kumaştan tahta kalemi lekesi nasıl çıkar / Tahta Kalemi Lekesi Nasıl Çıkar? - Avansas Blog

Kumaştan Tahta Kalemi Lekesi Nasıl Çıkar

kumaştan tahta kalemi lekesi nasıl çıkar

Tahta Kalem Lekesi Nasıl Çıkar?

Günümüzde eğitim veren kurumlarda sıklıkla kullanılan beyaz tahta ve tahta kalemi, düzgün saklanmadığında ya da uzun süre beklemesinden dolayı bulunduğu bölgeye veya kişilerin kıyafetlerine akabilmektedir. Oldukça zor gibi gözüken bu lekeyi çıkarmada ilk şart erken müdahale etmektir. Genelde lekenin çıkmamasının en büyük nedeni yanlış bir şekilde müdahale edilmesidir.

Tahta Kalemi Lekesi Nasıl Çıkarılır?

1-)Kıyafetten Tahta Kalemi Lekesi Çıkarmak

  • Kıyafete bulaşan kalem lekesini çıkarmak için sıcak su, sirke ve karbonat kullanabilirsiniz. İlk yapmanız gereken, kıyafetinizin lekelenen bölgesini sıcak su içinde 15 dakika kadar bekletmektir.
  • Sonrasında ise yine lekeli bölgeye lekenin derinliğine ve yayıldığı alana göre karbonat döküp ovalayınız. 10 dakika kadar da bu şekilde bekletmeniz gerekmektedir.
  • En son işlem olarak ise sirke ve sıcak su karışımının olduğu kabın içinde yine kıyafetinizi yarım saat bekletmelisiniz.

Bu şekilde leke büyük oranda çıkmış olacaktır. Burada belirttiğimiz süreleri lekenizin durumuna göre kendiniz daha uzun tutabilirsiniz. Bahsettiğimiz ürünler doğal olduğundan kıyafetinizde herhangi bir bozulmaya sebep olmayacaktır.

Yine bir diğer yöntem ise deterjan kullanmaktadır. Kalem lekesi inatçı bir leke olabileceğinden ilk olarak çamaşır makinesine atıp yıkamanız, muhtemelen istediğiniz sonucu almamanıza sebep olacaktır. O yüzden kıyafetinizin rengine bağlı olarak, çamaşır suyu ve sıcak su karışımının içinde de bir süre bekletebilirsiniz.

Lekenizin üzerine direkt leke çıkarıcı dökmeniz ve o şekilde 20 dakika kadar bekletmeniz de lekeyi çıkarmada oldukça işe yarayacaktır.

2-)Halıdan Tahta Kalemi Lekesi Çıkarmak

Böyle bir durum çok nadir olsa da insanları oldukça üzebilmektedir. Halıdan kalem çıkarmak kıyafetlere nazaran yayıldığı alana göre biraz daha zor olabilmekte. Fakat çıkarması kesinlikle imkansız değil.

  • Halınıza yapabileceğiniz ilk müdahale öncelikle yayılmasını önlemek olmalıdır. Üzerini emici bir bez ile kapatıp öncelikle fazlalık olan kısmı halının üzerinden dikkatlice almalısınız.
  • Sonrasında ise lekeye süt ile müdahale etmeniz gerekmektedir. Lekenin bulunduğu alana süt döküp 15 dakika kadar bekletin.
  • 15 dakika sonunda temiz bir beze döktüğünüz bir kapağın yarısı kadar leke çıkarıcı deterjan ile lekeyi yuvarlak hareketlerle silmeniz gerekmektedir. Böylelikle lekeniz ya gözle görülmesi zor olacak kadar iz şeklinde kalacaktır ya da tamamen çıkacaktır.
    Burada lekeye kesinlikle su ile müdahale etmeyin. Su, lekenin yayılmasına ve çıkarmak için daha fazla efor sarf etmenize neden olacaktır.

3-)Koltuktan Tahta Kalemi Lekesi Çıkarmak

Koltuklarda leke görüntüsü çok fazla dikkat çekmektedir. Dikkatli bir şekilde leke temizlenmediğinde ise maalesef kalıcı olabilmektedir. Bu durum tabii ki koltuğunuzun kumaşıyla da alakalıdır. Deri bir koltuktan bahsediyorsak, daha basit bir şekilde çıkacaktır. Fakat koltuğunuz süet ve türevi ise burada uygulayacağınız yöntemler;

  • Öncelikle yine halıda olduğu gibi koltukta da lekeye su ile müdahale etmeyin. Önce bir bez ile lekenin üzerindeki fazla kısmı alın ve lekenin üzerine sirke dökün. 5 dakika kadar beklettiğiniz sirkeyi nemli bir bezin üzerine dökmüş olduğunuz sıvı bulaşık sabunu ile nazik hareketlerle yine yaymadan ovalayın.
  • Bu işleme ek olarak karbonat ile de müdahale edebilirsiniz. Sirke işleminden sonra nemli bir beze döktüğünüz karbonat ile koltuğunuzun lekeli bölgesini silebilirsiniz.

4-)Zeminden Tahta Kalemi Lekesi Çıkarmak

Zemine dökebileceğiniz kalem lekesi çıkarması en kolay lekelerden biridir. Direkt olarak ıslak bir mendille bile müdahale edebilirsiniz. Fakat eğer leke kurumuş ise o zaman yapacağınız sabunlu bir bez ile zemini silebilir ve lekeden tamamen kurtulabilirsiniz.

5-)Ayakkabıdan Tahta Kalemi Lekesi Çıkarmak

Ayakkabınızın yapısına göre bu lekeyi çıkarmak hem çok kolay hem de çok uğraştırıcıdır.

1-)Bez Ayakkabı

Bez ayakkabıdaki kalem lekesini çıkarmak için kıyafette uyguladığınız yöntemleri deneyebilirsiniz. Fakat bez ayakkabıların yapısından dolayı % oranında net bir çözüme kavuşamayabilirsiniz.

Yine öncelikle lekeye su ile müdahale etmemeniz gerekiyor. Çünkü muhtemelen yayılmasına neden olacaksınız. Bunun yerine lekeye karbonat ve sirke karışımı ile de müdahale edebilirsiniz. En son işlem olarak da yine leke çıkarıcı sıvı deterjanlardan yardım alabilirsiniz.

2-)Deri Ayakkabı

Burada deriye müdahale etmek oldukça önemlidir. Yapısındaki hassaslık nedeniyle yanlış müdahaleler sonucu ayakkabınızı çöpe atabilirsiniz. Eğer gerçek deri ise kimyasal hiçbir ürünle müdahale edemeyeceğiniz için burada limonlu su devreye girecektir. Limonlu suyun içinde beklettiğiniz bir bez ile deri ayakkabınızı nazik hareketlerle silmeniz gerekmektedir.

3-)Spor Ayakkabı

Spor ayakkabılarda genelde fazla ayrıntılar olduğu için bez ile müdahale etmek oldukça zor olacaktır. Bunun yerine kullanmadığınız diş fırçanızı ıslatıp, biraz karbonat dökerek lekeyi fırçalayarak çıkarabilirsiniz. Fakat lekeyi yaymamaya özen göstermelisiniz.

Etiketler:ayakkabıdan tahta kalem lekesi çıkarmahalıdan tahta kalem lekesi çıkarmakıyafetten tahta kalem lekesi çıkarmatahta kalem lekesitahta kalem lekesi çıkarma

Tahta Kalemi Lekesi Nasıl Çıkar?

Okullarda ve iş yerlerinde yaygın bir kullanımı olan tahta kalemi çeşitleri, pratik kullanımı ile her yaştan bireyin tercihidir. Tahta kalemi mürekkebi aktığında ya da bulaştığında temizlenmesi oldukça zor olan tahta kalemi lekesi ortaya çıkar. Özellikle açık renkli giysiler için ciddi bir sorun oluşturur. Bu lekenin temizliği özen ister.

Tahta Kalemi Lekesi Nasıl Çıkar?

Kuru temizlenen tahta kalemi (diğer adıyla marker) çeşitleri, cam, melamin, porselen gibi gözeneksiz yüzeylerden kolayca temizlenirken, içeri sızan tahta kalemi mürekkebi pigmentleri sebebiyle kumaş, ahşap gibi gözenekli yüzeylerden zor temizlenir. Temizlik sürecinde leke çıkarıcılar kadar, evde bulunan diğer temizlik malzemeleri de kullanılabilir. Marker kalem lekesi temizliği; kumaş ve yüzey temizliği olmak üzere iki aşamada ele alınır.

Gömlek ve Beyaz Önlükte Tahta Kalemi Lekesi

Düz bir yüzeye işe yaramayan bir havlu serin (kağıt havlu da olabilir). Lekeli giysiyi, lekeli yüz aşağı bakacak ve leke havluların üzerine gelecek şekilde, serili havluların üzerine koyun. Leke çıkarmak için yüksek oranda alkol içeren dezenfektan olan temizlik ispirtosu (diğer adıyla tuvalet ispirtosu) kullanılır, bu madde birçok saç spreyinde ve el dezenfenktanında mevcuttur. Sünger üzerine dökeceğiniz temizlik malzemesi ile lekeli yüzeyin arkasını ıslatın.

Yüzeyi silmek, lekeyi daha geniş bir alana yayar, bu sebeple yumuşak hareketlerle lekenin ispirtoyu çekmesini sağlayın. Havlu ıslandıkça yenisiyle değiştirin. Leke kayboluncaya kadar bu işleme devam edin. Havlu lekeyi ve kalıntıları çekecektir. Bir kaba; ılık su ve bir miktar sirke koyun. Lekesi yok olmaya yüz tutan giysiyi, bu sıvının içine koyup 15 dakika bekletin ve durulayın. Leke kaybolduktan sonra giysiyi çamaşır makinesine atarak yıkayın.

Öğretmen, öğretim üyesi, laborant, kimyager ve doktorların sık giydiği beyaz önlük üzerinde bu tip lekelerin oluşması diğer giysilere oranla daha olasıdır. Beyaz giysilerde, temizlik sıvısı lekeye çektirilirken lekeyi yaymamaya ekstra özen göstermek gerekir.

Yüzeyde Tahta Kalemi Lekesi

  • Tahta kalemi lekesi, gözeneksiz yüzeylerden daha kolay temizlenir.
  • Marker kalem lekesi yüzeyden temizlenirken, temizleyici madde olarak; jel türü olmayan diş macunu, beyaz sirke / temizlik sirkesi ya da temizlik ispirtosu içeren ürünler kullanılabilir.
  • Tahta ve duvar yüzeylerin temizliği için, diş macununu lekeli yüzeye yayılır.
  • Yüzey nemli bezle silinir. Gerekirse eski bir diş fırçası kullanılabilir.
  • Leke çıkıncaya kadar işeleme devam edilir.
  • Ya da; Temizlik kumaşı, temizlik ispirtosuna batırılır.
  • Tahta kalemi lekesi, ispirtolu bez ile temizlenir.
  • Ahşap temizleyici gibi özel leke temizleyici sıvıları varsa temiz bir kumaşa uygulanır ve yüzey tekrar silinir.
  • Rutubetli temiz bir bez ile yüzeydeki kalıntılar temizlenir.
  • Tüm izler ortadan kaybolunca, yüzey kurutulur.

Avantajlı Leke Çıkarıcı Fiyatları İçin Doğru Adres: Avansas

Avansas, leke çıkarıcı çıkarıcı çeşitleri ile farklı lekelerin kolayca temizlenmesine yardımcı olur. Avansas marka yağ, kireç ve pas çözücü ürünleri, uygun fiyatlarla lekelerden hemen kurtulmanızı sağlar. Avansas, uygun fiyatları ve kolay sipariş verilebilmesi özelliği kadar avantajlı ödeme seçenekleri ile de tercih edilmektedir. Kolay iade ve değişim olanağı tanıyan Avansas, siparişi verilen ürünü ilgili adrese 1 iş gününde ücretsiz olarak teslim eder. Stoklu çalışmanın sonucu olarak ürün temininde sıkıntı yaşamaz ve müşteriyi bekletmez.

Marker kalem lekesi temizlemek, sunulan yüzey temizleyici alternatifleri ile daha kolaydır. İş yerinde beyaz önlük giyenler için leke çıkarıcılar, ayrı bir öneme sahiptir. Beğendiğiniz marker çeşitlerini ve leke çıkarıcıları, Avansas ayrıcalıkları ile hemen sipariş edebilirsiniz.

Sağlık ve Temizlik

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster
Tahta Kalemi Lekeleri için Doğal Temizlik Yöntemleri Nelerdir?

Tahta Kalemi Lekeleri için Doğal Temizlik Yöntemleri Nelerdir?

Tahta kalemi lekeleri, özellikle kumaş ve kağıt üzerinde oldukça zorlu bir leke türüdür. Ancak bu lekeleri doğal yöntemlerle rahatlıkla çıkarabilirsiniz. Peki, tahta kalemi lekesi nasıl çıkarılır? Bunun için ilk olarak doğal yöntemleri tercih edebilirsiniz. Doğal temizlik yöntemleri, kimyasal madde içermemesi ve çevre dostu olması sayesinde gönül rahatlığıyla tercih edilebilir. Birinci yöntem, lekenin üzerine bir miktar mısır nişastası serperek fırça veya sünger yardımıyla nazikçe ovuşturmaktır. Mısır nişastası lekenin emilimini sağlar ve çıkmasına yardımcı olur.

Renkli kumaştan tahta kalemi lekesi nasıl çıkar diye merak ediyorsanız bunun için en etkili doğal yöntemlerden biri de biraz beyaz sirke ve su karışımıdır. Eşit miktarda su ve beyaz sirke karıştırarak bir sprey şişesine doldurun. Lekenin üzerine sprey sıkın ve birkaç dakika bekleyin. Sonra lekeli yüzeyi nemli bir bezle silin. Son olarak ise tuz ve limon suyu kullanabilirsiniz. Tuzlu limon suyu, lekenin kolayca çıkmasına yardımcı olur. Özellikle kumaştan tahta kalemi lekesi nasıl çıkar sorusunun cevabı için tuzlu limon suyu karışımını deneyebilirsiniz. Lekeli yüzeye tuz serpip üzerine limon suyu sıkabilirsiniz. Birkaç dakika bekledikten sonra nemli bir bezle silmeniz yeterlidir.

Tahta Kalemi Lekelerini Kimyasal Temizleyicilerle Nasıl Çıkarabilirsiniz?

Tahta Kalemi Lekelerini Kimyasal Temizleyicilerle Nasıl Çıkarabilirsiniz?

Tahta kalem lekelerini çıkarmak için doğal yöntemlerin yanı sıra kimyasal temizleyicilerden de yardım alabilirsiniz. Kimyasal özellikli temizleyiciler, bu tür zorlu lekeleri çıkarmak için sıklıkla kullanılır. Ancak kimyasal temizleyicileri kullanmadan önce yüzeyin rengini ve yapısını kontrol etmek önemlidir. Örneğin, kıyafetten tahta kalemi lekesi nasıl çıkar sorusunun cevabı ile yüzeyden tahta kalemi lekesi nasıl sorularının cevabı farklı olabilir.

Çıkmayan tahta kalemi nasıl çıkar sorusunun en net cevabı kimyasal temizleyicilerdir. Kimyasal temizleyiciler arasında çamaşır leke çıkarıcılar gibi deterjanları kullanabilirsiniz. Lekenin üzerine birkaç damla deterjan damlatın ve bir fırça yardımıyla nazikçe ovuşturun. Ardından sıcak suyla durulayın ve normal yıkama yapın. Yıkama sırasında oksijen bazlı ağartıcı da kullanabilirsiniz. Bunun için lekenin üzerine birkaç damla ağartıcı damlatın ve bir fırça yardımıyla nazikçe ovuşturun. Yüzeyi bir süre bu şekilde beklettikten sonra sıcak suyla durulayın.

Tahta Kalemi Lekelerini Önlemek için Hangi Önlemleri Alabilirsiniz?

Tahta Kalemi Lekelerini Önlemek için Hangi Önlemleri Alabilirsiniz?

Tahta kalemi lekeleri, özellikle çocuklu ailelerde çok sık karşılaşılan bir sorundur. Ancak, bazı basit önlemlerle bu tür lekelerin oluşmasını önlemek mümkündür. Sorunu yaşamadan önlemek için çocukların tahta kalemlerini kullanabilecekleri alanları belirleyerek bu alanların dışına çıkmasını engellemek faydalı olabilir. Ayrıca çocuklara daha az leke bırakacakları veya izleri kolayca çıkarılabilen alternatif oyuncaklar vermek de faydalı olabilir.

Tahta kalemi lekelerini önlemenin bir diğer yolu da koruyucu örtü veya muşamba kullanmaktır. Özellikle çocukların masa veya tezgah üzerinde tahta kalemi kullanacakları durumlarda koruyucu örtülerden yararlanarak yüzeyin korunmasını sağlayabilirsiniz. Tüm bunların yanı sıra tahta kalemi lekelerine anında müdahale etmek de önemlidir. Lekenin hemen silinmesi, lekenin yayılmasını önler ve daha kolay çıkarılmasını sağlar. Siz de bu inatçı lekeleri çıkarmak için gerekli olan çamaşır yıkama ürünleri gibi kimyasalları veya doğal malzemeleri Trendyol’dan inceleyebilir ve hızlıca temin edebilirsiniz.

Tahta Kalemi Lekesi Nasıl &#;ıkar? Kıyafetten, Pantolondan Ve Duvardan Kurumuş Tahta Kalemi Lekesi Nasıl &#;ıkarılır

Tahta kalemi lekesi eğer bir kumaşta veya kıyafette bulunuyorsa çıkarmak için öncelikli olarak bir havlu ile fazla mürekkebin alınması sağlanır. Hemen ardından tahta kalemi lekesinin üzerine yarım limon suyu sıkılır. Limon suyu sıkılan bölgede 15 dakika boyunca bekletilmesi gerekmektedir.

Tahta kalemi çıkarmak için yapılan yanlış uygulamalardan birisi de lekenin üzerine sıcak su ile müdahale edilmesi olarak ifade edilebilir. Böyle bir uygulama lekenin kumaş üzerinde daha fazla yayılmasına yol açabilmektedir. Leke çıkarıcı temizleyiciler de kumaş türüne uygun olmaları durumunda kullanılabilmektedir.

Kıyafetten, Pantolondan ve Duvardan Kurumuş Tahta kalemi lekesi Nasıl Çıkarılır?

Tahta kalemi lekesini özellikle kıyafetlerden çıkarmak son derece zor olmaktadır. Tahta kaleminin kuruması durumunda ise temizleme ürünlerinin kullanılması gerekmektedir. Ancak kumaştan tahta kalemi lekesini çıkarmak için öncelikli olarak leke çıkarma işlemi uygulanacak olan kumaşın türünün bilinmesi ve uygun bir temizlik ürününün tercih edilmesi gerekmektedir.

Kurumuş tahta kalemi lekesini çıkarmak için genel olarak sıcak su uygulaması yapılması tercih edilebilmektediri. Ancak lekeye uygulanan sıcak suyun kumaşta bulunan tahta kalemi lekesini daha da fazla dağıtacağını bilmek gerekmektedir. Lekeyi çıkarmak için öncelikli olarak yumuşatmak gerekmektedir. Lekenin bulunduğu kumaşın beyaz olması durumunda lekeye çamaşır suyu ile müdahale edilmesi gerekmektedir. Öncelikli olarak kumaşın üstündeki mürekkep lekelerinin emici bir bezle etrafa yayılmadan alınması gerekmektedir. Bu işlemi yapmak için ise kağıt havlu kullanmayı tercih edebilirsiniz. Lekenin üzerine dökeceğiniz çamaşır suyunu yaklaşık 15 dakika beklettikten sonra kumaşı çamaşır makinesine atarak yıkayabilirsiniz.

Kumaştan leke çıkarmak için kullanılmakta olan yöntemlerden birisi de alkol ile temizlemek olarak ifade edilebilmektedir. Kumaşa alkol dökülmesiyle mürekkep lekesini yumuşatmak ve daha kolay bir şekilde temizlemek de mümkün olmaktadır. Tahta kalemi lekesini temizlemek için kullanılmakta olan yöntemlerden birisinin de limon suyu olduğunu söylemek mümkündür. Lekenin bulunduğu kumaşın beyaz olması durumunda üzerine bir miktar çamaşır suyu sıktıktan sonra bir bez yardımı ile silinmesi de lekenin çıkmasında etkili olmaktadır. Ancak kumaşın renkli olması durumunda çamaşır suyu kumaşın renginin bozulmasına neden olabilmektedir.

Saf alkol lekenin temizlenmesi için kullanılmakta olan malzemelerden birisi olarak ifade edilebilir. Ancak alkolün lekenin üzerine direk olarak dökülmesi durumunda lekenin daha fazla yayılması gibi durumlarla da karşılaşılabilmektedir. Bunun için öncelikli olarak lekenin bulunduğu kumaştan mürekkep lekesinin alınması gerekmektedir. Kalan lekelerin temizlenmesi için ise alkol bir bezin üzerine dökülebilir ve sonrasında silerek temizlenebilir.

False

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir