bilardo faulleri / Bilardo - Vikipedi

Bilardo Faulleri

bilardo faulleri


 

     Sekiz top, çuhayla kaplı ve kauçuk bantlarla çevrili düz bir masada on beş adet numaralı top ve bir isteka topuyla (beyaz top) oynanır. Oyuncu isteka topuna vurmak için bir isteka kullanır. Amaç isteka topunu bir hedef topa çarptırarak hedef topu masadaki altı cepten birine düşürmektir. Oyuncu kazanmak için öncelikle kendi grubundan yedi topu (1'den 7'ye ya da 9'dan 15'e) ve ardından 8 numaralı topu (siyah top) cebe düşürmelidir. Vuruşlar deklarelidir.

  1. Bant Atışı
  2. Topların Dizilmesi
  3. Açılış Vuruşu
  4. Siyah Topun Geri Yerleştirilmesi
  5. Açık Masa ve Grup Seçimi
  6. Deklareli Vuruş
  7. Oyuna Devam Etme
  8. Setin Kaybedilmesi
  9. Standart Fauller
  10. İsteka Topu Elde
  11. Topların Durduktan Sonra Hareket Etmesi
  12. Dış Müdahale
  13. Pata
  14. Yanlış Bilinen ve Uygulanan Kurallar

 

 

1. Bant Atışı

     Bant atışı maçın ilk vuruşudur ve oyun sırasını belirler. Bant atışını kazanan oyuncu ilk vuruşu kimin yapacağına karar verir. Bir önceki seti kazanan oyuncu yeni seti açar (Turnuva kurallarına bağlı olarak sırayla açılış formatı da kullanılabilir).

     Bant atışı için hakem masanın her iki yanına, açılış çizgisinin gerisinde kalacak şekilde birer top yerleştirir. Oyuncular kendi toplarına yaklaşık olarak aynı zamanda, top aşağı kısa banta çarpıp geri dönecek şekilde vuruş yapar. Amaç, topu yukarı kısa banta rakibinkinden daha yakın bırakmaktır.

     Aşağıdaki durumlarda oyuncu bant atışını doğrudan kaybetmiş sayılır:

Oyuncunun topu;

(a) masanın rakibe ait diğer yarısına geçerse
(b) aşağı kısa banta birden fazla kez temas ederse
(c) cebe düşer ya da masa dışına çıkarsa
(d) uzun banta temas ederse
(e) yukarı kısa bantı geçecek şekilde cebin ağzında kalırsa

Bunlara ek olarak, oyuncu herhangi bir başka faul yaptığı takdirde bant atışını kaybeder.

     Bant atışı şu durumlarda tekrarlanır:

(a) Bir oyuncunun, diğer oyuncunun topunun aşağı kısa banta çarpmasından sonra vuruş yapması
(b) Hakemin hangi topun yukarı kısa banta daha yakın olduğuna karar verememesi
(c) Her iki oyuncunun da hatalı vuruş yapması

> Yukarı

2. Topların Dizilmesi

     Üçgen yardımıyla on beş adet hedef top, üst köşedeki top aşağı spota (paketin üst köşe noktası) ve siyah top en öndeki topun iki sıra arkasına yani paketin ortasına denk gelecek şekilde yerleştirilerek sıkıca dizilir. Diğer toplar, paketin alt iki köşesi farklı gruplardan olacak şekilde rastgele yerleştirilir.

> Yukarı

3. Açılış Vuruşu

     Açılış vuruşunda aşağıdaki kurallar uygulanır:

(a) İsteka topu eldedir ve açılış çizgisi gerisindeki herhangi bir yere konabilir.
(b) Vuruş deklareli değildir.
(c) Açılış vuruşunu yapan oyuncu bir ya da daha fazla hedef topu cebe düşürmüşse oyuna devam eder ve masa açıktır.
(d) Herhangi bir hedef top cebe düşmemişse en az dört hedef top en az bir banta temas etmiş olmalıdır. Bu koşul gerçekleşmemişse açılış nizami değildir ve rakip oyuncunun şu seçenekleri mevcuttur:

(1) Masayı olduğu gibi kabul ederek devam edebilir.
(2) Yeniden diziliş isteyip açılış yapabilir.
(3) Yeniden diziliş isteyip açılışı rakibe yaptırabilir.

(e) Nizami bir açılış vuruşunda siyah topu cebe düşürmek faul değildir. Siyah top cebe düşmüşse açıcının şu seçenekleri mevcuttur:

(1) Siyah topu geri yerleştirerek masayı olduğu gibi kabul edebilir.
(2) Yeniden diziliş isteyip açılış yapabilir.

(f) Açıcı siyah topu cebe düşürmüş ve isteka topuyla ilgili herhangi bir faullü vuruş yapmışsa rakip oyuncunun şu seçenekleri bulunur:

(1) Siyah topu geri yerleştirip isteka topunu açılış çizgisi gerisindeki alana koyarak açılış çizgisinin ilerisinde kalan toplara (açılış çizgisinin üzerindekiler dahil) vuruş yapabilir.
(2) Yeniden diziliş isteyip açılış yapabilir.

(g) Açılış vuruşu sırasında herhangi bir hedef top masa dışına çıkmışsa bu bir fauldür. Bu durumda çıkan top ya da toplar geri yerleştirilmez (siyah top hariç) ve diğer oyuncunun şu seçenekleri mevcuttur:

(1) Masayı olduğu gibi kabul ederek devam edebilir.
(2) İsteka topunu açılış çizgisi gerisindeki alana koyarak açılış çizgisinin ilerisinde kalan toplara (açılış çizgisinin üzerindekiler dahil) vuruş yapabilir.

(h) Eğer açıcı yukarıda bahsi geçmeyen herhangi bir faul yapmışsa diğer oyuncunun şu seçenekleri mevcuttur:

(1) Masayı olduğu gibi kabul ederek devam edebilir.
(2) İsteka topunu açılış çizgisi gerisindeki alana koyarak açılış çizgisinin ilerisinde kalan toplara (açılış çizgisinin üzerindekiler dahil) vuruş yapabilir.

> Yukarı

4. Siyah Topun Geri Yerleştirilmesi

     Açılış vuruşunda siyah top masa dışına çıkarsa masaya geri yerleştirilebilir (ya da yeniden açılış yapılır). Diğer hiçbir hedef top hiçbir zaman geri yerleştirilmez. Küpeşteye (bantları çevreleyen çoğunlukla ahşap bölge) temas eden top masaya geri dönse bile çıkmış kabul edilir.

     Siyah top açılış vuruşu sonrasında oyundan çıkmışsa; masanın uzun orta çizgisi hizasında aşağı kısa banta doğru, engelleyen toplar oynatılmamak kaydıyla aşağı spota en yakın olacak şekilde geri yerleştirilir. Çıkan siyah top aşağı spota yerleştirilemiyorsa, engelleyen topa -mümkünse- temas edecek şekilde yerleştirilir. Eğer isteka topu yerleştirmeyi engelleyen top konumundaysa isteka topu ve siyah top temas ettirilmez, aralarında küçük bir mesafe bırakılır. Aşağı spotun altında kalan alanın tümü diğer toplar tarafından işgal edilmişse siyah top yine yukarıdaki şartlar sağlanarak, aşağı spotun yukarısına doğru en yakın konuma yerleştirilir.

> Yukarı

5. Açık Masa ve Grup Seçimi

     Gruplar seçilmeden önce masa açıktır ve her vuruştan önce oyuncu hedef top ve cep deklare etmelidir. Eğer oyuncu deklare ettiği topu nizami bir şekilde cebe düşürürse bu topun ait olduğu grubu, rakibi ise diğer grubu almış olur. Oyuncu deklare ettiği topu nizami olarak cebe düşüremezse sıra rakibe geçer ve masa açık kalır. Masa açıkken ilk olarak siyah top hariç herhangi bir hedef topa vuruş yapılabilir.

> Yukarı

6. Deklareli Vuruş

     8 top oyununda, oyuncu cebe düşüreceği hedef topu ve cebi -bariz değilse- belirtmelidir (deklare etmelidir). Vuruşun bant veya diğer toplara teması gibi ayrıntılarını belirtmesine gerek yoktur. Eğer hakem ya da rakip oyuncunun vuruşla ilgili şüpheleri varsa oyuncudan deklarasyon talep edebilirler. Açılış vuruşu hariç her vuruşta deklareli vuruş yapılmalıdır. Her vuruşta yalnız bir top deklare edilebilir. Siyah top ancak masada oyuncunun kendi grubundan herhangi bir hedef top kalmadığında deklare edilebilir.

     Oyuncu bazı durumlarda "güvenli vuruş" deklare edebilir. Güvenli vuruş sonucunda cebe düşen toplar cepte kalır ve sıra diğer oyuncuya geçer.

> Yukarı

7. Oyuna Devam Etme

     Vuruş yapan oyuncu deklare ettiği topları nizami olarak ceplere düşürdüğü sürece oyuna devam eder.

> Yukarı

8. Setin Kaybedilmesi

     Aşağıdaki durumlar gerçekleştiğinde oyuncu seti kaybeder:

(a) Siyah topu cebe düşürdüğü vuruşta faul yaparsa
(b) Kendi grubundan top ya da toplar halen masadayken siyah topu cebe düşürürse
(c) Siyah topu deklare ettiği cep haricinde bir cebe düşürürse
(d) Siyah topu masanın dışına çıkartırsa

> Yukarı

9. Standart Fauller

     Eğer oyuncu bir faul yaparsa sıra rakibine geçer. İsteka topu eldedir ve rakip oyuncu isteka topunu masa üzerinde herhangi bir yere koyarak vuruş yapabilir.

     Aşağıdakiler sekiz top oyunundaki standart faullerdir:

(1) İsteka topunun cebe düşmesi veya masanın dışına çıkması
(2) İsteka topunun herhangi bir hedef topa temas etmemesi
(3) İsteka topunun ilk olarak rakip topa ya da siyah topa temas etmesi (Masa açıkken sadece siyah top için geçerlidir.)
(4) İsteka topunun hedef topa temasından sonra herhangi bir topun banta temas etmemesi (Not: Banta yapışık olan toplar yapışık oldukları banta temas etmiş olarak değerlendirilmez)
(5) Vuruş sırasında (istekanın ucunun isteka topuna teması anında) oyuncunun en az bir ayağının yere temas etmemesi
(6) Herhangi bir hedef topun masanın dışına çıkması
(7) Oyuncunun herhangi bir hedef topa istekasının ucu dışında herhangi bir şekilde temas etmesi (örneğin vücudu, kıyafeti, istekasının çeşitli kısımlarıyla vs.)
(8) Çift vuruş (Vuruş sonrasında istekanın isteka topuna tekrar teması. Çoğunlukla isteka topuyla hedef top yapışıkken ya da aralarında çok az bir mesafe bulunduğunda gerçekleşir.)
(9) İtme vuruşu (İstekanın vuruştan sonra fazla uzatılması sebebiyle isteka topuna temas etmeye devam etmesi)
(10) Toplar hareket halindeyken vuruş yapılması (Not: Olduğu yerde dönen top hareket halindedir.)
(11) İsteka topunun yanlış yerleştirilmesi (Örneğin açılış çizgisi gerisinden oynanması gereken durumda açılış çizgisi üzerine ya da ilerisine konması)
(12) İsteka topu eldeyken açılış çizgisi gerisinden yanlış oynanması
(13) İstekanın en az bir elle kavranmadan hiza almak amacıyla masaya bırakılması
(14) Oyuncunun sırası gelmemişken oynaması
(15) Oyuncunun kasti olarak sürekli yavaş oynaması

> Yukarı

İsteka Topu Elde

     İsteka topu eldeyken oyuncu isteka topunu masa üzerinde herhangi bir noktaya yerleştirebilir ve vuruş yapana kadar hareket ettirmeye devam edebilir. Oyuncu isteka topunu yerleştirirken, istekasının -vuruş hareketi yapmadan ucu da dahil olmak üzere- herhangi bir kısmını kullanabilir. İsteka topu eldeyken açılış çizgisinin gerisinden vuruş yapılması gerektiğinde açılış çizgisi üzerindeki ve ilerisindeki hedef toplara oynamak nizamidir.

> Yukarı

Topların Durduktan Sonra Hareket Etmesi

     Masa ya da toplardaki çeşitli kusurlardan dolayı bir top durmuş gibi göründükten sonra hafifçe hareket edebilir. Top cebe düşmedikçe bu durum oyun içi tesadüf olarak kabul edilir ve top olduğu yerde bırakılır. Ancak aynı durumda, top bir cebe düşerse çıkartılır ve eski konumuna en yakın şekilde geri yerleştirilir. Yine aynı durumdaki bir top vuruş anında cebe düşerse ve bu durumun vuruş üzerinde bir etkisi oluşmuşsa hakem pozisyonu eski haline getirir ve vuruş tekrarlanır.

> Yukarı

Dış Müdahale

     Bir vuruş sırasında vuruşun sonucunu etkileyebilecek bir dış müdahale gerçekleşmişse hakem topları eski konumlarına yerleştirir ve vuruş tekrarlanır. Eğer dış müdahale vuruşu etkilememişse, konumu değişen toplar eski yerlerine yerleştirilir ve oyuncu oynamaya devam eder. Topların orijinal pozisyonlarına döndürülememesi halinde set için pata kararı çıkar.

> Yukarı

Pata

     Eğer hakem setin sonuçlanması yönünde bir gelişme görmezse uyarısını yapar ve oyuncular masaya üçer kere daha gelir. Bu süre zarfında da bir gelişme olmadığı takdirde hakem pata kararı verir.

     Her iki oyuncu da anlaşırsa, üçer ek vuruş haklarını kullanmadan pata sonucunu kabul edebilirler.

     Pata kararı sonucunda o setin açıcısı tekrar açılış vuruşunu yapar.

> Yukarı

Yanlış Bilinen ve Uygulanan Kurallar

Topların dizilmesi:

Yanlış: Siyah topun merkezi ikinci diamond hizasına denk getirilir.
Doğru: Paketin en önünde bulunan topun merkezi ikinci diamond hizasında olmalıdır.

Yanlış:Toplar dizilirken parçalı ve düz toplar yan yana gelmeyecek şekilde yerleştirilir.
Doğru: Siyah topun ortada ve paketin iki alt köşesindeki topların farklı gruptan olması yeterlidir. Diğer toplar rastgele yerleştirilir.

Top seçimi:

Yanlış: Açılışta cebe düşen topun ya da cebe düşmüş toplardan çoğunlukta olanların grubu açılışı yapan oyuncunun olur.
Doğru: Açılış vuruşu sonrasında masa her zaman açıktır.

Yanlış: Açılışta her iki gruptan birer top cebe düşmüşse oyuncu dilediği grubu seçer.
Doğru: Açılış vuruşu sonrasında masa her zaman açıktır.

Fauller ve sonrası:

Yanlış: Rakip oyuncunun faulü sonrasında oyuncu çift vuruş hakkı kazanır ve ilk vuruşunu isteka topunu açılış çizgisinin gerisine yerleştirerek yapar.
Doğru: Açılıştaki fauller dışında her türlü faul sonrasında isteka topu masanın istenilen yerine konarak vuruş yapılır. Çift vuruş hakkı gibi bir kural yoktur.

Yanlış: Oyuncu siyah topa kalmış ve rakip oyuncu faul yapmışsa isteka topunu açılış çizgisinin gerisine yerleştirilerek tek vuruş yapar.
Doğru: İsteka topu eldedir, istenilen yere yerleştirilebilir.

Yanlış: Oyuncu siyah topa oynarken, siyah topun cebe düşmemesine rağmen yaptığı üç faul sonrasında seti kaybeder.
Doğru: Böyle bir kural yoktur (Muhtemelen bir önceki yanlış kuralın yarattığı dezavantajı yok etmek amacıyla kullanılmaktadır).

Açılış Faulü:

Yanlış: Açılıştaki faul sonrasında isteka topu açılış çizgisinin gerisine yerleştirilerek orta çiziginin ilerisinde kalan toplara oynanır.
Doğru:Açılış çizgisinin üzerindeki toplar dahil, çizginin ilerisinde kalan toplara oynanabilir.

Masanın Dışına Çıkan Toplar:

Yanlış:Masanın dışına çıkan top ya da toplar geri yerleştirilir.
Doğru: Açılış vuruşunda çıkan siyah top haricinde hiçbir top geri yerleştirilmez.

Yanlış:Masanın dışına çıkan top, aşağı kısa banttaki orta diamond hizasında banda temas edecek şekilde geri yerleştirilir.
Doğru: Açılış vuruşunda çıkan siyah top haricinde hiçbir top geri yerleştirilmez. Siyah top ise aşağı spot bölgesine yerleştirilir (Bkz. 4. Siyah Topun Geri Yerleştirilmesi).

Siyah top ve set sonu:

Yanlış:Oyuncu siyah topu kendi grubuna ait son topu düşürdüğü cebe düşürmek zorundadır ("Son top son cep" olarak bilinir).
Doğru: Siyah top deklare edilmek şartıyla istenilen cebe düşürülebilir.

Yanlış:Oyuncu siyah topa ilk kez oynarken bir cep deklare eder ve sonraki denemelerinde de siyah topu aynı cebe düşürmek zorundadır. Aynı zamanda rakip oyuncu siyah top için bu cebi deklare edemez.
Doğru: Siyah top deklare edilmek şartıyla istenilen cebe düşürülebilir.

Yanlış:Açılış vuruşunda oyuncu siyah topu cebe düşürürse seti kazanır.
Doğru: Açılış vuruşunda siyah top cebe düşerse setin kazanılması ya da kaybedilmesi gibi bir durum söz konusu değildir [Bkz. 3. Açılış Vuruşu (e) (f) (g)].

Zıplatma Vuruşu (Jump Shot):

Yanlış:İsteka topunun altına vurularak yapılan zıplatma vuruşu nizamidir.
Doğru: Nizami zıplatma vuruşları isteka topunun üst kısmına, istekanın arkası kaldırılarak yapılır (İsteka topunun altına vurulması sonucunda oluşan zıplama hareketinin istekanın yalnız ucuyla yapılması mümkün değildir).

> Yukarı

 

kaynağı değiştir]

Yine standart Amerikan Bilardo masasında oynanan bir oyundur. Bütün toplar 8-top düzeninde yerleştirilerek oyuna başlanır. Bu oyunda her iki oyuncu da sıra kendisindeyken istediği her topu sokabilir. Deliğe nizami olarak giren her top 1 sayıdır. Önceden belirlenen sayıya ulaşan oyuncu maçı kazanır. Bu oyunda da deklare yapmak zorunludur. Deklare edilen top yanlış deliğe girerse ya da başka bir top deliklerden birine girerse söz konusu top çıkarılıp açılış noktasına konur. Oyun sonu ise diğer türlerden tamamen farklıdır. Masadaki 15 topun sonuncusuna atış yapılmaz, masada kaldığı yerde bırakılarak önceden sokulmuş 14 top üçgen içinde en öndeki top olmadan dizilir. Topların diziliş sırası yoktur. Dizilişten sonra son toptan bir önceki topu yani topu sokan oyuncu oyuna devam eder. İdeal devam biçimi masada önceki seriden kalan tek topu sokarak beyaz topla diğer 14 topu dağıtmak ya da "kırmaktır". Bu yapılamıyorsa güvenli vuruş yapmak gereklidir. Eğer top üçgenin konacağı alanda kalmışsa üçgen içine konur ve 15 top birlikte dizilmiş olur. Aynı şey beyaz top için geçerli olursa açılış çizgisinden başlanır. Bu oyunda fauller -1 puan olarak hesaplanır. Faulden sonra beyaz topun kaldığı yerden devam edilir. Beyaz topun deliklere girmesi halinde açılış çizgisinde bir noktadan başlanabilir ancak açılış noktasının gerisindeki toplara atış yapılamaz. Üst üste 3 kez faul yapan oyuncudan 15 puan düşülür. Ayrıca bant kuralı da vardır. Bu kurala göre beyaz top ya da diğer toplardan en az biri vuruştan sonra en az 1 banta temas etmelidir.

Snooker[değiştir kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası