fabrika atıklarının zararları / Fabrika Atık Sularını Arıtarak Çevreyi Koruyoruz

Fabrika Atıklarının Zararları

fabrika atıklarının zararları

kaynağı değiştir]

Hukuksal önlemler[değiştir

Fabrikaların Doğaya Verdiği Zararlar ve Suya Olan Etkisi

Fabrikaların Doğaya Verdiği Zararlar ve Suya Olan Etkisi

Ülkelerin üretimi ve kişi başı milli gelir seviyesi için fabrikalaşma ve sanayi kuruluşları oldukça önemlidir. Ancak çevresel faktörler göz önünde bulundurulduğunda fabrika atıklarının toprak ve hava kirliliği yaydığı da bilinen bir gerçektir. İçme suyunu kaynaklarına zarar veren ve kirliliği artıran bu durum arıtma suyu kullanmanın önemini de güz yüzüne çıkarıyor.

ÇEVRE KİRLİLİĞİ İLE İÇME SUYU KAYNAKLARI AZALDI

Son yılda artan sanayileşme ile üretim ağı gelişti ancak doğal kaynaklar da olabildiğince tükendi. Çevre kirliliğinden en çok etkilenen kaynak ise içilebilir su kaynakları oldu. Hem hava hem de toprak kirliliğinin iz bıraktığı doğal kaynak suları ekstra arıtma işlemi görmeden tüketilemez hale geldi. Toprakta bulduğu açıklıktan sızan ve kaya oyuğu gibi sert zeminlerde biriken doğal kaynak suları kirli ve kimyasal atıklarla dolu olan toprakta sağlıksız bir hal alıyor. Zaten az olan içilebilir su kaynakları çevre kirliliği ile yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalınca alternatif temiz su araçları da popüler hale geldi. Suyu daha temiz halde kullanmak isteyenler arıtma suyu cihazlarına yoğunlaşırken bu cihazların sağladığı fayda ve ekonomik tasarrufu da dikkat çekmeye başladı.

YÜKSEK PH DEĞERİNE SAHİP SU TÜKETİN

Uzun yıllar harcanan paket su masraflarını ortadan kaldırarak kendi maliyetini amorti eden arıtma sistemleri ile elde edilen su % oranında temizlenir. Çeşme suyu ve kirli diğer sularda bulunan ek maddeler ile kireç, arıtma sistemlerinden geçerek yok edilir. Suyu doğal haline döndürerek sağlıklı ve taze bir kullanım sunan arıtma suyu cihazları organik filtre teknolojisi ile kimyasal madde kullanmadan arıtma işlemini gerçekleştirir. Kimyasal bir süreç yaşanmadan elde edilen doğal su insan vücudu için son derece faydalıdır. Sindirim sistemi başta olmak üzere vücudun her bölgesine ve işlevine katkı sağlayan sağlıklı su tüketimi uzmanlar tarafından da sık sık dile getirildiği gibi günde minimum litre olacak şekilde ayarlanmalı. Yüksek ph derecesine sahip arıtılmış su ile vücudun ihtiyaç duyduğu mineral ve özellikleri edinebilirsiniz.

Fabrikaların Çevreye Zararları

Sanayileşmenin hızla gelişmesi ile beraber kimyasal ilaçların kullanımı da artmaya başladı. Bu da çevrede daha fazla kirlenmeye neden olmaktadır. Özelliklede fabrikaların atık suları, bacalarından çıkan dumanlar çevreye çok büyük zararlar verebiliyor. Fabrikaların çevreye zararları nedeni ile sadece çevredeki hayvanlar değil aynı zamanda insanlarda zarar görmektedir.

 

Fabrikaların Çevreye Zararları Nelerdir?

  1. Bitkilerin ve canlıların hayatını kaybetmesine neden olur. Fabrikaların bacalarından çıkan zehirli dumanlar çevreye çok büyük zararlar vermektedir. Özellikle bu dumanlardan dolayı hava kirlenir ve bu da beraberinde asit yağmurlarını getirir. Toprağa düşen bu asit yağmurları yeryüzündeki bitkilerin ve canlıların hayatını kaybetmesine neden olmaktadır.
  2. Sıvı atıkları suların kirlenmesine neden olmaktadır. Birçok fabrika ne yazık ki sıvı atıklarını nehirlere ve denizlere boşaltmaktadır. Bu da suların kirlenmesine ve zehirlenmesine neden olur. Ayrıca nehir ve akarsuda yaşayan canlılar bu atıklar yüzünden ölmektedir. Suların kirlenmesi ve daha sonradan da buharlaşarak havaya karışması beraberinde asit yağmurlarını da getirmektedir.
  3. Katı atıklar çevreye zarar verir. Katı atıkların çevreye atılması sonucunda zehirli olan bu atıklar hemen doğa tarafından yok edilmez. Zamanla birikmeye başlayan bu katı zehirli atıklar özelliklede toprakların zehirlenmesine ve verim kaybetmesine neden olacaktır. Buna bağlı olarak çevredeki bitki örtüsü zamanla kaybolacak ve rüzgârında etkisi ile bu zehirli atıkların etkisi daha uzaklara taşınacaktır. Bu da daha geniş alanlarda bitki örtüsünün yok olmasına neden olacaktır.
  4. Radyasyon kaçakları çevredeki insanlara zarar verecektir. Kimi fabrikalarda radyoaktif çalışmalar yapıldığı için bu fabrikalarda meydana gelebilecek en ufak bir radyasyon kaçağı sadece fabrika içerisinde çalışanları değil aynı zamanda çevrede yaşayan insanların hayatını da tehlikeye atacaktır. Kaçağın artması ve gerekli önlemlerin alınmaması patlamalara dahi yol açabilmektedir. Bu da Fabrikaların çevreye zararları arasında en tehlikelisi olarak gösterilmektedir.
kaynağı değiştir]

  1. ^abcdefgÇöloğlu, AS.Kimyasal Zararlara Bağlı Ölümler. Adli Tıp Ders Kitabı, s, Editörler: C.Çakalır, seafoodplus.info, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Yayınları,&#; Rektörlük No.: , Fakülte No.: ,&#; İ.Ü. Basımevi ve Film Merkezi, İstanbul,
  2. ^abcdefKumar V, Abbas AK, Aster JC. Robbins and Cotran Pathologic Basis of Disease. 9th edt., Elsevier Saunders, Philadelphia,
  3. ^abPeirce JJ, Weiner RF, Vesilind PA. Environmental Pollution and Control. 4th edition. Butterworth-Heinemann, seafoodplus.info-Singapore,
  4. ^"İstanbul Medipol Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, s. 39"(PDF). Çevrenin Kasten Kirletilmesi Suçu. İstanbul Medipol Üniversitesi Hukuk Fakültesi. 21 Ocak tarihinde kaynağından(PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak &#;

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir