d1 d2 d3 d4 yetki belgeleri / D BELGESİ VE İLGİLİ TÜM DETAYLAR

D1 D2 D3 D4 Yetki Belgeleri

d1 d2 d3 d4 yetki belgeleri

D TÜRÜ YETKİ BELGESİ

D T&#;r&#; Yetki Belgeleri


Eğitimler & Hizmetler

D türü yetki belgeleri, otobüsle tarifeli ya da tarifesiz yurtiçi yolcu taşımacılığı veya hususi taşımacılık yapacak gerçek ve tüzel kişilerin ulaştırma bakanlığı tarafından alınması zorunlu olan yetki belgesidir. D türü yetki belgeleri taşımanın şekline göre D1, D2, D3 ve D4 olarak türlere ayrılır.

D1 Yetki Belgesi

D1 yetki belgesi D türü yetki belgeleri içerisinde ticari ve tarifle olarak yolcu taşımacılığına verilir. D1 yetki belgesi almak isteyen ve yenilemek isteyenler vergi mükellefi olmaları şartı aranmaktadır. D1 yetki belgesi için başvuranların en az, toplam adet koltuk kapasitesine ve Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesine sahip olmaları gerekmektedir.

D1 yetki belgesi eki taşıt belgesine kaydedilecek taşıtların, şoförü dahil en az 25 koltuk kapasitesine sahip otobüs bulunmalıdır. D1 Yetki belgesi eki taşıt belgelerine kaydedilecek taşıtlardan, asgari kapasiteyi sağlayacak sayıda özmal otobüsün ilk başvuru ve faaliyet süresince 10 yaşından büyük olmaması şartı mutlaka yerine getirilmelidir. D1 yetki belgesi eki taşıt belgesine, özmal otobüs cinsi taşıt sayısının 3 katını geçmemek üzere ticari olarak kayıt ve tescil edilmiş sözleşmeli otobüs cinsi taşıtlar isteğe göre kaydedilebilir.

D2 yetki belgesi ticari ve tarifesiz olarak taşımacılık yapacaklara verilir. D2 Yetki belgesi almak veya yenilemek isteyenlerin faal vergi mükellefi olmaları şartı bakanlıkça aranmaktadır.

D2 yetki belgesi için başvuranların en az, toplam 75 adet koltuk kapasitesine ve Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesine sahip olmalıdırlar. Ancak, sadece engelli ve diyaliz hastalarını taşımak üzere D2 yetki belgesi almak için başvuran gerçek ve tüzel kişilerden, en az 1 adet otobüs dışında asgari kapasite şartı aranmaz ve bunlardan yalnızca 1 adet taşıtı bulunanlar için yetki belgesi ücretlerinde %75 indirim uygulanır.

D3 Yetki Belgesi

D3 yetki belgesi hususi taşımacılık faaliyetinde bulunarak, kendi personelinin taşımasını yapmak isteyenlere verilir. D3 yetki belgesi için başvuranların en az, 1 adet özmal otobüse sahip olmanız gereklidir.

D4 Yetki Belgesi

D4 yetki belgesi ticari olarak, taşıma mesafesine bakılmadan şehir içi ve kilometreye kadar olan şehirlerarası tarifeli ve tarifesiz olarak yapacaklara verilir. D4 yetki belgesi için başvuranların en az 1 adet otobüsle ile asgari kapasiteye ve tüzel kişiliklerin Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesine sahip olmaları şartıyla yapılmaktadır.

D1 Belgesi

D1 belgesi, otobüsle tarifeli olarak şehirlerarası ticari yolcu taşımacılığı yapacak gerçek ve tüzel vergi mükelleflerine verilen belge türüdür. D1 yetki belgesi kapsamındaki araçların taşımacılık faaliyetlerinde sürücüsünden SRC 1 SRC 2 türü mesleki yeterlilik belgesi ile birlikte psikoteknik değerlendirme belgesine sahip olma şartı aranmaktadır.

D1 belgesi almak isteyen kişilerin vergi mükellefi olmaları şarttır. Toplam adet koltuk kapasitesine ve Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesine sahip olmaları gerekmektedir. D1 Yetki belgesi eki taşıt belgelerine kaydedilecek taşıtlardan, asgari kapasiteyi sağlayacak sayıda özmal otobüsün ilk başvuru ve faaliyet süresince 10 yaşından büyük olmaması şartı mutlaka yerine getirilmelidir.

D1 yetki belgesi sahipleri, belirlenmiş olan ve hat çizelgesinde kayıtlı taşıma hattı ya da taşıma güzergahına yasal zorunlu sebepler dışında mutlaka uymak zorundadır.

D2 Belgesi

D2 belgesi, şehir içi taşımacılıkta görev yapacak olan gerçek ve tüzel kişilere verilmektedir. D2 belgesi ile güzergah boyunca aynı yolcu grubunun taşınması, kapalı kapı seferler, mekik şeklinde taşıma gibi taşımacılık faaliyetleri yapılmaktadır. D2 yetki belgesi ticari ve tarifesiz olarak taşımacılık yapacaklara verilir. Aynı taşıt ve güzergah boyunca aynı yolcu grubunun taşınması ve aynı noktaya geri getirilmesi D2 belgesi ile mümkündür.

D2 yetki belgesi almak için başvuranların, gerçek kişiler ile taşıma kooperatifleri dahil tüzel kişilerin, kendi adına kayıt ve tescil edilmiş sürücüsü dahil en az 25 koltuk kapasiteli özmal ticari otobüs olmak üzere toplam adet koltuk kapasitesi ile 30 bin Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesine sahip olmaları şarttır.

D2 belgesi hakkında daha detaylı bilgileri öğrenmek için lütfen bizimle iletişime geçiniz.

İstanbul Psikoteknik Test, Psikoteknik Belgesi Eğitimleri için hizmet vermekteyiz. Psikoteknik detaylı bilgisi için bizi arayın.

Zuhuratbaba Mahallesi Haksever Sokak No:2 Daire Paşa İş Merkezi Bakırk&#;y / İstanbul

Gelişmelerden haberdar olmak i&#;in e b&#;ltenimize kayıt olunuz.

{{ebultenbilgi}}

Yetki Belgeleri Hakkında Merak Ettikleriniz

2. Yetki Belgesi'nin Çeşitleri Nelerdir?

Aracın ruhsatında yazan "araç cinsi"ne göre ve araç ile yapılacak işe göre alınacak belge türü belirlenmektedir.

Araçlar 2 sınıfa ayrılmaktadır;

  • Yük-eşya taşımacılığı için araçlar
  • Yolcu taşımacılığı için araçlar

Yük-Eşya Taşımacılığı İçin Gerekli Belge Türleri ve Özellikleri

K1 Yetki Belgesi: Ticari amaçla yurtiçi eşya taşımacılığı yapacak gerçek ve tüzel kişilerin alması gereken belgedir. Yurtiçi eşya taşımacılığı veya hususi taşımacılık yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir.

Örneğin; A şirketi DUCATO VAN model aracı ile hem kendi malını taşıyor hem de başka firmaların irsaliyeli faturalı mallarını da taşıyor. A şirketi, aracı ile sadece kendi malını taşısaydı K2 Belgesi alması yeterliydi, ama başka firmaların da mallarını taşıdığı için K1 Belgesi alması gerekiyor.

K1 Yetki Belgesi almak için gereken şartlar şu şekildedir; K1 yetki belgesi: Ticari amaçla eşya taşımacılığı yapacaklara verilir.

  1. Kamyon için;
    • Gerçek kişilerin en az, 1 birim taşıt ve 25 tonluk asgari kapasiteye sahip olmaları gerekmektedir.
    • Tüzel kişilerin en az, 2 birim taşıt ve 50 tonluk asgari kapasiteye sahip olmaları şarttır.
    • Kamyonu olanlar için en az 1 ODY4* Belgesine sahip olma şartı aranmaktadır.
    • yılı için TL olan belge harç ücretinin ödenmesi gerekmektedir.
    * Yurtiçi Yük Taşıma- Orta Düzey Yönetici Belgesi'ni ifade eder.

  2. Sadece kamyonet tipi aracı olanlar ve sadece araçların kayıtlı olduğu il içinde taşımacılık yapanlar ise:
    • Kamyoneti olanlar için asgari kapasite şartı, minimum azami yüklü ağırlığı 25 ton olmalıdır.
    • Minimum 2 araç / azami yüklü ağırlık minimum 50 ton olmalıdır.
    • Asgari kapasite için araçlarda maksimum yaş sınırı 20 yıl olmalıdır.
    • En az 1 ODY4* Belgesine sahip olma şartı aranmaktadır.
    • yılı için TL (%75 indirim) olan belge harç ücretinin ödenmesi gerekmektedir.
    * Yurtiçi Yük Taşıma- Orta Düzey Yönetici Belgesi'ni ifade eder.

Konu ile ilgili tüm detaylara buradan ulaşabilirsiniz.

Örnek K1 Belgesi

Sadece kendi esas iştigal konusu ile ilgili eşya taşımacılığı yapacak ve ticari amaçla taşımacılık yapmayacak kişilerin alması gereken belgedir.

Örneğin; B şirketinin YENİ DOBLO CARGO model aracı var ve bu araç ile sadece kendi şirketine ait üretim yaptığı ürünleri taşıyor, aracıyla hiçbir zaman başka bir firmaya ait ürünleri taşımıyor. Bu durumda B şirketinin K2 Yetki Belgesi alması gerekiyor.

K2 Yetki Belgesi için aranan şartlar şu şekildedir;

  1. Minimum 1 araca sahip olmak şarttır.
    • yılı için;
      • Kamyonetler için : yılı için TL olan (%75 indirim) belge harç ücretinin ödenmesi gerekmektedir.
      • Kamyonlar için; yılı için TL olan belge harç ücretinin ödenmesi gerekmektedir.

Örnek K2 Belgesi

Konu ile ilgili tüm detaylara buradan ulaşabilirsiniz.

K3 Yetki Belgesi: Ticari amaçla ev ve büro eşyası taşımacılığı (taşınma eşyası) yapacak kişilerin alması gereken belgedir.

Örneğin; C şirketinin DUCATO KAMYONET model aracı var ve bu araç ile sadece belli bir ücret karşılığında ev ve büro eşyası taşıyor, bu durumda C firmasının K3 Yetki Belgesi alması gerekiyor.

K3 Yetki Belgesi için aranan şartlar şu şekildedir;

  1. Minimum 2 araca sahip olmak şarttır / azami yüklü ağırlık minimum 35 ton olmalıdır.
  2. En az 1 ODY4* Belgesine sahip olma şartı aranmaktadır.
  3. yılı için TL olan belge harç ücretinin ödenmesi gerekmektedir.
  4. *Yurtiçi Yük Taşıma- Orta Düzey Yönetici Belgesi'ni ifade eder.

Örnek K3 Belgesi

Konu ile ilgili tüm detaylara buradan ulaşabilirsiniz.


Yolcu Taşımacılığı İçin Gerekli Belge Türleri ve Özellikleri

Araç cinsi minibüs veya otobüs ise, bu araç için yapılacak işin niteliğine göre aşağıdaki belgelerden birisinin alınması gerekmektedir.

D2 Yetki Belgesi: Tarifesiz olarak yurtiçi ticari yolcu taşımacılığı yapacak kişilerin alması gereken belgedir.

Örneğin; D şirketinin DUCATO MİNİBÜS model aracı var ve bu araç ile İstanbul'dan almış olduğu bir öğrenci grubunu Çanakkale Şehitliği'ne götürüyor. Bu taşımayı yaparken yolcularla o taşımaya mahsus belli bir ücret karşılığında, sabit bir tarife olmadan anlaşma yapılıyor. D şirketinin bu taşımayı yapabilmesi için D2 Yetki Belgesi alması gerekmektedir.

D2 Yetki Belgesi için aranan şartlar şu şekildedir;

  1. Belgeye konu araç minimum 75 koltuk kapasitesine sahip olmalıdır.
  2. Yetki belgesi talebinde bulunan işletmenin esas sözleşmesindeki sermayesi minimum TL olmalıdır.
  3. Asgari kapasite için araçlarda maksimum yaş sınırı 10 yıl olmalıdır.
  4. En az 1 ODY2 (Belgesine sahip olma şartı aranmaktadır.
  5. yılı için TL olan belge harç ücretinin ödenmesi gerekmektedir.
  6. *Yurtiçi Yolcu Taşıma- Orta Düzey Yönetici Belgesi'ni ifade eder.

Örnek D2 Belgesi

Konu ile ilgili tüm detaylara buradan ulaşabilirsiniz.


D3 Yetki Belgesi: Sadece kendi esas iştigal konusu ile ilgili personelini yurtiçinde taşımak üzere yolcu taşımacılığı yapacak ve ticari maksatla taşımacılık yapmayacak kişilerin alması gereken belgedir.

Örneğin; E şirketinin DUCATO MİNİBÜS model aracı var ve bu araç ile Çorlu'daki fabrikasında çalışan işçileri sabah evlerinden alıp işe getiriyor, akşam da o işçileri tekrar evlerine bırakıyor. E şirketi sadece kendi SSK veya BAĞ-KUR'lu personelini taşıdığı için D3 Yetki Belgesi alması gerekmektedir.

D3 Yetki Belgesinin özellikleri şu şekildedir;

  1. Minimum 1 adet özmal otobüs veya minibüs sahibi olma şartı aranmaktadır.
  2. Asgari kapasite için araçların başvuru anında ve faaliyet süresi boyunca maksimum yaş sınırı 12 yıl olmalıdır. yılı için TL olan belge harç ücretinin ödenmesi gerekmektedir.

Örnek D3 Belgesi

Konu ile ilgili tüm detaylara buradan ulaşabilirsiniz.


D4 Yetki Belgesi: Taşıma mesafesine bakılmaksızın il içi ve kilometreye kadar olan şehirlerarası tarifeli ve tarifesiz olarak ticari yolcu taşımacılığı yapacak kişilerin alması gereken belgedir.

Örneğin; F şirketinin merkez adresi İstanbul ve bu şirketin DUCATO MİNİBÜS model aracı var. Bu araç ile İstanbul Yeşilköy Havalimanı'ndan almış olduğu bir iş adamı grubunu, sabit bir tarife olmaksızın aralarında belli bir ücrette anlaşarak Üsküdar'a götürüyor. F şirketinin bu taşımayı yapabilmesi için D4 Yetki Belgesi alması gerekmektedir.

D4 Yetki Belgesinin özellikleri şu şekildedir;

  1. Minimum 1 otobüs veya minibüs sahibi olma şartı aranmaktadır.
  2. D4 yetki belgesi eki taşıt belgelerine*, merkezi iş yeri adresinin bulunduğu ilin plakasına kayıtlı en fazla 10 adet otobüs kaydedilir.
  3. Yetki belgesi talebinde bulunan işletmenin esas sözleşmesindeki sermaye minimum TL olmalıdır.
  4. Yetki belgesine; en fazla 10 araç kaydedilebilir ve sadece yetki belgesinin kayıtlı olduğu ilin plakasına sahip araçlar eklenebilir.
  5. İl içi taşımalarda; talep sahibinin merkezi adresinin bulunduğu ilin İl Trafik Komisyonundan alınacak D4 yetki belgesi düzenlenmesinin o ildeki mevcut arz/talep dengesi ve taşıma düzeni bakımından bir sakıncası olmadığına dair İl Trafik Komisyonu kararının Bakanlığa sunulması şarttır.
  6. Yüz kilometreye kadar şehirlerarası taşımalarda; ilgili illerden alınacak, D4 yetki belgesi düzenlenmesinin o illerdeki mevcut arz/talep dengesi ve taşıma düzeni bakımından bir sakıncası olmadığına dair ilgili İl Trafik Komisyonu veya UKOME kararlarının (bu illerden birinin veya her ikisinin il sınırları ile belediye sınırları aynı/çakışık olan bir il veya iller olması halinde ise ilgili büyükşehir belediyesi/belediyeleri UKOME kararlarını) Bakanlığa sunulması ve Bakanlığa sunulacak kararlarda, düzenlenecek D4 yetki belgesi için kullandırılacak taşıma hatları ve taşıma güzergahları ile taşıt belgesine kaydedilecek taşıtların sayısı ve koltuk kapasitelerinin belirtilmesi şarttır.
  7. Sadece tarifesiz taşımacılık yapmak üzere D4 yetki belgesi düzenlenemez. Düzenlenmiş olan yetki belgelerinde geçerli bir hattının bulunması şarttır. Bu bend kapsamında adlarına D4 yetki belgesi düzenlenen gerçek veya tüzel kişiler, merkezi adresini, faaliyette bulundukları ilin dışındaki bir ile taşıyamazlar.
  8. Sadece 1 adet otobüsle D4 yetki belgesi alacak olan gerçek kişiler için yetki belgesi ücretinde % 75 indirim uygulanır.
  9. yılı için TL olan belge harç ücretinin ödenmesi gerekmektedir.
  10. *Taşıt belgesi: Yetki belgesi sahibinin kullanacağı taşıtların niteliğini ve sayısını liste halinde gösteren, yetki belgesinden ayrı ve yetki belgesinin eki olarak düzenlenen belgeyi ifade eder.

Örnek D4 Belgesi

Konu ile ilgili tüm detaylara buradan ulaşabilirsiniz.


D2 Yetki Belgesi Nedir? Nasıl Alınır? 25 Ağustos

D2 Nedir?

D2, ticari amaçla otobüs ile yolcu taşımacılığı yapmak isteyen işletmelere verilen yetki belgelerinin bir türünün ismidir. A, B, C, D, ve K gibi harflerle temel kategorilere ayrılan bu belgeler, verildiği organizasyonun neleri ve nasıl taşıyabileceğini göstermektedir. Spesifik olarak D2 yetki belgesi, yurt içinde tarifesiz olarak bir noktadan bir noktaya belirli bir grup yolcunun otobüs ile taşınması amacı ile alınan belge türüdür.

D2 Yetki Belgesi Nedir?

D2 yetki belgesi, Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yurtiçinde tarifesiz yolcu taşımacılığı yapacaklara verilen bir yetki belgesidir.  D1, D2, D3 ve D4 olarak dört farklı kategoriden oluşan D türü yetki belgesi yolcu taşımacılığını kapsayan belgelerdir. D1 yetki belgesi, ticari ve tarifeli olarak yolcu taşımacılığı yapacaklara, D2 yetki belgesi, ticari ve tarifesiz olarak yolcu taşımacılığı yapacaklara, D3 yetki belgesi, hususi olarak kendi personelinin taşımasını yapacaklara ve son olarak da D4 yetki belgesi, kayıtlı olduğu il içerisinde veya kilometre mesafeye kadar şehirlerarası olarak tarifeli veya tarifesiz yolcu taşımacılığı yapacaklara verilmektedir.

D2 yetki belgesi ile “Arızi” olarak isimlendirilen belirli zaman tarifeleri olmayan tarifesiz seferler gerçekleştirilebilmektedir. Yurt içerisinde şehir içi veya şehirler arasında yolcu taşımacılığı yapılabilir. Bu belge, önceden belirlenmiş yolcuları başlangıç noktasından alarak varış noktasına ve tekrar başlangıç noktasına götürmek olarak adlandırılan mekik seferler düzenlenmesine imkan vermektedir.

Burada belirtilmesi gereken önemli nokta, D2 yetki belgesi ile yapılacak yolcu taşımalarında aynı araç ile tüm güzergah boyunca aynı yolcu grubunun taşınması şarttır. Yol boyunca yolcu indirilemez veya bindirilemez. Bu yetki belgesi kapsamında düzenlenecek olan seferlerde her yolcu için bilet düzenlenmemekte olup sadece tek bir taşıma sözleşmesi ve faturası düzenlenmektedir.

D2 yetki belgesi ile uluslararası yolcu taşımacılığı yapılamayacağı da belirtilmelidir.

D2 Belgesi Nasıl Alınır?

D2 yetki belgesi almak isteyen gerçek ve tüzel kişilerin odaya kayıtlı olmaları gerekmektedir. Ayrıca ortak, yönetici ve sahiplerinin aktif vergi mükellefi olması, en az Türk Lirası işletme sermayesine sahip olması ve belli suçlardan sabıka kayıtlarının olmaması şartları aranmaktadır.

Taşıt filosu olarak 10 yaşından büyük olmayan ticari taşıtlar ile en az 75 koltuk kapasitesine sahip olmaları da gerekmektedir. D2 yetki belgesine sözleşmeli araçlar da kaydedilebilmektedir. Ancak bu sözleşmeli araçlar işletme özmalının iki katını geç

D2 Yetki Belgesi Başvuru

D2 yetki belgesi Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından verilmektedir. Dolayısıyla bu belge için başvurular da bakanlığa yapılmaktadır. Başvuru sırasında talep edilecek belgeler şu şekildedir :

  • Yetki belgesi başvuru formu
  • Ticaret sicil gazetesi kuruluş, iştigal, sermaye ve temsil ilzamı belirtir aslı veya örneği
  • Karayolu Taşıma Yönetmeliği kapsamındaki faaliyetlerde bulunmak veya Karayoluyla Şehirlerarası Eşya Taşımacılığı yapmak için faaliyet belgesinde uygun Nace kodunun bulunması.
  • Temsil ve İlzama yetkili kişilerin noter onaylı imza sirküleri
  • Ortak, yönetici ve sahiplere ait nüfus cüzdan suret ve fotokopileri
  • Ortak, yönetici ve sahiplere ait adli sicil belgesi
  • Merkez ofisin bulunduğu yerin tapu fotokopisi, kira ise kira sözleşmesi
  • Esnaf ve Sanatkarlar Odası veya Ticaret Odası Faaliyet Belgesi
  • Şirket adına kayıtlı, ticari olmak kaydıyla geçerli muayeneleri yapılmış araçların trafik ve tescil belgesi örnekleri
  • Kayıtlı olunan vergi dairesinden alınmış mükellefiyet belgesi
  • Araçlara ait Zorunlu Karayolu Taşımacılık Mali Sorumluluk Sigortası ve Karayolu Yolcu Taşımacılığı Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza Sigortası poliçelerinin asılları
  • Belge harcı olarak TL, her araç için araç kart bedeli olarak 63 TL (Belirtilen ücretler her sene değişmektedir. Başvurmadan önce güncel ücretler öğrenilmelidir.)

D2 Yetki belgesine sahipseniz veya sahip olmayı düşünüyorsanız, Ulaştırma Bakanlığı tarafından zorunlu hale getirilen U-ETDS sistemine giriş yapmak için U-ETDS Giriş sayfamızı ziyaret ediniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası