bebeğin kan şekeri düşerse ne olur / Hipoglisemi ve hamilelik ilişkisi

Bebeğin Kan Şekeri Düşerse Ne Olur

bebeğin kan şekeri düşerse ne olur

Beyni beslenemeyen bebek göremiyor!

Göz nöroloğu Prof. Dr. Pınar Aydın, yenidoğanların kan şekeri düşüklüğünün olumsuz sonuçları olacağını belirterek, ''Beynin görme merkezinde problem olduğu için gözleri normal olmasına rağmen hayat boyu görmede problem oluyor. Bebekler ya da çocuklar, baktıkları yeri ya da alt yarıyı göremeyebiliyor'' dedi.

Aydın, yaptığı açıklamada, bebeklerin doğduktan hemen sonra çok kısa sürede beslenmeleri gerektiğini, aksi takdirde kan şekerinin düştüğünü, bunun sonucunda da kalıcı sorunların oluştuğunu söyledi.

Beynin en önemli besininin kandaki şeker olduğunu vurgulan Aydın, ''Bebeklerin, kan şekeri düşerse beyin beslenemediği için ve yenidoğan dönemi beynin gelişiminde hızlı davrandığı için durgunluk oluyor. Bu duruma yeni doğanın düşük kan şekerine bağlı hastalığı deniyor'' diye konuştu. 
Aydın, şunları kaydetti:

''Örneğin yenidoğanın beyninin görme merkezinde problem olduğu için gözleri normal olmasına rağmen hayat boyu görmede problem oluyor. Bebekler ya da çocuklar, baktıkları yeri ya da alt yarıyı göremeyebiliyor. Sonuçta görmeleri hiçbir zaman yüzde seviyesine çıkamayabiliyor. Gözlerinde titreme, hareket bozukluğu, sağa sola bakamama ya da kayma olabiliyor. İleri ki dönemde körlüğe kadar giden problemler oluşabiliyor. Bunun yanı sıra beynin diğer problemleri de etkilendiği için hareket bozuklukları, yürüyememe, kolunu kullanamama, yemek yiyememe, konuşamama, ağır zeka gerilikleri, otizm veya sara hastalığı ortaya çıkıyor.''

''ERKEN DOĞUMDAN DOLAYI PROBLEM OLUYOR"
Prof. Dr. Pınar Aydın, bebeklerde görülen düşük kan şekeri hastalığının yakın zamana kadar bilinen bir hastalık olmadığını, şimdi beyin filmleri çekilen çocuklarda hangi bölgede, neden, niçin problem oluştuğunun belirlenebildiğini anlattı. 

Söz konusu hastalığa bağlı olarak problem sayısının arttığı uyarısında bulunan Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Çoklu gebelikler, özellikle tüp bebek gebeliğine bağlı olarak ikiz, üçüz bebekler, erken doğdukları için kan şekeri düşüklüğü problem yaratıyor. Anne, sezaryen doğum yaptığı için doğum sonrası bebeğe hemen beslenme yapılmaz ve ihmal edilir ya da anne ve bebekle uğraşırken zaman kaybedilirse belli sorunlarla karşı karşıya kalınabiliyor.''

Birçok ülkede aynı problemin olduğunu anımsatan Aydın, bu tür sorunların yaşanmaması için hastalıkta erken teşhisin çok önemli olduğunu söyledi.

''NÖBET GEÇİREN BEYİN DAHA GERİYE GİTMİŞ OLUR"
Özellikle evde doğum yapan anneleri uyaran Aydın, bebeklerin doğumdan hemen sonra beslenmesi gerektiğine dikkati çekti.

Aydın, beslenemediği için nöbet geçiren bebeklerin beyinlerinin geriye gidebileceğini vurguladı.
Hastalık nedeniyle görme bozukluğu yaşayanlarda rehabilitasyonun bir yere kadar görmeyi artırdığını ifade eden Aydın şunları kaydetti:

''Ne yazık ki her çocukta mutlaka görme artacak gibi bir kural yok ama mutlaka uğraşmak, uygun gözlüğü kullanmak ve uygun rehabilitasyon yöntemlerini kullanmak gerekir. 7 yaşında beynin görme merkezinin gelişmesi bitiyor. Böyle durumda hiç değilse 7 yaşına kadar göze ayrıca rehabilitasyon yaparak ve özel gözlükler vererek beynin görme merkezini geliştiriyoruz.''


AA

DOI: /SEMB

Doğum sonrası yenidoğan bebeklerde hipoglisemi sıklığı ve hipoglisemi gelişiminde risk faktörleri

Ali Bülbül1, Semra Bahar1, Sinan Uslu1, Şehrinaz Sözeri1, Lida Bülbül2, Evrim Kıray Baş1, Ebru Türkoğlu Ünal1
1Department of Pediatrics, Division of Neonatology, University of Health Sciences, Sisli Hamidiye Etfal Training and Research Hospital, Istanbul, Turkey
2Department of Pediatrics, University of Health Sciences, Bakırköy Dr. Sadi Konuk Training and Research Hospital, Istanbul, Turkey

Amaç: Yenidoğan bebeklerde doğum sonrası yaşamın ilk 48 saatinde kan şekeri bakılma nedenleri, hipoglisemi gelişiminde risk faktörlerinin ve izlem sonuçlarının değerlendirilmesi amaçlandı.
Metod: Hastanemizde (üç yıl) yılları arasında doğan, yaşamın ilk 24 saati içerisinde kan şekeri düzeyi bakılan ve 48 saatlik izlem sonuçları olan tüm bebekler çalışmaya alındı. Bebeklerin dosyalarından; gebelik süresi, doğum ağırlığı, cinsiyet, antenatal, natal ve postnatal özellikler, kan şekerinin bakılma nedeni ile yöntemi, kan şekerinin bakılma zamanı, kan şekeri sonucu ve sonucuna göre yapılan izlem değerleri, bebeklerin beslenme durumları, kan şekeri düşüklüğü nedeniyle yatış gereksinimi ve kan şekerleri düşük saptanan bebeklerin 48 saat boyunca izlem bulguları kaydedildi. Çalışmaya dahil edilen bebekler grup olarak diyabetik anne bebeği olma, SGA (small for gestational age), LGA (large for gestational age), geç preterm olma (+6/7 GH), fetal distres ve beslenme intoleransı durumuna göre ayrıldı. Gruplar içerisinde kan şekeri ölçüm değerleri ve nedenleri karşılaştırıldı.
Bulgular: Çalışma toplam bebek ile tamamlandı. Bebeklerin %28,7’sine (n: ) kan şekeri değeri bakıldığı belirlendi. Bebeklerin ortalama doğum ağırlığı ve gebelik süresi; ± gram ve 37,7±2,5 hafta, cinsiyet dağılımı %54,7 erkek, doğum şekli %57,5 sezaryan şeklindeydi. Kan şekeri ölçümü için en sık ön görülen risk faktörlerinin LGA (%25,9), prematüre (%18), geçici taşipne (%17,3) ve SGA (%11,6) özelliklerinin olduğu görüldü. İzlemde bebeğin (%73,9) kan şekeri değerlerinin normal sınırlarda olduğu için anne yanında tekrar kan şekeri bakmadığı saptandı. Bebeklerin ’inde (%26,1) kan şekeri düşüklüğü saptandığı için kan şekeri takibine alındığı belirlendi. Hipoglisemi ön tanısıyla yatış gereksinimi sıklığı % (n: 67) saptandı. Grup analizlerinde birden fazla nedeni olanların funduszeue.info kan şekeri değeri ortalaması, geçici taşipne ve fetal distres olanlara göre (p<0,), Prematürite ve LGA olan bebeklerin funduszeue.info kan şekeri ortalamaları, diyabetik anne bebekleri kan şekeri ortalamalarına göre istatistiksel olarak anlamlı düşüktü (p<0,).
Sonuç: Doğum sonrası dönemde yenidoğan bebeklerde kan şekeri bakılma oranının %28,7 oranında olduğu ve en sık ön görülen risk faktörünün LGA bebekler olduğu saptandı. Hipoglisemi nedeniyle doğum sonrası yatış sıklığının %2,5 olduğu, birden fazla nedenin birlikte olduğu gruplarda birinci saat kan şekerinin daha düşük olduğu görüldü.

Anahtar Kelimeler: Hipoglisemi, yenidoğan, risk faktörleri

Risk Factor Assessment and the Incidence of Neonatal Hypoglycemia in the Postnatal Period

Ali Bülbül1, Semra Bahar1, Sinan Uslu1, Şehrinaz Sözeri1, Lida Bülbül2, Evrim Kıray Baş1, Ebru Türkoğlu Ünal1
1Department of Pediatrics, Division of Neonatology, University of Health Sciences, Sisli Hamidiye Etfal Training and Research Hospital, Istanbul, Turkey
2Department of Pediatrics, University of Health Sciences, Bakırköy Dr. Sadi Konuk Training and Research Hospital, Istanbul, Turkey

Objectives: The aim of this study was to evaluate risk factors used for the assessment of neonatal hypoglycemia and to examine the follow-up outcomes observed in the first 48 hours of postnatal life.
Methods: The records of infants born between and (3 years) at Şişli Hamidiye Etfal Training and Research Hospital who had a blood glucose level test performed within the first 24 hours after birth and who had follow-up results for 48 hours were included in the study. Data of gestational age; birth weight; gender; antenatal, natal and postnatal characteristics; blood glucose measurement method and time during the first 48 hours postpartum; glucose values and follow-up; nutritional status; and the need for hospitalization due to a low blood glucose value were recorded. Groups were created based on data of a diabetic mother, small for gestational age (SGA), large for gestational age (LGA), late preterm birth (+6/7 gestational weeks), fetal distress, and feeding intolerance. Blood glucose measurement values and reasons for hypoglycemia and assessment were compared in subgroups.
Results: The data of infants were reviewed and included in the study. It was determined that blood levels were checked in % (n=). The mean birth weight and gestational age of the infants was ± g and ± weeks, respectively. In the study group, % were male, and % were delivered via cesarean section. The most frequent factors prompting blood glucose measurement were LGA status (%), prematurity (18%), transient tachypnea (%), and SGA status (%). Results revealed that the blood glucose values of (%) infants were within normal limits, and there was no further monitoring of blood glucose level during the first 48 hours. In (%), a low blood glucose level finding led to follow-up assessment. The incidence of hospitalization with a preliminary diagnosis of hypoglycemia was % (n=67). Subgroup analysis indicated that at the first hour, the mean blood glucose value of the patients with multiple factors that were risks for hypoglycemia suggesting further evaluation was lower than those with transient tachypnea and fetal distress (p<), and the mean blood glucose value of premature and LGA neonates were significantly lower than the infants of diabetic mothers at the sixth hour (p<).
Conclusion: In the postnatal period, the rate of monitoring blood glucose levels in newborn babies was found to be % and the most commonly predicted risk factor was LGA babies. The frequency of postpartum hospitalization due to hypoglycemia was found to be %, and blood sugar levels were lower in the first hour in groups with multiple causes.

Keywords: Hypoglycemia, neonates; risk factors.

Ali Bülbül, Semra Bahar, Sinan Uslu, Şehrinaz Sözeri, Lida Bülbül, Evrim Kıray Baş, Ebru Türkoğlu Ünal. Risk Factor Assessment and the Incidence of Neonatal Hypoglycemia in the Postnatal Period. Med Bull Sisli Etfal Hosp. ; 53(4): 

Sorumlu Yazar: Ali Bülbül
Makale Dili: Türkçe

Emzirme Başar&#x;lana Kadar Karş&#x;laş&#x;lan Sorunlar

 

Hipoglisemi (kan şekerinin düşmesi)

 

Kilo kaybı-hazır mama-biberon kullanımı

 

Sarılık-emzirme

 

Emzik

Anne Adayları Gebelik Şekerine Dikkat!

Anne Adayları Gebelik Şekerine Dikkat!

Hamilelik şekeri nedir? Sebepleri nelerdir? Nasıl kontrol altına alınabilir? İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Gökçenur Gönenç, hamilelik şekeri hakkında merak edilenleri yanıtlıyor!

Gestasyonel Diyabet yani gebelik şekeri, ilk kez gebelikte saptanmış kan şekeri yüksekliği demektir. Özellikle Haftadan sonra bebeğin plasentası tarafından salgılanan hormonlar nedeni ile gerçekleşir. Gebeliklerin yaklaşık yüzde 5’inde görülür. Sıklıkla risk gurubundaki gebelerde görülmekle birlikte risk görülmeyen gebelerde de ortaya çıkması diyabetin her gebede taranması gerekliliğini ortaya çıkarmıştır.

Kimler Risk Altında?

Risk altında olan gebeler;  ailesinde şeker hastalığı olanlar, fazla kilolu olanlar, polikistik over hastalığı bulunanlar, gizli şekeri olanlar, ileri yaş, hipertansiyon, daha önce büyük bebek doğurmuş olanlar ve daha önceki gebeliğinde sebebi bulunamamış bebek kaybı yaşayanlar sayılabilir. Şeker hastalığının belirtileri arasında; olan çok su içme, sık tuvalete çıkma, sık sık acıkma gibi bulgular, gebelerin çoğunda normal olarak bulunduğu için bu durumlar gebelikte görüldüğünde şeker hastalığı lehine yorumlanmamaktadır.

Tanı Nasıl Konulur?

Gebeliğin ilk muayenesinde gebenin risk değerlendirmeleri yapılır. Bu bağlamda kan şekeri ölçümü yapılır. Açlık kan şekeri kontrolü ile şeker hastalarının yüzde 75’i tanınabilir bu nedenle yüksek riskli grupta ilk haftalarda şeker yükleme testi yapılması gerekli olabilir. Yüksek risk altında olmayan gebelere, gebeliklerinin 24 – Haftaları arasında şeker tarama testi yapılması gerekmektedir. Test 50 gram ve gerekirse gram şeker ile iki basamaklı olarak yapılabileceği gibi 75 gram şeker ile tek seferde de yapılabilmektedir. Bu testlerin bebeğe veya anneye zararı olduğunu gösteren tek bir bilimsel çalışma bile bulunmamaktadır. İçilen sıvıdaki şeker miktarı yaklaşık olarak üç dilim baklavanın içindeki şeker miktarına denktir ki bu miktar metabolizma tarafından hızlıca normale döndürülebilmektedir. Yükleme bebeğe yapılmamaktadır. Bazı gebeler test esnasında zorlanabilmektedir, zira gebeye aç karnına şerbet içirmek mide bulantısı, tansiyon düşmesi gibi şikayetlere yol açabilmektedir.

“Teşhisi veya Tedavi Yapılmadığında Anneye ve Bebeğe Zarar Verir”

Gebelik şekerinde hedef, kan şekeri seviyelerini normal seviyelerde tutabilmektedir. Normal seviyeleri sağlamak için gebelerin yüzde ’ında diyet ve egzersiz yeterli olmaktadır. Diyet ve egzersize rağmen şeker seviyeleri yüksek seyreden gebelerde tedavide insülin kullanılabilir. İnsülin, plasentadan geçmez, bebeğe herhangi bir zararı olmaz. Kan şekeri seviyeleri normal seyreden gebelerin kendileri ve bebekleri gebelik şekerinden etkilenmezler. Teşhisi veya tedavisi yapılmamış şeker durumu ise gerek anne gerek bebek için ciddi riskler taşımaktadır. Anne açısından bakıldığında; idrar yolu enfeksiyonu, yüksek şekere bağlı organ hasarları, şeker koması, doğum sonrası kanama, sezaryen doğum gibi riskler bulunurken, bebek açısından riskler; anne karnında aşırı kilo alımı, suyunun normalden fazla olması, doğumsal anomaliler, doğum travması, doğum sonrası solunum sıkıntısı, şeker düşmesi, sarılık ve hatta kontrolsüz diyabette ölüme kadar gidebilmektedir. Kontrol altındayken sorun yaratmayan bu durum kontrol altında değilken sinsi sinsi anneye ve bebeğe ciddi zararlar vermektedir. Terazinin bir kefesine yükleme testi yaptırıp, varsa şekeri kontrol altına almayı, diğer kefesine ise testten kaçınıp bu riskleri göze almayı koyduğumuzda test yaptırma tarafı ağır basmaktadır. Gebelik şekeri, bazı kadınlarda gebelik bittikten sonra da devam edebilir. Bu yüzden lohusalık süresi bittikten sonra, yani doğumdan yaklaşık 6 hafta sonra yükleme testinin tekrarlanması önerilir.

Benzer Yazılar

Mucizevi Güç: Su!
Mucizevi Güç: Su!

Suyun yaşamımızdaki katkısı büyük. Öyle ki; su olmadan organlarımızın çalışabilmesi ve yaşamımızı devam ettirmemiz mümkün değil! Su, bizim vazgeçilmez yaşam gücümüz. Vücudumuzun yaklaşık yüzde 60’ını oluşturuyor ve her şeyin problemsiz bir şekilde çalışmasını sağlıyor.

Devamı

Lenf Hastalıkları Nelerdir?
Lenf Hastalıkları Nelerdir?

Lenf sistemi; lenf damarları, lenf bezleri, lenf sıvısı ve lenf hücrelerinden oluşan, doku ve organları kapsayan bir ağdır. Lenf sistemi; vücudun toksinlerden, atıklardan ve diğer zararlı materyallerden arınmasına yardımcı olur.

Devamı

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası