yaşlılarda ayak şişmesi neden olur / Bacaklardaki Şişlik Hangi Hastalıkları İşaret Edebilir? | Yeditepe Üniversitesi Hastanesi

Yaşlılarda Ayak Şişmesi Neden Olur

yaşlılarda ayak şişmesi neden olur

Ayak şişmesi nedenleri nelerdir? Ayak şişmesi nasıl geçer? İşte tedavisi…

Şişmiş ayaklar ve ayak bilekleri yaygındır. Ayakta çok duruyorsanız veya çok fazla yürüyorsanız endişe edilecek bir durum değildir. Ancak bazı semptomların eşlik ettiği ayak ve ayak bileklerindeki şişlikler ciddi bir sağlık sorununa işaret edebilir. Peki, ayak şişmesi nedir? Ayak şişmesinin nedenleri, belirtileri ve tedavisi ile bilmek istediğiniz her şeyi haberimizde bulabilirsiniz…

Yayınlanma: - 17 Eylül Güncellenme:

Ayak şişmesi nedenleri nelerdir? Ayak şişmesi nasıl geçer? İşte tedavisi…

Uzun süre ayakta kalan, hareketsiz duran ve yoğun bir tempoda çalışan insanların sıklıkla karşılaştığı bir durumdur ayak şişmesi. Uzun süren ayak şişmesi, kas rahatsızlıklarının yanı sıra birçok hastalığın da habercisi olabilir. Ayak şişmesi ve ayak bileği şişmesi tipik olarak yumuşak dokularda biriken sıvı nedeniyle gelişmektedir. Ayak şişmesi ile ilgili merak ettiğiniz tüm detaylar için haberimize göz atmanız yeterli… Ayak şişmesi nedir? Ayak şişmesinin nedenleri, belirtileri ve tedavisi…

AYAK ŞİŞMESİ NEDİR?

Ayak ve ayak bileği şişmesi vücudun bu bölgelerinde sıvı birikmesine işaret eden periferal ödem olarak bilinir. Yaralanma nedeniyle olmadığı sürece sıvının birikmesi genellikle acı vermez. Şişkinlik, yerçekimi nedeniyle vücudun alt kısımlarında genellikle daha belirgindir.

Ayak ve ayak bileği şişmesi daha yaşlı yetişkinlerde yaygındır. Şişlik, vücudun her iki tarafında veya sadece bir tarafında oluşabilir. Alt bedendeki bir veya daha fazla bölge etkilenebilir.

Ayakta ve ayak bileğindeki şişlik genellikle önemli bir sağlık riski oluşturmazken, bir doktora ne zaman başvurmanız gerektiğini bilmek önemlidir. Şişlik bazen, hemen tedavi edilmesi gereken altta yatan daha ciddi bir sağlık sorununa işaret edebilir.

Bacaklarda şişme ve ağrı belirtilerine dikkat!İlginizi ÇekebilirBacaklarda şişme ve ağrı belirtilerine dikkat!

AYAK ŞİŞMESİ BELİRTİLERİ

Başlangıçta, şişme nedeniyle cilt oldukça gergin bir hal almakta ve bu da kişiye rahatsızlık vermektedir. Bu durumda, çorap ve ayakkabı giymek te neredeyse mümkün olmayan bir hale gelmektedir. Ayaklar oldukça ağır hissedilmekte ve hareket ettirmesi zorlaşmaktadır.

Ayak şişmesiyle birlikte yaşanan diğer belirtiler şunlardır:

– Ayak bileklerinin şişmesi
– Ayak şişmesinin dize kadar gelmesi
– Parmakla şiş alana bastırınca çukur olması
– Bastırınca oluşan çukurun 10 dakika daha fazla bir süre sonra düzleşmesi
– Şişmiş olan alanlarda kızarıklık ya da sıcaklık hissi
– Uyuşma, karıncalanma ya da ağrı

ayak-şişmesi

AYAK ŞİŞMESİNİN NEDENLERİ

– Gebelik döneminde,
– Kullanılan ilaçların yan etkisi olarak,
– Ayakta gerçekleşen bir yaralanma da,
– Karaciğer, böbrek ve kalp hastalıklarında,
– Enfeksiyon rahatsızlıklarında,
– Lenf damarı rahatsızlıklarında,
– Kan damarlarının tıkanmasında görülür.

Ödem nedir? İşte ödem tedavisi ve ödem atıcı yiyeceklerİlginizi ÇekebilirÖdem nedir? İşte ödem tedavisi ve ödem atıcı yiyecekler
AYAK ŞİŞMESİNİN TEDAVİSİ

Ayak şişmesini hafifletmenin en kolay yolu ayağı yüksekte tutmaktır. Dizlerinizin, uylukların ve belinizin arkasındaki baskıyı azaltmak ve maksimum fayda sağlamak için bacaklarınızı kalp seviyenizden daha yüksekte tutmalısınız.

Ayak şişmesini hafifleten diğer yöntemler şunlardır:

Bacaklarınızı esnetin ve hareket ettirin

Bacaklarınızda birikebilecek sıvı miktarını azaltmak için tuz alımını kısıtlayın

Sağlıklı vücut ağırlığınızı koruyun

Destek çorapları veya sıkıştırma çorapları giyin

Uzun süre oturmaktan veya ayakta durmaktan kaçının. Uzun periyotlar halinde oturduğunuzda veya ayakta durduğunuzda ayağa kalktığınızdan veya periyodik olarak hareket ettiğinizden emin olun.

Ayaktaki şişme ciddi bir yaralanma ya da kemik hasarı nedeniyle ortaya çıktıysa, hasarı onarmak için ameliyat gerekli olabilir.

AğrıameliyatÇukurdoktorgebelikSağlık

Ayak şişmesinin nedenleri nelerdir? Ayak şişmesi nasıl geçer?

Giriş Tarihi: Son Güncelleme:

Ayak, bacak ve ayak bileği şişmesi, vücudun bu kısımlarında sıvı birikimini ifade eden periferik ödem olarak da bilinir. Sıvının birikmesi, yaralanma nedeniyle olmadıkça genellikle acı verici değildir. Şişlik, yerçekimi nedeniyle vücudun alt bölgelerinde daha belirgindir. Peki, ayak şişmesinin nedenleri nelerdir ve ayak şişmesi nasıl geçer? İşte sıkça karşılaşılan bir rahatsızlık olan ayak şişmesi ile ilgili bilmeniz gerekenler

Ayak şişmesinin nedenleri nelerdir? Ayak şişmesi nasıl geçer?

Ayak bileği ve ayak şişmesi yaygındır ve özellikle çok ayakta duruyorsanız veya çok yürürseniz ayaklarınız şişebilir. Ancak şişmiş ayak ve ayak bilekleri ciddi bir sağlık sorununa işaret ediyor olabilir. Ayak ve ayak bileği şişmesinin olası bazı nedenlerini aşağıda ele aldık. Ayak şişkinliği yaşadığınız takdirde doktora ne zaman başvuracağınız konusunda tavsiyeleri öğrenebilirsiniz..

Ayak, bacak ve ayak bileği şişliği en sık yaşlılarda görülür. Şişme, vücudun her iki tarafında veya sadece bir tarafta meydana gelebilir. Alt gövdede bir veya daha fazla alan etkilenebilir.

Ayakta, bacakta ve ayak bileğinde şişlik genellikle önemli bir sağlık riski oluşturmazken, bir doktora ne zaman bakılacağını bilmek önemlidir. Şişlik bazen hemen tedavi edilmesi gereken daha ciddi bir altta yatan sağlık sorununu gösterebilir.

  • Dolaşım sistemine bağlı olarak görülen damar sorunlarında ayak şişmesine neden olabiliyor
  • Kadınlarda hamilelik döneminde vücuttaki ağırlığın yükselmesi, metobalizmik değişimler gibi nedenlerden dolayı ayak şişmesi sorunu ile karşılaşılıyor
  • Kötü çorap ve ayakkabı tercihine bağlı olarak dolaşım sisteminin engellenmesi ile ayak şişmesi sorununa yol açılabiliyor
  • Burkulmaya veya darbeye bağlı olarak tendonlarda zedelenme veya doku yapıda hasara bağlı olarak ayak şişmesi meydana gelebiliyor
  • Tırnak batması gibi durumlarda dolaşım sisteminin etkilenmesi de ayak şişmesine etki ediyor
  • Ayak şişmesine karşı olarak ayakları dinlendirmek, sıkı ve dar çorap ile ayakkabılardan uzak durmak gerekiyor. Ayrıca epsom tuzu ile ayakları yıkamak , şişliğin dinmesine yardımcı alıyor. Uzmanlar tarafından ayak şişmesine karşı en önemli önlemlerden birisi olarak ayakların nefes alması gerektiği belirtiliyor.

ARKADAŞINA GÖNDER

Ayak şişmesinin nedenleri nelerdir? Ayak şişmesi nasıl geçer?

SON DAKİKA

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır