psikolojik nefes darlığı nedenleri / Nefes Darlığı Neden Olur? Nefes Darlığı Nasıl Geçer? | Güven Hastanesi

Psikolojik Nefes Darlığı Nedenleri

psikolojik nefes darlığı nedenleri

Nefes Darlığı Neden Olur?

Tıp dilinde dispne olarak bilinen nefes darlığı, hastanın yeteri kadar nefes alamama hissine deniyor. Bu hisse; göğüste sıkışma, boğulma veya panik hissi eşlik edebilir. Bu şikayet her zaman olmayabilir, zaman zaman oluşabilir. Bazen de bu şikayet giderek kötüleşen bir tablo oluşturabilir. Nefes darlığı pek çok hastalığın belirtisi olarak görülebiliyor. Bu nedenle yeteri kadar nefes alamadığınızı hissediyorsanız mutlaka altında yatan sebebin araştırılması gerekiyor. Başta akciğer olmak üzere kalp, sindirim, böbrek hastalıklarının yanı sıra alerji ve aşırı kilo gibi faktörler nefes darlığı hissedilmesine yol açabiliyor. Bu yüzden nedenleri de çok geniş kapsamda değerlendiriliyor. Kişi akciğere ait bir patolojiden dolayı yeteri kadar nefes alamadığı gibi, aslında yeteri kadar nefes almasına karşın nefes darlığı hissi de yaşayabiliyor. Dolayısıyla nefes darlığının sebepleri genellikle akciğere ait nedenler ve akciğer dışı nedenler olarak gruplandırılıyor.


Akciğer Kaynaklı Nefes Darlığı Nedenleri

Astım: Akciğerin nefes alma yani yeteri kadar havayı içine alma kapasitesi azalabiliyor. Buna neden olan birçok hastalık bulunuyor. Ancak bunlardan en yaygın görüleni astımdır. Astım hastalığında hastaların hava yollarında sıklıkla aşırı hassasiyete bağlı kasılmalar ve daralmalar görülüyor. Bu kanaldan yeteri kadar hava, gereken zamanda geçemediği için hasta nefes darlığı hissediyor. Bazı astımlı kişilerde ise egzersiz yapınca bir atak oluşabiliyor. Astımlı hastaların alerji yapan etkenlerden uzak durması, özellikle bahar aylarında kıyafetlerini her gün değiştirmesi önem taşıyor.

KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı): Akciğerin yapısını bozan KOAH, akciğere yeterli havanın girmesini engelliyor. KOAH’a eşlik eden amfizemden ötürü akciğerlere hava girse bile havanın içindeki oksijen kan damarlarına yeteri kadar taşınamıyor. Dolayısıyla kişi oksijensiz kalıyor ve nefes darlığı hissediyor. KOAH’da oluşan nefes darlığı eforla birlikte artabiliyor. Akciğer ekspansiyonunu yani akciğerin açılabilmesini azaltan hastalıklarda, sıklıkla bu çeşit nefes darlığı olabiliyor. Günümüzde KOAH’ın artmasındaki neden sigara içimindeki artıştır. KOAH varsa mutlaka sigaranın bırakılması gerekiyor. Hava olayları da KOAH hastalarının semptomları üzerine etkili olabiliyor. Dağ havasında oksijen basıncı düşük olduğu için temiz hava ihtiyacını deniz kenarında gidermek daha sağlıklı olabiliyor. KOAH ve amfizem hastalarının 1.500 metreden yüksek yerlerde yaşamaları önerilmiyor.

Bronşit ve Amfizem: Sigaranın yanı sıra endüstrileşme, çevre kirliliği, fabrikada çalışma, akciğerin yapısını bozan partiküllere maruz kalma gibi nedenler de nefes darlığı yaratıyor. KOAH aslında temelde iki hastalığı barındırıyor: Kronik bronşit ve Amfizem. Bronşit kronik olduğu için geri dönüşümü olmayan bir hastalık olarak biliniyor. Sigaranın bırakılmasıyla birlikte şikayetler düzeliyor. Bazı fonksiyonlar geri dönmese de hastanın hayatını sorunsuz bir şekilde devam ettirmesi daha kolay oluyor. Amfizem ise akciğerin yapısının bozulmasıyla beraber aşırı hava birikimini akciğerde gösteriyor ve kısmen tedavi edilebiliyor.

Akciğer Kanseri: Nefes darlığının en ciddi nedenleri arasında yer alıyor. Hatta bu nefes darlıkları hastayı boğacak seviyede olabiliyor.

Zatürre ve Akciğerde Su Toplanması: Eski deyimiyle zatülcenp olan akciğer zarının iltihabı ve akciğerin içinde oksijenin geçişini azaltan zatürreler nefes darlığı şikayeti yaratabiliyor. 

Bunların dışında pulmoner emboli gibi akciğer damarlarıyla ilgili kan damaları bozukluklarında kişide nefes darlığı şikayeti olabiliyor. Histoplazmoz veya tüberküloz gibi akciğerleri ve solunum yollarını etkileyen enfeksiyonlar da bu sorunu yaratabilir.

Kalp Kaynaklı Nefes Darlığı Nedenleri

Akciğer dışında kalp kaynaklı nefes darlığı çok fazla görülüyor. Bunun nedenleri şöyle sıralanıyor:

Kalp Krizi: Göğüste sıkışma ve nefes darlığı kalp krizinin belirtilerinden biri olarak meydana gelir.

Kalp Yetmezliği: İleri yaşlardaki hasta grupları en çok kalp yetmezliği şikayetiyle doktora başvuruyorlar. Bir kişide kalp yetmezliği olduğu zaman kalp büyüyor, kalp kasının kuvveti azalıyor ve kan yeterince pompalanamıyor. Akciğerlerden yeterince kan dönüşü olmaması, iyi atılamayan kan nedeniyle akciğerlerde sıvı birikimi oluşuyor. Akciğer ödem yapıyor, bu da kişiyi solunum yetmezliğine ve solunum cihazına bağlanmaya götürebiliyor. Özellikle sırt üstü yatamama kalp yetmezliğinin çok önemli bir belirtisi olarak kabul ediliyor. Çünkü sırt üstü yatarken nefes darlığı kalbe binen yük arttığı için daha fazla yaşanıyor. Hatta bu durumun çok ileri safhalarında kişiler yatarak değil, yalnızca oturarak uyuyabiliyor.

Kalp Büyümesi: Hastalarda kalp büyümesinde nefes darlığı olabiliyor.

Kalp Kapak Hastalıkları: Kalp kapak hastalıkları doğuştan olabileceği gibi sonradan romatizmaya ya da ileriki yaşlarda kapakların kireçlenmesine bağlı olarak da gelişebiliyor. Bu da yine nefes darlığı yaratabiliyor.

Damar Tıkanıklığı: Damar tıkandığı zaman kalp kasını besleyen damarın iyi çalışmaması nedeniyle o bölgeye yeterince kan gidemez. Kan akışı iyi olmadığında o kalp kası, aynı kalp büyümesindeki gibi zayıflıyor ve kişi kolayca tıkanabiliyor. Kalp damarlarında problem olduğu zaman özellikle yaşlı hastalarda göğüs ağrısı yerine nefes darlığı şikayetleri olabiliyor. Yani nefes darlığı damar tıkanıklığını da işaret edebiliyor.

Kalp Çarpıntısı: Çarpıntı olduğu zaman nefes darlığı oluşuyor. Bunun nedeni ise; kalp çok hızlı çarptığı için fazla oksijene ihtiyaç duyuyor ve hızlı çalıştığında vücudun ihtiyacı olan kanı dolaştırabilmek için nabız hızlı yükselip, daha fazla nefes almak istiyor. Kapakta darlık oluşuyor veya kapak açılmıyor ya da bir taraftan diğer tarafa kaçak oluyor. Kalbin bir bölgesinden diğer bölgesine kan kaçıyor. Temelde de kalp kası iyi çalışmadığı zaman akciğerde su toplanıyor. Özellikle ritim bozukluğu varsa o çarpıntının etkisiyle nefes darlığı ortaya çıkabiliyor.

Nefes Darlığı İçin Hangi Doktora Gidilir?

Özellikle ani başlayan nefes darlığı sorununda mutlaka acil tıbbi yardım alınmalıdır. Kronikleşen nefes darlığı şikayetlerinde ise Göğüs Hastalıkları uzmanına gidilmelidir. Sorunun kalpten kaynaklı olması durumunda devreye Kardiyoloji uzmanı girer.

Nefes Darlığı Tanısı Nasıl Konur?

Kalp hastalıklarıyla göğüs hastalıklarının ayrımını hasta yapamaz. Özellikle KOAH hastalarının nefes darlığıyla kalp yetmezliği hastalarının göğüs ağrısı birbirine karışabiliyor, bazen de ikisi birlikte olabiliyor. Çünkü KOAH çok fazla ilerlediğinde kalp yetmezliğine yol açabiliyor. Akciğerlerde çok fazla sıvı olduğu zaman hava yollarına baskı yapabiliyor. Nefes darlığı tanısı için solunum fonksiyon testi, akciğer röntgeni, tomografi, elektrokardiyografi, ekokardiyografi gibi birçok görüntüleme yönteminin yanı sıra kan tetkikleri de yapılabiliyor.

Stres Nefes Darlığına Sebep Olur mu?

Nefes darlığı, psikojenik dispnenin tipik bir belirtisidir. Anksiyete yaşayan hastalar daha çok nefes almak istiyor ancak alamıyor. Kişiler nefesinin yetmediğini düşünüyor. Bu tablo heyecan, sınav stresi, başaramama hissi, üzüntü gibi durumlarla ortaya çıkıyor. Panik atak nefes darlığı yaşanmasında büyük bir etkendir. Kişi atak geçirirken nefessiz kaldığını hisseder. Psikolojik nefes darlığı için Psikiyatri doktoruna bilgi vermek gerekiyor.

Nefes Darlığı Sebepleri

Nefes darlıkları akciğer, kalp ve psikolojik kaynaklı olmasının yanı sıra başka hastalıklardan da kaynaklanabiliyor. Bu nedenler şöyle sıralanabilir:

  • Kansızlık halinde nefes darlığı görülüyor. Çünkü anemide oksijeni taşıyacak olan hemoglobin seviyesi düşüyor. Ne kadar hava alınırsa alınsın oksijen düştüğü için dokular hipoksik yani oksijensiz kalıyor ve kişide nefes darlığı hissi oluyor.
  • Tiroit hastalıklarından hipotiroidide kişi nefes darlığı yaşayabiliyor. Kişinin tiroit hormonu yeteri kadar çalışmıyor olabileceği gibi, metabolizması da yavaş olabiliyor.
  • Reflü nefes darlığına yol açıyor. Mide asidinin yemek borusunda yarattığı ani tahribat, yanma hissiyle beraber kimi zaman nefes darlığı hissine yol açabiliyor.
  • Böbrek hastalıklarında özellikle üre yüksekse ya da böbrek iyi çalışmıyorsa nefes darlığı tablosu ortaya çıkabiliyor.
  • Üst solunum yolunda obstrüksiyon varsa yani burundan iyi nefes alınamıyorsa bu sorun hissedilebiliyor.
  • Aşırı kilo ve gebelik nefes darlığı nedenleri arasında yer alıyor. Karın içindeki basınç arttığı için nefes darlığı görülebiliyor.
  • Skolyoz gibi göğüs deformitelerinde, akciğerin kapasitesi iyi olmadığı için nefes darlığı yaşanıyor.

Nefes Darlığı Nasıl Geçer?

Nefes darlığı şikayetinin hangi nedenden kaynaklandığının bilinmesi önemli. Çoğunlukla astım, zatürre, KOAH ve psikolojik nedenlerle gelişen nefes darlığından teşhis edildikten sonra tedavi uzman doktor tarafından verilir. Nefes darlığı ciddi hastalıkların belirtisi olabildiği için önemsenmeli ve şikayet durumunda acilen doktora gidilmelidir. Şunları uygulayabilirsiniz:

  • Sigara içiyorsanız bırakın.
  • Çevresel toksinlere ve alerjenlere maruz kalmamak için maske kullanın.
  • Altta yatan tıbbi sorun tedavisi için doktora başvurun.
  • Obezite gibi bir sorununuz varsa kilo verin.
  • Kalp problemleri için kolesterol seviyenizi ve kan basıncınızı kontrol altında tutun, düzenli sağlık kontrollerinizi ihmal etmeyin.
  • Belirtileri takip edin. Ani başlayan nefes darlığı durumunda acil tıbbi desteğe başvurun.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Nefes darlığı neden olur, nasıl geçer? Psikolojik nefes darlığına iyi gelen evde bitkisel doğal çözüm önerileri ve kurtulmanın yolları

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2021 17:57

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Nefes darlığı, ileri boyutlara taşındığında öksürük, baş ağrısı gibi can sıkıcı belirtiler gösterebilir. Psikolojik gibi çeşitli durumların ağır bastığı nefes darlığı rahatsızlığına bazı yöntemler çözüm olabilmektedir. Nefes darlığı, evde doğal bitkiler ve bazı besinlerin tüketilmesi ile de çözüme kavuşturulabilmektedir. Peki, konuşurken yorulma, nefes darlığı neden olur ve nefes darlığına ne iyi gelir, nasıl geçer? İşte, nefes darlığına iyi gelen evde bitkisel kesin çözüm önerileri

Haberin Devamı

Birçok farklı hastalığın yol açtığı nefes darlığı problemleri ileri boyutlara vardığı takdirde yaşam kalitesini düşüren bir rahatsızlıktır. Kötü alışkanlıkların yanı sıra genetik ve çevresel faktörler de kişilerin nefes darlığı çekmelerine neden olabilir. Kısa ve uzun süreli nefes darlığı problemleri farklı belirtiler ve nedenlerle ortaya çıkabilir. Önüne geçmek için sağlıklı beslenmeye ve uyku düzenine dikkat etmek gerekir.

Nefes Darlığı Neden Olur?

Birçok farklı hastalık ve sağlık sorunu kısa ya da uzun süreli nefes darlığı çekilmesinin başlıca nedenleri arasında gösteriliyor. Yukarıda sayılanlar dışında nefes darlığı şu faktörlerin etkisinde de ortaya çıkabilir.

Sigara: Sigara dumanı, akciğerleri sürekli olarak boğmaktadır. Sadece aktif değil pasif içicilikte de nefes darlığı problemlerinin had safhaya vardığı görülmüştür. Nefes darlığı sorunları kronikleşmiş ya da akut seviyeye varmış kişilerin acilen sigarayı bırakmaları önerilmektedir. Aksi takdirde çok daha büyük sağlık sorunları başka hastalıklarla birlikte ortaya çıkabilir.

Haberin Devamı

Çevre kirliliği: Günümüzün en büyük problemlerinden biri olarak kabul edilen çevre kirliliği, nefes darlığını tetiklemektedir. Aynı zamanda kuru ve havasız ortamlarda fazla vakit geçirmek de söz konusu rahatsızlığın bir numaralı nedenleri arasında gösteriliyor. Kapalı ortamlarda sık sık havalandırılmalı ve mümkün mertebe nemlendirilmelidir.

Düşük tansiyon: Tansiyonu düşen kişilerde nefes darlığı şikayetleri görülür. Anında müdahale edilerek tansiyon normal seviyeye çekildiği takdirde bu problemler de kendiliğinden geçer.

Zehirlenme: Hem gıda hem karbonmonoksit zehirlenmelerinde nefes darlığı ilk belirti olarak ortaya çıkar. Akciğerlere yeteri kadar oksijen taşınamaması neticesinde hastalar nefes alıp vermekte güçlük çeker.

Grip ve nezle gibi hastalıklar: Ağır geçirilen grip ve nezle gibi hastalıklarda üst solunum yolları tamamen tıkanabilir. Enfeksiyona bağlı nedenlerden ötürü de kişiler ara ara nefes darlığı şikayetleriyle uğraşabilir. Astım hastalarının tamamında da dönem dönem nefes alıp vermekte zorluk çekmek görülebilir. Özellikle kilo problemi yaşayan kişilerde nefes darlığı şikayetleri sıklıkla görülür.

Haberin Devamı

Nefes Darlığına Ne İyi Gelir?

Yürüyüş ve egzersiz: Mide ve kalp birbirine çok yakın, iki önemli organdır. Midenin sıkışması kalbi rahatsız edebildiği gibi, nefes kalitesini de bozabilir. Bunun önüne geçmek için akşam yemeklerinden sonra yürüyüş yapılmalı, kısa soluklu egzersizlerle mide ve kalp rahatlatılmalıdır.

Nefes egzersizleri yapmak: Günde sadece on dakika süreyle yapılan nefes egzersizleri, bu yöndeki şikayetlerin yarı yarıya azalmasına vesile oluyor. Burundan nefes alıp ağızdan vermek de faydalı olmaktadır.

Alkol ve sigaradan uzak durmak: Özellikle sigara kullanımı nefes darlığını tetikleyen başlıca nedenlerdendir. Bu nedenle uzak durulmalıdır. 

Haberin Devamı

Bitkisel ürünler kullanmak: Kimyasallar da astım, bronşit gibi hastalıkları tetiklediği gibi aynı zamanda nefes darlığı şikayetlerini artırabilir. Bu nedenle, deterjan ve temizlik malzemelerinizi bitkisel ürünler arasından seçmeye özen gösterin. 

Kilo vermek: Fazla kilolar, hareket gücünüzü engeller ve en ufak bir egzersizde nefes darlığı yapabilir. Bu nedenle dengeli beslenme ve uzman eşliğinde diyet programlarıyla fazla kilolarınızdan kurtulmanızı tavsiye ederiz. 

Nefes Darlığına İyi Evde Bitkisel Gelen Yiyecekler

Sarımsak: Sarımsak, birçok sağlık sorununun giderilmesinde etkilidir. Bu sorunlardan biri de nefes darlığıdır. Periyodik aralıklarla sarımsak tüketen kişilerde nefes darlığı şikayetleri en aza iner.

Haberin Devamı

Keçi boynuzu: Kaynatılmış suyun içerisine kırılarak eklenen keçi boynuzları nefes darlığı problemlerinin önüne geçmekte son derece etkilidir. Tercihen beş - altı adet keçi boynuzunun kaynatılması yeterli olacaktır.

 Zencefil ve karabiber: Her derde deva bitkilerden olan zencefil ve nefes açıcı özelliği olan karabiberi bitki çaylarınızda tüketebilirsiniz. 

Ballı süt: Ilık sütü sade tüketebileceğiniz gibi, içine bir tatlı kaşığı bal katarak da boğazlarınızı yumuşatabilir, nefes darlığı şikayetinizi en aza indirgeyebilirsiniz. 

NOT: Nefes darlığı için önerilerimizi mutlaka kullanmadan önce doktorunuza danışmanızda fayda var. HErhangi bir alerjik yapıya sahipseniz ya da kronik rahatsızlıklarınız varsa tam tersi bir etki yaratabilir. 

Haberin Devamı

Nefes Darlığı Belirtileri

Göğüs ağrısı: Kronik olarak nefes darlığı şikayetleri olan kişilerde büyük oranda göğüs ağrısı görülür. Aynı zamanda kalp krizi geçirmeden birkaç dakika önce göğüs ağrısı ve nefes darlığı şikayetleri artmaktadır.

Uyku kalitesinde düşüş: nefes darlığı şikayetleri her zaman yoğun olarak hissedilmez. Bazı hastalar nefes nefese kalsa da bazılarında bu şikayetler güne yayılır. Özellikle uyumakta güçlük çekmek ve yataktan yorgun kalkmak nefes darlığının bir numaralı işaretleridir.

Şişkinlik: Kalp ile ilgili sıkıntılarda nefes darlığının yanı sıra ayaklarda ve bileklerde şişkinlik gözlemlenebilir. Bu gibi belirtiler vücudun verdiği bir alarm olarak görülmeli ve acilen bir uzmana görünmelidir.

NEFES DARLIĞI (DİSPNE)
Kişinin soluk alıp verdiğinin ve solunumunu güçlükle yürüttüğünün farkına varmasıdır.

Normal bir kişi dakikada 16 solunum yapar ve her solunumla 500 cc hava alıp, verir.

Sakin solunumla solunum kaslarının tükettiği enerji tüm enerjinin %5’inden az iken dispnede bu tüketim %25 ve daha fazlasına ulaşır.

Oldukça sık görülen bir belirti olan nefes darlığı, 3 organ sistemindeki ciddi sorunlara bağlı olabilir: Solunum, kalp damar ve kan sistemi.

Solunum sistemi ve/veya dolaşım sisteminin vücudun ihtiyacını karşılamada yetersiz kaldığı durumlarda nefes darlığı meydana gelir. Nefes darlığı birçok hastalıkta görülebilmekle beraber en sık akciğer ve kalp hastalıklarında ortaya çıkmaktadır.

Nefes darlığı akciğer kaynaklı veya akciğer dışı nedenlere bağlı olarak ikiye ayrılır.
Akciğer dışı nefes darlığı nedenleri: Kalp yetmezliği, kansızlık, reflü, üst solunum yolunda tıkanıklık, skolyoz gibi göğüs deformiteleri, böbrek hastalıklarında özellikle ürenin yüksek olması, tiroit hastalıklarından hipotiroidide, sinir sistemi hastalıkları, psikolojik nedenler olarak sıralanabilir.

Akciğer kaynaklı nefes darlığı nedenleri ise şunlar olabilir:

Astım: Aniden nefesin kesilmesi bir astım krizi yüzünden kaynaklanabilir. Bunun anlamı hava yollarının daralması, hırıltı ve öksürüğün artmasıdır.

Zatürre: Akciğer iltihabı öksürük ve nefes darlığına neden olabilir. Genellikle antibiyotik kullanılmasını gerektiren bir enfeksiyondan dolayı kaynaklanır.

KOAH: Sigara kullanımına bağlı gelişen KOAH’da (Kronik Tıkayıcı Akciğer Hastalığı) akciğerin yapısı bozulur, ilerleyici nefes darlığı oluşur. KOAH, amfizem ve kronik bronşit adı verilen iki klinik durumdan oluşur. Amfizem küçük hava yollarının kalıcı genişlemeleridir.

Akciğer kanseri: nefes darlığının en önemli nedenleri arasında yer alır.

Ani başlayan nefes darlığı sıklıkla kalp hastalığını düşündürür. Diğer yandan hem akciğer, hem de kalp hastalığı olanlarda nefes darlığına hangisinin daha çok sebep olduğunu ayırt etmek bazen oldukça güçleşebilir.

Yatar pozisyondayken gelişen nefes darlığı daha çok sol kalp yetersizliği veya mitral kapak hastalığı olan kişilerde görülür. Beraberinde sıklıkla öksürük de vardır. Gece yattıktan 2-3 saat sonra gelişen nefes darlığı, genellikle kalkıp oturularak düzelir.

Nefes darlığı şikâyeti ani olarak başlamış ise mutlaka en yakın tıp merkezine başvurarak sebebini araştırmak önerilmektedir.

Tıbbi bir sorundan şüphelenilecek durumlardan bazıları şu şekildedir:

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır