buji kablosu arızası belirtileri / Buji kablosu arızası nasıl anlaşılır? Kaç km de değişir? | OTO Ayar

Buji Kablosu Arızası Belirtileri

buji kablosu arızası belirtileri

Buji kabloları araçtaki tüm elektrik sistemini kontrol eden donanımların başında gelir. Bobinden aldığı gücü bujilere aktaran parçadır. Dolayısıyla görevi oldukça büyüktür. Oluşacak herhangi bir buji kablosu arızası ise aracı bütünüyle etkilemektedir. 4 silindirli bir araçta bir buji kablosunun bozulması o aracın 3 silindir olarak çalışmasına neden olacaktır. Hem çekiş düşüşü, yakıt fazlalığı ve tekleme gibi birçok problem ortaya çıkacaktır.

Buji kablosunun bozuk olduğunu anlamanın birkaç yöntemi mevcuttur.

Buji Kablosu Arıza Belirtileri

  • Araç sabahları zor çalışmaya başlar. Özellikle soğuk havalarda marş süresi uzar ve sefer de zor çalışır
  • Düşük devirde veya yüksek devirde teklemeler meydana gelir.
  • Hava filtresi veya egsozdan patlama sesleri gelebilir.
  • Rölantide sürekli hareketlenme olur
  • Rölanti sabit kalmaz
  • Yakıt tüketimi inanılmaz derecede artar.( bozuk ateşleme sistemi %50 ye kadar fazla tüketim gösterebilir )
  • Yapılan gaz ayarı tutmaz
  • İlk çalışmada tekleme problemleri görülür
  • Performans çok düşer
  • Motor ne kadar ayar yapılsa da sarsıntılı çalışır

Buji kablosu arızası gördüğünüz üzere birçok arızayı beraberinde getirebilir. Oldukça ucuz olan buji kabloları zamanında değişmez ise birçok sorun oluşturur.

Buji kablosu kaç km de değişir?

Buji kabloları oldukça uzun ömürlüdür.  Ortalama olarak bir buji kablosu km’ de bir değişir. Fakat birçok üreticinin farklı değerleri mevcuttur. Kimi üretici km derken bir başkası ise buji kablosu değişim periyoduna km diyebilmektedir. Buji kablosu değişimi maksimum 10 dakika sürmektedir.

Bazı durumlarda buji kabloları belirtilen değişim periyotlarına gelmeden arıza verebilmektedirler. Kabloda olan bir çatlaklık tüm ateşleme sistemini bozabilmektedir. Bunun için her 30 bin km’de bir kabloların kontrolü yapılmalıdır. Sağlıklı bir ateşleme sistemi için buji kablolarının önemi oldukça fazladır.  Buji kablosu arızası için en yakın ustaya giderek değişimi yapabilirsiniz.

Lpg&#;li araçlarda buji kablosu ne zaman değişir?

Buji kablosu eski ise ne olur?

Şayet buji kablosu eskiyse; aracınızda düzensiz bir rölanti sorunu olur. Yine aracınız sarsıntılı bir şekilde çalışır. Bir de motorda teklemeye dair belirtiler karşımıza çıkar. Bu arada buji kabloları tipik olarak ilk bozulanlardır. Bujiler, zamanla bozulmasına neden olabilecek aşırı ısı ve titreşime maruz kalır. Bujileriniz yakın zamanda değiştirildiyse, ancak hala bir tekleme yaşıyorsanız, bunun nedeni eski veya kopmuş bir kablo olabilir. Özellikle motorunuzda bir tekleme yaşıyorsanız ve kablolarınız beş yıldan daha eskiyse, değiştirme zamanı gelmiş olabilir. Çünkü bu sorunun devam etmesi demek; aracınızın çekiş gücünü dolayısıyla performansını olumsuz yönde etkileyecektir.

Lpg’li araçlarda buji kablosu ne zaman değişir?

LPG sistemine sahip bir araç kullanıyorsanız ortalama 30 bin ile 40 bin kilometre arasında bujilerinizi değiştirmeniz önerilmektedir. Şayet herhangi bir arıza durumunda daha erken bir sürede buji kablosunu değiştirmeniz gerekebilir. Sonuç olarak buji kablosu, aracınızın elektrik sisteminin önemli bir parçasıdır. Ateşleme bobininden gelen yükü, motorunuzdaki yakıtı ateşleyen bujilere taşır. Eski veya hasarlıysa, aracınızın teklemesine ve düşük performansa neden olabilir. Arabanız tekliyorsa, bu, yeni buji kablolarına ihtiyaç duyduğunuzun en yaygın işaretlerinden birisidir. Arabanızın çalıştırmada sorun yaşadığını veya motorunuzda başka sorunlar olduğunu fark ederseniz, bunları hemen kontrol edin. Yeni bir buji kablosu setine ihtiyacınız olabilir!

Buji ve Buji Kablosu Arızası Nasıl Anlaşılır - Buji Arızası Belirtileri

Buji ve Buji Kablosu Arızası Nasıl Anlaşılır {featured}

Buji ve Buji Kablosu Arızası Nasıl Anlaşılır?

Buji arızası ve buji kablosu arızası, gözle anlaşılabileceği gibi araç üzerinden sökülmeden araçta meydana gelen ateşleme sorunlarıyla da kendini belli eder. Bujiler ateşlemenin en önemli parçası olduğu için söz konusu parçada meydana gelebilecek herhangi bir arıza, yanma odasına alınan hava yakıt karışımının kısmen ya da tamamen yakılmadan egzoz ile atılmasına sebep olacaktır. Bu durum aracın performansını düşüreceği gibi, yakıt sarfiyatını da arttıracaktır.

Buji arızası ile ilgili aşağıda ki soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz. Farklı bir problemle karşılaşırsanız  konu altı yorum kısmından bize sorularınızı iletebilirsniz. En kısa zamanda dönüş yapılacaktır.

  1. Bujinin değişmesi gerektiği nasıl anlaşılır?
  2. Buji arızalanırsa ne olur?
  3. Bujinin çalışmadığını nasıl anlarız?
  4. Buji kablosu arıza belirtileri
  5. Buji kablosu sorunu nasıl anlaşılır?
  6. Buji kablosu yakıtı etkilermi?
  7. Buji kontrolü nasıl yapılır?
  8. Buji kablosu ne zaman değişir?

Buji ve Buji Kablosu Arızası Belirtileri

  • Motor sarsıntılı bir şekilde çalışır.
  • Rolanti stabil konumdan dalgalı ya da daha düşük konumda olmaya başlar.
  • Araç devirlenmesi yavaşlamaya başlar.
  • Aracın performansı düşer.
  • Yakıt sarfiyatı normalden çok daha fazla olur.
  • Ani hızlanmalarda belli belirsiz teklemeler yaşanır.
  • Hava filtre patlaması ya da küçük egzoz parlamaları ortaya çıkar.

Araçta Buji Arızası Nasıl Anlaşılır?

Bujiler söküldükten sonra arızalı olup olmadığı konusunda daha çok bilgi sahibi olabilirsiniz. Bu arızaların birçoğu görsel ya da bazı özel aletler ile tespit edilebilmektedir.

Gözle Kontrol Ederek Anlayabileceğiniz Buji Arıza Bulguları

  • Buji uçlarında yağlanmalar meydana gelmişse,

     Bujiler değişim yada kontrol için söküldüğünde üzerinde yağ birikintisi oluşmuşsa motorun yanma odasına giren yağın fazla olduğunun göstergesidir. Bu durumda Buji üzerindeki elektrotların  yağlanması demektir. Bujilerde oluşan yağ birikintiside ateşlemenin iyi yapılmasını engeller ve yakıt sarfiyatı oluşmasına ayrıca aracın performanstan düşmesine neden olur. Oluşan bu problem bujilerin değişimiyle çözülmez. Aracın motorunun kontrol edilmesi gerekirse motorun revizyona girmesi gerekir.

  • Bujinin porselen kısmında çatlamalar, izler ya da zedelenmeler oluşmaya başladıysa,

Buji çatlamaları çok nadir görülen bir durumdur. Çoğunlukla düşürülmesi veya değişimi yapılırken bujiye yanlışlıkla verilen zararlardan meydana gelir. Bu durumda bujinin görevini tam olarak yerine getirmesini engeller ve ateşlemenin eksik yapılmasına neden olur. Bu durumda aracın performansının düşmesine ve yakıt sarfiyatının fazla olmasına yol açar. Kesinlikle değişimi gerekir.

  • Buji ateşleme uçları aralıkları görsel olarak birbirinden farklılık gösteriyorsa, Tırnak aralığı olması gerekenden fazla yada az ise,

Bujilerde tırnak aralığı çok önemli bir konudur. Bujileri yeni satın almış olsanız bile buji tırnak aralığı olması gereken değerlerde değilse bujiler yakıt hava karışımını olması gereken gibi ateşleyemez. Bunun sonucundada yanma odasında oluşan patlama zayıf olur ve aracın performansı düşer. Buna bağlı olarakta araca koyulan yakıtın çoğu egzoz sisteminden atılır. Atılan dumanın rengi siyahtır. Siyah duman aracın yakıt hava karışımını iyi yapmadığının göstergesidir. Son olarakta yakıtın çoğunun egzozdan atılması yakıt sarfiyatının fazla olmasına neden olur. Yeni alınan her bujinin tırnak aralığı kontrolünün fabrika verilerine göre kontrol edilmesi gerekir.

  • Buji üzerinde yağ birikintisi oluşmuşsa,
  • Buji üzerinde kurum oluşumları varsa, pis yahut oksitlenme varsa,

Bujilerde kurum oluşmuşsa aracın karbüratör ayarının ve enjeksiyon ayarının bozuk yada olması gerekenden farklı olması durumunda oluşur. Bu arıza kendini motorun soğuk havalarda  zor çalışması ve ateşleme kesikliğinden belli eder. Gerekli ayarların yapılarak, hava filitresi kontrolü sonrasında sorunu çözebilirsiniz.

  • Buji elektrotları biçimini kaybetmiş ve kaynamışsa,

Buji elektrotlarında kaynama oluşmuşsa ateşlemede yaşanan aşırı yüklemeden kaynaklanır. Bu sorunda kalitesiz yakıt kullanımı, distribütör arızaları veya ayarsız subaplar nedeniyle oluşur. Bujilerin değişmesi ve diğer sorunların çözülmesi gerekir

Yukarıda anlattığımız bulgular sonucunda bujinizin değişmesi gerektiğini anlamanız mümkün. Bazı durumlarda enjektör aksamında meydana gelebilecek birtakım sorunlarda buji ucunda yağlanma ve kurum bağlama gibi sorunlara neden olabilmektedir. Bu sebepten dolayı bu gibi belirtilerin yüzde buji arızasına kanıt olduğunu söylemek doğru olmaz. Bazı durumlarda bujiye etki eden farklı ateşleme sistemi parçalarından da kaynaklanan sorunlar ortaya çıkabiliyor. Bu yüzden emin olmak adına servise başvurmanızda fayda var.

Bujiler Ne Zaman Kontrol Edilmeli?

  • Aracınızın motorununu avans ayarını yaptırırsanız,
  • Araç alırken yada satarken motor testi yaptırdığınızda,
  • Her 2 bakımda bir bujilerinizi kontrol ettirmelisiniz. Bunların dışında yukarıda anlattığımız problemlerde ise en kısa zamanda bujilerinizi kontrol ettirmelisiniz.


Elektronik Ateşleme Bobininin Görevi Nedir? Ne işe yarar? (Kalem Bobin)

Ateşleme bobinleri, en son teknoloji kullanılarak üretilen direkt ateşlemeli benzinli motorlarda, her bir silindir için ayrı ayrı buji kafalarına takılmış olan ve 30 bin voltluk gerilim üreterek bujilerde kıvılcım oluşmasını sağlayan elektronik parçalardır. Bağımsız (direkt) ateşleme sistemine sahip motorlarda her bujinin tepesinde kendi ateşleme bobini vardır, bu yazı kalem bobinler üzerinden konuyu açıklayacaktır. 

Ateşleme Bobini Nasıl Çalışır? (Direkt-Bağımsız Ateşleme Sistemi) (Kalem tip buji üstü ateşleme bobini)

Elektronik (bağımsız) ateşleme sisteminde kullanılan ateşleme bobinleri temel çalışma prensibi olarak, klasik ateşleme sistemindeki endüksiyon bobini gibi çalışır. 

Klasik ateşleme sisteminden ve distribütörsüz ateşleme sisteminden farklı ve gelişmiş olarak, bu sistemde her silindir için (yani her buji için) ayrı bir ateşleme bobini bulunmaktadır. Ateşleme bobinleri, motor kontrol ünitesinin kumandasıyla, ateşleme sırası gelen silindirin bujisinde kıvılcım oluşturacak şekilde çalışır.



Her ateşleme bobininin içinde iki adet sargı bulunur, primer (birincil) sargı ve sekonder (ikincil) sargı. Bu iki sargı iç içedir ve en içte bir demir nüve (çekirdek) vardır, bu da manyetik alanın güçlenmesini sağlar. ECU(motor kontrol ünitesi), ateşleme bobininin primer sargısına aküden gelen 12 voltluk elektrik akımını verir ve tam ateşleme yapılması anında bu akımı keserek, sekonder sargıda 30 bin volt  oluşmasını sağlar. Yani ateşleme bobini bin volt üretir. Ateşleme bobini buji kulesine sıkıca geçmiş durumdadır ve sekonder sargı bujini orta elektrotuna bağlıdır. 30 bin voltluk (+) pozitifi yüklü gerilim bujinin orta elektrotundan girer ve yanma odasına bakan uçtan buji tırnaklarından atlayarak (şasilenerek) kıvılcım oluşturur. Böylece yanma odasına alınan hava-yakıt karışımı yakılır (patlatılır).



Kalem tip ateşleme bobinlerinde (bağımsız-direkt ateşleme sisteminde) motor verimi daha yüksek olurken, daha düşük egzoz emisyonları elde edilir.

Ateşleme bobinin arızası nasıl anlaşılır? Ateşleme bobini arıza belirtileri nelerdir?

Ateşleme bobini bozulursa motor titreşimli çalışır, tekleme yapar rölantide kendiliğinden stop eder, marş yapıldığında motor geç-zor çalışır, arabanın çekişi düşer, yakıt sarfiyatı artar.
(Bkz: Motor Teklemesi)
Ateşleme bobini arızası ve çözümüyle ilgili daha fazla bilgi için (Bkz: Ateşleme Bobini Arızası P P P P P)
Motor tekleme arızası, diyagnostik test cihazıyla kontrol edildiğinde Motor Tekleme Arızası PPPPP arıza kodları okunabilir.



Ateşleme bobininin arızasını anlamak aslında kolaydır, eğer aracınızda bağımsız elektronik ateşleme sistemi varsa, (yani buji kablosu olmayan yeni sistem), aşağıdaki resimde gösterildiği gibi, sırasıyla ateşleme bobininin soketini çıkararak, motorun tepkisine bakınız. Soketi çıkardığınızda motor sarsıntı-titreşim yapıyorsa, o ateşleme bobini sağlamdır. Soketi çıkardığınızda motorun çalışmasında hiçbir değişiklik hiçbir titreşim olmuyorsa, ateşleme bobini ya da buji arızalıdır, o silindirde kıvılcım oluşmadığı için yanma da olmuyordur. Kontrol edilen silindirde ateşleme olmuyorsa o bujinin ateşleme bobini ya da buji arızalı olabilir, emin olmak için bujiyi kontrol edin, buji sağlamsa ateşleme bobini bozuktur.



Ateşleme bobini nasıl sökülür?

Aşağıdaki resimde gösterildiği gibi, bobinin elektrik soketi sökülür ve ateşleme bobinin silindir kapağına sabitleyen bir civata sökülür, böylece ateşleme bobini yukarı çekilerek çıkartılır. Dikkat: Motor çok sıcakken buji ateşleme bobini çıkarılmaz.

Eğer aracınızda tek bir ateşleme bobini ve buji kabloları varsa, gene yukarıdaki gibi, yalıtkan bir eldivenle, sırasıyla buji kablolarını çekin, motor sarsıntı yapıyorsa, o çektiğiniz silindirin ateşlemesi sağlamdır, bujisi de sağlamdır. Buji kablosunu çıkardığınızda motor hiç tepki vermiyorsa, o silindirde ateşleme arızası vardır, büyük ihtimalle buji arızalıdır. Bu test sırasıyla her silindirin bujisi için yapılır. Buji sağlamsa, motorun subap sisteminin sağlam olduğundan emin olun, subap sistemi sağlamsa, ateşleme bobini arızalı olabilir. Bazen subapların aşınmış olmasından dolayı, silindirde yanma kötü oluşur, aslında ateşleme sistemi (buji ve ateşleme bobini) sağlam olmasına rağmen, buji kablosunu çektiğinizde, motor gene hiç tepki vermez, buna dikkat edilmesi gerekir. Ayrıca çıkarılan buji kablosundan kıvılcım atlıyor mu bunu güvenli (çarpılmadan) bir şekilde test ederek emin olmak faydalı olabilir. Buji kablosu arızası da yaygındır, buji kablosunun sağlam olduğundan emin olun, boşuna ateşleme bobinin değiştirmemiş olursunuz.



Ateşleme bobinin arızalandığında tamir yerine yenisi ile değiştirmek uygun olacaktır. Eğer aracınızda bağımsız elektronik ateşleme sistemi varsa, hangi ateşleme bobini arızalıysa sadece onu değiştirirsiniz. Eski tip tek ateşleme bobinli sistem varsa, bunun değişmesi gerekir.

Bazı gelişmiş motorlarda, ateşleme bobini bozulan silindire gönderilen yakıt kesilerek katalitik konvertörün zarar görmesi engellenir.

Ateşleme bobinin arıza tespiti nasıl yapılır ? (Soketli &#; Çok bobinli tip ateşleme bobini)

Ateşleme bobini soket pinleri doğru olarak tespit edilerek multimetreyle (avometre), ohm ölçümü skalasına ayarlayarak direnç değerleri ölçülmelidir. Primer ve sekonder sargıların direnç değerleri okunarak ve bu değerler katalog değerlerle karşılaştırılarak arıza kontrolü yapılabilir.
Direnç (ohm) ölçümünde tüm elektrik bağlantıları, soketler sökülmüş olmalıdır. Devrede elektrik akımı olmamalıdır.

Uçlar kontrol edilirken, multimetre direnç değeri sonsuz değer gösteriyorsa, ya da sesli konumdayken ötmüyorsa, bobin devresinde kopukluk vardır ve o ateşleme bobini arızalıdır demektir.



Ateşleme bobinin soket uçları doğru tespit edilmelidir. Örneğin: 4 pinliyse, soldan sağa ilk iki pin ucu &#; eksi uç, 3. Pin artı + uç, 4. Uç ise sinyal ucu olacaktır. (farklı modellerde farklı uçlar olabilir)
Multimetreyle ateşleme bobininin direnci ölçüldüğünde;
primer devre direnci 0,3 - 1 ohm arasında 
sekonder devre direnci kilo ohm arasında olması normal kabul edilir. 
Ateşleme bobininin besleme voltajı  volt arasındadır. 
Not: katalog değerleri baz alınmalıdır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası