lpg li araç muayenesi için gerekenler / Araç Muayenesi Rehberi | AXA Sigorta

Lpg Li Araç Muayenesi Için Gerekenler

lpg li araç muayenesi için gerekenler

Gaz sızdırmazlık raporu nedir? Nasıl alınır?

Gaz sızdırmazlık raporu nedir? Nasıl alınır?

HABERİ PAYLAŞ

Eklenme tarihi : 05 03 2019

Gaz sızdırmazlık raporu nedir? Sızdırmazlık raporu almak için hangi belgeler gerekli? Sızdırmazlık raporu süresi ne kadar geçerli? 

Benzin ve mazot fiyatlarına gelen zamlar, araç sürücülerinin alternatif enerji kaynaklara yönelmesine neden oldu. Bu alternatif enerji kaynaklarının başında LPG ve CNG gelmektedir. Çevre kirliliği ve can güvenliği için LPG ve CNG kullanımında bazı şartlar getirilmiştir. Bu şartların tepe noktasında sızdırmazlık raporu yer almaktadır.

Sızdırmazlık raporu nedir?

Sızdırmazlık raporu LPG veya CNG montajı bulunan araçların kontrollerinin yapılması sonucunda araçta gaz kaçağı olup olmadığını belgeler. Gaz kaçağı varsa raporu alamazsınız.

Sızdırmazlık raporu 1 Ocak 2018 tarihine kadar Makina Mühendisleri  Odası tarafından veriliyordu. Bilim Sanayi ve Teknoloji  Bakanlığı bürokratik işlemlerin ortadan kalkması ve işlerin hızlı yürümesi için yönetmelik yayınladı.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazetede yayımlanarak 1 Ocak 2018 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu yönetmelikle birlikte araç sahipleri Makine Mühendisleri odasına başvuru yapmadan muayenelerini yaptırabiliyor.

Sızdırmazlık raporu kalktı mı?

Bu kararla birlikte aslında sızdırmazlık raporu ortadan kalkmış oldu. LPG veya CNG montajını yapan firmalar yetki belgeleri varsa sızdırmazlık raporu verebiliyor. LPG veya CNG montajı yaptıran araç sahipleri yetkili firmadan aldıkları "montaj tespit raporu" ile birlikte Makina Mühendisleri Odası'na gitmeden araçlarının muayenelerini yaptırabilirler.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yapılan yeni düzenlemeyle birlikte LPG (sıvılaştırılmış petrol gazı) tanklarının ömürlerinin tank üzerine yazılması zorunlu hale getirilmiştir. LPG tankı hafif ve ağır kusurlu şeklinde ikiye ayrılıyor.

Tankın üzerinde belirtilen tarih 6 (12/02/19) haneli ise hafif kusurlu sayılıyor ve sızdırmazlık raporu istenmiyor. LPG tankının üzerinde belirtilen tarih 4 (02/19) haneli ise ağır kusurlu sayılıyor. Bu durumda araç sahibinden sızdırmazlık raporu isteniyor.

Sızdırmazlık raporu nasıl alınır?

Sızdırmazlık raporu LPG montajı yapan firmanın gerekli kontrolleri ve testleri yapmasının ardından yetkilendirilmiş firmalar tarafından veriliyor. Bu rapor Makina Mühendisleri Odası tarafından verilen rapora eşdeğer sayılıyor. Makina Mühendisleri Odası veya akredite olmuş yetkili firmalardan alınan sızdırmazlık raporu 1 ay için geçerlidir.

Sızdırmazlık raporu için hangi belgeler gereklidir?

İlk kez LPG/CNG takılmış ya da yakıt tankı kullanım süresi dolmuş ve değişmiş araçlardan tadilat muayenesi için gerekli belgelerden başka Yakıt Sistemi Montaj Belgesi ve LPG’li araç kontrol formu istenir. Eğer LPG/CNG tankının süresi dolmuş ve bu araç muayenesi sırasında anlaşılmışsa, hafif kusurlu kabul edilir.

Sızdırmazlık raporu alma işlemleri için istenen belgeler;

Ruhsatın aslı

Trafik Sigortası

Nüfus cüzdanı aslı

Şoförler Odası'ndan alınan trafik tescil müracaat formu

Tadilatı yapan yetkili mühendis tarafından hazırlanan tadilat projesi ve hesaplamaları

Garanti Belgesi

Montajın yapıldığı firmadan alınan fatura

Sızdırmazlık raporu kaç yıl geçerli?

LPG sızdırmazlık raporu süresi ortadan kalktı. Rapor için artık süre şartı aranmıyor. 1 Ocak 2018 tarihine kadar sızdırmazlık raporu süresi özel araçları için 2 yıl ticari araçlar için de 1 yıl geçerliydi. 1 Ocak 2018 tarihinden sonra yürürlüğe giren yeni yönetmelikle birlikte sızdırmazlık raporu için süre şartı aranmıyor.

Sızdırmazlık raporu muayenede gerekli mi?

Araç ruhsatına LPG/CNG dönüşümü işlenmiş araçlar için yapılan muayene işleminde sızdırmazlık raporu belgesi gerekli değil. Eğer aracınızın ruhsatında LPG dönüşüm sistemi işli değilse montajın yapıldığı servis tarafından verilen Yakıt Sistemi Montaj Belgesi yeterli.

Sızdırmazlık raporu süresi bitmişse bile aracınız muayeneden hafif kusurlu olarak geçer.

LPG'li araçların muayenesi nerede yapılır?

LPG li araçların periyodik muayeneleri Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın belirlediği standartlara uygun şekilde yapan TÜVTÜRK Araç Muayene İstasyonlarında yaptırılıyor. 197 sabit ve 73 adet gezici olmak üzere toplam 270 istasyondan birinde aracınızın muayenesini yaptırabilirsiniz.

Muayene için size en yakın TÜVTÜRK istasyonlarından birinden randevu alabilirsiniz. Muayeneye gitmeden önce eksik evraklarınızı tamamlayın ve aynı zamanda bakımlarını yaptırın.

Blog Arşivi

Tümünü göster

Araç Muayenesi Rehberi: Muayene Öncesi ve Sonrası

Araç muayenesi, tüm araç sahiplerinin belirli aralıklarla yaptırması gereken işlemler arasında yer alır. Yasal zorunluluk olan araç muayenelerinin yapılma süresi, aracın modeline ve yaşına göre değişir. Binek otomobillerin ilk 3 yıllarını doldurduktan sonra 2 yılda bir muayeneden geçirilmesi zorunludur. Traktör ve römork tipi araçların ise ilk 3 yıllık süreden sonra 3 yılda bir muayene edilmeleri gerekir. Araç muayeneleri, tüm araç sahiplerinin dikkatle uygulaması gereken işlemlerdir. Muayene öncesinde ve sonrasında atılması gereken adımların eksik kalması, yasal yükümlülüklerinizin eksik kalmasına ve araçtaki bazı sorunların tespit edilememesine yol açabilir. Bu yüzden muayene öncesini ve sonrasını en doğru şekilde takip etmenizde yarar bulunur.

Muayene Öncesinde Neler Yapılmalıdır?

Araç muayenelerini eksiksiz bir şekilde yerine getirebilmeniz için muayene öncesi adımlarını tamamlamanız gerekir. Muayeneden önce yapılması gerekenler ise şöyledir:

  • Muayene işlemleri öncesinde otomobillerin herhangi bir vergi ya da trafik cezasının bulunmaması gerekir. Bu yüzden muayene öncesinde vergi borcunuzu ve trafik cezalarını sorgulamanız, ödenmemiş ceza ya da borç çıkması durumunda gerekli ödemeyi yapmanız önerilir. Muayene işlemleri esnasında yetkili kurumlar tarafından vergi ve ceza sorgulaması yapılır, ödenmemiş borcu çıkan araçlara muayene yapılmaz. Bu yüzden ödemelerinize özen göstermenizde yarar bulunur.
  • Muayene yapılacak araçların zorunlu araç sigortası konusunda da eksiğinin bulunmaması gerekir. Araçların geçerli bir zorunlu araç sigortası olmadan trafiğe çıkması yasaktır. Bu sebeple de muayene işlemlerine sigortası olmadan getirilen araçların muayene işlemleri yapılmaz ve yasal işlem başlatılır. Sigortası olmayan araçlar, muayene alanlarından çekilerek sigortaları yapılana kadar yediemin otoparkında tutulabilir. Bu yüzden muayene öncesinde aracınızın sigortasını mutlaka yaptırmanız gerekir. Araç sigortanızın geçerli olup olmadığını hatırlamıyorsanız araç sigortası sorgulama işlemlerinden yararlanabilirsiniz. Sigorta yaptıracaksanız ve ne kadar prim ödeyeceğinizi merak ediyorsanız araç sigortası hesaplama uygulamalarından faydalanabilirsiniz.
  • Araç muayenesinin bizzat ruhsat sahibi tarafından yapılması gerekir. Muayene işlemleri öncesinde araç ruhsatının kimin üstüne olduğu ve ruhsat sahibinin yasal yükümlülüklerini yerine getirip getirmediği kontrol edilir. Bu yüzden muayene öncesinde yasal kimliğinizi, aracınızın ruhsatını, sigorta belgelerini ve borçsuzluk evraklarını hazırlamanızda yarar bulunur. Eğer ruhsatı başkasının üzerine olan bir aracı muayene ettirmek istiyorsanız vekaletnâme ibraz etme zorunluluğunuz vardır. 
  • Muayene işlemleri esnasında araçların egzoz emisyon ölçümleri de kontrol edilir. Geçerli bir egzoz emisyon ölçümü yapılmamış olan araçlar, kusurlu olarak değerlendirilir ve muayeneleri olumsuz sonuçlanır. Bu yüzden muayene öncesinde aracınızın egzoz emisyon ölçümünü yaptırmanız önerilir.
  • Eğer aracınız LPG’li ya da CNG’li bir modelse muayene öncesinde gaz sızdırmazlık raporu edinmenizde yarar bulunur. Gaz sızdırmazlık raporunun muayene esnasında ibraz edilmemesi, hafif kusur olarak değerlendirilir.
  • Tüm evraklarınızı tamamladıktan sonra ihmal etmemeniz gereken bir diğer nokta da muayene işlemleri için randevu almaktır. Kimi araç sahipleri, muayene kurumlarının yakın olması sebebiyle randevuya ihtiyaç olmadığını düşünse de muayene işlemleri randevusuz yapılmaz. Bu yüzden size en yakın kurumdan randevu almanız son derece önemlidir.
  • Muayene randevunuza giderken yanınızda yeterli miktarda nakit para bulundurmanız gerekir. Muayene işlemlerinin ödemeleri, kredi kartıyla ya da mobil bankacılık uygulamalarıyla yapılmaz. Sadece nakit para geçerlidir. Bu yüzden yanınızda yeterli nakit para bulunmaması durumunda randevunuz yanabilir ve tekrar işlem yapmanız gerekebilir.
  • Muayeneye giderken araçlarda zorunlu olarak bulundurulması gereken zorunlu ekipmanları kontrol etmenizde de yarar bulunur. Tüm araçların üçgen reflektör, ilk yardım çantası, yangın söndürme cihazı ve stepne bulundurması zorunludur. Bu ekipmanlarda eksiğiniz varsa muayene öncesinde tamamlamanızda fayda vardır.

Muayene Sonrasında Neler Yapılmalıdır?

Araç muayenesi sonrasında, muayene teknisyeni tarafından hazırlanan raporu alabilirsiniz. Raporda 3 farklı sonuç çıkma ihtimali bulunur. Bu sonuçlar şöyledir:

  • Kusursuz: Araç muayenesinde alınabilecek en olumlu sonuç “kusursuz”dur. Aracınızın kusursuz bulunması durumunda aracınızı alabilir ve işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz. 
  • Hafif Kusurlu: Hafif kusurlar, araçların trafiğe çıkmasına engel olarak kabul edilmez. Bu yüzden aracınız “hafif kusurlu” olarak değerlendirilse bile aracınızı teslim alabilir ve trafiğe çıkabilirsiniz.
  • Emniyetsiz / Ağır Kusurlu: Araçların muayene uzmanları tarafından emniyetsiz ya da ağır kusurlu olarak değerlendirilmesi, muayenenin yarım kalmasına yol açar. Bu raporu alan araçların sahiplerine aracın hangi açıdan kusurlu ya da eksik bulunduğu bildirilir ve söz konusu eksiğin kapatılması için bir aylık süre verilir.

Muayene sonucunda kusursuz ya da hafif kusurlu raporu alan araçların sahipleri için bir sonraki muayene tarihi belirlenir ve bu süre zarfında araç sahiplerinin herhangi bir işlem yapmasına gerek yoktur. Emniyetsiz ya da ağır kusurlu raporu alan araç sahiplerinin ise araçlarındaki eksikleri bir ay içinde kapatması gerekir. Eksiklerini yasal süre zarfında kapatan araç sahipleri, aynı muayene istasyonunda ya da bulundukları şehirdeki başka bir muayene istasyonunda yeniden muayene için randevu alır.

Muayene Öncesinin ve Sonrasının Vazgeçilmezi: Araç Sigortası


Trafik ve kasko sigortası çeşitleri, muayene öncesinde de sonrasında da araç sahiplerinin en çok dikkat etmesi gereken konular arasında yer alır. Araç sigortaları, aracınızla birlikte karşılaşabileceğiniz pek çok sorunun size maddi zarar vermesini önler. Kasko ya da araç sigortası yaptırarak aşağıdaki avantajlardan faydalanabilirsiniz.

  • Sigorta paketleriniz sayesinde aracınızla yaşayacağınız her türlü kaza, çarpma, çarpışma durumunda aracınızın göreceği maddi zararlardan korunabilirsiniz.
  • Aracınızda oluşabilecek cam kırılması, arıza, ayna kırılması, anahtar kaybolması gibi durumlarda oluşacak masrafları sigortanızdan tazmin edebilirsiniz.
  • Sel ve su baskını, toprak kayması, yıldırım düşmesi, dolu gibi doğal afetlerin yol açabileceği masrafları araç sigortanızdan karşılayabilirsiniz.
  • Aracınızın toplumsal hareket, grev, kötü niyetli eylem, terör faaliyeti gibi olaylar sebebiyle zarar görmesi durumlarında sigortanızdan destek alabilirsiniz.
  • Ferdi kaza sigortası teminatları içeren araç sigortası paketlerinden yaptırırsanız aracınızla kaza yapmanız durumunda oluşacak sağlık ve tedavi masrafları için de sigortanızdan ödeme alabilirsiniz.

Eğer aracınızı kaza, doğal afet, hırsızlık gibi olumsuz durumlara karşı korumak isterseniz AXA Sigorta kasko sigortası seçeneklerinden yararlanabilirsiniz. AXA Sigorta tarafından size sunulan Maksimum Kasko Sigortası, Tutumlu Kasko Sigortası, Büyük Hasar Kasko Sigortası ve Lacivert Kasko gibi araç sigorta çeşitleri arasından dilediğiniz paketi seçerek birbirinden avantajlı teminatlardan ve hizmetlerden faydalanabilirsiniz.

  • AXA Sigorta paketleri sayesinde yol yardım desteği alabilirsiniz. Aracınızla yolda kalmanız durumunda araç kurtarma ve çekme hizmetlerinden yararlanabilirsiniz.
  • AXA Sigorta kasko seçenekleri sayesinde araç sigortası aktarma ve poliçe genişletme avantajlarından faydalanabilirsiniz.
  • Poliçenizde belirtilmişse aracınızla kaza yapmanız durumunda doğan hukuki sorumluluklarınızın masraflarını ve üçüncü kişilere karşı doğan mali yükümlülüklerinizi sigortanızdan karşılayabilirsiniz.
  • Aracınızla arıza ya da kaza yaşamanız durumunda aracınızın orijinal yedek parçalarla tamir edilmesini sağlayabilirsiniz. Kaza durumlarında sağlık desteği alabilir, aracınızın tamir edilme sürecinde doğacak konaklama masraflarını sigortanızdan tazmin edebilirsiniz.
  • Sigortanızdaki teminatlar kapsamında kişisel asistans uygulamalarından yararlanabilir, acil yardıma ihtiyaç duyduğunuz anlarda organizasyon hizmetlerine  başvurabilirsiniz.
  • Siz de muayene öncesinde, sonrasında ve aracınızı kullandığınız her an kendinizi tamamen güvende hissetmek istiyorsanız AXA Sigorta’nın avantajlı paketlerini tercih edebilirsiniz. Size en uygun teklifi almak için AXAsigorta.com.tr’yi ziyaret edebilir ya da en yakın AXA Sigorta şubesinden randevu alabilirsiniz.

    2018 yılı Aralık ayı sonu itibarıyla, trafiğe kayıtlı araç sayısı 22 milyon 865 bin 921.

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 12 milyon 398 bin 190 adet otomobilin yüzde 37.9'u LPG kullanıyor.

    Son yıllarda akaryakıt fiyatlarının yükselmesi ile birlikte LPG tanklı araçlar daha ekonomik olduğu için tercih ediliyor.

    Bununla birlikte LPG'li araç kullanan kimi kişiler araç muayene istasyonlarında otomobillerine yüklü LPG tanklarının kullanım süresi 10 yıl dolduğu için vize alamıyor. 

    Zira yasaya göre ömrü 10 yılı aşkın LPG tanka sahip araçların trafiğe çıkması yasak. 

    Kimi araç sahiplerinin karşı karşıya kaldığı en büyük sorun ise tankı yeni taktırmış olmalarına karşın muayenede söz konusu LPG düzeneğinin 10 yıllık ömrünü tamamlamış olması. 

    Muayene sırasında karşılaşılan bu durum ile ilgili Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin bir açıklama yaptı.

    Şahin, tankın ne zaman araca takıldığından ziyade imalat yılının esas alındığını belirtti:

    LPG tanklarındaki 10 yıllık garanti süresi o tankın üretildiği yıldan itibaren başlıyor. Araç sahipleri de LPG tankının ne zaman üretildiğini bilmediği için o tankı yeni taktırmış olsa dahi araç muayene istasyonlarında 'bu tank 10 yılını tamamlamış değiştirmeniz gerekir' diye vize vermiyorlar.  Bu durumda araç sahibi eski bir LPG tankı kullanmış gibi muamele görür. Yani LPG tankını kullanmadığınız dönem dahi kullanılmış gibi kabul edilir. Çünkü garanti süresi bitmiştir. Bu yüzden LPG tankını alırken mutlaka imalat tarihini öğrenmemiz gerekiyor. Yakın bir tarihte imal edilmişse alabiliriz. Ancak imal tarihi birkaç yıl önceye aitse bunu almamalıyız.

    Şahin, araç sahiplerinin imal tarihine bakmadan satın aldıkları LPG tanklarını kısa sürede değiştirmek durumunda kalabileceğini belirtti.

    Tüketicinin bu duruma karşı dikkatli olması gerektiğini ifade eden Şahin, "LPG tankının imalat tarihinden itibaren 3-5 yıl sonra araçlara takılması tüketici açısından herhangi bir sıkıntı meydana getirmez. Yani aracın kullanımında herhangi bir tehlike oluşturmaz. Burada sadece tüketicinin ekonomik olarak zarara uğramasından bahsediyoruz." diye konuştu.

    Independent Türkçe, Ajanslar

    nest...

    çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası