göz kızarıklığı neden olur / GÖZ KANLANMASI İHMALE GELMEZ! | Dünyagöz Hastanesi

Göz Kızarıklığı Neden Olur

göz kızarıklığı neden olur

Göz Kızarıklığına Ne İyi gelir? Nasıl Geçer?

Göz kızarıklığı, gözün beyaz kısmındaki küçük kan damarlarının genişleyerek kırmızı veya pembe renge dönüşmesi ile ortaya çıkan bir durumdur. Kızarıklığın görülmesinde farklı faktörler etkili olsa da bu durum en çok, alerjik reaksiyonlar ve göz kuruluğu nedeniyle ortaya çıkar. Göz kuruluğu, gözde doğal olarak bulunan gözyaşı kanallarının tıkandığı durumlarda meydana gelir ve başta kızarıklık olmak üzere; ağrı, yanma, batma gibi şikâyetlere sebep olabilir. Göz kuruluğundan meydana gelen kızarıklık, suni gözyaşı damlalarıyla tedavi edilebilir. Damlalar, kuruluğu ve tahrişi gidermeye yarayan gözyaşına benzer bir yapıda üretilmiş yapay solüsyonlardır.

Farklı göz hastalıklarında sıklıkla rastlanan kızarıklık şikâyeti, tek ya da çift taraflı olabilir. Çift taraflı kızarıklıklar çoğunlukla, alerjiler sonucu gelişirken, tek taraflı kızarıklıklar ise darbeler, mikrop kapması veya bazı göz hastalıkları sonucu gelişebilir. Göz kızarıklığı, genel olarak ciddi bir sağlık sorununun göstergesi değildir ve kısa bir süre sonra kendiliğinden geçebilir. Tedavi yöntemleri bu duruma neyin sebep olduğu ve kızarıklığa eşlik eden başka semptomların olup olmadığına göre belirlenir. Yazının devamında ‘‘Göz kızarıklığı neden olur? Nasıl geçer?’’ gibi sorularının daha detaylı cevaplarını bulabilirsiniz.

Göz Kızarıklığı Nedir?

Göz kızarıklığı, genel olarak gözün yüzeyindeki konjonktiva kısımda veya alt tabakalarda, damarların genişlemesi sonucu ortaya çıkar. Bu durum, göz rahatsızlıklarında yaygın olarak görülen semptomlardan biridir. Bazen yorgunluk, uykusuzluk, tahriş gibi daha basit nedenlerden olabileceği gibi bazen de konjonktivit veya göz kuruluğu gibi rahatsızlıklardan ötürü de görülebilir. Çeşitli nedenlerden dolayı gelişen bu durumda göz damarları genişler. Genişleyen damarlar sonucu kızarıklık ve göz kanlanmasının yanında batma, ağrı, hassasiyet gibi diğer istenmeyen durumlar da meydana gelebilir. Göz kızarıklığı uzun süre tedavi edilmezse daha ciddi sorunlara yol açabilir.

Göz Kızarıklığı Neden Olur?

‘‘Göz kızarıklığı Neden Olur?’’ sorusu, bu rahatsızlıktan muzdarip kişilerin akıllarındaki sorulardan birisi olabilir. Göz kızarıklığı, birçok farklı nedene bağlı olarak görülebilir. Çoğunlukla, gözün altındaki küçük kan damarları kırılabilir ve beyaz yüzey kırmızıya dönüşebilir. Bu duruma neden olan faktörlerden bazıları ise aşağıdaki gibidir:

  • Şiddetli hapşırma
  • Ağır kaldırma
  • Gözü çok fazla ovuşturma
  • Şiddetli kusma
  • Kan sulandırıcı ilaç kullanma
  • Yüzme havuzundaki klor
  • Sigara kullanımı
  • Parfüm ve kimyasal kokular
  • Lens kullanımı
  • Makyaj yapma

Göz Kızarıklığı Nasıl Belirti Verir?

Göz kızarıklığının en karakteristik belirtisi, gözün beyaz tabakasının pembe ya da kırmızı renge dönüşmesidir. Kızarıklığı olan kişi göz doktoruna başvurduğunda başka belirtilerden de bahsedebilir. Bu durumla beraber görülen diğer belirtilerden bazıları ise şunları içerebilir:

  • Göz kanlanması
  • Göz kapaklarının birbirine yapışması, şişmesi ve sarkması
  • Gözlerde batma ve yabancı cisim varmış hissi olması
  • Bulanıklık veya sulanma
  • Kaşıntı, kızarıklık
  • Ağrı, yanma

Göz Kızarıklığında Ne Zaman Doktora Başvurulur?

Göz kızarıklığı, çoğunlukla ciddi olmayan ve kısa bir süre sonra kendi kendine iyileşebilen bir durumdur. Ancak kızarıklık, belli bir süre geçmesine rağmen iyileşmeyebilir ve başka belirtiler de meydana gelebilir. Göz doktoruna başvurulması gereken durumlardan bazıları ise şunlardır:

  • Işığa karşı aşırı hassasiyet
  • Görüşte dalgalı çizgiler ve parlama
  • Gözün içinde veya çevresinde şişme
  • Kızarıklığın gitgide koyulaşması
  • Bir göz korneasının diğerinden daha büyük görünmesi
  • Göze darbe gelmesi ya da yabancı bir cisim girmesi
  • Şiddetli bir baş ağrısı
  • Ateş

Göz Kızarıklığı Hangi Hastalıkların Belirtisi Olabilir?

Göz kızarıklığı, bazen altta yatan bir hastalığın belirtisi olarak da görülebilir. Kızarıklığa sebep olan hastalıklardan bazıları ise aşağıdaki gibidir:

  1. Alerjiler: Alerjik maddeler, kızarıklığa sebep olan en yaygın nedenlerden sayılabilir. Alerjik durumlar, kaşıntı yapıp kızarıklığa neden olabilir. Bunlar; polen, toz, küf, duman, evcil hayvan tüyü gibi alerjik tetikleyiciler olabileceği gibi rinit, mevsimsel alerjiler gibi bazı rahatsızlıklar sonucu da görülebilir.
  2. Kuru Göz: Bu rahatsızlık, doğal gözyaşının yetersizliği veya hiç olmadığı durumlarda ortaya çıkabilir. Kızarıklık dışında; yanma hissi, bulanık görüş, kapakların ağırlığı, göz yorgunluğu, ağlayamamak gibi semptomlar da görülebilir. Kuru göz, tedavi edilmezse kornea ülserine neden olarak geçici görme kaybına varan sonuçlar doğurabilir.
  3. Konjonktivit: Konjonktivit, göz beyazının ve kapağın iltihaplanması sonucu meydana gelen bir rahatsızlıktır. Konjonktivit, çocuklar arasında daha yaygın görülebilen ve bulaşıcı bir rahatsızlıktır. En yaygın görülen belirtileri arasında; kızarıklık, yanma, batma, kumlanma hissi, akıntı, kapaklarda ve kirpiklerde oluşan kabuklanma yer alabilir.
  4. Blefarit: Blefarit, göz kapaklarının iltihaplanması durumudur. Bu durum, kapakların ya da iç tarafların kızarıklığına ve şişmesine sebep olabilir.
  5. Şalazyon: Şalazyon, kapakta kist oluşumudur. Bu hastalığın en tipik belirtisi ise kapaklarda küçük bir yumru olması ve kızarıklıktır.
  6. Glokom:Glokom, halk arasında göz tansiyonu olarak da bilinen bir rahatsızlıktır. Glokom durumunda, gözün ön kısmında sıvı birikip bir basınç oluşur ve bunun sonucunda gözdeki optik sinirler zarar görür. Glokomun belirtileri ise kızarıklık, gözde şiddetli ağrı, baş ağrısı, bulanık görmedir.
  7. İltihaplanmalar: Gözün farklı yerlerinde meydana gelen iltihaplanmalar, kızarıklığa neden olabilen durumlardır. İltihaplanmalar, oluştuğu yere göre farklı şekilde adlandırılır. Gözün; renkli kısmında olana iritis, orta kısmında olana üveit, beyaz kısmında olana sklerit ve beyaz kısmını kaplayan zarda olana episklerit denir.

Göz Kızarıklığına Ne İyi Gelir?

Göz kızarıklığı, altta yatan tıbbi bir sorun yoksa evde uygulanabilecek bazı yöntemlerle de düzelebilir. Bunlar genel olarak tedaviye yardımcı yöntemleri içerebilir. ‘‘Göz kızarıklığına ne iyi gelir?’’ sorusunun cevaplarından bazıları ise şöyledir:

  • Soğuk Kompres: Soğuk kompres uygulamaları, ‘‘Göz kızarıklığına ne iyi gelir?’’ sorusunun en iyi cevaplarından olabilir. Göz üzerine günde birkaç kez uygulanan soğuk kompresler, kızarıklık ve şişme gibi belirtilerin azalmasına yardımcı olabilir.
  • Tahriş Edicilerden Kaçınmak: Kızarmayı tetikleyebilecek ya da iyileşmeyi yavaşlatabilecek alerjenlerden uzak durmaya çalışmak faydalı olabilir. Örneğin, rüzgarlı ve kirli havalarda dışarı çıkmamak veya kimyasal ürünlerle temizlik yapmamak gibi önlemler kızarıklığın önüne geçebilir.
  • El Temizliğine Dikkat Etmek: Temiz olmayan ellerle gözü ovuşturmak kızarıklığa sebep olabilir. Bu nedenle elleri sık sık yıkamak, mikrobik hastalıkların riskini azaltabileceği gibi kızarıklığı da önleyebilir.
  • Makyaj ve Lens Kullanımına Dikkat Etmek: Göz makyajı ve lens kullanımı, kızarıklığa neden olabilen faktörlerdendir. Özellikle tedavi sırasında makyajdan kaçınmak ve gerekli değilse lens kullanmamak faydalı olabilir.
  • Ekran Işıklarına Çok Fazla Bakmamak: Telefon, televizyon, bilgisayar gibi cihazlara çok fazla bakmak, gözün yorulup kızarmasına sebep olabilir. Özellikle iyileşme döneminde bu tarz ekran ışıkları karşısında geçirilen zamanı sınırlamak fayda sağlayabilir.
  • Güneş Gözlüğü Kullanmak: Çıplak gözle güneş ışınlarına maruz kalmak kızarıklığa sebep olan faktörlerdendir. Bu sebeple güneşe çıkma durumunda, UV filtreli güneş gözlüğü ile korunmak gerekir. Güneş gözlüğü, kızarıklığın ve hassasiyetin önüne geçebilir.

Göz Kızarıklığı Nasıl Geçer?

‘‘Göz kızarıklığı nasıl geçer?’’ sorusu hastalar tarafından göz doktorlarına sıklıkla yöneltilen sorulardan biridir. Bu durum, çoğunlukla endişe verici bir durum değildir. Ancak kızarıklık, bazı kişilerde uzun süredir devam edebilir ve sık sık tekrarlanabilir. Böyle durumlarda öncelikli tedavi olarak, doktor önerisiyle kullanılan bazı ilaçlarla rahatlama sağlanabilir. Genel olarak ‘‘Göz kızarıklığı nasıl geçer?’’ sorusunun cevabı olabilecek tedavi yöntemlerinden bazıları şunlardır:

  • Nemlendirme için suni gözyaşı damlaları
  • Kızarıklık, kaşıntı için antihistaminik ve dekonjestan damla veya pomadlar
  • İltihaplanmalar için antibiyotik türevi damla veya pomadlar
  • Ağrılar için analjezik damlalar
  • Hızlı iyileşme için steroid damla veya pomadlar

KONJONKTİVİT ( GÖZ KIZARIKLIĞI) NEDENLERİ, BELİRTİLERİ VE TEDAVİSİ

Konjonktivit olarak da adlandırılan göz kanlanması, göz kapağının içini ve gözlerin beyazlarını kaplayan zar olan konjunktivanın tahrişi veya göz enfeksiyonudur.

Viral ve bakteriyel konjonktivit

Çoğu konjonktivit hastalığında adenovirüse rastlanır, herpes simplex virüs, varicella zoster virüsü gibi pek çok farklı virüsten de kaynaklanabilir. Bunlara korona hastalığına neden olan virüs de dahildir.

Hem viral hem de bakteriyel konjonktivitte, boğaz ağrısı gibi solunum enfeksiyonu ya da soğuk algınlığı belirtileri görülebilir. Tam olarak temizlenmemiş ya da kişiye ait olmayan kontak lensleri kullanmak da bakteriyel konjonktivite yol açabilir. 

İki türü de bulaşıcıdır. Virüs bulaşmış kişinin göz kanallarından gelen sıvılara temas sonucunda kişiden kişiye geçer. Tek veya iki göz de etkilenebilir. 

Alerjik konjonktivit

Alerjik konjonktivit iki gözü de etkiler ve polen gibi alerjiye sebep olan maddelere karşı oluşan bir reaksiyondur. Alerjenlere yanıt olarak, vücutta immunoglobulin E (IgE) adlı bir antikor üretilir. Bu antikor, gözün mukus tabakasında yer alan mas hücresi adı verilen özel hücreleri tetikleyerek, histamin gibi iltihaplı maddelerin salınımını sağlar. Vücuttan histamin atılmasıyla, kızarık göz gibi alerji belirtileri ortaya çıkabilir. 

Alerjik konjonktivitiniz varsa, gözde aşırı kaşınma, sulanma ve yanma hissi yaşayabilirsiniz. Çoğu hastada göz alerjisi için damla kullanılarak kontrol altına alınabilir. 

Tahriş kaynaklı konjonktivit

Gözünüze kimyasal sıçraması ya da yabancı cisim girmesi sonucu oluşan tahriş, konjonktivite yol açabilir. Kimyasalı ya da cismi çıkarmak için gözü yıkamak ve temizlemek kızarıklığa ve tahrişe neden olabilir. Gözlerin sulanması veya mukus akıntısı gibi belirtiler genellikle bir gün içinde ortadan kaybolur. 

İlk yıkama belirtileri azaltmıyorsa, bir doktora ya da göz uzmanına görünmeniz gerekir. Göze kimyasal sıçraması kalıcı göz hasarına yol açabilir. Devam eden belirtiler gözünüzde hala yabancı cismin bulunduğuna işaret edebilir. 

Konjonktivit belirtileri nelerdir?

Konjonktivit belirtileri, göz kanlanmasının, tahriş ve enfeksiyonun nedenine göre değişir. Belirtiler şunları içerebilir:

·         Bir veya iki gözde pembe veya kırmızı renk değişikliği

·         Bir veya iki gözde sertlik hissi

·         Gözlerde kaşıntı, tahriş ve / veya yanma hissi

·         Berrak, ince sıvı drenajı ve artan gözyaşı

·         Gözlerde kalın, beyaz veya yeşil akıntı

·         Sabah birbirine yapışan göz kapakları

·         Göz kapaklarının şişmesi

·         Bulanık görme

Konjonktivit sebepleri nelerdir?

·         Bakteriler: Bakteriler, fiziksel temas, kötü hijyen ortamı veya makyaj malzemeleri gibi esyaların ortak kullanımı sonucunda gözlere bulaşabilir.

·         Virüsler: Soğuk algınlığı, üst solunum yolu enfeksiyonu ve herpes gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklarla ilişkili virüsler konjonktivite sebep olabilir.

·         Kimyasallar: Yüz veya göz makyajı, hava kirliliği, yüzme havuzlarındaki klor veya diğer toksik kimyasallar gözlerde tahrişe veya iltihaplanmaya neden olabilir.

·         Alerjiler / hassasiyetler: Gözler, polen, küf, toz akarları, kozmetikler (hipoalerjenik, yüksek kaliteli veya organik olsa bile) , kontakt lensler ve solüsyonlar gibi alerjenlere veya tahriş edici maddelere karşı reaksiyon göstererek konjonktivit oluşturabilir.

Konjonktivit nasıl teşhis edilir?

Konjonktivit genellikle tıbbi geçmiş ve kapsamlı bir göz muayenesi ile teşhis edilir. Aşırı miktarda drenaj, iltihap veya kornea tutulumu gibi olağandışı durumların haricinde göz sıvısının boşaltımı veya test edilmesi gerekli değildir. Göz kızarıklığına neyin sebep olduğunu yalnızca bir göz uzmanı teşhis edebilir, bu nedenle durumunuzla ilgili olarak bir göz doktoruna görünmeniz gerekmektedir.

Konjonktivit tedavisi

Konjonktivit tedavisi genelde belirtileri hafifletmeye yöneliktir. Göz kapaklarınızı yapay göz damlası ile temizlemeniz ve günde birkaç kez soğuk ya da sıcak ıslak bezle baskı yapılması önerilir. 

Kontak lens kullanıyorsanız, tedavi bitene kadar kullanmamanız önerilir. 

Lenslerini tekrar kullanmadan bir gün önce dezenfekte etmeniz önerilir. Hastalık sırasında ya da sonrasında lens kutusu gibi lens aksesuarlarınızı değiştirmeniz gerekebilir. Hastalıktan önce kullandığınız makyaj malzemelerini tekrar kullanmamalısınız. 

Çoğu durumda antibiyotik göz damlasına gerek duyulmaz. Konjonktivitin virüs kaynaklı olmasından dolayı antibiyotikler her zaman işe yaramaz, hatta etkisini giderek kaybederek zarara neden olabilir. Bu nedenle virüsün iki ila üç hafta kadar kendi süresini doldurması gereklidir. 

Tedavi hastalığı oluşturan neden, hastanın genel tıbbi geçmişi ve gözün genel durumuna göre belirlenir. Tedavi genel olarak şunları içerebilir:

·         Antibiyotik ve / veya steroid damlalar veya merhemler

·         Anti-viral göz damlaları veya haplar

·         Alerji karşıtı göz damlası

·         Suni gözyaşı damlaları

Konjonktivit bulaşıcı mıdır?

Konjonktivit virüs kaynaklı olduğu durumlarda bulaşıcı olabilir. Gözden akıntı olduğu durumlarda yayılma riski daha yüksektir. Virüs yüzeylerde iki haftaya kadar hayatta kalabilir.

Konjonktivitin yayılımını önlemek için hijyene dikkat önemlidir. Örneğin;

• Gözlerinize ellerinizle dokunmayın

• Ellerinizi sık sık yıkayın

• Günlük temiz havlu ve bez kullanın

• Havlu ve bezleri paylaşmayın

• Yastık kılıflarını sık sık değiştirin

• Maskara gibi kozmetik malzemelerinizi atını

• Göz kozmetik malzemeleri ve kişisel göz eşyalarını paylaşmayın

Konjonktivitin normal soğuk algılığından daha bulaşıcı olduğunu unutmayın. 

Yenidoğanlarda konjonktiviti önleme

Yenidoğanların gözleri, annenin doğum kanalında bulunan bakterilere karşı oldukça hassastır. Bu bakteriler annede herhangi bir belirtiye neden olmaz. Nadir de olsa, bu bakteriler yenidoğanlarda oftalmia neonatorum adı verilen ciddi bir konjonktivit türüne neden olur ve daha ciddi duruma gelmeden tedavi gereklidir. Bu nedenle doğumdan kısa süre sonra her yenidoğanın gözlerine antibiyotik merhem sürülür. Bu merhem göz enfeksiyonlarını önlemeye yardımcı olur. 

Konjonktivit komplikasyonları nelerdir?

Konjonktivit genellikle uzun dönem komplikasyonları oluşturmamaktadır. Nadiren kornea kronik olarak iltihaplanabilmekte ve bu durum kalıcı görme sorunlarına yol açabilmektedir. Konjonktivit hastalığının iyileşmediği veya bir haftalık tedaviden sonra daha da kötüye gittiği durumlarda göz doktoruna görünmeniz gerekmektedir.

Doktorunuzu ne zaman aramalısınız?

Kızarıklık düzelmez, semptomlarınız ağırlaşır veya yeni semptomlar ortaya çıkarsa, bir göz doktoruna müracaat edin.

Bebeklerde ve Çocuklarda Konjonktivit

Konjonktivit çocuklarda ve yeni doğan bebeklerde yaygın görülmektedir.

  • Çocuklar: Viral konjonktivit, genellikle gündüz bakım merkezlerinde ve okullarda görülen büyük salgınlarla çocuklar arasında okul devamsızlığının önde gelen nedenlerinden biridir.
  • Yeni doğan bebekler: Nadir de olsa, yeni doğan bebekler doğum sırasında anneden bebeğe geçen klamidya veya bel soğukluğu gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar yoluyla konjonktivit geliştirebilir.

Tedavi, enfeksiyonun nedenine, çocuğun yaşına ve belirli ilaç, terapileri ne kadar iyi idare edebileceğine bağlı olarak doktorunuz tarafından belirlenir.

Konjonktivite Neden Olabilen Diğer Göz Hastalıkları

  • Korneal aşınma: Keskin ağrıya, gözyaşı ve kızarıklığa neden olan korneanın yüzeysel çizilmesidir.
  • Gözdeki yabancı cisimler: Yabancı cisim korneayı veya konjonktivayı tahriş ederek kızarıklık ve rahatsızlığa neden olabilir.
  • Kuru gözler: Kornea ve konjonktivada yetersiz gözyaşı miktarının neden olduğu kronik tahrişe bağlı gözde kızarıklık.
  • Blefarit: Tekrarlayan arpacıklara da neden olabilen kronik göz kapağı iltihabı.
  • Subkonjonktival kanama: Gözde hasar görmüş bir damar, ağrı veya başka semptomlar olmaksızın gözün beyaz kısmında göz kanlanmasına, kırmızı görünüme neden olabilir.
  • Episklerit: Konjonktiva ile gözün beyaz kısmı arasında yer alan dokunun iltihaplanması.
  • Sklerit: Gözün beyaz kısmının iltihaplanması veya enfeksiyonu.
  • Keratit: Korneanın iltihaplanması veya enfeksiyonu.
  • Üveit: Uvea adı verilen gözün orta tabakasının iltihabı.
  • Akut glokom: Gözde kızarıklığa, şiddetli ağrıya ve görme yeteneğinde azalmaya neden olan göz basıncında ani bir artış.

Konjonktivit ( Göz Kızarıklığı) Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi Hakkında Bizimle İletişime Geçin

Error

7 file_put_contents(…) ~/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Filesystem/funduszeue.info6 Illuminate\Filesystem\Filesystem->put(…) ~/vendor/october/rain/src/Filesystem/funduszeue.info5 October\Rain\Filesystem\Filesystem->put(…) ~/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Session/funduszeue.info834 Illuminate\Session\FileSessionHandler->write(…) ~/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Session/funduszeue.info3 Illuminate\Session\Store->save() ~/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Session/Middleware/funduszeue.info872 Illuminate\Session\Middleware\StartSession->terminate(…) ~/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Foundation/Http/funduszeue.info1 Illuminate\Foundation\Http\Kernel->terminateMiddleware(…) ~/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Foundation/Http/funduszeue.info0 Illuminate\Foundation\Http\Kernel->terminate(…) ~/funduszeue.info48

Göz Kanlanması Neden Olur? Nasıl Geçer?

Göz kanlanması gözün beyaz kısmında bulunan damarların birçok farklı sebepten genişleyip çatlamasıyla ortaya çıkan bir problemdir. Buna bağlı olarak da gözde, normale göre daha kızarık bir görüntü oluşabilir buna ise göz kanlanması ya da göz kızarıklığı denilmektedir. Göz kanlanmasına neden olan pek çok farklı etken bulunabilmektedir, kanlanmanın şiddetine göre de tedavi şekli ve süresi değişiklik gösterebilmektedir. Yoğun ve geçmeyen kızarıklık durumlarında en yakın hekime başvurmak gerekmektedir.

göz kanlanması neden olur

İnsanın en önemli organlarından biri hiç şüphesiz gözdür. Göz sağlığına dikkat edilse bile zaman zaman bazı sorunlar ile karşılaşılabilir. Göz kanlanması da bunlardan biridir, konjonktiva tabakasındaki damarların genişlemesiyle oluşmaktadır. Kanlanma bazen tek gözde bazen de her iki tarafta görülebilir. Göz kanamasının belirtileri; ağrı, kaşıntı, akıntı, şişkinlik şeklindedir bu duruma ateş, bulanık görme de eşlik edebilmektedir.

&#;Göz kanlanması neden olur?&#; sorusu bu problemi yaşayan kişiler tarafından sıklıkla merak edilen konulardan biridir. Uyku düzenindeki bozukluklar, televizyon ve telefon gibi cihazlara uzun süre maruz kalma gibi nedenlerle de gözde kanlanmalar ortaya çıkabilir.

Göz Kanlanması Neden Olur?

Göz kanlanması, gözün beyaz kısmı (konjonktiva) ile şeffaf tabakanın arasında bulunan kılcal damarların genişlemesi ve belirgin olarak kan toplaması ile oluşur. Göz kanlanmasının nedenleri arasında yaşam tarzı, göz makyajı, çevresel faktörler ve genetik sağlık problemleri de yer alır. Kanlanmaya neden olan en büyük etken ise yaşam tarzıdır. Göz yorgunluğuna neden olan faktörlere sürekli maruz kalan kişilerde, bu problem ortaya çıkabilmektedir. Göz kanlanmasına neden olan etkenler ise şu şekildedir:

Uykusuzluk: Göz kanlanmasına neden olan en önemli faktörlerden biridir. Fazla uyumak da gözde kanlanmanın nedenlerindendir. Bu nedenle uyku düzenini korumakta fayda vardır. Uyku ihtiyacı kişilere göre değişiklik gösterse de çocuklarda 9 ile 11 saat, ergenlik döneminde 8 ile 10 saat, yetişkinlerde ise 7 ile 9 saat olarak tavsiye edilmektedir. Bu saatleri geçmek ya da altında kalmak kanlanma riskini ortaya çıkarmaktadır.

Uzun Süre Odaklanmak: Uzun süreli tek bir noktaya odaklanmak gözü fazlası ile yorar ve kanlanmasına neden olur.  Kitap okurken, telefon ve televizyon ekranına bakarken gözleri dakikada bir dinlendirmekte fayda vardır.

Zararlı Alışkanlıklar: Alkol ve sigarada kanlanmaya neden olan en önemli etkenlerdendir. Bu alışkanlıklar, kalp ve damar sağlığını olumsuz etkiler. Göz bölgesindeki damarlar genişler ve çatlar, bu da kanlanmaya neden olur. Sigara ile alkol gibi zararlı alışkanlıkları bırakmak göz sağlığı için faydalı olacağı gibi pek çok sağlık probleminin de önüne geçer.

Yetersiz Işık: Günlük yaşamda ve çalışma ortamında ışığın yetersiz olması da gözler için hayli yorucu bir durumdur. Loş ışık altında çalışmak ve kitap okumak gözleri normalden daha çok yorar. Işığın çok parlak olması da aynı etkiye neden olur.

Güneş Işığına Maruz Kalmak: Özellikle yaz aylarında uzun süre güneş ışınlarına maruz kalmak gözü yorar. Gözün direkt olarak güneşe maruz kalması, göz kanlanmasının yanı sıra pek çok sağlık problemine yol açabilir. Zorunda olmadıkça uzun süre güneş ışınlarına maruz kalmaktan sakınmakta fayda vardır.

Kimyasallar: Günlük hayatta kullandığımız ve kimyasal içeren herhangi bir maddenin göze temas etmesi de kanlanmaya neden olur. Eğer bir göz böyle bir madde ile temas ettiyse hemen bol su ile yıkanması gerekir. Daha sonra da en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması tavsiye edilir.

Alerji: Özellikle alerjik konjonktivit bu bölgede kanlanmanın nedenlerindendir. Bahsi geçen bu alerjik problemler bu bölge ve çevresinde sürekli kaşıntı yapar ve kanlanmaya neden olur. Bu bölgedeki alerjiler de diğer alerjiler gibi bağışıklık sisteminden dolayı ortaya çıkar.

Enfeksiyonlar: Enfeksiyonlar da kanlanmanın nedenleri arasındadır. Hamilelikte de çeşitli hormonel değişimler sebebiyle göz kanlanması görülebilmektedir.

Göz Kanlanması Nasıl Geçer?

Göz kanlanması; bakteri ya da mikrop kapma, enfeksiyona maruz kalma ve alerjik problemlerden dolayı ortaya çıkabilmektedir. Bu durum bazen bir gün gibi kısa bir sürede kendiliğinden geçer. Bazen ise bu durumun geçmesi, hafta sürer.

Göz kanlanmasının geçmesine yönelik adımların atılabilmesi için öncelikli olarak kanlanmaya neden olan sebeplerin ortaya çıkartılması gerekmektedir. Göz kanlanmasının giderilmesi için kanlanmaya neden olan belirli alışkanlıkların ve çevresel faktörlerin de giderilmesi gelmektedir. Ayrıca doktor tarafından uygun görüldüğünde antialerjik damlalar, antibiyotik kremler ve damlalar kullanılabilmektedir.

Göz kanlanmasını gidermek için pratik ve bitkisel çözümler de söz konusudur. Ancak gözü çayla silmek ve üzerini patates ile kapatmak konjonktivada tahriş riski de oluşturabilmektedir. Bunlar yerine gözün temiz bir bez yardımıyla ılık bir suyla hafifçe düzenli aralıklarla ovuşturulması gerekmektedir.

&#;Göz kanlanması nasıl geçer?&#; sorusu bu problemi yaşan kişiler tarafından sıklıkla merak edilmektedir. Göz kanlanmasını gidermek veya kanlanmanın ilerlemesini engellemek için alınabilecek aşağıdaki gibidir:

  • Sigara dumanının ve toz gibi gözde kanlanmaya neden olabilecek maddelerin olduğu ortamlardan uzak durmak
  • Ev içinde aydınlatma amacıyla kullanılan ışıklarda göz için yorucu ışık kaynaklarını tercih etmemek
  • Şampuanların içindeki çeşitli maddeler gözde kanlanmaya neden olabilmektedir. Şampuan seçiminde içinde zararlı ve gözü yakmayacak zararlı maddelerin olmadığı şampuan seçimine özen gösterilmelidir
  • Göz ve çevresi hassas olan kişiler bu bölgenin çevresine makyaj yapmamalıdırlar. Makyaj yapan kişiler ise özellikle yatmadan önce göz ve çevresini uygun bir makyaj malzemesiyle temizlemelidirler.
  • Kontakt lensleri talimata uygun bir şekilde kullanmak ve takılıp çıkartırken hijyene önem vermek
  • Uyurken kullanılan yastık kılıfları ve örtüler ile yüz silmek için kullanılan havluları sık sık değiştirmek
  • Özellikle polenlerin yoğun olduğu dönemlerde dışarıdan eve geldikten sonra duş almak
  • Güneş ışınlarının yoğun olduğu dönemlerde güneş gözlüğü kullanmak

Göz Kanlanması Tedavisi  

Göz kanlanması tedavisi, hastalığın nedenlerine göre değişiklik gösterir. Yenidoğan bebeklerde görülen göz kanlanmasına damla tedavisi uygulanabilirken, kendiliğinden geçtiği de olur. Konjonktivit kaynaklı problemlerde, antibiyotik damlalar kullanılabilir.  Bu tür hastalıkların bulaşıcılığının önlenmesi için hijyen kurallarına dikkat edilmelidir. Alerjik reaksiyonlar sonucu oluşan kanlanma sorunlarında, kızarıklık, kaşınma, yanma ve batma hissi de eklenir. Bu tip kanlanmalarda damla ile tedavinin yanı sıra ilaçla tedavi de yapılabilir. Göz kuruluğu da kanlanma ya da kızarıklığa neden olur. Bu tip kanlanmalara ise en etkili çözüm; gözyaşı damlası ve preparatlarıdır. Bazı durumlarda göz kanlanması, herhangi bir tedavi uygulamasına gerek kalmadan kendiliğinden geçer. Gözde kanlanma 2 günden fazla devam ederse hemen alanında uzman bir hekime görünmekte fayda var.

Göz Kanlanmasına Neden Olan Sağlık Problemleri

Göz kanlanmasına neden olan pek çok etken bulunuyor. Bunların yanı sıra göz kanlanmasına neden olan hastalıklar da mevcut. Tek gözde ortaya çıkan kanlanmaya; görme bozukluğu, akıntı, kaşıntı ve ateş eşlik ediyorsa göz hemen bir uzman hekim tarafından muayene edilmelidir. Göz kızarıklığına neden olan bazı hastalıklar ise şu şekildedir:

  • Konjonktivit: Göz yüzeyini kaplayan zarın iltihaplanmasıdır. Buna halk arasında pembe göz de denir. Konjonktivit, alerjik olabileceği gibi viral bir enfeksiyon sonucunda oluşabilir.
  • Üveit: Gözün orta tabakasında ortaya çıkan bu rahatsızlık, bağışıklığın zayıflaması ile ortaya çıkar. Kalıcı görme kaybına kadar götüren üveitin belirtileri; göz kanlanması, ağrı, kızarıklık ve görüş bulanıklığıdır.
  • Blefarit: Kirpik köklerinin, yağ bezeleri ile kaplanması sonucu oluşur. Buna göz kapağı iltihabı veya arpacık da denir.
  • Kornea Ülseri: Kornea tabakasında yaraya neden olan bir rahatsızlıktır. Göz kanlanması başta olmak üzere ışığa duyarlılık, görüşte bozulma, ağrı, kaşıntı, akıntı, sulanma ve kornea üzerinde beyaz bir leke gibi semptomlara yol açar. Bu tip rahatsızlık kısmi görme kaybına kadar götürür.
  • Göz Tansiyonu: Tıp dilinde glokom denilen hastalık, tedavi edilmediğinde kalıcı görme kaybına yol açar. Göz kanlanmasını aniden artıran bu rahatsızlık; şiddetli göz ve baş ağrısı, bulanık görme, terleme, bulantı ve kusma gibi belirtiler ile ortaya çıkar.

En çok rastlanan kızarıklık ise banyo sonrasında meydana gelir. Bunun nedeni; banyo sırasında oluşan sıcaklık, kullanılan sabun ve şampuanlar ile sudaki klordur.  Bu tip kanlanmalar çok önemli olmayıp, kısa süre içinde gözün normale döndüğü gözlemlenir. Fakat uzun süreli devam etmesi durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmakta fayda var.

Göz Kanlanması Bulaşıcı Mıdır?

Göz kanlanması ile ilgili en fazla merak edilen konuların başında “göz kanlanması bulaşıcı mıdır?” geliyor. Evet göz kanlanmasının bulaşıcı olma ihtimali bulunuyor.

Çocuklarda Göz Kanlanmasının Nedeni Nedir? 

Çocuklar aktif olarak her yere temas ettiği için enfeksiyonlarla çok sık karşılaşırlar. Okulda ya da toplu taşımadan eve gelen çocuk, hemen el ve yüz temizliğini yapmazsa bu durumun kaçınılmaz olur. Böyle bir durumda göz kanlanması diğer aile fertlerine geçer.

Alerjik durumlar da çocuklardaki göz kanlanmasının nedenleri arasındadır. Çok göz kaşıyan çocukta keratokonus hastalığı gelişir. Hayat boyu kalıcı görme kaybı oluşabilir. Bu nedenle göz kaşıma alışkanlığı yakından takip edilmelidir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası