ria ile hamile kalınırsa / Spiral İle Hamile Kalma Belirtisi - Bebek Yaşamı

Ria Ile Hamile Kalınırsa

ria ile hamile kalınırsa

Rahim içine uygulanarak yumurtanın rahim içine naklini, spermlerin yumurtanın yanına gitmesini ve döllenme olsa bile rahim içinin özelliklerini bozarak döllenmiş yumurtanın yerleşmesini engeller. Çıkarıldığında doğurganlık kısa sürede geri döner.

Spiraller rahim içinde 1 – 5 yıl kalabilir. Genellikle ucunda ip bulunan plastik veya metalden yapılmışlardır. Bazı RIA’lar bakır veya progesteron hormonu içerir. Genital organ enfeksiyonlarıyla olan ilişkisi nedeniyle, RIA kullanımında tartışmalar olmuştur. Eğer yoğun adet kanaması yaşıyorsanız, üreme organlarından herhangi birine ait (yumurtalık, rahim, tüpler) bir enfeksiyon veya dış gebelik öykünüz varsa doktorunuzla RIA kullanma riskleri konusunda konuşmalısınız.

Yan etkileri azdır, kontrolleri düzenli olarak yapılırsa 10 yıl süre ile % 98 oranında korur. Bugün en sık olarak bakırlı spiraller kullanılmaktadır. Hormon salan (progesteron) tipleri de vardır ama özel amaçlarla tercih edilirler.

Spiral Nasıl Kullanılır?
Uzman hekim tarafından spiral rahim içine yerleştirilir. Genellikle gebelik ihtimalinin çok az olduğu ve rahim ağzının hafifçe açıldığı dönem olduğu için adet döneminde takılır. Takılması genellikle birkaç dakika alır.
Takıldığı zaman nadiren kramp tarzında ağrı hissedebilirsiniz. RIA takıldıktan sonra, rahim içinde olduğundan emin olmak için, ipini kontrol ediniz. Aynı zamanda birkaç kez adet döneminden sonra da ipini kontrol ediniz. Bunu parmağınızı vajen içine sokarak, rahim ağzı yakınında ipi hissederek yapabilirsiniz. İpi hissettiğiniz sürece spiral normal pozisyonundadır ve gebe kalma ihtimaliniz çok azdır. Eğer sert plastiği hissederseniz, doğru yerinde değildir. Değiştirmek için hekiminize başvurmalısınız.

İlk birkaç ay içinde RIA siz farketmeden çıkmış olabilir. Bu nedenle ilk aylarda her ilişki öncesi RIA’yı kontrol ediniz. RIA, 1 – 5 yıl kullanılabilir. Genellikle progesteron içeren RIA’lar 1 yıl sonra değiştirilir. Bakır içeren RIA’lar ise 5 yıl kullanılabilir.
Spiralin süresi dolduğunda, bir sorun yoksa yeni bir spiral eskisi çıkarıldıktan hemen sonra takılabilir. Rahimin bir süre dinlendirilmesi gibi bir kavram geçerli değildir.

Eğer;
İpi hissedemezseniz,
Kötü kokulu vajinal akıntı,
Özellikle ilişki sırasında ciddi, beklenmedik karın ağrısı,
Nedeni belli olmayan ateş,
Gebelik belirtileri varsa,
Bu gibi durumlarda hemen doktorunuza başvurmalısınız.

Spiral kullanırken gebe kalınabilir mi?
Nadiren spiral yerindeyken de gebelik oluşabilir. Böyle bir durumda oluşan hamileliğin düşükle sonlanma olasılığı %50’dir. Ancak gebelik fark edildiği anda spiral çıkartılırsa bu oran %25’e düşmektedir.
Dolayısıyla böyle bir durum fark edildiğinde yapılacak şey spiralin çıkarılmasıdır. Ancak çıkarılma işlemi esnasında sorun oluşabileceği ve gebeliğin bundan az olasılıkla da olsa zarar görebileceğini kişi bilmeli ve bu olasılığa hazır olmalıdır.

Gebelik devam ettiği halde spiralin çıkartılmaması ise anne adayının hayatını tehtit edebilecek düzeyde bir enfeksiyon riskini de beraberinde taşır. Bu nedenle eğer spiralin ipi görülemiyorsa ya da ultrasonda yeri saptanamıyorsa kürtaj da düşünülmelidir.
Gebelik devam ederken spirali yerinde bırakmak amniyon zarının erken açılması riskini de beraberinde getirir. Bu durumda da erken doğum kaçınılmaz olacaktır.

Spiral ne zaman uygulanmamalıdır ?
Gebelik kuşkusu varsa
Yeni geçirilmiş, ya da tekrarlayan jinekolojik iltahap varlığında
Teşhis konulmamış vaginal kanama varsa
Rahim anatomisinde bozukluk varsa
Büyük myomlar varsa
Kronik bağışıklık yetmezliği
Bakır alerjisi varsa (bakır içeren spiraller için)
Wilson hastalığı varsa (bakır içeren spiraller için)

Spiral nedir, nasıl takılır? Herhangi bir zararı var mıdır?

Haberin Devamı

Spiral rahim duvarına yapışması durumunda nasıl çıkarılır?

Spiralin rahme yapışması durumunda normal yollarla çıkarılması zorlaşır, genelde bu esnada ipi kopar. Bu nedenle bu hastalarda histeroskopi ile rahim içine girilerek yapıştığı yerden kesilerek spiral çıkarılır.

Spiral ipi içeri kaçarsa ne yapılmalıdır? Çıkarılması gerekir mi?

Spiral ipi içeri kaçarsa tedirgin olmayınız. Eğer spiralin süresi dolmamışsa ve gebelikten korunmaya devam etmek istiyorsanız, böyle bir durumda spiralinizin çekilmesine gerek yoktur. Koruma özelliği devam edecektir. Sadece spiral çıkarılacağı zaman ipini bulmak gerekecektir.

Spiral nerede çıkarılır?

Spiral kadın doğum uzmanının olduğu herhangi bir yerde çıkarılabilir. Ana çocuk sağlığı merkezlerinde bunun eğitimini almış ebeler tarafından da çekilebilir. Normal muayene sırasında çekildiği için muayenehanelerde ya da hastanelerde çektirebilirsiniz.

Gebelikte spiral çıkarılması uygun mudur?

Spiralle birlikte gebe kalan kadınlarda genelde spiral yerinde değildir, kaymıştır, rahim ağzına yakın bir yerdedir. Bu durumda büyüyen gebeliğe zarar vermemesi için gebeliğin erken döneminde spiral ipinden çekilerek çıkarılır. Ancak spiralin ipi görülmüyorsa, rahmin üst tarafında ise yani rahim ağzına yakın değilse ve çekilirken gebelik kesesini bozma ihtimali varsa genelde dokunulmaz. Spiralin yerinde bırakılması düşük ve erken doğum riskine neden olabilir. Öte yandan çekilmesi sırasında da benzer riskler oluşabilir. Bunun akıldan çıkarılmaması gerekir.

Spiral çıkarıldıktan sonra kanama olur mu?

Spiral çıkarıldıktan sonra bazı hastalarda hafif, lekelenme şeklinde bir kanama olabilir. Özellikle rahim ağzı dar olanlarda, spirali rahme yapışmış olanlarda kanama miktarı normalden biraz daha fazla olabilir. Ancak spiral çıkarılmasından sonra ciddi bir kanama beklenmez.

Spiral çıkarıldıktan sonra ne zaman hamile kalınır? Spiral çıkarıldıktan sonra hemen hamile kalınır mı?

Spiral çıkarıldıktan sonra hemen hamile kalabilirsiniz. Çünkü spiralin çekilmesinden sonra spiralin koruyucu etkisi hemen ortadan kalkacaktır. Hamilelik düşünüyorsanız spiral çekilmeden ay öncesinden folik asit içeren bir vitamine başlamanız ve gebelik öncesi testleri yaptırmanız uygun olacaktır.

Spiral çıkarıldıktan sonra adet düzensizliği olur mu?

Standart normal spiral çıkarıldıktan sonra adet düzensizliği olmaz. Sadece kanama miktarı eskisine göre biraz azalabilir. Bu nedenle spiral çekildikten sonra adet düzensizliği varsa bunun nedeni araştırılmalıdır. Hormonlu spirallerde özellikle tedavi amaçlı takıldıysa, spiral çıktıktan sonra kanama miktarı artabilir, adet düzensizliği olabilir.

Spiral kullananlar nelere dikkat etmeli?

Spiral takıldıktan sonra düzenli kontrollerin yapılması gerekir. Bu kontroller genelde yıllık olarak yapılır. Süresi dolan spiraller çıkarılıp, gebelik isteği yoksa yenisi takılır. Spiral takılıyken akıntı, iltihap, aşırı kanama, ağrı ve adet gecikmesi olursa mutlaka doktora haber verilmelidir. Hormonlu spirallerde kanama miktarının azalacağı, bir süre sonra adetlerin leke şeklinde olabileceği akıldan çıkarılmamalıdır.

#Spiral Nedir#RİA#Spiral Nasıl Takılır

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Yazarın Tüm Yazıları

Spiral veya Rahim içi araç (RİA)  ülkemizde ve dünyada en sık ve yaygın  kullanılan doğum kontrol yöntemlerinden biridir. Bu kadar yaygın kullanılmasının en büyük nedeni hastaya getirdiği maliyetin düşük olması ve kullanım kolaylığıdıfunduszeue.infoısı genellikle T harfine benzeyen, ana yapısı kıvrılabilir polietilen plastikten  olan küçük bir araçtır. Gövde üzerinde ve kollarda bakır tel sarılıdır. Bu bakır zaman içinde yavaş yavaş salınarak spiralin koruma mekanizmasını ve mantığını oluşturur. Günümüzde kullanılan spirallerin önerilen kullanım süreleri değişkendir. Spirallerin kullanım süresi  3 yıl ile 10 yıl arasında değişmektedir. Ülkemizde en sık olarak takılan T spiralleri yıl süreli koruma sağlamaktadır .
Spirallerin  bir kısmı T şeklinde olmakla birlikte piyasada değişik marka ve yapılarda pek çok RİA bulunmaktadır. Son yıllarda hormonlu spiral (Mirena) da kullanılmaktadır. Bunların etkinlik ve koruma güvenirliliği, yan etkileri  açısından birbirlerine üstünlükleri yoktur. Sadece bir kısmının  boyutu küçük olup uygun rahimlere takılmada ve rahim içine uyumda kolaylık sağlamaktadır.
Spiralin alt ucunda  ipi bağlıdır. İpin görevi  spiral (RİA ) çıkartılacağı zaman kolaylık sağlamaktır. Bunun yanı sıra kontrollerde ipin uzunluk ve durumu spiralin yerinden kayıp kaymadığının anlaşılmasında yardımcı olmaktadıfunduszeue.info olarak spiral çıkarma - çıkartma,spiral takma -taktırma kolay ve ağrısız  bir işfunduszeue.infon spiral takma işlemi sırasında genel anestezi uygulanır

Spiral Kullanana Kadınlarda Gebelik Olur Mu?

Diğer bütün doğum kontrol yöntemlerinde olduğu gibi spiral kullanırken de hamilelik oluşabilmektedir .Oluşan gebelikler daha çok spirali düştüğü veya yerinden oynadığı durumlarda olmasına rağmen nadiren de olsa spiral yerinde olduğu ve kaymadığı durumlarda gebelik gelişmektedir.
Spiral ile gebe kalındığında ” Gelişen gebelik normal mi? Yoksa  dış gebelik mi?” endişesi sıklıkla olmaktadır olmaktadır ve gebelik kesesi ultrasonografide görülene kadar mutlaka takip funduszeue.infomak gerekir ki kadınlarda prostat salgısı (sevk suyu) ile de gebelik nadiren de olsa oluşmaktadır.
 

Spiral İle Dış Gebelik Oluşumu

Halk arasında ve bir çok hekimin de inandığı gibi spiralin dış gebeliği arttırdığı inanılmaktadır fakat bu yanlış bir inanıştır, spiral kullanmak, daha sonra dış gebelik gelişme riskini artırmaz. Bu risk, bakırlı spiral kullananlarda  % 90 kadar azdıfunduszeue.info yıllarda  yaygın olarak kullanılan  Progesteron salgılayan  Mirena da ise  yumurtlamayı  da önlendiği için dış gebelik görülme ihtimali daha da azdır. Spiral kullanımı gebelik şansını çok azalttığı için doğal olarak dış gebelik görülme oranlarını da aslında  azaltmaktadır. Buna karşın spiral varken bir gebelik ortaya çıktığında bunun dış gebelik olasılığı yüksek olmaktadır. Bu sebeple  spiral kullanan bir kadında adet gecikmesi ve hamilelik şüphesi ortaya çıkarsa aksi kanıtlanana kadar dış gebelik olarak kabul edilmeli ve gebelik kesesi ultrasonografi ile görülmüyor ise  B-hCG düzeyleri takip funduszeue.info ile oluşan gebeliklerde dış gebelik yanında boş gebelik, kimyasal gebelik, bozulmuş gebelik ve mol gebeliği gibi anormal gebelikler de sıklıkla oluşmaktadır.

Spiral İle Normal Gebelik Oluşumu Ve Kürtaj

Spirale var iken oluşan gebeliklerde bazı riskler ve olumsuzluklar söz konusudur. Bu kadınlarda kendiliğinden düşük riskinin spiralin varlığına bağlı olarak % olduğu bildirilmektedir. Bu sebeple , böyle hastalarda spiralin ipi görülüyorsa çekilmesi tavsiye edilmektedir. Spiral kolayca çıkarılırsa, düşük riski normale döfunduszeue.info  spiral ve gebelik sırasında enfeksiyon riski oldukça  artar. Gebeliği ve rahim hassasiyeti bulunan kadınlarda hemen antibiyotik tedavisi başlanmalı ve hastane şartlarında spiral çekilmelidir. Çünkü, bu hastalarda septik şok gibi enfeksiyon ciddi bi sonucu görülebilir.
Spiral ile gebe kalan kadınların bebeklerinde herhangi bir doğuştan anormallik ve sakatlık saptanmamıştır. Gebeliği spiral ile devam eden hastalarda, erken doğum riskinin dört kat arttığı bildirilmektedir. Kullanımda olan modern spirallerle, gebelik sırasında başka bir komplikasyon gözlenmemiştir. Spiralle birlikte gebeliği olan kadınlar doktor takiplerini daha sık yaptırmak zorundadırlar.
Eğer spiral ile gebelik varlığında bu bir istenmeyen gebelik ise ve kürtaj yapılacak ise , kürtajdan önce spiral çıkarılmalı ve takiben kürtaj yapılmalıdır. Bazı durumlarda gebeliğe bağlı olarak spiralin ipi de rahim içine kendiliğinden çekilmekte ve kürtaj sırasında spirali almak zor hatta imkansız olabilmektedir. Spiral varlığında yapılan kürtaj sonrası mutlaka iyi bir antibiyotik profilaksisi yapılmalıdır.
 

Kürtaj İle İlgili Diğer Yazılar Sırası İle Aşağıda Okuyabilirsiniz;

Kürtaj genel bilgiler
Kürtaj tekniği
Kürtajın riskleri
Kürtaj fiyatları
Kürtaj ile ilgili sık sorulanlar



 

Spiral ve gebelik

Tüm uygulamalarda olduğu gibi spiral kullanımının da başarısız olma olasılığı vardır. Doğum kontrol yöntemleri söz konusu olduğunda başarısızlık gebelilk ile eş anlamlı olarak kullanılmaktadır.

RIA kullanımında görülen gebeliklerin önemli bir kısmı araçın düşmesi ve düştüğünün fark edimemesinden kaynaklanmaktadır.

Nadiren RİA yerindeyken de gebelik oluşabilir. Böyle bir durumda oluşan gebeliğin düşükle sonlanma olasılığı %50&#;dir. Ancak gebelik fark edildiği anda spiral çıkartılırsa bu oran %25&#;e düşmektedir. Gebelik devam ettiği halde spiralin çıkartılmaması ise anne adayının hayatını tehtid edebilecek düzeyde ve şiddette bir enfeksiyon riskini de beraberinde taşır. Bu nedenle eğer spiralin ipi görülemiyorsa ya da ultrasonda yeri saptanamıyorsa kürtaj düşünülmesi gereken bir yaklaşım olmalıdır.

Gebelik devam ederken spirali yerinde bırakmak amniyon zarının erken açılması riskini de beraberinde getirir. Bu durumda erken doğum kaçınılmaz olacaktır.

RİA kullanımı ile doğumsal anomali riski arasında bir ilişki bugüne kadar saptanamamıştır. Bu konuda bazı iddialar ortaya atılmış olsa da bu risk RİA kullanan ve kullanmayan kadınlarda aynıdır.

RİA- DIŞ GEBELİK İLİŞKİSİ
Halk arasındaki yanlış bir inanış da spiralin dış gebeliğe neden olduğudur. Bu kısmen haklı sayılabilecek bir inanıştır. Çünkü spiral kullanırken hamile kalanların önemli bir kısmında dış gebelik görülmektedir. Ancak spiralin dış gebelik riskini arttırdığı doğru değildir. Tam tersine spiral dış geblik riskinde azalmaya neden olur.

Spiral kullanımı gebelik şansını çok azalttığı için doğal olarak dış gebelik görülme oranlarını da azaltmaktadır. Buna karşın bir gebelik ortaya çıktığında bunun dış gebelik olasılığı yüksek olmaktadır. Bu nedenle spiral kullanan bir kadında adet gecikmes ortaya çıkarsa aksi kanıtlanana kadar dış gebelik olarak kabul edilmelidir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası