taze yumurta suda nasıl durur / Yumurta suda neden yüzer?

Taze Yumurta Suda Nasıl Durur

taze yumurta suda nasıl durur

Yumurta suda yüzer mi, batar mı deneyi yumurtanın taze olup olmadığını anlamak için yapılır. Haydi birlikte bu deneyin nasıl yapıldığında bakalım.

Başta söyleyelim: Sudaki kaldırma kuvveti, katı cisimlerin suyun yüzeyine çıkmasını sağlar. Tıpkı denizde yüzen bir şişe gibi. Yarısı su dolu bir bardağa yumurta atılıyor ve yumurtanın battığı görülüyor. Daha sonra aynı bardağa suyun yoğunluğunu arttırmak için, tuz ekleniyor. Tuzlu suya yumurta batırılıyor ve yumurtanın suyun yüzeyine çıktığı görülüyor.

Diğer yandan taze yumurta suya atıldığı zaman dibe çöker. Bayatladıkça ortaya doğru yükselir. Çok bayat yumurta suyun yüzeyinde kalır.

Bir günlük taze yumurta kırıldığında sarısının şekli yuvarlak ve düzgündür. Çevresinde saydam renkli yumurta beyazından bir halka ve onun da çevresinde yumurta beyazından daha ince bir halka olur. Suya konulduğunda yumurta yüzmez, dibe batar.

Bir haftalık yumurtanın sarısı yine düzgündür. Çevresindeki saydam yumurta beyazı biraz daha yayılır ancak hâlâ yuvarlak şekildedir. İçindeki hava boşluğu büyüdüğünden suyun içine konduğunda yumurtanın daha şişman ucu yukarı doğru kalkar.

İki üç haftalık yumurtanın sarısı yuvarlak şeklini kaybedip hafifçe düzleşmeye başlar. Çevresindeki beyaz kısmı sulanır ve kırıldığında yayılır. Böyle bir yumurtanın yenilmeden önce çok iyi pişirilmesi gerekir. Suya konulduğunda daha şişman olan ucu suyun yüzeyine doğru kalkar.

Yumurta suda yüzer mi

Yumurta – Tuzlu Su Deneyi

Yumurtanın tazelik ve bayatlık muayenesinde en çok uygulanan yöntemlerden birisi de yumurtanın özgül ağırlığının karşılaştırılması prensibidir. Bu uygulama için % 8’lik (A) ve % 11’lik (B) tuz eriyiğinden yararlanılır. Çok taze yumurtalar A ve B solüsyonlarında dibe çöker, taze yumurtalar A solüsyonunda çöker, B solüsyonunda yüzer. Bayat yumurtalar ise her ikisinde de yüzer. Taze yumurta tanımı ile en çok 8 günlük yumurtalar anlaşılır. Bu yumurtalar, temizlenmekten başka hiçbir işlem görmemiş olmalı ve yapılan muayenede sarısı tam ortada olmalı ve hava boĢşluğu 5 milimetreyi geçmemelidir. 8 günden eski olup hava boşluğu yüksekliği 10 milimetreyi geçmeyen yumurtalar da taze olarak değerlendirilir.

Yumurta Suda Yüzer mi, Batar mı Deneyi

Sizler için deneyin videosunu çektik. Bu deney ile suyun kaldırma kuvvetini gözlemleyebilirsiniz.

Yumurtalar yüzerse ne anlama gelir? Bozulmuş yumurta neden yüzer?

Sitemizde yumurta temasıyla ilgili birçok nasıl yapılır bulabilirsiniz. Örneğin, veya. Bugün çürük yumurtaların neden suda yüzme eğiliminde olduğundan bahsedeceğiz.

Genel olarak uzak atalarımız bu ürünün tazeliğini bu şekilde kontrol etmeye başladılar. O zaman bile şımarık yumurtaların suda batmadığını biliyorlardı. Bu fenomeni bilim açısından açıklayalım. Böylece, kabuğun altında iki katmandan oluşan kabuk zarı bulunur. Kendi içinden hava ve nemi geçirme özelliğine sahiptir. Bildiğiniz gibi yumurtaların iki kenarı vardır: biri keskin, diğeri kördür. İkincisinde, bu aynı kabuk tabakalıdır ve küçük bir hava odası (puga olarak adlandırılır) ile sonuçlanır. Yumurtalar ne kadar eski olursa, içindeki korkuluk hacmi o kadar büyük olur.

İlginçtir ki, kabuk dış dünyanın etkisinden tamamen korunmuş görünse de, durum hiç de öyle değildir. Örneğin, mikropları kendi içinden kolayca geçirir. Üstelik bu, tavuk yumurtladıktan hemen sonra gerçekleşir (bu noktaya kadar, kuşun vücudunda olduğu için steril-temiz bir üründür). Mikroplar nedeniyle kabuğun altında çürütücü süreçler başladığında, protein ayrışmasından kaynaklanan son derece hoş olmayan bir hidrojen sülfür kokusu oluşturan bir gaz açığa çıkar. Hava ve ortaya çıkan gazlar sudan çok daha hafif olduğu için, bir tavaya koyduğunuzda bayat bir yumurta yüzer.

Atalarımızın bildiği ve nedense bizim de unuttuğumuz suyun kutsal özelliği, suyun hiçbir çamuru kendi içinde kabul etmemesidir - kötü olan her şey mutlaka suda yüzer. Yumurtaların kalitesini her zaman kontrol edebilirsiniz. Bunu yapmak için, derin bir kaseye soğuk temiz su dökün ve içine çiğ yumurtaları indirin. Tavuk yumurtası genellikle bu şekilde kontrol edilir ve bıldırcın yumurtası da böyledir.

Taze yumurta her zaman suda dibe batar, kötü yumurta ise üste doğru yüzer. Yüzen yumurtalar hiçbir şekilde yenilmemeli, sadece çöpe atılabilir. Ben evde yumurtaların tazeliğini hep böyle belirlerim. Bu, zamanımızda kullanılabilecek atalarımızın eski bir yöntemidir.

Bayat yumurta neden suda yüzer?

Yumurtanın kör ucundaki küçük bir boşluk, embriyonun gaz değişimi için hava ile doldurulur. Bu odadaki iki katmanlı kabuk membran, hava ve nemin geçmesine izin verir. Yumurta yaşlandıkça, yumurtanın kör ucunda zamanla daha fazla hava toplanır. Yumurtayı yüzeye çıkarma nedeninin ilk çeşidi banal yaşlılıktır. Eski çiğ yumurtalar her zaman suda yüzer.

Bozulmuş yumurta neden suda yüzer?

Yumurta kabuğu mikro gözeneklere sahiptir ve havanın mikroplarla birlikte girmesine izin verir. Bunun bir sonucu olarak, zamanla bozunma ve protein ayrışması süreçleri meydana gelebilir. Sonuç olarak gazlar açığa çıkar ve gazlar her zaman sudan daha hafiftir. Daha fazla gaz, yumurta daha yüksek yüzer. Yüzen bir yumurta sadece yumurtanın yaşını değil aynı zamanda çürümüş olabileceğini de gösterebilir. Ve bu, yumurtaların suda yüzmesinin ikinci nedeni - çürüklük.

Marketten, marketten, süpermarketten yumurta aldıysanız ve evde hepsi bir kap suda boğulduysa, o zaman iyi taze yumurta aldınız ve onlarla yiyebilir, çeşitli yemekler, hamur işleri yapabilirsiniz. Ancak yüzeye yakın yüzen yüzen yumurtalar zehirlenmemek için çöp kutusuna atılmalıdır.

En azından bazen mutfağa sadece yemek yemek için değil, aynı zamanda bir şeyler pişirmek için giren insanlar, zamanla faydalı küçük şeyler fark ederler. Örneğin, yumurtalar pişirme sırasında yüzmezler, altta dururlar. Bu nedenle çiğ yumurta suda yüzdüğünde ortaya çıkan belirsiz şüpheler temelsiz değildir.

İçinde ne var?

Satın alırken böyle bir ürünün tazeliğini belirlemenin zorlukları açıktır. Özellikle yumurtaların genellikle kapalı, opak ambalajlarda satıldığı süpermarketlerde. Ama onları eve getirdiğimizde ve pişirmeye başladığımızda her şey netleşiyor. Aynı zamanda onları kırmanız gerekiyorsa, aşağıdaki işaretler sizi uyarmalıdır:

  1. Hidrojen sülfür kokusu.
  2. Opak beyaz.
  3. Bir tavaya veya kaseye kırıldığında, yumurta sarısı hemen yayılır.

Ama bir yumurtanın tazeliğini kırmadan nasıl test edersiniz? Sadece suya daldırın. Yumurta suda yüzüyorsa bozulmuş veya bayattır.

Bozulmuş yumurta neden yüzer?

Popüler inanışın aksine, bir yumurta hiç hava geçirmez değildir. Kabuk, civcivlerin nefes alabilmesi için gözeneklere sahiptir. Ancak oksijene ek olarak, mikroorganizmalar da bunlara nüfuz eder. Bazılarının hayati aktivitesinin bir sonucu olarak, çürütücü süreçler gelişir ve gazlar salınır. Bir yumurta suda yüzüyorsa, içinde sudan daha hafif olan çok sayıda gaz birikmiş demektir.

Bu arada, içinde çürümeye ve hoş olmayan bir kokuya neden olan zararlı mikroorganizmalar olmasa bile, eski yumurta yüzmeye devam edecektir. Künt taraftaki protein ve kabuk zarları arasında yavaş yavaş hava birikir. Aynı nedenle bayat bir yumurta çok hafiftir.


Bu arada, yumurtaların sarısının hava haznesine temas etmemesi için kör uçlarıyla saklanması tavsiye edilir. Ve onları buzdolabı kapısındaki bir bölmeye koymamak daha iyidir, çünkü sık sık açılması daha hızlı bozulmalarına neden olur.

Yumurta tamamen yüzmezse

Yumurta suya daldırıldığında hemen dibe inip yatay bir pozisyon aldığında çok taze bir ürünümüz oluyor. Ancak zamanla içeride meydana gelen kimyasal süreçler protein ve yumurta sarısının kıvamını değiştirerek onları daha sıvı hale getirir. Bu nedenle, yumurta suda küt bir şekilde yüzüyorsa, o zaman yaklaşık bir haftalıktır. Yani yine de yiyebilirsiniz. Dikey bir pozisyon alırsa, yaklaşık haftalıktır. Bir aydan eski yumurta tamamen yüzer ve yenemez.

aldatıcı tuz

Bilgili kişiler, yanlışlıkla kırılan yumurtaların dışarı sızmaması için yumurta kaynatırken biraz tuz ekler. Bu nedenle, suya önce tuz eklediyseniz, tazeliğin doğru tanımının söz konusu olacağına dikkat edilmelidir. Gerçek şu ki, tuz suyun yoğunluğunu arttırır. Yumurta önceden tuzlanmış suda yüzüyorsa, bu mutlaka bayat olduğu anlamına gelmez. Ancak tuzlu suda bile yatay duruyorsa taze ürün olamaz.

Mağazadaki yumurtaların kalitesi nasıl belirlenir

Satın alınan üç düzine yumurtanın birdenbire yüzeye çıkmaması için, satın alırken tazeliğini belirlemeye çalışmalısınız.


  1. Son kullanma tarihini görüntüleyin. Ürünün sınıfının ambalaj üzerinde belirtilmesi gerektiği unutulmamalıdır. 8 günden fazla saklanmayan diyet yumurtaları ve en sık satın aldığımız kantin yumurtaları (mavi baskı) vardır. Maksimum raf ömürleri bir aydır. Bir de uzun vadeli olanlar var. Buzdolabında yaklaşık altı ay saklanabilirler, ancak bunlar nadiren mağazalarda bulunur.
  2. Yüzeyi inceleyin. Kabuk mat ve hafif pürüzlü olmalıdır. Sadece bayat yumurtalarda pürüzsüz ve parlaktır.
  3. Yumurtayı elinizde tartın. Eskiyse, çok hafif olacaktır.
  4. Yumurtayı sallayın. Taze olduğunda, yumurta sarısı içeri girmez. Bu, kabuğun içinde bir şeyin asılı olduğunu hissetmeyeceğiniz ve sallarken herhangi bir ses duymayacağınız anlamına gelir.

Şimdi neyin ne olduğunu anladık ve yumurta tamamen suda yüzerse, o zaman bayat, hatta çürük olduğunu anladık. Bununla birlikte, haşlanmış bir yumurta, yanlışlıkla çiğ yumurtaların yanına yerleştirilmiş olarak yüzebilir, ancak bu tür bir karışıklık nadiren meydana gelir. Bu nedenle, sağlıktan tasarruf etmemek ve bayat bir ürünü atmak daha iyidir.

Yemek pişirirken yumurta yüzdü: bu ne anlama geliyor?

Yumurtalar suda yüzdüğünde, bu net olarak yorumlanır: İlk tazeliği olmayan bir ürünle karşılaştınız. Bir eşyayı bir tencerede hareket ettirerek, mağaza raflarında ne kadar süre kaldığını belirleyebilirsiniz. Bunu yapmak için bir kaba soğuk su dökün, pişirmeden önce yumurtaları koyun. Yerel fırtınanın dinmesini bekleyin, izleyin.

Temel olarak hostesler aşağıdaki aşamaları görür:

  • 8 günden eski olmayan bir diyet ürünü dibe düşer, yüzeye çıkmaya çalışmaz;
  • bir haftadır yumurtlayan bir yumurta, ucu kör bir şekilde yukarı doğru hareket etmeye başlar;
  • haftalık ürün ortada bir yerde dik duruyor;
  • tavuktan bir aydan fazla bir süre önce alınan tamamen ortaya çıkıyor.

Bir ürünün raf ömrünün görsel olarak nasıl belirlendiğini görün. Çeşitli tazelikteki yumurtalar soğuk suda böyle davranır.

Bu özellikler tavuk, bıldırcın yumurtası için geçerlidir. Deney güvenilir sonuçlar veriyor, tazelik tanımında hata yapmak mümkün değil. Çiğ veya tuzlu su yerine haşlanmış yumurta kullanmaya başlarsanız. Tuz sıvının yoğunluğunu arttırır, bu şartlar altında deney değişecektir.


Böyle bir durum var: örneğin taze olduğundan eminsiniz ama yine de çıkıyor. Deneyi azarlamak buna değmez, sadece yumurtayı inceleyin. Kabukta muhtemelen havanın girdiği çatlaklar vardır. Bu yemeği yememek de daha iyidir - içeri giren bakterilerin protein ve yumurta sarısının kalitesini nasıl etkilediği bilinmemektedir.

Yumurtalar neden suda yüzer

Soru aynı basit gözlemle cevaplanabilir. Mümkün olan en kısa sürede 2 ürünü karşılaştırın: sadece kuşun altından ve uzanarak. Yumurtaların yüzeye çıkmasına neden olan birkaç önemli farklılığa sahip olacaklar.


Bu ne anlama geliyor? Kabuk hava geçirmez olmadığı için özellikler değişir. Oksijenin geçmesine izin veren gözeneklere, mikroorganizmalara sahiptir, böylece potansiyel bir civciv hayatta kalma fırsatına sahip olur. Ürün içerisinde belirli bir ortam oluşur. Zamanında soğutulmaz, ısıl işlem görmez ise patolojik mikroorganizmalar devreye girer.

Neden ortaya çıkıyor? Depolama sırasında yumurtalar nemi, mevcut karbondioksiti kaybeder. Protein daha sıvı hale gelir, daha az yer kaplar. İçinde bir hava odası oluşur - bir korkuluk. Bırakılan yumurtaların su yüzeyine çıkmalarını sağlar.

Yumurta kaynatıldığında neden suda yüzer?

Isıl işlem sırasında taze yumurta bile tabana göre pozisyon değiştirebilir. Bu, ürünün aniden bozulduğu anlamına gelmez. Korku tekrar suçlamaktır - haşlanmış yumurtanın pişirildikten sonra ortaya çıkmasının ana nedeni budur.

Yüksek sıcaklığın etkisi altında, protein ve yumurta sarısı pıhtılaşır. Hacimleri azalır, aşırı nem buharlaşır, boş yer hava tarafından işgal edilir. Hazne, piştikten sonra ürünü sudan dışarı iter.

Suda yüzen yumurtaları yiyebilir misin?

Yumurta pişirme sırasında suda yüzerse, sonraki kaderi tazeliğe bağlıdır. Tamamen yüzen bir ürün yenmemelidir. Hemen alışveriş sepetinize gönderin. hafta boyunca kalanları yemesine izin verilir, sadece yumurta tamamen pişene kadar kaynatılmalıdır. Yarı sıvı sarısı ve proteinli haşlanmış, omlet yapmamak daha iyidir. Sağlık daha pahalıdır.

Günlük, haftalık kopyaları güvenle yiyin. Her şeyden önce, ikincisini bozulmamaları için kullanmaya çalışın. Hoş olmayan sonuçlardan kaçınmak için, yumurtaların yüksek kaliteli ısıl işlemini içeren yemekleri seçin - salmonella da en taze olarak bulunur.

Yumurtalar kaynatıldığında suda yüzerse sonuçları

Bir yumurtanın pişirme sırasında yüzmesinin nedenlerinin açıklaması inandırıcı gelmiyorsa ve bozuk yumurtaları reddetmek istemiyorsanız, onları yemenin sonuçlarına dikkat edin. Evet, ürün normal bir görünüme, kokuya sahip olabilir, ancak tazelik testi, içindeki patolojik değişikliklerin zaten tüm hızıyla devam ettiği konusunda uyarır. Yemek yerseniz, ciddi zehirlenme riskiyle karşı karşıya kalırsınız.

İkincisi yemekten saat sonra ortaya çıkar. Vücuda verilen hasarın derecesine bağlı olarak, semptomlar farklı olabilir:

  • mide bulantısı, şiddetli, sık kusma;
  • karın ağrısı - kolik, spazm şeklinde çekerek;
  • iştahsızlık;
  • ishal, en kötü durumda - mukus, kan karışımı ile;
  • genel halsizlik, titreme, uyuyamama;
  • sıcaklık artışı;
  • baş dönmesi;
  • dehidrasyon;
  • uzuv uyuşması.

Böyle bir durumda derhal tıbbi yardım almalısınız, aksi takdirde sonuçlar korkunç olabilir. Bu özellikle çocuklarda yumurta zehirlenmesi için geçerlidir. Kendi kendine ilaç olarak, sadece kusturmak, mideyi ambulans gelene kadar durulamak yararlıdır. Bir eviniz varsa, aktif karbon, enterosgel gibi bir sorbent içmenize de izin verilir. İlaçlar patojenik organizmaların sayısını azaltacak, acıyı hafifletecektir.

Bozulmuş bir ürünü yemeye hazır hale gelecek kadar harcadığınız paraya üzülüyorsanız, mağazada tazeliğini nasıl belirleyeceğinizi öğrenin. Bunu yapmak için 5 temel kuralı hatırlamakta fayda var. Satıcıların sizi aldatmasına veya istemeden bayat bir ürün seçmesine izin vermezler.

  1. Saklama sürelerini kontrol edin. Kutu üzerinde her nüshanın üretim tarihleri, son kullanma tarihleri ​​damgalanmalıdır.
  2. Ürünü kalite sertifikalarının bulunduğu güvenilir yerlerden satın alın. Komşuların ellerinden, çiftçi pazarından, sevimli anneannelerden yumurta almak cezbedici bir fikir. Ama kuşların sağlıklı olduğunun ve malların sahibinin buzdolabında birkaç hafta kalmadığının garantisi nerede?
  3. Bir ovoskop kullanın. Büyük marketlerde yumurta rafının yanında tazeliğini belirleyen bir cihaz bulunur.
  4. Ürünün içinden ışığa bakın. Ovoskop yoksa başka bir ışık kaynağı kullanın. Taze bir numune tamamen yarı saydamdır, hiçbir kalıntı içermez. İki haftalık bir bebek genellikle ince çizgiler gösterir ve aylık olanı koyu lekelerle ayırt edilir.

    Bu durumda mümkün İki seçenek:

    1. Yumurta, önceden demlenmiş, şımarık olduğu ortaya çıktı - çürük, bu yüzden ortaya çıkıyor.
    2. Eğer taze yumurta, daha sonra kaynamış halde yoğunluğu suyun yoğunluğundan daha azdır, bu yüzden yüzer.
  • Bana öyle geliyor ki, pişirildikten sonra bir yumurtanın kabuğu havanın geçmesine izin vermiyor, taze bir yumurta ise içinden geçiyor. Ve yumurtanın içi havayla dolu küçük bir oyuğa sahip olduğundan, yumurtanın dışarı çıkmasının nedeni budur. Kesin olarak söyleyemesem de.

    Bu fenomenin açıklaması aşağıdaki gibidir. Kural olarak, haşlanmış bayat yumurta (buzdolabında yeterli bir süre kalmış) veya şımarık bir yumurta suyun yüzeyinde yüzer. Gerçek şu ki, yumurta kabuğu ince gözenekli bir yapıya sahiptir. Yumurta ne kadar uzun süre uzanırsa, hava ile o kadar fazla doyurulur ve protein kurur. Sonuç olarak, yumurta kütlesini kaybeder ve kaynatıldıktan sonra soğuk su yüzeyine çıkar. Bozulmuş yumurtalarda, yumurta kütlesinin de azaldığı ve aynı zamanda gazların salındığı çürüme süreçleri meydana gelir. Bu nedenle şımarık bir yumurta da su yüzeyine çıkar.

    Kabuğun altındaki (kabuk zarında) bozulmuş bir yumurtada, içine düşen çürütücü bakteri ve mikroorganizmaların hayati faaliyetlerinden hava ve gazlar birikir. Ve sudan daha hafiftirler, yani böyle bir yumurta yüzer.

    Haşlanmış yumurta soğuk suda yüzer sadece oldukça eski veya hasarlıysa (hasar görmemiş olabilir, sadece eski). Kuşların yumurtası "nefes alır", "nefes egzersizi" yaptığından beri; kabuktaki binlerce mikroskobik gözenekten geçen gazların difüzyonu nedeniyle zamanla iç içeriği kurur, yani azalır, hava odasının boyutu ve içindeki hava miktarı artar. Ve haznede daha fazla hava olduğundan, buna göre belirli bir zamanda yumurta hafifler ve bu nedenle yüzer.

    Taze haşlanmış yumurta asla yüzemez! En azından hayatımda bu yumurtalardan kaç tanesi kaynatıldı, çatlamış bir yumurta bile ancak içinden çok fazla protein sızdığında yüzerdi.

    Sanırım eski bir yumurta yüzebilir. Oldukça yenilebilir. Depolama sırasında kütlesinin bir kısmını kaybetti. Ancak yine de, böyle bir yumurtayı dikkatli bir şekilde tedavi etmek daha iyidir, en azından gittiğine dair bir ipucu varsa, onu atmak daha iyidir.

    İyi bir taze yumurta suya batırıldığında yüzmez. Ancak eski, bayat veya kayıp bir yumurta sudan daha hafif hale gelir ve yüzeye çıkar.

    Uzun bir depolama süresinden sonra, yumurtanın içeriği kurur, nm'de daha fazla hava vardır ve yükselir.

    Mikroplar yumurtanın içine girdiğinde, orada gazların salınmasıyla fermantasyon başlar ve yumurta tekrar hafifler.

    Yani bu bir işaret, eğer yumurta ortaya çıktıysa dikkatli olun. Karım her ihtimale karşı hemen atıyor. Bu konuda dikkatli. Özellikle oğullardan biri yumurta yedikten sonra bulaşıcı hastalıklar hastanesine yatırıldıktan sonra.

    Suda veya şımarık yumurtalarda veya eski yumurtalarda yüzün. İster taze ister pişmiş olsun. Eskilerde, protein kurur ve yumurta kabuğundaki gözeneklerden nüfuz eden çok fazla hava vardır. Bozulanlarda ise yumurtayı daha hafif yapan hidrojen sülfür gibi gazların açığa çıkmasıyla çürüme ve fermantasyon ürünleri meydana gelir ve yumurta yüzeye çıkar.

    Altta taze yumurtalar var.

    Tavuğun altından aldığımız soğuk suya bir yumurta koyarsanız, yüzmez.

    Ancak Yumurta, örneğin buzdolabında 15 gün veya daha fazla tutulursa, bu süre zarfında içinde büyük miktarda hava birikecektir.

    Bundan sonra yumurta yüzer, çünkü hava "ağırlığı" nedeniyle; yumurtalar küçülüyor.

    Çelikten yapılan tekneler bu şekilde çalışır ancak orada çok miktarda hava olduğu için tekneler batmaz.

Yumurtalar suda yüzüyorsa bu ne anlama gelir? Pişirilemezler mi?

  1. açıkçası bozuklar. Bu genellikle yumurtaların tazeliğini kontrol etmek için kullanılır.
  2. Uzun süre pişirirseniz onları haşlayıp yiyip yiyemeyeceğiniz ile ilgili! ???
  3. Bir yumurta küt uçlu yüzüyorsa, o zaman bir haftalıktır ve onu yiyebilirsiniz ve keskin ise, atmak daha iyidir derler.
  4. PİŞİRMEZLER! Kötüleştiler. Yumurtalar suda batarsa ​​tazedir, hafif yüzerlerse yemek için acele etmeniz gerekir ve eğer yüzerlerse bayattır. İpucu: Yumurtaları buzdolabında keskin olmayan ve keskin tarafı altta olacak şekilde saklamak daha iyidir, böylece tazeliklerini daha uzun süre korurlar, kontrol edilmiş!
  5. bence imkansız
  6. Onlar eski, sadece at.
  7. tabii ki yapamazsın
  8. Tek bir taze yumurta asla yüzemez.
    Yumurta yüzeye çıktıysa, bunun tek bir anlamı var. Bu eski!
    Bunun nedeni, zamanla yumurtadaki hava boşluğunun artması gerçeğinde yatmaktadır.
    Bazıları yumurtaları tuzlu suda kaynatarak kabukları patlamaz, iyice temizlenir. Bu bir efsane.
    Ancak zaten günlük bir yumurta yemek için oldukça uygundur, saklama koşullarına bağlı olarak, tuzlu suda su sütununda hafifçe yüzebilir. Yoğunlukla alakası var.
  9. Yüzen yumurta iştahımı bozuyor ve değiştiriyorum =)
  10. Yiyin, aldırmayın 😉
  11. Havalı, sanki birkaç yumurta künt bir uçla yüzüyormuş gibi, yemek yapmaktan korkmuyorum))))
  12. Yumurtalar su yüzüne çıktıysa, kocanız bugün sizi aldattı demektir
  13. Yumurtalar çok taze değil. Yemek yapabilirsiniz ve orada görülecektir - ne kadar taze değil. Belki endişelenecek bir şey yoktur :)
  14. Çürük.
  15. Sadece diğer tüm cevapları ekleyebilirim: kır, kendin göreceksin ve sonra yumurtanın ne kadar yüzdüğünü ve ne kadar bayat olduğunu hayal edeceksin.
  16. Eski, kuru ve sudan daha hafif.
  17. Sadece yüz yıl önce, bir yumurtanın tazeliği ve kalitesi su yardımıyla kesin olarak belirlendi. Şüpheli yumurta basitçe bir su kabına yerleştirildi. Yumurta dibe battıysa, her şey yolunda demektir. Bu, yumurtanın oldukça taze olduğunu ve çiğken bile tüketime uygun olduğunu gösterdi.

    Yumurta sonbaharda durduysa ve kabın ortasında bir yerde yüzdüyse, yumurtanın zaten düşündüğüne ve hemen kullanılması gerektiğine inanılıyordu (ve ham halde değil), çünkü kısa bir süre sonra zaman kullanılamaz hale gelecektir.

    Suya batırılmış bir yumurta, yüzer ve içinde yüzerse, delikte bir yaprak, sonuç açıktı: böyle bir yumurta yememelisin. Çöpe atmak daha iyi.

    Yumurtanın kabuğunun altında, okuldan beri bilindiği gibi sudan daha hafif olan gazların salınması (ve daha sonra hidrojen sülfürün kokuşmuş kokusu ortaya çıkar) sonucunda proteinin çürüme ve ayrışma süreçleri başlar. . Ve çürüme süreci ne kadar fazlaysa, zaten yumurtada bulunan hava ile birleşen gazlar, bozulmuş yumurtayı suyun tam yüzeyine yükseltir. Bu nedenle, yumurta su kabının en boynunda yüzüyorsa, bu yumurtanın sadece eski değil aynı zamanda çürümüş olduğu anlamına gelir.

  18. yasaktır

Deneyimsiz ev hanımları için yumurtaların tazeliği her zaman bir sırdır. Entrika, kabuk kırılana kadar sürer. Ancak deneyimli ev yapımı aşçılar, bir yumurta kaynarken yüzüyorsa, bunda bir sorun olduğunu bilir. Yemeği diğer malzemelerden pişirmek ve bozuk ürünü sepete göndermek daha iyidir.

Yemek pişirirken yumurta yüzdü: bu ne anlama geliyor?

Yumurtalar suda yüzdüğünde, bu net olarak yorumlanır: İlk tazeliği olmayan bir ürünle karşılaştınız. Bir eşyayı bir tencerede hareket ettirerek, mağaza raflarında ne kadar süre kaldığını belirleyebilirsiniz. Bunu yapmak için bir kaba soğuk su dökün, pişirmeden önce yumurtaları koyun. Yerel fırtınanın dinmesini bekleyin, izleyin.

Temel olarak hostesler aşağıdaki aşamaları görür:

  • 8 günden eski olmayan bir diyet ürünü dibe düşer, yüzeye çıkmaya çalışmaz;
  • bir haftadır yumurtlayan bir yumurta, ucu kör bir şekilde yukarı doğru hareket etmeye başlar;
  • haftalık ürün ortada bir yerde dik duruyor;
  • tavuktan bir aydan fazla bir süre önce alınan tamamen ortaya çıkıyor.

Bir ürünün raf ömrünün görsel olarak nasıl belirlendiğini görün. Çeşitli tazelikteki yumurtalar soğuk suda böyle davranır.

Bu özellikler tavuk, bıldırcın yumurtası için geçerlidir. Deney güvenilir sonuçlar veriyor, tazelik tanımında hata yapmak mümkün değil. Çiğ veya tuzlu su yerine haşlanmış yumurta kullanmaya başlarsanız. Tuz sıvının yoğunluğunu arttırır, bu şartlar altında deney değişecektir.

Böyle bir durum var: örneğin taze olduğundan eminsiniz ama yine de çıkıyor. Deneyi azarlamak buna değmez, sadece yumurtayı inceleyin. Kabukta muhtemelen havanın girdiği çatlaklar vardır. Bu yemeği yememek de daha iyidir - içeri giren bakterilerin protein ve yumurta sarısının kalitesini nasıl etkilediği bilinmemektedir.

Yumurtalar neden suda yüzer

Soru aynı basit gözlemle cevaplanabilir. Mümkün olan en kısa sürede 2 ürünü karşılaştırın: sadece kuşun altından ve uzanarak. Yumurtaların yüzeye çıkmasına neden olan birkaç önemli farklılığa sahip olacaklar.

Bu ne anlama geliyor? Kabuk hava geçirmez olmadığı için özellikler değişir. Oksijenin geçmesine izin veren gözeneklere, mikroorganizmalara sahiptir, böylece potansiyel bir civciv hayatta kalma fırsatına sahip olur. Ürün içerisinde belirli bir ortam oluşur. Zamanında soğutulmaz, ısıl işlem görmez ise patolojik mikroorganizmalar devreye girer.

Neden ortaya çıkıyor? Depolama sırasında yumurtalar nemi, mevcut karbondioksiti kaybeder. Protein daha sıvı hale gelir, daha az yer kaplar. İçinde bir hava odası oluşur - bir korkuluk. Bırakılan yumurtaların su yüzeyine çıkmalarını sağlar.

Yumurta kaynatıldığında neden suda yüzer?

Isıl işlem sırasında taze yumurta bile tabana göre pozisyon değiştirebilir. Bu, ürünün aniden bozulduğu anlamına gelmez. Korku tekrar suçlamaktır - haşlanmış yumurtanın pişirildikten sonra ortaya çıkmasının ana nedeni budur.

Yüksek sıcaklığın etkisi altında, protein ve yumurta sarısı pıhtılaşır. Hacimleri azalır, aşırı nem buharlaşır, boş yer hava tarafından işgal edilir. Hazne, piştikten sonra ürünü sudan dışarı iter.

Suda yüzen yumurtaları yiyebilir misin?

Yumurta pişirme sırasında suda yüzerse, sonraki kaderi tazeliğe bağlıdır. Tamamen yüzen bir ürün yenmemelidir. Hemen alışveriş sepetinize gönderin. hafta boyunca kalanları yemesine izin verilir, sadece yumurta tamamen pişene kadar kaynatılmalıdır. Yarı sıvı sarısı ve proteinli haşlanmış, omlet yapmamak daha iyidir. Sağlık daha pahalıdır.

Günlük, haftalık kopyaları güvenle yiyin. Her şeyden önce, ikincisini bozulmamaları için kullanmaya çalışın. Hoş olmayan sonuçlardan kaçınmak için, yumurtaların yüksek kaliteli ısıl işlemini içeren yemekleri seçin - salmonella da en taze olarak bulunur.

Yumurtalar kaynatıldığında suda yüzerse sonuçları

Bir yumurtanın pişirme sırasında yüzmesinin nedenlerinin açıklaması inandırıcı gelmiyorsa ve bozuk yumurtaları reddetmek istemiyorsanız, onları yemenin sonuçlarına dikkat edin. Evet, ürün normal bir görünüme, kokuya sahip olabilir, ancak tazelik testi, içindeki patolojik değişikliklerin zaten tüm hızıyla devam ettiği konusunda uyarır. Yemek yerseniz, ciddi zehirlenme riskiyle karşı karşıya kalırsınız.

İkincisi yemekten saat sonra ortaya çıkar. Vücuda verilen hasarın derecesine bağlı olarak, semptomlar farklı olabilir:

  • mide bulantısı, şiddetli, sık kusma;
  • karın ağrısı - kolik, spazm şeklinde çekerek;
  • iştahsızlık;
  • ishal, en kötü durumda - mukus, kan karışımı ile;
  • genel halsizlik, titreme, uyuyamama;
  • sıcaklık artışı;
  • baş dönmesi;
  • dehidrasyon;
  • uzuv uyuşması.

Böyle bir durumda derhal tıbbi yardım almalısınız, aksi takdirde sonuçlar korkunç olabilir. Bu özellikle çocuklarda yumurta zehirlenmesi için geçerlidir. Kendi kendine ilaç olarak, sadece kusturmak, mideyi ambulans gelene kadar durulamak yararlıdır. Bir eviniz varsa, aktif karbon, enterosgel gibi bir sorbent içmenize de izin verilir. İlaçlar patojenik organizmaların sayısını azaltacak, acıyı hafifletecektir.

Bozulmuş bir ürünü yemeye hazır hale gelecek kadar harcadığınız paraya üzülüyorsanız, mağazada tazeliğini nasıl belirleyeceğinizi öğrenin. Bunu yapmak için 5 temel kuralı hatırlamakta fayda var. Satıcıların sizi aldatmasına veya istemeden bayat bir ürün seçmesine izin vermezler.

  1. Saklama sürelerini kontrol edin. Kutu üzerinde her nüshanın üretim tarihleri, son kullanma tarihleri ​​damgalanmalıdır.
  2. Ürünü kalite sertifikalarının bulunduğu güvenilir yerlerden satın alın. Komşuların ellerinden, çiftçi pazarından, sevimli anneannelerden yumurta almak cezbedici bir fikir. Ama kuşların sağlıklı olduğunun ve malların sahibinin buzdolabında birkaç hafta kalmadığının garantisi nerede?
  3. Bir ovoskop kullanın. Büyük marketlerde yumurta rafının yanında tazeliğini belirleyen bir cihaz bulunur.
  4. Ürünün içinden ışığa bakın. Ovoskop yoksa başka bir ışık kaynağı kullanın. Taze bir numune tamamen yarı saydamdır, hiçbir kalıntı içermez. İki haftalık bir bebek genellikle ince çizgiler gösterir ve aylık olanı koyu lekelerle ayırt edilir.

Web sitemizde daha ilginç şeyler.

Yumurtalar suda yüzer. Ukrayna kümes hayvanları çiftlikleri - kümes hayvanları çiftçileri için bilgi portalı

Atalarımızın bildiği ve nedense bizim de unuttuğumuz suyun kutsal özelliği, suyun hiçbir çamuru kendi içinde kabul etmemesidir - kötü olan her şey mutlaka suda yüzer. Yumurtaların kalitesini her zaman kontrol edebilirsiniz. Bunu yapmak için, derin bir kaseye soğuk temiz su dökün ve içine çiğ yumurtaları indirin. Tavuk yumurtası genellikle bu şekilde kontrol edilir ve bıldırcın yumurtası da böyledir.

Taze yumurta her zaman suda dibe batar, kötü yumurta ise üste doğru yüzer. Yüzen yumurtalar hiçbir şekilde yenilmemeli, sadece çöpe atılabilir. Ben evde yumurtaların tazeliğini hep böyle belirlerim. Bu, zamanımızda kullanılabilecek atalarımızın eski bir yöntemidir.

Bayat yumurta neden suda yüzer?

Yumurtanın kör ucundaki küçük bir boşluk, embriyonun gaz değişimi için hava ile doldurulur. Bu odadaki iki katmanlı kabuk membran, hava ve nemin geçmesine izin verir. Yumurta yaşlandıkça, yumurtanın kör ucunda zamanla daha fazla hava toplanır. Yumurtayı yüzeye çıkarma nedeninin ilk çeşidi banal yaşlılıktır. Eski çiğ yumurtalar her zaman suda yüzer.

Bozulmuş yumurta neden suda yüzer?

Yumurta kabuğu mikro gözeneklere sahiptir ve havanın mikroplarla birlikte girmesine izin verir. Bunun bir sonucu olarak, zamanla bozunma ve protein ayrışması süreçleri meydana gelebilir. Sonuç olarak gazlar açığa çıkar ve gazlar her zaman sudan daha hafiftir. Daha fazla gaz, yumurta daha yüksek yüzer. Yüzen bir yumurta sadece yumurtanın yaşını değil aynı zamanda çürümüş olabileceğini de gösterebilir. Ve bu, yumurtaların suda yüzmesinin ikinci nedeni - çürüklük.

Marketten, marketten, süpermarketten yumurta aldıysanız ve evde hepsi bir kap suda boğulduysa, o zaman iyi taze yumurta aldınız ve onlarla yiyebilir, çeşitli yemekler, hamur işleri yapabilirsiniz. Ancak yüzeye yakın yüzen yüzen yumurtalar zehirlenmemek için çöp kutusuna atılmalıdır.

En azından bazen mutfağa sadece yemek yemek için değil, aynı zamanda bir şeyler pişirmek için giren insanlar, zamanla faydalı küçük şeyler fark ederler. Örneğin, yumurtalar pişirme sırasında yüzmezler, altta dururlar. Bu nedenle çiğ yumurta suda yüzerken ortaya çıkan belirsiz şüpheler temelsiz değildir.

İçinde ne var?

Satın alırken böyle bir ürünün tazeliğini belirlemenin zorlukları açıktır. Özellikle yumurtaların genellikle kapalı, opak ambalajlarda satıldığı süpermarketlerde. Ama onları eve getirdiğimizde ve pişirmeye başladığımızda her şey netleşiyor. Aynı zamanda onları kırmanız gerekiyorsa, aşağıdaki işaretler sizi uyarmalıdır:

  1. Hidrojen sülfür kokusu.
  2. Opak beyaz.
  3. Bir tavaya veya kaseye kırıldığında, yumurta sarısı hemen yayılır.

Ama bir yumurtanın tazeliğini kırmadan nasıl test edersiniz? Sadece suya daldırın. Yumurta suda yüzüyorsa bozulmuş veya bayattır.

Bozulmuş yumurta neden yüzer?

Popüler inanışın aksine, bir yumurta hiç hava geçirmez değildir. Kabuk, civcivlerin nefes alabilmesi için gözeneklere sahiptir. Ancak oksijene ek olarak, mikroorganizmalar da bunlara nüfuz eder. Bazılarının hayati aktivitesinin bir sonucu olarak, çürütücü süreçler gelişir ve gazlar salınır. Bir yumurta suda yüzüyorsa, içinde sudan daha hafif olan çok sayıda gaz birikmiş demektir.

Bu arada, içinde çürümeye ve hoş olmayan bir kokuya neden olan zararlı mikroorganizmalar olmasa bile, eski yumurta yüzmeye devam edecektir. Künt taraftaki protein ve kabuk zarları arasında yavaş yavaş hava birikir. Aynı nedenle bayat bir yumurta çok hafiftir.


Bu arada, yumurtaların sarısının hava haznesine temas etmemesi için kör uçlarıyla saklanması tavsiye edilir. Ve onları buzdolabı kapısındaki bir bölmeye koymamak daha iyidir, çünkü sık sık açılması daha hızlı bozulmalarına neden olur.

Yumurta tamamen yüzmezse

Yumurta suya daldırıldığında hemen dibe inip yatay bir pozisyon aldığında çok taze bir ürünümüz oluyor. Ancak zamanla içeride meydana gelen kimyasal süreçler protein ve yumurta sarısının kıvamını değiştirerek onları daha sıvı hale getirir. Bu nedenle, yumurta suda küt bir şekilde yüzüyorsa, o zaman yaklaşık bir haftalıktır. Yani yine de yiyebilirsiniz. Dikey bir pozisyon alırsa, yaklaşık haftalıktır. Bir aydan eski yumurta tamamen yüzer ve yenemez.

aldatıcı tuz

Bilgili kişiler, yanlışlıkla kırılan yumurtaların dışarı sızmaması için yumurta kaynatırken biraz tuz ekler. Bu nedenle, suya önce tuz eklediyseniz, tazeliğin doğru tanımının söz konusu olacağına dikkat edilmelidir. Gerçek şu ki, tuz suyun yoğunluğunu arttırır. Yumurta önceden tuzlanmış suda yüzüyorsa, bu mutlaka bayat olduğu anlamına gelmez. Ancak tuzlu suda bile yatay duruyorsa taze ürün olamaz.

Mağazadaki yumurtaların kalitesi nasıl belirlenir

Satın alınan üç düzine yumurtanın birdenbire yüzeye çıkmaması için, satın alırken tazeliğini belirlemeye çalışmalısınız.


  1. Son kullanma tarihini görüntüleyin. Ürünün sınıfının ambalaj üzerinde belirtilmesi gerektiği unutulmamalıdır. 8 günden fazla saklanmayan diyet yumurtaları ve en sık satın aldığımız kantin yumurtaları (mavi baskı) vardır. Maksimum raf ömürleri bir aydır. Bir de uzun vadeli olanlar var. Buzdolabında yaklaşık altı ay saklanabilirler, ancak bunlar nadiren mağazalarda bulunur.
  2. Yüzeyi inceleyin. Kabuk mat ve hafif pürüzlü olmalıdır. Sadece bayat yumurtalarda pürüzsüz ve parlaktır.
  3. Yumurtayı elinizde tartın. Eskiyse, çok hafif olacaktır.
  4. Yumurtayı sallayın. Taze olduğunda, yumurta sarısı içeri girmez. Bu, kabuğun içinde bir şeyin asılı olduğunu hissetmeyeceğiniz ve sallarken herhangi bir ses duymayacağınız anlamına gelir.

Şimdi neyin ne olduğunu anladık ve yumurta tamamen suda yüzerse, o zaman bayat, hatta çürük olduğunu anladık. Bununla birlikte, haşlanmış bir yumurta, yanlışlıkla çiğ yumurtaların yanına yerleştirilmiş olarak yüzebilir, ancak bu tür bir karışıklık nadiren meydana gelir. Bu nedenle, sağlıktan tasarruf etmemek ve bayat bir ürünü atmak daha iyidir.

Yemek pişirirken yumurta yüzdü: bu ne anlama geliyor?

Yumurtalar suda yüzdüğünde, bu net olarak yorumlanır: İlk tazeliği olmayan bir ürünle karşılaştınız. Bir eşyayı bir tencerede hareket ettirerek, mağaza raflarında ne kadar süre kaldığını belirleyebilirsiniz. Bunu yapmak için bir kaba soğuk su dökün, pişirmeden önce yumurtaları koyun. Yerel fırtınanın dinmesini bekleyin, izleyin.

Temel olarak hostesler aşağıdaki aşamaları görür:

  • 8 günden eski olmayan bir diyet ürünü dibe düşer, yüzeye çıkmaya çalışmaz;
  • bir haftadır yumurtlayan bir yumurta, ucu kör bir şekilde yukarı doğru hareket etmeye başlar;
  • haftalık ürün ortada bir yerde dik duruyor;
  • tavuktan bir aydan fazla bir süre önce alınan tamamen ortaya çıkıyor.

Bir ürünün raf ömrünün görsel olarak nasıl belirlendiğini görün. Çeşitli tazelikteki yumurtalar soğuk suda böyle davranır.

Bu özellikler tavuk, bıldırcın yumurtası için geçerlidir. Deney güvenilir sonuçlar veriyor, tazelik tanımında hata yapmak mümkün değil. Çiğ veya tuzlu su yerine haşlanmış yumurta kullanmaya başlarsanız. Tuz sıvının yoğunluğunu arttırır, bu şartlar altında deney değişecektir.


Böyle bir durum var: örneğin taze olduğundan eminsiniz ama yine de çıkıyor. Deneyi azarlamak buna değmez, sadece yumurtayı inceleyin. Kabukta muhtemelen havanın girdiği çatlaklar vardır. Bu yemeği yememek de daha iyidir - içeriye giren bakterilerin protein ve yumurta sarısının kalitesini nasıl etkilediği bilinmemektedir.

Yumurtalar neden suda yüzer

Soru aynı basit gözlemle cevaplanabilir. Mümkün olan en kısa sürede 2 ürünü karşılaştırın: sadece kuşun altından ve uzanarak. Yumurtaların yüzeye çıkmasına neden olan birkaç önemli farklılığa sahip olacaklar.


Bu ne anlama geliyor? Kabuk hava geçirmez olmadığı için özellikler değişir. Oksijenin geçmesine izin veren gözeneklere, mikroorganizmalara sahiptir, böylece potansiyel bir civciv hayatta kalma fırsatına sahip olur. Ürün içerisinde belirli bir ortam oluşur. Zamanında soğutulmaz, ısıl işlem görmez ise patolojik mikroorganizmalar devreye girer.

Neden ortaya çıkıyor? Depolama sırasında yumurtalar nemi, mevcut karbondioksiti kaybeder. Protein daha sıvı hale gelir, daha az yer kaplar. İçinde bir hava odası oluşur - bir korkuluk. Bırakılan yumurtaların su yüzeyine çıkmalarını sağlar.

Yumurta kaynatıldığında neden suda yüzer?

Isıl işlem sırasında taze yumurta bile tabana göre pozisyon değiştirebilir. Bu, ürünün aniden bozulduğu anlamına gelmez. Korku tekrar suçlamaktır - haşlanmış yumurtanın pişirildikten sonra ortaya çıkmasının ana nedeni budur.

Yüksek sıcaklığın etkisi altında, protein ve yumurta sarısı pıhtılaşır. Hacimleri azalır, aşırı nem buharlaşır, boş yer hava tarafından işgal edilir. Hazne, piştikten sonra ürünü sudan dışarı iter.

Suda yüzen yumurtaları yiyebilir misin?

Yumurta pişirme sırasında suda yüzerse, sonraki kaderi tazeliğe bağlıdır. Tamamen yüzen bir ürün yenmemelidir. Hemen alışveriş sepetinize gönderin. hafta boyunca kalanları yemesine izin verilir, sadece yumurta tamamen pişene kadar kaynatılmalıdır. Yarı sıvı sarısı ve proteinli haşlanmış, omlet yapmamak daha iyidir. Sağlık daha pahalıdır.

Günlük, haftalık kopyaları güvenle yiyin. Her şeyden önce, ikincisini bozulmamaları için kullanmaya çalışın. Hoş olmayan sonuçlardan kaçınmak için, yumurtaların yüksek kaliteli ısıl işlemini içeren yemekleri seçin - salmonella da en taze olarak bulunur.

Yumurtalar kaynatıldığında suda yüzerse sonuçları

Bir yumurtanın pişirme sırasında yüzmesinin nedenlerinin açıklaması inandırıcı gelmiyorsa ve bozuk yumurtaları reddetmek istemiyorsanız, onları yemenin sonuçlarına dikkat edin. Evet, ürün normal bir görünüme, kokuya sahip olabilir, ancak tazelik testi, içindeki patolojik değişikliklerin zaten tüm hızıyla devam ettiği konusunda uyarır. Yemek yerseniz, ciddi zehirlenme riskiyle karşı karşıya kalırsınız.

İkincisi yemekten saat sonra ortaya çıkar. Vücuda verilen hasarın derecesine bağlı olarak, semptomlar farklı olabilir:

  • mide bulantısı, şiddetli, sık kusma;
  • karın ağrısı - kolik, spazm şeklinde çekerek;
  • iştahsızlık;
  • ishal, en kötü durumda - mukus, kan karışımı ile;
  • genel halsizlik, titreme, uyuyamama;
  • sıcaklık artışı;
  • baş dönmesi;
  • dehidrasyon;
  • uzuv uyuşması.

Böyle bir durumda derhal tıbbi yardım almalısınız, aksi takdirde sonuçlar korkunç olabilir. Bu özellikle çocuklarda yumurta zehirlenmesi için geçerlidir. Kendi kendine ilaç olarak, sadece kusturmak, mideyi ambulans gelene kadar durulamak yararlıdır. Bir eviniz varsa, aktif karbon, enterosgel gibi bir sorbent içmenize de izin verilir. İlaçlar patojenik organizmaların sayısını azaltacak, acıyı hafifletecektir.

Bozulmuş bir ürünü yemeye hazır hale gelecek kadar harcadığınız paraya üzülüyorsanız, mağazada tazeliğini nasıl belirleyeceğinizi öğrenin. Bunu yapmak için 5 temel kuralı hatırlamakta fayda var. Satıcıların sizi aldatmasına veya istemeden bayat bir ürün seçmesine izin vermezler.

  1. Saklama sürelerini kontrol edin. Kutu üzerinde her nüshanın üretim tarihleri, son kullanma tarihleri ​​damgalanmalıdır.
  2. Ürünü kalite sertifikalarının bulunduğu güvenilir yerlerden satın alın. Komşuların ellerinden, çiftçi pazarından, sevimli anneannelerden yumurta almak cezbedici bir fikir. Ama kuşların sağlıklı olduğunun ve malların sahibinin buzdolabında birkaç hafta kalmadığının garantisi nerede?
  3. Bir ovoskop kullanın. Büyük marketlerde yumurta rafının yanında tazeliğini belirleyen bir cihaz bulunur.
  4. Ürünün içinden ışığa bakın. Ovoskop yoksa başka bir ışık kaynağı kullanın. Taze bir numune tamamen yarı saydamdır, hiçbir kalıntı içermez. İki haftalık bir bebek genellikle ince çizgiler gösterir ve aylık olanı koyu lekelerle ayırt edilir.

Bir tavuk yumurtasının tazeliğini kontrol etmenin birçok yolu vardır, bazı yöntemler oldukça basittir, ancak hepsi % güvenilir değildir.

En hızlı yol yumurtayı sallamaktır. Yumurtanın içeriği çalkalanırsa, bu yumurtanın bayat olduğunun ve büyük olasılıkla tüketim için uygun olmadığının bir işaretidir. Ek olarak, yeni bırakılan yumurtalar mat bir yüzeye sahipken, eski yumurtalar parlak, mavimsi bir renk tonuna sahiptir. Ultraviyole ışığında taze yumurtalar parlak kırmızı görünür, ancak depolama ile kırmızı renk lavanta rengine dönüşür.

Yumurtanın kabuğu geçirimsiz değildir ve yumurta yavaş yavaş su kaybeder ve bunun sonucunda yoğunluğu azalır. Yumurtanın "kör" kısmı, yumurta kurudukça genişleyen bir hava odası içerir.

Devlet standardının (GOST R ) gereksinimlerine göre, yumurtanın hava odası 9 milimetreden fazla olmamalıdır. Hava odasının boyutu özel bir cihaz (ovoskop) kullanılarak ölçülebilir. Ovoskop, transillüminasyon prensibi ile çalışır ve sadece hava odasının boyutunu değil, aynı zamanda diğer kalite özelliklerini de belirlemenizi sağlar. Ancak böyle bir cihaz genellikle sadece evde değil, çoğu yumurta satış noktasında da bulunur.

Bir yumurtanın yoğunluğu, bir bardak suya veya seyreltik tuz çözeltisine atılarak kolayca kontrol edilebilir. Taze yumurtalar batar, bayat olanlar yüzer. Örneğin, bir kaynak aşağıdaki yöntemi önerir:

Yumurtayı %8'lik mutfak tuzu çözeltisine batırın. Altta yatıyorsa, yumurtanın yaşı gün arasındadır. Yumurtanın künt ucu yükselirse ve yumurta camın alt kısmı ile 45 ° 'lik bir açı oluşturarak çapraz olarak yerleştirilmişse, yumurta yaklaşık günlüktür. Yumurta neredeyse dikey olarak altta duruyorsa, günlüktür. Çözelti içinde yüzerse - gün. Kör uç sudan dışarı çıkıyor - yumurta 17 günden daha eski(site verileri funduszeue.info).

Bir yumurtanın tazeliği ve yoğunluğu birçok faktöre, özellikle de saklama koşullarına bağlıdır, bu nedenle bir yumurtanın yaşının bir tuz çözeltisindeki davranışıyla böylesine doğru bir şekilde belirlenmesi ciddi şüpheler uyandırır. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, bu basit kontrol yöntemi ilgili devlet standardında değildir. Ayrıca, tuz çözeltisinin yoğunluğu sadece konsantrasyonuna değil, aynı zamanda evde önemli ölçüde değişebilen sıcaklığa da bağlıdır. Bu nedenle, daha basit bir tarif dikkati hak ediyor:

0,5 litre suda bir yemek kaşığı tuzu eritin, ardından yumurtayı içine daldırın. Dibe batıyorsa yumurta tazedir; orta tazelik varsa, ortada bir yerde yüzer; yüzerse, yumurta yemek için iyi değildir.

Bir yumurta suda yüzerse (tuzsuz), tüketim için daha uygun değildir.

Başlamak için yarım litrelik bir bardağa su döktük ve yeni satın alınan bir yumurtayı içine indirdik. Yumurta dibe battı, burada dikey bir pozisyon aldı (kör uç). Tüketim için uygun olduğu ortaya çıktı, ancak böyle bir yumurta çok taze olarak adlandırılamaz.

Ardından, duvarlar boyunca cama dikkatlice güçlü bir sodyum klorür çözeltisi ilave edildi. Yumurta alttan kırıldı, ancak tam olarak yüzeye çıkmadı ve yüzeyden birkaç santimetre uzakta durdu. Yumurta, altta toplanan güçlü sodyum klorür çözeltisinden daha hafifti, ancak sudan (üstte olan) daha ağırdı. Yumurta dikkatlice dibe indirilirse, tekrar yukarı yüzer ve bardağın dibinde daha ağır bir sıvının toplandığı görsel olarak fark edilirdi.

Difüzyon nedeniyle, bardaktaki tuz konsantrasyonu eşitlenir, bu nedenle zamanla yumurtanın yüzmesi veya batması beklenir. Bununla birlikte, bir hafta geçti ve yumurta yüzmeye devam ediyor: öyle oldu ki, yumurtanın yoğunluğu, konsantrasyon eşitlendikten sonra oluşan tuz çözeltisinin yoğunluğuna yakın.

Böylece yumurtanın görünümü, yoğunluğu ve "sallama testi" yumurtanın tazeliği hakkında değerli bilgiler sağlayabilir, ancak nihai sonuca ancak yumurtanın kırılmasıyla ulaşılabilir. Koku, çürük veya küf kokusunun yanı sıra içeriğin görünümü, böyle bir yumurta yemenin sağlık için tehlikeli olduğu konusunda açıkça uyaracaktır.

Yumurtalar suda yüzüyorsa bu ne anlama gelir? Pişirilemezler mi?

  1. açıkçası bozuklar. Bu genellikle yumurtaların tazeliğini kontrol etmek için kullanılır.
  2. Uzun süre pişirirseniz onları haşlayıp yiyip yiyemeyeceğiniz ile ilgili! ???
  3. Bir yumurta küt uçlu yüzüyorsa, o zaman bir haftalıktır ve onu yiyebilirsiniz ve keskin ise, atmak daha iyidir derler.
  4. PİŞİRMEZLER! Kötüleştiler. Yumurtalar suda batarsa ​​tazedir, hafif yüzerlerse yemek için acele etmeniz gerekir ve yüzerlerse bayattır. İpucu: Yumurtaları buzdolabında keskin olmayan ve keskin tarafı altta olacak şekilde saklamak daha iyidir, böylece tazeliklerini daha uzun süre korurlar, kontrol edilmiş!
  5. bence imkansız
  6. Onlar eski, sadece at.
  7. tabii ki yapamazsın
  8. Tek bir taze yumurta asla yüzemez.
    Yumurta yüzeye çıktıysa, bunun tek bir anlamı var. Bu eski!
    Bunun nedeni, zamanla yumurtadaki hava boşluğunun artması gerçeğinde yatmaktadır.
    Bazıları yumurtaları tuzlu suda kaynatarak kabukları patlamaz, iyice temizlenir. Bu bir efsane.
    Ancak zaten günlük bir yumurta yemek için oldukça uygundur, saklama koşullarına bağlı olarak, tuzlu suda su sütununda hafifçe yüzebilir. Yoğunlukla alakası var.
  9. Yüzen yumurta iştahımı bozuyor ve değiştiriyorum =)
  10. Yiyin, aldırmayın 😉
  11. Havalı, sanki birkaç yumurta künt bir uçla yüzüyormuş gibi, yemek yapmaktan korkmuyorum))))
  12. Yumurtalar su yüzüne çıktıysa, kocanız bugün sizi aldattı demektir
  13. Yumurtalar çok taze değil. Yemek yapabilirsiniz ve orada görülecektir - ne kadar taze değil. Belki endişelenecek bir şey yoktur :)
  14. Çürük.
  15. Sadece diğer tüm cevapları ekleyebilirim: kır, kendin göreceksin ve sonra yumurtanın ne kadar yüzdüğünü ve ne kadar bayat olduğunu hayal edeceksin.
  16. Eski, kuru ve sudan daha hafif.
  17. Sadece yüz yıl önce, bir yumurtanın tazeliği ve kalitesi su yardımıyla kesin olarak belirlendi. Şüpheli yumurta basitçe bir su kabına yerleştirildi. Yumurta dibe battıysa, her şey yolunda demektir. Bu, yumurtanın oldukça taze olduğunu ve çiğken bile tüketime uygun olduğunu gösterdi.

    Yumurta sonbaharda durduysa ve kabın ortasında bir yerde yüzdüyse, yumurtanın zaten düşündüğüne ve hemen kullanılması gerektiğine inanılıyordu (ve ham halde değil), çünkü kısa bir süre sonra zaman kullanılamaz hale gelecektir.

    Suya batırılmış bir yumurta, yüzer ve içinde yüzerse, delikte bir yaprak, sonuç açıktı: böyle bir yumurta yememelisin. Çöpe atmak daha iyi.

    Yumurtanın kabuğunun altında, okuldan beri bilindiği gibi sudan daha hafif olan gazların salınması (ve daha sonra hidrojen sülfürün kokuşmuş kokusu ortaya çıkar) sonucunda proteinin çürüme ve ayrışma süreçleri başlar. . Ve çürüme süreci ne kadar fazlaysa, zaten yumurtada bulunan hava ile birleşen gazlar, bozulmuş yumurtayı suyun yüzeyine yükseltir. Bu nedenle, yumurta su kabının en boynunda yüzüyorsa, bu yumurtanın sadece eski değil aynı zamanda çürümüş olduğu anlamına gelir.

  18. yasaktır

Her türlü kuşun yumurtasının yenilebilir olduğu bilinmektedir. Alıcı için en erişilebilir tavuk ve bıldırcın, daha az sıklıkla devekuşu satışta bulunabilir. Ördek, kaz ve diğer birçok yumurtayı almamak daha iyidir - salmonella enfeksiyonuna karşı oldukça hassastırlar, bu yüzden çok popüler değildirler.

Bu makale, taze yumurta seçmekle ilgilenen tüketiciler için faydalı bilgiler toplamıştır. Sunulan ipuçları, yalnızca tavuk yumurtalarının kalitesini değil, diğer kuşları da belirlemeye yardımcı olacaktır. Önerilen saklama koşulları yumurtaları mümkün olduğu kadar uzun süre tutacaktır.

Yumurtalar neden farklı renklerdedir ve hangilerini seçmek daha iyidir?

Elbette herkes merak etti: hangisi daha iyi ve daha sağlıklı, beyaz mı yoksa kahverengi yumurta mı? Her şey çok basit. Kabuğun rengi büyük ölçüde kuşun cinsine bağlıdır. Örneğin, beyaz bir tavuk beyaz bir yumurta yumurtlayacak ve altın bir tavuk kahverengi bir yumurta yumurtlayacaktır. Ve besin miktarı renge bağlı değildir.

Beyaz tavuklar daha fazla yumurtlayan olarak kabul edilir, bu nedenle kümes hayvanı çiftliklerinde daha sık kullanılırlar. Bu nedenle, beyaz yumurtalar fabrika üretimi ile ilişkilendirilir ve durum böyle olmasa da daha az doğal olarak kabul edilir. Bununla birlikte, kahverengi yumurtalar hala beyaz olanlardan farklıdır. Kahverengi olanlar beyaz olanlardan daha güçlü bir kabuğa sahiptir, bu yüzden biraz daha iyi saklanırlar. Önemliyse, kahverengi renkli yumurtaları seçin.


Üretimdeki tüm kurallara tabi olarak fabrika yumurtaları besleyici ve güvenli olmalıdır. Üreticiye tamamen güvenilemeyeceği açıktır. Kaliteyi her zaman kendiniz kontrol etmelisiniz.

Sıradan bir süpermarkette ev yapımı köy yumurtaları bulamazsınız, bu nedenle fabrika yumurtalarına odaklanın. Her yumurta etiketli, temiz ve kirden arındırılmış olmalıdır. Ve şimdi doğru olanı nasıl seçeceğimize dair noktalara daha yakından bakalım.

Görünüm: kusur ve kir yok

Bir yumurtanın kalitesini doğru bir şekilde belirlemek için onu almanız önerilir. Temiz, pürüzsüz ve sağlam olmalı, çatlak olmamalıdır. Sert mat bir yüzey tazelikten bahsedecektir. Mümkünse güneşe veya lambaya tutun. Herhangi bir esmerleşme veya kan pıhtısı görmemelisiniz.

Boyut önemlidir: işaretleyerek belirleyin

Çok şey yaşa bağlıdır. Tavuk ne kadar büyükse yumurta da o kadar büyük olur. Bu nedenle, daha küçük bir yumurta daha faydalı kabul edilir, çünkü. daha genç bir tavuk tarafından atıldı. Bir seçeneğiniz varsa, elbette makul bir sınıra kadar daha küçük yumurtaları seçin. Ek olarak, küçük bir yumurta büyük olandan daha uzun süre saklanır.

Bu arada, kahverengi yumurtaların görsel olarak beyazlardan daha büyük göründüğü gerçeği dikkate alınmalıdır. Tavsiye, kategorinin belirtilmesi gereken etiketi incelemektir. Bir kategoriye veya diğerine atama yalnızca ağırlığa bağlıdır. Kategori ne kadar yüksekse, yumurta o kadar küçük olmalıdır.

Örneğin, C-1'i işaretlemek, yumurtanın masa ve birinci kategori olduğu anlamına gelir. Kantinlerin (C harfi) raf ömrü 25 gündür. Diyet için (D) - 7 güne kadar. Kategoriler aşağıdaki gibi olabilir: B (en yüksek - 75 g'dan), O (seçici - g), 1 kat. (,9 gr), 2 kat. (,9 gr), 3 kat. ( gr). Verilen rakamlar sadece tavuk yumurtası için geçerlidir, diğer türlerde ise rakamlar farklıdır.

En iyi seçenek, ilk kategorideki yumurtaları satın almaktır - orta boy. Dengeli bir bileşime sahiptirler ve daha büyük yumurtalarda (yüksek ve seçici kategoriler) bulunabilecek fazla su içermezler.

koku ile

Yumurtanın içini ve dışını incelemeye ek olarak, yumurtanın kalitesini tam olarak kontrol etmek için onu koklamanız gerekir. Yüksek kaliteli bir yumurta asla hoş olmayan bir kokuya sahip olmaz ve çürük bir yumurta asla hidrojen sülfür kokmaz (protein ayrışır ve bir pis koku oluşur).

sesle

İyi bir yumurta sallandığında ses çıkarmaz. Yumurtayı iyice çalkalayın. Susturma sesi duyarsanız bu, proteinin sulandığı (içinde bir boşluk oluştuğu) ve ürünün taze olmaktan uzak olduğu anlamına gelir.

Taze yumurta suda batar

Evde her alıcı basit bir tazelik testi yapabilir. Yumurtayı su dolu bir kaba koyun. Yüzdürme, durgunluğun bir işareti olacaktır. Su tuzlu olsa bile taze yumurta kesinlikle batar.

Yumurta ne kadar az taze olursa, kaldırma kuvveti o kadar iyi olur. Hemen değil, bir süre sonra ortaya çıkıyor. Yüzeyde yüzüyorsa, bu açık bir bayatlık işaretidir.

Yumurta ne kadar az taze olursa, kaldırma kuvveti o kadar iyi olur. Hemen değil ama bir süre sonra çıkıyor. Yüzeyde yüzüyorsa, bu açık bir bayatlık işaretidir.

Tazeliğinden emin olmak için bir yöntemi daha hizmete alabilirsiniz. Bir yumurta alın, kırın ve nasıl yayılacağını dikkatlice düşünün. Proteinin kendisini yumurta sarısı ile incelemek yararlıdır. Aşağıda bu konuda daha fazlası.

Kırıldıktan sonra yayılarak

Kırık bir taze yumurtanın dışbükey bir sarısı vardır ve eğer yayılırsa, bu açık bir bayatlık işaretidir.

Kalite beyaz ve yumurta sarısı ile kontrol edilebilir. Protein, lekesiz, hafif, şeffaf ve kalın olmalıdır. Sarısı, zengin bir renk ile parlaktır. Sarısının solgunluğu, tavuğun yetersiz beslendiğini veya hasta olduğunu gösterecektir. Ancak yine de, yalnızca bu göstergelere güvenmemelisiniz, çünkü. vicdansız üreticiler, protein ve yumurta sarısının çekici bir rengini yapay olarak oluşturabilir.

İki sarılı bir yumurtayla karşılaşırsanız endişelenmeyin. Böyle bir ürün, yararlılık veya zararlılık derecesinde farklılık göstermez.

Tarihe göre

Üretim tarihini ve son kullanma tarihini kontrol etmeyi asla unutmayın. Paketin üzerindeki tarihe değil, yumurtanın kendisine bakmak daha iyidir. Bu sıralama tarihi, kuşun yumurtladığı tarihe en yakın tarihtir. Ayrıca bu ürünü aldığınız yerdeki saklama koşullarına da dikkat edin.

Depolama şartları ve koşulları

Her koşulda yumurtaların 25 gün saklanma garantisi vardır. Ayrıca satışta, raf ömrü 7 günden fazla olmayan ve "D" harfi ile işaretlenmiş diyet yumurtaları bulabilirsiniz.

Yumurta saklama sıcaklığı santigrat derece arasında olmalıdır. Daha düşük sıcaklıklarda, geri dönülmez şekilde bozulurlar. Unutmayın, sıcaklık ne kadar yüksek olursa, raf ömrü o kadar kısa olur.

En iyi saklama yeri buzdolabıdır. Buzdolabında (sıcaklık açısından) en iyi yer kapı değildir, ancak burada üreticiler yumurtalar için özel hücreler sağlar. Teorik olarak yumurtalar buzdolabında 90 güne kadar dayanabilir, ancak deney yapmamak ve sağlığınızı riske atmamak daha iyidir.

Yumurtaları aşağıya doğru yatırın (kör ucundan “nefes alır”) veya daha da iyisi zaman zaman ters çevirin. Peki, buzdolabındaki saklama alanını yıkarken özellikle dikkatli tutmayı unutmayın.

Ve uzun süre güvenliğe ihtiyacınız varsa ihtiyaç duyabileceğiniz faydalı bir ipucu daha. Her yumurtayı bitkisel yağla yağlayın ve folyoya sarın - bu, raf ömrünü önemli ölçüde artırmaya yardımcı olacaktır.

Yumurtaları sadece kullanmadan önce yıkayın çünkü. yıkandıktan sonra, raf ömrünü etkileyecek doğal koruyucu tabaka çıkarılır. Prensip olarak, bitkisel yağ, elbette, bu amaç için harcamak üzücü değilse, bu tabakayı başarıyla değiştirebilir.

Sarısı uzun süre saklamak işe yaramaz - en fazla 2 gün. Bu süreyi elde etmek için tuzlu su içeren bir kaba koymak gerekir.

Bıldırcın ve devekuşu yumurtası tavuktan daha iyi tutar.

Yumurta hangi pakette alınır?

Yumurtalar çok kırılgan bir gıda ürünüdür ve bu nedenle paketleme, depolama ve nakliyede önemli bir rol oynar.

Kağıt ambalaj en iyi seçenek olarak kabul edilir. Plastik ambalaj kağıttan daha düşüktür, ancak iki ciddi avantajı vardır: Ürünü plastik aracılığıyla görebilirsiniz ve içinde kağıttaki kadar hızlı bakteri gelişmez. Ayrıca yumurtaları kağıt ambalajda satın alarak doğaya da yardımcı oluyorsunuz çünkü. kağıt çevre dostu bir malzemedir.

Soru bölümünde Yumurtalar suda yüzdüyse, bu ne anlama geliyor? Pişirilemezler mi? yazar tarafından verilen 4uukepuk UHuhhuv en iyi cevap, sadece diğer tüm cevapları tamamlayabilirim: kırın, kendiniz görün ve o zaman yumurtanın ne kadar yüzdüğünü ve ne kadar bayat olduğunu hayal edeceksiniz.

cevap Nevroz[acemi]
yasaktır


cevap klava[guru]
Yumurtalar çok taze değil. Yemek yapabilirsiniz ve orada görülecektir - ne kadar taze değil. Belki endişelenecek bir şey yoktur :)


cevap lüks[guru]
Tek bir taze yumurta asla yüzemez.
Yumurta yüzeye çıktıysa, bunun tek bir anlamı var. Bu eski!
Bunun nedeni, zamanla yumurtadaki hava boşluğunun artması gerçeğinde yatmaktadır.
Bazıları yumurtaları tuzlu suda kaynatarak kabukları patlamaz, iyice temizlenir. Bu bir efsane.
Ancak zaten günlük bir yumurta yemek için oldukça uygundur, saklama koşullarına bağlı olarak, tuzlu suda su sütununda hafifçe yüzebilir. Yoğunlukla alakası var.


cevap vaftiz olmak[acemi]
PİŞİRMEZLER! Kötüleştiler. Yumurtalar suda batarsa ​​tazedir, hafif yüzerlerse yemek için acele etmeniz gerekir ve yüzerlerse bayattır. İpucu: Yumurtaları buzdolabında keskin olmayan ve keskin tarafı altta olacak şekilde saklamak daha iyidir, böylece tazeliklerini daha uzun süre korurlar, kontrol edilmiş!


cevap sevdiğim gibi yaşıyorum[guru]
bence imkansız


cevap Liona-STRO[guru]
Çürük.


cevap Olga Sipacheva (Demidova)[guru]
Eski, kuru ve sudan daha hafif.


cevap Nosova Svetlana[guru]
Sadece yüz yıl önce, bir yumurtanın tazeliği ve kalitesi su yardımıyla kesin olarak belirlendi. Şüpheli yumurta basitçe bir su kabına yerleştirildi. Yumurta dibe battıysa, her şey yolunda demektir. Bu, yumurtanın oldukça taze olduğunu ve çiğken bile tüketime uygun olduğunu gösterdi.
Yumurta sonbaharda durduysa ve kabın ortasında bir yerde yüzdüyse, yumurtanın zaten “düşündüğüne” inanılıyordu ve kısa bir süre sonra (ham formda değil) hemen kullanıma sokulması gerektiğine inanılıyordu. kullanılamaz hale gelecek bir süre.
Suya batırılmış yumurta, yüzer ve içinde yüzerse, delikte bir yaprak gibi, sonuç açıktı: böyle bir yumurta yememelisin. Çöpe atmak daha iyi.
Yumurtanın kabuğunun altında, okuldan beri bilindiği gibi sudan daha hafif olan gazların salındığı (ve daha sonra hidrojen sülfürün kokuşmuş kokusu ortaya çıkar) bir sonucu olarak çürüme ve protein ayrışma süreçleri başlar. Ve çürüme süreci ne kadar fazlaysa, zaten yumurtada bulunan hava ile birleşen gazlar, bozulmuş yumurtayı suyun yüzeyine yükseltir. Bu nedenle, yumurta su kabının en boynunda yüzüyorsa, bu yumurtanın sadece eski değil aynı zamanda çürümüş olduğu anlamına gelir.


cevap yoya[guru]
Onlar eski, sadece at.


cevap Nick[usta]
açıkçası bozuklar. Bu genellikle yumurtaların tazeliğini kontrol etmek için kullanılır.


cevap Anastasia Selyukova[acemi]
Bir yumurta küt uçlu yüzüyorsa, o zaman bir haftalıktır ve onu yiyebilirsiniz ve keskin ise, atmak daha iyidir derler.


cevap bilmem[aktif]
Yüzen yumurta iştahımı bozuyor ve değiştiriyorum =)

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası