cv örneği öğrenci / Stajyer Öğrenci CV Özgeçmiş Örnekleri - CVyolla.com

Cv Örneği Öğrenci

cv örneği öğrenci

CV’nizi öne çıkaracak 5 önemli tüyo

CV hazırlarken amacınız, kariyeriniz hakkında bir resim çizmek ve başvurduğunuz işin gerektirdiklerini yapabileceğinize dair potansiyel iş vereninizi ikna etmektir. Bunu, bir öğrenci veya yeni mezun olmuş biri olarak iş deneyiminiz olmasa da veya çok kısıtlı olsa da başarabilirsiniz. Nasıl mı? Bunun için aşağıdaki tüyoları öğrenin ve CV’nize uygulayın.

1. Araştırın ve uyarlayın

İyi bir Cv hazırlamanın ilk adımı araştırma yapmaktır. Bu araştırma, örnek CV’leri incelemeyi, iş ilanını dikkatlice okumayı, şirket hakkında detaylı bilgi edinmeyi ve CV’nizi güçlü kılacak noktaları öğrenmeyi içerir. Daha sonra bu araştırmalarınızı CV’nizde uygulamaya geçirebilirsiniz. Örneğin, iş ilanında belirli beceriler vurgulanmışsa bunlara CV’nizde yer verebilirsiniz. Başvurduğunuz iş için detaylara önem veren biri aranıyorsa ve bu sizin becerilerinizle uyuşuyorsa bu tarz bir beceriye CV’nizde yer verin. Sonuçta, CV’nizi inceleyen bir iş veren, başvurduğunuz pozisyon için uygun bir aday olup olmadığınıza bakacak, CV’nizi bu çerçevede değerlendirecektir. Sizin de bu sebeple CV’nizi başvuracağınız işe göre uyarlamanız gerekir. Bu sayede işe alınma şansınızı artırabilirsiniz. Yalnız unutmayın; iş ilanındaki cümleleri birebir kopyalamamanız gerekir. Aranan özellikler konusunda bir fikre sahip olun ve sizinle eşleşen noktaları CV’nizde kendi cümlelerinizle yer verin.

2. Verilerle destekleyin

CV’nizde yer verdiğiniz bilgileri mümkünse verilerle destekleyin. Bu sayede belirli bir özelliğe veya beceriye sahip olduğunuzu sadece yazmakla kalmaz bir anlamda ispatlamış da olursunuz. Verilerin iş verenler üzerinde daha net ve güçlü bir etki uyandıracağı kesindir. Örneğin, hobi olarak blog yazıyorsanız sitenizin aylık kaç kişi tarafından ziyaret edildiğini yazabilirsiniz. Veya seyahat sektöründe iş başvurusu yapacaksanız öğrenci değişim programı ile gittiğiniz ülkeleri ülkeler varsa bunları veya genel olarak kaç ülkeyi gezdiğinizi ve bu ülkelerin isimlerini CV’nizde belirtebilirsiniz.

3. Güçlü yanlarınızı vurgulayın

CV’nizi bir öğrenci veya yeni mezun olarak hazırlarken bugüne kadar edindiğiniz bilgi ve becerileri en iyi şekilde sunmayı hedeflemelisiniz. Eğitim geçmişiniz, sahip olduğumuz alt yapıyı öz geçmişinize yansıtabileceğiniz en kilit bölümlerden biridir. İşe alım uzmanları veya iş verenler bu durumun farkında olacak ve eğitim bilgilerinizi daha detaylı bir şekilde inceleyecektir.

  • Not ortalamanız 3.5 veya üzeri mi?
  • Değişim programlarına mı katıldınız?
  • Yayımlanmış makaleleriniz mi var?
  • Bitirme teziniz başvuracağınız iş ile mi ilgili?
  • Başvurduğunuz işle ilgili aldığınız dersler mi var?
  • Sınıfınızı dereceyle mi bitirdiniz?
  • Okulda veya üniversitede yer aldığınız projeler başvuracağınız işle mi ilgili?
  • Katıldığınız kurslar, atölyeler, projeler ve de aldığınız sertifikalar mı var?

Yukarıdaki soruları cevaplayın ve CV’nizi güçlendirmek için kullanın. CV’nizi güçlü kılacak ve potansiyelinizi ortaya koyacak bu noktalar iş verenlerin dikkatini çekecektir. Bu bilgileri CV’nize dahil ederken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta başvuracağınız iş ve pozisyon ile ilgili olmasıdır. Eğitim ile ilgili başarılarınızı Eğitim bölümü altında verebilir veya Başarılarınız için ayrı bir bölüm başlığı açarak burada başarılarınız sıralayabilirsiniz.

4. Stajlar, yan işler ve gönüllülük

Becerilerimizi, sadece bir şirkete girip işe başlayarak edinmeyiz. Beceriler, aynı zamanda eğitimle, müfredat dışı faaliyetlerle, ücretli veya ücretsiz stajlar, gönüllü çalışmalar, hobiler ve ilgi alanları ve yapılan yan işlerle de edinilir. Bir öğrenci veya yeni mezun olarak iş deneyimi bölümünüzde, yaptığınız stajlara, yan işlere ve gönüllülük projelerine yer verebilir ve bu işlerde aldığınız sorumlulukları ve edindiğiniz becerileri kısaca açıklayarak CV’nizi güçlendirebilirsiniz. Örneğin, gönüllülük projesinde “iş birliği” yapma becerisi edindiyseniz bu beceriyi CV’nizde vurgulayabilirsiniz. Çoğu iş ilanında adaylardan bu tür becerilere sahip olunması istenir.

5. Kontrol edin

CV’nizin imla ve dilbilgisi açısından hatasız olması önemlidir. CV’nizi tamamladığınızda her şeyi tekrar gözden geçirin ve herhangi bir hata yapmadığnızdan emin olun. CV’nizi Word’te hazırladıysanız yazım denetimi ile metni gözden geçirebilirsiniz. Alternatif olarak CV’nizi bir arkadaşınıza veya Türkçesi iyi olan birine kontrol ettirebilirsiniz. CV’nize olmayan iş deneyiminizi yazamazsınız ama CV’nizi güçlendirmek için elinizden gelen diğer her şeyi yapabilirsiniz. Düzgün bir Türkçe ile hazırlanmış, hatasız bir öz geçmiş işe alım uzmanları üzerinde pozitif bir etki bırakacaktır.

Sonuç

Öğrenci veya yeni mezun bir aday olarak harika bir CV hazırlamanız mümkün. Sizin için hazırladığımız cv örneğini inceleyin ve tüyolarımızı uygulayın. Bu sayede iş arama sürecinize iyi bir başlangıç yapmış olacaksınız. İşleri biraz daha hızlandırmak istiyorsanız CV’nizi Jobseeker üzerinden hazırladığınızdan emin olun. Jobseeker ile cv bölüm başlıkları hazır olarak önünüze gelir. Tek yapmanız gereken bölümlerin içini kendi bilgilerinizle doldurmaktır. Daha sonra öz geçmişinize kişisel ve profesyonel bir görünüm kazandırmak için şablonunuzu seçin ve renklerinizi belirleyin. İş dünyasına yeni atılacaklar için Jobseeker hızlı ve harika bir çözümdür.

Öğrenci CV’nizi hemen oluşturun!

EÄŸitimler Hakkında 

Merkezimiz uzmanlarınca verilmekte olan eğitimler üniversitemizin öğrenci, mezun ve personelinin kişisel-sosyal, akademik ve kariyer gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla düzenlenmektedir.

“Yaşayarak öğrenme” ilkesini temel alan eğitimlerimizde görsel sunum, etkileşimli bilgi paylaşımı ve çeşitli uygulamalar yer almaktadır.

Eğitimler, her dönem (güz ve bahar) içerisinde en az ikişer kez başvuruya açılmaktadır. (Vize ve final dönemlerinde eğitim konulmamaktadır.)

Eğitimler, tüm üniversitemiz öğrenci, mezun ve personeline açık ve ücretsizdir.

Kontenjanlar, kullanılan eğitim salonuna göre belirlenmekte olup katılımcı kabulünde başvuru sırası gözetilmektedir.

Eğitimlerin tüm oturumlarına katılanlara Katılım Belgesi verilmektedir. Katılımcılar bu belgelere özgeçmişlerinde yer verebilirler.

Nasıl Faydalanabilirim?

Eğitimler her dönem (güz ve bahar – vize ve final dönemleri hariç-) değişen sayılarda gruplarla açılmaktadır. Duyurusu İstanbul KAGEM ve İstanbul Üniversitesi web sayfalarında ve sosyal medya hesaplarımızda yayınlanmakta, katılımcılar duyuruda yer alan formu doldurarak başvuru yapabilmektedirler.

Hangi EÄŸitimler Veriliyor?

Çalışma yaşamında ve gündelik yaşamda kullanılabilecek pratik bazı becerileri kazandırmayı hedefleyen bu eğitimler hakkında detaylı bilgiye aşağıda yer alan linkleri tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Öğrenci / Mezun

Akademik Kariyere Ä°lk Adım 

Duyguların Rengi ï»¿ï»¿

Özgüven GeliÅŸtirme ve Atılganlık Atölyesi 

Stres Yönetimi 

Takım Çalışması 

Personel

KiÅŸisel GeliÅŸim EÄŸitimleri 

Pratik Ä°ngilizce Sınıfları 


Öğrenci-Mezun

İstanbul Üniversitesi akademik yılı boyunca (vize ve final dönemleri hariç) yabancı dil öğrenen fakat pratik konuşma imkânı bulamayan üniversitemiz öğrenci ve mezunlarına yönelik, öğrendiklerini uygulama ve yabancı dil konuşma ve dinleme becerilerini geliştirebilmeleri amacıyla haftaiçi her gün değişen gün ve saatlerde herhangi bir kayıt gerektirmeksizin gerçekleştirilmektedir.

Program Merkezimizin ve üniversitemizin web sayfaları ve merkezimin sosyal medya hesaplarında duyurulmaktadır.

Personel

​İstanbul Üniversitesi akademik yılı boyunca yabancı dil öğrenen fakat pratik konuşma imkânı bulamayan üniversitemiz personeline yönelik olarak, öğrendiklerini uygulama ve yabancı dil konuşma ve dinleme becerilerini geliştirebilmeleri amacıyla haftanın bir günü öğle saatinde herhangi bir kayıt gerektirmeksizin gerçekleştirilmektedir.

ZORUNLU STAJ 

İstanbul Üniversitesi öğrencilerinin, kamu ve özel sektördeki iş hayatına hazırlanması için öngörülen bir mesleki uygulamadır. Fakültelere göre tarih aralıkları ve süreleri farklılık göstermektedir. Sigorta primleri üniversite tarafından karşılanmakta olup detaylı bilgiyi fakültelerde görev yapan stajdan sorumlusu ilgili personellerden alabilirsiniz.

GÖNÃœLLÃœ STAJ 

Üniversitemizde zorunlu staja ek olarak gönüllü staj uygulaması da gerçekleşmektedir. Zorunlu staj yapılan bölümlerde okuyan öğrencilerin staj işlemleri okudukları birimler bünyesinde gerçekleştirilmekte olup bu uygulamalar aynı şekilde devam edecektir.

Üniversitemizde gönüllü staj, kendi girişimleri ile staj bulan öğrencilerin ve İÜ Kariyer Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin ‘Staj Projesi’nde yer alan öğrencilerin katılımı şeklinde yürütülecektir. Hem zorunlu hem de gönüllü staj yapan öğrencilerin sigorta bildirimleri ve prim ödemeleri üniversitemiz tarafından yapılacaktır.

Üniversitemizde fakültelerin uygun gördüğü tarih aralıklarında öğrencilerimizin staj sigortaları karşılanabilecektir.

Kendi Ä°mkanları Ä°le Staj 

Kendi GiriÅŸimi ile Gönüllü Staj Yapacak Öğrencilerin Yapması Gerekenler​ 

Öğrenci öncelikle Bölüm Başkanı veya Bölüm Başkanının yetkilendirdiği öğretim elemanlarına staj yapacağı yerin ve tarihin staj yapmak için uygun olup olmadığını sorgulaması gerekmektedir.

Eğer Staj yapacağı yer uygun ise öğrenci Bölüm Başkanından Staja başvurmak için Ek-1 deki evrakı alacaktır.

Öğrenci yazılı onayı aldıktan sonra biriminde stajdan sorumlu idari personelden ya da İÜ Kariyer Merkezi sitesinden staj başvurusu için gerekli evrakları alacaktır.

Öğrenci aldığı belgelerde ki kişisel bilgilerine dair kısımları dolduracaktır.

Daha sonra staj yapacağı kuruma, daha sonrasında da bu onaylı belgeleri Bölüm Başkanı ile Dekanına da onaylatıp bağlı olduğu birimin stajdan sorumlu idari personeline teslim etmekle yükümlüdür.

Stajın bitiminde ise İÜ Kariyer Merkezi sitesinde yer alan anketleri kapalı zarfta İÜ Kariyer Merkezine teslim edecektir.

Tüm evraklar tamamlandıktan sonra bölümünden yıl içerisinde İÜ Kariyer Geliştirme Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü tarafından imzalanmış Staj Belgesini alacaktır.

 

Gerek kendi girişimi ile gerekse Kariyer Merkezi aracılığı ile staj yapacak öğrenciler staj evraklarını başlangıç tarihinden en az 10 gün öncesinde Fakültesinde stajdan sorumlu idari personele teslim etmek zorundadır. Sigorta girişi için yapılması gereken işlemlerden, staj süresince öğrencinin bağlı olduğu fakültedeki stajdan sorumlu idari personel sorumludur.

GEREKLÄ° BELGELER

Gerek kendi girişimi ile gerekse Kariyer Merkezi aracılığı ile staj yapacak öğrenciler staj evraklarını başlangıç tarihinden en az 10 gün öncesinde Fakültesinde stajdan sorumlu idari personele teslim etmek zorundadır. Sigorta girişi için yapılması gereken işlemlerden, staj süresince öğrencinin bağlı olduğu fakültedeki stajdan sorumlu idari personel sorumludur.

Kendi girişimi ile staj bulan veya Kariyer Merkezi aracılığı ile staj yapacak olan öğrencilerin gerekli staj evrakları aşağıdaki gibidir;

Staj sigorta işlemi yapacak memurdan alınacak belgeler

  3 Adet staj formu (FotoÄŸraflı)

  2 Adet SGK Bildirim Formu (SaÄŸlık Yardımı Formu)

  1 Adet Adres Bilgi Formu

  1 Adet Taahhütname

Öğrencinin temin etmesi gerekenler

  2 Adet Vesikalık Resim

  1 Adet Öğrenci Kimlik Fotokopisi

  1 Adet Kimlik Fotokopisi

Bölümden alınacak belgeler

  Staj baÅŸlamadan alınması gereken ve staja gidilecek kuruma verilecek evrak

  Staj bittikten teslim edilmesi gereken evraklar (DeÄŸerlendirme formları: Öğrencinin staj yaptığı kurumu ve staj yapılan kurumun öğrenciyi deÄŸerlendirdiÄŸi ve kapalı zarfla öğrenciye vereceÄŸi form)


Ek 1: Staja Başvurmak için Bölüm Başkanından Alınacak Form

Ek 2: Zorunlu Birim Dışı Staj Formu

Ek 3: Adres Bilgi Formu

Ek 4: Sağlık Yardımı Formu

Ek 5: Taahütname

 Birim  Ä°lgili  Dahili  Yedek  Dahili 
 Hukuk Fakültesi  Hikmet Külak  10875 Günay Adeka  10883
 Edebiyat Fakültesi  Mehmet Fatih Ä°spir  16006 Vedat Bolat  16006
 Fen Fakültesi  Adnan AkbaÅŸ  15354 Filiz Çalık  
 Ä°ktisat Fakültesi  Siret Ayaz  11567  
 Orman Fakültesi  Binnaz Yılmaz  25073 Muharrem Tom  25010
 Eczacılık Fakültesi  ÅžÃ¼krü Er  13415
Şerif Kaynar
 13415
 CerrahpaÅŸa Tıp Fakültesi  Ã–zkan Böyük  22546 Fatma GedikoÄŸlu  22546
 Mühendislik Fakültesi  Melih Özden  17522 Alattin Kılıç  17522
 Ä°ÅŸletme Fakültesi  Safiye Meryem Tunç  18381 Vural ŞenbaÅŸ  18382
 Veteriner Fakültesi  Ahmet Yücel  17009 Ali Ä°hsan AkÅŸahin  17015
 Siyasal Bilgiler Fakültesi Ali Beytül 12230  Hacı Ahmet Yılmaz  12298
 Ä°letiÅŸim Fakültesi  Ercan Kıdil  12669 Alican Karahan  12669
 Su Ãœrünleri Fakültesi  Erkan Baltacı  16420 Recep Neyaman  16407
Hasan Ali Yücel EÄŸitim Fakültesi  Yunus Gökdam   Necdet Haklı  
 SaÄŸlık Bilimleri Fakültesi  Ãœmit Yılmaz  40133 Sadettin Ä°nce  40173
Açık ve Uzaktan EÄŸitim Fakültesi  Ä°lkay Kutlu  13130 Zafer Kılıç  13105
 F.N HemÅŸirelik Fakültesi  Mahide Ä°slamoÄŸlu  27111 Can Nurkan Akbal  27111
 Devlet Konservatuarı  Duran Düz  27212 Nazlı Can  27217
UlaÅŸtırma ve Lojistik Yüksekokulu  Åžinasi Gözçakır   Zeliha Çetinkaya  
 SaÄŸlık Hizmetleri MY  Füsun Dinçer  22254 Lale Kaner 30228
 Sosyal Bilimler MY  UÄŸur Kılınç  14348 Cemil Koç  14318
 Veteriner Fakültesi MY  Ramazan Akça 17039 Yasin Önder Çiçek  17119
Deneysel Tıp AraÅŸtırma Enstitüsü  Muhammet Karamanli  32667 Nurhan Yılmaz  33321
 Ä°ÅŸletme Ä°ktisadı Enstitüsü  Safiye Meryem Tunç 18381 Vural ŞenbaÅŸ  18382
​

Öğrenci CV’si En İyi ve En Etkili Şekilde Nasıl Hazırlanır?

Unutma ki iyi hazırlanmış bir öğrenci CV’si seni diğer adayların önüne geçirebileceği gibi CV’nin kolaylıkla akılda kalmasını da sağlar.

İçindekiler

Öğrenciler için CV Nasıl Hazırlanır?

Öğrenciler için iyi yazılmış özgeçmiş örnekleri oluşturmak, işverenler ve yöneticilere ilk izlenimi vereceği için özgeçmişini çekici ve kabul gören hale getirerek doğru biçimi, dili ve içeriği oluşturmada yazımızdan faydalanabilirsin.

Öncelikle aşağıda belirttiğimiz bu adımları attığından emin olmalısın.

  • Pozisyonu ve işvereni incelemeyi unutma
  • Uygun formatı ve yapıyı kullan
  • İletişim bilgilerinin doğru ve profesyonel gözükmesine dikkat et
  • Hedefinin ne olduğunu etkili bir biçimde dile getir
  • Eğitimlerini düzenli bir sıralama ile yerleştir
  • İş deneyimlerini dahil et
  • Henüz bir iş deneyimin yoksa ön plana çıkarmak istediğin yeteneklerine yer ver
  • Kullandığın programlar, yabancı dil, dernek ve kulüp üyeliklerine yer vermeyi unutma
  • Mutlaka tekrar okuyup, düzenlemen gereken yerleri dikkatle incele

Başvurmak İstediğin Pozisyonu ve İşvereni İncele

Ön Hazırlık Aşaması okuduğun bölümün sunduğu ya da çalışmak istediğin alanın tam olarak neleri kapsadığını, bu alanda çalışanların artı ve eksileriyle konu hakkındaki düşünce ve tecrübeleri, en önemlisi de sunduğu imkânların beklentilerinle ne derece örtüşüp örtüşmediğini incelemenle başlar.

Böylelikle;

  • CV’ni hazırlamaya başlamadan önce konuya hakim olmuş olursun.
  • CV hazırlık sürecinde konunun artılarını ve eksilerini rahatlıkla değerlendirebilirsin.
  • Hayalini kurduğun iş ya da alan hakkında kafanda oluşan soru işaretlerinin cevaplarını bulmada bir adım öne geçebilirsin.
  • Öğrencilik hayatına nasıl etkisi olacağına dair fikir sahibi olabilirsin.
  • Ücretler konusunda genel bir bilgiye sahip olman beklentilerini önceden değerlendirmene yardımcı olur.

Öğrenci CV’sine Uygun Formatı ve Yapıyı Kullan

Öğrenci özgeçmişini yazmaya başlamadan önce doğru yapı ve formatı belirlemen önemlidir. Bu, CV’ne profesyonel bir görünüm kazandırır ve okunurluğu artırır. Özgeçmişler için ters kronolojik özgeçmiş formatı yaygındır ve çoğu durumda CV’ye iş tecrübeleriyle başlanır.

Fakat bu durum öğrenci özgeçmişlerinde geçerlilik göstermek zorunda değil, çok az ya da hiç deneyime sahip olmama ihtimaline karşın özgeçmişindeki sıralamanın en iyi yolu eğitim bölümünü ters kronolojik sırayla en üste koymaktır.  Ancak, yeterli deneyimin varsa, örneğin; daha önce çalışmış veya staj yapmışsan bunu en üste koymanda sakınca olmayacaktır.

Özgeçmişine İletişim Bilgilerinle Başla

Öğrenci CV’nin en başında kendini tanıtıcı iletişim bilgileriyle başlamalısın. Bu bilgiler öncelikle büyük puntolarla, belirgin olarak yazılmış olan isim ve soyisminden oluşmalı ve bu bilgilere sana kolaylıkla ulaşılabilecekleri güncel bir telefon numarası ve profesyonel e-posta adresin eşlik etmelidir. Fotoğraf isteğe bağlı olmakla birlikte, eğer CV’ne fotoğraf eklemeyi tercih edersen, mutlaka profesyonel bir fotoğraf olmasına dikkat etmelisin. En ideal seçim vesikalık fotoğraf olarak kullanılmaktadır.

Örnek;

DOĞRU

İSİM SOYİSİM

GSM: (532) 1111111
[email protected]

KİŞİSEL BİLGİLER
Cinsiyet: Kadın
Doğum Tarihi: 01/01/1993
Uyruk: T.C.
Sürücü Belgesi: B (2016)
Gelecek Hedefin için Etkileyici Bir Kişisel Açıklamaya Yer Ver

İletişim bilgilerinden sonra, bir ya da iki cümle uzunluğunda kısa ve net biçimde ufak bir bölümü “Kariyer Hedefi” olarak yer verebilir ve burada bir kariyer hedefi yazman, çalışmak istediğin ve kariyer edinmek istediğin alanı tanımlamana yardımcı olacaktır. Özgeçmişine bir amaç eklemeyi tercih edersen, ilgilendiğin alanı/departmanı, hedeflediğin pozisyonu, veya geliştirmek istediğin becerilerini belirtmek için net bir biçimde bir veya iki cümle ile kendini açıklaman yeterli olacaktır.

Örnek;

KARİYER HEDEFİ

DOĞRU

2022 yazında uluslararası alanda sanat ve kültürel organizasyonlar düzenleyen bir kurumda yaz stajı arayışındayım.

Eğitim Hayatını Doğru Sırala

Ters kronolojik yöntem kullanarak, oluş sırasına göre sondan başa doğru yazılır;

  • Üniversite adı
  • Alınan diploma derecesi ve bölüm (eğer varsa çift ana dal ya da yan dal)
  • Mezuniyet tarihi ya da tahmini mezuniyet tarihi
  • Exchange (Değişim) Programı (eğitim kapsamındaki yabancı dil yaz programlarını eklemeyebilirsin)
  • Eğer varsa; üniversite sınavındaki başarı sıralaması, onur ödülü ya da burs bilgileri
  • Not ortalaması (GPA)
  • Liseyi ekleyip, ilk ve ortaokulu eklemene gerek kalmayacaktır

Rolü alma şansını artıracaksa ilgili konular, kurslar, projeler, ödüller ve notlar ekleyebileceğin şeylerdir. GPA’nı yalnızca rolü alma şansını artıracaksa, tercihen 3.5 ila 4.0 arasında ise eklemeyi tercih edebilirsin. Okulları listelerken, programın adını, okulu ve devam edilen yılı belirtmelisin.

Örnek;

DOĞRU

EĞİTİM BİLGİLERİ
2018-Devam                            İstanbul Bilgi Üniversitesi, İletişim Fakültesi Sanat ve Kültür
Yönetimi (Beklenen mezuniyet tarihi Haziran 2022)
2014-2018                              Eyüp AnadoluLisesi

Profesyonel Deneyimlerini Dahil Et

Ücretli bir iş deneyimin olmasa bile özgeçmişine gönüllü çalışma, staj ve ekip etkinliklerini dahil edebilirsin. Bu faaliyetler, işyeri becerilerini vurgulamana ve pozisyona olan tutkunu göstermene yardımcı olabilir.

Bu bölümde, en son deneyiminden başlamalısın. Gönüllü çalışmayı, staj yerleştirmelerini ve rolle ilgili tam ve yarı zamanlı ücretli işleri dahil edebilirsin.

Her pozisyonun şirket adını, iş unvanını ve çalıştığın ayları ve yılları içermesi gerekir.

Her bir rolde kazandığın becerileri, deneyimi ve başarıları vurgulayabilirsin.

Örnek;

İŞ DENEYİMİ

DOĞRU

Ekim – Aralık 2017
Stajyer,ABC Gallery
  • Dergi için aylık haberler yazmak
  • Sosyal medya hesaplarının yönetimine destek olunması
  • Sergi ve organizasyonlarda gelen misafirlerin karşılanması ve etkinlik süresince rehberlik edilmesi.

Ağustos – Ekim 2017
Asistan, Sokakta Hayat Var Sergisi

  • Sergi kurulum sürecine destek olmak
  • Broşür ve afiş dağıtımının gerçekleştirilmesi

Deneyimin Yoksa Ne Yapmalısın?

Kişiliğinin parlamasına izin vermekle başlayama ne dersin?  CV’nde bir istihdam bölümünün olmaması, becerilerin hakkında daha etkileyici bilgiler eklemene olanak tanıyabilir. Okul veya kişisel ilgi alanların ve hobilerin sırasında elde ettiğin diğer başarıları listeleyebilirsin.

Bir öğrencinin özgeçmişi için en iyi beceriler;

  • Takım Çalışması
  • İletişim Kurma Becerisi
  • Problem Çözme Yeteneği
  • Zaman Yönetimi
  • Olumlu Davranış Biçimi
  • Güçlü Çalışma Etiği
  • Motivasyonunun Yüksek Olması
  • Esneklik Gösterebilmesi

Ödüller, tanınma ve okuldaki sorumluluk pozisyonları gibi başarıları da dahil edebilirsin. Yalnızca gerçek becerilerini ve başarılarını eklediğinden emin ol çünkü işe alım müdürü görüşmede bunları kanıtlamanı isteyebilir.

Ayrıca öğrenci özgeçmişine, potansiyel olarak ilgili becerileri ve deneyimleri kısaca listeleyen bir hobi ve ilgi alanları bölümü de ekleyebilirsin. Öğrenmeye veya kararlılığa olan sevgini gösteren hobiler ve ilgi alanları, bir işe alım yöneticisine aktarılabilir yetenekler sunabilir.

Öğrenci özgeçmişine ekleyebileceğin diğer isteğe bağlı bölümler arasında sertifikalar, ödüller, diller ve kişisel projeler de yer alır.

Örnek;

DOĞRU

PROJELER

2018-2019
İstanbul Bilgi Üniversitesi, Project’03

  • Project’03 sergisinde küratöryel ekibe destek verilmesi, ekipmanların tedarik edilmesi ve sosyal medya duyurularının yapılması.

SERTİFİKALAR

Mart 2016
 İstanbul Bilgi Üniversitesi Sektörel Seminerler

  • 4 hafta süren çeşitli sektörlerin tanıtıldığı seminerlere katılım.

Şubat 2016
 Happy People Project, Marka Yönetimi

  • 4 hafta süren etkin marka stratejilerinin anlatıldığı programa katılım.

Öğrenci CV’si için Ek Bölümler

İkinci bir dil konuşmak, belirli bir yazılıma aşinalık veya işle ilgili olmayan faaliyetlerden edinilen deneyim gibi, başvurduğun işle ilgili özel becerileri dahil etmen kesinlikle yararlı olacaktır.

Bilgisayar Bilgisi:

CV’de yer alabilecek bilgisayar program örnekleri en genel haliyle aşağıdaki gibidir; yanlarına programı hangi derecede iyi kullandığını yazabilirsin. Örneğin; İyi, Orta ya da Başlangıç Seviyesi gibi.

  • Microsoft Office.
  • Word.
  • Excel.
  • PowerPoint.
  • Outlook Programı.
  • Access.

Bu programlardan herhangi birini ya da genelini yeterli derecede bilmediğini ve bu programları başlangıç seviyesinde bile olsa öğrenmenin gerekli olduğunu düşünüyorsan internette bulunan ücretsiz online eğitimlerden faydalanabilirsin.

Kendi bölümün/programın ile alakalı olan, kariyerine katkı sağlayacağını düşündüğün bilgisayar bilgi ve tecrübelerini bu kısma ekleyerek bir adım daha öne geçebilirsin.

Yabancı Dil Bilgisi:

Özgeçmişte yabancı dil bilgisi, sadece ‘iyi’ şeklinde bırakılıp geçilmemelidir. Bu yüzden bu kısımda; Okuma-Yazma-Konuşma olarak öncelikle bir ayrıma gidilmeli ve her bir alan için “Başlangıç-Orta-Profesyonel” seviyeler gibi daha geçerli ve net bilgiler kullanılmalıdır.

Eğer bir kursa ya da sertifika programına katıldıysan, başlangıç ve bitirme tarihlerini, bununla birlikte bitirme seviyesine de yer vermen gerekmektedir. Ya da TOEFL, IELTS, YDS sınavlarından birine katıldıysan, sonucuyla birlikte mutlaka belirtilmelidir.

Örnek;

BECERİLER

Yabancı Dil Becerileri:
İngilizce (Orta seviye konuşma, ileri seviye okuma ve yazma)

Bilgisayar Becerileri:
Microsoft Office Programları (Yetkin derecede kullanım)

Hobiler:

Özgeçmişinde yer alan hobilerin, karakterinin yansımasıdır. Takım oyuncusu, sabırlı ya da planlı olup olmadığın konusunda işverene ipuçları verirler. Bu yüzden hobilerini CV’nde nasıl yer verdiğin önemlidir. Hobilerini özgeçmişine eklemeden önce, yaptığın rutinleri gözden geçirilmeli ve sana ya da başvurduğun işe katma değeri olan hobiler eklenmelidir.

Örnek;

Hobiler
Evcil hayvan bakımı, kişisel kütüphane oluşturma çalışmaları, blog yazarlığı. Fotoğraf çekmek, seyahat etmek.

Sigara Kullanımı
Kullanmıyorum

Dernek ve Kulüp Üyelikleri:

Üniversitede yapılan faaliyetler, çalışılan alanların yazılması sosyal ve kişisel becerilerini ön plana çıkarmakta yardımcı olacaktır. Böylelikle insan ilişkilerindeki tecrübelerin de işveren için artı değer katabilir. Bu yüzden bulunduğun, üye olduğun faaliyetler ve sosyal sorumluluk projelerini belirtmende fayda var.

Örnek;

AKTİVİTELER
2018-2019
Üye, BİLGİ Yaratıcı Yazarlık Kulübü
  • Etkinliklerin gerçekleşeceği sınıf/salonların ayarlanmasına destek olmak.
  • Sosyal medya yönetim ekibinde yer alarak içerik yönetimi yapılması.

Düzeltme ve Düzenleme

CV’ni yazdıktan sonra, işverene göndermeden önce belgeyi birkaç kez düzelterek ve düzenlemeyi unutma. Mükemmel başarıların olabilir, ancak yazım hataları ve dil bilgisi hataları, işe alım görevlilerine yanlış izlenim verebilir. Birçok ücretsiz çevrimiçi araç, özgeçmişini dilbilgisi ve stil hataları için kontrol edecektir. İçeriğin ve kalitenin nasıl iyileştirileceğine ilişkin geri bildirim için bir kişinin özgeçmişini incelemesini de rica edebilirsin.

Öğrenci Özgeçmiş Şablonu Kullan

Kendi özgeçmişini yazarken kılavuz olarak kullanabileceğin kullanışlı bir öğrenci özgeçmiş şablonunu keşfetmek için okumaya devam edebilirsin.

Öğrenci CV’sinde Nelerin Yer Almaması Gerekiyor?

Özgeçmişine neleri ekleyeceğin konusunda detaylı bir şekilde ele aldık, ancak hangi CV hatalarından kaçınman gerektiğini de bilmende kesinlikle fayda var. İşte bu önemli noktaları senin için derledik, göz atmayı unutma!

CV’nin yazımını kontrol ettiğinden emin ol! Sana yardımcı olması için Grammarly gibi ücretsiz araçları kullanabilirsin (hâlâ emin değilsen, bu konu hakkında danışabiliceğin birinden özgeçmişini profesyonel bir gözle değerlendirmesini rica edebilirsin).

Unutma, ileri seviyede olduğunu söylüyorsan, bunu kanıtlayabileceğinden de emin olmalısın.

Belki gecenin köründe Youtube videolarına gülmeyi ya da sabahları o güzel kahvenin tadını çıkarmayı seviyorsundur. Ancak, işle ilgili değilse, eklemen gerektiğini düşünmemelisin.

Öğrenci Cv’si mümkün olduğunca net ve anlaşılır olmalıdır. Bu yüzden özgeçmişinin uzun olması gerektiğini düşünerek fazla ve gereksiz bilgilerle doldurmamanda fayda olduğu gibi gereğinden az bilgi ile hakkında yeterli izlenimin oluşmasına yetmeyecek kadar da kısa tutmaman gerekir. En ideal CV uzunluğu 1-2 sayfa olarak uygulanabilir.

  • İletişim Bilgilerin ve e-posta Adresine Dikkat Et

E-posta adresinin profesyonel olmasına mutlaka dikkat etmelisin. Bu genellikle ismin ve soyismini oluşturacak şekilde olmalı, bunun dışında kullandığın e-posta adresleri takma ad, lakap, ya da buna benzer profesyonel olmayan isimler barındırıyorsa işveren tarafından daha okunmadan spam/istenmeyen e-posta olarak algılanacaktır.

  • Kişisel Sosyal Medya Hesapların

Dürüst olalım, çoğumuz artık internette yaşıyoruz. Kimliklerimizden Ulusal Sigorta numaralarımıza kadar, günümüz ve hayatlarımızla ilgili her şey bir şekilde işin içindedir. Çevrimiçi paylaştığımız her şey, kim olduğumuza ve ilgi alanlarımıza dair ipuçları bırakıyor. Küçük bir deney yapabilirsin; Google’da kendi adını aratarak ve birkaç tıklamayla neler bulabileceğini gör.

Orada harika olabileceğin bir iş bulma şansını etkileyebilecek herhangi bir şey var mı? Sosyal medya platformları, profesyonel ağları kişisel ağlardan ayırt etmemize izin verse de, çizgi bulanık ve birçok insan her ikisini de kontrol etmek için iki kez düşünmez. Başkalarının görmesini istemediğin her şeyi sil! Zaman alabilir, ama buna değer.

Her şeyi muhteşem kılmak için kelime sanatı ve çılgın yazı tiplerini kullanma günleri çoktan geride kaldı. İşe alma yöneticileri ve işe alım görevlileri, CV’lerin okunması kolay olmasını tercih ediyor. Bu yüzden Comic Sans gibi fontlar kullanmamaya ve font boyutunu ne çok büyük ne de çok küçük tutmamaya özen gösterin.

Bir CV’de hangi yazı tipi boyutunu ve yazı tipini kullanacağınızı merak ediyorsanız, en iyi yazı tipi ve boyutu; “12 Punto Arial / Kalibri Siyah”

İyi Bir Öğrenci CV’si Oluşturmak için Bunlara DİKKAT ET!

  • Başvurmak İstediğin Pozisyonu ve İşvereni İncele

Öğrenci CV’sine Uygun Formatı ve Yapıyı Kullan

  • Özgeçmişine İletişim Bilgilerinle Başla
  • Gelecek Hedefin için Etkileyici Bir Kişisel Açıklamaya Yer Ver

Eğitim Hayatını Doğru Sırala

  • Profesyonel Deneyimlerini Dahil Et

Deneyimin Yoksa Yeteneklerine Detaylı Yer Ver

  • CV’ni Oluşturduk Sonra Mutlaka Tekrar Kontrol Et, İmla Hatalarından Kaçın
  • CV’ni Gönderirken Ön Yazının da CV’ne Eşlik Edecek Özende Olmasına Dikkat Et

Öğrenci Dostu İşverenlerden Özgeçmiş İpuçları

  • CV Yollama İnsan Kaynakları: “Ne yaparsanız yapın, CV’nizi pozitif tutun! CV’nizin kendinizin açık, ilginç ve olumlu bir tanıtımı olduğundan emin olun!”
  • Kariyer Geliştirme Merkezi: “Önceki iş deneyimi rollerinizin her biri için önem sırasına göre en önemli başarılarınızı listeleyin. CV’nize bakan işverenlerin ve işe alım görevlilerinin, saniyeler içinde başarılarınız ve gelecekteki potansiyeliniz hakkında harika bir izlenim oluşturmasına izin verin.”
  • McDonald’s: “Özgeçmişinizin ne için olduğunu unutmayın. Sadece işverenlere ne yaptığınızı göstermek için değil. İşverenlere kim olduğunuzu ve neler yapabileceğinizi göstermek için.”
  • Öğrenci Kariyer Akademisi: “Düşüncelerin paylaşımı için büyük bir alan sunan sosyal ağlar; fikirler, resimler ve videolar ile dünya genelinde iletişimde kalmanın en önemli sağlayıcılarından biri. Yaratıcılık için de özel bir alan tanıyan sosyal ağlar aynı zamanda bazı tehlikeler de barındırmaktadır. Dikkat etmediğiniz takrirde gelecekteki kariyeriniz ve mevcut işiniz için büyük bir tehdit oluşturabilir. Bazı büyük markalar davranışlarından dolayı ünlüleri bile reddedebiliyor; bu nedenle kendinize gelecekteki bir işverenin çevrimiçi profilinize baktığında neler görebileceğine dair özen göstermenizi öneririz.”
  • Nestlé Akademi Kariyerleri: “Başvurmak istediğiniz pozisyon için değerli olan tüm yeteneklerinizin bir listesini yapın; teknik ve bilgisayar, iletişim becerileri, problem çözme ve araştırma, yönetim, yabancı dil vb. gibi. Başvurduğunuz iş için gerekli özelliklere sahip olduğunuza dair bu becerileri başarılı bir şekilde gösterdiğiniz örnekleri kullanın. Örneğin, üniversitede başarılı bir öğrenci kampanyası yürüttüyseniz – bunu mutlaka özgeçmişinize ekleyin. Veya bu yeteneklerinizi sergilediğiniz gönüllü bir pozisyonunda bulunduysanız, buna da yer vermeyi unutmayın. Tecrübe edilmiş yetenekler önemlidir ve başvurduğunuz iş için doğru niteliklere sahip olduğunuzun kanıtı niteliğinde olacaktır.”

CV Hazırlama ile CV’ni Oluşturmak Çok Kolay

Bilgisayar konusunda bilgili değilsen ya da CV yazma deneyimin yoksa endişelenme.

Senin için harika bir CV uygulamamız var!

CV Hazırlama, hızlı bir şekilde profesyonel bir CV oluşturmana olanak tanır.

Nasıl mı? İster mevcut CV’ni yükle istersen sıfırdan bir taslak oluştur.

Tek yapman gereken bilgilerini düzenlemen ve işte CV’in hazır!

Bol şanslar!

En iyi CV şablonlarımıza göz atın

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır