iş kazasında rapor parası nasıl hesaplanır / Sosyal Güvenlik Kurumu

Iş Kazasında Rapor Parası Nasıl Hesaplanır

iş kazasında rapor parası nasıl hesaplanır

Rapor parası hesaplama işlemi işçinin brüt maaşı üzerinden yapılmakta. Hastalandınız, doğum yaptınız ya da iş kazası geçirdiniz. Bunların sonucunda da doktor size rapor verdi. Bu durumda gerekli şartları sağlamanız halinde Sosyal Güvenlik Kurumu size rapor parası ödemektedir. Bu yazımızda SGK rapor parası hesaplama konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz.

Rapor parası hesaplama işlemini kendiniz yapamadıysanız yazı sonundaki yorum kısmından rapor tarihinden önceki son 12 ayın toplam brüt kazancı ile yine 12 ayın toplam gün sayısını yazarsanız ne kadar ödeme alabileceğinizi hesaplayabiliriz. 

Rapor parası nasıl hesaplanır

İş göremezlik ödeneği hesaplama brüt ücretiniz üzerinden yapılır.

  • Rapor aldığınız tarihten önceki son 12 aylık brüt kazancınız yine son 12 ayın gün sayısına bölünür. Bunun 1/2&#;si yatarak tedavilerde, 2/3&#;ü ise ayakta tedavide 1 günlük rapor parası olarak ödenir.
  • İş kazasında ve hamilelik/doğum nedeni ile alınan iş göremezlik raporlarında da hesaplama yukarıda belirtildiği gibidir.
  • SGK doğum rapor parası hesaplaması brüt ücret üzerinden yapılarak toplamda günlük ödeme yapılmaktadır. Eğer doğum çoğul ise günlük ödeme sağlanmaktadır.
  • İş kazalarında rapor süresinin tamamı için ödeme sağlanırken hastalıklarda ilk iki günlük kısmına ödeme yapılmamaktadır.

Covid rapor parası hesaplama nasıl yapılır ?

Covid ya da başka bir hastalık nedeni ile karantinaya alınan sigortalı çalışanlara hastalık nedeni ile iş göremezlik ödemesi yapılır. İş göremezlik rapor parası hesaplaması hastalık raporlarındaki yukarıda yer alan hüküm gereği hesap edilir. Karantina süresine göre aşağıda belirtilen gün ve karşılığı tutarlar kadar ödeme alabilirsiniz.

Bağkur rapor parası hesaplama nasıl yapılır?

Bildiğiniz üzere 4b bağkur kapsamındakiler iş kazası durumunda hastanede yatarak geçen süreler için iş göremezlik ödemesi alabilmekte. Ayrıca kadın bağkurlunun doğum öncesi ve sonrası dönemler için SGK doğum rapor parasından yararlanma hakları bulunmaktadır.

Bağkurlular için de SGK rapor ücreti hesaplaması aynen yukarıdaki gibi olmaktadır. Bağkur prim ödemelerini en düşükten yani tabandan yatıranlar için asgari ücret çalışan rapor parası hesaplamasına göre ayakta istirahatte en düşük günlük rapor ücreti tutarları aşağıda belirtilen tutarlar kadar olacaktır. 

Rapor parası ne kadar ?

Asgari ücretli bir sigortalı için &#;te asgari ücret rapor parası hesaplamasına göre 1 günlük ayakta tedavi için ödenecek rapor parası tutarı 01 Ocak tarihi itibariyle ,40 TL, hastanede yatarak tedavi için ödenecek rapor parası tutarı ise ,80 TL olacaktır. Aşağıda asgari ücretli rapor parası hesaplaması yapılmıştır.

Ayakta 1 günlük rapor parası,40 TL
Yatışlarda 1 günlük rapor parası,80 TL

Önemli:Her ne kadar asgari ücret artışına bağlı olarak brüt kazanç artıyor olsa da hesaplama rapor tarihinden önceki son 12 aylık kazanç ve gün sayısına göre yapılmaktadır. Bu nedenle net hesaplama için son 12 aylık brüt kazanç ve gün bilgisi gereklidir. Aşağıda 01 Ocak tarihi itibariyle yeni asgari ücrete göre oluşan günlük kazançlara göre tutarlar hesaplanmıştır. Bu nedenle sizin alabileceğiniz geçici iş göremezlik ödemesi aşağıdaki hesaplamanın altında kalabilir. 

2 günlük rapor parası ne kadar

İki günlük istirahat raporu eğer hastalık nedeni ile verildiyse Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödeme yapılmaz. İşveren de maaştan kesebilir. İki günlük raporlar için işveren kanunen maaş ödemek zorunda değildir. İş kazası sonucu alındıysa bu durumda her iki gün için de ödeme yapılır. Ayakta istirahat ise yılı için toplam ,80 TL, yatarak istirahat ise ,00 TL ödenir.

3 günlük rapor parası ne kadar

3 gün rapor parası ne kadar? Hastalıktan dolayı alındı ise sadece 1 gününe ödeme yapılır. Asgari ücretten istirahat parası hesaplamasına göre asgari ücretli için ayakta ise ,40 TL , yatış ise ,80 TL ödenir. İş kazası ise 3 günün tamamına ödenir. Asgari ücret üzerinden ödeme tutarı ayakta ise ,00 TL, yatarak tedavi ise ,00 lira ödenecektir.

5 günlük rapor parası ne kadar

5 günlük iş göremezlik raporu hastalık ise 3 gününe ödeme yapılır. Asgari ücretten rapor parası hesaplamasına göre Asgari ücret üzerinden 3 günlük hastalık ödemesi ayakta ise ,00 TL, yatarak ise ,00 lira olacaktır. Rapor hesaplamasına göre İş kazasında 5 günün tamamına ödenir. Ayakta ise ,00 TL, yatarak ise ,00 TL olacaktır.

7 günlük rapor parası ne kadar

1 haftalık rapor parası ne kadar ? İş göremezlik hesaplaması esas alınarak 7 günlük ayakta hastalık raporu için toplam ödeme tutarı ,00 TL, yatarak tedavide ise TL olacaktır. Asgari ücret iş göremezlik hesaplama tablosuna göre iş kazasında 7 günlük rapor ücreti ,80 TL, yatarak tedavide ise ,00 TL olacaktır.

8 günlük rapor parası ne kadar

8 günlük alınan raporlarda yılı için rapor hastalıktan dolayı alındıysa ve ayaktan ise toplamda ,00 TL, yatarak ise ,00 TL gibi bir rakam ödenir. İş kazasında ise ayakta istirahat için ,00 TL, yatarak istirahatte ise ,40 TL ödeme yapılır.

10 günlük rapor parası ne kadar

Hastalıkta 1 ve 2 günlük iş göremezlik raporlarına ödeme yapılmadığını biliyoruz. Dolayısıyla hastalık kapsamında asgari ücret 10 günlük rapor parası 8 günlük olarak ödenecektir.

  • Primi asgari ücret üzerinden ödenen bir sigortalıya 10 gün hastalık raporu alması durumunda raporlu sürenin tamamı hastanede yatarak geçtiyse 10 günlük rapor parası hesaplamasına göre ,00 TL , tamamı ayakta ise yani hastanede yatış yoksa 10 gün rapor parası ,00 TL  ödenmiş olacaktır.
  • Eğer iş kazası sonucu alındı ise 10 günün tamamına ödeme yapılır. İş kazası sonucu 10 gün rapor parası hesaplamasına göre yatarak tedavide asgari ücretlinin 10 günlük rapor parası ,00 lira, ayakta tedavide ise 10 günlük rapor ücreti ,40 TL olacaktır.

10 günlük covid rapor parası ne kadar

Covid nedeni ile alınan iş göremezlik istirahat raporlarında da hesaplama aynıdır. Yani asgari ücret ile çalışıyorsanız alacağınız ödeme tutarı covid rapor parası hesaplamasına göre yukarıda belirtilen tutarlar kadar olacaktır. Brüt kazancınız asgari ücretten fazla ise ne kadar ödeme alabileceğinizi bize sorabilirsiniz.

14 günlük rapor parası ne kadar

Asgari ücretli için 14 gün rapor parası hesaplamasına göre asgari ücretli bir çalışan için hastalık halinde ayakta tedavide 14 günlük rapor için ödenecek tutar ,00 TL, eğer yatarak ise TL olacaktır. İş kazası sonucu alınacak 14 günlük iş göremezlik raporunda ayakta tedavide ödenecek toplam tutar ,00 TL, eğer yatarak tedavi ise ,00 TL olacaktır.

15 günlük rapor parası ne kadar

15 günlük ayakta hastalık raporu için toplam ödeme tutarı ,00 TL, yatarak tedavide ise ,00 TL olacaktır. İş kazası rapor parası hesaplamasına göre İş kazasında 15 gün ayakta rapor ücreti ,00 TL, yatarak tedavide ise ,00 TL olacaktır.

20 günlük rapor parası ne kadar

İş göremezlik raporu hesaplama göre 20 günlük rapor hastalıktan alındı ise 18 gününe ödeme yapılır. Asgari ücret üzerinden yatışta ,00 TL, ayakta ise ,00 TL ödenir. İş kazasında tamamına ödenir. Asgari ücrete göre 20 günlük iş kazası rapor parası ayakta ise TL, yatarak ise TL olacaktır.

30 günlük rapor parası ne kadar

1 aylık rapor parası ne kadar? 30 günlük rapor parasının hastalıkta 28 gününe ödeme yapılır. Ayakta ise asgari ücret esas alınarak yatışta asgari ücret 1 aylık rapor parası ,00 TL, ayakta ise ,00 TL ödenir. İş kazasında tamamına ödeme yapılır. Ayakta ise asgari ücret üzerinden ,00 TL, yatarak ise ,00 lira ödenecektir.

45 günlük rapor parası ne kadar

Asgari ücrette rapor parası hesaplama işlemine göre 45 gün için hastalık ve ayakta istirahatlerde ödenecek toplam tutar ,00 TL, yatarak tedavide ise ,00 TL olacaktır. İş kazalarında ayakta tedavide 45 günlük rapor ücreti ,00 TL, yatarak tedavide ise ,00 TL olacaktır.

Doğum rapor parası hesaplama

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere eğer sigortalı çalışan ya da bağkurlu bir kadın iseniz doğum yapmanız halinde Sosyal Güvenlik Kurumu&#;ndan doğum öncesi 8 ve sonrası 8 olmak üzere toplamda 16 haftalık analık rapor parası ödemesi alabilirsiniz. Hamilelik ve doğumdan dolayı yapılan tüm ödemeler, ödeme tutarları, şartları ve tüm ayrıntıları doğum parası hesaplama sayfamızda bulabilirsiniz.

SGK doğum rapor parası ne kadar

Yukarıdaki doğum raporu hesaplama formülü göre asgari ücretli için ayakta tedavide yılında en düşük günlük rapor parası ,00 TL, yatarak tedavide günlük iş göremezlik ödeneği tutarı ise ,00 olacaktır. Dolayısıyla tekil doğum yani tek doğum yapan sigortalı bir kadına doğum öncesi ve sonrası gün için asgari ücret üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılacak toplam ödeme tutarı ,00 lira olacaktır.

Rapor parası nasıl alınır ?

  • Hastalıktan dolayı rapor parası alabilmeniz için rapor aldığınız tarihten önceki son 1 yıl içerisinde en az 90 gün sigortanızın olması ve aktif çalışan olmanız,
  • Analıktan dolayı geçici iş göremezlik doğum parası alabilmeniz için doğum tarihinden önceki son 1 yıl içerisinde en az 90 gün sigortanızın olması ve aktif çalışan olmanız gerekir.
  • İş kazasında zaten 1 günlük çalışma bile rapor parası almanız için yeterli olacaktır.

Yukarıda belirtilen şartların haricinde Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödeme işleminin tamamlanabilmesi için işveren tarafından çalışmazlık bildiriminin yapılması gerekiyor. Ayrıca iş kazası vakalarında çalışmazlık bildirimine ilave olarak iş kazası bildiriminin de yapılması gerekiyor. İşveren bildiriminin ardından eğer raporda bir eksik yoksa ortalama 15 gün içinde ödeme işlemi tamamlanmış olacaktır. Ayrıntılı şartları öğrenmek ve ödeme almak için izlenecek yol hakkında bilgi edinmek için hemen rapor parası şartları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Rapor parası sorgulama

Rapor parası sorgulama işlemini e devlet sisteminde;

SGK iş göremezlik ödemeleri PTT&#;ye gönderilmektedir. PTT&#;ye gönderilen rapor paralarını gönderiliş tarihinden itibaren en geç 2 ay içerisinde almanız gerekiyor. Almadığınız takdirde ödemeniz SGK emanet hesabına alınacaktır. Ödemeniz ne zaman yatacak ?

Eğer SGK Şahıs ödemeleri banka sisteminde tanımlı banka hesabınız varsa ödemeniz PTT yerine bu hesaba aktarılır. Ben PTT ile uğraşamam ödemem hep banka hesabıma gelsin diyorsanız e devlet sisteminde SGK-Şahıs Ödemeleri Banka Hesabı Tanımlama menüsünden hesabınızı tanımlayabilirsiniz.

Rapor parası hesaplama robotu

Hesaplama robotunu hesaplamada yapılan yanlışlık nedeni ile kaldırdık. Sosyal Güvenlik Kurumu&#;nun hesaplama yöntemini değiştirmesi ve son 12 aylık kazancı esas alması ile birlikte hesap daha da karmaşık bir hal aldı. Bu nedenle hesaplama programını kaldırdık. Bunun yerine yorumdan bize bilgilerinizi yazarak hesaplatabilirsiniz. 

Rapor parası ne zaman yatar?

Rapor parasının yatması için raporun bitmesi, işveren tarafından elektronik ortamda çalışmazlık bildirimi yapılması gerekmektedir. İşveren tarafından çalışmadığına dair bildirim yapıldıktan sonra Sosyal Güvenlik Kurumu ödemeyi ortalama gün içerisinde PTT ya da tanımlı banka hesabına aktarılmaktadır.

Rapor tarihinden önceki son 12 aylık dönemdeki toplam brüt kazanç ile son 12 aylık toplam gün sayınızı yazmanız durumunda ne kadar ödeme alabileceğinizi hesaplayabiliriz. 

Yıllık rapor hakkı kaç gün 

Bir çalışanın tek doktordan bir takvim yılı içerisinde en fazla 40 güne kadar rapor alabilir. Heyet raporları için gün sınırlaması yoktur.

Korona için rapor nereden alınır?

Korona için geçici iş göremezlik raporları gezici sağlık ekibi tarafından düzenlenmektedir. Ayrıca aile hekiminiz de raporu düzenleyebilir.

Rapor parası almak için hangi numaradan sorgulanır?

Ödeme sorgulamanızı online olarak e-devlet sisteminden yapabilirsiniz. Telefonla ise Alo hattını arayarak ödemenizin durumu hakkında bilgi alabilirsiniz.

Rapor süresi 40 günü geçerse ne olur?

Tek doktordan bir yıl içerisinde maksimum 40 güne kadar istirahat raporu alınabilmektedir. 40 günü geçince zaten sistem düzenlenmesine izin vermez. Düzenlense bile SGK ödeme yapmaz ve bu iş göremezlik raporu geçersiz olarak kabul edilir.

Rapor parası PTT&#;ye gitmeden alınır mı?

E-devlette SGK-Şahıs ödemeleri banka hesabı tanımlama menüsünden banka hesabınızı tanımlamanız durumunda ödemeniz banka hesabınıza geçer.

Rapor param yatmadı kimi aramalıyım?

Ödemenin yapılabilmesi için raporun bitmesi, işveren tarafından bildirim yapılması gerekmektedir. İşveren bildiriminden sonra gün içinde ödeme yapılır. eğer bu süre içerisinde ödemeniz bankaya gönderilmezse öncelikle bağlı olduğunuz SGK ile iletişime geçin. Çözüm olmazsa Alo hattını arayın.

PTT&#;ye yatan rapor parası kaç gün içinde çekilmeli?

PTT&#;ye gönderilen ödemenin gönderiliş tarihinden itibaren en geç 2 ay içerisinde çekilmesi gerekir. Çekilmezse SGK emanetine düşer. Emanetteki para için hesap tanımlaması yapmanız ya da yeniden PTT&#;ye gönderilmesini talep etmeniz gerekir.

Rapor parası neye göre hesaplanır

Hastalıkta rapor alınan tarihten önceki son 12 ayın toplam prime esas kazancının toplam gün sayısına bölünmesi sonucu bulunan tutar üzerinden hesaplanır. Bunun 2/3&#;ü ayakta tedavide, 1/2&#;si ise yatarak tedavilerde 1 günlük istirahat parası olarak ödenir.

Okuma Süresi: 3 dk.

Rapor Parası (Geçici İş Göremezlik Ödeneği) Nedir?

Geçici iş göremezlik ödeneği, sigortalı çalışanın iş kazası, hastalık, meslek hastalığı ya da gebelik gibi nedenlerden işe gelmeme durumunda gelir kaybını önlemek için yatırılan ödenektir. Halk arasında rapor parası, rapor ücreti ve istirahat parası olarak da bilinir.


Kolay Onaylanan Kredi Kartları:

Akbank Axess

Akbank Axess

Ödül Para/Puan TL

Yıllık Ücret TL

seafoodplus.info Kredi Kartı

seafoodplus.info Kredi Kartı

Ödül Para/Puan TL

Yıllık Ücret Ücretsiz

QNB Finansbank CardFinans GO

QNB Finansbank CardFinans GO

Ödül Para/Puan TL

Yıllık Ücret Ücretsiz

Tüm Kredi Kartları


* Tüm kredi kartlarını görmek ve karşılaştırmak için kredi kartı sayfamızı ziyaret edin. Ayrıca tablo internet sitemiz üzerinden başvuruda bulunan kullanıcıların onaylanma verilerine göre oluşturuldu. 


Rapor Parası Alma Şartları

Rapor parası alma şartları rapor türüne göre değişir.

İş Kazası ve Meslek Hastalığı Raporu Şartları

İş kazası ve meslek hastalığı ödeneğinden yararlanmak için bir şart yoktur. İlk günden itibaren ve her gün rapor ücreti verilir.

Hastalık Raporu Şartları

Hastalık durumunda iş göremezlik ödeneğinden yararlanmak için rapor öncesi 90 gün primin doldurulması şartı vardır. Hastalık raporu 2 günden fazla olması durumunda ödenir. 

Doğum Raporu Şartları

Doğum rapor ücretinden yararlanmak için rapor gününden önce 90 gün prim doldurulmuş olması gerekir. Kadın çalışan tekil gebelikte 16 hafta, çoğul gebelikte 18 haftaya kadar doğum raporundan yararlanabilir. Doğum raporu hesaplamak için doğum raporu hesaplama aracımızı ziyaret edin.

Rapor Parası Nasıl Hesaplanır?

Rapor parası, rapor türü, tedavi biçimi, rapor süresi ve brüt maaş tutarına göre değişir.

Hastalık Rapor Parası Nasıl Hesaplanır?

Hastalık nedeniyle rapor alan bir kişinin rapor ücreti ayakta ve yatarak tedaviye göre değişir.

Rapor Ücreti Hesaplama Formülü:

Toplam brüt ücret/toplam prim günü sayısı = günlük brüt kazanç

Ayakta tedavi için günlük net kazanç = günlük brüt kazanç*2/3

Yatarak tedavi için, günlük net kazanç = günlük brüt kazanç*1/2

Toplam rapor ücreti = (Günlük net kazanç* Raporlu gün sayısı -2

Örnek Rapor Ücreti Hesaplama

Ayakta tedavi gören bir hasta için son 3 ay prim günü toplam sayısı 90, son 3 ay toplam brüt ücret TL olsun. Raporlu gün sayısını ise 10 alalım.

Öncelikle günlük brüt kazancı bulalım: /90 = ,6 TL yapar.

*2/3 =,4 TL ile günlük esas kazancı bulmuş oluruz.

Toplam rapor ücreti için gün alınması gerekir. ,4*8 =,2 TL

İş Kazası Rapor Parası Nasıl Hesaplanır?

İş kazası rapor ücreti hastalık rapor ücreti gibi hesaplanır. Tek fark hastalıkta rapor ücreti 3. günden itibaren alınmaya başlar, iş kazası ve meslek hastalığı için her gün ödeme yapılır. İş kazası için son 12 aylık prim günü ve toplam brüt ücret esas alınır.

Rapor Ücreti Hesaplama Formülü:

Toplam brüt ücret/toplam prim günü sayısı = günlük brüt kazanç

Ayakta tedavi için günlük net kazanç = günlük brüt kazanç*2/3

Yatarak tedavi için, günlük net kazanç = günlük brüt kazanç*1/2

Toplam rapor ücreti = günlük net kazanç* raporlu gün sayısı 

Örnek İş Kazası Rapor Ücreti Hesaplama

Yatarak tedavi göre iş kazası raporunda raporlu gün sayısı 90, son 12 aylık prim günü gün ve toplam son 12 aylık brüt ücret TL olsun.

Öncelikle günlük brüt kazancı bulalım: /90 = ,15 TL yapar.

*1/2 =,5 TL ile günlük esas kazancı bulmuş oluruz.

Toplam rapor ücreti için 10 gün alınması gerekir. ,5*10 = TL olur.

1 Günlük Rapor Parası Kaç TL?

1 günlük rapor parası hastalık raporu alındıysa yoktur. Hastalık tipindeki raporlar için 2 günden fazla olması durumunda rapor ücreti çıkar. İş kazası için 1 günlük rapor ücreti, brüt asgari ücret alan biri olsun. Şubat ’den Ocak ’e kadar toplam asgari brüt ücret TL yapar. prim gününü doldurması durumunda günlük brüt kazancı ,15 TL’dir. Buradan 1 günlük iş kazası rapor ücreti ayakta tedavi için ,6 TL, yatarak tedavi için ,5 TL’dir.

Rapor Parası Nasıl Sorgulanır?

Rapor parasına aşağıdaki yerlerden bakılabilir:

  1. Sosyal Güvenlik Kurumu 
  2. e-Devlet 4A/4B İşgöremezlik Ödemesi Görme sayfası

Rapor Parası Ne Zaman Yatar?

Rapor parası işverenin raporu SGK’ya bildirmesi sonrasında 15 gün içerisinde yatar.

Rapor Parası Hangi Bankadan Alınır?

Rapor parası e-Devlet sayfasında hangi banka kayıtlıysa kişinin o hesabına yatar. Eğer banka kayıtlı değilse SGK tarafından PTT’ye yatırılır. 

İş göremezlik HK.

Halk dilinde rapor parası olarak bilinen “İş Göremezlik Ücreti” nedir? 
-İş göremezlik ücreti hesabı nasıl yapılır?
-İş görmezlik ödemesi ne zaman alınır? 
-Hangi durumda rapor alan işçinin ücreti kesilemez? 

     Geçici iş göremezlik ödeneği sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun Maddesinde düzenlenmiştir.  
Buna göre, “Kurumca yetkilendirilen hekim veya sağlık kurullarından istirahat raporu alınmış olması şartıyla; 
a) İş kazası veya meslek hastalığı nedeniyle iş göremezliğe uğrayan sigortalıya her gün için, 
b) Hastalık sebebiyle iş göremezliğe uğraması halinde, geçici iş göremezliğin üçüncü gününden başlamak üzere her gün için, 
          c) Sigortalı kadının analığı halinde, doğumdan önceki ve sonraki sekizer haftalık sürede, çoğul gebelik halinde ise doğumdan önceki sekiz haftalık süreye iki haftalık süre ilâve edilerek çalışmadığı her gün için, 
d) Sigortalı kadının, erken doğum yapması halinde doğumdan önce kullanamadığı çalıştırılamayacak süreler ile isteği ve hekimin onayıyla doğuma üç hafta kalıncaya kadar çalışması halinde, doğum sonrası istirahat süresine eklenen süreler için,  
  Geçici iş göremezlik ödeneği verilir. 
  İş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve sigortalı kadının analığı halinde verilecek geçici iş göremezlik ödeneği, yatarak tedavilerde günlük kazancının yarısı, ayaktan tedavilerde ise üçte ikisidir. 
  Bir sigortalıda iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık hallerinden birkaçı birleşirse, geçici iş göremezlik ödeneklerinden en yükseği verilir.” Şeklinde kanuni düzenleme bulunmaktadır. (Kanun metni özetlenmiştir.) 
 
Sigortalı çalışan, işyerinde bir kaza geçirmesi veya meslek hastalığından dolayı raporlu olması ve hastalığından ya da herhangi bir rahatsızlığından ötürü rapor alması durumunda, rapor tarihinden önceki 90 günde SGK priminin ödenmiş olması şartıyla rapor parası alabiliyor. Aynı zamanda sigortalı kadın çalışanların da doğum yapmaları halinde doğumdan önceki 8 haftada ve doğumdan sonraki 8 haftada doğum parası olarak rapor parası alma hakları bulunmaktadır. Çoğul gebeliklerde ise bu süre doğum öncesindeki 10 hafta olmaktadır. 
 
İş görmezlik ödemesi hesabı nasıl yapılır? 
yılı nisan ayından önceki hesaplamaya göre tarihinde yürürlüğe giren sayılı kanun ile söz konusu hesaplama için bazı değişiklikler yapılmıştır. Buna göre, iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık hallerinde verilecek ödeneklerin veya bağlanacak gelirlerin hesabına esas tutulacak günlük kazanç; İş kazasının olduğu, meslek hastalığında ise iş göremezliğin başladığı tarihten önceki oniki aydaki son üç ay içinde;  
Analık ve hastalık halinde ise iş göremezliğin başladığı tarihten önceki oniki aydaki, hesaplanacak prime esas kazançlar toplamının, bu kazançlara esas prim ödeme gün sayısına bölünmesi suretiyle hesaplanmaktadır.  Ancak, iş göremezliğin başladığı tarihten önceki son bir yıl içerisinde günden az kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olanlara hastalık ve analık halinde ödeneğe esas tutulacak günlük kazanç, iş göremezliğin başladığı tarihteki günlük prime esas kazanç alt sınırının iki katını geçemeyecektir.  
İş görmezlik ödemesi ne zaman yapılır? Hangi durumda rapor alan işçinin ücreti kesilemez?
Sosyal Güvenlik Kurumu, sigortalı çalışana geçici iş göremezlik ödemesini raporun 3. günü itibarıyla yapmaya başlamaktadır.  
İlk 2 günlük rapor ücretinin çalışanın işvereni tarafından ödeneceğine dair yasada bir düzenleme bulunmamakla birlikte, bu durum özellikle iş müfettişi denetimlerinde sıkıntılı olmaktadır. İşyerinde uygulanan ücret politikasına göre bu durum farklılık arz edecektir. İşyerinde uygulan ücret “aylık maktu ücret” ise yani ilgili ayın gün çekmesine bakılmaksızın her ay aynı ücret ödeniyorsa bu durumda ücretler aylık maktu olarak kabul edilecektir. Bu durumda ilk iki günün ücreti işveren tarafından ödenmesi gerekir. Ayrıca 3. Gün ve sonrasında SGK tarafından yapılan ödemelerde işçinin günlük kazancının altında kalan tutarın(1/2 veya 2/3 ödenmesinden) işverenlikçe günlük kazanca gelecek şekilde ilga edilmesi gerekmektedir.  
SGK tarafından rapor ücreti ödenmesi için en az 3 gün rapor alınması gerekmektedir. İş kazası istisna olarak, 1 ya da 2 günlük rapor alan sigortalı çalışanlara Sosyal Güvenlik Kurumunca herhangi bir rapor parası ödemesi yapılmamaktadır.  İş kazası nedeniyle rapor alan çalışanlara Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından her gün ödeme yapmaktadır.  Aynı zamanda bu kişilerde sağlık aktivasyonu için 30 günlük prim yatırma şartı ve geriye doğru 90 günlük çalışma şartı da aranmamaktadır.  
İş göremezlik ücretleri işverenin çalışanın raporunu SGK’ya bildirmesinden sonra en geç 15 gün içerisinde PTT aracılığıyla çalışanın hesabına yatırılmaktadır. Ancak ücret hesaba aktarıldıktan sonra belirli bir zaman zarfı içerisinde alınması şartı bulunuyor. Alınmamış ödenekler SGK’ya geri gönderiliyor. 
 
 

Rapor &#;creti Hesaplama

Güncelleme: Yayımlama:

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir