tabanları, veri tabanı yönetim sistemleri, bilgi tabanları, veri ambarları, kural/model tabanları, uzman sistem mekanizmaları ve belirsizlik faktörleri, sistem dinamikleri ve benzetişim, grup KDS, yönetici bilgi sistemleri, kullanıcı arayüz bileşenleri, KDS tasarımı, uygulaması ve değerlendirmesi.

7. Dönem
DERS KODUDERS ADIECTS
LNGİngilizce VII3

Bu ders, öğrencilerin akademik ve post-akademik kariyerinde başarılı yazarlar olmak için ihtiyaç duydukları yazma becerilerini geliştirmelerini sağlar. Aynı zamanda, öğrencilere bilgi uygulamaları, metinler ve teknolojilerin akademik ve mesleki araştırmaları için yararlı olan bir dizi araştırma yöntemini tanımalarını sağlamayı amaçlamaktadır. Bu dersin amacı yayın için yeterince profesyonel materyal üretmektir. Bu dersin sonunda öğrenci; karmaşık cümle yapılarını anlayabilir haber, gazete ve dergileri akıcı bir biçimde okuyabilir, mesleği ve/veya profesyonel yaptığı iş ile ilgili olarak rahatlıkla kendini ifade edebilir, akademik metinler yazabilir, üst düzey çalışmalar yapabilir, herhangi bir konuda hazırlıksız konuşabilir.

YBSYönetim ve Organizasyon4

Yönetimin tanımı ve yöneticilik hakkında temel bilgiler, yöneticilik ve liderlik arasındaki farklar, yönetimin tarihi geçmişi, yönetim kuramları

YBSİktisadi Analiz ve İşletme Ekonomisi5

İktisadi Analiz ve İşletme Ekonomisi

MUHİnsan Bilgisayar Etkileşimi4

İnsan bilgisayar etkileşiminin ilkeleri. Etkileşimli bilgisayar sistemlerinin öğeleri, pencereler ve giriş aygıtları. Pencere sistemleri ve söyleşi yönetimi. Etkileşimli sistemlerde söyleşi tasarımı. Psikolojik, fizyolojik, dilbilimsel ve algısal faktörler. Çeşitli etkileşim tekniklerinin getiri ve götürüleri, komut dili sözdizimi ve veri sunumu. Tasarım yöntem bilimi ve esasları.

MUHMobil Uygulama Geliştirme – 14

Mobil programlamaya ilişkin temel kavramlar, mobil işletim sistemleri, farklı tasarım yapıları, donanım bileşenleri, mobil uygulama geliştirme araçları, sensörler, emülatörler, ses, resim ve video gibi medya araçlarını kullanma, harita servisleri, görsel bileşenler, kullanıcı arayüzü ve kontroller, hafıza yönetimi, sekmeler, araçlar, tablo görünümleri, web görünümleri, veritabanı kullanımı, web servis, mobil tabanlı oyun geliştirme

MUHBilişimde Güvenlik – 14

Bilgi Sistemleri türleri, Donanım mimarileri, İşletim Sistemleri, Bilgi İşlem Merkezleri, Güvenlik saldırıları, Tehditler, Zafiyetler, Bilgi sisteminin güvenlik açısından incelenmesi ve değerlendirilmesi, Denetim ve Yetkilendirme, Sızma sınamaları, Bilgi sistemine girme, veri çalma, veri silme ve veri değiştirme, Fiziksel güvenlik, Güvenlik denetimi, Güvenlik politikaları.

MUHMühendislik Sistemlerinde Proje Yönetimi5

Başlatma ve kapsam tanımı, yazılım proje planlama süreci, teslimleri, çaba, zamanlama ve maliyet tahmini, kaynak tahsisi, risk yönetimi, kalite yönetimi, proje planlama ve tahmin araçları. Yazılım projelerinin yönetilmesi (tedarikçi ve taşeron sözleşme yönetimi, ölçüm sürecinin uygulanması, izleme ve kontrol süreci, raporlama), gözden geçirme ve değerlendirme, projenin bitirilmesi.

8. Dönem
DERS KODUDERS ADIECTS
LNGİngilizce VIII3

Bu derste, öğrencilerin B2 ve üzeri bir seviyede olması beklenir. Bu seviyedeki öğrenciler derse aktif olarak dahil edilir. Bu dönem süresinde kelimeler advanced düzeyde olup, cümle yapıları katmanlı olarak yazılmaya ve özellikle konuşulmaya başlar. Bu dersin sonunda öğrenci; ileri seviyede sunum yapabilecek, görsel yabancı basını takip edebilecek bir düzeye gelecek, farklı aksanları anlayabilecek, resmi konuşma ve yazma dilinin yanı sıra, sokakta kullanılan yapılara da hâkim olabilecek, toplantı veya etkinlikler sırasında uzun süre konuşabileceği içerik hazırlayıp konuşabileceklerdir.

MUHE-Ticaret Sistemleri5

Elektronik ticaretin iş dünyasındaki önemi ve teknolojik alt yapısı, Internet, intranet, extranet, iş modelleri, güvenlik, kimlik denetimi, gizlilik, elektronik ödeme sistemleri, elektronik ticaret servisleri ve ilişkili diğer e-ticaret konu ve teknolojileri, uygun iş modellerinin geliştirilmesi, örgütsel zorluklar ve olası çözümleri.

YBSİş Dünyasında Yapay Zeka Uygulamaları4

Pazarlamada Yapay Zeka, Bankacılıkta Yapay Zeka, Finansta Yapay Zeka, Tarımda Yapay Zeka, Sağlık Hizmetlerinde Yapay Zeka, Oyunlarda Yapay Zeka, Uzayda Yapay Zeka, Arabalarda Yapay Zeka, Sohbet Robotlarında Yapay Zeka, Yaratıcılıkta - Sanatta Yapay Zeka

MUHBilişimde Güvenlik - 24

Bilgi güvenliği nedir? Bilgi güvenliği servisleri, sorumluluk, erişim denetimi, inkar edememe, Güvenliğe saldırıları, Şifreleme teknikleri, İleri şifreleme teknikleri standardı temel yapıları , , bit blok ve anahtar. Anahtar dağıtımı, kimlik kanıtlama, Açık Anahtar Şifreleme,

YBSStratejik Yönetim4

Stratejik yönetimin temel konuları, stratejik karar verme, dış çevre ve endüstri analizi, iç çevre analizi, durum analizi ve iş stratejisi, kurumsal ve fonksiyonel stratejiler, strateji oluşturma, stratejilerin uygulanması, değerlendirme ve kontrol, ve insan kaynağının yönetilmesi gibi konuların incelenmesi ve iş stratejisi simulasyonunun uygulanması.

YBSBT İnovasyon ve Girişimcilik5

Bilgi teknolojilerinde iş idaresinin temellerine ek olarak bu ders hedef belirleme, ekip kurma, bilgi sermayesi, müşteri projeleri ve iş yönetimi için paradigmalar, stratejiler ve yöntemler.

MUHBitirme Projesi (YBS)5

Bitirme Projesi (YBS)

Kabul ve Kayıt Koşulları

Yükseköğretim kurumlarının örgün, uzaktan veya açık öğretim programlarının herhangi birinden mezun olanlar, halen bu programlarda öğrenimlerine devam eden öğrenciler ve/veya bu programlara kabul edilerek kayıt yaptırmış olanlar Netkent’e sınavsız kayıt yaptırabilir.

Mezuniyet Koşulları

Programdan mezun olmak için senato tarafından kabul edilmiş AKTS kredisine karşılık gelen lisans ders planında bulunan tüm derslerin en az 2,00/4,00 Genel Not Ortalaması ile başarılması gerekmektedir.

Program Yeterlilikleri
1- İşletmenin farklı temel fonksiyonlarıyla ilgili kavram ve teorileri, ilgili süreç problemlerini analiz etmek ve çözmek için kullanmak.

2- İşletmenin yöneticileri olarak, uygun analitik ve nicel teknikleri kullanarak kararlar almak.

3- İşletme ile ilgili problemleri değerlendirmeye ve çözmeye yarayacak gerekli kaynakların nasıl elde edileceğine dair araştırma becerilerine sahip olmak

4- Bilgi teknolojileri uygulamalarını uyarlarken, ilişkili olduğu çevresel, sosyal ve etik kurallar konusunda farkındalık göstermek

5- İşletme, yönetim ve bilişim alanındaki yeni gelişmeleri takip etmek için, yabancı bir dil kullanmak ve dünyanın her yanından meslektaşlarla sözlü ve yazılı iletişim kurmak.

6- İş çevresinde ve proje yönetiminde gerekli olan, takım çalışması ve liderlik becerilerini göstermek.

7- Bilgi teknolojileri uygulamalarında, -sosyal ve teknik alanları birleştirebilecek disiplinlerarası çalışmalar için- operasyonel verimliliği artıracak, yaratıcılığı ve yeniliği geliştirecek stratejiler üretmek ve analiz etmek.

8- İş gereksinimlerine uygun yazılım, donanım, altyapı, veritabanı ve iletişim gereksinimlerini belirlemek, gereken birleşenleri tasarlamak, seçimini yapmak, sistemini yönetmek.

9- Bir bilişim sistemi projesi için proje planı oluşturmak, gerekli ihtiyaçları analiz edip, dökümante etmek, sisteme ait veri tabanın analiz, tasarım ve implementasyon aşamalarındaki süreçlere hakim olup, teknik ve yönetsel katkı verip ve sorumluluk alabilmek, etkin yönetebilmek.

Programlama ve veritabanı mantığını bilmek ve güncel bir programlama dili kullanabilmek.

Kurumsal bilişim sistemlerinin yönetsel/fonksiyonel uygulamalarına hakim olmak. Kurumsal yazılım türleri, yazılım seçimi ve satın alma kararı ile ilgili bilgi sahibi olmak, yazılım geliştirme süreçlerini planlayıp yönetebilmek.

yönetim bilişim sistemleri

  • seneye mezun olacağım bölüm. bilişim sektöründe tek başına yeterli mi? zor, üstüne bilgisayar mühendisliği yüksek yapmak gerekir.

  • az önce kaydımı yenilemek suretiyle anadolu üniversitesi ikinci üniversite kapsamında başladığım bölümdür, bir sürü ilginç ders ekledim, bakalım geçebilecek miyim?

    edit: kaydımı sildirdim, işletme gibi derslerle bir daha uğraşmak istemediğimi farkettim.

    gittim iü auzef çocuk gelişimi programına yazıldım.

    edit: oradan da sileceğim, benden bi halt olmaz.

    öğrenci affı ile yüksek lisansa geri dönmeye karar verdim bakalım onu bitirebilecek miyim.

    gönlümde bilgisayar bilimleri var. ama bi türlü olmuyor online sağlam bir eğitime ihtiyacım var.

    yeşillendirin.

  • şuanda okuduğum ve mezun olmak üzere olduğum bölümdür. bazı eleştiren ve gereksiz laf atan kimselerin bildiğinin aksine güzel ama hakkını verecek seviyede okuduğunuzda götten kan alacak derecede zor bir bölümdür. bölümü düşünen arkadaşlara her zaman yardımcı olabilirim. kısa ve öz şekilde bölümü bir köprü olarak görmek en mantıklısı olacaktır. ıt ve iş birimlerinin arasında bir köprü olabilecğiniz bu bölümde yüksek lisans ile direk mühendislik ve işletme gibi ana dallara da kayılabilir. bölümümü bu açıdan çok yönlü görmekteyim.

    siz eleştirenlere bakmayın gayet geleceği olan bir bölümdür.

  • 2. üniversite kapsamında anadolu üniveristesindeki ybs'ye bu sene iş süreçleri yönetimi diye bir ders eklendi tam skandal!!

    dersin isminde bile meymenet yok. kitabı son anda yetiştirdiler ve canlı ders vermediler. geçmiş yılların soruları da yok yani ne ile karşılaşılacağını bilmeden vize ve finallere girdik. dersin içeriği uçuk. baya kafa patlatmak gerekiyor. fakat asıl skandal bu değil.

    birincisi kitabı yetiştiremediler. 8 yerine üstünkörü bir 7 ünite çıktı karşımıza. onu da ite kaka son anlarda verdiler. sınava girdik o da ne? kitapla alakasız kazık sorular. hani kafa çatlatarak yorum yaparak cevaplamaya çalıştık fakat hesap kitap sorularında verilen tablolarda şekillerde sayılar okunmuyor. inch ekranlı laptopta ekranın dibine girdim gene okunmuyor. ve bu şekilde soruyu cevaplamaya çalıştık. rezalet!!

    hani zaten gerekli materyali yetiştirememişsin bari bu denli kazık sorma!! sınav bitince 45 dakika kitapta aradım nasıl bilemem diye kitapta da yok sorulanlar!! yazık.

    açıköğretimdeki diğer bölümleri bilemem ama gayet sert bi bölüm gireceklere söyleyeyim.

  • atanamayan bilgisayar mühendisi bölümü.

  • bilgisayar mühendisliğini kazanamayıp, iki yıllık olan bilgisayar programcılığını okumak istemeyenlere ikisinin ortasında 4 yıllık ara üniversite.

  • cio veya cto olmak gibi amaçlarınız, idealleriniz; yazılımcıları yönetmek gibi kabiliyetleriniz varsa; iyi bir yazılımcının katı maaş almak istiyorsanız tercih etmeniz gereken bölüm.

    yönetmeniz gereken adamlardan akıl alırsanız onlar gibi olursunuz.

    bakıyorum, onlar da öyle diyor zaten; bizim gibi olun diyor. komik.

    management information system, kod yazmak, programcılık gibi önümüzdeki 10 yıl içerisinde tamamen yapay zekanın yutacağı bir meslekten ziyade business intelligence den tutun real-time marketing e kadar pek çok alana hükmedebilen bir meslek dalı.

    ha tabi bunu gidip adıyaman gavs üniversitesinde okursan ancak ofiste getir götür yaparsın.

    herkese iyi gelecekler dilerim.

  • (bkz: iibf)

    (bkz: gökkuşağında lacivertin kaç tonu olması)

  • boklayanlara bakmayın. boğaziçi üniversitesi'ni kazanabiliyorsanız düşünmeden gidin. aöf falan para etmez, kendini kandırmak olur.

  • okuyan biri olarak o kadar zorlanıyorum ki yani bugüne kadar ben üniversite okumamışım diyorum.

    üstten ders alıp erken bitirmeyi planlıyordum. şimdi ise uzaktan ders dinleye dinleye canım çıktı. anlamadığım için 2 kere izlediğim konu videoları oldu. bunun yakın versiyonu nasıldır allah bilir.

    bir de dil bilen biriyim, yine de algoritmaları kafamda oturtana kadar uzun bir süre geçti.

    okumadan önce birkaç kez düşünün çünkü ekstra vakit ayırmadan yarım dönem bile geçemezsiniz.

  • YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ ALANINDA 20 YILI AŞKIN BİRİKİM VE DENEYİM: MARMARA ÜNİVERSİTESİ YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ VE MÜHENDİSLİĞİ TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI

    Neden Yönetim Bilişim Sistemi ve Mühendisliği Yüksek Lisans Programı?

    Bilgi çağının temelini oluşturan yönetim bilişim sistemleri (YBS) dünyada ve ülkemizde gün geçtikçe daha kapsamlı ve derinlemesine ele alınmaktadır. Çok farklı uygulama alanları bulmakta olan bu alan, hızla önem kazanmakta ve birçok bilim dalını etkilemektedir.

    Bilişim sistemlerinin etkin ve amaca uygun kullanımı ancak ve ancak organizasyon yapısını ve kültürünü anlamakla mümkün olabilir. Bütün bilişim sistemleri çevre koşulları tarafından oluşturulan sorunlara yapısal ve yönetimsel çözümler sağlamaktadır. Bu bakış açısıyla bilişim sistemlerinin tasarımının yanında yönetimi de çok büyük önem arz etmektedir. Bu boyutuyla bilişim sistemlerinin sorumluluğu teknik karar merkezlerine devredilemez.

    Yönetim bilişim sistemi ’lerden itibaren bir yönetim sorumluluğu olarak anlaşılmaya başlanmıştır. Yönetim sorunları çoğunlukla hem teknik boyutu hem de davranışsal boyutu içerdiği için bilişim sistemlerinde de bu iki yaklaşım hâkim olmuştur. Teknik boyutunda yönetim bilişim sistemleri; yönetim bilimi; bilgisayar bilimi; yöneylem araştırmasını disiplinleri içermektedir. Bunların yanında davranış yaklaşımı ise psikoloji; sosyoloji ve siyaset bilimlerini kapsamaktadır. Özetle yönetim bilişim sistemleri, disiplinler arası bir alandır.

    Yönetim Bilişim Sistemleri ve Mühendisliği yüksek lisans programı, yukarıda açıklanan özellikleri ile bu alanda uzmanlaşmayı amaçlayan farklı disiplinlerden mezunların, alanla ilgili yönetimsel ve teknik konularda eksikliklerini gidermeyi amaçlamaktadır.

    Neden Marmara Üniversitesi'nde Yönetim Bilişim Sistemleri ve Mühendisliği Yüksek Lisans Programı?

    Detaylı bilgi için tıklayınız

    Bahar dönemi ders programı

    Genel Bilgilendirme Dokümanı

    Müfredat

    Ders İzleme Formları


    Bu sayfa Industrial Engineering tarafından en son tarihinde güncellenmiştir.

    BİLİŞİM SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ

    Bilişim Sistemleri Mühendisliği Bölümümüz Hakkında

    Bilişim Bilimleri; Bilgisayar Mühendisliğinin temel yeteneklerini içermekle birlikte çok daha geniş bir alanı kapsayan ve içerisinde Sosyal Bilimler, Mühendislik Bilimleri, Sağlık Bilimleri, Askeri Çalışmalar, Hukuk, Medya gibi pek çok bilim dalı ile ortak çalışmaların olduğu bir bilim alanıdır. İşletme, ekonomi, mühendislik, biyoloji, sağlık ve yayıncılık gibi pekçok farklı alandaki problemler için  çözümler üretir ve bilişim teknolojileri için yeni kullanım alanları meydana getirir.

    Bilişim Bilimleri alanındaki çalışmalar, yönetim ve karar vermenin etkinliğini artırmada vazgeçilmez araçlar olan Bilişim Sistemlerinin (BS) ortaya çıkmasını sağlamıştır. Bilişim Sistemleri; Organizasyonel verinin toplanması, işlenmesi, dağıtılması, depolanması, zeki tekniklerle bilişime dönüştürülmesi gibi faaliyetleri içerir. Günümüzde Bilişim Sistemleri; bankacılıktan otomotiv sanayine, sağlık bilgi sistemlerinden şirket yönetimine, telekomünikasyon sistemlerinden hava taşımacılığına çok geniş alanlarda kullanılmaktadır. İşletme ve organizasyonların ayrılmaz bir parçasıdır. Bu yönüyle Endüstri Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği ve İşletme Bilim dalının temel becerilerini birlikte ele almak ve hâkim olmayı gerektirmektedir.

    Bilişim Sistemlerinin ana bileşenleri Yönetim, Organizasyon, İş Süreçleri ve Bilişim Teknolojileridir. Bilişim sistemleri, organizasyonel amaç ve hedeflere varmak için bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanımını ve kurumun uçtan uca dijital dönüşümünü sağlar. ERP, CRM, SCM, BI ve BPM (Business Performance Management) gibi kurumsal sistemlerin projelendirilerek hayata geçirilmesi, bu kapsamda iş analizi, sistemlerin tasarlanması ve geliştirilmesi, iş süreçlerinin yeniden yapılandırılması, değişim yönetimi, karar verme ve iş analitiği Bilişim Sistemleri Mühendisliğinin faaliyetlerinden bazılarıdır.

    Bilişim sistemleri şirketlere önemli rekabet avantajı kazandırmaktadır. Bu bakımdan günümüzün yöneticileri bilişim sistemlerini bir destek birimi ve maliyet unsuru değil, pazar payını artıran, işini büyüten ve/veya iş modelinin temelini oluşturan bir fırsat olarak görmektedirler. Ülkemizde Bilişim Sistemleri Mühendisliği alanında insan kaynağı oldukça sınırlıdır ve bu alanda yetişmiş mühendislere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu amaçla Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri fakültesi bünyesinde bu alanda mühendislik eğitiminin verildiği Bilişim Sistemleri Mühendisliği  bölümü ve lisans programı hayata geçirilmiştir.

    Amaç

    Bölümün amacı; bilişim sistemleri alanındaki teknolojik ve bilimsel gelişmeleri takip edebilen, yetkin, üretici, bilimsel üretim gücüne sahip, bilim ve deneyi esas kabul eden, katılımcı, sayısal ve akademik düşünme gücüne sahip, kendi kendine öğrenebilen ve hayat boyu öğrenme düşüncesine sahip, sorumluluk alabilen, uluslararası alanda üretilen bilgiyi toplumsal ve endüstriyel faydaya dönüştürebilen ve etik kurallara uyan bir bölüm olmaktır.

    Hedefler

    Bölümün hedefleri; kazandığı bilgiyi toplumsal ve endüstriyel faydaya dönüştürerek bilişim sistemlerini üretici bir güç haline getiren ve küresel alandaki gelişmeleri izleyebilen ve rekabetçi mühendisler yetiştirmek için sürekli yenilenen ve gelişen bir bölüm olmak.

    Bilgi ve teknolojik uygulamaları bir ülkenin gelişimi için önkoşulları arasında yer almaktadır. Bilgisayarlar, teknolojik uygulamalardan biri olmak üzere tüm sektörlerde rekabeti artırır. Öte yandan, disiplinler arası yaklaşım ve çalışmalar dünyada daha da yaygın hale gelmektedir. Sonuç olarak, parti üretimi veya bu sistemlerin ve yaklaşımların kullanımı bu konuda eğitimli çalışanlara ihtiyaç duymaktadır.

    Bilişim Sistemleri Bölümü, bu ihtiyaçları karşılamak için kurulmuştur. Bu bölüm tarafından sunulacak olan Bilişim Sistemleri Mühendisliği programı bilgisayar bilimi, yönetim bilimleri ve endüstri/üretim disiplinlerini bütünleştirerek lisans derecesi sunacaktır.

    Bu program, Bilişim Sistemlerini geliştirebilen ve sürdürülebilirliğini sağlayan öğrenciler yetiştirmek için yönetim bilimleri, endüstri mühendisliği ve bilgisayar mühendisliği alanındaki derslerin dengeli bir şekilde sunmak üzere tasarlanmıştır. Ana konusu listesi organizasyon, ekonomi, pazarlama, finans, bilgisayar programlama teknikleri, sistem tasarımı kavramları, veritabanı yönetimi, veri iletişimi ve yazılım mühendisliği ve ileri Bilişim konularını içerir. Bölüm, modern bilgi sistemlerine ilişkin yönetimsel ve son kullanıcı bakış açılarına bir vurgu içermektedir. Öğrencilerin, yönetim uygulamaları ve implementasyonları geliştirilmesinde uzmanlaşmaları için özen gösterilmiştir.

    İlk iki yılda, öğrenciler mühendisliğin temel dersleri ile Bilgisayar ve Yönetim Bilimlerinin temel derslerini alırlar. 4.dönemden itibaren 3.yıl boyunca Bilgisayar derslerinin yanı sıra yönetim bilimleri, üretim ve servis sistemleri, yöneylem araştırması, iş süreç yönetimi ve işletme operasyonları, karar verme teknikleri, maliyet muhasebesi gibi konulara vakıf olmaları sağlanır. Son iki yıl Bilişim Sistemlerinin tesis edilmesi için analizi, modellenmesi, tasarımı ile Bilişim Yönetimi üzerine uzmanlaştıracak şekilde özelliştirilmiş dersler sunulmaktadır.

    Bu bölüm tasarlanırken, öğrencilerin mezun oldukları gibi sektörde Bilgisayar ve Bilişim Sistemleri ilgili iş pozisyonlarında hemen yer alabilmeleri amaçlanmıştır. Dersler laboratuar çalışmaları ve proje uygulamaları ile geliştirilmiştir. Öğrenciler AKTS  kredilik ders ve stajı tamamlayacaktır.

    Eğitim Amaçları

    • Öğrencilerimize Bilişim Sistemleri Mühendisliğinin temel konularındaki geçerli yaklaşımları öğretmek ve derinliğine bilgilenme ve araştırmanın yollarını göstermektir.
    • Öğrencilerimize evrensel düzeyde laboratuarlarda çalışma olanağı sağlamaktır.
    • Onlara temel mühendislik ve temel bilim alanlarında güçlü bir altyapı sağlamak, insan ve toplumbilim konularında ilgilendikleri alanlarda çalışma olanağı vermektir.
    • Bu alanın gerektirdiği analitik, matematiksel, karar verme, iletişim ve yönetim becerileri ile donatılmış,
    • Küresel düzeyde talep gören mezunlar yetiştirmektir.
    • Öğrencilerimizin tasarım yapma, karar alma yeteneklerini geliştirmek, onlara grup içi çalışma alışkanlığı edindirmek, bilgiye erişme yollarını göstermek ve etik davranış bilinci edinmeleri için örnek olmaktır.

    Araştırma Amaçları

    • İyi donatılmış araştırma laboratuvarları kurmak ve bu laboratuvarları çeşitli fonlarla zenginleştirerek evrensel düzeyde çalışmalar yapmaktır.
    • Bölüm çalışmalarının sonuçlarını bilimsel dergilerde ve çeşitli etkinliklerde uluslararası düzeyde tartışmaya açmaktır.
    • Kongre, sempozyum, kurultay, çalıştay, konferans, seminer gibi etkinlikler düzenleyerek veya bunlara katılarak bilimsel tartışma ortamlarının zenginleşmesine katkıda bulunmaktır.

    Sanayi ve Devlet Kurumları ile İşbirliği Amaçları

    • Ülkemiz sanayi kuruluşları ile köklü ilişkiler kurarak ortak Ar-Ge çalışmaları yapmaktır.
    • Ülkemizin teknolojisi ile ilgili stratejik kararların alındığı, standart ve yönetmeliklerin belirlendiği forumlara ve çalışma gruplarına katılarak bu çalışmalara katkı vermektir.

    Bölümün Avantajları

    Bilişim Sistemleri Mühendisliği bölümü öğrencileri,

    • Endüstri Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği ve İşletme Bölümü’ne ait birçok alan dersini alarak disiplinler arası zengin ve kapsamlı bir müfredatı tamamlayacaklardır.
    • Diğer bölümlerin mezunları Bilişim Sistemleri alanında çalışabilmek için yüksek lisans yaparak uzmanlaşmak zorunda olmalarına karşın, bölümün öğrencileri mezun oldukları gibi Bilişim Sistemleri alanında mühendis olarak iş hayatına başlayabilecektir.
    • Mezunlar lisans seviyesinde mühendislik formasyonuna sahip olacaktır.
    • Bilişim ve iletişim teknolojileri alanında çeşitli sektörlerde ve pozisyonlarda çalışabilir.
    • Endüstri ve İşletmelerde yer alan Bilişim Sistemlerinin projelendirilmesi, tasarlanması, geliştirilmesi, implementasyonu, yönetimi, veri bankaları geliştirme, veri madenciliği uygulamaları, ERP ve modüllerinin tesisi ve yönetimi, gibi iş alanlarında çalışabilir.
    • Öğrencilerimiz üniversitemizin ERP Laboratuvarlarında ERP alanında profesyonel danışman firmalarla yürütülen Danışmanlık Eğitimini uygulamalı olarak sunarak danışmanlık eğitimi göreceklerdir.
    • Mezunlar; Analist, Uzman, Uzman Yardımcısı, Müfettiş, Denetçi, Proje Yöneticisi, Müdür, Bölüm Sorumlusu, Yazılım Geliştirici, Girişimci, Direktör, Koordinatör, Müdür Yardımcısı, Genel Müdür Yardımcısı, Bilim Adamı, Öğretim Görevlisi, Araştırma Görevlisi olarak görev alabilecektir.

      Dünyada Bilişim Sistemleri Mühendisliği

      Bilişim Bilimleri yüksek öğrenimi ABD, Avrupa Ülkeleri, Kanada, Avustralya, Japonya gibi ülkelerde farklı isimlerdeki fakülte, okul, bölüm ve farklı araştırma faaliyetleri ile yürütülmektedir.

      ABD ve Kanada bölgesinde bilişim alanındaki araştırma ve öğretim çeşitli üniversitelerde “School of Informatics” veya “Information School” şeklinde yer almakta ise de daha çok diğer bilim ve mühendislik fakülteleri içerisindeki programlarla uygulanmaktadır. “School of Informatics” veya “Information School” ismiyle yer alan okullarda, bilişimin temelleri olan alanlarda araştırmalar yürütülmekte ve “Bachelor of Science in Informatics,  Bachelor of Arts in Computer Science (B.A.), Bachelor of Science in Computer Science (B.S.) , Bachelor of Science in Informatics (B.S.), Master of Science in Bioinformatics (M.S.), Master of Science in Chemical Informatics (M.S.), Master of Science in Computer Science (M.S.), Master of Science in Human Computer Interaction Design (M.S.), Master of Science in Music Informatics (M.S.) Proposed, Master of Science in Security Informatics (M.S.)” gibi diploma programları düzenlenmektedir.

      İngiltere ve Avrupa ülkelerinde, “School of Information Science, Faculty of Informatics, Faculty of Science, School of Computing, Information Technology and Engineering, School of Computing, Engineering and Information Sciences, School Of Engineering And Information Sciences, School of Computing” gibi isimlerle anılan okullarda eğitim vermekte ve ülkelere göre farklılık göstermektedir. Bazende disiplinler arası olması nedeniyle “School of Combined Honours” yada “School of Humanities and Social Science” yada bazı bilişim programları “Business School”’lar altında sunulmaktadır.

      Bilişim eğitimi veren fakülteler ve programları, isim farklılıklarına farklılıklarına rağmen ISCED  (International Standart Classification of Education) standardına uygun olarak yüksek öğretim alanlarından “Science / Matematics ve Computing” ve “Engineering / Engineering ve Manufacturing” alanları içerisinde yer almaktadır. “Social sciences, business and law”  başlığı altında yer alan “Journalism and Information” alanı ise daha çok bilgi yönetimi ve kütüphanecelik alanlarını hedeflemektedir.

      Bilişim Bilimleri programları özellikle İngiltere, ABD ve Avrupa Yüksek Öğretiminde önemli yer tutmaktadır. Dünyadaki bu örnekler incelenerek program ve müfredatı belirlenmiştir. Ülkemizin ihtiyaçları ve bireysel eğilimler gözönünde bulundurularak bu programlar şekillendirilmiştir. Önerilen Bilişim Bilimleri Fakültesi disiplinler arası çalışmaların yürütüleceği bir fakültedir. Özellikle Bilişim Bilimlerinin; İşletme, Endüstri Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, gibi çeşitli programlar ile ortak paydaları bulunmaktadır. Bu nedenle farklı bölümlerdeki çeşitli programlarla ile ortak dersleri bulunmaktadır.

      Ülkemizin gelecek vizyonu, sektörel işgücü ihtiyacı ve bireysel eğilimler göz önünde bulundurulduğunda Yönetim Bilişim Sistemleri alanında çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.

      Bilişim Sistemleri Mühendisliği Bölümünde; Yönetim Bilişim Sistemi geliştirme ve yönetme, sistem bileşenini ya da süreci analiz etme ve istenen gereksinimleri karşılamak üzere gerçekçi kısıtlar altında tasarlama becerisi; bu doğrultuda modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi kazandırılacaktır. Kurumsal Bilişim Sistemleri uygulamaları için gerekli olan modern teknikler, yazılım, donanım ve ağ araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin kullanma becerisi, Yönetim Bilişim Sistemi tasarlama, geliştirme, test etme, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi kazandırılacaktır. Mezunların günümüz iş ihtiyaçları çerçevesinde kurumsal çapta bilişim sistemlerini geliştirmeleri, hayata geçirmeleri ve yönetmeleri planlanmaktadır.

      Bilişim Sistemleri Eğitim Modeli

      Bilişim Sistemleri Mühendisliği programı, yükseköğretimde AKTS kredilik birinci aşama derece sistemine tabidir. Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında Bilişim Sistemleri Mühendisliği alanında Lisans derecesine sahip olunur. Yüksek seviyeli BS yetenekleri kazandırabilmek amacıyla zorunlu ve seçmeli dersler sunulmaktadır. Aşağıdaki modelde belirtilen teorik ve uygulamalı derslerin yanında bölüm laboratuvarlarında kurulu ERP sistemleri üzerinde uygulamalı eğitimler gerçekleştirilecektir.

      Bir Bilişim Sistemleri Mühendisinin sahip olması gereken yetenekler;

    • Organizasyonel süreçleri iyileştirmek,
    • Teknolojik yeniliklerin doğurdu fırsatları değerlendirmek,
    • Bilişim gereksinimlerini anlamak ve karşılamak,
    • Kurumsal Mimariyi tasarlamak ve yönetmek,
    • Alternatif çözüm ve yöntemleri belirlemek ve değerlendirmek,
    • Veri ve altyapı güvenliğini sağlamak,
    • BT risklerini anlama, yönetme ve kontroldür.

     

     

    Tablo 1. Bölümün Müfredat Bileşenleri

     

    Teknoloji Temelli Konular

    İş ve Endüstri Temelli Konular

    Bilişim Sistemlerinin Temelleri

    Veri ve Bilişim Yönetimi

    Kurumsal Mimari

    BS Proje Yönetimi

    BT Altyapısı

    Sistem Analiz ve Tasarım

    BS Stratejisi, Yönetimi ve Edinimi

    İşletme Yönetimi

    İş Süreç Yönetimi

    Operasyon Yönetimi

    Yöneylem Araştırması

    Mühendislik Ekonomisi

    İş Zekâsı (İş Analitiği)

    Kurumsal Sistemler (ERP, SCM, CRM)

     

     

     

    Şekil 1. Bilişim Sistemleri Mühendisliği Temel Konuları

     

    Tablo 2. Program Derslerinin Alanlara Göre Dağılımı

    Ders TürüAdediYüzdesi
    Mühendislik Temel Ortak Dersleri1022
    Bilgisayar Mühendisliği Dersleri1022
    Endüstri Mühendisliği Dersleri511
    İşletme Dersleri37
    Bilişim Alanı Dersleri920
    Sosyal Dersler37
    Seçmeli Dersler613
     46

     

    Tablo3. Seçmeli Derslerin Alanlara Göre Dağılımı

    Ders TürüAdediYüzdesi
    Bilişim Alanı Dersleri514
    Bilgisayar Mühendisliği Dersleri1233
    Endüstri Mühendisliği Dersleri617
    İşletme Dersleri1131
    Sosyal Dersler25
     36


    Mezunların İş Alanları

     

    Bilişim Sistemleri Mühendisliği programından mezun adaylar; Bilişim ve iletişim teknolojileri alanında çeşitli sektörlerde ve pozisyonlarda çalışabilir. Bilişim Sistemlerinin projelendirilmesi, tasarlanması, implementasyonu, yönetimi, veri bankaları geliştirme, veri madenciliği uygulamaları, ERP ve modüllerinin tesisi ve yönetimi, gibi iş alanlarında iş imkânı bulmaktadırlar.

    Bunlardan bazıları: Bilişim Uygulamalarının Tasarımı ve Geliştirilmesi, Bilişim Projelerinin Yönetimi, Bilişim Kaynaklarının ve Sistemlerinin Yönetimi, Bilişim ve İletişim Teknolojilerinde Risk ve Güvenlik Yönetimi, Süreç Tasarımı ve İş Akışı Yönetimi, E- iş ve E-dönüşüm Projelerinin Yönetimi, Bilişim ve İletişim Çözümlerinin Pazarlama ve Satış Hizmetleri, Bilişim ve İletişim Teknolojileri Alanlarında Girişimcilik, Danışmanlık ve Yöneticilik, Kurumsal Kaynak Planlaması, Müşteri İlişkileri Yönetimi, Tedarik Zinciri Yönetimi, Kurumsal Bilgi Yönetimi, Kurumsal Zekâ Yönetimi ve Yönetim Destek Sistemleri, E-Ticaret Alanında Girişimcilik, Danışmanlık ve Yöneticilik.

    Teknolojik gelişmelere paralel olarak endüstri ve işletmelerde dijital dönüşüm kaçınılmaz hale gelmiş, işletme yönetimi ve karar vermede Bilişim Sistemleri hayati bir önemi haiz hale gelmiştir. Orta ve büyük ölçekli tüm işletme ve organizasyonlar kaçınılmaz olarak bu teknolojik dönüşümü yaşamaktadır. ERP (Kurumsal Kaynak Planlama) Sistemleri, CRM (Müşteri İlişkileri Yönetimi) Sistemleri, SCM(Tedarik Zinciri Yönetimi) Sistemleri, Verimadenciliği ve İş Zekası Çözümleri ve bunların altyapı ve entegrasyonunu oluşturan danışmanlık ve proje hizmetleri Bilişim Sistemlerinin sektörel uygulamalarının başında gelmektedir. Bu hizmet ve çözümler, tüm sektörler tarafından talep edilmekte ve gerek dış kaynak kullanımı gerekse firmada istihdam edilen Bilişim Sistemleri ve Bilişim Teknolojileri kadroları ile yürütülmektedir. Bu açıdan mezunların istihdamına yönelik önemli bir talep ve işgücü açığı vardır.

    Fakülte mühendislik programları önermektedir. Mühendislik programları, yükseköğretimde AKTS kredilik birinci aşama derece sistemine tabidir. Mezunlar, mühendislik programından mezun olacaklarından dolayı meslek elemanı tanımında bir değişiklik sözkonusu değildir. Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında programlarından mezun olabilmek için 4 yıl, 8 yarıyılda, toplam AKTS kredilik ders alınması gerekmektedir. Öğrenciler her eğitim yılı için zorunlu ve seçmeli ders kredisini ve stajını tamamlamak zorundadır.

    Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesi; hâlihazırda Bilgisayar Mühendisliği Bölümü ve Bilişim Sistemleri Mühendisliği Bölümü ile iki bölümde hizmet vermektedir. Bilgisayar Mühendisliği bölümü örgün ve ikinci öğretim programları ile mühendislik eğitimi vermektedir. Bilişim Sistemleri Mühendisliği bölümümüz 4 yıldır örgün eğitim vermektedir. Bilişim Sistemleri Mühendisliği bölümü fiziksel imkânları, öğretim materyalleri ve organizasyonel yapılanması ile olgunlaşmıştır. Mevcut imkânlarının daha verimli ve etkin kullanılabilmesi adına bu yıl ikinci öğretim programının hayata geçirilmesine planlanmaktadır.

    Şekil 2. Fakültenin Bölümleri ve Önerilen Program

     

     

    Haşim Gürdamar Fakülte Binası

    Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi için m2 kullanım alanlı yeni bir bina inşa edilmiştir. Bina Şen Piliç tarafından bağış usulüyle yapılan ilk binadır. Bilişim Sistemleri programın yürütülebilmesi için üniversite yerleşkesinde bulunan yeni binayı bilgisayar mühendisliği ile birlikte kullanmaktadır.

     

    Haşim Gürdamar Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi Binası

     

    Üniversitenin tüm sınıfları modern oturma yerlerine, yerleşik projeksiyon cihazlarına, ders Öğretim Üyelerine ait internet ve ağ erişimli masaüstü bilgisayara ve kablosuz internet ağına sahiptir. Sınıflar 80 kişiliktir.

    Haşim Gürdamar Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi Binası

     

    Bilişim Sistemleri Laboratuvarı

    Yaklaşık öğrencinin eğitim alacağı fakültenin binasında teorik derslerin yapılacağı sınıfların yanı sıra İşletim Sistemleri, Bilgisayar Mimarileri, Yazılım Geliştirme, Veri tabanı Sistemleri, Programlama ve Bilişim Sistemleri gibi birçok dalda laboratuvar da bulunmaktadır.

     

    Öğretim yılı başında hizmet vermek üzere geliştirilmekte olan Bilişim Sistemleri Laboratuvarı başta SAP, ORACLE ve CANIAS’ın iş dünyasına yönelik çözümlerinin uygulamalı eğitimlerinin verildiği bir laboratuvar olacaktır. Hali hazırda CANIAS ERP sistemi kullanıcı lisansı alınarak ve örnek bir veri tabanı ile sunuculara kurulmuş ve kullanıma hazır hale getirilmiştir. Bunun yanı sıra Oracle Academy ve SAP University Alliance programlarına bölüm olarak katılarak laboratuvarın geliştirilmesi ile ilgili süreç takip edilmektedir. Bu laboratuvar kurumsal sistemlerin yanı sıra bunlar birlikte çalışan diğer iş uygulamaları ve analitik çözümlere de ev sahipliği yapacaktır.

     

    NOT: Bilişim Sistemleri ve bölümümüz hakkında daha ayrıntılı bilgi ve resimlere ek dosyadan veya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

     

    nest...

    çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası