kedilerde sistit belirtisi / Kedilerde İdrar Yolu Sorunu Belirtileri

Kedilerde Sistit Belirtisi

kedilerde sistit belirtisi

Kedi ve köpeklerde idrar yolu enfeksiyonu hiçbir sebep olmaksızın ortaya çıkabilecek bir durumdur. İdrar yolu enfeksiyonun çeşitli sebepleri olabilir. Burada da devreye doğru teşhis girer. Kedi ve köpeklerde idrar yolu enfeksiyonunun neye bağlı olarak ortaya çıktığı belirlenmelidir. Doğru teşhis ile altta yatan durum tedavi edilebilir.

Hayvanlarınızın beslenme alışkanlıkları ve az su içmesi gibi durumlar da idrar yolu enfeksiyonlarına yol açabilir.  Bir hayvanın yediği mamayı rahatça sindirmesi adına bol su tüketmesi gerekir. Kedi ve köpekler sahipleri tarafından uygun koşullarda bakılmazsa ve rahat değilse idrar yolu enfeksiyonları başlayabilir.

İdrar yolu enfeksiyonlarını kedi ve köpeklerinize rahatsızlık verir. Bu durumda saldırganlığı artabilir ya da farklı hastalıklara yol açabilir. Bu yüzden idrar yolu enfeksiyonlarında öncelikle altta yatan neden belirlenir. Daha sonra altta yatan nedene göre bir tedavi planlanır. İdrar yolu enfeksiyonlarında doğru teşhis farklı sağlık sorunlarının yaşanmasına da engel olur. Böylece evcil hayvanınızın konforu ciddi oranda artar.

Hayvanlarda İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

Bir kedi ve köpek için idrar yolu enfeksiyonunda ilk belirti hayvanın idrar yaparken pozisyonunu değiştirmesidir.  Evcil hayvan bakan kişiler hayvanlarının davranışlarını gözlemlemelidir. Bir belirtiyle karşılaştığında hemen erken tanı için uzman bir veteriner hekime görünmek gerekir.

Hayvanlarda idrar yolu enfeksiyonu belirtileri şu şekildedir;

  •  En gözlenebilir belirtiler arasında hayvanın idrar yapmada pozisyon değişikliğidir.
  • İdrar yolu enfeksiyonlarında idrar yaparken zorlanma da görülür.
  • Hayvanınız idrar yolu enfeksiyonuna bağlı olarak duyduğu acı ile birlikte inceleyebilir ya da bağırma şeklinde sesler çıkarabilir.
  • Kediler idrarını kuma yaptığında kumu eşeler ve pozisyonunu aldıktan sonra idrarını yapmadan kumu kapatır. Bu durum kedilerde idrar yolu enfeksiyon belirtileri arasındadır.
  • Kedilerde ve idrarını evde yapan köpeklerde alışkın olduğu yer dışında idrarını yapma davranışı idrar yolu enfeksiyonuna yönelik bir belirti olabilir.

Köpekler ve kediler idrarını yapamadığı için iştahsızlık görülür. Ayrıca karın bölgesinde belirgin bir şişkinlik ortaya çıkar. Kedi ve köpeklerinizde idrar yolu enfeksiyonuna yönelik bir belirti fark ediyorsanız erken teşhis için yemek düzeni, tuvalet davranışı ve karın bölgesini düzenli olarak kontrol etmelisiniz.

Hayvanlarda İdrar Yolu Enfeksiyonu Tedavisi Nasıl Olur?

Evcil hayvanınızda idrar yolu enfeksiyonuna yönelik bir belirti fark ettiyseniz öncelikle uzman bir veteriner hekime götürmelisiniz. Hastalık tedavisinde ilk aşama enfeksiyonun altında yatan nedeni bulmaktır.

Hayvanlarda idrar yolu enfeksiyonu viral ve bakteriyel kaynaklı olabilir. Bu durumda uzman veteriner hekim devreye girer. Genel olarak idrar yolu enfeksiyonunda antibiyotik tedavisi uygulanır.  Antibiyotiklerin hayvanlara verilmesi mutlaka reçete sonucu olmalıdır.

Evcil hayvanlarınıza veteriner hekim dışında antibiyotik verirseniz farklı sorunlar ortaya çıkabilir. Veteriner hekim tarafından yazılan antibiyotik verilen kedi ya da köpekte idrar yolu enfeksiyonu çok kısa bir süre içinde geçecektir.

Hayvanlarda idrar yolu enfeksiyonu böbreklere kadar ilerlemiş olabilir. Veteriner hekim bu durumda checkup yapacaktır.  Daha sonra gerekli tedavi başlanır.  Basit idrar yolu enfeksiyonlarında tedavi sırasında hayvanın içeceği su miktarı arttırılmalıdır.  Su temizleyici özelliği sayesinde tedaviyi destekleyecektir.

YNC URINARY CURE ile üriner sistem hastalıklarında alternatif etkili bir tedavi yöntemi sağlamayı vaat eden potent bir fitoterapötiktir. 

YNC Urinary Cure ile idrar kesesinin yenilenmesi sağlayarak var olan problemin giderilmesi amaçlanır. İçerisinde bulunan maddeler ile ağrı kesici etkisi sağlanır ve kedinizin köpeğinizin rahatlanması hedeflenir.

 

FacebookTwitterLinkedIn

Kedilerde sistit belirtisi kolay anlaşılamaz. Kediler acılarını saklama konusunda çok ustadırlar.  Kedilerde sistit, mesanenin iltihaplanmasıyla sonuçlanır. Kedinin anormal bir şekilde idrara çıkması ile tespit edilir. Yaygın görülen bu sorun kedi alt idrar yolu hastalığına yol açarak ağrılı bir hal alır. Kedilerde sistit tedavisi var mı? Dişi kedilerde sistit erkek kedilere göre daha mı yaygın makalemizde okumaya devam edelim…

Kedilerde Sistit Belirtisi: Kedilerde Alt İdrar Yolu Enfeksiyonu

En çok stresli, aşırı kilolu, erkek kedilerde, özellikle fazla egzersiz yapmayan veya diğer kedilerle birlikte yaşayanlarda görülüyor. Kedilerde sistit semptomları hafif ile şiddetli ağrı arasında değişir. Ancak çoğu durumda ilaç, beslenme ve kumları ile tedavi kısa sürede gerçekleşir. Şiddetli sistit vakaları, mesanenin tıkanmasına kadar yaşamı tehdit eden sorunlara yol açar.

Kedilerde Sistit Belirtileri:

Yapılan bazı araştırmalarda bu durumun insanlardaki sistite çok benzediğini öne sürüyor. Kedilerde sistit belirtisi en çok genç ve orta yaşlı kediler yaşamakta. En yaygın klinik belirtiler şunlardır:

  • Kedilerde idrara çıkamama, zorlanma
  • Kanlı idrar yapması
  • Sık sık idrara çıkma
  • Tuvalet kabının dışına idrarını yapması
  • Bazı kedilerde hiç idrara çıkamama
  • Sürekli genital bölgesini yalaması

Yukarıda bahsettiğimiz kedilerde sistit belirtisi durumları görüldüğü anda veteriner hekiminize götürmelisiniz. Kediler neden sistit olur? Gelin kedilerin sistit olması durumlarını inceleyelim.

Kedilerde Sistit Nedenleri

Bu idrar yolu sorununun kesin bir nedeni bulunmamaktadır. Kedilerde sistite sebep olan durumun stres olduğu düşünülmektedir. Stresi duygusal bir sorun olarak düşünme eğiliminde olsak da, psikolojik olduğu kadar fizyolojik tepkileri de tetikler. Bunun nedeni, kaygının mesaneyi idrardaki sert kimyasallara karşı koruyan özel bir tabakanın düzensizleşmesine yol açtığı görülüyor. Mesane dokusu idrara maruz kaldığında iltihaplanma meydana gelir.

Düzenli fiziksel egzersiz yapan zinde ve sağlıklı bir kedi muhtemelen sistite karşı daha dirençli olacaktır. Evdeki diğer evcil hayvanlardan, yaşam düzenindeki bir değişiklikten ya da vücudunun başka yerlerinde ağrı nedeniyle yüksek düzeyde stres yaşayan bir kedi sistite karşı daha savunmasız olacaktır.

Kısaca kedilerde sistit nedenleri: Mesane taşları, mesane iltihaplanması, Mesanenin sinirlerini ve kaslarını etkileyerek normal idrara çıkmayı değiştiren nörolojik bozukluklar ve üretral darlıklar gibi anatomik anormallikler. Anormal idrara çıkmanın yaygın nedenlerinin tümü ortadan kaldırıldığında, kedilere sistit tanısı konulur.

Ayrıca Bakınız: Kedilerde İdrar Kaçırma: Kedilerde İdrar Sorunları

Dişi Kedilerde Sistit Erkek Kedilere Göre Daha mı Sık Görülür?

Sistit hem dişi hem erkek kedileri etkiliyor olsa da erkeklerde daha sık görülmekte. Dişi bir kedide üretra (idrarı mesaneden ve vücuttan uzaklaştıran tüp) kısa ve geniştir. Bu yüzden tıkanma olasılığı daha düşüktür. Erkek kedilerde uzun ve dardır. Bu nedenle mesane tıkanıklığı daha risklidir. Erkek kediniz idrar yapmak için zorlanıyorsa veya perineal bölgesini ısrarla yalıyorsa kontrol için veterinerinize gitmelisiniz.

Kedilerde Sistit Tedavisi

Kedi Sistit tedavisi, genellikle stresi azaltmak için hem kedinin beslenmesinde hem de ev ortamındaki değişikliklerin yapılmasıdır. Veterineriniz ayrıca kısa süreler için ağrı kesici ve/veya iltihap önleyici ilaçlar da reçete verir. Kedilerde Sistiti tedavi etmenin ve yönetmenin en etkili yolu genellikle kedim mamasındaki değişiklikleriyle (sıvı alımını artırmak için) birlikte çevresel değişikliklerdir. Ancak bu adımların işe yaramadığı kediler için veterineriniz ek bazı durumlarda antidepresan ilaç yazar.

Kedilerde Stres Oluşumunu Önleme Yolları

  • Kedinizin su kabını temiz ve tatlı su ile doldurun.
  • Beslenme, oyun, sevgi ve dinlenme zamanlarını içeren düzenli bir plan oluşturun.
  • Kediniz kuru mama yerse, normal mama kabı yerine yükseltilmiş mama kabı alarak hızlı yemesine engelleyebilirsiniz.
  • Eğer değişiklik yapacaksanız kedinizin programında gerekli değişiklikleri zaman içinde yavaşça yapın.
  • Kedinizin oynaması için tırmalama direkleri, kedi apartmanları ve oyuncaklar ekleyin.
  • Kediniz dışarı çıkmasa bile kediniz için stres kaynağı olabileceğinden yabancı kedilerin mülkünüze girmesini engellemeye çalışın.

Evde birden fazla kedi varsa her birinin kendine özel mama kabı, tuvalet kabı olmasını sağlayın. Dinlenme yerleri olmasını sağlayarak evinizdeki kediler arasındaki rekabeti azaltın.

Kedim Su İçmiyor, Diyorsanız Sıvı Alımını Arttırın

Kediniz daha fazla sıvı alırsa bu, mesanesinin daha az tahriş olduğu ve Sistit&#;in geri gelme riskini azaltır. Bunu yapmanın çeşitli yolları vardır, ancak açık ara en etkili olanı, kediniz şu anda kuru mama kullanıyorsa, ıslak mamaya geçmektir. Kediniz için önemli bir stres tetikleyicisi olabileceğinden, herhangi bir diyet değişikliği her zaman kademeli olarak yapılmalıdır.

Kuru mamadan ıslak mamaya geçiş, kediniz için büyük bir değişikliği temsil eder, bu nedenle her öğünde kuru mamaya/bisküviye en küçük miktarda ıslak mama ekleyin ve aynı zamanda kuru mama miktarını azaltın. Kediniz bir karışımdan memnun kaldığında, yeni mama miktarını biraz artırın. Tamamen ıslak mamaya geçene kadar bunu yapmaya devam edin. Kuru mamadan ıslak mamaya tam geçiş iki hafta veya daha fazla sürebilir.

Kediniz yeni mamaya alışamıyorsa veterineriniz kedilerde sistit tedavisi için özel olarak üretilmiş katkı maddeleri içeren kedi maması önerebilir. Ayrıca kedinizin bol miktarda tatlı suya ve kediniz için güvenli olan diğer sıvılara erişimi olduğundan emin olmalısınız.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası