tarçın şekere iyi gelir mi / Kan şekerini düşüren 13 mucizevi besin! - Sağlık Haberleri

Tarçın Şekere Iyi Gelir Mi

tarçın şekere iyi gelir mi

Kan şekerini d&#;ş&#;ren 13 mucizevi besin!

1- Çilek

Antosiyaninler olarak bilinen ve kırmızı rengini veren antioksidanlardan yüksek. Bazı çalışmalarda antosiyaninlerin bir yemekten sonra kolesterol ve insülin seviyelerini azalttığı ortaya çıktı. Ayrıca tip 2 diyabette kan şekeri ve kalp hastalığı risk faktörlerini iyileştirdiği saptandı.

2- Keten tohumu

İçeriğindeki çözünmeyen lif ve fitokimyasal olan liganlar sayesinde vücuttaki iltihabı, kalp hastalığı riskini ve kan şekeri seviyesini azaltabilir, insülin duyarlılığını artırabilir. Vücudunuz bütün haldeki keten tohumlarını ememez, bu nedenle öğütülmüş tohumları satın alın veya kendiniz öğütün. Ayrıca, keten tohumlarının kokmasını ve bozulmasını önlemek için buzdolabında sıkıca kapatılmış bir kapta olması önemli.

3- Kuruyemişler

Fındıkgiller (fındık, badem, ceviz, kaju, antep fıstığı, pekan vb.), diyabetik bir diyete sağlıklı bir ek besindir. Sindirilebilir karbonhidratları düşüktür ve kan şekeri, insülin ve LDL seviyelerini azaltmaya yardımcı olur.

4- Yoğurt

Sağlıklı kan şekeri seviyelerini teşvik eder, kalp hastalığı için risk faktörlerini azaltır ve kilo yönetimine yardımcı olabilir.

5- Zerdeçal

Kalp ve böbrek hastalığına karşı korurken kan şekeri seviyelerini ve vücuttaki iltihabı azaltabilecek kurkumin adlı aktif bileşeni içerir.

6- Chia tohumu

Yüksek miktarda lif içerir, sindirilebilir karbonhidratları düşüktür ve kan basıncını ve inflamasyonu azaltabilir. Chia tohumlarındaki viskoz lif, besinlerin bağırsaklarınızdan geçme ve emilme oranını yavaşlatarak kan şekeri seviyenizi düşürebilir.

7- Tarçın

Birçok kontrollü çalışma tarçının kan şekeri seviyesini düşürebildiğini ve insülin duyarlılığını artırabildiğini gösterdi. Çoğunlukla marketlerde satılan Çin tarçının kullanımı günde 1 çay kaşığı ile sınırlandırılmalı. Kumarin adlı bir madde içerdiğinden yüksek dozda alımı sağlık problemlerine neden olabilir. Diğer yandan şeker üzerinde daha yüksek etkiye sahip doğru Seylan tarçını daha az kumarin içerir.

8- Yağlı balıklar

Somon, sardalya, ringa, hamsi ve uskumru, kalp sağlığı için büyük yararları olan, iltihabı azaltan Omega-3 yağ asitleri DHA ve EPA'nın yüksek kaynaklarıdır. Bu yağlardan düzenli olarak yeterince almak, kalp hastalığı ve felç riski yüksek olan şeker hastaları için özellikle önemli. Balık, aynı zamanda tok hissetmenize yardımcı olan ve metabolizma hızınızı artıran mükemmel bir yüksek kaliteli protein kaynağıdır.

9- Sarımsak

Şeker hastalığı olan kişilerde kan şekeri, iltihap, LDL kolesterol ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olur.

Elma sirkesi

Bazı çalışmalarda elma sirkesinin insülin duyarlılığını artırdığı ve açlık kan şekeri seviyesini düşürdüğü ortaya çıktı. Ayrıca, karbonhidrat içeren öğünlerle birlikte tüketildiğinde kan şekeri yanıtını yüzde 20'ye kadar azaltabildiği saptandı. Mide boşalmasını geciktirdiği için tokluk hissini de artırıyor. Suyla seyreltilmiş halde günde 1 çay kaşığı elma sirkesi ile başlanabilir, günde maksimum 2 yemek kaşığına kadar artırılabilir. Mide şikayetleri olanlar için sakıncalıdır.

Brokoli

Düşük kalorili, yüksek besin değerine sahip, düşük karbonhidratlı bir yiyecek. Çeşitli hastalıklara karşı koruyabilen sağlıklı bitki bileşikleri ile dolu. Diyabetik araştırmalar brokolinin insülin seviyelerini düşürmeye yardımcı olabileceğini ve hücreleri metabolizma sırasında üretilen zararlı serbest radikallerden koruyabileceğini gösterdi.

Yumurta

Kalp hastalığı için risk faktörlerini iyileştirir, iyi bir kan şekeri kontrolünü destekler, göz sağlığını korur ve tok hissetmenizi sağlar.

Yeşil yapraklı sebzeler

Son derece besleyicidir ve kalorileri düşük. Ayrıca, kan şekeri seviyenizi yükselten, sindirilebilir karbonhidratları çok düşüktür. Ispanak, pazı, lahana ve diğer yeşil yapraklı sebzeler, C vitamini de dahil olmak üzere birçok vitamin ve mineral kaynağı. Lutein ve zeaksantin adlı antioksidan içerikleri ile, gözlerinizi yaygın diyabet komplikasyonları olan maküler dejenerasyon ve katarakttan korur.

Kan şekerini düşürmek için yapılabilecek diğer uygulamalar

Bunlar dışında şekeri dengelemek için:

Düzenli egzersiz yapın
Karbonhidrat alımınızı kontrol edin
Lif alımınızı artırın
Bol su için
Porsiyon kontrolü sağlayın
Düşük glisemik indekse sahip besinler seçin
Stres seviyenizi kontrol edin
Kan şekeri seviyelerini takip edin
Yeterli kaliteli uyku uyuyun, krom ve magnezyumdan zengin besinlerle beslenin
Fazla kilolarınızı verin

Tarçın şeker ilaçlarından daha mı etkili? Tarçının harika faydaları

5 bin yıldan fazla bir çok geleneksel tıpta kullanılan Tarçın günümüzde sadece sütlü tatlıların üzerine dökülen bir tatlandırıcı gibi düşünülüyor. Tarçının faydalarını anlattığımız bu yazıda Diyabet hastaları için ne kadar önemli olduğunu, hatta bir çok hastalığı da önlemede ne kadar etkili olduğunu bilim adamlarının araştırmalarıyla bulabilirsiniz. Yazımızın sonunda Tarçın nedir? Tarçının tarihçesi nedir? Neden Tarçın Yemeliyim? Tarçın hakkında bilimsel çalışmalar nelerdir? Tarçının zararları nelerdir? Tarçın nasıl alınır? Tarçın alırken nelere dikkat edilmeli? Tarçın nasıl saklanmalı?Tarçın şeker ilaçlarından daha mı etkili? Tarçının harika faydaları nelerdir? sorularının yanıtını bulabileceksiniz.


Bilim insanları uzun bir süredir tarçının, şeker hastalığı için ciddi bir tehlike oluşturan kan şekerindeki ani artışları önleyebileceğine ve insülin direncine karşı koruyucu bir etki yaratabileceğine inanıyor. Ne var ki tarçının böyle bir etkiyi tam olarak nasıl yarattığı konusu bugüne dek gizini korudu.

Daha önce yapılan kimi araştırmalar ciddi bir etkiye işaret ederken, kimileri yeterince inandırıcı olmaktan uzak birtakım bulguları gözler önüne sermekteydi.

Ohio Northern Üniversitesi Raabe Eczacılık Fakültesi’nden biyokimyacı Amy Stockert’in, tarçının etkilerini ortaya çıkartmak için yılında yaptığı bir araştırma, her gün tarçın içerikli destekleyici haplar alan tip 2 şeker hastalarının kan şekerlerinde plasebo alanlara kıyasla çok daha belirgin bir düşüş sağlandığını ortaya koyuyordu. Bu da, hücresel düzeyde kalıcı birtakım değişimlerin tetiklenmiş olduğu anlamına geliyordu. Bunun üzerine, Stockert ve arkadaşları gen ifadesindeki proteinlerden birinin tarçından etkilenmiş olabileceğini düşündüler.


Tarçının İnsülin dengesine direkt etkisi

Stockert’in insülin dengesinin düzenlenmesinde etkin bir protein olan, Sirtuin-1 (Sirt-1 olarak da biliniyor) genine odaklanıyor. Stockert, Sirt-1 geninin glikoz aktarımında etkili olan bir başka proteini de tetiklediğine ve bunun kilit bir rol oynayabileceği düşüncesinin son derece mantıklı olduğuna dikkat çekiyor.

Kırmızı şarapta bulunan, yaşlanmayı geciktirici ve kolesterol düşürücü özelliklere sahip, resveratrol adlı birantioksidanın Sirt-1 genini devinime geçirdiği bilim çevrelerinde bilinen bir gerçek. Tarçının fenoller adıyla bilinen benzer birtakım bileşikler içermesinden yola çıkan Stockert, bunların da Sirt-1 moleküllerine benzer biçimde bağlanabileceklerini düşündü. Bu düşüncesini doğrulamak için yaptığı araştırmada tarçındaki fenollerin bu proteinle benzer ve kimi zaman çok daha güçlü etkileşimler kurduğuna tanık oldular.

Bu durum tarçının içerdiği fenollerin Sirt-1 genini de devinime geçirebileceğine vurgu yapan Stockert, “Gerçekten böyle bir durum söz konusu ise, bu da tarçının yalnızca kan şekerini düşürmekle kalmayıp çok daha başka yararları da olduğu anlamına geliyor.

Tarçın, lipid metabolizmasından, hücre büyümesiyle ilgili değişikliklerden ve çeşitli genlerin ifadesinden sorumlu olan bir proteini etkiliyor,” diyor.


1 gram tarçın ilaçtan daha etkili

Stockert’in daha önceki araştırmaları günde 1 gram tarçın tüketen insanların kan şekeri düzeylerinde, ilaçlardan sağlanması beklenen orana kıyasla, çok daha fazla bir düşüş meydana geldiğini ortaya koyuyordu.

Ancak Stockert pişirme sürecinde ya da çeşni katma amacıyla tüketilen çok daha düşük miktarlarda tarçının bile sağlığa yararlı etkiler yaratabileceğine inanıyor ve  söyle devam ediyor: “Tarçın ile bu enzim arasında bilgisayar örneğimizde tanık olduğumuz gibi bir etkileşim söz konusu ise, bunun yaşlanmayı geciktirici bir etki yaratması, antioksidan denetimi ve insan sağlığı açısından gerçekten önemli daha birçok yararlı etkilerle ilintili olması da olası. Üstelik, tüm bu etkilerin yaratılması için günde bir gram tarçın tüketmek de gerekmiyor.” 

Tüketicilere çubuk ya da öğütülmüş tarçını güvenilir baharatçılardan satın almalarını öneren Stockart, şimdilerde ekibiyle birlikte tarçının yağ hücreleri üzerindeki etkilerini araştırıyor ve bu çalışmalar kapsamında kas ve karaciğer hücrelerini de araştırmayı umut ediyor.

ABD Beslenme ve Diyetetik Akademisi sözcülerinden Nancy Farrell&#;de, kan şekeriile ilgili araştırmanın henüz kesin bir sonuca ulaşmadığına, ancak konunun daha derinlemesine araştırılması açısından son derece yüreklendirici olduğuna dikkat çekerek, “Günlük yaşamımızda aşırıya kaçmaksızın tarçın tüketmenin genelde sağlığa iyi gelen bir alışkanlık olduğu söylenebilir, ” diyor.

Farrell insanlara yulaf, tost, balkabağı, kırmızı biber ve başka birtakım yiyeceklere tarçın eklemelerini öneriyor. Ancak tarçın tüketiminde aşırıya kaçmanın karaciğer bozuklukları olan kişilerin karaciğer işlevlerini daha da kötüye götürebileceği uyarısında bulunuyor ve tarçın haplarını alıp almama konusunda da kesinlikle bir uzmana danışmak gerektiğinin altını çiziyor.


Tarçın nedir? Tarçının tarihçesi

Tarçın (Cinnamomum), defnegiller ile aynı aileden olup,  anavatanı Güney ve Güneydoğu Asya&#;da, yaprakları dökülmeyen aromatik kokusu olan bir ağaç cinsidir.

Defnegiller familyasından gelen tarçının dünya üzerinde dört türü mevcuttur, Seylan’dan adını alan Cinnamomum zeylanicum “hakiki tarçın” olarak anılır. Diğerleri Çin ya da Endonezya tarçını olarak da bilinen Cinnamomum cassia’nın akrabalandır. İki tür de Asya’da her dem yeşil kalan bir ağaç türünden gelmektedir.

Çin tarçınının kabukları doğrudan kullanılır. Seylan tarçınının genç dallan kesilip soyularak iç içe konulur ve kurumaya bırakılır. Kurudukça kıvrılıp borumsu bir görünüm alan bu iç kabuklar “çubuk” ya da “toz” tarçın olarak kullanılır. Tatları benzese de Seylan tarçınının daha baskın bir tadı vardır.

Amerika’da yetişen tarçın genellikle daha ucuz olan cassia türünden gelir.


Tarçının Tarihi

Tarçının tarihi çok eskilere dayanır. Seylan tarçını Sri Lanka’dan (Seylan’ın yeni adı) gelir. Çin yazıdan tarçının MÖ yılından beri kullanıldığını göstermektedir.

Eski Mısır&#;da ölüleri mumyalarken tarçın kullanıldığı görülmektedir.

MÖ yıllarında Hindistan’dan Batı Asya, Avrupa ve Afrika’ya ithal edilmeye başlanan tarçın kısa sürede dünyaya yayılmıştır. Haçlı Seferleri sırasında tarçın, Avrupa’ya taşınmıştır ve bundan sonra ünü bütün dünyaya yayılmıştır.

Seylan tarçını yetiştiren ülkelerin başında Hindistan, Sri Lanka, Madagaskar ve Brezilya gelir. Çin tarçını Çin, Vietnam ve Endonezya’da yetiştirilir.


Neden Tarçın Yemeliyim?

Tarçın manganez, demir, kalsiyum ve lif açısından oldukça zengindir ve ayrıca sinamaldehid, sinamil asetat ve sinamil alkol gibi antioksidan maddeler içerir. Sinamaldehid, kandaki hücrelerin pıhtılaşmasını önler.

Doğal ilaçlar kategorisine giren tarçını Çinliler, bünyeyi güçlendirdiğine ve insanı gençleştirdiğine inanırlar. Hintliler, çubuk tarçın çiğnemenin adeti düzenlediğini düşünürler. Ayrıca Hintli ebeler ve hekimler, tarçını doğum sancılarını azaltmak ve ağrıyı dindirmek amacıyla kullanır. Sıcak suyun içinde bir çay kaşığı tarçın ve bir çay kaşığı balı karıştırıp gargara yaparak ağız kokusunu giderebilirsiniz.

Tarçın gut ile artrit hastalarına iyi gelir

Çin’de Nanjing Üniversitesi’nde ürik asit oranını düşürdüğü ve gut ile artrit hastalıklarına iyi geldiği düşünülen Çin’e özgü adet şifalı bitki üzerinde araştırmalar yapılmıştır. Bu araştırmalarda çintarçımnm ürik asit oluşumundan sorumlu enzimlere karşı en etkili bitki olduğu kanıtlanmıştır.

Tarçın kalp sağlığına yardımcıdır, kolesterol düşürücü özelliği var

Tarçının lipidi azalttığı, kanda pıhtılaşmalara engel olduğu ve iltihap çözücü özellikler taşıdığı kanıtlanmıştır. Yapılan araştırmalar tip 2 diyabet hastalarında günlük tarçın kullanımının (günde altı gramdan fazla olmamak koşuluyla) trigliserıd, LDL kolesterol ve total kolesterol oranlarım düşürdüğünü ortaya koymuştur.

Tarçın Tip 2 Diyabet hastalarının kandaki şekeri düşürüyor

Hayvanlar üzerinde yapılan bir araştırmada erkek farelere tarçın diyeti uygulandığı zaman kan şekerinin düştüğü gözlenmiştir. İnsanlar üzerinde yapılan bir diğer araştırmada ise tip 2 diyabet hastalığı bulunan insanlarda tarçının kandaki şeker oranım düşürdüğü gözlenmiştir.

Tarçın yüksek tansiyon hastalarına iyi gelir

Fareler üzerinde yapılan bir araştırmada hayvanlara ilk önce kan basınçlarını artırmak amacıyla şekerli bir karışım verilmiştir. Daha sonra farelere sofralık tarçın, tarçın tozu ve tarçın yerine geçecek bir tür karışım verilmiştir. Tarçın tozu ve sofralık tarçın verilen hayvanlarda kan basıncının düştüğü gözlenmiştir.

Tarçının zararları konusunda herhangi bir bilimsel çalışma denk gelmedi. Zaten fazla tarçın kullanıldığında ne kadar acı olduğunu deneyebilirsiniz.


Tarçınla İlgili İpuçları! Tarçın nasıl alınır? Tarçın alırken nelere dikkat edilmeli? Tarçın nasıl saklanmalı?

Tarçın alırken “hakîki” Seylan tarçını almak istiyorsanız dikkat etmelisiniz; çünkü genellikle çintarçınıyla aynı model ambalajda olurlar. Gerçek tarçın için aktarlara gitmelisiniz.

Tarçın alırken kokusuna dikkat etmeli. Tarçının tazeliğini kokusundan anlayabilirsiniz. Taze tarçının tatlı bir kokusu olur.

Tarçının saklanmasına dikkat edilmeli. Tarçın karanlık bir alanda, hava almayan bir kapta saklanmalıdır. Sofralık tarçın altı ay içerisinde kokusunu kaybetmeye başlar. Tarçın çubukları ise bir yıl kadar dayanabilir.

Tarçını büyük boy ekonomik paketlerde almak her ne kadar çekici görünse de tazeliğini ve fitokimyasal besin değerini korumak açısından az miktarlarda almanızı tavsiye ederiz.

Tarçın nasıl kullanılabilir?

  • Çubuk tarçınları, kahve öğütücüyle ya da rendeleyerek toz haline getirebilirsiniz.
  • Tarçını puding, tart ve kek gibi tatlılarda kullanabilirsiniz.
  • Etleri terbiye ederken tarçın kullanabilirsiniz. Kimyon, zerdeçal, zencefil ile tarçın Doğu ve Kuzey Afrika mutfaklarında et ve tavuk yemeklerinin vazgeçilmezidir.
  • Kahvenizi, ıhlamuru tarçınlı içebilirsiniz.
  • Kepekli bir dilim ekmeğin üstüne yağ sürüp şeker ve tarçın serpin. Tadına doyum olmaz!


Ayrıca Bakınız

ETİKETLER:Doğal ilaçlar, insülin, Kan Şekeri, kolesterol düşürücü, Tarçın, Tarçının faydaları, Tarçının zararları, tip 2 diyabet, yüksek tansiyon

Tarçın kan şekerini düşürüyor

Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi ve Fitoterapi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada tarçının, Tip-2 diyabet hastalarında kan şekerinin düşürülmesi, mide ve bağırsak rahatsızlıkları, iştah kaybı, sindirim yetersizliği, spazmlar, gaz ve şişkinlik hissini gidermede yararlı olan tarçının bakteri ve mikomantarlar üzerinde de etkili olduğunu vurguluyor.

Özellikle tatlı ürünlerde kullanılan tarçının dört bin yıl önceki eski Çin yazıtlarında da baharat olarak kullanılışına rastlandığını belirten Prof. Yeşilada, şu bilgileri veriyor:

“Piyasada iki tip tarçın kabuğu bulunuyor, Çin ve Seylan tarçını. İkisini de görüntüsünden ayırt etmek mümkündür. Çin tarçını (Cinnamomum cassia), kalın kabuk görüntüsüne sahip iken Seylan tarçını kurutulmadan önce dıştaki mantar tabakası ve altındaki tabaka (parenkima) soyulduğu için sert kıvrılmış ve içiçe geçmiş ince çubuklar halindedir. Her ikisine de aromasını veren, uçucu yağında bulunan ‘sinnamil aldehit’tir. Ancak baharat olarak makbul olan Seylan tarçınıdır (Cinnamomum zeylanici) ve bu tarçının uçucu yağında bulunan az miktardaki öjenol nedeniyle kokusu daha güzeldir. Çin tarçını, seylan tarçınından biraz farklı bir uçucu yağ bileşimine sahip olduğundan, daha güzel aromaya sahip olan Seylan tarçını gıda ürünlerinde tercih edilmektedir. Ancak kan şekeri üzerinde bir etki beklendiğinde Çin tarçını tercih edilmelidir. Diğer taraftan, Seylan tarçını uçucu bileşenlerinin mikroorganizmalar üzerinde etkisi nedeniyle soğuk algınlığında çay olarak içilmesi ya da yoğun derişimli çayının (yüzde ) gargara olarak uygulanması yararlı olabilir.

KAN ŞEKERİNİ VE KOLESTEROLÜ DÜŞÜRÜYOR
yılında tarçının uçucu yağında (kokulu kısmı) bulunan temel bileşen sinnamil aldehit üzerine yürütülen deneysel çalışma da farelere 45 gün süresince bu maddenin uygulanması ile normal farelerde kan şekeri ve trigliserit değerleri üzerinde herhangi bir belirgin etki gözlenmezken, diyabetli farelerde 45 gün sonunda kan şekerinde yüzde 70 kadar düşme sağlanmıştır. Bu değer, şeker ilacı verilen deney hayvanlarının kan şekerinde sağlanan düşmeye yakın bir miktar ve tabii daha önemlisi, bu süreç içerisinde de herhangi bir deneysel toksisite bulgusu tespit edilmemiştir. Diğer önemli bulgu ise, diyabetlilerde kan kolesterol, trigliserit seviyelerinde sağlanan belirgin derecede azalmanın yanı sıra, iyi kolesterol (HDL) düzeyinin yükselmesidir.”

Araştırmalarda tarçının Tip-2 diyabet hastalarında kan şekerinin düşürülmesinde etkili olduğunun anlaşıldığını belirten Prof. Dr. Erdem Yeşilada, Tip-1 diyabet hastalarında dikkate değer bir yarar beklemenin yanlış olacağını, bu nedenle hasta grubunun dikkatle seçilmesi gerektiğini belirtiyor.

Yeşilada, kullanılacak miktarın önemine dikkat çekerek, “Tarçının kullanım süresi de son derece önemli. Günde gram kullanmak yeterlidir. Eğer hemoglobin A1c değeri takip edilecekse en az aylık bir uygulama süresi gerekir” diye konuşuyor.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası