kıdem tazminatından vergi kesilir mi / Milyonlarca çalışana tazminat müjdesi! Kesintiyi geri alacaklar - Ekonomi Haberleri

Kıdem Tazminatından Vergi Kesilir Mi

kıdem tazminatından vergi kesilir mi

Kıdem Tazminatı Vergi İadesi Nasıl Alınır?

Kıdem tazminatı iş akdi sonrasında işveren tarafından çalışana ödenen bir ödemedir. Kıdem tazminatı en temel anlatımı ile 30 günlük brüt maaş ücretinin faaliyet gösterilen yıl kadar ödenmesidir. Örneğin bir işyerinde 12 yıl boyunca çalışmış olan bir çalışan, işten ayrıldıktan sonra 30 günlük maaşının 12 katını kıdem tazminatı olarak alır. Kıdem tazminatını işveren öder. 27 Mart tarihine kadar işçilere ödenen kıdem tazminatlarından gelir vergisi kesilirdi. Günümüzde yapılan bir düzenleme kapsamında bu tarihe kadar kıdem tazminatlarından gelir vergisi kesintisi yapılan kişiler kesinti tutarını vergi iadesi olarak alabilir. Gerekli şartları sağlamanız durumunda kıdem tazminatı ödemesinden kesilen gelir vergisini tekrar alabilmeniz mümkündür. Fakat bu uygulama sadece belirli bir çalışan grubunu kapsar.

Kıdem Tazminatı Nedir?

Bir işverene bağlı şekilde aynı işyeri çatısı altında faaliyet gösteren çalışanın iş akdinin sonlandırılması sonucu verilen ücrete kıdem tazminatı verilir. Çalışanlar en az bir yıl süreyle çalıştıkları işyerinden ayrıldıktan sonra kıdem tazminatı alabilir. Kıdem tazminatı ödemesi hem çalışanın yeni bir iş edinme sürecini kolay kılar, hem de işveren için maliyetli olan çalışan sirkülasyonunun yavaşlatılmasına olanak tanır. İkale sözleşmesi gibi iş akdi yöntemleriyle işinizden ayrıldıktan sonra kıdem tazminatınızı alabilirsiniz. Kıdem tazminatı 30 günlük bir sürede maaş adı altında ödenen brüt ücret şeklinde bir yıllık olarak verilir. Yani 7 yıl boyunca bir işte faaliyet gösteren çalışan, işten ayrıldıktan sonra 30 günlük maaşını 7 yıl için alır. 7 yıl sonunda işten ayrılan kişi bir aylık maaşının 7 katını kıdem tazminatı olarak alır.

Gelir gider takibi, stok takibi, nakit yönetimi gibi temel ön muhasebe işlemlerini internet erişimi olan her yerden kolaylıkla yapabileceğiniz ön muhasebe ve e-fatura programı Logo İşbaşı’nı hemen 14 gün boyunca ücretsiz deneyebilirsiniz.

Vergi İadesi Nedir?

Vergi iadesi en basit anlatımı ile kesinti olarak devlete ödenen verginin tekrar ödeyen tarafa iade edilmesidir. Günümüzde birçok farklı alanlarda değişken ölçeklerde vergi ödemeleri alınır. Aynı zamanda vergi iadeleri de belirli uygulamalar kapsamında sıklıkla gerçekleştirilir. Gerekli şartları taşımanız durumunda devlete ödemiş olduğunuz vergilerin bir kısmını ya da hepsini iade olarak geri almanız mümkündür. Mükellefler açısından oldukça avantajlı olan vergi iadesi uygulamaları genel olarak sadece belirli bir kesime hitap eder. Sıklıkla gerçekleştirilen vergi iadeleri mükelleflerin bazı şartları taşımaları durumunda mümkün olabilir. Kıdem tazminatı gelir vergisi iadeleri kapsamında çalışanlar gelir vergisi olarak ödedikleri ücretin tamamını tekrar iade olarak alabilme hakkına sahiptir.

Kıdem Tazminatı Vergisi İçin Nereye Başvurulur?

Kıdem tazminatı ödemelerinin bir kısmını gelir vergisi adı altında ödemek durumunda kalan çalışanların büyük bir bölümü kıdem tazminatı vergisi iadesi uygulamasından yararlanmak ister. Bu uygulama kapsamında kıdem tazminatı haklarından kesilen gelir vergisi ödemeleri tekrar çalışanlara iade edilebilir. Sadece belirli bir çalışan grubunu kapsayan bu uygulamadan yararlanabilmek için hangi işlemlerin yapılması gerektiği yaygın bir merak konusudur. Kıdem tazminatı vergisi iadesi için vergi dairesine başvuru yapılması gerekir. Vergi dairesinde gerekli işlemleri tamamladıktan sonra kıdem tazminatı hakkından kesilen vergiyi tekrar iade olarak alabilirsiniz.

’den fazla işletmenin tercih ettiği  muhasebe programı Logo İşbaşı ile e-fatura ve e-arşiv faturalarınızı saniyeler içinde kesebilir, dilediğiniz yerden ister cepten ister webden kontrol edebilirsiniz.

Kıdem Tazminatı Vergi İadesi Nasıl Alınır?

Kıdem tazminatı vergi iadesi alabilmek için İnteraktif Vergi Dairesi ya da Gelir İdaresi Başkanlığı web sitesi üzerinden yapılabilir. İnteraktif Vergi Dairesi web sitesine giriş yaptıktan sonra ‘İşlemlerim’ kısmında yer alan ‘İkale Sözleşmesi veya Karşılıklı Sonlandırma Sözleşmesi Kapsamında Gelir Vergisi İade Talebi’ seçeneğine tıklanır. Sonrasında açılan ekrandan kolay bir şekilde gelir vergisi iade başvurusu yapılabilir. Beliren ekranda çalışanın süreç hakkında bazı bilgiler sağlaması beklenir. Örneğin çalışan akdi sonlandırıldıktan sonra açılan bir dava gelir vergisi iadesi alabilmeyi imkânsız kılar. Çalışan iade alabilmek için davadan vazgeçmelidir. Çalışan gerekli bilgileri doğruladıktan sonra kıdem tazminatı gelir vergi iadesi başvurusu tamamlanmış olur.

Kullanan 10 kişiden 9&#;unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı&#;nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

Takipli Vergi Borcu Ne Demek?

Tarımsal Destek Vergi İadesi Nasıl Yapılır?

Veraset Vergi İlişiği Nasıl Kesilir?

Maliye özelge ile açıklık getirdi

Depremden etkilenen illerde yaşayan yüz binlerce aile evini ve tüm eşyalarını kaybetti. Yeniden bir yuva kurabilmek için paraya ihtiyaçları olacak. Kimi çalışanlar da birikmiş kıdem tazminatını alarak ihtiyaçlarını karşılamayı umut ediyor.

Kıdem tazminatı normalde iş akdinin sona erdiği tarihte yapılan bir ödeme olmasına rağmen çeşitli sebeplerle paraya ihtiyacı olan çalışanların talebi üzerine işverence, iş akdi feshedilmeksizin kıdem tazminatına karşılık avans verilebiliyor. İstanbul’da bir işveren bu şekilde kıdem tazminatına karşılık işçisine verdiği avans için gelir vergisi kesintisi yapılıp yapılmayacağı hususunda tereddütte kalınca İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı’ndan bilgi talebinde bulundu. Vergi Dairesi Başkanlığı yayımladığı özelge ile konuya açıklık getirdi.

Özelgede, Sayılı eski İş Kanunu ve Sayılı Deniz İş Kanunu’na göre ödenmesi gereken kıdem tazminatlarının tamamı ile Sayılı Basın İş Kanunu’na göre ödenen kıdem tazminatlarının 24 aylığı aşmayan kısmının gelir vergisinden istisna olduğu belirtildi. İstisna tutarının hesabında dikkate alınmak şartıyla, hizmet sözleşmesi sona erdikten sonra karşılıklı sonlandırma sözleşmesi veya ikale sözleşmesi kapsamında ödenen tazminatlar, iş kaybı tazminatları, iş sonu tazminatları, iş güvencesi tazminatları gibi çeşitli adlar altında yapılan ödemeler ve yardımların da bu kapsamda değerlendirildiği vurgulandı.

Özelgede buraya kadar verilen bilgileri özetlemek gerekirse, iş akdi sona erdikten sonra çalışanlara yapılan kıdem tazminatı ile işçinin hak ettiği kıdem tazminatını aşmamak üzere çeşitli adlarla yapılan diğer ödemeler de vergiden istisna tutuluyor.

KIDEM TAZMİNATI TAVANINA DİKKAT!

Özelgede, işçinin çalıştığı süre ve kıdem tazminatına esas ücreti dikkate alınarak hesaplanan ve ödenen kıdem tazminatlarının istisna kapsamına girdiği, hesaplanan bu tutarları aşan ilave ödemelerin ise gelir vergisine tabi olduğu kaydedildi.

Kıdem tazminatı tavanı, en yüksek devlet memuruna bir yıl için ödenen emekli ikramiyesine göre belirleniyor. Örneğin, yılının ilk yarısı için kıdem tazminatı tavanı 19 bin TL olarak uygulanıyor. Kıdem tazminatı, işçinin son brüt ücreti üzerinden belirleniyor ancak bir yıl için ödenecek kıdem tazminatı tutarı, söz konusu tavanı aşamıyor. Buna göre, 10 yıllık çalışması bulunan bir işçinin kıdem tazminatı bin TL ve altında ise gelir vergisi kesilmiyor. Bu tutarı aşan kıdem tazminatı ve çeşitli adlar altındaki tazminatlar ise ücret olarak değerlendirilip, işçinin o ay tabi olduğu gelir vergisi dilimi üzerinden vergilendiriliyor.

İŞ SÖZLEŞMESİ SONA ERMELİ

Özelgede, İş Kanunu’na göre kıdem tazminatı ödenecek haller hatırlatıldı. İş akdinin işverence haklı sebepler dışında bir sebeple, işçi tarafından haklı bir sebeple, muvazzaf askerlik dolayısıyla, emekli aylığı bağlatmak amacıyla, yaş dışında kalan emeklilik koşullarının sağlanmasıyla, kadın işçilerin evlendiği tarihten itibaren bir yıl içinde işten ayrılmasıyla veya işçinin ölümü nedeniyle sona ermesi halinde kıdem tazminatı ödenmesi gerektiği belirtildi.

Kıdem tazminatının hangi şartlar altında ödeneceğinin İş Kanunu’nda açıkça vurgulandığı kaydedilen özelgede, çalışanlara kıdem tazminatı ödenebilmesi için iş sözleşmesinin feshedilmesi/sona ermesi gerektiği ifade edildi. Dolayısıyla iş sözleşmesi feshedilmeden veya sona ermeden çeşitli sebeplerle kıdem tazminatı adı altında yapılan ödemelerin kıdem tazminatı olarak değerlendirilemeyeceği belirtildi. Bu nedenle, iş sözleşmesi feshedilmeden kıdem tazminatına mahsuben avans olarak yapılan ödemelerin ücret olarak kabul edilmesi ve gelir vergisi kesilmesi gerektiği kaydedildi.

İŞTEN ÇIKIŞ GİRİŞ YAPARAK TAZMİNAT ÖDENEBİLİR

İşverenlerin, depremden etkilenen işçileri için yapacakları 50 bin liraya kadar yardımdan vergi ve prim kesintisi yapılmamasına ilişkin önümüzdeki günlerde bir yasal düzenleme yapılacak. Bu, işverenlerin karşılıksız yapacakları yardımla ilgili bir düzenleme olacak.

Ancak, depremzede işçilerin daha fazla paraya ihtiyacı olacağı için, birikmiş kıdem tazminatını işçisini kaybetmeden ödemek isteyen işverenler farklı bir yol deneyebilir. İşverenin, kıdem tazminatı karşılığını avans olarak ödemek yerine işçisini işten çıkartıp tazminatını ödedikten sonra tekrar işe alması halinde vergi ödeme yükümlülüğü doğmaz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası