wf sultan papağanı özellikleri / Sultan Papağanı Bakımı ve Özellikleri | Petzz Blog

Wf Sultan Papağanı Özellikleri

wf sultan papağanı özellikleri

Sultan papağanları ve türleri hakkında edindiğim tecrübeleri sizlerle paylaşmak istedim. Bugüne kadar muhabbetten, güvercine hatta kargaya kadar birçok kuş türü besledim. Hepsinden de büyük keyif aldığımı söyleyebilirim. Ancak sultanların yeri bir başkaymış!

Sultan papağanları ile üç yıl önce arkadaşım Eyüp Çelik sayesinde tanıştım. Aldığı bir çifti arabasının arka koltuğunda taşıyordu. Karanlıktı pek göremedim ama, arabanın arkasında dolaşmalarına kıyamadım ve bir gece yarısı el koymuştum. O zaman 1,5 yaşlarında iki genç çiftti. Şimdi ise 4 yaşlarına gelerek sıkı bir çift oldular.

Sultanlar ilk olarak yılında Avustralya’da keşfedilmiş bir papağan türüdür. Boyutlarına baktığımız zaman papağan ailesinin en küçük kuşlarıdır. Muhabbetlere ve diğer papağanlara göre bence hem çok da sevimli hemde akıllı hayvanlar. Diğer bir yandan oldukça sosyal ve kalabalıktan hoşlanan bir tür oldukları rahatlıkla söyleyebiliriz.

Evcilleştirdiğiniz takdirde bir kedi misali omuzunuzda takılıp saçlarınızla oynamayı, elinizde veya kolunuzdayken kafasını kaşıtmayı severler. Hele ki gagalarını gıcırdatmaya başladıklarında keyiflerinin yerinde olduğunu anlayabilirsiniz. İlgiyi çok severler, hatta ilginizi keserseniz strese girip tüylerini yolma davranışlarına başlayabilir veya sonu ölümle biten küsmelere kadar gidebilir. Bu sebeple bol bol ilgi gösterilmesi gereken (hele ki tek besliyorsanız) bir kuş türüdür.

Sultan papağanları görünüş olarak çok tatlı hayvanlar ve sempatik olmaları sürekli ilgi istemeleri, kafalarını bol bol kaşıtmaları bakıcılarına gerçekten de müthiş bir keyif veriyor. Sultanlar cinslerine göre (renk, yaş, eğitim&#;) &#; TL gibi fiyatlara bulunabilir. Açıkçası ben hayvanların alım-satımına karşı bir adamım. Mümkünse sahiplenin derim&#;

Sultan Papağanları ve Özellikleri

Sultan papağanı (İngilizce; Cockatiel &#; Latince;Nymphicus Hollandicus), kakadu papağanlarının alt bir ailesidir. Kakadu (İngilizce; Cacatuidae) genelde büyük ve Avustralya&#;da yaşayan bir ailedir. Kırmızı, sarı, beyaz ve gri renklere sahip bu aile dünyaya Avustralya&#;dan ticaret veya benzeri yollarla dağıtılmıştır.

Kakadugiller sağlam bir yapıda büyük gagalara sahiptirler. Özellikle de kabuklu yemişleri kırmak ve kökleri bularak çıkarmak veya ağaç kabuklarındaki böcek larvaları avlamak için gelişmiştir. Kakadular ağaç tepelerinde yaşar ve ağaç kovuklarında yuva yaparlar.

Bu ailenin en önemli özelliklerinden birisi çeşitli sesler çıkarması ve taklit yetenekleridir. İnsan seslerini taklit edebildikleri gibi ıslık çalabilir veya bir telefon sesini çıkartabilirler. Bazı türleri 50 yıl kadar yaşayabiliyor. Ancak sultan papağanları 20 yıl kadar yaşamaktadır.

Avustralya kökenli olan Sultan Papağanları yılında ilk olarak keşfedilmiştir. Önceleri Amerika’ya sonraları Avrupa’ya getirilerek evcilleştirilmiştir. Dirençli olması ve zahmet gerektirmeyen bakımı sayesinde hem ev ortamına hem de aile üyelerine kolay bir şekilde uyum sağlar. Çocuklarla da araları gayet iyidir.

Sutan papağanları sorguçlu, yanakları benekli ve yaklaşık olarak kumru büyüklüğünde bir kuş türüdür. İnsanlara çok yakındır, hatta çoğu kuşta göremeyeceğiniz şekilde insanlarla samimi olmak isterler. Yakın temasta olmaya bayılırlar ve çok severler. Hani kedi veya köpek gibi hayvanları beslemekten korkanlar için insana en yakın evcil hayvan alternatifi olarak düşünülebilir.

Sultanların erkekleri rahatlıkla konuşturulabilir. Dal darı veya çekirdek gibi yiyecekler vererek alıştırmak gerçekten de kolaydır. Çünkü bu yiyecekleri çok severler. Ödül olarak vermek eğitim için önemli bir adım olacaktır. Yukarıda da bahsettiğim gibi kalabalık ortamları seven bir türdür. Kafeste kapalı kalmayı pek sevmezler ve sizinle sosyalleşmek isterler. Yalnız baştan uyarmak isterim gagaları çok kuvvetli olduğu için yabani türleri sinirlendiklerinde veya korktuklarında yakalamaya çalışırsanız parmağınızda veya elinizde bayağı büyük yaralar açabilirler.

Meraklı bir türdür. Öyle bıraktığınız yerde saatlerce durmazlar. Yanınıza gelir, onunla oynamanızı isterler. Elbette ki insanlara karşı meraklı olmaları ve ilgi beklemeleri onların eğitilmesini de kolaylaştırmaktadır.  Ortalama olarak 15 &#; 20 yıl kadar yaşarlar.  Hani bir hastalık geçirmez ve iyi bakılırlarsa size uzun yıllar eşlik edeceklerdir.

Sultan papağanları ülkemizde yaygın bir şekilde beslenmektedir. Hatta amatör veya profesyonel olarak sultan papağanı yetiştiricilerinin olduğunu da söyleyebilirim. (Sultan Papağanı İstanbul Facebook Grubu) Bu sebeple pet shoplarda ülkemizde yetiştirilen veya mutasyon yapılanlar ile yurt dışından gelenler olarak iki farklı tür ayrımı yapılır. Elbette ki tavsiyem ülkemizde yetiştirilenleri seçmenizdir. Yurt dışından gelenlerin mevsimlerimize veya sıcaklık değerlerine alışmaları biraz sorun olabilir.

Sultan Papağanları
Sultan Papağanları
Sultan Papağanları

Yalnız altını çizmek gerekiyor. Sultan papağanları dumana karşı ciddi bir hassasiyete sahiptirler. Sigara dumanı ve hatta bir yemek tenceresinin buharı bile onların solunum sistemini etkileyebilir. Bu yüzden ferah bir ortamda beslemeniz mantıklı olacaktır. Diğer bir hassas yönleri ise aynen muhabbet kuşlarında olduğu gibi ceryana veya rüzgara karşı dirençsiz olmalarıdır. Birkaç saat cereyanda kalırlarsa maalesef ki ölme ihtimalleri var. Hatta klimanın önünde veya yakınında durmaları çok sakıncalıdır.

Kafeslerini rüzgar alan, cereyana müsait veya klima olan ortamlardan uzak tutmanız gerekmektedir. Mümkünse hava akımı olmayan bir yerde kalmaları en doğru seçenek olacaktır.

Erkek sultanlar yüksek bir ses tonuna sahiptir ve melodik sesler çıkarabilir. Dişiler ise daha az ses tonuna sahip ve tek tip ses çıkarırlar. Bu sayede erkek &#; dişi ayrımı yapmak kolaylaşır. Ancak yetişkin olana kadar erkek &#; dişi ayrımı yapmanız zordur. Çünkü erkekler yetişkinliğe eriştiklerinde dişilere kur yapmak için melodik ötüş sergilerler. Aksi takdirde erkeklerden de düz sesler duyabilirsiniz. Dişilerin tam tersi hafif sesleri vardır ve çok farklı sesler çıkartmazlar. Bu sebeple tek bir kuş besleyecekseniz erkek beslemenizi tavsiye ederim. Dişiyi konuşturamazsınız, ancak erkek rahatlıkla konuşacak veya ıslık çalmayı öğrenecektir. Diğer bir yandan cinsiyet tespiti için kanat renkleri, kuyruk renkleri, göz renkleri, yanaklardaki benekler gibi renk ayrımları da kullanılabiliyor.

Bazı kişiler sultan alıp beslemek istediklerinde memnun kalmayabiliyorlar. Bunun en büyük sebebi bilmedikleri için dişi almış olmalarıdır. Hani yakındı? Hani konuşacaktı? Aksine dişiler biraz ters ve saldırgan olabilir. Hele ki yabani olanların sizi bayağı bir zorlayacağını söyleyebilirim. Bazen öyle yüksek sesle ve sürekli olarak öterler ki, üst komşu yeter artık diyebilir. Seçim yaparken bunları göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederim.

Sultan papağanlarının en önemli savunmaları gagalarıdır. Dişilerin kendilerini korumak için yılan gibi tısladıklarını da görebilirsiniz. Evet, bildiğiniz tıslıyorlar&#; Yumurta üzerinde yatıyorlarsa dişilere hiç yanaşmayın derim. Bazı durumlarda eşleriyle bile sert kavgalar yapabilirler. Benimkilerin birçok defa kavga ettiklerine şahit oldum. Elbette ki her seferinde araya giriyorum. Ancak bazı kavgalarda beni umursamadan fena bir şekilde gagaları ile uzun bir süre kavga etmeye devam edebiliyorlar ve kafesin içine elimi sokarak müdehale etmek zorunda kalabiliyorum.

Kısacası ilgi gösterecek saatleriniz (bakınız dakika demiyorum saatleriniz) yoksa, vakit ayıramazsanız mutlaka çift olarak besleyin!

Kafes ortamında beslenenler gagalarını pek fazla kullanamadıkları için, sürekli olarak bir yerleri kemirme eğilimi gösterir. Onlara gaga taşı veya kalamar kemiği alarak gagaları için sağlıklı bir kullanım sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda plastik tünek kullanmamanızı öneririm. Tahta tünek veya doğal ağaç dalı kullanırsanız, gagalarının gelişimi için faydalı olacaktır. Eğer gagalarını kullanamazlarsa gagalarının uç kısmı sürekli ve ince bir şekilde uzamaya devam eder. En sonunda gagaları o kadar uzar ki yemleri yiyemez ve tohumları parçalayamaz bir hale gelir. Bu gibi durumlarda kesilmezse (tavsiyem veterinerlerin kesmesidir) aç kalarak ölebilirler.

Sultan Papağanı Kafesi

Diğer bir yandan tünek seçimi de çok çok önemlidir. Çok ince bir tünek kullanırsanız (muhabbet tünekleri gibi) tırnakları ile tüneği tutarken ayaklarını yaralayabilirler. Kafes içerisindeki dışkılar sebebi ile de bu yaralar mikrop kapar ve ölümle sonuçlanabilir. Mümkün olduğunca kalın tünek kullanmanızı tavsiye ederim. Tırnakları ile tüneği tam olarak kavramaları en doğru seçim olacaktır.

Bu özel kuşlar için satın alacağınız sultan papağanı kafesi için dikkatli olmanız gerekir. Özellikle küçük ve dar kafesleri tercih etmemenizi öneririm. Diğer bir yandan büyük papağanlar için yapılan yuvarlak kafesleri de tercih etmemelisiniz. Yuvarlak kafeslerde yön sıkıntısı yaşamaktadırlar. Küçük kafeslerde ise kanat açamamaları onları epeyli zorlayacaktır. Her zaman için daha geniş ve derinliği olan kafesleri kullanmalısınız. Çift olarak besliyorsanız kare ve yüksek kafesler uygun olacaktır.

Sultan papağanı kafesi kuşun ihtiyaçları gözetilerek satın alınmalıdır. Kafesin boyu, eni ve derinliği asla 50 santimden küçük olmamalıdır ama daha büyük olması tavsiye edilir. Sultanlar kafese tırmanmayı sevdiği için kafesin yatay telleri olanları tercih edilmelidir. Dikey tel kullanılan kafeslerde tırmanmak onları çok zorlayacaktır. Ancak unutmayın sultanlar tırmanmayı severler!

Paslanmaz çelikten kafesler önerilir. Paslı kafesler onları zehirleyebilir ve hasta edebilir. Mümkünse pirinç kafesleri tercih edebilirsiniz.

Kafeslerini sık sık temizlemeniz gerekir. Kafes tabanında ise pislikleri yememeleri ve dışkılarına basmamaları için ızgara kullanmanız gereklidir. Eğer ızgara kullanmazsanız kafesin tabanına inip, pis yemleri yiyebilir veya dışkılarına basabilirler. Sultanların sık sık ayakları ile kafalarını veya gagalarını temizlediklerini gözlemleyebilirsiniz. Ayakları temiz kalmazsa maalesef ki mikrop kaparak hasta olabiliyorlar. Bu sebeple kafes dibinde ızgara kullanmak hayati önem taşır.

Kafes seçiminde de muhakkak ki dikkatli olmanız gerekiyor. Kafesin geniş ve büyük olması faydalı olacaktır. Kafesinizin 40X40X50 ölçülerde veya daha geniş bir boyutlarda olması gerekir. Sık sık kanatlarını gerdirir ve açarak esneme hareketleri yaparlar. Eğer kafes küçükse hareketleri zorlaşacaktır. Geniş bir kafes almayacaksanız hiç beslemeye kalkmayın derim. Muhabbet kafası ile düşünmeyin lütfen&#;

Kafeste salıncak, birkaç ağaç tünek (fazla değil), kraker, yemlik, geniş ağızlı suluk (muhabbet sulukları değil), gaga taşı, kalamar kemiği, kumluk, bir oyuncak ve kemirmeleri için birşeyler olması yerinde tercih olacaktır. Hatta yeriniz genişse bir banyoluk da koymanızı tavsiye ederim.

Eğer uzun süre yalnız bırakılırlarsa tüylerini yolma, yem yememe, saldırganlaşma, strese girme, kafeste sürekli olarak aynı hareketi yapmak ve kafasını kafesin içinde sağa sola vurmak gibi agresif davranışlar gösterebilirler. Bu gibi bir durumda hemen bir eş almanız gereklidir. Bazı dönemlerde ise iç güdüsel olarak çiftleşmek isterler. Çiftleşme eğitimlerinde de agresif tavırlar veya tuhaf hareketler görmeniz mümkündür.

Çiftleşme dönemleri geldiğinde dişiler kuyruğunu havaya kaldırıp, poposunu sürtünmeye çalışırlar. Bu bir çiftleşme hareketidir. Tek olarak besliyorsanız bu hareketi gördüğünüzde bir eş almanız yerinde olacaktır. Erkek ise çiftleşmek için melodik bir şekilde öter, genelde kanatlarını kabadayıların kollarını hafifçe indirmesi gibi hafifçe havaya kaldırıp, sağa sola doğru hızlı hareketlerle belli eder.

Kökeni Avustralya olmasına rağmen Türkiye&#;ye, Hollanda üzerinden ilk olarak getirilmiştir. Ah şu Hollandalılar, her şeyi sahiplenmişler arkadaş!

Kafesi pek sevmezler ve kanat gerdirmeye başladıklarında kafesi açıp birazcık sağla sola egzersiz hareketleri yapmaları için izin vermeniz gerekir. Uçmak yerine genelde yürümeyi zıplamayı tercih ediyorlar. Peşinizden gelirken de tembellik edip yürüdüklerine şahit olabilirsiniz. Doğası gereği özgür hayvanlar ve sıkça kafesi açıp, kafes üstünde dolaşmalarına izin vermeniz yerinde olacaktır. Hatta kafes dışında beslemek için 1 metre kadar yükseklikte bir tünek onlar için çok faydalı olacaktır. Kafesi de mümkünse yere koymayın yüksek bir yerde konumlandırmanız mantıklı olacaktır. Çiftleşme dönemleri dışında hemen hemen her akşam kafesi açık tutarım ve kafesin üstünde saatlerce takılırlar. Yalnızca yem yemek veya uyumak için kafese girerler. Çiftleşme dönemlerinde ise kafesi (yuvayı) kolay kolay terk etmezler.

Sultan Papağanları Çiftleşme ve Ayrımları

En azından bir yaşına girmiş olmaları ve çiftleşmek için öncelikle eş tutmaları gerekir. Eş tutmak için ise uzun bir dönem beklemek zorunda kalabilirsiniz. Öyle üç beş gün veya bir iki haftada eş tutmayabiliyorlar. Eş tuttuklarında ise bir yuva takarak onlar için ideal bir ortam hazırlamalısınız. Yuvalık ise yine kafes gibi geniş olmak zorundadır. Yaklaşık olarak 30x30x20 gibi boyutlarda yuva kullanmanız gerekebilir. Yuvaya tek girdikleri gibi çift olarak da giriyorlar. Küçük yuva kullanırsanız maalesef ki çiftleşmeyebilir, hatta içerisine hiç girmeyebilirler.

Çiftleşme gerçekleştiği zaman yuvaya kafesin dibine koyduğunuz kağıt havluları veya gazete kağıtlarını parçalayarak taşımak isteyebiliyorlar. Yuvalığın içerisine kum veya talaş koyabilirsiniz. Mümkünse kemirgen talaşı koyun derim, pet shoplarda bulabilirsiniz, ilaçlıdır ve bit gibi parazitlere karşı temizdir. Diğer bir yandan kum da tercih edilebilir. Temiz hayvanlardır, yuvalığa kolay kolay dışkılarını yapmazlar. Hatta biriktirir, mecbur kalınca yuvalıktan çıkar kafese pislerler. Bazı durumlarda o kadar tutarlar ki, kafese pislediklerinde sulu, pis kokulu ve büyük bir dışkı bırakabilirler. Bazen çiftleşme dönemindeki tek bir dışkı ile kafesin altını üstünü boydan boya pislettiklerine şahit olabilirsiniz. Rahatsız etmemeniz gerekir. Hele ki yumurtladıysa dişi hiç yanına yaklaştırmaz. Birkaç gün önceki sevecen, ilgi bekleyen kuş, bir anda tıslamaya, saldırmaya ve yaklaştığınızda size karşı agresif hareketlere başalayacaktır.

Yanak kısımlarında ve kulak bölgesinde genelde turuncu benekleri vardır. Bu tüyler sayesinde ayırt edilmesi kolaydır. Kanat altı, kuyruk tüylerine bakılarak belirli bir yaştan sonra cinsiyet ayrımı yapılabilir. Bazı mutasyon türlerinde ise cinsiyet ayrımı yapmak zordur ve erkeğin melodik ötüşü duyularak karar verilir. Hatta DNA testi yaptırmak zorunda bile kalabilirsiniz.

Bu papağanlar genellikle soluk renkte olduklarında dişi, koyu bir renkte olduklarında da erkek olarak nitelendirilirler. Ancak kesin bir cinsiyet tayini yapmak için, daha farklı yöntemleri tercih etmelisiniz. Genellikle erkek olan sultan papağanlarında, gözlerinin çevresi sarı tüylerle kaplı iken, dişi olanlarında ise beyaz ve gri gibi renkli tüylerle kaplıdır. Erkeklerde konuşma özelliği vardır. Dişiler konuşmadığı ve tek tip öttüğü için erişkinliğe ulaştıklarında rahatlıkla ayrılabilir.

Sultan Papağanları ve Davranışları

Sultan papağanları sürüler halinde yaşayan ve sosyal bir kuş türü olduğu için ek davranışlar sergiler. Diğer kuşlara göre daha fazla davranışla karşımıza gelirler. Büyük bir kısmı yaptığı davranışlarla size bazı şeyleri anlatmak isterler. Birbirlerine bakarak çok sayıda şey öğrenirler ve rahatça iletişim kurabilirler.

Normal Davranışlar

Gaga gıcırdatma: Sultanlar alt gagalarını sağ ve sol tarafa hareket ettirerek ses çıkarırlar. İlk duyduğumda ne oluyor diye şaşırmıştım. Bu hareketi sadece sultan papağanları yaparlar. Bunun anlamı her şeyin yolunda olduğu ve keyiflerinin yerinde olduğunu anlatmaktır. Mutluk hareketi olarak yaparlar ve bu davranışı genellikle uykudan önce gösterirler. Bu sesi çıkartmaya başladıklarında rahatsız etmemeniz yerinde olacaktır. Bırakın mutluluklarının keyfini çıkarsınlar.

Aynı kelimeyi ve hareketleri tekrarlamak: Sultan papağanlarının erkekleri az da olsa birkaç kelime öğrenebilirler. Bunların içinde ilk olarak kendi isimlerini gelir. Hatta isimlerini sürekli olarak tekrar ederler. Bunun anlamı ilgi istemesi, sevilmesi, onunla konuşulmasını istediğidir. Kafeste sağa sola koşturarak ötüş sergilemeye başlarlarsa veya sallanma hareketini tekrarlıyorlarsa dışarı çıkmak istiyorlardır.

Yüksek ve çığlık gibi bağırmalar: Sultan papağanları sahiplerine bir şeyler anlatmayı severler. Rahatsız olduklarında ise gıcık bir sesle yüksekçe bağırırlar. Bu gibi durumda bir şikayetleri olduklarını anlayabilirsiniz. Dışarı çıkmak istiyor olabilirler veya farklı bir şeyden rahatsız olmuşlardır. Sebebini araştırın ve mutlaka rahat etmelerini sağlayın. Kafesin yerinin değiştirilmesinden de hiç hoşlanmazlar. Böyle bir durumda da şikayetçi olarak bu tarz bir tepki verebilirler.

Tıslama ve sallanarak savunma: Dişiler tehdit hissettiklerinde veya korktuklarında kanatlarını hafifçe açarak tıslama sesi çıkarırılar. Erkeklerden de benzer hareketi görebilirsiniz. Tıslama sesi yaklaşma demektir ve kendini koruma iç güdüsü ile yapılır. Yumurtaları varsa yaklaştığınız zaman yumurtaların üstüne çıkarak kanatlarını hafifçe kaldırıp, sağa sola sallanarak tıslama sesi çıkardıklarını sıkça görebilirsiniz. Korkmuştur ve kendini / varsa yumurtalarını korumak için bu hareketi yapıyordur. Üstüne giderseniz parmağınızı kaptırmanız mümkün&#;

Kafesin içerisinde kanat çırpmak: Sultan papağanları diğer kuşlar gibi özgürdürler. Mutlaka uçmak isterler ve kanatlarını sıkça gerdirmeye çalışırlar. Ancak kafesin içerisinde kanatları uyuşur ve kan birikerek ağrı verebilir. Bu durumda kanatlarını açıp baş aşağıya eğildiklerinde, kanatlarını kafes içerisinde çırpmaya çalıştıklarında veya kanatlarını sürekli olarak gerdirmeye çalıştıklarında anlayabilirsiniz. Elbette ki kafesi açıp birkaç dakika uçurmanız yerinde olacaktır.

Kafesteki eşyaları çıkarmak: Bazen dışarı çıkmak istediklerini veya ilgiye ihtiyaç duyduklarını kafesteki eşyaları sökmeye çalışarak, yemlikleri kurcalayıp çıkarmak isteyerek anlatmaya çalışırlar. Mutlaka bu gibi davranışlarda onlara ilgi gösterin.

Ayaklarından birini kaldırarak gövdesine saklamak: Normal şartlar altında ortam sıcaklığının 25 derece olması gerekir. Sıcaklık 25 derecenin altına düştüğünde ise sultan papağanları üşümeye başlarlar. İlk olarak da ayakları üşür. Bu durumda ayaklarından birini sıcak tutmak için yukarı kaldırıp tüylerinin arasına saklarlar. Muhabbetlerde sıkça bu davranışı görebilirsiniz. Ancak sultanlarda bu davranış üşüdüklerine işarettir ve ayaklarındaki kan dolaşımı için yapılır. Ayak damarları kan dolaşımında etkili olduğundan, ayaklarını altına alarak ısıtmaya çalışırlar. Bunu sık yapmadıklarında normal kabul edilebilir. Fakat ortamın ısısı mutlaka kontrol edilmelidir.

Kaşınmak: Uykudan önce düzenli olarak yapılan doğal bir davranıştır. Bunu yaptığında sulatan papağanın rahatsız etmemelisiniz. Keyfi yerindedir ve tüylerini temizleyerek kaşınmak istiyordur.

Bolca tüy ve kepek dökmek: Bazı dönemlerde sultan papağanları çok fazla tüy dökerler. Tüy değişim dönemleridir ve sürekli olarak kaşındıklarını görebilirsiniz. Kafesin dibinde ise bolca kepek birikir. Bu dönemlerde bırakın rahatça tüy döksünler ve kaşınsınlar. Rahatsız etmemek yerinde olacaktır.

Çiftleşme Davranışları

Gagalarını sağa sola vurmaları: Çiftleşme isteğidir ve genelde erkek sultan papağanları bu hareketi yaparlar. Gagalarını kafesin tellerine, yuvalığın duvarlarına sıkça vurarak dişiye çiftleşmek istediklerini gösterirler.

Kuyruğunu havaya kaldırıp popo sürtmek: Çiftleşme isteğidir ve dişi sultan papağanları bu hareketi yaparlar. Kanatlarını hafifçe düşürerek aralar, ardından kuyruğunu havaya kaldırarak popolarını sürtünmeye başlarlar. Tipik bir dişinin tipik bir çiftleşme davranışıdır. Erkeğin üstüne çıkmasını ister ve çiftleşmek için kızışmış durumdadır. Eğer erkeği yoksa bu hareketi avucunuzun içinde yaptığına bile şahit olabilirsiniz. Erkek yerine size aynı hareketi yaparak çiftleşmeye çalışıyordur. En kısa sürede bir erkek almalısınız.

Melodik ve yükselerek ötüş: Bu erkek sultanların kur davranışıdır. Dişiye bu şekilde kur yaparlar ve dişiyi etkilemeye çalışırlar. Açıkça dişi kuşa erkek kuş çiftleşmek istediğini gösterir. Bu durum sıkça tekrarlanıyorsa bir dişi alarak çiftleşmelerini sağlamalısınız.

Erkeğin ayağını ısırmak: Bu da tipik bir dişi kuşun çiftleşme isteğini gösterir. Yanındaki erkeğin ayağını ısırır ve kafasını aşağıya indirerek üstüne çıkmasını ister. Eğer tek dişi besliyorsanız kafasını aşağıya indirip kuyruğunu kaldırarak sürtünmeye çalıştığını görebilirsiniz. Ancak erkek olursa yanında mutlaka erkeğin ayağını hafifçe ısırmaya çalışır ve üstüne çıkmaya zorlar.

Sultan Papağanı Türleri

ALBINO &#; Akşın

Akşınlar tüm vücudu beyaz, gözleri kırmızı renkte bir türdür. Vücudu tamamiyle beyaz renklidir ve diğer renk olmamasının sebebi hücrelerinde &#;melanin&#; pigmentinin eksik olmasından dolayıdır. Albino kelimesi de buradan gelmektedir. Renk ayrımı yapamadığınız için cinsiyetini kolay kolay öğrenemezsiniz. Cinsiyet için kur ötüşü veya benzer cinsiyet davranışlarını beklemek zorundasınız. Lutino ile White Face çiftleşmesinin ikinci mutasyonudur. En nadir görülen Sultan Papağanı çeşidi olduğunu söyleyebiliriz. Nadir görülmesi, kırmızı gözleri ve bembeyaz rengi, diğer türlere göre çok daha değerli hale getirir.

CINNAMON &#; Tarçın

Tarçınlar Gri sultanlara çok benzemekle birlikte renk olarak birazcık daha kahverengiye doğru kayarlar. Sadece gri kısımlar daha açık renkte, kahverengiye doğru çalar ve ayak ile gagada ki siyahlık çok az olur ya da hiç olmaz. Bunun nedeni bir geninde melanin üretimi azalmasıdır. Bu gen melanin üretimini baskılayarak tüylerin koyu bir renk almasını engeller. Bu aynı zamanda Tarçın geni taşıyan çapraz mutasyonlarda renklerin daha açık olmasını da ortaya çıkarır.

Kanatlarının kenar kısımları beyaz ve ortalama iki cm kalınlığında beyaz şeritlerden meydana gelir. Yüz kısımlarında turuncu benekler vardır. Bu türün cinsiyetleri yüzlerinin rengine göre değişiklik gösterir. Ayak, gaga ve parmaklar normal gri sultan papağanlarına göre daha açık ve pembeye dönüktür. Erkekler yüzlerinde sarı bir maske üzerinde turuncu bir benek taşırken, dişiler daha gri bir alan üzerinde mat turuncu benekler halindedirler. Erkeğin suratı Gri de olduğu gibidir ve ilk tüy değişimde sarıya döner. Dişilerde ise gri olarak kalır.

LUTINO &#; Limon

Limonlar sultanların beğenilen türlerinden birisidir. Vücutlarında sarı ve beyaz renklerden oluşur. Tamamen sarı ya da tamamen beyaz olabilecekleri gibi yarı yarıya da olabilirler. Yanaklarında turuncu benekleri vardır ve dişi ile erkeği birbirinden ayırtmak zordur. Sadece yüz kısımları sarı olabileceği gibi kanatlarında da bazen sarılık görülebilir. Dişilerin kanatlarının altındaki tüylerde açık renk barlar vardır ancak bazı çok açık renk tüylere sahip Limonlarda bu barların görülememesi sebebiyle cinsiyet tahmininde hatalar yapılır. Bazı Limonlar kırmızı gözlere sahiptir. Dış görüntüsü beyaz renkli olup, yanağında turuncu benek olan bir cinsi olarak sıklıkla görülürler. Hücrelerinde sarı pigmentleri de bulunur.

GREY &#; Gri

Sultan türünün doğal yaşamda en çok karşılaşılan ve doğal rengi olarak bilinenler Grilerdir. Griler Normal Grey olarak adlandırılırlar ve vücutlarının tamamı koyu gri tüylerle kaplıdır. Kanatlarda simetrik şekilde beyaz barlar vardır ayrıca alt kısmından, kuyruk sonuna kadar sarı yatay çizgiler bulunur. Gaga ve ayaklarının bir bölümünde siyah lekeler görülebilir. Yanakları pembe beneklidir. İlk tüy değişimine kadar tamamının yüzleri vücutları ile aynı renktir. İlk tüy değişimden sonra erkeklerin yüzü sarıya döner, dişilerin ise gri olarak kalır. Dişi ile erkeğini yüzlerinde bulunan renklerden ayırmak mümkündür. Yavru iken hem dişi hem erkek dişi gibi gözükür. Erkeğin yüz rengi olgunlaştığı zaman açılma gösterir. Doğal olarak küçükken cinsiyet ayrımı yapmak zorlaşır. Diğer tüm melezlemelerin içerisinde bu tür ata olarak görülür.

PEARL &#; İnci

İnci cinsi sultanların bir tüyünde iki renk bulunur.Tüylerin köklere doğru olan kısımları ile uç kısımları farklı renklerde olmaktadır. Bu renk farkı tüylere kontür çekilmiş görüntüsü verir. Anne ve babasının hangi mutasyondan olduğuna göre tüylerindeki renklerin &#; sarı,beyaz ve gri- nasıl olacağı belli olur. İnci türünün de turuncu benekleri vardır. Bu sultan türü diğer hiç bir türde olmayan bir gene sahiptir. Bu gen sayesinde bir tüyde iki renk oluşumu gözlenir.

Özellikle değişik mutasyonlardan değişik göğüs renkleri ortaya çıkabilir. Ancak ortak nokta sırt ve kanatlarda ki kırçıllı tüylerdir. Bu tüyler ilk tüy değişiminde erkeklerde kaybolur. Erkek İnci sultanları genelde Tarçın veya Normal Gri ile karıştırılırlar, ancak bu kuşlara dikkatli bakılırsa bütün kırçıllı tüylerini kaybetmedikleri görülür. Özellikle kuyruk altında ve ensede İnci tüyler kalır. Dişi İnciler ise hayatlarının tamamını kırçıllı olarak sürdürürler.

PIED &#;  Alaca

Bu tür aslında Tarçın ile Limon cinslerinden oluşan bir melezidir. Alacalar çok sık rastlandığı için artık bir tür olarak kabul edilir. Limonlar gibi sarıdan beyaza değişik tonlar taşımasının yanı sıra kanatlarında simetrik şekilde gri tüyler vardır. Gri tüylerin miktarı ve şekli değişiklik gösterebilir. Dışarıdan gözle cinsiyet tahmini çok zordur. Vücutlarında sarı, beyaz ve gri renkler bulunan Sultan Papağanı olarak karşımıza çıkarlar. Yüz ve kanatları açık renklidir. Kanat üstlerinde ise gri renkler bulunur. Renklerin dağılımı kuştan kuşa baskın genlere göre değişir. Bu türlerin suratında turuncu benekler de vardır. Genellikle kanatları ve yüzleri açık renktir, ayrıca kanatlarının üstünde gri lekeler bulunur. Cinsiyet ayrımı için erkeklerde kur ötüşü beklenmesi gerekebilir.  Melezlerinde Açık Alaca, Koyu Alaca ve Temiz Alaca gibi renk dağılımlarına göre isimler kullanılır. Temiz Alaca (Clear Pied) türü çok karıştırılır ve ayaklarındaki koyu renklerden Alaca türü olduğu anlaşılabilir.

SILVER &#; Gümüş 

Gümüş sultan türü, Normal Griden türemiş bir alt türdür. Gümüş sultanların tamamında kafa sarı vücut en acık tondan gri renklidir. Ayaklar ve gaga pembedir ve siyah leke barındırmaz. Bu türün en belirgin özelliğidir. Dişilerinin kanat tüylerinin altında sarı barlar vardır. Silver White Face (Gümüş beyaz yüz) alt türü çok nadir görülür. Albino ile Silver mutasyonlarının oluşumudur. Baskın genler sebebi ile her yavrunun bu şekilde olma garantisi de yoktur. Yüzlerindeki beneklerinin turunculuğu ve sarılık da diğer türlere göre daha soluk bir renktedir. Oldukça az rastlanır ve renkten cinsiyet tahmini maalesef ki yapılamaz.

WHITE FACE &#; Beyaz Yüz

Beyaz Yüz sultanlar Albino (Akşın) haricinde yüzünde turuncu benekleri olmayan diğer sultan papağanı türüdür. White Face ancak Akşınlardan farklı olarak gri ve beyaz renkleri üzerinde taşımaktadırlar. Bu renklerin nasıl dağılacağı kuşun anne ve babasının türüne göre belli olur. Beneksiz gri ve beyaz bir Tarçınlar gibi veya beneksiz bir İnci gibi de görülebilir. Beyaz Yüz türünün bütün vücudu gri tüyler ile kaplıdır. Erkeklerinde ilk tüy dökümünden sonra beyaz bir surat belirir. Dişilerinde ise sura tamamen gridir. Ancak hiç bir şekilde turuncu yanakları olmaz. Cinsiyet ayrımı da bu şekilde belirlenir.

Sultan papağanı için zararlı olan besinler

Sulatanlara aşırı yağlı, şekerli ve tuzlu besinler kesinlikle verilmemelidir. Bunun dışında çikolata, alkollü içecekler, kahve, gazlı içecekler, soğan, kuru meyveler, elma çekirdeği ve mantar gibi yiyecekler sultan papağanları için zararlıdır. Tereyağı, margarin, patates cipsi, kek, dondurma, konserve türü besinler, kurabiyeler tavsiye edilmez. Bu tarz besinler kuşlarınıza zarar verir ve sonuçları çok kötü olabilir.

Gelelim Sultan Papağanı Özelliklerine

  • Erkekleri konuşabilir, ıslık çalabilir ve evcilleşmeye meyilli hayvanlardır.
  • Sosyaldirler sizinle oyun oynamayı isterler.
  • Çok sakin hayvanlardır, davranışları ile sizinle iletişim kurarlar.
  • Oyun oynamayı çok severler. Evcil olanları sürekli oyun oynamak isterler.
  • İnsanlarda kısa zamanda alışırlar. Kalabalık ortamları severler.
  • Zeki hayvanlardır ve farklı karakter yapısına sahip olabilirler.
  • Yetişkin Sultan Papağanları çok zor eğitilir. Yabani olanlar sizi epeyli zorlayabilir.
  • Genç sultan papağanları kolay eğitilirler ve çabuk öğrenirler.
  • Gençler ilk üç aydan sonra konuşmaya veya tekrar etmeye başlarlar.
  • Erkekler en fazla birkaç kelime konuşabilirler.
  • Dişi olanlar tek sıra olan sabit ve gıcık bir ses çıkarırlar.
  • Erkek olanlar korna ya da kapı zili benzeri ses çıkarırlar.
  • Erkekler melodik bir ötüş sergilerler ve cinsiyet ayrımında önemlidir.
  • Hareketleri ile sahibine bir şeyler anlatabilirler. Davranışları ile iletişim kurarlar
  • Çok uzun süre uçabilme özelliğine sahiptirler.
  • Bulunduğu ortamdan rahatsız oldukları zaman çığlık atarlar ve kafeste ortaya buraya koştururlar.

Sonuç olarak kedi veya köpekten hoşlanmayan ancak insanlarla iletişim kurabilen, çabuk alışan bir hayvan arıyorsanız sultan papağanlarını tercih edebilirsiniz. Son 2,5 yıldır bir çift besliyorum. Dişi olan Pearl (inci) ve erkek olan Grey (gri). İlk çiftleşme için 3 ay beklemek zorunda kaldım. İlk başlarda dişi pek yaklaşmıyor erkek ise sürekli melodik kur ötüşü sergiliyordu.

Çiftleşme de zor bir iş! İlk çiftleşmede amatörlüklerinden olsa gerek, iki yumurta yaptılar ve ikisi de boş çıktı. Gerçi dişilerin ilk yumurtaları genelde boş olur. İkinci çiftleşmede ise bir tanesi dolu, diğeri boş iki yumurta daha yaptılar. Maalesef ki yumurtaların üzerlerine pek fazla oturmadıkları için dolu yumurtada yavru oluşmadı. Üçüncü çiftleşmede yine iki yumurta yaptılar ve ikisi de dolu yumurtalardı. Bir tanesinden yavru çıktı, diğerini bu sefer boş bıraktılar ve üzerine yatmadılar. Yavru ise anneden geçen bir hastalık sebebi ile (gırtlakta oluşan balgam yemek borusunu tıkamıştı) yirminci gün hayatını kaybetti.

Şimdi ise 4,5 yaşına geldiler ve çiftleşme konusunda uzmanlaştıklarını söyleyebilirim. On gün kadar önce ilk yumurta geldi, iki gün sonra ikinci yumurta ve iki gün sonra üçüncü yumurtayı yaptılar. Şu an erkek ve dişi nöbetleşe yumurtaların üstünde yatıyorlar. Hiç boş bırakmadıklarını rahatlıkla söyleyebilirim. Yaklaşık 15 gün sonra üç yumurta da çıkmış olacak. Bakalım bu sefer üretime geçmiş olacağız&#;

Ana Görsel Kaynağı:Deposit Photos

Sultan Papağanı

Sultan Papağanı

Sultan papağanı, kakadugiller familyasına ait olan sarı, beyaz ve gri renkleri bulunan evde beslenebilen bir kakadu türüdür. Yanaklarında kulak bölgesinde bulunan turuncu tüyleriyle ayırt edilirler. Bunlar genellikle soluk renkte olduğunda dişi, koyu renkte olduğunda erkek olurlar. Ancak kesin olarak cinsiyet tayini yapabilmek için, daha farklı yöntemler bulunmaktadır. Genellikle erkeklerin gözlerinin çevresi sarı tüylerle, dişilerin ise beyaz ve gri renkli tüylerle kaplıdır. Erkek olanlar konuşturulduklarından, oldukça rağbet görürler. Kafeste kapalı kalmayı sevmezler, ancak kalabalıkta bulunmaktan hoşlanırlar.

Sultan papağanında cinsiyet ayrımı

Sultanlarda cinsiyet ayrımı yapabilmenin iki farklı yolu bulunmaktadır. Her mutasyonda çözüm olmasa da papağanların tüylerine bakarak cinsiyet ayrımı yapılabilir. Ancak bu yapılırken sultanın yaşı da dikkate alınmalıdır. Yaşını doldurmayanlarda tüylerin renkleri tama olarak oturmadığından, hatalı cinsiyet tahmini yapılabilir. Diğer yola göre sultanın yaşının doldurmasına göre ötüşü takip edilir. Dişi olanlar curk curk olarak kısa ve tek ötüş yaparken erkekler kanarya ötüşüne benzer sesler çıkarabilir, ıslık çalar ve konuşma özellikleri olur. Yani hangi renkte olursa olsun, ıslık çalıp, uzun ötenler erkektir.

Sultan papağanında yaş tahmini

Sultanların yaşını tahmin etmek oldukça güçtür. Yöntemler kesin olarak yaşını göstermese de hangi dönemde olduğu hakkında bilgiler verebilir.

  • yaş arasındakilerde gözler yusyuvarlak, gaga pürüzsüz, ayak parmakları ince olur.
  • yaş arasındakiler yavrulara göre daha büyük, ayakları daha kalın ve pütürlüdür. Gagasında katmanlar oluşmuştur. Bu çağdaki sultanlar oldukça gösterişlidir. Gözlerindeki yuvarlaklık kaybolmuş, çevresinde olan tüyler azalmıştır.
  • yaş arasındaki olgun sultanlar, daha yavaş hareket eder ve durgun bir hal alır. Ayaklarında ve gagadaki pütürleşme artmış ve kalınlaşmıştır.
  • 16 yaşın üzerindeki yaşlı sultanlar, sağlık sorunları yaşarlar. Günde en az 18 saat uyur ve yumuşak gıdaları tercih ederler.

Sultan papağanının davranışları

Sultanlar diğer kuşlara göre daha fazla davranış birliği gösterirler. Büyük bir kısmı yaptığı aynı davranışlarla, aynı şeyleri anlatır. Bunun sebebi sürüler halinde yaşamaları ve sosyalliği sevmelerinden kaynaklanır. Birbirlerine bakarak çok sayıda şey öğrenirler, rahatça iletişim kurabilirler. Bu nedenle özellikle erkekleri konuşmayı öğrenir, taklit yeteneğini kullanabilir.

  • Gaga gıcırdatma: Sultanlar alt gagalarını sağ ve sol tarafa hareket ettirerek ses çıkarırlar. Bu hareketi sadece sultan papağanları yapabilir. Bunun anlamı her şeyin yolunda olduğudur. Mutlu olanlar bunun genellikle uykudan önce çıkarırlar. Bu sesi çıkaran sultan rahatsız edilmemelidir.
  • Kendi adını tekrarlama: Sultanların erkekleri bazı kelimeleri öğrenebilirler. Bunların içinde olan kendi isimlerini bazen sürekli olarak tekrar ederler. Bunun anlamı ilgi istemesi, sevilmesi, onunla konuşulmasını istediği, kafesinden salınıyorsa dışarı çıkmak istediğini anlatır.
  • Yemlikleri yerinden çıkarmak: Sultanlar yemliklerini ısrarla çıkarmaya çalışıyorsa, sizi yanında görmek istiyordur. Size ihtiyacı olabilir ya da canı sıkılmıştır.
  • Kafesin içinde kanat çırpmak: Sultanlar uçucu kuşlardandır. Doğal alanlarda yaşayanlar uzun süre uçabilir. Kafeslerde bakılanlar bu olanağı bulamadığından, kanatları uyuşur ve kan birikimi olur. Bu kanatlarda ağrıya neden olduğundan, kafesin içinde çırpınır. Olanağınız varsa, sultan papağanı dışarı çıkararak uçurmalısınız.
  • Çığlık atma: Eğer bulundukları yerden memnun olmazlarsa, düz ve yüksek sesli çığlıklar atarlar. Bunun sebebini siz çözmelisiniz.
  • Kanatlarını açarak tıslama: Sultanların kendini koruma güdüsüyle yaptıkları bir harekettir. Bunun yaptığında korktuğunu ve korunmak istediğini anlayabilirsiniz.
  • Gaga vurma: Bu erkek sultanların çiftleşme isteğini belirten bir davranıştır. Gagasını kafesin tellerine ya da yuvalığın içine vurur.
  • Yüksek ve alçak ötüşler: Bu erkek sultanların çiftleşme öncesinde dişilere yaptıkları kurdur. Dişi sesle mest olarak, erkeğin çiftleşme isteğini kabul eder.
  • Çift kuşlarda ayak ısırma: Bu dişi sultanların yaptığı bir davranıştır. Erkeğin ayağını hafifçe ısırarak, öne doğru uzanır ve çiftleşme pozisyonuna geçer. Bu davranışta çiftleşme isteğini belirtir. Tek olarak yaşayan dişiler ayak ısırmayı geçerek, öne doğru uzanır, kanatlarını yana düşürüp çiftleşmek için bekler.
  • Yukarıya doğru uzanıp gaga açma: Bu kursağın boşaltılmasını sağlamak için yapılan doğal bir davranıştır. Normalde çok fazla yapılmaz. Ancak sultanınız bunu sıkça yapıyorsa, kuş kumunu kontrol edin, yeteri kadar varsa kalitesine bakın.
  • Kaşınma: Uykudan önce düzenli olarak yapılan doğal bir davranıştır. Bunu yaptığında sulatan papağanın rahatsız edilmemesi gerekir.
  • Ayak toplama: Ortamın ısısı 25 derecenin altında olduğunda, sultanlar üşürler. Özellikle ayaklarında tüyler bulunmadığından, önce ayakları üşür. Ayak damarları kan dolaşımında etkili olduğundan, ayaklarını altına alarak ısıtmaya çalışır. Bunu sık yapmadıklarında normal kabul edilebilir. Fakat ortamın ısısı ayarlanmalıdır.

Sultan papağanının beslenmesi

Sultanlar doğal ortamlarda tohumlar, yeşillikler ve bitki kökleriyle beslenirler. Bu nedenle kafeste bakılan sultanlara doğal yaşamına uyacak beslenme şekli sunulmalıdır. Bunun içinde kuş yemleri bulunmalıdır. Bunlar sultan papağanın %75 besin ihtiyacını karşılar. Yemler sultanlar için hazırlanmış karışık yemler olabileceği gibi, muhabbet kuşlarının yediği yemden de faydalanabilirsiniz. Ancak bunun içine tuzsuz çekirdek ve kırık fındık içi ilave etmelisiniz. Yemin dışında papağanınıza dal darı verebilirsiniz. Ancak bunu fazla vermemeye çalışın. Aksi halde kuşun şişmanlamasına neden olursunuz. Vitamin ihtiyaçları için taze sebze ve meyve vermelisiniz. Bunları yemeyen kuşlar için vitamin takviyesi yapılmalıdır. Unutmamanız gereken bir unsurda, kuş kumunu mutlaka kafeste bulundurmalısınız. Bu sayede sultanlar yediklerini sindirebilir ve öğütebilir. Bunu vermediğiniz takdirde, sultanınız ciddi sindirim sorunları yaşayacaktır. Kuş kumu her yemliğe yarım kaşık ilave edilebilir ya da ayrı bir kapta tutulabilir. Sultanlara ballı krakerler, yumurtayla yapılan mamalar verebilirsiniz. Kalsiyum ihtiyaçları için, mürekkep balığı kemiğini kafesine koyabilirsiniz.

Sultan papağanı için zararlı olan besinler

Sulatanlara aşırı yağlı, şekerli ve tuzlu besinler verilmemelidir. Bunun dışında çikolata, alkollü içecekler, kahve, gazlı içecekler, soğan, kuru meyveler, elma çekirdeği, mantar gibi yiyecekler yememelidir. Tereyağı, margarin, patates cipsi, kek, dondurma, konserve türü besinler, kurabiyeler verilmemelidir. Ayrıca zehirli olan gıdalardan uzak tutulmalıdır.

Son Güncelleme :

Sultan Papağanı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.


11 Yorum Yapılmış "Sultan Papağanı"

bir şey sorabilir miyim. benim sultan papağanım çok hırlıyor bana daha alışamadı ne yapmalıyım elimden de yemiyor
Merve .

1 YANITI GÖRÜNTÜLE

: Boşver takma eğer çok ısırıyorsa izin ver ısırsın başka türlü alışmaz hala alışmazsa ısırdığı parmağını gagasına hafifçe vur ve yanağını kasi bu onlara ısırmamalı gerektiğini anlatıyor ama bunu düzenli yapmalısın bunun sayesinde hayvan hem kendini sevdirir hemde ısırmaz

bu kuşu yeni aldıseafoodplus.info yemliğin içine girip yatmaya çalışıseafoodplus.info ne olabilir yada normal bi davranışmı
Özge.

1 YANITI GÖRÜNTÜLE

Mücahit : Benim sultan papağanım da çekirdek kabına giriyo orda yansımasını gördüğü için konuşuyo yani yemdeyansımasını görüyorsa olabilir

sultan papağanım öldü sebebi ne olabilir son gün yemek yemedi kafesten çıkmadı
Berke.

1 YANITI GÖRÜNTÜLE

Mücahit : Benim muhabbet kuşum kuruluktan ölmüştü en son zamanlarda yemek bile yiyemeyecek hâlde halsiz di

bizim sultan papağanımız var. marul yiyor zararlı mıdır
Arya.

1 YANITI GÖRÜNTÜLE

Yusuf : Fazla yerse ishal olabilir dikkat edilmeli haftada 1 veya 2 kez az miktarda verin

Sultan papağanım nasıl konuşcak
İlker.

1 YANITI GÖRÜNTÜLE

Mücahit : Konuşan sultan papağanı videosu aç hangi kelime konuşmasını istiyorsan o video yu aç ama en önemlisi sabırla konuşması için uğraş

Merhaba sultan papağanlarım için klima takmak istiyorum yaz aylarında oda sıcaklığı en düşük 35 en yüksek 45 dereceyi buluyor kış aylarında ise 5 6 derece klimayı takip sabit oda sıcaklığını 25 ile 28 arası ayarlasam bu onlar için sorun olur mu klimanın önüne perde çekmeyi düşünüyorum direk onlara vurmayıp yere vurmasını sağlayacağım olursa nem için ne tavsiye edersiniz şimdiden çok teşekkürler
Mehmet.

CEVAP YAZ

arkadaşlar sultanım ikinci sefer yumurtladı ilkinde yavru alamadım simdi üçüncü yumurtayı biruaktı ama hala yatmıyor l yerine erkeke yatıyor resmen oda çok sık değil dişi neden yatmıyor.
Harun Kaya+.

CEVAP YAZ

Sultan papağanına iyi marka yem olması için hangi marka yem verebilirim ya da hangi malzemelerle iyi bir yem hazırlayabilirim
Mücahit .

CEVAP YAZ

Bir sultan papaginini ayda kac kez kafesten uzaklastirmak gerekir??????
Kullanici.

CEVAP YAZ

bişey soracam kum kabını nasıl koyacağız ya da nereye koyacağız
Marsel.

CEVAP YAZ

Sultan papağanı çok durgun çok sakın bunun nedeni nedir.
Irmak.

CEVAP YAZ

Kumru
Kumru
Kumru, Columbidae (güvercingiller) familyasından, genellikle güvercinlere göre daha küçük yapılı ve soluk renkli türlerin ortak adı. Güvercin ve kumru adları taksonomik ayrımlarla bağlantılı olarak, kullanılmamaktadır. Hayvan bilimi olan Gü
Albatros Kuşu
Albatros Kuşu
Albatros kuşu, albatrosgiller familyasından olan ve diğer kuşlara nazaran çok daha geniş kanatlara sahip ve saatlerce deniz üzerinde uçabilen bir kuş türüdür. Albatros kuşu fiziksel olarak martıyı andırmaktadır. Ancak martıdan çok daha büyük, boynu d
Kırlangıç
Kırlangıç
Kırlangıç, çok soğuk havalar dışında dünyanın her yerinde yaşamaları mümkün olan kuşlardandır. cm civarlarında boyları olup, geniş ve sivri kanatlı, oldukça çatalkuyruklu ve ötücü kuşlardır. Göçmen kuş türlerinden bir kısmını da kırlangıçlar
Anka Kuşu
Anka Kuşu
Anka kuşu, nesli uzun yıllar öncesinde tükenmiş ve ismi masalları süslemiş bir kuş çeşidi olarak bilinmektedir. Anka, yüzyıllardır farklı iklimlerde ve kültürlerde değişik adlarla anılmaktadır. Latince de phoenix adıyla anılan Anka kuşu eski Yunan
Muhabbet Kuşları
Muhabbet Kuşları
Muhabbet kuşları, papağanlarla aynı familya içerisinde yer alan ve son derece gösterişli kuşlardır. Papağanlar kadar büyük olmayan muhabbet kuşları hem boyutları hem de geniş renk ve desen seçenekleri ile sıklıkla evcil hayvan olarak tercih edilmekte
Serçe
Serçe
Serçe, Kuşlar grubundan, öten kuşlar sınıfı ve serçelerin familyasında olan bir gagalı kuş türüdür. Altın serçe Afrika'da ekilen tarlaları harap eden iri bir türüdür. Çevrede yaşayan evcil serçeler, sırtı ve kanatları kahverengimsi, karın bölgesi ise
Cennet Papağanı
Cennet Papağanı
Cennet papağanı, anavatanı Afrika kıtası olan, nemli ve sıcak iklimi seven ve tohumlarla beslenen papağan türüdür. Hint Okyanusunda bulunan adalarda çok sayıda bulunurlar. İnsanlara yakın olacak kadar sosyal olan, oyuncu papağanların çift olarak besl
Peçeli Baykuş
Peçeli Baykuş
Peçeli Baykuş, Ülkemizde çokça bulunan açık renkli olan bir baykuş türüdür. Yüz bölgesi, göğüs ve karın dış yüzeyi beyaz renklidir. Yüzleri kalp görünümünü almıştır. Göz renkleri oldukça koyu renklidir. Üst kısmı sarıya ve beji andıran renkli kısmıdı
Huma Kuşu
Huma Kuşu
Huma kuşu, kökeni Eski Türklere kadar dayanan, binlerce yıldır efsanelerde varlığını sürdüren bir kuştur. Huma kuşu ile ilgili farklı Türk boylarının farklı yorumları olsa da ortak inanış konduğu yere mutluluk ve huzur getirdiği yönündedir. Efsaneler
Flamingo
Flamingo
Flamingo, Flamingolar grubunun, Flamingogiller ailesinden (phoenicopterus) cinsini oluşturan 6 adet kuş türünün ortak adıdır. Tek cins ve onun alt, altı türünden oluşur. Bu türün diğer bir özelliği ise, kendi içinde ve diğer türleri ile çaprazlama ür
Kanarya Bakımı
Kanarya Bakımı
Kanarya bakımı, oldukça hassas bir çalışmayla sağlanabilir. Sağlıklı bir kanarya etrafında olanlara karşı duyarlı bir yaklaşım içindedir. Devamlı olarak hareket halinde, ötücü ve yeme karşı istekli olur. Karında olan tüyle üflendiğinde derisi sarımtı
Saka Kuşu
Saka Kuşu
Saka kuşu ispinozgillere ait bir kuştur. Kafeslerde de sıklıkla beslenen bu kuş türü, özellikle ötüşüyle ilgi çekmektedir. Görünüm itibariyle serçeyi andıran saka kuşu, tüylerinin deseni ve renkleriyle de ayrıca ilgi görmektedir. Farklı formları da b

 

Kumru
Albatros Kuşu
Kırlangıç
Anka Kuşu
Muhabbet Kuşları
Serçe
Cennet Papağanı
Peçeli Baykuş
Huma Kuşu
Flamingo
Kanarya Bakımı
Saka Kuşu
Martı
Kuzgun
Hint Bülbülü
Kartal
Sığırcık
Bülbül
Doğan
Toy Kuşu
Baykuş
Turna
Sultan Papağanı
Deve Kuşu
Leylek
Alacalı Karga
Atmaca
İbibik Kuşu
Sinek Kuşu
Golden Finch

Popüler İçerik

Martı

Martı

Martı herkesin bildiği deniz kuşları olarak anılır. Martıgiller familyasından olan, denizi olan tüm dünya topraklarında yaşayabilen özelliklere sahip

Kuzgun

Kuzgun

Kuzgun, diğer adlarıyla Bayağı Kuzgun, Karakarga ya da Kelağ, kargagiller familyasından Corvus cinsi, zekası, büyüklüğü ve simsiyah olması ile tanınan

Hint Bülbülü

Hint Bülbülü

Hint Bülbülü olarak bilinen bu kuşlar ispinoz ailesine dahildirler ve asıl isimleri zebra ispinozdur. Küçük,narin yapıları ile çok hareketli kuşlardır

Kartal

Kartal

Yırtıcı kuşların en büyüğü olan kartal, genelde dağlık ve ormanlık alanlarda yaşar. Etçil bir kuştur. Uzun ve kıvrık gagalı geniş kanatlı bir hayvan

Sığırcık

Sığırcık

Sığırcık, ötücü kuşlardan sayılan ve familyasına da adını veren sığırcıkgillere ait bir türdür. Sahip olduğu parlak tüyleri ve 20 santimetre civarı b

Bülbül

Bülbül

Bülbül güzel ötüşüyle tanıdığımız, sinekkapangiller familyasından olan bir kuş türüdür. Hezar, seher kuşu ve andelip olarak ta bilinir. Akdeniz ülkele

Doğan

Doğan

Doğan ; Doğangiller ( Falconidae ) familyasının, gündüz yırtıcı kuşları ( Falconiformes ) takımından olan bu yırtıcı kuş türlerinin ortak adı Doğan'dı

Sultan papağanları kelime öğrenme dağarcığı en geniş kuş türlerinden biridir. Sempatik tavırları, renkli görseli ve çoğu kuş türlerine göre uzun ömürlü olan sultan papağanları ülkemiz sınırları içerisinde en çok beslenen kuş türüdür. İyi bakılan bir sultan papağanının yaklaşık 15 ile 17 yıl arasında ömrü vardır. Kafes içerisinde en uzun 26 sene yaşadıkları raporlarda mevcuttur. Her ne kadar namı &#; yıl yaşıyorlar&#; olsa da aslında o kadar bir hayat bir papağan için çok zor olur.

Sultan Papağanın Doğal Yaşam Alanı

Göçebe olarak yaşamlarını sürdüren sultan papağanları konaklama yerleri olarak kurak ve daha çok yarı kurak iklimli ülkeleri tercih ederler. Yerleşik hayata geçtikleri tek yer Avusturalya&#;nın güney kesimleridir. Göç ettikleri ülkelerde mesken olarak su kenarlarını tercih ederler. Bazı zamanlar yüzlerce sultan papağanının aynı anda su birikintisi etrafındaki danslarına şahit olabilirsiniz.

Doğal ortamlarında ağaç dallarında pinekler ve küçük çalı çırpılar toplayıp ağacın en güvenli olarak gördükleri yerinde kendilerine yuva yaparlar. Tırnakları uzadığı zaman kayalara ve kalın ağaç dallarına zıplama hareketleri yaparak tırnaklarını törpülerler.

Sultan papağanları D vitamini ihtiyaçlarını direk olarak güneş enerjisinden alırlar. Günün saatini bu ihtiyacını karşılamaya ayırırlar. Ağaçların en üst dallarındaki küçük yemişler daha fazla güneş aldıkları için kalsiyum oranları alt dallarda gölgede kalan yemişlere göre daha çok olur. Bir yandan D vitamini ihtiyaçlarını karşılayan sultan papağanları bu yemişleri afiyetle tüketirler.

Sultan papağanları tırmanmayı çok severler. Ağaç dallarında adeta bir cambaz gibi zıplayarak gagaları ile ayaklarını destekleyerek ağaçların en zirve yerlerine tırmanırlar. Kendi türleri ile etkileşimleri oldukça uyumludur. Farklı kuş türleri ile pek anlaştığı söylenemez. Ağaçların hemen hemen her yerini bildikleri için kendilerine tehdit oluşturacak yırtıcılardan çok iyi saklanırlar.

Her ne kadar doğasında bir nebze agresiflik olsada sultan papağanları evcilleştirilebilmiş ve bir çok konuda eğitilebilmiş bir papağandır. Doğadan ölçüsüzce yakalanmaları popülasyonları için büyük tehdit oluşturabilir. Ticari amaç uğruna bu güzel kuşların dünya üzerinden silinip gitmesi ekosistem içinde bozukluklara bile neden olabilir. Bu dünya hem size hemde sultan papağanlarına yetecek kadar büyük&#;

Sultan Papağanı tırnak bakımı hakkında daha ayrıntılı bilgi için Sultan Papağanı Tırnak Bakımı yazımıza göz atın.

Sultan Papağanı Özellikleri

Sultan papağanlarının insanlara olan yakınlığı ve merakı, dirençli olması ve bakım kolaylığı yönleri tercih edilmesinde büyük rol oynar. Avusturalya kökenli bu papağan türü &#;lü yılların sonunda evcilleştirilmiştir. Ebeveynler çocuklarının gelişimi açısından sorumluluk sahibi olmasını sağlamak adına sultan papağanlarını beslemeyi tercih edeler.

Papağanların konuşma taklitleri yapması meşhurdur. Erkek sultan papağanları rahatlıkla kelime taklitleri yapabildiği gibi bazı kelimelik söz öbeklerinide taklit edebilmektedir. Eğitimi açısından her taklit ettiği kelime ve ıslıktan sonra çok sevdikleri darı ve çekirdek ile ödüllendirilmeleri daha çok kelime takliti kapasitesini zorlamasına neden olacaktır.

Kafeslerde kapalı kalmayı hiç sevmezler. Sürekli sosyalleşmeye açıktırlar. Ev içinde kafesin sabit ve düzenli bir yeri olursa kafese kapatmanıza gerek kalmadan evin içinde rahatlıkla dolaşacaktır. Acıktığında veya uyku saati geldiği zaman kafesine girip işlerini halledecektir. Eğer kuşunuz size tam anlamıyla alışmamış ise kesinlikle elle yakalayıp kafese koymayı denemeyin. Çok güçlü bir gagası olduğu için elinize zarar verebilir.

Kafes boyutlarını biraz büyük tutmakta fayda var. Arada bir kanatlarını açarak çırpar ve kanatlarını esnetir. Eğer kafes büyüklüğü yeteri kadar olmazsa yaralanabilir yada kafes dekorlarına zarar verebilir.

Sigara dumanına karşı ciddi bir hassasiyete sahiptir. Bulunduğu oda sigara içilmesi papağanınızın solunum yollarına ciddi olarak zarar verir. Ayrıca yemek yapılan bir ortamda da beslenmemesi gerekir. Çünkü bazı keskin yemek kokuları ve buharları papağanlar için sorun teşkil eder.

Ev ortamında pencereler açılarak havalandırma yapılması sultan papağanlarının sağlıkları açısından tehlikelidir. Cereyanda kalan kuş ciddi anlamda üşütüp hasta düşebilir yada hastalık belirtisi göstermeden ani bir ölüm olabilir. Evlerde klimanın direk üflediği ve pencere cereyanlarının olduğu yerlere kafesi konulmamalıdır.

Erkek sultanlar dişilere göre sert ve yüksek sesli olurlar ve rahatlıkla konuşabilirler. Dişiler daha ince ve tok sesler çıkarır ve konuşturmanız çok zordur. Bazı kişiler sultan papağanı beslemekten memnun kalmayabilir. Eğer bir dişi sultan papağanı aldıysanız birde yabani ise sizi gerçekten çok zorlayacaktır. Erkeklere göre daha agresif olan dişiler sizi bu türden soğutabilir. Bu nedenle eğer kuşunuzla ilgilenecek zamanınız yoksa kesinlikle çift olarak beslenmelidir.

Tüm papağan türlerinde olduğu gibi sultan papağanlarında da savunma sistemi gagadır. Özellikle dişiler çok sinirlendiği zaman sanki yılan gibi tıslarlar. Eğer dişinizin yumurtası varsa yada üreme dönemindeyse pek bulaşmamanızı tavsiye ederiz. Çünkü ısırdığı zaman gerçekten çok can yakarlar.

Sultan papağanlarının gaga uçları kullanılmadıkça uzamaya devam eder. Belli bir süre sonra gaga uzamasının sonucu yem yiyemeyecek duruma gelebilirler. Bunun önüne geçmek için gaga taşları ve kalamar kemikleri kullanılabilir. Plastik tüneklerden kaçınmalısınız. Plastik tünekler yerine tahta tünek yada ağaç dalları kullanılmalıdır. Eğer gagası kuşunuzu rahatsız edecek düzeyde uzarsa siz müdahale etmeden veterinere götürün. Aksi taktirde yemek yiyemezse ölebilir.

Yaklaşık cm boylarında olan sultan papağanları insanlarla etkileşime bayılırlar. Adeta bir kedi köpek gibi kendilerini sevdirirler. Özellikle çocuklarla arası çok iyidir. Belirli bir süre sonra evdeki bir birey gibi olurlar. Çok meraklı oldukları için evin içindeki hemen hemen bütün eşyalarla birebir temas ederler. Yemek yenirken sofraya gelip sizi aşırı derecede korkutabilir.

Kafalarında bulunan ibikleri sultan papağanlarının ruh halini temsil eder. Eğer ki dik ve kalkık ise neşesi yerinde demektir. İbik inik ve arkaya yatık ise ya huzursuzdur yada agresiftir.

Sultan Papağanının 1 Saatlik Ötüş Sesi (Dikkat Papağanınızı Çıldırtabilir!)

Petzz Shop · Sultan Papağının 1 Saatlik Ses Kaydı PetzzShop

Sultan Papağanı Cinsiyet Ayrımı

Bir çok kuş türünde olduğu gibi sultan papağanlarında da cinsiyet ayırımı tüy renkleri yada çıkardıkları sesler ile yapılabilir. Ancak bu özellikler her zaman kesinlik ifade etmez. Sultan papağanının cinsiyetini tam olarak ayırmak için en az 7 aylık olmalıdır. Daha erken konulan cinsiyet tanısının bir kaç ay sonra yanlış çıkma olasılığı olabilir.

Pet shoplardan sultan papağanı satın alırken satıcı eğer bilgili değilse bir tahmine göre size kuşun erkek yada dişi olduğunu söyleyecektir. Bu durumda erkek diye aldığınız kuşun dişi, dişi diye aldığınız kuşun erkek çıkması muhtemeldir. Bu türden iyi anlayan ve gerekirse üretimini yapabilen satıcılardan almanız papağanınızı sağlık bir şekilde beslemenize ve ileride cinsiyet yüzünden hayal kırıklığına uğramamanıza yarayacaktır.

Sultan Papağanı Cinsiyet Ayrımı Teknikleri

Sultan papağanlarında cinsiyet ayrımı 3 farklı teknikle olur.

1) DNA Testi İle Cinsiyet Belirleme

Sultan papağanınızın cinsiyetini belirlemenin en kesin yolu DNA testidir. Yurt dışında yaygın olarak kullanılan bu sistem ülkemizde maalesef yeterince rağbet görmemektedir. Maliyeti açısından £ kadar olabilir. Pahalı bir yöntem olmasına rağmen kesin sonucu vermesi açısından önemlidir.

2) Ses ile Cinsiyet Ayırımı

Sultan papağanlarının cinsiyet ayrımlarında kullanılan en yaygın yöntem ses ile cinsiyet ayrımıdır. 7 aylık olmuş bir sultan papağanı artık ses çıkarmaktan ziyade ötüşü ile dişi yada erkek olduğu anlaşılabilir hale gelmiştir. Erkekler doğal ortamlarında dişileri etkileyebilmek adına farklı tonlarda ses, ötüş ve melodiler çıkarırlar. Ev ortamında bunlara konuşma, ıslık ve taklitler de eklenebilir. Dişiler daha çok sessiz durular ve ara sıra bir kaç ötüş yaparlar. Dişilerin daha sessiz durmasının nedeni doğal ortamlarında kendisine kur yapan erkekleri dinlerler ve eşlerini kendileri seçerler.

3) Kanat Altı Tekniği ile Cinsiyet Ayırımı

Diğer cinsiyet ayırma yöntemlerine göre kanat altı tekniği biraz daha karışık bir yöntemdir. Anne ve babanın mutasyonundan olacak yavruların hepsi aynı özellikleri sergilemediğinden yanılma payı yüksektir. Bu yöntem soyla alakalı bir durumdur. Kanal altı barlarında sarılık var ise dişi, eğer tüyler baştan sona aynı renkte ise erkek olarak tanımlanır.

Sultan Papağanı Yavru Alma ve Üretimi

Sultan papağanı besleyenlerin iki nedeninden biri konuşturmak ise bir diğeri yavru almaktır. Küçük boylu papağanlar grubuna giren bu tür renklerinin güzelliği ve sosyal bir kuş türü olması nedeniyle oldukça ilgi görmektedir. Bu nedenle ticari piyasası oldukça büyüktür.

Evlerde neşe kaynağı olan sultan papağanlarının sahipleri için kuşlarının yavru verdiğini görmek onlar için doğa harikası bir olaydır. Kuşlarını çok seven sahipler yalnız kalmamaları ve yavru alabilmeleri ümidiyle çift olarak beslemektedirler.

Yavru alabilmeniz için ilk önemli şart kuşlarınızın sağlıklı olması ve üreme yapılacak uygun bir ortam olmasını sağlamaktır.

Doğal ortamlarında sürü halinde ve sosyal bir hayat süren sultan papağanları bu kalabalığa rağmen tek eşlidir. Eş seçimlerinde kesinlikle ilk başta tedbirli olunmalı ve asla eş değiştirme işine girilmemelidir.

Sultan papağanı üretim sürecinde dikkat edilmesi gerekenler;

  1. Kuşların cinsiyetlerini doğru seçtiğinizden emin olun.
  2. Sağlıklı kuşlar seçin ve kuşlarınızın rahat hareket edebileceği kafesler edinin.
  3. Eğer evde tek beslediğiniz bir kuşunuza eş alacaksanız aldıktan sonra ilk 1 ay boyunca birbirlerine zarar vermemeleri için dikkatli bir şekilde gözlem yapın.
  4. Çiftleşme ve yumurta verme dönemine gelen kuşlarınızın oda sıcaklığına ve oda aydınlatma süresine dikkat edin.
  5. Doğal yaşam alanlarında çiftleşme dönemlerine uygun olarak ısı derece, oda aydınlatması da minimum 13 saat olmasına, nem oranınında %45 civarı olmasına özen gösterin.
  6. Çiftleşme gerçekleştikten sonra kuluçka dönemi yaklaşık 20 gün civarındadır. günün ardından yumurtlar canlanmaya başlar.
  7. Kafes içerisine kuluçka süresi boyunca yem ve su eklemek birde kuşların banyo yapmasını sağlamak haricinde kesinlikle müdahale edilmemelidir.
  8. Yeni çıkan yavrular ile dişi kuş ilgilenecektir. Yavru çıkmasıyla beraber haşlanmış patates, tropikal meyveler ve yeşil sebzeler ek besin olarak kafese konabilir.

İlginizi çekebilir: Cennet Papağanı Hakkında Bilgiler

Sultan Papağanı Türleri

Sultan papağan türleri dış görünüşlerine göre sınıflandırılır. Doğal yaşam alanları da dahil olmak üzere tam 27 tür sultan papağanının olduğu bilinmektedir. Bu türlerden 8 tanesi sadece Avusturalya&#;da yaşamaktadır. Kafes üretiminde ortaya çıkan mutasyon yavrular bazen doğadakilerden çok farklı formlarda olmuştur. Evlerde popüler olarak beslenen sekiz çeşit sultan papağanı vardır.

Akşın (albino) Sultan Papağanı

Beyaz ipeksi gövdesi, kırmızı gözleri ve özel mutasyon örneği olan akşınlar en nadir görülen sultan papağanı türlerindendir. Üzerlerinde başka hiçbir renk yada benek bulunmaz. Aslında bu renksizliğin nedeni vücutlarında &#;melanin&#; eksiliğinin olmasıdır. Dişi erkek ayırımı diğer türlere göre çok zordur. Erkek ve dişi akşın arasında neredeyse gözle görülür bir fark yoktur. Birbirlerine kur yapmalarından yada çiftleşme zamanı agresifliğinden erkekler dişilerden ayırt edilebilir.

Tarçın (cinnamon) Sultan Papağanı

Dış görünüşleri neredeyse gri sultan papağanı ile aynıdır. Tüylerinin griliği isminden de anlaşılacağı üzere daha çok kahverengine yakındır. Ayaklarda ve gagadaki siyahlıklar ya az olur yada hiç olmaz. Kanatlarının kenar kısımlarında 2 cm e kadar kahverengi şeritler olabilir. Cinsiyetlerini yüzlerindeki renklere bakıp anlamak mümkündür. Erkek sultan papağanlarının yüzlerinde sarı bir maske üzerine turuncu bir benek vardır. Dişilerde daha gri bir maske üzerine mat bir turuncu benek bulunur. Yavruyken dişi ve erkek birbirinden ayırt edilemez. Ancak ilk tüy dökümünde erkeklerin yüz maskeleri sarıya döner ve dişilerin gri kalır.

Limon (lutino) Sultan Papağanı

Sultan papağanı türleri arasında en popüler olan türdür. Tüy renkleri tamamen sarı yada tamamen beyaz olabileceği gibi yarı yarıya da olabilir. Yanaklarında turuncu bir benek vardır. Ayakları ve gagası pembe renktedir. Dişi ve erkeğin birbirinden ayırt edilmesi zordur. Bazen dişilerin kanatlarının altında açık renkli tüyler olabilir. Ancak bu kesin bir cinsiyet ayrımı için yeterli bir detay olmayabilir. Her ne kadar sarımsı tüyleri olsada bazen bembeyaz rengi üzerinde sadece yanakta turuncu benekli olabilir. Limon sultanların formu ve renklerinin güzelliği diğer türlerinden daha çok tercih edilmesini sağlamıştır.

Gri (grey) Sultan Papağanı

Gri sultan papağanları doğal ortamlarında en çok karşılaşılan ve sultan papağanlarının doğal rengi olarak bilinen türüdür. Diğer tüm melezlerin içerisinde bu tür ata tür olarak görülür. Antrasit griye yakın parlak gri tüyleri vardır. Kanatlarında cm genişliğinde beyaz şeritler bulunur. Gagalarında ve ayaklarında siyah lekeler bulunabilir.

Yavruluk dönemlerinde dişi ve erkekler komple gri renktedir. Dişi erkek ayrımı yapmak yavru iken zordur ancak tüy dökümünden sonra erkekler dişilerden renkleri itibariyle ayrılır. İlk tüy değişiminde erkeklerin yüzü sarıya döner. Maskeyi andıran bu sarılığın üzerinde turuncu benek olur.

İnci (pearl) Sultan Papağanı

İnci sultan papağanlarının tüy köklerinden tüy ucuna doğru her tüyünde iki renk bulunur. Anne ve babasının renklerine göre tüy renkleri sarı, gri, beyaz olabilir. Bu türü diğer sultan papağanı türlerinden ayıran en büyük özelliği budur.

Değişik mutasyonlarında göğüs renkleri ve formu farklı olsada sırtları ve kanatlarında ki tüyler kırçıllı sarı gri renktedir. Erkek inci sultan papağanı çoğu zaman gri sultanlar ile karıştırılır. Ancak dikkatli bakıldığında renklerinin kırçıllı olduğu görülür. Dişiler yavru ve yetişkinlik dönemlerinde her zaman gri kırçıllı renkte kalırlar.

Alaca (pied) Sultan Papağanı

Tüm sultan papağanı türlerinin karışımı bir görüntüsü vardır.  Bu tür aslında limon ve tarçın türlerinin bir melezidir. Sıkça karşılaşılan bir melez olan bu tür daha sonradan sultan papağanı türleri arasındaki yerini almıştır.

Beyaz tüyleri üzerine sarı ve gri tonlar işlenmiş göğüs yapısı vardır. Kanatları kırçıllı yada beyaz şeritli renklere sahip olabilir. Yüzlerinin rengi anaçların baskın renk türüne göre değişse de turuncu benek bulunur. Cinsiyet ayrımı zor bir tür olması bakımından kesin cinsiyet ayırımı için kur ötüşünün beklenmesi gerekir.

Gümüş (silver) Sultan Papağanı

Sultan papağan türleri içinde en az rastlanan türlerdendir. Kafaları sarı renkte ve vücutları grinin en açık tonlarında olur. Ayak ve gagası pembe renktedir. Dişilerin kanat tüylerinin altında sarı renkte barlar bulunur. Anaçların baskın genlerinin farklılık göstermesi nedeni ile bütün yavruların aynı formda olması beklenemez. Cinsiyet ayırımları kur ötüşüne kadar belirlenemeyebilir. Ancak hiçbir şekilde yanaklarında turuncu benek bulunmaz.

Beyaz Yüz (white face) Sultan Papağanı

Beyaz yüz sultan papağanları beslenmesi çokça tercih edilen türler arasındadır. Gri türün aksine yüzlerinde turuncu benek yoktur. Gri rengin açık tonu gövde tüylerine hakimdir. Erkek ve dişiler yavruyken birbirlerinin aynısıdır. İlk tüy dökümünden sonra erkeklerde beyaz bir maske çıkar. Dişiler görsel açıdan oldukça renksiz tüylere sahiptir.

Sultan Papağanı Davranışları

Sultan papağanları doğal yaşamlarında sürüler halinde yaşadıkları için diğer kuş türlerine göre bu ortamda edinilmiş belirgin davranışları bulunmaktadır. Yaptıkları hareket ve davranışlar ile iletişim halinde bulunduğu kuş türüne yada insana bir şeyler anlatmaya çalışırlar.

Sultan papağanı davranışlarını şöyle sıralayabiliriz :

  • Gaga gıcırdatma: Alt gagasının ucunu üst gagaya yaslayarak çenesini sağa sola hareket ettirmesi sonucu oluşan davranıştır. Bu hareket gıcırdamaya benzer bir ses çıkartır. Sultan papağanlarının keyfi yerindeyse veya uyumaya geçeceklerse bu davranışı sergiler.
  • Bağırma gibi yüksek ses çıkarma: Rahatsız olduklarında bağrışmaya benzer yüksek sesler çıkarırlar. Buda sultan papağanının istemediği bir duruma yada davranışa maruz kaldığını gösterir. Sinirlenme ve strese girme sonrası bağırmaları size uyarı anlamı taşır. Yakın bir temas bir gaga darbesi almanıza neden olabilir.
  • Tıslamak ve sallanarak savunma: Sultan papağanlarında tıslamak onun haklarına taciz ettiğiniz anlamını taşır. Köşeye kısılmış, ona ait olan bir bölge işgal edilmiş yada onu çok kızdırmış olabilirsiniz. Özellikle bu dişi sultanların davranışıdır. Erkeklerde de görülebilir. Dişiler genelde yumurtalarını korumak için bu davranışı sergiler. Kesinlikle yaklaşmak sizin için tehlikeli olabilir.
  • Aynı kelimeyi tekrarlama: Erkek sultan papağanları azda olsa bir kaç kelime taklit edebilirler. İlk öğrendikleri kelime sık tekrar edilmesinden dolayı kendi isimleri olur. Eğer sultan papağanınız sürekli ve peş peşe aynı kelimeleri tekrar ediyorsa kesinlikle ilgi bekliyor demektir. Televizyonun başından kalkıp papağanınızın gönlünü hoş etmelisiniz.
  • Kafesin içinde kanat çırpmak: Tüm kuş türlerinde olduğu gibi sultan papağanlarıda özgürlüklerine düşkündür. Sürekli sabit bir yerde kaldıklarında kanat uçlarına giden kan dolaşımı yavaşlar. Kafes içinde ayakları ile tüneğe yada kafes tellerine sıkıca tutunarak kanat gerdime hareketi yaparlar.
  • Tek ayağını gövdesinin içine saklamak : Doğal ortamlarında ideal yaşama derecesi 25 derece olan sultan papağanları sıcaklığın bu değerin altına düşmesiyle üşürler. Ayaklarında ve gagalarında tüy olmadığı için önce oraları üşür. Sırayla ayaklarından birini havaya kaldırıp tüylü gövdesinin içine sokar. Gagasınıda kafasını derece arkaya çevirerek kanat arkası ve gövdesinin arkasına sokarak ısıtırlar.
  • Kaşınarak tüy dökme : Özellikle uyku öncesi tüylerini kabartıp kaşınırlar. Bu onlar için keyifli bir durumdur. Tüy dökme dönemlerinde de sık sık kaşınarak bolca tüy dökerler.
  • Hapşırma : Gaga deliklerinin tıkanması yada kaşınması durumunda hapşırırlar. Ancak gaganın üst kısmında herhangi bir renk değişimi olursa kesinlikle veterinere başvurulmalıdır.
  • Gagalarını sağa sola vurmaları : Bunu genellikle erkek sultan papağanları yapar. Çiftleşmek istediklerinde gagalarını kafesin tellerine, suluklara yada yuvalık duvarlarına sürterek dişiye çiftleşmek istediğini bildirmeye çalışır.
  • Dişinin erkeğin ayağını ısıması : Bu tipik bir dişi kuş çiftleşme isteğidir. Erkeğin ayağını ısırıp önünde eğilmesi erkeğin üstüne çıkıp çiftleşmeyi gerçekleşmesini istemesidir.

İlginizi çekebilir: Muhabbet Kuşları Hakkında Bilgiler

Sultan Papağanı Konuşturma

Birçok papağan türünün bilinen en belirgin beslenme nedeni konuşmalarıdır. Aslında papağanlar konuşmadan ziyade ses taklidi yapar yani kelime taklitleri. Sultan papağanları konuşabilen papağan türleri arasındadır. Harika ses taklit yetenekleri sahibini kendisine hayran bırakır.

En kolay öğrendikleri kelimeler &#;cici kuş, babacık, kuş, bıcırık, kızım, oğlum, paşa&#; diyebiliriz.

Sultan papağanlarına konuşmayı öğretmenin temel kuralları;

  1. Kelimeleri konuşurken net olun.
  2. Ardışık kelime seçimlerinden kaçının.
  3. Gözlerine dikkatli şekilde bakarak ona hitap ettiğinizi hissettirin.
  4. Sabırlı olun. Acele etmeniz hem kuşu yıpratır hemde sizi.
  5. Sürekli pratik yapın.
  6. Papağanınıza kesinlikle baskı yapmayın.
  7. Konuşturmak istediğiniz kelimeyi sürekli tekrarlayın.
  8. Kelimeleri öğrendikçe ödül olarak yemiş verebilirsiniz.

Sultan Papağanı Kafesi

Sultan papağanları doğal yaşamlarında göçebe oldukları için sınırlandırılmayı sevmezler. Dayanıklı ve geniş bir alana sahip kafesler tercih edilmeli. Gagaları güçlü olduğu için pirinç telli kafesler daha dayanıklı ve doğal olacaktır.

Seçeceğiniz kafes kuşunuzun yetişkin olduğu zaman kanatlarını rahatlıkla açabileceği boyutta olmalıdır. Tünekler, kuşunuzun üstünde tünediği zaman kuyruğunun arka tellere değmeyecek şekilde yerleştirilmeli.

Kafesin şekli geniş kare yada dikdörtgen şeklide olmalıdır. Yuvarlak kafesler sultan papağanının yön duygusunu kaybetmesine ve strese girmesine neden olur. Yatay telli bir kafes seçmeniz papağanınızın tırmanması yönünden rahatlık sağlayacaktır.

Sultan papağanları tırmanmayı çok sever. Kafesin içindeki tırmanma oyuncaklarını aktif olarak kullanır. Papağan kafesinize uygun oyuncaklar tırmanma ipleri ve dallar ile papağanınıza oyun alanları yaratabilirsiniz.

Tünek sayısı kesinlikle birden çok olmalıdır. Ahşap tünekler ve doğal ağaç dalları gagalama sonucu boya atmaması yönünden papağanınızın sağlığı yönünden önemli bir yer teşkil etmektedir.

Kafes içi temizlik çok önemlidir. Kolay açılabilir ve değiştilebilir bir altlığa sahip kafes seçimi sizin ve kuşunuz için rahatlatıcı bir faktör olacaktır. Hijyenin daha kolay sağlanması adına kafes taban ızgarası kullanmakta iyi olacaktır.

Sultan Kafesinde Bulundurulması Gereken Malzemeler

Papağanınız için kafes seçimini yaptıktan sonra almanız gereken ve mutlaka Sultan papağanı kafesinde olması gereken malzemeler şöyle sıralanabilir.

Papağan Yemliği

Sultan papağanı yemlikleri kesinlikle içten takılan portatif yemliklerden olması gerekir. Uzun ibik tüyleri nedeniyle içten takılan yemlikler papağan için kolaylık olur. Seçtiğiniz yemliğin kalitesi de çok önemlidir. Salınım yapmayan ve gagaları çok güçlü olduğu için ısırılmalardan etikilenmeyen yemlikler tercih edilmelidir.

Papağan Suluğu

Yemlik seçiminde olduğu gibi dayanıklı ve salınım yapmayan suluklar seçilmelidir. Tünekli silo suluk tarzında olanlar daha uygun olacaktır.

Papağan Gaga Taşı

Gaga taşları sultan papağanlarının gagalarını törpülemesi ve mineral takviyesi alması nedeni ile çok önemlidir. Sultan papağanı besliyorsanız kafesinde mutlaka gaga taşı bulundurun.

Kalamar Kemiği

Sultan papağanları sık aralıklarla yumurtladıkları için yumurta kabuk oluşumunda ve yumurtlama sonra dişilerin kendilerini çabuk toparlayabilmesi adına kalsiyum ihtiyacını karşılayacak kalamar kemiği mutlaka kafeste yer almalıdır.

Papağan Salıncağı

Sultan papağanları özellikle çıngıraklı papağan oyuncaklarını sever. Onun için seçeceğiniz oyuncağın çıngırağı olan çeşitlerini, plastik değil ahşap olanlarını tercih etmelisiniz. Ayrıca tırmanmayı çok seven bu tür için kafesine papağan merdiveni koymanız onu mutlu edecektir.

Kuşlarınız için yem ve oyuncakları buradan güvenle satın alabilirsiniz.

En son olarak sultan papağanı kafeslerinde kesinlikle ayna bulundurulmamalıdır. Erkek sultan papağanı aynadaki görüntüsüne kur yapar ve cevap gelmedikçe strese girer. Bir süre sonra kur yapma ve çiftleşme iç güsünü kaybedebilir.

Çiftleşen sultan papağanlarının odasını değiştirsem sorun olur mu ?

Eğer yumurta bekliyorsanız kesinlike o şartlara uyum sağladıkları için yer değiştirmeniz olumlu olmaz. Yavrular çıktıktan sonra yer değişimi yapabilirsiniz.

Evdeki kuşumun yanına yeni kuş aldım çift olması için nasıl alıştırabilirim ?

Birbirlerine alışma sürecinde ayrı kafeste yan yana durmalıdırlar. Erkek kuşun olduğu kafese yuvalık konulmalı. Birbirlerine karşı tavırlarında iyileşme görüldüğü zaman aynı kafese alınabilir.

Yeni aldığım sultan papağanım yem yemiyor ne yapmalıyım?

Telaşlanmanıza gerek yok. Ortam değişmesinden dolayı strese girmiş olabilir. Size alışana kadar siz yokken gizlice yem yiyecektir.

Sultan papağanım çok bağırıyor ne yapmalıyım?

Eğer uzun süredir aynı kafeste duruyorsa en son neyi değiştirdiğinizi kontrol edin. Kafes içerisindeki değişiklik papağanınızın huzurunu kaçırmış olabilir. Bir diğer nedende çiftleşme çağrısı olabilir.

Sultan papağanları başka kuşlarla aynı kafeste yaşar mı?

Sosyal yaşantısı ve boyutu uygun olsa dahi kafes huzuru açısından hiç bir zaman farklı bir kuş türü ile beraber bakılmamalıdır.

Sultan papağanları konuşur mu?

Erkek sultan papağanlar birkaç kelimede olsa konuşurlar. Dişiler konuşmazlar. Taklit yetenekleri çok iyidir ve eğer gerçekten emek verirseniz konuşturabilirsiniz.

Sultan papağanı yalnız yaşar mı?

Doğal yaşamlarında sürü halinde yaşadıkları için kafeslerde çift halinde bakılmalıdır.

Puanla!

[Toplam: 3 Ortalama: ]

umut boz

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir