ağızdan durduk yere kan gelmesi / Uyurken Ağızdan Kan Gelmesi Nedenleri | Avicenna Hastanesi

Ağızdan Durduk Yere Kan Gelmesi

ağızdan durduk yere kan gelmesi

Ağızdan gelen kan ihmal edilmemeli

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Anabilim Dalından Doç. Dr. Uğur Gönlügür, ağızdan kan gelmesinin ihmal edilmemesi gerektiğini belirterek, "Ağızdan çok fazla miktarda gelen kan sebebiyle soluk borusu tıkanabilir ve hasta kendi kanıyla boğularak ölebilir" dedi.

Ağızdan kan gelmesinin (hemoptizi) akciğer-kalp hastalıkları, mide-bağırsak sistemi hastalıkları ve üst solunum yolu hastalıklarından kaynaklanabileceğini belirten Doç. Dr. Uğur Gönlügür, "Mide veya onikiparmak bağırsağındaki ülserler, gastritler, boğaz kanserleri, burun travmaları, faranjit gibi nedenler, akciğer dışı sebeplerin belli başlılarıdır. Akciğer hastalıkları içinde akciğer kanseri, bronşektazi, akut ve kronik bronşitler, zatürre, verem, kalp yetmezliği, akciğer damarlarının pıhtı ile tıkanması ağızdan kan gelmesine sebebiyet veren en sık faktörlerdir" dedi.

Ağızdan kan gelmesi durumunda öncelikle kanamanın miktarına dikkat edilmesini tavsiye eden Gönlügür, "Çok fazla miktarda gelen kan, soluk borusunu tıkayabilir. O zaman kişi kendi kanıyla boğularak ölebilir. Hastanın çıkardığı kan bulantı ile gelmişse, kusmuk ile karışık ise veya kahverengi ise muhtemelen mideden geliyordur. Bunun tersine hastanın çıkardığı kan öksürükle gelmişse, balgamla karışık ise veya kırmızı renkte ise büyük ihtimalle akciğerden geliyordur. Bu durumda hastaya kuvvetli öksürmemesi,
öksürecekse kendini zorlamadan öksürmesi söylenir ve hasta kanayan akciğerinin olduğu tarafa yatırılır. Tabii o anki acil durumda hasta ve çevredekiler kanayan tarafı bilemezler. Hasta daha önceden bir akciğer hastalığı geçirmişse ve çekilen filmlerde doktorlar sağ akciğer veya sol akciğerde bir hasardan bahsetmiş olabilir. Bu hastaya sorulabilir, aksi durumda hasta derhal acil servise yönlendirilir. Acil serviste çekilen bir film pek çok şeyi aydınlatacaktır. Kan akciğerden gelmiyorsa bunu
anlayabilmemiz için günümüz teknolojisinde hem yemek borusuna hem de soluk borusuna sokulabilen, ucunda kamera bulunan hortum benzeri endoskoplar ile her iki sistem gözlenmelidir. Teşhiste en ideal yöntem budur" diye konuştu.

Ağızdan kan gelmesinin hastayı telaşa sokan bir bulgu olmakla beraber iyi huylu ve kötü huylu sebepleri olabileceğini söyleyen Gönlügür, "Az miktarda kan gelen bir hastada ileriki zamanlarda kan miktarı artarak ölüme sebebiyet verebileceğinden, bu tür hastalar derhal en yakın sağlık kuruluşuna, mümkünse bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurmalılar" dedi.

Diş Eti Kanaması Hakkında Merak Edilenler

Diş eti kanaması diş eti hastalıklarının (periodontal hastalıklar) ilk belirtisi olarak bilinir. Genellikle önemsenmeyen diş eti kanaması, diş fırçalarken fark edilebilir. Aslında ağız ve diş sağlığı, beden sağlığından ayrı düşünülemez. Zira diş ve diş eti hastalıkları vücuttaki diğer organları da etkiler. Buna rağmen hem Türkiye’de hem de dünyada gerekli önem gösterilmez. Örneğin; yapılan çalışmalar ağız ve diş eti hastalığı tedavi edilmemiş ve oral enfeksiyonu bulunan kişilerde kalp krizi riskinin artırdığını ortaya koyuyor. Pek çok kişi diş ağrısı nedeniyle gittiğinde ağız ve diş sağlığının bozulduğunu öğrenir. Diş eti hastalıkları, diş çürüğü kadar yaygın görülen ve diş kaybına neden olan önemli bir sağlık problemidir.

Sağlıklı Diş Eti Nasıl Olmalıdır?

Diş eti kanaması yaygın olarak görülür. Çoğu kişi fırçalarken gördüğü kanı önemsemez ancak bu diş eti hastalığının habercisidir. Sağlıklı diş eti soluk pembe renkli, mat, yüzeyi portakal kabuğu gibi girintili çıkıntılıdır ve gerek diş fırçalarken gerekse diş ipi kullanırken kanamaz. Diş etlerinde bir problem varsa; sürekli diş eti kanaması, kırmızı ve şiş görünümlü diş etleri, diş eti çekilmesi ve dişlerin uzaması, sallanması gibi olumsuzluklar görülür.

Diş eti hastalıklarının en önemli nedeni ağzın temizlenmemesinden dolayı dişlerin yüzeyinde, diş eti birleşimine yerleşen bakteriler ve yiyecek artıklarının oluşturduğu birikintilerdir. Dişlerin düzenli fırçalanmaması durumunda bakteri plağı oluşur ve bakteri plağının diş etini etkileyerek enfeksiyon oluşturması ile diş eti kanaması meydana gelir. Diş eti hastalıklarının ilk ve en önemli belirtisi diş eti kanamalarıdır. Diş eti hastalıklarının belirtileri şöyle sıralanabilir:

  • Diş eti kanaması
  • Şişlik, kızarıklık
  • Diş eti çekilmesi, açığa çıkan kök yüzeylerinde hassasiyet
  • Diş eti kenarlarında veya dişler arasında diş taşlarına bağlı olarak oluşan renk değişiklikleri
  • Diş ile diş eti arasından akan iltihap
  • Dişlerde sallanmalar, uzamalar ve dişler arasında açılmalar
  • Ağızda kötü koku ve tat hissi

Diş Eti Kanaması Nedenleri Nelerdir?

Diş eti kanaması nedenleri ise genellikle diş eti iltihabı(gingivitis) gibi diş eti hastalıklarına bağlıdır. Bazen de dişleri çok sert fırça ile fırçalamak diş eti kanaması nedeni olabilir. Diş ipinin yanlış kullanımıyla da diş eti kanamaları görülebilir. Kan sulandırıcı ilaçlar da diş eti kanaması yapabilir. Gebelikte hormonal değişiklikler sebebiyle görülen diş eti iltihabı da yine bir nedendir. Ağza tam oturmayan takma dişler ve yanlış yapılmış ortodonti tedavileri de diş eti kanamalarını beraberinde getirebilir.

Diyabet

Diş etlerindeki kanamalar ve buna eşlik eden kızarıklık, şişlik, hassasiyet, ağız kokusu gibi şikayetler, diyabetin de habercisi olabilir. Bu tür sorunlar oluştuğunda vakit kaybetmeden diş hekimine gitmek gerekir. Diyabeti olanlar, diş eti enfeksiyonu açısından yüksek risk grubunda yer alır. Diş etlerinde kızarıklık, şişlik; dişler fırçaladığında kanama olur. Kan şekeri yüksekliği durumunda daha sık sorun yaşanır. Hatta bu durum diş kaybına kadar götürebilir. Diş etlerinde iltihabi bir hastalın varlığı da diyabeti olanların genel durumunu da olumsuz etkiler.

Lösemi

“Diş eti kanaması neden olur?” sorusu lösemi kanser türlerinde de geçerli bir cevaptır. Kan trombositleri vücudun kanamayı durdurmasına yardımcı olur. Lösemi durumlarında kandaki trombosit sayısı düşer. Bu da diş etleri dahil olmak üzere vücutta kanamalara neden olur.

Trombosit Düşüklüğü

Diş eti kanamasında trombosit düşüklüğü olarak bilinen trombositopeni de rol oynar. Kanın pıhtılaşmasını sağlayan trombosit yetersizliği ile karakterize bu hastalıkta diş etleri ve vücudun farklı yerlerinde kanamalar görülebilir.

Kanama Bozukluğu

Hemofili veya Von Willebrand Hastalığı’nda da kan pıhtılaşamadığı için diş eti kanamaları olabilir. Diş eti ameliyatı ya da küçük bir kesikte bile kanama yoğun yaşanabilir.

C ve K Vitamini Eksikliği

Dokuların büyümesi ve onarılmasında önemli bir rolü olan C vitamini, yaraların iyileşmesi, kemiklerin ve güçlenmesinde etkilidir. C vitamini eksikliği bazı kişilerde diş etlerinin şişmesine ve diş eti kanamasına neden olabilir. Aşırı C vitamini yetersizliğinde iskorbüt hastalığı görülür. Zayıflık ve anemiye sebep olan bu hastalığın tipik belirtisi diş eti kanamasıdır. Diş eti kanamasının yoğun olması K vitamini eksikliğinin de göstergesidir. Kanın pıhtılaşmasına yardımcı olan K vitamininin eksikliği durumunda diş eti kanamaları kaçınılmaz olabilir. C vitamini için beslenmenize turunçgiller, çilek, domates, patates, brokoli; K vitamini için ıspanak, marul, zeytinyağı, soya fasulyesi ekleyebilirsiniz.

Diş Fırçalarken Diş Eti Kanaması Normal Midir?

Diş etlerinde kanama diş fırçalarken ya da elma gibi sert besinleri yerken meydana gelebilir. Sağlıklı diş etlerine sahip bir bireyde diş fırçalama esnasında diş eti kanaması görülmesi normal değildir. Dişlerin fırçalarken sürekli kanaması diş eti iltihabına işaret eder. Diş etlerinin kırmızı ve şişkin olması durumunda diş eti iltihabından şüphelenilebilir. Diş eti iltihabı ilerlediği durumlarda diş eti çekilmelerine ve açığa çıkan diş köklerine bağlı hassasiyete neden olabilir. Ayrıca ağızda kötü tat, ağız kokusu, ısırma hareketinde diş uyumunda bir farklılık, diş etlerinde kızarıklık, şişlik ve hassasiyet hissedilebilir. Periodontal hastalıklar tedavi edilmediğinde diş kayıpları yaşanabilir.

Diş Eti Kanaması Nasıl Geçer?

Diş eti kanaması tedavisi iyi bir ağız ve diş hijyeninin sağlanmasıyla mümkün olabilir. Düzenli ağız ve diş kontrolü sayesinde diş taşları diş hekimleri tarafından uzaklaştırılır, sonrasında yapılan doğru ve düzenli diş fırçalama ile bu problem çözülebilir. Doğru diş fırçalama ve diş ipi kullanımı diş eti ve dişin birleşim hattında konumlanan plakların çıkarılmasını sağlar ve periodontal hastalık riskinin önüne geçer. Diş hekiminize yöneltebileceğiniz “diş eti kanamasına ne iyi gelir?” gibi sorular üzerine diş macunu ve gargara önerisi verilebilir. Evde “diş eti kanaması nasıl durdurulur?” diye düşündüğünüzde de ılık tuzlu su ile gargara yapmayı deneyebilirsiniz ancak bu geçici bir çözümdür. Diş eti kanaması yaşamamak için kullandığınız fırçaya da dikkat edin. Sert kıllı fırçalar diş etleriniz için uygun olmayabilir. Orta sertlikte diş fırçalarını kullanabilirsiniz. Öncelikle diş eti kanaması nedenleri fiziki bir muayene ile belirlenmelidir.

Aşağıdaki sorulara cevabınız “evet” ise diş hekimine gidin.

  • Dişlerinizi fırçalarken ya da sert besinler yerken kanama varsa
  • Diş etleriniz ağrıyorsa ve şişmişse
  • Nefesinizde kötü bir koku duyuyorsanız

Diş Eti Hastalıkları Nasıl Tedavi Edilir?

Diş eti hastalıkları ne kadar erken tedavi edilirse iyileşme de o kadar kolay olur. Diş eti tedavisinin ilk aşaması; ağız bakımı ve dişler üzerinden plak, diş taşı ve lekeleri uzaklaştırmak amacıyla diş yüzeylerinin temizlenmesidir. Bu işlem 2-3 seansta gerçekleştirilir. Hastalığın ilerlediği durumlarda ise tedavinin ikinci aşamasında cerrahi işlemler yapılır. Başlangıç tedavisine rağmen diş etlerinde iyileşme olmuyorsa, şiş ve serbest diş etleri varsa iyileşmeyi sağlamak için diş eti kesilir ve yara yüzeyi bir hafta süreyle pat ile korunur. Diş eti hastalığı daha da ileri safhadaysa (periodontitis) yani kemik erimesi varsa diş eti kaldırılır, iltihaplı dokular temizlenir, kemik düzeltilir, diş eti kemiği örtecek biçimde yerleştirilir ve dikiş atılır. Dikişler ise bir hafta sonra alınır ve diş eti hastalığında iyileşme sağlanır.


*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Hematemez (Üst Sindirim Kanalı Kanamaları)

Hematemez Nedir?
Kusmayla kan gelmesine hematemez denilir. Kanama genellikle üst gastroentestinal sistemden olmaktadır; bu üst ince barsaktan, mideden veya yutak borusundan kaynaklanabilir.

Nasıl Olur?
En sık sebeplerden birisi mide veya on iki parmak barsak ülserlerinden kanam olmasıdır.

Mide yada özefagustaki (yutak borusu) irritasyonlar (yangı) da kan kusmaya sebep olur. Aspirin, ibobrufen ve naproksen mide ve özefagusdaki irritasyonların en sık sebepleridir.

Diğer bir sık kanama nedeni karaciğer hastalığıdır. Siroz nedeniyle karaciğerde skarlar gelişirse yutak borusu civarındaki kirli kan damarları bacaklardaki varislere benzer şekilde genişlerler. Hiçbir belirgin sebep olmadan aniden kanamaya başlayabilirler ve öksürük yada kusmayı takiben kanarlar.

Bazen özefagus (yutak borusu) yırtılırsa kanama olur. Bu durum genellikle çok fazla miktarda alkol alınımını takiben şiddetli kusmalarla yada şiddetli öksürükleri takiben olmaktadır.

Mide yada özefagus kanserlerinde şiddetli kanama olması nadir görülür.

Bulgular Nelerdir?
Kan kusma korkutucu bir tecrübedir. Hafif vakalarda kusmada, parlak kırmızı yada kahve telvesi gibi koyu kahverengi renkli (mide asidi ile sindirilmiş kan) görülebilir. Eğer şiddetli kanama varsa, bol miktarda parlak kırmız kan gelir ve kusmalar durmaz.

Sizde aynı zamanda kan kusma yapan sebebin bulguları da olabilir, bunlar;

  • Mide yanması
  • Mide ağrısı
  • Koyu, siyah katran renginde dışkılama
    Koyu siyah ve katran renginde dışkılama bazen barsaklardan da kanamanın bulgusudur. Barsaklardan geçen ve sindirilen kan katran gibi siyah bir renk alır.

    Nasıl Tanı Konur?
    Eğer kanama hafif ve sık değilse doktorunuz size aile ve öz geçmiş hakkında sorular soracak ve sizi muayene edecektir. İze aynı zamanda;
  • kan testleri
  • gaitada gizli kan testi
  • mide yada özefagusun radyolojik incelemesi isteyecektir.
    Eğer bu testler kanamanın sebebini göstermezse ve semptomlar devam ederse doktorunuz sizden gastroskopik inceleme isteyecektir. Bu işlemde size ilkin bir sakinleştirici yapılır. Daha sonra ağzınızdan ince, bükülebilen, ucunda ışık kaynağı ve kamera bulunan bir tüpü (gastroskop) ağzınızdan mideye doğru uzatarak inceleme yapacak ve kanamanın nedenini arayacaktır. Endoskopla özefagusta varikoz venler gastrit yada ülserler veya kanserlerin varlığı aranacaktır.

    Nasıl Tedavi Edilir?
    Eğer kanama şiddetliyse, hastanenin acil ünitesinde yada acil yoğun bakım ünitesinde tedavi edileceksiniz. Tedavinin ilk amacı kanamayı durdurmaktır. Kanama sırasında kalp, beyin ve böbrek gibi hayati organların normal kan basınç seviyesini muhafaza edebilmek için yeterli sıvı ve kanların verilmesi gereklidir. Bunların verilmesi için uygun damar yollarının açılması gereklidir. Size aynı zamanda burun maskesi ile oksijen verilebilir. Ayrıca kanama takibi yapabilmek ve bazı ilaçları verebilmek için “nazogastrik sonda” adı verilen ince plastik bükülebilen yumuşak bir tüp burnunuzdan mideye doğru itilebilir.

    Eğer şiddetli özefagus varis kanaması varsa hastaya Blackmore Sangstaken ismi verilen özel bir sonda yutturulur ve yutak borusu içinde şişirilip kanayan venlere basınç yapılarak kanama durdurulur. Nadiren  kanamaları durdurmak için cerrahi işlem gerekebilir.

    Kanamanın şiddetine ve yerine bağlı olmak kaydıyla hastanede kalma süresi birkaç gün olabilir. Tedavinin sebebine bağlı olarak ta tedaviniz olacaktır.

    Kanama ister şiddetli ister hafif olsun alınan kan testleri ne kadar kan kaybı olduğunu , pıhtılaşma ile ilgili hastalığınız olup olmadığını gösterir. Bu testler aynı zamanda kanamanın sebebi ve tekrarlama eğilimini de gösterebilir. Kanamanın tanı ve tedavisi için bir yada daha fazla endoskopiler gerebilir.
    Eğer anama az ise tedavi kanamanın sebebine göre olur;
  • İrritasyon yapan ilaçlara son verilir.
  • Şiddetli kusmalar için ilaçlar verilebilir.
  • Gastrit ve ülserler ilaçlarla tedavi edilir ve sizden yaşam biçiminizi değiştirmeniz istenebilir.
  • Karaciğer hastalıkları sebebine göre tedavi edilir.
  • Özefagusun varikoz venleri ortadan kaldırılmalıdır (cerrahi yada içine uygulanan kimyasal maddelerle)
  • Bütün vakalar için doktorunuz size uygun yumuşak bir diyet önerecektir.

    Kendime Nasıl Bakabilirim?
  • Doktorunuzun ilaç ve diyet konusundaki önerilerini dinleyiniz
  • Eğer kanama alkol kullanımından olduysa alkol almayı kesmelisiniz
  • Doktorunuzun bütün randevularına uyunuz.
  • Yeniden kanam olduğunda ne yapmanız gerektiğini öğrenmelisiniz.

    Kendimiz Nasıl Koruyabilirim?
    Sık kan kusma sebeplerinin acil tedavisi gereklidir. Bunun için,
  • Özefagus, mide yada duodenumdaki ülser ve gastritlerin semptomlarının (bulgu) tedavisi gereklidir (mide ağrısı, mide ekşimesi ve asit içilmesi vs gibi).
  • Siyah katran, renkli dışkılama
    Eğer çok fazla alkol alırsanız karaciğerde sirozu gelişimine neden olursunuz ve yutak borusu yada midedeki problemler şiddetli mide kanamasına neden olur ? Alkol probleminiz için yardım almanız gerekebilir.
  • Rüyada ağızdan kan gelmesi ne anlama gelir? Rüyada ağızdan kan gelmesi neye işarettir? İşte anlamı ve yorumu...

    Ağzından kan aktığını rüyada görmek, farklı rüya tabircileri tarafından farklı şekillerde yorumlanmıştır: Birçok din alimi, bu rüyayı gören kimselerin geleceklerinde sahip olacakları mal ve mülkün habercisi olduğunu söylemiştir. Ancak kişiler, kendilerine fazla güvenir ve her şeyi yapabilecekleri düşüncesi ile hareket etmeye başlarlarsa kazanacakları her şeyi de kaybedecekleri yorumunda bulunulmuştur.

    26.01.2022 15:50 - Son Güncelleme: 26.01.2022 15:50

    BU GALERİYİ PAYLAŞ
    Rüyada ağızdan kan gelmesi ne anlama gelir? Rüyada ağızdan kan gelmesi neye işarettir? İşte anlamı ve yorumu...

    Bazı rüya tabircileri ise rüyasında ağzından kan geldiğini görmüş kimselerin sahip oldukları bir sırrı saklamaları gerektiğine yorumlanmıştır. Özellikle şu an iletişimde olmadıkları biri hakkındaki bu sırrı anlatmamaları gereken kimselere anlatmaları, başlarına açılacak birçok belanın habercisi olarak yorumlanmıştır.

    GALERİ DEVAM EDİYOR

    Rüyada ağızdan kan gelmesi ne anlama gelir? Rüyada ağızdan kan gelmesi neye işarettir? İşte anlamı ve yorumu...

    Rüyada Ağızdan Kan Gelmesi Diyanet

    Diyanet'e göre rüyada ağızdan gelen kanın görülmesi, rüya sahiplerinin kendilerine çok zarar verecek bir hastalığa yakalandıklarının habercisi olarak yorumlanmıştır. Rüya sahipleri son zamanlarda kendilerini fazla halsiz ve güçsüz hissediyorlarsa mutlaka bir doktora gitmeli ve kontrollerini yaptırmalılardır. Aksi takdirde hastalıkları hızlı bir biçimde nüksedebilir ve rüya sahipleri başlarına gelen bu durum karşısında ne yapacaklarını şaşıracaklardır.

    Rüyada ağızdan kan gelmesi ne anlama gelir? Rüyada ağızdan kan gelmesi neye işarettir? İşte anlamı ve yorumu...

    Rüyada Ağızdan Kan Tükürmek

    Rüyada kan tükürdüğünü görmek, rüya sahiplerinin yakın zamanda yaptıkları bir hatayı fark edecek olmalarına yorumlanmıştır. Bu hata, rüyalarında ağızlarından kan gelmiş ve onu tükürmüş kimseleri değil ancak birçok masum insanın hayatını olumsuz bir biçimde etkilemiş olabilir. Rüya sahipleri bunun vebalini geleceklerinde ağır bir biçimde ödemek zorunda kalacaklardır.

    Rüyada ağızdan kan gelmesi ne anlama gelir? Rüyada ağızdan kan gelmesi neye işarettir? İşte anlamı ve yorumu...

    Rüyada Ağızdan Kan Kusmak

    Kan kustuğunu rüyada görmek, rüya sahiplerinin ihanete uğrayacak oluşunun habercisidir. Çevresinden hiç beklemediği kimselerden ihanet ve uğursuzluk görecek olan kişiler, bir anda çok çaresiz kalacaklar ve güvenerek yaslandıkları tüm duvarların yıkıldığını göreceklerdir.

    Rüyada ağızdan kan gelmesi ne anlama gelir? Rüyada ağızdan kan gelmesi neye işarettir? İşte anlamı ve yorumu...

    Rüyada Ağızdan Kan Gelmesi İhya

    İhya'nın rüyada ağızdan kan gelişini görmek için yaptığı yorumu, dini bozulmadır. Rüya sahipleri geniş bir zaman içinde yavaş yavaş dinlerine verdiği değeri kaybetmeleri, başta kendilerine huzursuzluk olarak yansıyacaktır.

    nest...

    oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır