kedilerde sarılık neden olur / Kedilerde Karaciğer Hastalığı: Nedenleri, Belirtileri ve Semptomlar | Hill's Pet

Kedilerde Sarılık Neden Olur

kedilerde sarılık neden olur

Kedi k&#;peklerde sarılık

Haberin Devamı

Patiler, ağız içi, dil, göz içi, kulak içi ve karın altının sarı bir renk almasıyla kendini belli eder. Hastalığın ismi bundan gelmektedir. Bu bulgulara iştahsızlık, halsizlik, zayıflama eşlik eder. Hasta hayvan koyu sarı bir idrar yapar. Sarılık bir deri hastalığı değil karaciğer problemidir. Mukoza ve derideki sarı renk hastalığın bir sonucu olarak ortaya çıkar. Kalp kurdu, safra yolunda tıkanıklıklar, kırmızı kan hücrelerinin tahribatı ve bazı kanser türleri de sarılık belirtileri gösterebilir.

*

Sarılık ihmal edilmemesi gereken ciddi bir sorundur. Hastalığa yönelik tedavilerde altta yatan nedenin belirlenmesi başarı şansını artırır. İnternet üzerinden, sarılık atlatmış hayvan sahiplerinin deneyimlerine dayanarak evde tedavi uygulamaya çalışmak evcil hayvanın kaybedilmesine neden olabilir. Sarılıkların büyük çoğunluğu karaciğer kaynaklıdır. Tedavinin geciktirilmesi organın işlevini yitirmesine karaciğer yetmezliğine neden olur. Kalp kurdu ciddi bir tedavi gerektiren hastalıktır geciken tedavide kalp işlevini yitirebilir. Kırmızı kan hücrelerinin tahribatıyla ilgili sarılık için veteriner hekimin önereceği tedavi protokolünü titizlikle uygulamak gerekir. Kanser kaynaklı bir sarılıkta da yapabileceğiniz tek şey hekiminize güvenmek olacaktır.

*

Haberin Devamı

Sarılıkların birçoğu erken teşhis ve doğru tedavi ile kısa sürede iyileşme gösterir. Tedavi sürecinde beslenme alışkanlıklarını değiştirmek oldukça fayda sağlar. Tedavi mamasıyla ya da kaliteli bir kuru mamayla beslenen hayvanın hastalığı yenmesi kolaylaşır. Tedavi başladıktan birkaç gün içinde hasta hayvanın iştahı yerine gelmeye başlar. İştahla birlikte halsizlik azalır, yavaş yavaş kilo alımı başlar. Sarılık çözümsüz değildir yeter ki bilimin ışığından ayrılmayalım. Sağlıklı günler dileriz

#Turgut Topaloğlu#Kuduz#Hayvanlar

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Yazarın Tüm Yazıları

Kedilerde Sarılık Nedir, Nedenleri Nelerdir?

Kedilerde sarılık kedinin vücudunun bazı kısımlarının sararmasına neden bir sağlık durumudur. Sarılık daha ciddi bir sağlık probleminin belirtisi olarak ortaya çıkmaktadır. Sarılık görülen kedilerin vakit kaybetmeden veteriner hekim tarafından muayene edilmesi gerekmektedir. Siyam, Oriental Short Hair, Somali ve Abyssinian gibi bazı kedi ırkları sarılığa daha yatkındır. Bu nedenle bazı kedilerde daha sık sarılık problemi görülmektedir. Kedilerde sarılığa neden olabilecek bazı durumlar bulunmaktadır. Karaciğer hastalığı, kırmızı kan hücreleri, safra kesesi rahatsızlıkları ve diğer organlarda meydana gelen bazı rahatsızlıklar sarılığa yol açabilmektedir. Sarılığa yol açan sağlık problemi tedavi edilmediğinde ölümcül hale gelebilir. Bu nedenle kedilerde sarılık probleminin görmezden gelinmemeli ve mutlaka tedavi edilmelidir.

sarı yeşil gözlü kedi

Kedilerde Sarılık Belirtileri Nelerdir?

Sarılık aslında başka bir hastalığın belirtisi olarak görüldüğü için sarılık problemi yaşayan kedilerde sarılığa yol açan problemin diğer belirtileri de görülebilmektedir. Sarılık oldukça kolay teşhis edilebilen bir hastalıktır. Başka bir hastalık sonucunda ortaya çıkan sarılık hastalığında cilt, gözler, kulaklar ve diş eti sarı renge döner. Bu durum vücuttaki bilirubin üretimini etkiler. Bilirubinin aşırı üretilmesi kanda ve dokularda aşırı miktarda sarı pigment birikmesine yol açmaktadır.

Sararmaların yanı sıra yorgunluk hissi, iştah kaybı, kusma, idrar ve sürekli idrara çıkma gibi belirtiler de görülmektedir. Çok tüylü kedilerde sarılığın fark edilmesi biraz zor olabilmektedir. Bu kedilerde gözlerden, diş etinden ve kulak içinden sarılık olduğu anlaşılabilmektedir.

yatakta yatan kedi

Kedilerde Sarılık Neden Olur?

Kedilerde sarılık nedenleri prehepatik, hepatik ve posthepatik olmak üzere üç farklı şekilde değerlendirilmektedir. Ancak hepsi de hiperbilirubinemiye bağlı olarak gelişmektedir. Hiperbilirubinemi, bilirubin seviyesinin normalden çok daha yüksek olmasıyla ortaya çıkar. Karaciğer ya da safra kesesi hastalıkları ya da kırmızı kan hücrelerinin yıkımı sonucunda bu durum meydana gelir. Bilirubin safradan gelen kahverengi, sarı renkli bir kimyasaldır. Normalde kedilerde dışkıyla beraber atılmaktadır ancak karaciğerin normal bir şekilde çalışmadığı durumlarda bilirubin atılmakta zorlanır ve vücutta birikmeye başlar.

Karaciğer Hastalıkları

Herhangi bir karaciğer hastalığı sarılığın hepatik nedeni olarak kabul edilmektedir ve kedilerde birçok karaciğer hastalığı bulunmaktadır. Yağlı karaciğer hastalığı en yaygın görülenidir. Bunun yanı sıra kolanjit, kedi enfeksiyon peritoniti, amiloidoz, kalisivirüs ve karaciğerin çalışmasını etkileyen karaciğer enfeksiyonları karaciğer hastalıkları arasında yer almaktadır. Buna ek olarak bazı ilaçlar, toksinler ve kanser de karaciğer etkileyebilmektedir.

Safra Kesesi Hastalıkları

Safra kesesi hastalıkları, sarılığın posthepatik nedenleri olarak sınıflandırılır. Safra kanalı tıkanması, safra taşı, safra kesesi iltihabı, kanser ve safra kesesi yırtılması kedilerde sarılığa neden olan safra kesesi hastalıkları arasında bulunmaktadır.

Kırmızı Kan Hücrelerinin Yıkımı

Kırmızı kan hücrelerinin yıkımı kedilerde sarılığa yol açan bir diğer sağlık problemidir. Hemoliz olarak adlandırılan kırmızı kan hücresi yıkımının birçok sebebi olabilmektedir. Zehirli bitkilerin sindirilmesi, çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar, parazitler, kan nakli, kedi immünyetmezliği virüsü, kedi lösemi virüsü, bağışıklık sistemi hastalıkları ve kanser, kırmızı kan hücrelerinin yıkımına neden olan rahatsızlıkların bazılarıdır. Kırmızı kan hücrelerinin hızlı bir şekilde parçalanması ve karaciğerin hemolize olan kan hücrelerinden salgılanan bilirubini düzgün bir şekilde parçalayamaması durumunda sarılık meydana gelir. Kırmızı kan hücrelerinin neden olduğu sarılık prehepatik olarak değerlendirilmektedir.

kucağı muayene edilen kedi

Kedilerde Sarılık Nasıl Teşhis Edilir?

Sarılık teşhisi için fiziksel muayene yeterli olmaktadır. Sarılık teşhisinde önemli olarak sarılığın prehepatik, hepatik ya da posthepatik mi olduğunu anlamaktır. Bunun için ek testlere ihtiyaç duyulmaktadır. Sarılığın altında yatan nedenin teşhis edilmesi için bilirubin seviyesi, karaciğer enzimleri ve biyokimya profili gerekebilmektedir. Ayrıca röntgen ve ultrason gibi görüntüleme gibi çeşitli yöntemlerden de yararlanılabilir. Yapılan kan tahlilinin sonuçlarına göre karaciğerden biyopsi alınması da yapılabilecek işlemleri içindedir.

iğne yapılan sarı tüylü kedi

Kedileri Sarılık Nasıl Tedavisi

Sarılık tedavisi sarılığa yol açan nedene bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Genellikle altta yatan problemin tedavi edilmesi sonucunda sarılık problemi de ortadan kalmaktadır. Bazı hastalıklarda kedinin klinikte kalması ve destek tedavisi alması gerekebilmektedir. Bir kitle ya da safra kesesinin yırtılması gibi durumlarda ise ameliyat gerekebilmektedir.

İyileşme dönemi de sarılığa yol açan hastalığa göre değişiklik gösterir. Genellikle kedilerde sarılığa yol açan rahatsızlıkların önemli bir kısmı tedavi edilebilmektedir. Ancak bazı hastalıklar da ciddi hayati tehlikeye yol açan hastalıklardır.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül TunçayTüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle seafoodplus.info blog sayfasında yılından beri blog içeriği yazmaktadır.

Hastalığın materyalini tarihinde F.Ü. Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Kliniğine uzun süreli iştahsızlık, kusma ve zayıflama şikayetleriyle getirilen 1 yaşındayken kastre edilen, 7 yaşındaki bir Ankara kedisi oluşturmuştur. Birkaç haftadır iştahsız olan ve kusan kedinin kliniğimizde yapılan fiziki muayenesinde özellikle sarılık (ağız boşluğu, deri ve kulak içleri) saptanmıştır. Anamnezden, kedinin ev içerisinde bakılmasından dolayı devamlı hareketsiz kaldığı ve hazır mamalarla beslendiği, hastalanmadan önce tahminen kg canlı ağırlıkta olduğu ve son hafta içerisinde aşırı zayıfladığı (hasta kedi kliniğimizde tartılmış ve canlı ağırlığı kg olarak ölçülmüştür) öğrenilmiştir. Hayvanın vücut ısısı ºC, kalp frekansı 80/dk, solunum frekansı 26/dk ve hematokrit değerinin %38 olduğu belirlenmiştir. Ayrıca hayvanın hareket etmek istemediği ve durgun olduğu gözlenmiştir. Kedinin klinik muayenesi sonucu karaciğerde bir hastalık geliştiğinden şüphelenilmiş, karaciğer enzimlerinin düzeylerini ve diğer biyokimyasal parametreleri kontrol etmek amacıyla vena radialis&#;ten antikoagulantlı kan örnekleri alınmıştır. Alınan kan örnekleri rpm&#;de 10 dk santrifüj edilerek plazması çıkarılmış, çok kısa süre içerisinde otoanalizör (Olympus AU , Optical Co Ltd., Japan) yardımıyla laboratuar analizleri yapılmıştır. Sonuçlar Tablo 1&#;de topluca gösterilmiştir. Özellikle laktat dehidrogenaz (LDH), alanin amino transferaz (ALT), alkalen phosphatase (ALP), aspartat amino transferaz (AST), total , direk ve indirek bilirubin ve trigliserid düzeylerinde normal değerlere 8,11,12oranla artışlar olduğu saptanmıştır. Ayrıca kediden alınan idrar örneği F.Ü. Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı&#;nda leptospirozis yönünden incelenmiş ve yapılan incelemeler sonucunda kedinin leptospirozis olmadığı belirlenmiştir.

Hasta kedi yaklaşık 5 gün süreyle antibiyotik (Ampisina amp, Genta amp), sıvı elektrolit (Dekstrosol, Fizyol), B kompleks vitamini (Becozyme susp) ve bir kez Na2SO4 ile tedaviye alınmasına rağmen düzelmemiş, hayvan sahibinin isteği üzerine F.Ü. Veteriner Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı laboratuarlarında nekropsisi yapılmıştır.

Nekropside, deri altı yağ tabakasının oldukça kalın ve açık sarı renkte olduğu, kesilen damarlardan sızan kanın yoğunluğunun artmış olduğu ve lipid damlacıkları içerdiği saptanmıştır. Ayrıca karaciğerin sarı-kahverenginde, kenarlarının kütleştiği ve şişkin bir görünümde olduğu (Şekil 1), kesit yüzünün dışa doğru taşkınlaştığı ve tespit solüsyonunda karaciğer parçalarının batmadığı saptanmıştır. Her iki böbreğin de karaciğere benzer şekilde sarı renkte alacalı bir görünüm aldığı ve hacminin artmış olduğu saptanmıştır.

Nekropsi uygulamasını takiben akciğer, karaciğer, pankreas, böbrek, kalp, dalak, beyin, beyincik ince ve kalın bağırsaklardan alınan doku örnekleri % 10&#;luk tamponlu nötral formalin solusyonunda tespit edilmiş, bilinen rutin işlemlerden geçirildikten sonra hazırlanan parafin blokları, 5 mikrona ayarlanmış mikrotomda kesilerek Hematoxylin-Eosin (H&E) yöntemi ile boyanmıştır. Karaciğerin sol lobundan alınan taze doku örneği ise dondurma mikrotomda 10 mikron kalınlığında kesilerek Oil Red O yöntemi ile boyanarak ışık mikroskobunda incelenmiştir. Ayrıca, karaciğerden alınan kesitler, seroid pigmentinin varlığını ortaya koymak için Periodic Acid Schiff (PAS) yöntemi ile boyanarak incelenmiştir 13.

Mikroskobik olarak; karaciğerde sentroasiner bölgelerde daha şiddetli olmak üzere hepatositlerin sitoplazmalarında boşluk tarzında yağ vakuolleri gözlenmiş (Şekil 2a) ve bazı hepatosit çekirdeklerinin yağ birikimi nedeniyle yer değiştirdiği saptanmıştır. Oil Red O yöntemine göre yapılan değerlendirmelerde yaygın bir şekilde kırmızıya boyanan boşluklu yapıların yağ birikimi olduğu teyit edilmiştir (Şekil 2b). Özellikle periportal ve periasiner bölgedeki hepatositlerin postnekrotik lizisi sonucu damarların etrafında düzensiz yağ kistlerinin şekillendiği kaydedilmiş, yağ kistlerinin çevresinde hafif şiddetli hücresel bir reaksiyon saptanmıştır. Periportal bölgede daha yoğun olmak üzere tüm bölgelerde hepatosit veya Kupffer hücrelerinin sitoplazması içerisinde sarı renkte, PAS pozitif seroid pigment birikimlerinin varlığı ortaya konmuştur. Yağlanma ile ilgili olarak, periportal bölge-lerde hafif fibrotik değişimler, safra kanalı proliferasyonu ve mononüklear hücre infiltrasyonu gözlenen diğer karakteristik değişimler olmuştur.


Büyütmek İçin Tıklayın
Şekil 2: a. Periasiner bölgede şiddetli yağ dejenerasyonu (H&E x 50) b. Hepatosit sitoplazmaları içerisinde diffüz yağ birikimi (Oil Red O x ).

Böbreğin özellikle proksimal tubulus epitel hücrelerinde şiddetli yağ dejenerasyonu ile birlikte tubüler ve glomerular bazal membranların kalınlaştığı saptanmıştır. Birçok glomerulusun Bowman boşluğunun genişlemiş olduğu ve içerisinde proteinden zengin eozinofilik materyal bulunduğu gözlenmiştir.

Kedilerde Sarılık Neden Olur?

Kedilerde sarılık, dokularda yüksek konsantrasyonda bilirubin bulunmasıdır. İnsanlarda da görülen bir hastalık olduğu için kedilerde sarılık neden olur merak konusudur. Sarılık genellikle kedinin kulak, diş eti ve mukozasında fark edilir. En net sarılık kulakta görülürken aslında kürkün altındaki tüm deri aynı durumda olabilir. Sarılık tüm kedi cinslerinde görülebilir. Hatta bazı cinslerin yavruyken sarılık olmaya daha yatkın olduğu bilinir. Bu cinslere Siyam, Samoli, Oriental Shorthair, Habeş örnek olarak verilebilir.

Kedilerde Sarılık Neden Olur?

Sarılık aslında tam anlamıyla bir hastalık değildir. Vücuttaki diğer hastalıkların sebep olduğu bir semptomdur. Sarılık bir değil birden çok hastalıktan dolayı vücutta görülüyor olabilir. Kedilerde sarılık nedenleri şunlardır.

Kedilerde Sarılık Belirtileri

Kedilerin sarılık olduğunu hemen anlamak erken tedavi için oldukça önemlidir. Sarılığa neden olan hastalıklar ileri seviye rahatsızlıklar olabildiğinden, sarılık önemsenmesi gereken bir durumdur. Kedinin evcil hayvan sigortası varsa zaten akıllara hemen anlaşmalı veteriner kliniğine gitmek gerekir. Yok olduğu durumlarda da tedaviden kaçılmamalıdır.

Kedilerde sarılık belirtileri şunlardır:

Kedilerde Sarılık Bulaşıcı Mıdır?

Sarılık vücutta çok fazla bilirubin birikmesi sonucunda görülen rahatsızlıktır. Bu durum tamamıyla vücudun kendi dengesine bağlıdır. Sarılık bir virüs ya da enfeksiyon olmadığı için başkalarına geçmesi mümkün değildir. Yani kedilerde sarılık bulaşıcı değildir.

Hemoglobinin parçalanması sonucunda oluşan safra pigmenti kan ve dokularda çok fazla birikirse sarılık olur. Deri renginde sarı renkli pigmentten dolayı sararma oluşur. Renge bağlı olan bu değişim bir kediden başka bir kediye veya bir kedinden bir insana geçemez. Sarılık başka hastalıkların neden olduğu bir semptom olduğundan sarılığa neden olan hastalık başka birine bulaşabilir.

Kedilerde Sarılık Nasıl Geçer?

Kedilerde sarılık geçmesi için öncelikle neden sarılık olduğu belirlenmelidir. Sarılığın altında yatan hastalığa göre bir tedavi uygulanır. Eğer sarılığın nedeni teşhis edilir ve hızlıca tedavi edilirse kendi birkaç gün içerisinde sağlığına kavuşur. Bu süreçte beslenme ve veteriner hekimin söylemiş olduğu tavsiyeleri uygulamak önemlidir.

Sarılığın nedenine göre antibiyotik, ameliyat, kemoterapi gibi tedaviler uygulanabilir. Bu tedavilerin bir kısmı oldukça pahalı olduğundan bazı kedi sahipleri tedaviyi devam ettirememektedir. Bu tarz durumlara karşı önlem almak içinse Patim Güvende Sigortası gibi avantajlı sigortalardan birisi tercih edilebilir.

Kedilerde Sarılık Ne Kadar Sürede İyileşir?

Kedilerde sarılık genellikle gün içerisinde iyileşir. Kedinin hızla iyileşmesi için tedavi ettirilmesi oldukça önemlidir. Kedilerde sarılık neden olur bilinerek bu sebeplere karşı önlem alınmalıdır. Düzenli olarak kediyi muayene ettirmek henüz sarılık olmadan tedavi edilmesi için oldukça yararlı olacaktır. Bu nedenle sarılığa karşı bilinçli olunup hafife alınmaması gerekir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir