suni sancı kaç saat sürer / Suni Sancı ile Normal Sancı Arasındaki Farklar Nelerdir? - funduszeue.info

Suni Sancı Kaç Saat Sürer

suni sancı kaç saat sürer

DOĞUMDA SUNİ SANCI

SUNİ SANCI (DOĞUM İNDÜKSİYONU)
NORMAL DOĞUMDA SUNİ SANCI VERİLMESİ
Doğum sancılarını başlatmak yada kendiliğinden başlamış doğum sancılarını yeterli düzeye getirecek kadar arttırmak için verilen ilaçlarla yapılan işleme doğum indüksiyonu (halka arasında suni sancı) denir. Bunun için anneye serum içerisinde oksitosin denilen ilaç verilir. Oksitosin normalde beyinin hipofiz adı verilen bölgesinden salgılanan ve rahim kasılmalarını sağlayan bir hormondur. Oksitosin ayrıca doğum sonrası kanamaları kontrol etmek amacıyla da kullanılır.

Normal doğumun ilerlemesi için rahim ağzının (serviksin) giderek açılması (dilatasyon) ve incelmesi gerekir. Bu incelme olayına efasman denir, efasman sırasında rahim ağzı yumuşar ve giderek incelir. Rahim ağzının açılması normal doğum sırasında yapılan muayenelerde santimetre olarak belirtilir, efasman yani incelme seviyesi ise yüzde olarak belirtilir. Rahim ağzı cm açıldığında ve efasman yüzde yüze yaklaştığında doğum olmak üzeredir. Suni sancı verilmesi bu açılma ve incelme olayını hızlandırır, bebeğin doğum kanalından aşağıya doğru daha hızlı ilerlemesini sağlar.

İndüksiyon gereken durumlar:
&#; Preeklampsi / Eklampsi (Gebelikte yüksek tansiyon ve nöbet geçirme)
&#; Korioamnionit (Rahim içerisinde enfeksiyon gelişmesi)
&#; Fetusa ait bazı testlerde anormallik saptanması
&#; İntrauterin gelişme geriliği
&#; Günaşımı gebelik (41 yada 42 haftayı geçmiş gebelik)
&#; Ölü fetus
&#; Majör konjenital fetal anomali
ve diğer bazı durumlarda indüksiyon (suni sancı) başlanması ile doğum gereklidir.

DOĞUMDA SUNİ SANCI NASIL VERİLİR?
Oksitosin ile doğum indüksiyonu:
Normal doğumda indüksiyon yani halk arasıdaki yaygın kullanılan ismi ile suni sancı için ülkemizde ve dünyada en çok kullanılan yöntem oksitosin yöntemidir. Oksitosin normalde de kadın vücudunda beyinde salgılanan bir hormondur ve rahim kasılmalarını sağlar. Suni sancı uygulanmayan doğumlarda da annenin rahim kasılmalarını ve doğumun ilerlemesini sağlayan hormon beyindeki hipofiz bölgesinden salgılanan oksitosin hormonudur.

Oksitosin suni sancı amacıyla nasıl verilir?
En yaygın kullanım şekli serum içerisine katılarak annenin kolundaki bir damar yolundan intravenöz infizyon şeklinde verilmesidir. Oksitosin verilirken serumun ilerleme hızı önemlidir, bu hız serum setinde bulunan küçük aparatlarla veya elektronik pompa aletleriyle ayarlanarak dakikada belli bir miktarda oksitosin gidecek şekilde uygulanır. Bazı durumlarda doğumun en başından itibaren uygulanırken bazı durumlarda doğumun herhangi bir aşamsında uygulanmaya başlayabilir. Her zaman doğumun sonuna kadar uygulama sürmeyebilir, bebek kalp atımındaki değişikliklere göre veya annenin rahim kasılmalarının fazla olduğu hallerde serum durdurulur.

Suni sancı ile doğum ağrıları daha fazla mı olur?
Bu her anne adayının ağrı algılama eşiğine göre değişebilen bir kavramdır. Bazı anne adayları suni sancı aldığı halde çok ağrı hissetmezken, bazı anneler suni sancı almadığı halde daha fazla ağrı hissedebilir veya tam tersi olabilir. Suni sancı ile verilen oksitosin ilacı annenin kendi vücudunda üretilen oksitosin hormonunun aynısıdır. Ağrısız doğum (epidural anestezi) uygulanmışsa suni sancı olsa da olmasa da anne doğum ağrılarını hissetmez.

Diğer doğum indüksiyonu yöntemleri:
Oksitosin dışında rahim kasılmalarını uyarmak ve rahim ağzının yumuşamasını, incelmesini, açılmasını sağlamak amacıyla nadiren kullanılan bazı yöntemler vardır. Bunlar:
&#; Amniyotomi: Bebeğin su kesesinin açılması. Doğumun hızlanması için yaygın olarak uygulanan bir yöntemdir.
&#; Membran stripping: Rahim ağzında zarların parmakla sıyrılması da yaygın kullanılan bir yöntemdir.
&#; Prostaglandin E1 (misoprostol) ve E2 (dinoproston): İlaçla uygulanan yöntemler arasında günümüzde oksitosinden sonra en sık uygulanan bunlardır. Ağızdan veya vajina içerisine koyularak uygulanırlar. Tablet, jel veya ovül formları mevcuttur.

Günümüzde hemen hemen hiç uygulanmayan yöntemler:
&#; Balon kateter
&#; Ekstraamniyotik salin infüzyonu
&#; Laminarya
&#; Sentetik ozmatik dilatörler
&#; Mifepristone (RU)
&#; Relaksin
&#; Nitrik oksit
&#; Meme başı uyarısı: Annein her iki meme başının elle dokunularak uyarılması beyinde posterior hipofiz bölgesinde oksitosin hormonu salgılanmasını sağlar, bu sayede rahim kasılmaları gerçekleşir. Günümüzde kullanılan bir yöntem değildir.

Suni sancıya başlamadan önce dikkat edilmesi gerekenler:
Doğum indüksiyonu her doğum için uygulanabilecek bir yöntem değildir. Annenin ve bebeğin çeşitli faktörler açısından doğum indüksiyonuna uygunluğu ve gereksinim varlığı açısından değerlendirilmesi gerekir. Bunlar:
&#; Fetal iyilik hali: NST, ultrasonografi, doppler, biyofizik profil gibi bebeğin iyilik halini ve kalp atışlarını değerlendiren yöntemler uygulanarak bebeğin durumunun suni sancı almaya uygun olup olmadığı değerlendirilir.
&#; Annenin daha önceden geçirdiği rahim ameliyatı gibi durumlar suni sancı almasına engel teşkil edebilir. Daha önce sezaryen geçirenlere suni sancı uygulanmaz.
&#; Annenin rahim kasılmaları yani kontraksiyonlar kardiyotokograf aletiyle karına başlanan problarla ölçülür ve annenin kendi kasılmaları, sancıları yeterli düzeyde ise ek olarak suni sancı uygulanmaz.
&#; Rahim ağzının yani serviksin durumu suni sancı uygulanması için uygun değilse suni sancıya başlanılmaz. Öncelikle rahim ağzını uygun hale getirmek için başka metodlar uygulanabilir. Bishop skoru 4 ve altında ise suni sancı sıklıkla başarısız olur.
&#; Gebelik haftası doğum için erkense ve bebeğin yeterince akciğer gelişimine vb. ulaşmadığı düşünülüyorsa suni sancı uygulanmaz. Ancak mutlaka doğum gerektirecek bazı hallerde uygulanabilir.

SUNİ SANCI İLE DOĞUM (SORU CEVAP YORUMLAR)

Suni sancı ile doğum ne kadar sürer?
Suni sancı ile normal doğumun kaç saat süreceği kaçıncı doğum olduğuna ve hastaneye başvuru anında açıklığın ne kadar olduğuna ve diğer bir çok faktöre göre değişebilir. Örneğin hastaneye cm açıklıkla başvurmuş bir hastanın 2. doğumu ise suni sancı ile 1 saat içerisinde bile doğurabilir. Hastaneye başvurduğunda santimetre açılması olan bir hastanın ilk doğumu ise suni sancı başlansa bile bebeğin doğması saatten fazla sürebilir. Kısacası bu konuda standart bir süre söylemek mümkün değildir. Suni sancının (oksitosin, indüksiyon) ana verilme amacı doğumun daha çabuk gerçekleşmesini sağlamak değildir, önemli olan doğumun çabuk olması değil sağlıklı ve problemsiz gerçekleşmesidir; bu nedenle suni sancıdan fayda beklenecek hastalara verilir, örneğin kendi sancıları yetersiz olan hastalar gibi. Doğum ne kadar sürer konusunda ayrıntılı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Sezaryende suni sancı verilir mi?
Gebelikte sezaryen öncesi hazırlık veya sezaryen yapmak amacıyla suni sancı verilmez. Annenin kendi sancıları varsa bunları azaltmak için de ilaç verilmez. Annenin kendiliğinden veya suni sancı ile ağrı çekmesinin sezaryen ameliyatına bir faydası olmaz. Yalnız bazen önce normal doğum denenmesi için suni sancı verilir ve sonradan sezaryen gerektiren bir durum olur bu durumda hasta sezaryenden önce suni sancı (doğum indüksiyonu) almış olur, bunun ameliyata bir zararlı etkisi veya zorluğu olmaz.

Suni sancı ile doğum yapanlar nelere dikkat etmeli?
Suni sancısız normal doğum yapan hastaların ve suni sancı ile normal doğum yapan hastaların doğumdan sonraki takipleri ve dikkat etmesi gerekenler aynıdır. Bebeğin doğumundan sonra tamamen aynı tedaviler, ilaçlar ve takipler uygulanır. Normal doğum ve sezaryen sonrası öneriler konusuna buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Doğumdan sonra suni sancı verilir mi?
Suni sancı yani oksitosin ilacı doğumdan sonra da devam edilir bir süre, bunun amacı rahmin doğumdan sonra atonik (yumuşak) olmasını ve kanama olmasını engellemektir. Doğumdan sora suni sancı verilmesi sadece suni sancı ile doğum yaptırılan hastalara değil, suni sancısız doğuran hastalara da uygulanır.

Suni sancı ile açılma olmazsa ne yapılır?
Yeterli miktarda ve yeterli sürede suni sancı verilmesine rağmen rahim ağzında açılma olmuyorsa genellikle ya sezaryen kararı verilir ya da suni sancı kesilerek bir süre hasta dinlendirilir ve sonra tekrar başlanır. Bu dinlenme süresince bazen hastanın kendi sancıları artar veya ilerleme olarak doğum gerçekleşebilir. Hastanın muayene özellikleri ve bebeğin ultrason, NST bulguları sezaryen ameliyatına almak veya beklemek konusunda kararı etkileyen faktörlerdir.

Suni sancı ile normal sancı (ağrı) arasındaki fark nedir?
Hamileler tarafından merak edilen sorulardan birisi de suni sancı ile hissedilen ağrının normal doğum ağrısından farklı olup olmadığıdır. Aslında bu hastaya göre değişen bir durumdur. Bazı hastalar suni sancı almadığı halde suni sancı alan hastalardan daha fazla ağrı hissedebilir veya tersi olabilir. Eğer epidural anestezi (ağrısız doğum) uygulanmışsa suni sancı alsa da almasa da anne adayı ağrı hissetmez veya çok az hisseder. Normal doğumun faydalarını bilen ve doğuma konsantre olmuş bir anne adayı her durumda doğum sancılarından çok rahatsız olmaz.

Hiç açılma olmadan suni sancı verilir mi, suni sancı ne zaman başlamalıdır?
Hamilelikte suni sancı bazen rahim ağzının olgunlaştırılması için veya doğumun hızlandırılması için başka endikasyonlar varsa hiç açılma veya incelme olmadan verilebilir. Rahim ağzı açıklığı santimetre iken veya santimetre iken, hatta bazen santimetre gibi doğuma yakın bazı nedenlerle suni sancı başlandığı olabilir.

Suni sancı sadece serum içerisinde mi verilir?
Halk arasında suni sancı denen oksitosin hormonu ilacı doğum amacıyla sadece serum içerisine katılarak verilir. Tablet formunda ağızdan alınan bir ilaç değildir.

Suni sancı mı sezaryen mı yapılmalı?
Suni sancı sezaryenin bir alternatifi olarak düşünülmemelidir. Her kadın için öncelikli ve en doğam olan yöntem bebeğin normal doğumla doğurtulmasıdır. Bu annenin kendi sancıları ile mümkün olmayacak gibi görünüyorsa suni sancı verilerek doğum kolaylaştırılmaya çalışılır. Eğer suni sancı vermeye engel bir durum varsa, bu durumda ya annenin kendiliğinden doğurması ya da sezaryen kararı verilir. Eğer annede normal doğuma kesin olarak engel bir durum varsa örneğin bebeğin aşırı kilolu olması veya çatı darlığı veya aşırı kanama olması gibi, bu durumlarda suni sancı değil sezaryen kararı direkt olarak verilir, bu örneklerde olduğu gibi suni sancı sezaryene alternatif bir yöntem değildir.

Bebeğin ters olması ve ikiz gebelikte suni sancı uygulanabilir mi?
Bebeğin ters olması (makat geliş) ve ikiz hamilelik genellikle sezaryen gerektiren durumlardır ancak her zaman sezaryen olmalı diye kesin bir kural yoktur, bu durumda normal doğuma karar verilmişse suni sancı da nadiren uygulanabilir.

Düşük ve ölü doğumlarda suni sancı:
Suni sancı erken gebeliklerde bebeğin anne karnında ölmesi gibi problemler varlığında anneye düşük yaptırmak amacıyla da uygulanabilir. Sadece gebeliğin son aylarında değil ilk aylarında da sancı vermek ve rahim kasılmalarını sağlayarak düşük yaptırmak veya gebeliğin rahim dışına atılmasını sağlamak amacıyla suni sancı verilebilir. Sonrasında rahim içerisinde parça kalma şüphesi varsa kürtaj ile rahim içerisi temizlenir.

DOĞUMDA SUNİ SANCI NEDEN VERİLİR?
HANGİ DOĞUMLARDA SUNİ SANCI UYGULANMALIDIR?

Doğum indüksiyonu (eylem indüksiyonu) yani halk arasındaki yaygın deyimi ile suni sancı ilk doğum veya sonraki doğumlarda gerekirse uygulanabilecek basit ve ucuz bir yöntemdir. Uygulanmasındaki ana amaç doğumun başlatılması veya başlamış olan doğumun hızlandırılmasıdır. Bu amaçla genellikle damar yolundan serum içerisinde oksitosin denilen ilaç kullanılır. Ancak her doğumda uygulanmaz, uygulanması için bazı kriterler gereklidir. Her doğumda rutin olarak uygulanması halinde özellikle ilk doğumlarda sezaryen oranlarının artabileceği bu nedenle sadece gerekli hallerde uygulanması gerektiği Amelikan kadın doğum uzmanları akademisi (ACOG) tarafından bildirilmiştir.

Normal doğumda suni sancı hangi durumlarda uygulanır (endikasyonlar):
&#; Gün aşımı (günü geçen) gebelikler
&#; Erken membran rüptürü (EMR): Suların erken gelmesi
&#; Koryoamniyonit: Rahim içerisinde enfeksiyon
&#; Bebekte gelişme geriliği
&#; Rh izoimmunizasyonu (Kan uyuşmazlığına bağlı hastalık gelişmesi)
&#; Anne karnında bebek ölümü: Ölü bebeğin anne karnında uzun süre beklemesi anne sağlığını da tehlikeye atabilir bu nedenle doğumun hızlandırılması gerekir.
&#; Preeklampsi, eklmapsi: Hamilelikte tansiyon yüksekliği ile seyreden durumlar
&#; Dekolman plasenta
&#; Annede kronik hastalıklar

Suni sancı hangi durumlarda uygulanmamalıdır (kontrendikasyonlar):
&#; Annnein daha önceden klasik uterin insizyon içeren bir ameliyat geçiröiş olması: Rahimde yukarıdan aşağıya yapılan bu kesi sonraki doğumlarda rahmin yırtılmasına (uterin rüptür) sebep olabilir.
Daha önceden geçirilmiş rahim ameliyatında ve sezaryende kesinin transvers (enlemesine) yapılması suni sancı için kesin kontrendikasyon oluşturmaz ancak bu hastalarda da dikkatli olunmalıdır.
&#; Plasente previa
&#; Vasa previa
&#; Aktif genital herpes enfeksiyonu
&#; Kordon sarkması
&#; Bebeğin rahim içerisinde yan durması (transvers situs)
&#; Bebeğin kilosunun aşırı fazla olması (Makrozomi)
&#; Bebeğin kafasının bir anomaliden dolayı büyük olması (hidrosefali)
&#; Anne pelvis kemiklerinin (çatı kemiklerinin) muayenede doğuma uygun görülmemesi

Bunların dışında ikiz, üçüz gebeliklerde normal doğum düşünülüyorsa suni sancı uygulanabilir. Çok fazla doğu yapmış olanlarda (6 veya daha fazla doğum) suni sancı dikkatli kullanılmalıdır çünkü bu hastalarda doğum sonrası kanama (atoni) riski artmaktadır. Suni sancı gerekli ve uygun doğumlarda verildiğinde doğumu kolaylaştıran ve faydalı bir uygulamadır.

SUNİ SANCININ YAN ETKİLERİ VE RİSKLERİ
SUNİ SANCININ ANNE VE BEBEK AÇISINDAN ZARARI VAR MIDIR?
Yapılan araştırmalar doğum indüksiyonunun (suni sancı) uygun doğumlarda uygulanması halinde ve uygulama sırasında gerekli takiplerin yapılması halinde anne ve bebek açısından anlamlı bir zarar veya risk içermediğini göstermiştir. Bu nedenle günümüzde uygun doğumlarda oksitosin yaygın olarak kullanılmaktadır. Yeni geliştirilen ve halen güvenilirliği, zararları, riskleri konusunda emin olunamayan bazı ilaçlar onay almamıştır ve bunların yaygın kullanıma girmesi için daha fazla araştırmalara gerek duyulmaktadır.

Suni sancı (doğum indüksiyonu) amacıyla en sık kullanılan yöntem olan oksitosin&#;in yan etkileri ve riskleri:
&#; Taşsistol ve hiperstimülasyon
&#; Fetal distres
&#; Hızlı doğum (partus precipitatus)
&#; Başarısız indüksiyon
&#; Hipotansiyon (İntravenöz bolus olarak verildiğinde)
&#; Yüksek dozda uygulanırsa anti-diüretik etki gösterebilir
&#; Hiponatremi (sodyumdan fakir sıvılarla verilirse)
&#; Bebekte yenidoğan döneminde bilirubin yüksekliğini arttırdığını söyleyen araştırmalar vardır ancak bazı araştırmalarda bunu gösterilememiştir.
&#; Uygun olmayan serviks (rahim ağzı) halinde uygulanırsa özellikle ilk gebeliklerde sezaryen oranında artışa neden olabilir.

Vajinal Doğum Hakkında Merak Ettikleriniz

VAJİNAL DOĞUM HAKKINDA MERAK ETTİKLERİNİZ

Vajinal doğum nedir?

Yaygın kullanılan adıyla normal doğum rahim kasılmaları ile beraber rahim ağzının açılması ve bebeğin vajinal yoldan doğmasıdır.
Doğum için düzenli rahim kasılmalarının başlaması, rahim ağzında giderek açılma olması, bebeğin başının giderek aşağı inmesi gerekir.
Gebelikle ilgili her şey yolunda ise kendiliğinden doğumun başlaması tercih edilir. gebelik haftasına kadar doğumun başlamadığı durumlarda riskler göz önünde bulundurarak daha sıkı takiplerle haftaya kadar beklenebilir.
Doğum yine de kendiliğinden başlamazsa suni sancı ile başlatılabilir.

Doğumun başladığını gösteren belirtiler nelerdir?

Düzenli kasılmalar (sancı başlaması) ;

Rahim isteğimiz dışında kasılıp gevşeyen kaslardan oluşan bir organdır .
Kasılmayı başlatmak yada durdurmak kişinin kontrolünde değildir. Kasılma sırasında karında sertleşme ve kasıklarda, karında ağrı olur. Rahimin kasılması demek annenin sancı duyması demektir. Sancı kelimesi gereksiz bir doğum korkusu yaratabileceği için kasılma kelimesini kullanmak daha uygundur. Bu kasılmanın şiddeti giderek artar, bir tepe noktaya ulaşır ve sonra gevşeme olur. Bu kasılma ve gevşemenin ardından ikinci bir kasılmanın geliş süresi giderek sıklaşır.
Gebeliğin son haftalarında vücudun doğuma hazırlığı anlamına gelen yalancı ağrılar yaşanır. Yalancı doğum kasılması ile gerçek doğum kasılması farkları şunlardır;

Yalancı doğum kasılmaları;

Gün içinde birkaç kez gelir, düzensizdir.
Çok kısadır ,hafiftir, sıklığı ve şiddeti artmaz.
İstirahat yada biraz egzersizle geçer.
Bu durum günlerce hatta haftalarca devam edebilir.
Hastaneye gitmeyi gerektirmez. Çünkü bu kasılmaların rahim ağzını doğuma yetecek kadar açması ve bebeğe itici güç uygulayabilmesi için güçlü ve düzenli olması gerekir.

Gerçek doğum kasılmaları ;

Düzenli aralıklarla gelir.
Önceleri seyrektir, giderek sıklaşır ve şiddeti artar.
Kasılma sıklığının 10 dakikada 1’in altına inmesi, başka bir deyişle 30 dakikada en az 3 kasılma olması düzenli olduğunu gösterir ve hastaneye gitmeyi gerektirir.
Yatmakla, dinlenmekle, yürümekle, egzersizle geçmez.
Kasılma süresi daha uzundur, yaklaşık saniye sürer.
Rahim ağzında açılmayı sağlar, bebek için itici güç oluşturur.

Su gelişi;

Doğumun başlaması bazen kasılma olmadan yada sıklaşamadan su gelişi ile olabilir.
Amniyon sıvısı berrak, açık sarı- beyaz renkte, içinde minik partiküller olan, kokusuz bir sıvıdır .
İdrar kaçırma ile karışabilir ama idrar kokmaması ve kontrolsüz gelmeye devam etmesiyle idrar olmadığı anlaşılabilir.
Su geldiğinde kordon sarkması, bebeğin eşinin ayrılması gibi hayati olabilecek anormal durumlar açısından hemen hastaneye başvurmak gerekir.
Hastanede yapılacak muayenede rahim ağzında açılma olup olmadığı, rahimde kasılma olup olmadığı değerlendirilir.
Yeterli kasılma yoksa , doğumun başlaması için belli bir süre beklenebilir. Genellikle su gelişi bir süre sonra rahim kasılmalarını uyarır ve doğumu başlatır.
Bu sırada bebeğin kalp atışları NST ile takip edilir, bebeği enfeksiyondan korumak için antibiyotik başlanır.
Bekleme sonucu doğal sancılar başlamamışsa suni sancı ile rahim kasılmalarını başlatmak uygun olur. Uzun süre beklemek anneyi ve bebeği enfeksiyon riskine sokarak pek çok olumsuz durumu beraberinde getirebilir.
NST de bebeğin kalp atışlarında düşüşler olması, amniyon suyuna bebeğin dışkısını (mekonyum ) yapmış olması , suni sancıya yanıt alınmaması gibi durumlarda sezaryene geçilebilir.

Kanama

Nişan gelmesiolarak bilinen durum rahim ağzını gebelik boyunca kapatan mukuslu bir tıkacın açılmasıdır. Çamaşırın hafifçe kirlenmesi yada tuvalette açık pembe kanlı sümüksü bir akıntı görülmesi şeklinde tarif edilir. Rahim ağzının doğuma hazırlandığını gösterir ve genellikle doğum başlayacağını işaret etse de bu birkaç gün içerisinde olmayabilir.
Tek başına nişan gelmesi yeterli kasılma yoksa doğumun başladığını göstermediği için kasılmalar sıklaşana kadar hastaneye başvurmayı gerektiren bir durum değildir.
Taze kırmızı , sümüksü olmayan, adet kanaması gibi bir kanama varsa rahim ağzının açıldığını yada plasenta ayrılması gibi anormal bir durumu işaret ediyor olabilir. Bu nedenle hemen hastaneye başvurmak gerekir.

Suni sancı hakkında merak edilenler;

Kendiliğinden doğum sancısının başlamadığı durumlarda doğumu başlatmak istediğimizde suni sancıya başvururuz.
Suni sancının en yaygın kullanılan şekli sentetik ‘oksitosin’ hormonudur. Oksitosin hormonu kadın vücudunda salgılandığında doğumu  ve süt salgısını başlatan , doğumdan sonra rahimi kasıp sertleştirerek doğum sonrası kanamayı durduran hormondur.
Damar yolundan verilen serumun içerisine koyulan sentetik oksitosin , doz ayarlı şekilde damlalar halinde başlanarak kontrollü olarak yavaş yavaş arttırılır. Belirli bir dozun üzerine çıkılamaz.
Daha seyrek kullanılan bir diğer suni sancı yöntemi ise vajene yerleştirilen ve vajinal damarlara yavaş yavaş kontrollü olarak doğumu başlatan bir madde olan ‘dinoproston’ salgılayarak etkisini gösteren şerit şeklinde bir ovuldur.
Uygulanan her iki yöntemle de kasılmalar başladıktan sonrası normal doğumdan farklı değildir fakat doğal başlayan doğuma göre bazı olumsuz durumlar daha sık görülebilir. Bunlar arasında bebeğin kalp atışlarının yavaşlaması yada doğumun ilerlememesi ile sezaryene geçiş gerekliliği, doğum sonu kanamanın daha fazla olması sayılabilir.

Doğum başladıktan  sonra bebeğin çıkışına kadar anneyi neler bekliyor?

Doğum kasılmaları başlayıp düzenli hal aldıktan sonra rahimin her kasılması bebek için itici etki gösterir ve rahim ağzının açılmasını sağlar. Doğum geri dönüşü olmayan gittikçe ilerleme gösteren bir süreçtir.
Bu ilerleme belli aralıklarla vajinal muayene yapılarak rahim ağzı açılması, bebeğin başının inişi ve başın duruşu kontrol edilerek anlaşılır. (Kasılma düzeyine göre saat başı yada iki saatte bir, sonlara doğru daha sık aralıklarla vajinal muayene gerekebilir).
Rahim ağzı açıklığı cm olup kasılmalar kuvvetli ve düzenli bir hal aldığında eğer istenirse epidural anestezi yapılabilir ( Bu konuda detaylı bilgi için ağrısız doğum konusunu okuyabilirsiniz).
Genellikle kasılmalar sıklaşıp açılma arttıkça su kesesi kendiliğinden açılır ve su gelişi de başlar. Su kesesi kendiliğinden açılmazsa doğumu hızlandırmak için muayene sırasında doktor tarafından açılabilir. Bu annenin hissedeceği ağrılı bir işlem değildir.
Kasılmalar sırasında anne rahatlamak için duş alabilir, yürüyebilir yada rahat edeceği pozisyonlar alabilir. Örneğin el ve dizler üstünde köpek pozisyonunda durabilir, çömelebilir, diz üstü yatağa yaslanabilir, yan yatabilir, secde pozisyonu alabilir, plates topu üzerinde oturarak esneyebilir, ritmik olarak sallanabilir… gibi. (Bu konuda detaylı bilgi için vajinal doğum korkuları konusunu okuyabilirsiniz).
Rahim ağzı açıklığı 10 cm olduğunda açılma tamamlanmıştır yani bebeğin başının geçebileceği kadar açılma olmuştur.
Bundan sonra bebeğin baş seviyesi istediğimiz düzeye inene kadar anneden ıkınmasını isteriz.
Ikınmada anneden kasılma ile eş zamanlı olarak  derin bir nefes alıp , nefesin içeride tutması ve bütün gücüyle bebeği itmesi istenir, sancılar arasında derin nefes alıp vererek dinlenmesi , rahatlaması istenir.
Bu evre daha önce doğum yapmış olanlarda çok kısadıfunduszeue.info doğum yapanlarda 1 saate kadar uzayabilir. Epidural anestezi yapılmışsa ıkınma evresini yavaşlattığı için bu sürenin 2 saate kadar uzaması normal kabul edilir.
Bebek yeterince indiğinde doğum salonuna geçilir.
Doğum salonunda bebeğin doğum kanalından çıkışına kadar ıkınmaların devamı istenir, bu sırada kontrolsüz yırtıkları önlemek için bebek başı çıktıktan sonra ıkınmaya son verilip doktor tarafından bebeğin gövdesi doğurtulur.
Bebeğin çıkışı sırasında doktor gerek duyarsa vajen girişine epizyotomi dediğimiz bir kesi yapar. ( Detaylı bilgiyi yazının devamında bulabilirsiniz).
Bebek doğduktan sonra kordonu kesilir ve acil müdahale gerektiren bir durum yoksa hemen anne kucağına verilebilir.

Bebek doğduktan sonra doğum salonunda  anneyi neler bekliyor?

Bebek doğduktan sonra bebeğin eşi olarak bilinen plasentasının rahimde yapıştığı yerden ayrılarak doğması beklenir.
Doğumdan sonra genellikle dakika, en fazla 30 dakika içerisinde plasenta ve zarlar da hiçbir müdahalede bulunulmadan rahimden dışarı atılır.
Bu sırada annenin yapacağı tek şey rahatlamaktır. Plasenta çıkışında ağrı duyulmaz, kendiliğinden doğar.
Nadiren plasenta beklemeye rağmen ayrılmaz yada ayrılsa da tam olarak çıkmaz içerde parçası kalırsa doktorun elle yada kürtaj aletleriyle müdahalesi gerekebilir (Bu konuda detaylı bilgi için vajinal doğumda anormal durumlar konusunu okuyabilirsiniz).
Annenin rahiminin setleşmesi ve kanama olmaması için rahim üzerine masaj yapıldıktan sonra doğum yolunda yırtılma olup olmadığı kontrol edilir. Varsa hasarlı bölge ve epizyotomi dikilmesinin ardından devam eden bir kanama olmadığı kontrol edilerek annenin müdahalesi tamamlanır.
Bu işlemler sırasında genellikle dikiş atılan yerlere lokal anestezi yada yapılmışsa epidural anestezi yeterli olur.  Nadiren hafif bir genel anesteziye gerek duyulabilir.

Bebek doğduktan sonra doğum salonunda bebeği neler bekliyor?

Annenin bebek çıktıktan sonraki işlemleri sürerken bebek ısıtılmış bir ortama alınarak ilk bakımları yapılır .
Ağzı burnu temizlenir, vücudu silinir, kurulanır.
Göbek bakımı yapılır.
Çocuk doktoru tarafından ilk  muayenesi yapılır , kalp atışları, solunumu, rengi ,ağlaması, aktivitesi, refleksleri değerlendirilir.
Kilosu, boyu , baş çevresi ölçülür.
Tüm yenidoğanlara hepatit B aşısı, K vitamini ve göz bakımı yapılır.
Anne ve bebek doğum salonundan birlikte çıkabilirler.

Bebek ne zaman anne yanına verilir?

Bebekler doğar doğmaz aranmaya başlarlar çünkü emme refleksleri anne karnında oluşmuştur . En kısa sürede anne ile bebeğin temasını sağlamak ve bebeği annenin memesiyle kavuşturmak gerekir.
Vajinal doğumlarda bebek doğar doğmaz anne kucağına verilebilir.
Annenin sütü hemen gelmeye başlar.

Doğumun kaç saat sürer?

Doğum sürecinin tamamını 4 faza ayıfunduszeue.info;

  • Erken faz (başlangıç fazı)

Kasılmaların  düzenli fakat seyrek ve hafif olduğu fazdır. Rahim ağzı açılmaya yeni başlamıştır. Başlangıçtan cm açıklık olana kadarki zamandır.

İlk doğumlarda ortalama  saat sürer.

En fazla 20 saate kadar çıkabilir.

Sonraki doğumlarda ortalama saat sürer.

 En fazla 14 saate kadar çıkabilir.

Bu nedenle doktor tarafından uygun görülürse,  ağrıların seyrek ve hafif olduğu bu fazı hastane yerine evde geçirilmesi düşünülebilir.

  • Aktif faz (hızlı açılma fazı)

Kasılmalar sıklaşmıştır, dakikada bir kasılma olur, süresi 60 saniye civarıdır, kuvvetli kasılmalardır. Rahim ağzı daha hızlı açılmaya devam eder ve 10 cm açıklık olduğunda açılma tamamlanmış demektir.

İlk doğumlar için ortalama saat , maksimum saat sürebilir.

Sonraki doğumlarda ortalama saatte tam açıklığa ulaşılır, maksimum saat sürer.

Bu fazda saatlik rahim ağzı açılması , ilk doğumunu yapanlar için saatte en az 1 cm , sonraki doğumlarda saatte en az  1,5 cm olmalıdır. Daha hızlı da olabilir.

  • Doğum fazı ( bebeğin çıkış fazı)

Açıklık 10 cm olduktan sonra bebeğin  doğumuna kadar geçen süredir. Annenin etkin ıkınması süre için en belirleyici faktörüdür.

İlk doğumlarda  en fazla 1 saat içinde doğum gerçekleşir, nadiren 2 saatte kadar uzayabilir. Daha çok uzaması normal değildir.

Sonraki doğumlarda ortalama dakikada doğum gerçekleşir, 1 saati geçmesi beklenmez.

Epidural anestezi uygulanması bu evreyi 1 saat daha uzatabilir.

Bebek doğduktan sonra bebeğin eşi denilen plasentasının  doğumu ortalama dakikada gerçekleşir. Bazen 30  dakikaya kadar uzayabilir, doğmazsa müdahale gerektirir.

  • Sonuç olarak doğum süresi herkes için farklı olmakla birlikte toplamda; İlk doğumu yapanlar için ortalama 11 saat; sonraki doğumlar için ortalama 6 -7 saattir. Sonraki doğumlarda her doğumun bir öncekinden daha hızlı olması beklenir.

NST nedir? Ne işe yarar?

NST non stres test demektir.
Anne karnına, biri bebek kalp atışlarını, diğeri rahim kasılmalarını algılayan iki tane prob bağlanır. Kalp atış hızı ve kasılma sıklığı en az dakika boyunca bir kağıda kayıt edilir.
Doğum gerçekleşene kadar aralıklarla anneye bu problar bağlanarak bebek kalp sesleri dinlenir . NST nin iyi olması  bebeğin doğum sürecinde iyi olduğu anlamına gelir.
Bebeğin kalp atış Hızı /dakika arası olmalıdır. Kalp atışlarında tekrarlayan yavaşlamalar, bebeğin streste olduğunu ve vajinal doğuma devam edilemeyeceği anlamını taşır. Bazen bebeğin çıkışına yakın ağrı ile eş zamanlı kalp hızı yavaşlamaları ya da anlık kısa süren yavaşlamalar normal kabul edilebilir.

Epizyotomi (doğum kesisi) nedir?

Hem bebeğin çıkımını kolaylaştırmak hem de annenin vajen ve dış genital organlarında istenmeyen yırtılmaların olmasını önlemek için vajina girişine yapılan kesidir.
Epizyotomi açılmasıyla bölgede kontrollü bir kesi yaratılarak esneme sağlanmış kontrolsüz yırtılmaların önüne geçilmiş olur. Çünkü bu kontrolsüz yırtıklar idrar borusu yada makata doğru uzama gösterirse ilerde idrar yada dışkı kontrolünü sağlayamama gibi olumsuz sonuçlar doğurabilir.
Her doğumda rutin uygulama değildir, gerekli olduğu durumlarda tercih edilir.
İlk doğumunu yapan kadınlarda vajina daha az elastik ve yırtılmaya müsait olduğu için epizyotomi uygulaması sıklıkla tercih edilmektedir.
Epizyotomi gerekip gerekmediği kararında annenin vajen çıkışının esnekliği, kaçıncı doğumu olduğu, ıkınmaların yeterliliği, bebeğin tahmini kilosu etkili olur.
Orta hatta makata doğru yada yana doğru açılabilir.
Orta hat epizyotomide daha az kanama, daha az ağrı ve daha hızlı iyileşme sağlanırken; ortadan yana doğru olan epizyotominin makat kaslarını yırtılmalardan daha iyi koruması en büyük artısıdır.
Epizyotomi hakkında yanlış bilinenler anne adaylarının normal doğumdan korkmasına neden olmaktadır.
Bu korku yersizdir çünkü;

-bu kesi sadece cilt ve cilt altı yağ ve bir miktar kas dokusu içerir yani çok derin değildir.

-ağrı sırasında ve uygulanmışsa epidural yada lokal anestezi eşliğinde açılır yani doğum ağrısı ve anestezinin etkisi bir araya geldiği için hissedilmez.

-5 cm civarı kısa bir kesidir.

-Doğum sırasında kendiliğinden oluşacak bir yırtığa göre  iyileşme daha hızlıdır.

Epizyotomi kendiliğinden eriyen dikiş materyali ile dikildiği için dikiş aldırmaya gerek yoktur. Genellikle çabuk iyileşir ve rahatsız edici iz kalmaz.
Komplikasyonları (anormal durumlar) ; Enfeksiyon riski düşükte olsa vardır. Morluk, şişme veya kanama görülebilir. Bu durumda genellikle dikiş üzerine baskı yapılması ve buz uygulması yeterli olur, olmazsa dikişlerin açılıp kanamanın temizlenmesi gerekebilir.
En sık görülen şikayet ağrıdır . Ağrı kesici yeterli olur.
Epizyotomi bakımı için doktor tarafından önerilen solüsyon, krem vs uygulanır. Dikişlerin kuru ve temiz tutulması, dışkı bulaştırılmaması önemlidir.
Pamuklu ped kullanılması ve sık değiştirilmesi faydalı olur.
Kabız olup dışkılama sırasında dikişleri zorlamamak için buna uygun beslenmek gerekir.

Taburcu olduktan sonra hangi durumlarda hastaneye başvurmak gerekir?

Dikişlerde aşırı ağrı veya gerginlik hissi, şişlik, morluk görünümü
Vajinal kanama miktarı fazla olması, (örneğin 2 saatte 1 pedden fazla)
Kanamanın açık kırmızı renk olması,
Akıntı da kötü bir koku olması
Ateş yüksekliği,
Karın ağrısı

Durumlarında hastaneye başvurmak gerekir.

Vajinal doğum avantajları:

En büyük avantaj annede iyileşmenin ve günlük hayata dönmenin daha hızlı olmasıdır bu nedenle bebekle daha rahat ilgilenebilir.
Anne ameliyat ortamında olmadığı için bebeğiyle birlikte odaya çıkabilir ve bebek-anne teması daha kısa sürede sağlanır..
Sancı çektikçe artan oksitosin sütün daha hızlı gelmesini sağlar.
Vajinal doğumda mecbur kalmadıkça genel anestezi kullanılmadığı için anne kendindedir ve anestezinin herhangi bir riskini taşımaz .
Epizyotomi dediğimiz doğum dikişi biraz ağrıya neden olsa da sezaryende olduğu kadar ağrı olmaz ve lohusalık daha rahat geçer.
Vajinal doğum ile doğan bebeklerde solunum problemleri daha az görülür çünkü bebek doğum kanalından geçerken uğradığı baskı, akciğerlerindeki amniyon suyunun atılmasına yol açar.
Bebek normal doğum esnasında doğum kanalından geçerken ağzı ile çeşitli bakterilere temas eder. Bu bakterilerin bebeğin bağışıklık sistemi için oldukça yararlı olduğuna dair çalışmalar vardır.
Bebeklerin küvöz bakımı ihityacı daha az olur.
Anne ve bebek hastanede daha kısa süre kalırlar böylece hastane enfeksiyonu riski azalmış olur.
Anne için çok büyük avantajlarından biri de sonraki doğumunu da vajinal yolla yapabilir ve genellikle sonraki doğumlar daha kolay  ve hızlı olur. Bu şekilde istediği sayıda çocuk sahibi olabilir.
Vajinal doğum sonrası enfeksiyon riski daha düşüktüfunduszeue.infoikle koruyucu antibiyotik ihtıyacı olmaz.
Doğum sıradında yada sonrasında kanama oranı sezaryenden daha düşüktür. Ortalama cc kadar kan kaybı olur.
Normal doğumdan vücudun normal şekline dönmesi sezaryene oranla daha hızlı olur ve egzersize başlamak daha kısa sürede mümkün olabilir.
Anne ölüm oranı binde 6 civarıdır. Bu sezaryenden düşük bir orandır.

Vajinal doğum dezavantajları:

Bebeğin çıkmasına kadar her an yolunda gitmeyen bir durum yaşanıp sezaryene geçilebilir.
Özellikle ilk doğumlarda uzun saatler boyunca ağrı çekmek ve ıkınma aşaması anne için yıpratıcı ve yorucu olabilir.
Doğum süresinin uzaması , bebeğin çıkımda uzun süre kalması, kordon yada plasenta ile ilgili beklenmeyen anormal durumlar yaşanıp bebeğin oksijensiz kalması söz konusu olabilir.
Doğum sırasında bebeğin geçtiği doğum yolunda yırtıklar oluşabilir, zamanla vajen kaslarında gevşeme  Cinsel hayat olumsuz etkilenebilir. Yaşlılıkta rahim sarkması yaşanabilir. idrar torbasında sarkıklık sonucunda idrar kaçırma problemleri olabilir. Bu durumlar kişinin kas ve bağ dokusu yapısal olarak zayıfsa,  çok sayıda doğum yapmışsa, zor yada iri bebek doğumu yaşamışsa daha belirgindir.
Vajinal doğum da anormal durumlar konusunu okuyabilirsiniz.

SUDA DOĞUM HAKKINDA

Suda doğumda anne adayı sancısını havuzda çekip doğumu dışarıda yapabilir yada hem sancıyı hem doğumu suyun içerisinde yaşayabilir.
Burda suyun annenin doğumunu kolaylaştırıcı pek çok etkisi olmaktadır. Annenin suyun etkisiyle gevşeme ve rahatlaması, ağrıyı daha az hissetmesi , doğal oksitosin salgısının artması ve rahim ağzı açılmasının hızlanmasına yardımı olabileceği gösterilmiştir.
Su ısısı derece arasında ayarlanır ve kullanılan küvet yada şişme havuzda gerekli sterilite şartları sağlanmış olmalıdır.
Annenin doğuma aktif katılabilecek bilgi ve doğum öncesi eğitimi almış olması gereklidir.
Anne adayının suda doğum yapabilmesi için riskli gebelik kategorisinde olmaması, bebeğin doğum kilosunun yüksek olmaması, annede obezite ve diyabet olmaması bebeğin kalp atışlarının normal olması gibi bir takım şartlar vardır.
Doğumu suyun içine olduğunda bebek anne karnına benzer bir ortama yumuşak geçiş yapar. Kordonu  kesilmediği sürece solunumu başlamadığı için suyu akciğerlerine çekemez.  Bebek saniye içerisinde sudan çıkarılıp anne kucağına verildikten bir süre sonra kordonu kesilir.
Günümüzde giderek kullanımı yaygınlaşıyor olsa da bazı otoriteler güvenli olduğuna dair daha çok çalışma ve yayın gerektiğini savunmaktadırlar.

Vajinismus Tedavisi

Vajinismus Tedavisi

Suni sancı kaçıncı haftada verilir? Suni sancı ile normal doğum nasıl olur?

Çoğu anne normal doğum yaparak bebek sahibi olmak istiyor. Fakat bu istek bazen çeşitli nedenlerle gerçekleşemiyor ve bebeğiniz bir türlü gelmek istemiyorsa bu durumda da tıp size “suni sancı” seçeneğini sunuyor. Peki nedir bu suni sancı? Merak edenler haberimizde tüm detayları öğrenebilir

Yayınlanma: - 10 Haziran Güncellenme:

Suni sancı kaçıncı haftada verilir? Suni sancı ile normal doğum nasıl olur?

Annelik en kutsal görevlerden biridir. Hamile olan kadınlarda doğumun gerçekleşeceği zamanı beklemek en heyecanlı ve de bir ömür gibi sürdüğünü hissettiği özel bir andır. Tabi bebeği sabırsızlıkla bekleyen diğer aile bireyleri için de aynı durum söz konusudur. Bu bekleyişin sonunda bebeğin dünyaya gelmesi herhalde tarifi mümkün olamayan bir duygu yoğunluğudur. İşte bu özel anın geciktiği sürpriz anlar da olmuyor değil. Anne karnındaki bebek zamanını doldurduğu halde henüz doğmamış ise son çare olarak görülen bir uygulama var: Suni sancı. Peki bu suni sancı nedir? Hangi durumlarda uygulanır? İşte suni sancı ile doğum hakkında bilmeniz gerekenler…

suni-sanci-shutter

SUNİ SANCI İLE DOĞUM HANGİ DURUMLARDA GERÇEKLEŞİR?

Suni sancı (İndüksiyon) her doğum yapan kadına uygulanmaz, bazı şartlar gerektirir. Bu şartlar şunlardır:

– Rahim içinde enfeksiyon tespit edilmesi,
– Gebelik süresinin haftayı aşması,
– Gebenin kronik hastalıklarının olması,
– Gebelik zehirlenmesi,
– Nöbet geçirme durumu,
– Ölü Fetüs,
– Fetüste doğru gitmeyen bir şeylerin görülmesi,
– Suyun erken gelmesi,
– Kan uyuşmazlığından kaynaklanan gelişmeler,
– Rahimde miyom olması,
– Bebekte gelişim geriliği,
– Majör Konjenital Anomali.

Suni sancı (doğum indüksiyonu) nedir?İlginizi ÇekebilirSuni sancı (doğum indüksiyonu) nedir?

SUNİ SANCI NASIL UYGULANIR?

Normal sancı başladığında doğumdaki gelişmeler ve doğumun gidiş hattı bazı nedenlerle aksiliklerle karşılaşılması durumunda ya da evvelce bilinen nedenlerden dolayı suni sancı uygulanır. Uygulama aşamaları ise şöyle gelişmektedir:

– Suni sancı yöntemlerinden biri vajinaya rahim ağzını yumuşatacak bir ilaç konması ile olur.

– Gerekli tetkiklerin yapılmasının ardından sabah veya akşam uygulanır. Uygulamayı izleyen bir kaç saat içerisinde doğum balayabilir. İlk gebeliklerde tek başına yeterli olmayabilir.

– Su kesesinin açılması yöntemi ile.

– İlacın kullanılmasından saat geçmesine rağmen doğum başlamamışsa, bebeğin içinde bulunduğu su kesesinin doktor tarafından küçük bir iğne ile açması ile gerçekleştirilir.

– Rahim kasılmalarını başlatan ve arttıran oksitosin hormonunun verilmesi ile.

Suni sancı ülkemizde yaygın olarak kullanılan yöntemdir. Hormonun serum içerisine katılarak anneye damar yolu ile verilmesi işlemidir. Bu işlem sonucu meydana gelen sancılar doğal doğum sancılarından çok daha güçlü ve sık olabilir.

suni-sanci-shutter

HANGİ DURUMLARDA SUNİ SANCI UYGULANMAZ?

– Bebek rahim kasılmaları arasındaki oksijen azalmasına tahammül edemeyecek kadar sıkıntıdaysa,

– Bebeğin plasentası veya ona ait damarları aşağı yerleşimliyse, bebeğin kordonu vajinaya sarkmışsa,

– Bebek anne karnında, yan duruyorsa,

– Rahimde klasik sezaryen ya da miyom ameliyatı gibi kesi ve dikiş hikayesi varsa,

– Anne, doğum zamanı aktif genital uçuk geçiriyorsa,

– Rahmin ağzında miyom, kanser gibi, leğen kemiklerinde kaza, hastalık sonrası deformasyonlar gibi; bebeğin vajinadan çıkmasını engelleyecek durumlarda.

aileanneBebekdoktorgebelikhamilekanserkazanormal doğumsözuygulama

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası