hamileyken botoks / funduszeue.info Ayşe Ferzan Aytuğ / KOZMETİK DANIŞMANLIK / Gebelikte Deri Değişiklikleri

Hamileyken Botoks

hamileyken botoks

Botoks Tedavisi için En İyi Rehber ()

Botoks, kırışıklıklarından kurtulmak isteyen milyonlarca erkek ve kadın tarafından yapılan genel bir kozmetik tedavi haline geldi. Haliyle hakkında en çok bilgi almak istediğimiz maddelerin başında geliyor.

Botox tedavisini henüz denemediyseniz endişelenmeyin. Güncel ve güvenilir bilgiler ışığında hazırladığımız Botox Nedir rehberi kafanızdaki tüm soruları cevaplamaya yönelik hazırlandı. Gelin, botoks nedir sorusuna cevap vererek ilk adımı atalım.

Botoks Nedir?

Botox (Botulinum toksini) veya Botox Cosmetic, kaz ayağı ve alın çizgileri gibi orta ila şiddetli çizgileri tedavi etmek için kullanılan FDA onaylı bir kırışıklık gevşeticidir.

Botoks Neden Yapılır?

Botox, doğada ve bazı balık ve hayvanların bağırsaklarında bulunan Clostridium botulinum adı verilen bakterilerden yapılır. Bir Oftalmolog olan Dr. Alan Scott; şimdilerde Botox olarak bilinen maddeyi keşfetti, ’de haklarını Allergan’a sattı. yılında FDA onayı aldı.

Botoks Nasıl Çalışır?

Botox kozmetik gülümseme, kaş çatma, gözleri kısma ve kaş kaldırma sırasında kullandığımız kasları hedef alarak kırışıklıkları gidermeyi amaçlar. Botox ilk dönemlerinde; göz kapaklarındaki kas spazmlarına, tembel göz durumlarına ve şaşı olanlara yardımcı olmak için kullanıldı.

Botoks Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Tipik bir Botox tedavisi sadece yaklaşık 10 dakika sürer.

Botoks Tedavisini Kimler Yapabilir?

Botoks tedavisi, lisanslı alanında uzman ve eğitimli bir Doktor, Uygulayıcı Hemşire veya Kayıtlı Hemşire tarafından uygulanmalıdır. Botoks tedavisi yaptırmaya karar verdiyseniz estetik merkezi, klinik veya hastane gibi kurumların ve bu kurumlarda çalışan hekimlerin yetkinliğini sorgulamalı, sosyal medyada bulunanlar dahil tüm yorumları dikkatlice okumalısınız. Yaşadığınız ülke yasaları, botoks tedavisini kimlerin hangi şartlar altında yapabileceğini netleştirmektedir.

Botoks Hangi Bölgeleri Tedavi Edebilir?

Girişte de belirttiğimiz üzere Botoks; kadın-erkek rahatsız olduğumuz kırışıklıkları rahatlatmak başta olmak üzere, boyun spazmları, migren, mesane sorunları, aşırı terleme, ayak ve bacak ağrıları gibi birçok alanı ve durumu tedavi edebilir. Botox, dudak üstü, dudak köşesi, alın ve kaz ayaklarındaki orta ila şiddetli çizgiler için FDA onaylıdır.

Botoks Kaşları Kaldırabilir mi?

Evet. Botoks tedavisi kaşlarınızın yüksekliğini artırabilir.

Botox Düzensiz Kaşları ve Asimetriyi Düzeltebilir mi?

Evet. Botox, kaşı kaldırarak kaş asimetrisini düzeltebilir.

Botox Tedavisi Ağrılı mıdır?

Çoğu insan Botox tedavisinin o kadar acı verici olmadığını düşünür ve genel olarak yorumları da ağrılı ve acılı olmadığı şeklindedir. Botoks tedavisi küçük iğne enjeksiyonları gerektirir.

Botoks Öncesi Anestezi Uygulanır mı?

Hayır. Çoğu insan tedaviyi rahat bulur ve enjeksiyon sonrası şişmeyi azaltmak için tedaviden sonra bir buz paketi verilir. Ayrıca Botoks genellikle uyuşturucu krem ​​kullanılmadan yapılır. Alın bölgesini baz alırsak sonuçlar 3 ila 6 ay sürebilir.

Botoks Tedavisine Nasıl Hazırlanmalıyım?

Ameliyat olma planınız varsa veya yakın zamanda yüzünüzden ameliyat olduysanız, kaşlarınızı kaldırmakta sorun yaşıyorsanız, göz kapaklarınız düşükse veya hamileyseniz, gebe kalmayı veya emzirmeyi planlıyorsanız mutlaka uzmanınıza söyleyin. Son 4 ay içinde Botoks yaptırdıysanız yine doktorunuza söylemelisiniz.

Botoks’un Sonuçlarını Anında Görebilir miyim?

Ne yazık ki hayır. Botox anlık bir tedavi değildir. Sonuçları görmeye başlamanız birkaç gün sürer. Optimum sonuçlar tedavinizden gün sonra görülecektir.

Botoks Sonuçlarımı Ne Zaman Görmeye Başlayacağım?

24 ila 48 saat içinde kırışık çizgilerinin düzeldiğini, gün içinde optimum sonuçlarla fark etmeye başladığınız görebilirsiniz. Botox sonuçlarının 4 aya kadar kalıcılık gösterebileceğini belirtmek isteriz.

Botoks Etkisini Kaybettiğinde Ne Olur?

Botoks etkisini yitirdikçe kırışıklıklarınız yavaş yavaş yeniden ortaya çıkmaya başlar.

Botoks Kırışıklıkları Tersine Çevirebilir mi?

Botox yüzünüzdeki kırışıklıkları geri döndüremez. ay arasında etkisini yitirecek geçici bir tedavidir.

Botoks Pahalı mı? Botoks Kaç Para?

Botoks, alanında uzman ve referanslı hekimler eşliğinde yapıldığında son derece güvenilir ve hızlı sonuç alınan bir işlemdir. Tüm dünyadan bir çok hasta medikal turizm kapsamında Türkiye’ye gelir. Ülkemizde botoks tedavisi fiyatları son derece uygundur.

Alında Botoks Kaç Para?

Her kişinin yüz ifadesi ve hareket seviyesi farklı olduğu için bazılarımız 10 üniteye ihtiyaç duyabilirken, diğerleri 20 üniteye ihtiyaç duyabilir. Ünite miktarı yaşa, yüz kaslarının gücüne, önceki tedavi geçmişine ve istenen tedavi sonucuna bağlı olarak her hastada farklılık gösterebilir.

Botox’tan Nasıl Tasarruf Edilir veya Özel bir Botox Teklifi Nasıl Bulunur?

Uygun fiyatlı bir botoks tedavisi için iletişim sayfamızdan bize ulaşabilirsiniz. Programımız; herhangi bir Botox teklifini, Botox indirimlerini, Botox kuponlarını ve gelecekteki Botox tedavilerine yönelik tasarrufları e-posta yoluyla size bildirir.

Botoks Tedavisi Ne Kadar Güvenilir?

Botoks FDA onaylıdır. Yüzlerce bilimsel dergi ve makalede yayınlanmış 16 yıla yayılan araştırma ve çalışmalar bulunmaktadır. Botox veya Clostridium botulinum bakterisi felce neden olan bir toksindir ancak kozmetik amaçlı olarak lisanslı ve eğitimli bir klinisyen tarafından küçük miktarlarda kullanıldığında güvenli ve etkilidir.

Botoks Yaptırmak Riskli midir?

Botox tedavisi deneyimli bir hekim tarafından yapıldığında güvenlidir. Mevcut olabilen ancak nadiren görülen bazı yan etkiler, enjeksiyon bölgesinde şişme veya morarma veya ağrıdır. Botoks yaptıran bazı kişiler başları ağrıyormuş gibi hissedebilirler. Diğer riskler arasında göz kapağı düşüklüğü, düzensiz veya “çama” kaşlar, kuru gözler veya gözlerde yırtılma yer alır.

Botoks’un Yan Etkileri Nelerdir?

Botoks yan etkileri arasında kaşıntı, kızarıklık, hırıltılı solunum, astım semptomları veya baş dönmesi, bayılma hissi, ağız kuruluğu; enjeksiyon bölgesinde kısmi rahatsızlık veya ağrı; yorgunluk; baş ağrısı; boyun ağrısı; ve göz problemleri: çift görme veya bulanık görme görülebilir.

Botoks’tan Sonra Morarma Yaşanır mı?

Botoks tedavisi yaptıran herkeste morluk yaşanmaz. Enjeksiyon bölgesinde 10 güne kadar süren küçük morluklar olabilir. Morlukları makyajla kapatabilirsiniz. Tedavi sonrası morarmayı en aza indirmek için Botoks tedavinizden bir hafta önce balık yağı veya diğer kan inceltici takviyeleri ve aspirin gibi ilaçları almayı bırakmanız önerilir. Morarma süresini azaltmak için Arnica veya Vitamin K da alabilirsiniz.

Botoks Sağlıklı mıdır?

Hayır. Botox kozmetik tedavilerinin güvenliğini göstermek amacıyla birçok tıbbi çalışma yapılmıştır ve Botox’un yan etkileri son derece nadirdir.

Botoks Uzun Vadede Zararlı mıdır?

Botox’un uzun süreli tedavilerde kasları zayıflattığı ve zamanla daha az Botox’a ihtiyaç duymanıza neden olabileceği bulunmuştur. Ayrıca alındaki cilt Botox uygulandığında daha ince görünebilir. Hafif renk değişikliği raporları da vardır, ancak nadirdir.

Botoks Yaptırdıktan Sonra Gülümseyebilir misiniz?

Evet, deneyimli bir hekim eşliğinde tedaviyi yaptırdığınız sürece sorun yaşanmaz. Ancak enjeksiyon ile size çok fazla Botoks veriliyorsa “donmuş” bir görünüme sahip olma ihtimaliniz de vardır. Bu yüzden girişte de belirttiğim “deneyimli botoks uzmanı bulmak” konusunun tekrar altını çizmek gerekiyor.

Aynı Gün İçinde Diğer İşlemlerle Birlikte Botox Yapılabilir mi?

Hydrafacial veya Dermal Dolgu maddeleri gibi bazı tedavileri Botox uygulamanızdan önce veya aynı gün içinde alabilirsiniz. Yine de bazı tedavilerin aynı gün yapılması önerilmez. Aynı gün içinde hangi tedaviyi yapabileceğinizi öğrenmek için bir konsültasyon almak en iyisidir.

Botoks Tedavinizden Sonra Egzersiz Yapabilir misiniz?

Tedavinizden sonra en az 24 saat ter atmanız veya egzersiz yapmanız önerilmez.

Botoksun Yan Etkileri Ne Kadar Sürebilir?

Botox’un, nadiren de olsa herhangi bir yan etkisi ile karşılaşırsanız, genellikle yaklaşık saat sürer.

Botoks İlk Etkisini Göstermeye Başlaması Nasıl Bir Duygu?

Çoğu insan Botox çalışmaya başladığında hiçbir şey hissetmez. Bazı insanlar tedavi bölgesinde biraz ağır ve sıkı hissederler.

Yine de Yüz İfadeleri Yapabilecek miyim?

Evet. Botox doğru ve alanında uzman kişilerce yapıldığında, kırışıklıklar olmadan gülümseme, gülme, kaş kaldırma gibi mimikler yapmanızı engellemez. Bazı hastalar diğerlerinden daha az hareket ister. Hekimleriiz hedeflerinizi sizinle birlikte gözden geçirebilir.

Hamileyken Botoks Yapılabilir mi?

Hayır, hamileyseniz veya hamile kalmayı planlıyorsanız Botoks yaptırmanız önerilmez.

Emzirirken Botox yaptırabilir misiniz?

Hayır, Emziriyorsanız Botoks yaptırmanız önerilmez.

Botoks Tedavisi Öncesi Nelerden Kaçınmalıyım?

Tedaviden sonra morarmanıza neden olabileceğinden, balık yağı ve Aspirin veya İbuprofen gibi kan inceltici ilaçlardan kaçının. Morarmayı en aza indirmek için tedavinizden 24 saat önce alkol almaktan da kaçının. Büyük bir operasyon veya tedaviden hemen önce Botox randevusu almaktan kaçının ve durumunuzu hekiminize danışın. Kendinize; evlilik-toplantı gibi özel bir etkinlik düşünüyorsanız en az 2 hafta önce vermelisiniz. Bu size iyileşmek için bolca zaman tanıyacak ve bir rötuş yapmanız gerektiğinde bir takip randevusu için gelmenize izin verecektir.

Botoks Tedavisinden Sonra Nelerden Kaçınmalıyım?

Botoks uygulamasından sonra diğer bölgelere yayılmaması adına 24 saat boyunca yüzünüzü ovalamaktan veya ilgili bölgeye bastırmaktan kaçının. Botoks tedavinizden sonra en az 24 saat egzersiz yapmaktan kaçının. Saunalardan, terlemeden veya yoğun ısıdan kaçının. Tedaviden hemen sonra şapka veya saç bandı takmaktan kaçının.

Botoks Sonrası Bakım Nedir?

Botoks uygulamasından sonra yüzünüzü nazikçe yıkayabilirsiniz. Tedavi edilen bölgeye çok fazla baskı uygulamadığınızdan veya masaj yapmadığınızdan emin olun. Tedavinizden sonra 24 saat boyunca sıcaktan, terlemekten ve egzersiz yapmaktan kaçının.

Botoks Tedavisini Herkes Yaptırabilir mi?

21 yaş ve üzeri hem erkek hem de kadınlar Botox tedavilerinden kolayca yararlanabilir. 20’li yaşlarındaki birçok insan, önleyici nedenlerle tedavileri yaşlı meslektaşlarına göre daha erken almaya başlamıştır. Hamileyseniz veya hamile kalmayı planlıyorsanız botoks önerilmez. Deri enfeksiyonunuz varsa Botoks yaptırmaktan kaçınmalısınız. Botoks’un sizin için uygun olup olmadığını görmek için bir konsültasyon almak en iyisidir.

Gerçek Botoks Aldığımı Nasıl Anlarım?

Öncelikle saygın ve yetkili bir doktor seçin ve botoks’un ambalaj ve çerçevesini görmeyi isteyin. Botox flakonunda Botox logosu ve üzerinde Botox yazan holografik bir görüntü bulunur. Olmazsa gerçek botoks değildir.

Botoksum Düzensiz Görünüyorsa Ne Yapmalıyım?

Botox tedavinizin düzensiz göründüğünü fark ederseniz panik yapmayın. Bu, sağlayıcınızın veya hekiminizin ofisinde kolayca düzeltilebilir bir durumdur. Tedavinizi dengelemek için birkaç ünite Botox daha eklenecektir.

Bu blog bilgi amaçlıdır.

Hamileler Botoks Yaptırabilir mi?

Tuana soruyor

6 aylık hamileyim. Hamile kalmadan önce düzenli olarak botoks yaptırıyordum. Alnım kırışmaya başladı, yanı botoks yaptırma zamanım geldi. Ama bebek beklediğim için endişeleniyorum. Hamilelikte botoks yaptırmanın bebeğe zararı olup olmadığını öğrenmek istiyorum.

Dr. Mustafa Karataş

Merhabalar. Her ne kadar botoks sadece yapılan bölgeyi etkilese de, bu işlemi hamileyken yaptırmanızı önermiyorum ki genel yaklaşım da bu yöndedir. Sonuçta hiçbir üretici bir ilacın ya da uygulamanın hamileler üstünde güvenli olup olmadığı konusunda klinik bir deney, bir araştırma yapmaz. Hamilelerin saçını boyatmalarının bile güvenli olup olmadığı sorgulanırken böyle bir işlemi hamileyken yaptırmak pek de mantıklı değil.

Özlem soruyor

Hamile kalmadan bir kaç gün önce botoks uygulaması yaptırmak zararlı mıdır?

Dr. Mustafa Karataş

Merhabalar Özlem Hanım. Hamilelikte botoks enjeksiyonu yapılmıyor. Hamilelikte yapılmayan bir işlemi hamile kalmadan birkaç gün önce yaptırmanız da tavsiye edilmez. Ama bazı hastalarımdan hamile kaldıklarını fark etmedikleri için botoks yaptırdıklarını ve bu konuda ciddi endişe duyuyorlar. Bu konuda endişeye kapılmayın, bir daha yaptırmazsınız diyorum. Çünkü botoksun hamilelikte önerilmemesinin nedeni hamilelerde test edilmemiş olmasıdır.

Büşra soruyor

Merhaba. 35 yaşındayım ve yaklaşık 17 haftalık gebeyim. Açık tenli açıkgöz renkliyim. Ayrıca mimik çok kullanıyorum. Bunların da etkisiyle göz çevremde kırışıklıklar var. Özellikle gülünce çok derinleşiyor. Gülmek istemiyorum artık. Bu dönemde ne yapabilirim? Ne önerirsiniz? İşlemler ve fiyatları hakkında bilgi almak mümkün müdür acaba? Çok teşekkür ediyorum.

Dr. Mustafa Karataş

Merhabalar Büşra Hanım. Kazayağı çizgileri için uygulanan botoks, göz çevresindeki çizgi ve yaşlanma belirtilerini hafifleten Emerge lazer ve mezoterapi gibi tedavilerle bu çizgileri hafifletmek mümkün. Hangi tedavi ya da tedavilerden optimum fayda sağlayacağınız muayene sonrasında netleşebilir. Ancak bunların hiçbiri hamilelik döneminde yapılamaz. Bu yüzden doğum sonrasını beklemeniz gerekiyor.

Gül soruyor

Merhabalar. Şu an hamile değilim ama hamile kalmayı planlıyorum. Botoks yaptırmamda bir sakınca var mı?

Dr. Mustafa Karataş

Merhabalar Gül Hanım. Şimdi botoks yaptırmanızda bir sakınca yok. Ancak hamileliğiniz süresince botoks yaptırmanız önerilmez. Sonrasında da emzirirken botoks yaptırmak istediğinizde sütünüzü bir-iki gün yetecek şekilde depolayarak, işlemin yapıldığı gün ve ertesi gün bu sütleri kullanmanız tavsiye edilir.

Derya soruyor

Doktor bey merhabalar. Botoks yaptırdım daha önce, ileride bebeğim olur mu?

Dr. Mustafa Karataş

Merhabalar Derya Hanım. Birkaç ay içinde hamile kalmayı planlayanlara, hamilelere ve emziren annelere botoks önerilmez. Ancak botoksun bebek sahibi olmanızla herhangi bir ilgisi yoktur.

Fatoş soruyor

Merhaba hocam. Botoks yaptırdım yalnız 10 gün sonra 1 aylık gebe olduğumu öğrendim sıkıntı olur mu bebek üzerinde?

Dr. Mustafa Karataş

Merhabalar Fatoş Hanım. Merak etmeyin hiçbir sıkıntı olmayacaktır. Botoks hamilelere önerilmez, ancak bunun başlıca nedeni hamileler üzerinde araştırma yapılmamış olmasıdır. Bu tür tesadüfi durumlara sık rastlanmaktadır, yani hamile kaldığını bilmeden botoks yaptıran çok kişi vardır ve bununla ilgili herhangi istenmeyen bir durum rapor edilmemiştir. Bu hamileler de botoks yaptırabilir şeklinde anlaşılmamalı, ama endişelenmenizi gerektirecek bir durum da yok.

Elif soruyor

Ben iki aylık hamileyim. Hamile kalıncaya kadar alnıma düzenli olarak botoks yaptırıyordum. Hamileler botoks yaptırabilir mi? Eğer botoks yaptırırsam bebeğe bir zararı olur mu?

Dr. Mustafa Karataş

Hayır hamilelik döneminde botoks yaptıramazsınız. Bu tür tedaviler hamileler üzerinde denenmediği için güvenliği konusunda herhangi bir bilgimiz yok.

Fatma soruyor

Merhaba doktor bey. Düzenli botoks yaptırıyorum. Her ay tedirgin oluyorum. Yaptırdıktan sonra farkında olmadan hamile kalırsam bir sorun olur mu? Teşekkürler.

Dr. Mustafa Karataş

Merhabalar Fatma Hanım. Bir sorun olacağını düşünmüyorum ancak hamile kalmayı planlayanlara bu tür işlemlere ara vermeleri tavsiye edilir. Eğer böyle bir planınız varsa en güvenlisi budur.

Gebelikte Deri Değişiklikleri

        

          

            GEBELİKTE DERİ

 

 

      1.    Hormonlara bağlı doğal değişiklikler

      2.    Gebeliğin mevcut deri hastalıklarına etkisi

      3.    Gebeliğe özgü deri hastalıkları

      4.    Gebelikte deri hastalıklarının tedavisi ve kozmetik kullanımı

 

 

1. HORMONLARA BAĞLI DOĞAL DEĞİŞİKLİKLER

 

Gebelikte çatlaklar mutlaka olur mu? Hangi bölgelerde daha sıktır?

Çatlak oluşum sıklığı son 3 aylık dönemde %90’dır. Karında, göğüste, kalçalarda, kol ve bacaklarda pembe-mor hafif çökük çizgiler şeklindedir.

 

Kimlerde daha sıktır?

Genç kadınlarda, iri bebekli gebelikte, kilolu kadınlarda, ailesel yatkınlıkta, çatlakları hali hazırda olan kadınlarda daha sık görülmektedir.

 

Gebelikte çatlakları önlemek mümkün müdür?

Gebelik sırasında çatlak oluşumu önlemek için etkinliği henüz tam olarak kanıtlanmamış bazı maddeler mevcut; Centella asiatica bitki ekstresi, vitamin E, aloe vera, kakao yağı, zeytinyağı, esansiyel yağ asitleri, kolajen, elastin, hiyaluronik asit ve pantenol.

 

Gebelikten sonra çatlaklar kaybolur mu?

Çoğunlukla gebelik sonrası çatlakların renkleri solar, beyazlaşır ama tamamen kaybolmaz.

Kaybolması için bir tedavi yöntemi var mı? Başarı oranı nedir?

Doğum sonrası tedavi amaçlı vitamin A içerikli kremler ve lazer (Pulsed Dye lazer) kullanılmaktadır. Bu tedavilerin başarı oranı henüz ortalama %50 civarındadır.

  

      Gebelikte pigmentasyon artışı ( ciltte koyulaşma) sık mıdır? Nedeni nedir?

Neredeyse her gebede görülebilmektedir. Koyu tenli kişilerde daha sık görmekteyiz. MSH (melanositleri uyaran hormon- ciltte koyulaşma sağlayan hormon) artışı sonucu genel bir melanozis olmaktadır.

 

En çok hangi bölgelerde görülür?

Meme başı, genital bölge, koltuk altları, benler ve izlerde renk koyulaşması görülür. Ayrıca karın orta hatta oluşan koyu renkte bir çizgilenme tipiktir.

 

Gebelik maskesi nedir? Önlemek için ne yapılmalıdır?

Gebelik maskesi/lekesi (Melazma), yüzde kelebek vari bir kahverengi leke oluşumudur. Gebelerin %70’inde rastlanılan kozmetik açıdan oldukça sıkıntılı olabilen bir görünümdür. Kronik tekrarlayıcı olabilmektedir.

Bu nedenle melazma oluşumunu önlemek için yüksek korumalı güneşten koruyucu (fiziksel) kullanmak gerekmektedir. Doğum sonrası yavaş yavaş solabilmekte, bazı vakalarda kaybolabilmektedir. Dirençli olanların teadavisinde özel karışımlar, meyve asitli kimyasal soyma işlemleri ve lazer tedavisi uygulanmaktadır.

 

Gebelikte saç ve kıllarda ne gibi değişimler görülmektedir?

Gebelik sırasında hormonal etkilenim sonucu genellikle yeni kıl oluşumu (anajen kıl büyüme fazına geçiş hızlanmakta) artmaktadır. Geçici bir kıllanma ve saçlarda gürleşme görülmektedir. Sebat edebilen bazı kıllanma durumları lazer epilasyon ile giderilmektedir. Doğum sonrası saçlar uzun bir dinlenme fazına (telojen faz) girmekte, bu nedenle gürleşen saçlar ortalama 1 yıl içinde dökülebilmektedir. Bazen bu süre 2 yıla kadar uzayabilmektedir.

 

Gebelikte tırnaklarda değişim olur mu?

Evet. Tırnak büyüme hızı gebelik boyunca artmaktadır. Ayrıca kırılganlıkta artış, enlemesine oluklar, tırnak ayrışması ve kalınlaşma olabilmektedir. Bu durumlar doğum sonrası genellikle gerilemektedir. Düzenli bir tırnak bakımı önerilmektedir.

 

Gebelikte damarlarda bir değişim söz konusu mudur? Kalıcı mıdır?

Östrojen hormonu artışına bağlı olarak damarlarda genişleme, düzensizlik, büyüme ve göllenme olabilmektedir. Bu değişikliklerin çoğu doğum sonrası kaybolmaktadır.

 

a. Örümcek damar genişlemesi (spider telanjiektazi): Gebelerin %70’inde ilk 6 aylık dönemde görülmektedir. Açık renkli kişilerde koyu renklilere göre 3 kat daha sık  görülmektedir. Yüz, boyun ve kol yerleşimli olabilmektedir.

 

b. Avuç içi kızarıklığı (palmar eritem): Gebelerin %70’inde görülmektedir. Açık renkli kişilerde koyu renklilere göre 3 kat daha sık görülmektedir.

 

c. Varis (bacak, genital, makat): Gebelerin %40’inde görülmektedir.

 

d. Şişkinlik (ödem): Gebelerin yaklaşık %50’sinde yüzde, el ve ayaklarda görülmektedir.

 

e. Damar akışının artmasından ötürü vajende kırmızılık ve rahim ağzında mavimsi renk değişikliği göze çarpar.

 

f. Yüzde kızarıp bozarma atakları (flushing), vücutta kurdeşen benzeri kabarmalar

(dermografizm), sıcaklama veya üşüme atakları olabilmektedir.

 

 

2. GEBELİĞİN MEVCUT DERİ HASTALALIKLARINA ETKİSİ

 

Gebelikte bağışıklık sistemi değişmekte, bu nedenle de mevcut deri hastalıkları bu durumdan etkilenmektedir.

 

           Gebelikte sedef hastalığı nasıl seyreder?

Sedef genetik bir deri hastalığı olup birçok faktör ile tetiklenerek ortaya çıkmaktadır. Gebelikte sedef çoğu zaman baskılanabilmekte, bazı durumlarda da kötüleşebilmektedir.

 

            Gebelikte atopik dermatit nasıl seyreder?

Atopik dermatit genetik kökenli bir alerjik deri hastalığıdır. Gebelikte çoğu zaman kötüleşebilmekte, bazı durumlarda da baskılanabilmektedir.

       

Gebelikte romatolojik hastalıklar nasıl seyreder?

Sistemik lupus eritematozus gebelikte en sık ortaya çıkabilen romatolojik hastalıklardan birisidir. Çoğu zaman alevlenebilmekte, bazı durumlarda baskılanabilmektedir.

 

Gebelikte ailevi Akdeniz ateşi (FMF) nasıl seyreder?

Gebelikte alevlenebilen bir genetik hastalıktır. Gebelik boyunca ilaç kullanımı gerektirmektedir.

 

Gebelikte cilt infeksiyonları nasıl seyreder?

Bağışıklık sistemi değişkenliğine bağlı olarak infeksiyonların tedavisi uzayabilmektedir.

 

Gebelikte akne nasıl seyreder?

Çoğu zaman baskılanabilmekte, bazı durumlarda alevlenebilmektedir.

 

          Gebelikte deri tümörleri nasıl seyreder?

Gebelik son dönemde kıvrım alanlarında et benleri (skin tag) oluşabilmektedir. Doğum sonrası bir kısmı kendiliğinden kaybolmakta, kaybolmayanlar ise elektrokoterizasyon yöntemi ile alınabilmektedir. Melanom hayatı tehdit edebilen bir deri kanseridir. Gebelik sırasında melenomun ortaya çıkışı veya mevcut melenomun kötüleşmesi konusu hala tartışmalı olup literatürde yayımlanan son bir çalışmada gebelik-melanom arası anlamlı bir ilişki saptanmamıştır.

 

Gebelikte büllü dermatozlar ( içi su dolu kesecikler) nasıl seyreder? Gebelik sırasında Pemfigus deri hastalığı ve Porfiri hastalığı çoğu zaman şiddetlenebilmektedir veya ilk kez bu dönemde ortaya çıkabilmektedirler.

 

3. GEBELİĞE ÖZGÜ DERİ HASTALIKLARI (GEBELİK DERMATOZLARI)

 

Deride gebelikte ortaya çıkan ürtiker benzeri döküntü ve plaklar hakkında bilgi

verir misiniz?

PUPP (PRURITIC URTICARIAL PAPULES AND PLAQUES OF PREGNANCY):

En sık (1/) görülen gebelik dermatozudur. Son 3 aylık dönemde ani kilo artışı ile karında oluşan gerilme bir bağışıklık sistemi reaksiyonuna sebep olmaktadır. Karında çatlaklar üzerinden başlayıp kalçalara, uyluklara ve kollara yayılan şiddetli kaşıntı kabartılar ile karakterizedir. İlk gebelikte ve çoklu gebelikte sık görülmektedir. Ailesel olgular da bildirilmiştir. Doğum sonrası haftada kendiliğinden dramatik bir şekilde gerilemektedir.

 

Gebelik kaşıntısı nedir?  Sık mıdır? Anneyi veya bebeği etkiler mi? Doğumdan sonra geçer mi?

Nedeni tam olarak bilinmemektedir. Üç yüz gebelikte bir sıklıkta ve her gebelik döneminde görülebilen bir durumdur. Anne ve bebek kötü yönde etkilenmemektedir. Ancak doğum sonrası haftalar-aylar boyu sürebilmektedir.

 

Gebelikte safra yollarında meydana gelen değişiklikler/hastalıklar cildi nasıl etkiler? Bebek için tehlike oluşturur mu?

Son 6 aylık gebelik döneminde, gebelikte bir görülebilen bir durumdur. Deri döküntüsü olmaksızın şiddetli kaşıntı, safra tuzları ve karaciğer enzimlerinde artış vardır. Fetusta bazı riskli durumlara sebep vermektedir. Erken doğum, mekonyumlu bebek( erkenden anne karnında dışkılama), intrakraniyal kanama( beyin içi kanama) ve intrauterin ölüm( anne karnında ölüm) olabilmektedir. 

 

Gebeliğe bağlı Pamfigoid nedir?

PEMPHYGOID GESTATIONIS:

Oldukça nadir (1/50 gebelik) görülen hormon ilişkili otoimmün bir büllü deri hastalığıdır. Son 6aylık dönemde görülebilmektedir. 

 

İmpetigo herpetiformis nedir?

IMPETIGO HERPETIFORMIS:

Gebeliğin 2. yarısında görülebilen oldukça nadir bir püstüler sedef benzeri bir döküntülü durumdur.  

Kaşıntılı gebelik foliküliti nedir?

Hormonlarca tetiklenen bir akne formu olduğu düşünülen bu durum, 3 aylık gebelik dönemi sonrasında ve %7 oranında görülmektedir.

 

4.    GEBELİKTE DERİ HASTALIKLARININ TEDAVİSİ VE KOZMETİK KULLANIMI

 

Gebelikte kullanılan ilaçlar anne ve fetüsü (bebeği) etkiler mi? Nasıl?

Gebelikte kullanılan ilaçlar fetusu direkt veya indirekt olarak etkileyebilmektedir. Bu etkilenme şiddeti gebelik dönemine ve ilaçların plasentadan geçişine göre değişmektedir. İlk 2 aylık dönem (organ oluşumu) teratojenik riski( fetüse zarar verme riski) en yüksek zaman dilimidir.  Diğer dönemlerde fetusun organ gelişimi ve fonksiyonları veya gebelik seyri olumsuz yönde etkilenebilmektedir.

 

Toplumda doğumsal anomali (sakat doğum) riski ne kadardır?

Genel toplumda doğumsal anomali riski %’dır.

 

Bu riski artıran nedenler nelerdir?

Bu oranın %5’i çevrede bulunan kimyasal atıklar ve ilaç kullanımı ile gelişmektedir.

 

En riskli ilaçlar hangileridir?

En riskli ilaç grupları: oral antidiyabetikler ( şeker ilaçları), oral antikoagulanlar (pıhtılaşmayı önleyen ilaçlar) ve antikonvulsiflerdir ( sara – epilepsi ilaçları).

 

Anne karnındaki bebeğe(fetüs) dokunan ilaçların bir risk sınıflaması var mıdır?

Evet. FDA( Amerikan gıda ve ilaç kurumu) tarafından, sistemik emilimi olan ilaçların fetusa etkilerinin riske dayalı sınıflaması yapılmıştır. Buna göre ilaçlar beş grup içerisinde değerlendirilmektedir:

 

Gebelik kategorisi A: Gebeler üzerindeki çalışmalar ilk 3 aylık dönemde fetusa yönelik herhangi bir risk göstermemiş, diğer dönemlerde de riske yönelik bir kanıt saptanmamıştır

 

Gebelik kategorisi B: Laboratuvar hayvanları üzerindeki deneylerde fetal rsik saptanmamıştır.

Gebelik kategorisi C: İlacın potansiyel risklerine rağmen, hamile bir kadındaki kullanımı ile belirgin bir yarar sağlanıyor olmalı ve laboratuar ve hayvan deneyleri veya insanlar üzerinde yapılmış uygun çalışmalar bulunmalıdır.

 

Gebelik kategorisi D: İnsanlarda potansiyel riskleri yönünden kanıtlar vardır. Buna rağmen ilacın hamilelerde kullanımının potansiyel faydaları, potansiyel risklerinden daha fazla olmalıdır.

 

Gebelik kategorisi X: Gebelerde kullanım riski, sağlayabileceği yarardan çok fazladır. Laboratuar hayvanlarında fetal anomaliler saptanmıştır. Gebelerde kullanımı kesinlikle yasaktır.

 

Gebelerde cilde sürme yoluyla uygulanan (topikal) ilaçlar için ne dersiniz?

TOPİKAL (DIŞARDAN UYGULANAN) İLAÇLAR:

Sistemik tedavi ile karşılaştırıldığında gebelerde topikal tedavi, derinin bariyer etkisi nedeni ile daha güvenilir olmakla beraber yine de yarar/zarar oranı değerlendirilmelidir. Gebelikte özellikle ilk üç aylık dönemde, zararlarına yönelik kesin veriler bulunmayan ilaçların kullanımından kaçınılmalıdır.

 

Kortizonlu kremler uygulanabilir mi?

Kortizonlu kremler kısa süreli ve açık olarak uygulanmalıdır. Güçlü kortizonlu kremlerin (triamsinolon, halometason, deksametason, klobetazol) ilk 3 aylık dönemde veya diğer dönemlerde de özellikle geniş alanlara uygulanması sakıncalıdır.

 

Mantar kremleri kullanılabilir mi?

Mantar kremlerinin gebelik boyunca kullanımları sakıncalı görülmemekle beraber, ketokonazol ve tiyokonazol hakkında yeterli bilgi bulunmamaktadır.

 

Vaginal krem kullanılabilir mi?

Vajinal krem kullanımı sakıncalı olabilmektedir.

 

Antibiyotikli krem kullanılabilir mi?

Antibiyotikli krem kullanımı, tetrasiklin dışında sakıncalı değildir.

 

Antiseptikler kullanılabilir mi?

Antiseptik preperatlardan fenol ve iyot içerenler kullanılmamalıdır. Klorheksidin ise ilk 3 aylık dönemde kullanılmamalıdır.  

      

Güneşten koruyucu kremler kullanılabilir mi?

Güneşten koruyucu olarak titanyum veya çinko içerikli fiziksel koruyucu kremler önerilmektedir. Kimyasal koruyucular kullanılmamalıdır.

 

Cilt temizleyiciler kullanılabilir mi?

Cilt temizleyici olarak asitli solüsyonlar/jeller kullanılmamalıdır. Peeling yapılmamalıdır. Retinoid içerikli antiaging kremler kullanılmamalıdır.

 

     Gebelikte ağız yoluyla alınan ilaçlar hangi gebelik kategorisine girerler?

SİSTEMİK (AĞIZ YOLU İLE ALINAN) İLAÇLAR:

Antihistaminikler: Klasik antihistaminikler B grubunda, modern antihistaminikler C grubundadır. İlk 3 aylık dönem hariç genellikle kullanımlarında kesin bir sakınca bulunmamaktadır.

 

Sistemik kortikosteroidler ( kortizon): C grubundadır. Triamsinolon grubu ilaçların diğerlerine göre daha riskli olduğu kabul edilmektedir.

 

Antibiyotikler: Ampisilin, sefalosporin, klindamisin, eritromisin, penisilin gebelikte en güvenilir antibiyotiklerdir.  B grubundadırlar.

Rifampisin, sulfonamid, gentamisin C grubunda

Tetrasisklin D grubundadır.

 

Analjezikler-antiinflamatuvarlar: Asetaminofen, ibuprofen, naproksen ve indometazin B grubunda yer almaktadır. İbuprofen, naproksen ve indometazin, prostoglandin sentezini bloke etmelerinden ötürü gebelikte kullanımları genellikle tavsiye edilmez.; ayrıca son 3 aylık dönemde kullanıldıklarında D grubuna girerler.

 

Retinoidler: Retinoidlerin özellikle yüksek dozlarının teratojenik etkileri hayvan deneylerinde kanıtlanmış ve insanlarda çeşitli anomaliler bildirilmiştir.

 

      Gebelikte lazer tedavisi olabilir mi?

      Gebelikte lazer tedavisi sakıncalıdır.

 

      Mezoterapi, karboksiterapi, botox, dolgu madde injeksiyonu gebelikte

     kullanılabilir mi?

      Gebelikte uygulanmaları sakıncalıdır.

 

 

REFERANSLAR

 

1.    Coşkun B et al. Gebelik Dermatozları. Dermatose  ;3(2)

2.    Tunzi M et al. Common Skin Conditions During Pregnancy. Am Fam Physician ;

3.    Kroumpouzos G, Cohen LM. Dermatoses of Pregnancy. J Am Acad Dermatol ;

4.    James WD, Berger TG, Elston D. Andrews’ Disease of the Skin. Canada: W.B. Saunders Company;

 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası