odun külü formülü / Kül suyu ile temizlik nasıl yapılır? – Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği

Odun Külü Formülü

odun külü formülü

Deniz Kakanaş

deniz-kakanas-kurtun-firin.jpg

 

Koronavirüse karşı “odun külü” suyu doğal antibakteriyeldir.
Eskiden diye başlıyoruz hep yazımıza çünkü yeni şeyler çoğunlukla kimyasal. Kimyasal temizleyici ürünlerinde birçoğu yine kireç, kül ve kostik gibi şeylerin farklı versiyonudur yani doğada temizleyici bitkiler vardır mesela biri doğadaki Işgın bitkisinin yaprağıdır. Böyle bitkilerin özleri alınarak veya farklı işlemlerden geçirilerek kimyasal ürün elde ederiz. Zaten kimya bir bilim dalıdır. İşlenmiş ürün de kimyasal adını alır.
Herkes eski günlerin, yöntemlerin peşinde ancak uygulamaya gelince hiçbirimiz ödevimizi tam yapmıyoruz.

Tüketim toplumları bir gün gelecek elinde imkân olsa bile zor durumda kalacak çünkü çöpler geri dönüşüm yapılabilecek milli servetlerimizle dolu. Onlardan biri de odun ateşinin ardında kalan küllerdir.

Her ağaç bitki cinsine göre bünyesinde biriktirdiği minerallerin toplamıdır.
Toprak ve yaprağın hikayesi; Azotun KÖK, fosforun DAL, Potasyumun(Toprağın mineral dengesini bozmadan)BAL yapmasıyla başlar bilindiği gibi.

Bir ağaç dikildiğinde yıllar sonra dalında şakıyan kuşlardan tozlaşmasına, yaprağından çiçeğine, meyvesinden, kurduna kadar bir dönüşüm mucizesidir. Odunu birçok farklı çeşitte evlerimize mobilya, ısınmak için katı yakıt, pişirmek için ateş olur kullanıma ve en son odunların külleri kalır ardında.
Odun külleri geri dönüşümde kullanmamız gereken çöpe giden altın değerinde milli servettimizdir.
Ph değeri çok yüksek olan odun külünün gübre olarak kullanıldığı söylense de bazen asitli topraklarda yumuşatıcı yada sümüklü böceklerin güllere tırmanmaması için kontrollü şekilde kullanılmaktadır ancak kül bilinçsizce gübre diye ağacın dibine dökülürse ağaç kuruyabilir.
Odun ateşinde pişirme ve kullanılabilir atık kül; Sadece Türk mutfaklarında değil dünyanın birçok yerinde odun ateşinde gıda pişirmek vazgeçilmez bir gelenektir. Odunda pişirme hakkında ileri geri birçok yazı yazıldı-çizildi ve bugüne kadar çok şey değişmedi çünkü insanoğlu ekmekte, yemekte ya da peynir de bile odun közünü yada isin kokusunu seviyor. Odun ateşinde pişen gıdalara is ve kül karışıyor evet ancak en azından katkı maddesi değil ne olduğu belli ana maddesi odun olan.
Genellikle temizlik için kullanılan deterjanlar ve neredeyse sabunların birçoğu Sodyum hidroksil/kostikle yapılır. Kostik kimyasal bir üründür ve sabunla sıvı yağı katılaştırarak birbirine bağlar.
Kül suyu ise Potasyum hidroksil madde içerdiğinden sabun yapımında katılaşmaz jel şeklinde kalır. Kül suyundan sabun yapılmak istendiğinde kireçli sularla değil yağmur suyu gibi saf suyla hazırlanması gibi belli başlı kuralları var. Yağmur suyu bulamıyorsak kaynayan tencere kapağından süzdürülerek damlatarak alabiliriz. Kirli sudan da bu yöntemle içme suyu elde edilebilir.
KOSTİK, toz halinde dokunulduğunda yakıcı ve suda hemen eriyen ileri temizlikte kullanılan madde olmasının yanında zeytinden acılığı alması için de gıda sektöründe belli ölçülerde kullanılmaktadır yani zeytinin tatlımsı olması kostikle yapılmış olmasına işarettir çünkü zeytin hiçbir zaman tatlı olmaz hafif acımtıraktır. Mesela zeytinyağı fabrikalarının kapanışında fabrikanın temizliğinde direk kostik kullanmak çok meşhurdur ya da karşımıza lavabo temizleyicisi olarak da çıkar.
KÜLSE, içeriğinde temizleyici maddeler bulundurur. Çıplak elde biraz fazla kalınca eli bile yakar. Şunu anlamalıyız ki bitkinin değeri toprağın cinsiyle ilgilidir ve topladığı minerallerin ardında bıraktığı odun külüne de yansır bu. Ağaç dikmek ya da kesilen ağacın yerine yenisini dikmek dünya hayatının dengesi için bu yüzden çok önemlidir. Doğaya teşekkür az gelir. Bugünkü hastalıkların birçoğu doğanın dengesini bozan insafsız eller yüzündendir çünkü doğa her zaman işini bilir ve doyurucudur.
Kül suyu yapımı ve kullanımı; Yüzyıllardan beri insanoğlu külleri suyla buluşturduktan sonra üstteki duru suyundan çamaşır-bulaşık yıkamış, kaynatılmış. Yeri gelmiş külle kazanlarını ovmuş. Dahası kül suyuna incir gibi meyveleri batırarak kurutmuştur. Hatta kireç gibi kül suyu da hayvan deri kıllarının dökülmesinde kullanılır.
Mesela Malatya-Doğanşehir-Polat Köyünde bayramlarda Polat Köftesini çok yiyen kişilere neneler bir miktar kül suyu içirirlermiş.
Sönmüş kireç suyundaki yapılan kabak tatlısı şimdiye kadar hiç kimseye zarar vermemiş aynı şey kül suyu kaynatıp içine batırılıp kurutulan meyveler de böceklenmezler bu yöntemler halen devam etmektedir.
Her evde hayati olarak bulundurulması gereken kireçten sonra ana madde küldür.
Son günlerde antibakteriyel ürünleri temin etmekte sıkıntı yaşayanlar birkaç kaşık doğal odun külüyle temiz kaynak suyunu karıştırıp bir kenara birkaç gün bıraktıklarında duru suyundan temiz bir kapla alarak temizleme maddelerini temin etmiş olurlar. Suyun külün suyun içinde ne kadar durmasının önemi yoktur, bozulmaz. Suyunu kullandığımız külü toprağa dökebilir yerine yenisini yapabiliriz. Kireç salgın hastalığa karşı temizliktir. Doğal odun külü de saf temizleyicidir yani sabun ya da deterjan gibi. Kül suyunda yıkanan her ne olursa olsun deterjana ya da sabuna ihtiyacı yoktur. Evinizi baştan başa silebilir, beden temizliğinizi yapabilir, akşamdan ılık suya batığını kişisel çamaşırlarınızı kaynatarak yıkayabilir birde güneşte kurutursanız işte tamamen doğal sağlık.

Ancak sık sıkı yüzümüze dokundurduğumuz elimizi koronavirüsüne karşı sık sık yıkamak yetmez bu sefer durum çok ciddi. Her sabah kendimize özel bir el yıkama kabı yaparak içine bir miktar kül suyu aldıktan sonra tırnak fırçasıyla tırnak temizliği yapmalıyız. Tırnak fırçasını da her seferinde birkaç dakika kaynatmalıyız. Virüslerin ağız, burun, göz gibi organlarımızdan girdiğini varsayarak el yıkama kabımıza kül suyunu alarak ellerimizi temizlik kurallarında gösterildiği gibi iyice yıkamalıyız. Kül suyunda yıkanan elleri durulamaya ihtiyaç yoktur ancak elleri kaşındırmaya başlarsa durulamak gerekir çünkü bazı ciltler hassastır.
En önemli uyarımızda aynı kabın içinde başka el yıkanmamalıdır.
Temizlik kişiseldir bir şey olmaz mantığı hastalığı yenemez.

deniz-kakanas_1.jpg

Kül

Kül
Kül, bazı maddelerin yandıktan sonra geride bıraktığı, toz halde ve genellikle gri renkte bulunan bir maddedir. Genel olarak düşünülürse odun, kağıt, plastik, kumaş gibi etrafımızdaki çoğu varlık yanınca küle dönüşür. Fakat yakılan maddenin cinsine göre külün rengi, kokusu ve görünüşü değişebilir. Yapısında potasyum karbonat bulunmaktadır. Içinde inorganik madde bulunan yakıtlar yanarken kül oluştururlar. Külün elde edilmesi esnasında bazı mineraller de süblimleşme yani katı halden gaz hale geçme yoluyla kaybolurlar. Ayrıca külün yapısında sülfat, fosfat, karbonat, klor gibi birçok elementin yanı sıra alkali ve toprak alkali metalleri de bulunur. Azot, karbon, oksijen ve hidrojen ise külün yapısında kesinlikle bulunmazlar. Bir şeyin yanarak kül olması, maddenin kimyasal değişimine gösterilecek en çok bilinen değişimdir. Yanan maddenin külü, bazen yanma öncesinde içinde bulunan minerallerle çok farklı olsa da bazen de hemen hemen aynı mineralleri içinde bulundurabilir. Buna da en iyi örnek; bitki külünün içindeki çoğu mineral maddenin, bitkinin içeriğinde de bulunmasıdır.

Birçok maddenin tuzu olduğunu biliyoruz. Külün de tuzu karbonattır. Bu yüzden kül, sodyum karbonat yerine kullanılmıştır. Eskiden mide ağrıları için insanların küllü su karışımı içtikleri doğrudur. Hatta eski insanlar bitkilerin külünden potasyum karbonat çıkarıp, bundan da barut yapmışlardır. Kendi büyüklerimizden de dinlediğimiz kadarıyla, kül ile ovalanan özellikle metal kapların parladığı ve üstündeki kalıntıların yok olduğu söylenmektedir. Sebebi ise külün içindeki potasyum karbonattır. Bunun yanı sıra deterjan yerine bile kullanıldığı zamanlar olmuştur.

Özellikle killi topraklarda yetiştirilen bitkiler için potasyum gübresi yerine küller kullanılmaktadır. Ama bunun da ayrıntılarını bilmek gerekir. Gübre için kullanılacak olan kül, odun yani ağaç külü olabilir. Hatta bu odunlar kesinlikle işlem görmemişse daha etkili bir gübre olur. Nedeni de alkalik özelliklerin daha yoğun olmasıdır. Bu küller çok iyi çözünür ve asit giderimini aşırı hızlandırır. Bunların yanı sıra külün gübre olarak kullanımı kesinlikle abartılmamalıdır.

Son Güncelleme : 16.06.2023 03:49:26

Kül ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.


0 Yorum Yapılmış "Kül"


Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Nişadır
Nişadır
Nişadır, kelimesi çok aşina olduğumuz bir kelime olarak bilinir. Öyle ki atasözlerimizde bile adı geçmektedir. Nişadır tarihi çok eski tarihlere dayanmaktadır uzun zamanlardan bugüne halen aktar dükkanlarında satılmakta ve bulunmaktadır. Nişadır çok ...
Metamfetamin
Metamfetamin
Metamfetamin, Uyuşturucu özellikli birçok madde ülkemizde yasalar ile yasaklanmıştır. Bunlardan biri de metamfetamin'dir. Uyuşturucuların yasal kullanım istisnası tıbbi ilaç yapımında kullanımıdır. Metamfetamin ilk defa 1893 yılında bilim a...
Naftalin
Naftalin
Naftalin, Beyaz parlak pullar halinde, kristal gibi görünen, kendine özgü keskin kokulu bir maddedir. Giysilerimizde özellikle kışlık kıyafetlerde güve gibi haşereleri kıyafetlerden uzak tutmak için kullanılır. Genelde yatak odalarında bulunan gardır...
Kimya Teknolojisi
Kimya Teknolojisi
Kimya Teknolojisi, Kimyanın temel ilkeleri ile ileri teknoloji içermekte olan kimya teknolojisi çalışma ve kontrol becerisi bu teknoloji yardımı ile kazandırılmaktadır. Kimya teknolojisi öğrencilerine kimyanın altın kuralları ve kurallar doğrultus...
Kolaylaştırılmış Difüzyon
Kolaylaştırılmış Difüzyon
Kolaylaştırılmış difüzyon, öncelikle Difüzyonun ne demek olduğuna bir bakalım difüzyon, yayılma ya da geçişme olarak bilinir, maddelerin çok yoğun bölgeden, az yoğun bölgeye doğru kendiliğinden yayılmasıdır. Fiziksel kimyada ise moleküllerin kinetik ...
Kodein
Kodein
Kodein, Uyuşturucu özelliği bulunan Kodein haşhaş bitkisinin kapsüllerinden çıkarılan afyon isimli uyuşturucudan elde edilir. İlaç endüstrisinin vazgeçilmez hammaddesi olan kodein genel olarak öksürük kesici özelliği için kullanılır. Bağımlılık yarat...
Hızlı Metabolizma
Hızlı Metabolizma
Hızlı Metabolizma, Metabolizma; İnsan vücudunun temel ihtiyaçlarını karşılamak için yaktığı enerjiye denir. Metabolizmanın hızlı olduğu kişiler genellikle çalışan erkekler, çocuklar ve soğukta protein ağırlıklı beslenenlerdir. Hızlı metabolizma insan...
Kimya Formülleri
Kimya Formülleri
Kimya Formülleri, Eski çağlarda keşfedilen taş yontmayla çıkan kıvılcımın tutuşması sonucu insanlara ateşin varlığını gösterdi. İşte bu yazımızda, kimya formülleri ve önemine değineceğiz. Bu tarih öncesi yaşayan insanların yanma olayın...
Anorganik Kimya Nedir
Anorganik Kimya Nedir
Anorganik kimya nedir, sorusunun oldukça basit bir cevabı vardır. Kimyanın alt dallarından biri olan anorganik kimya, bazı kaynaklarda inorganik kimya olarak bilinmektedir. Hatta genel olarak bakıldığında anorganik kimya, inorganik kimyaya göre çok d...
Baş Kuantum Sayısı
Baş Kuantum Sayısı
Baş kuantum sayısı, n harfi ile gösterilen yörünge numarasının değerini belirleyen sayıdır. N 1,2,3,4 gibi tam sayı değerlerini gösterir. Baş kuantum sayısı, elektronların yerlerinin ve enerjilerinin belirlenmesinde yeterli olmadığı görülmüştür. Çünk...
Kimyanın Temel Kanunları
Kimyanın Temel Kanunları
Kimyanın Temel Kanunları, başlık olarak dört ana başlık altında toplanabilir. Kütlenin korunumu kanunu, sabit oranlar kanunu, bileşenlerin hacim oranları kanunu ve katı oranlar kanunu. Bu sıralamayı araştıralım bu gün.Kütlenin Korunması Kanunu (...
Civa
Civa
Civa, Gümüş renginde bir madendir. Sıvı halde bulunan 5 elementten (galyum, brom, sezyum, cıva ve fransiyum) birisidir. Civa zehirli ve pahalı bir maddedir. Enzimlerin çalışmasına olumsuz etkide bulunduğu için çok tehlikelidir. Civa, hava, su ve topr...

 

Nişadır
Metamfetamin
Naftalin
Kimya Teknolojisi
Kolaylaştırılmış Difüzyon
Kodein
Hızlı Metabolizma
Kimya Formülleri
Anorganik Kimya Nedir
Baş Kuantum Sayısı
Kimyanın Temel Kanunları
Civa
Endüstriyel Kimya Nedir
Atom Kütlesi
Kimyanın Alt Dalları
Amfetamin
Modern Atom Teorisi
Organik Bileşikler
Subkutan Enjeksiyon
İzotop
Ekstazi
Titrasyon
Kül
Fungusit
Fonksiyonel Gruplar
Normalite
Titanyum
Polimer Kimyası
Elektron İlgisi
Papaverin

Popüler İçerik

Endüstriyel Kimya Nedir

Endüstriyel Kimya Nedir

Endüstriyel Kimya Nedir; Endüstriyel kimyanın yalnızca, bulunmuş olan ve laboratuvarlarda denenmiş olan işlemlerin ve reaksiyonların geniş manadaki uy...

Atom Kütlesi

Atom Kütlesi

Atom Kütlesi, Bir elementin, (ma) cinsinden bir atomun kütlesini belirtir. Bazen atomik kütle birimi (akb) olarak ifade edilir. Yani bir atomun kütles...

Kimyanın Alt Dalları

Kimyanın Alt Dalları

Kimyanın alt dalları, Kimya, genel tanımını bakıldığında bir mekanik hatta daha ilerisinde, kinematik olan bu bilim dalı, tabiatta var olan bütün madd...

Amfetamin

Amfetamin

Amfetamin, kimyasal olarak "rasemik fenil izopropil amin "adıyla bilinmektedir, formülü C9H13N şeklindedir. Genellikle amfetamin saf halinde iken uçuc...

Modern Atom Teorisi

Modern Atom Teorisi

Modern atom teorisi; Atomlarda belirli bir enerji seviyesi vardır. Atomlar belirli bir enerji seviyesi vardır. Elektronlar ancak bu şekilde atomlard...

Organik Bileşikler

Organik Bileşikler

Organik Bileşikler, Organik bileşikler, yapılarında karbon atomu olan bileşiklerdir. CO2 karbon ile birlikte oksijen ve hidrojende bulunduran organik ...

MÜCADELESİ

Kül suyu ile temizlik nasıl yapılır?

Yayınlanma Tarihi: 30 Ocak 2018

Kül suyu ile temizlik nasıl yapılır?

Paylaş

“Doğada çöp yok! Bir döngünün çıktısı başka bir döngünün girdisi. Yaşam değişim ve döngüler-varlıklar arası alışveriş ile sürüyor. ‘Ekoloji’ bunu inceleyen bilim dalı. Bildiğimiz on binlerce yıl bu hareketler birbirini dengeleyerek insan yaşamının gelişimini de desteklemiştir. Son yüzyıllık süreçte ise insan temizlik adına, refah adına üst ve artan düzeyde bertaraf edilemeyen çöp üretmeye ve kaynak tüketmeye başladı. Bu çöpler ve tükenen kaynaklar şu an açıkça insan evladını yeryüzündeki varlığının geleceğini tehdit etmektedir.”  (Victor Ananias, 2011)

Temizlik yaparken çamaşırlarımızı, bulaşıklarımızı veya barındığımız mekânı temizlediğimizi düşünürüz çoğu kez. Oysa kullandığımız temizlik malzemeleri o an görmediğimiz bir yerde, suyu, toprağı kirletmekte ve dolaylı olarak sağlığımızı, biricik yuvamız olan doğayı ve gezegeni kirletmekte. Küçük bir çaba ile bu gidişatı tersine çevirmek mümkün.

Doğanın Mucizesi Kül!
Odunun yanması ile oluşan kül, ciddi bir temizlik malzemesidir. Geleneksel olarak eskiden köylüler sabunlarını yağ ile küllü suyun belirli bir ısıda karıştırılması ile elde ederlerdi. Küllü su yüzyıllarca temel temizlik malzemesi olarak kullanıldı. Halen de kullanılıyor.

Kül doğrudan kuru olarak ovma yolu ile temizliğe yardımcı olduğu gibi, su ile birlikte küllü su olarak da etkin biçimde temizlikte kullanılabilir.

Kül Suyu Nasıl Hazırlanır?
Öncelikle meşe ve zeytin olmak üzere her odunun külünden küllü su elde edilebilir. Bunun için ihtiyacımız olan malzemeler şunlardır:

  • Kül
  • Elek veya tel süzgeç
  • Bakır kazan, büyük bir cam kavanoz veya toprak küp (alüminyum kül suyu ile etkileşime girdiği için alüminyum kap kullanmayınız)

Bu araç setini çamaşır makinenizin yanına kurabilir ve sürekli olarak kullanabilirsiniz. Herhangi bir kaynaktan aldığınız külü elek ile bir kazana eledikten sonra üzerine soğuk su ilave edin. Külün miktarının su miktarına oranı 1 / 4 olmalı. Yani, kül suyu yapacağımız kazanın 5’te biri kül, 4/5’ini de suyla doldurmalısınız. Köyde küllü su yapmak için küllü su kazanı odun ateşinde kaynatılır, ancak normal şartlar altında şehirde sürekli yanan bir ateş olmadığından soğuk su da kullanabilirsiniz. Isının kullanılmaması küllü suyun olgunlaşmasındaki süreyi uzatacaktır, o kadar.

NOT: Kullandığınız külün kimyasal madde ya da mazota batırılmış ağaç ya da sunta, formika vs külü olmamasına dikkat edin…

Kül Suyunun Olgunlaşması
Elediğiniz külün üzerini su ile örttükten sonra bu karışımı dinlenmeye bırakın. Belli bir süre içinde (soğuk su ile yaklaşık 15 gün içinde) kül partikülleri dibe çökerken içerdikleri bazik yapıda bileşikleri su içinde bırakırlar ve üst kısımda sarımsı berrak bir su kütlesi kalır. Bu suyu elinizle kontrol ettiğinizde tıpkı deterjanlı su gibi kayganlaşmışsa küllü suyunuz olgunlaşmış demektir. Olgunlaşan küllü suyu dibini kaldırmadan (bulanıklaştırmadan) dikkatlice bir maşrapa ile yüzeyinden toplayarak başka bir kaba aktarın.

Kül Suyu Çevrimi
Olgunlaşan kül suyu ayırıp başka bir kaba aktardıktan sonra kül balçığının üzerine (kül balçığı tamamen başka bir kaba da alınabilir) yeni kül elemeniz ve yeniden soğuk su eklemeniz gerekir. Böylece sürekli olarak kül ile su ekleyerek ve olgulaşan kül suyu başka bir kaba aktararak çok miktarda kül suyu üretebilirsiniz. Göreceksiniz, sizin kullanım miktarınızdan çok daha fazla kül suyu üretebileceksiniz. Fazla kül suyunuzu arkadaşlarınıza hediye ederek onların da kül suyu kullanıcıları arasına katılmalarını sağlayın.

Kül Suyunun Kullanım Alanları
Aktardığımız kül suyunu çamaşır ve bulaşık makinelerinde ve diğer temizlik işlerimizde güvenle kullanabilirsiniz.

  • Çamaşır makinesindeki kullanımı: Kül suyundan bir çay bardağı alarak çamaşır makinenizin deterjan bölümüne dökün. Dilerseniz bir kavanoz içinde içine zeytinyağlı sabunu rendeleyerek veya Arap sabunu ile karıştırarak da kullanmanızmümkün.
    Bu durumda sabunun kül suyu içinde tamamen eridiğinden emin olun. Bunun için kapaklı bir kavanozda çalkalamak ve sabunu kül suyunda eritmek yeterlidir.
  • Bulaşık makinesinde kullanımı: Bulaşık makinesinin deterjan bölümünü dolduracak miktarda kül suyunu ekleyerek bulaşık makinesini çalıştırabilirsiniz.
  • Üzüm sirkesi, hem çamaşırlarınızın yumuşaması, hem de bulaşıklarınızın parlaması için kullanabileceğiniz güvenli bir temizlik malzemesidir.
  • Çamaşırlarınız kokulandırmak için çamaşır makinenizin durulama suyuna gül suyu veya birkaç damla esansiyel yağ da katabilirsiniz.
  • Külsuyu kazanının dibinde kalan kül balçığı da fayans ve seramik yüzeylerin ovulması için çok elverişli bir temizlik malzemesidir.
  • Kül suyu yüksek PH derecesi nedeniyle elde yıkamalarda cildi tahriş edebilir. Elde yıkamada eldiven kullanılması önerilir.

 

Paylaş

Etiketler:kül suyu nasıl hazırlanır

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır