boğazına yemek kaçan bebek / Bebeğinizin Boğazına Birşey Kaçarsa | Doktor Amcam

Boğazına Yemek Kaçan Bebek

boğazına yemek kaçan bebek

Boğazına yemek kaçan bebek yapılan doğru müdahale sayesinde böyle hayatta kaldı

Temel ilk yardım bilgilerinin önemi dünyanın her yerinde geçerliliğini koruyor. Yurtdışından gelen görüntülerde beslenme saatinde bebeğine yemek yediren anne hiç beklemediği bir durumla karşılaştı. Bebeğini boğazına yemek kaçtığını anlayan anne soğukkanlılığı ve doğru müdahalesiyle çocuğu kurtarmayı başardı. O anlar ev kamerasına yansırken görüntüler tüm dünyada viral oldu.BOĞAZINA YABANCI CİSİM KAÇAN ÇOCUKLARA NASIL MÜDAHALE EDİLİR?1 yaş altındaki çocuklarda yapılacaklar• Çocuğu yüzü ve üst bedeni aşağıya bakacak şekilde bir diz üzerine konduktan sonra hangi elimizi kullanıyorsak o elimizi iki kürek kemiği arasına aşağıdan yukarı doğru sıvazlar şekilde vurmalıyız.• Diğer elimizin işaret parmağını da çocuğun ağzına koymalı ve başını yan çevirerek işaret parmağını ağız içine koyarak öksürmekle atılan cismi fark edelim.• Ayrıca çocukta yutma güçlüğü, aşırı salya, kusma, öksürük, morarma ve nefes darlığı belirtilerinin olması yabancı cisim olasılığını akla getirmelidir.1 yaş ve üzeri çocuklarda yapılacaklar• Heimlich manevrası adı verilen her iki elin üst üste birleştirilerek mide bölgesinden diafragmaya doğru ani baskı uygulanarak yabancı cismin çıkartılması işlemi uygulanmalıdır.

Nefes borusuna cisim kaçması durumunda ne yapılmalı? (Yabancı cisim aspirasyonu)

Nefes borusuna herhangi bir cismin kaçması anlamına gelen "yabancı cisim aspirasyonu" çocukluk çağında daha sık görülüyor ve ölümle sonuçlanabiliyor. İstatistiklere göre bebeklerde kazaya bağlı ölümlerin yüzde 7'si nefes borusuna kaçan yabancı cisimlerden kaynaklanıyor. Bu nedenle yabancı cisim aspirasyonunda ilk yardım hayati önem taşıyor.

-

Haberler - Anadolu Ajans&#x;

Soluk borusuna yabancı cisim kaçmasının özellikle yaş arası çocuklarda daha sık görüldüğünü belirten Türkiye Acil Tıp Derneği (TATD) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ayhan Özhasenekler, “yabancı cisim aspirasyonları”nda erken tanı ve uygun ilk yardım müdahalesinin hayati öneme sahip olduğunun altını çizdi.

Literatürde aynı yaş grubu çocuklarda kazalara bağlı ölümlerin yüzde 7'sinden yabancı cisim aspirasyonlarının sorumlu olduğunu ifade eden Özhasenekler, küçük çocuklarda yemek parçaları, şekerlemeler, çerez ve çekirdek, minik oyuncaklar ve parçaları, metal para, boncuk ile kalem kapaklarının en çok bu soruna yol açan maddeler olduğuna dikkati çekti. Özellikle, çocukların konuşurken, ağlarken, yürürken ağızlarına yiyecek madde, oyuncak ve parçalarını almalarının, bu cisimlerin nefes borusuna kaçma riskini artırdığına işaret etti.

Yabancı cisim aspirasyonlarına bağlı tıkanıklıkların, en sık soluk borusunda görüldüğünü aktaran Uzman şunları söyledi:

“Yabancı cisim aspirasyonları klinik olarak kısmi veya tam tıkanıklık şeklinde klinik bulgu verebilir.

Kısmi tıkanıklıkta hastalarda öksürük, nefes darlığı, hırıltılı solunum şikayetleri sık görülürken, tam tıkanıklıkta hasta öksüremez, hava açlığı içerisindedir. Genellikle erken dönemde uygun öykü ile tanı konan yabancı cisim aspirasyonlarına, gerek ilk yardım anlamında gerekse hastane şartlarında müdahale edilebilmesine rağmen, öykünün tam olarak bilinemediği durumlarda akciğer enfeksiyonu, astım gibi klinik durumlar ile karışabilir."

Nefes borusuna cisim kaçmas&#x; durumunda ne yap&#x;lmal&#x;? (Yabanc&#x; cisim aspirasyonu) - 1Nefes borusuna yabanc&#x; cisim kaçt&#x;ğ&#x;nda yap&#x;labilecek ilk yard&#x;m yöntemlerinden biri de 'Heimlich' manevras&#x;

YABANCI CİSİM ASPİRASYONLARINDA İLK YARDIM NASIL YAPILIR?

Yabancı cisim aspirasyonlarında, hasta yönetiminin olay yerinde başlaması gerektiğini vurgulayan Özhasenekler, "" acil çağrı sisteminin erken dönemde aktive edilmesinin önem taşıdığını dile getirerek şöyle devam etti:

"Kısmi tıkanıklıklarda hasta ile iletişim halinde olunmalı, öne doğru eğilerek yabancı cisim çıkana kadar hastanın öksürmesi sağlanmalı. Öksürmekle yabancı cismin çıkmadığı durumlarda, hastanın öne eğilmiş pozisyonda iki kürek kemiği arasına kez vurularak yabancı cismin çıkmasına yardımcı olunmalı. Ancak tam tıkanıklıkta erişkin veya bir yaşından büyük çocuklarda, hastanın bilinci açıksa, 'Heimlich' manevrası denilen hayat kurtarıcı manevra yapılmalı. Kurtarıcı, hastanın arkasına geçmeli, hastanın göbek çukuru ile göğüs kafesi arasına bir elini yumruk yaparak yerleştirmeli ve diğer eliyle de destekleyerek içe yukarı şekilde 5 kez baskı uygulamalı.

KURTARICI İLE HASTANIN BOYU UYUMSUZ İSE…

Kurtarıcı ile hastanın boyu uyumsuz veya kurtarıcının kolları hastanın göbek çevresini saracak kadar uzun değilse hastayı dikkatli bir şeklide sırt üstü yere yatırmalı, her iki elini üst üste gelecek şeklide hastanın göbek çukuru ile göğüs kafesi arasına yerleştirerek içe yukarı olacak şekilde 5 kez itme hareketi yapmalı.

Hasta 1 yaş altında, tam tıkanıklık var ve bilinci açık ise çocuk, kurtarıcının sol kolu üzerine başı aşağıya doğru gelecek şekilde yüzükoyun yatırılmalı, çocuğun her iki kürek kemiği arasına kurtarıcının elinin topuk kısmı ile 5 kez vurulmalı ve yabancı cismin çıkması sağlanmalı. Başka bir yöntemde ise, çocuk kurtarıcının sol kolu üzerine başı aşağıya doğru gelecek şekilde sırt üstü yatırılmalı, göğüs kafesi alt ucuna kurtarıcının sağ el 2. ve 3. parmakları birleştirilerek 5 kez itme hareketi yapılmalı."

"BİLİNCİ KAPANAN HASTAYA TEMEL YAŞAM DESTEĞİ UYGULANMALI"

Prof. Dr. Özhasenekler, gerek kısmi gerekse tam tıkanıklık halinde hastanın bilincinin açık olduğuna dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizerek, "Eğer yabancı cisim aspirasyonu olan hastanın bilinci kapanmışsa yabancı cismi çıkarmakla uğraşmamalı, hastaya temel yaşam desteği uygulanmalı, acil çağrı sistemi erken dönemde aktive edilmeli." diye konuştu.

“ÖNEMLİ OLAN ÖNLEM ALMAKTIR”

Yabancı cisim aspirasyonlarının önlenebilir klinik bir durum olduğunu vurgulayan Özhasenekler, sözlerini şöyle tamamladı:

"Önemli olan önlem almaktır. Aspirasyona sebep olabilecek küçük yiyecek ve şekerlemeler, çerez, çekirdek, kalem kapağı, oyuncak parçaları küçük çocukların erişemeyeceği yerlerde muhafaza edilmeli. Gerek aile içerisinde gerekse okulda, böyle bir durumla karşılaşıldığında neler yapılması gerektiği hakkında farkındalık eğitimleri yapılmalı, okullarda öğretmenlere uygulamalı sertifikasyonlu ilk yardım eğitimleri verilmeli, belli dönemlerde bu eğitimler tekrarlanarak bilgiler güncellenmeli."

VİDEO: CİSİM YUTAN ÇOCUĞA NASIL MÜDAHALE EDİLİR? ()

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Ankara
  • Bebek ve Çocuk Sağl&#x;ğ&#x;
  • nefes
  • &#x;lk yard&#x;m
  • yabanc&#x; cisim aspirasyonu

SAĞLIK HABERLER&#x;

Boğazına meyve kaçan bebek, telefonla yapılan tarifle kurtarıldı

Aksaray'da, Çağrı Merkezini arayan bir kişi bebeğinin nefes alamadığını ve morardığını söyleyerek yardım istedi.

Çağrıyı karşılayan görevlisi Acil Tıp Teknisyeni Şirin Taydemir, panik halinde durumu anlatmaya çalışan bebeğin annesinden sakin olmasını ve söylediklerini hemen yapmasını istedi.

Minik bebeğin annesi Melike Ok, sağlık görevlisinin söylediği şekilde yüz üstü çevirdiği bebeğinin sırtına vurarak nefes borusunu tıkayan havuç parçasının çıkmasını sağladı.

Minik bebeğin ağlama sesini duyan görevlisi nefes almaya başladığı bilgisini teyit ederek anneye sakın kalmasını bulundukları adrese ambulans ve sağlık görevlilerini yönlendirildiğini belirtti.

Olay yerine kısa zamanda ulaşan ekipleri 7 aylık Aysima bebeğin rahat şekilde nefes aldığını, genel sağlık durumunun iyi olduğunu bildirdi. Hastaneye sevk edilmesine gerek duyulmayan minik Aysima'yı daha sonra tekrar ziyaret eden sağlık görevlileri bebeğin genel muayenesi yaptı.

Sakin kalmak büyük önem taşıyor

Aysima bebeği evinde ziyaret eden görevlisi Şirin Taşdemir, karşılaşılan acil bir durumda sakin kalmanın ve yapılacak müdahalenin büyük önem taşıdığını söyledi.

Olay anını anlatan Taşdemir, şunları söyledi:

"Çağrıyı aldığımda anne çok panikti, çocuğunu boğazına havuç kaçtığını söyledi. İlk başta Heimlich Manevrasını tarif ettim. O panikle anne talimatları yaptı ilk parça çıktı. 'Çocuğun sesi geliyor mu?' dediğimde gelmiyor dedi. Tarifi tekrar yapmasını istedim. İkincide nefes almaya başladığını söyledi. Ağlama sesini de duydum. Ondan sonra adresini alarak ambulans yönlendirdim. Ekipler yolda iken tekrar anneyi arayarak bebeğin durumu hakkında bilgi aldım"

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası